Miljöfrukost med Anders Wijkman

I morse var jag på miljöfrukost hos Helsingborgs stad. Närmare bestämt var det Helsingborg Business Region som var arrangör. Helsingborg Business Region är en ny organisation, men miljöfrukostar har Helsingborgs stad kört med i ca 10 år.

Den här gången var Anders Wijkman inbjuden att tala om framtiden efter Köpenhamn. Anders har ju som bekant släppt taget om politiken och är idag vice ordförande i Tällberg Foundation. Jag gick till mötet beredd på katastrofsnack. ”FN:s stora klimatkonferens, COP15, i Köpenhamn gav ett mediokert resultat”, sades det i inbjudan. Anders Wijkman var dock betydligt vassare – han kallade mötet ett rejält misslyckande.

”Vi som höll på med frågan kände ett år innan Köpenhamn att det inte skulle bli något avtal”, sa Anders Wijkman. Räkna heller inte med något avtal i år, i Mexiko, eller för den delen något beslut i klimatfrågan i den amerikanska senaten, menar Anders Wijkman, som dessutom anser att konceptet global governance bevisligen inte fungerar. Även ett globalt pris på koldioxid ser Anders Wijkman som mycket avlägset.

Förväntningarna på klimatområdet är med andra ord rejält nedskruvade. Kanske är det äntligen dags för en bredare syn på miljö och hållbar utveckling, i stället för det enögda fokus som under den senaste tiden lagts på koldioxiden allena.

Något förvånad märkte jag under föreläsningens gång att Anders Wijkman och jag tycker ganska lika på ett flertal områden. Anders var mycket försiktig när han talade om klimatsystemets känslighet och osäkerheten inom klimatvetenskapen. Om det berodde på att jag satt i publiken eller inte kan jag inte svara på.

Men det som gladde mig är förhoppningen om att misslyckandet i Köpenhamn öppnar för en ny syn på klimatfrågan. Inte som det mörka överhängande hotet, utan som en naturlig del i ett långsiktigt miljöarbete. För även om växthusgaserna i sig inte bidrar till någon större temperaturökning så är väl många överens med mig att vi påverkar framför allt det lokala klimatet på olika sätt, genom bl.a. markanvändning, stadsbyggnation och nu kanske till och med genom uppförande av vindkraftsparker.

Plötsligt får jag förnyat hopp om att vi på sikt kan utrota fattigdomen och skapa välstånd och livskvalitet för jordens alla människor. Jag vet att det kan låta naivt, men trots det är det en av mina största drömmar (näst efter att det snart ska bli sommar igen 😉 ).

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang!

  Som vindflöjel är Wijkman funktionell!

  Vad besviken han måste vara! Ingen världsregering buuuh huuuh!
  Det gäller bara att jobba för att Tällberg Foundation hamnar helt ute i kylan.Jag delar din glädje i känslan Maggie.Hela AGW är redan dött!! Det är bara tillbakaryckningen med skydd bakåt de ägnar sig åt.Men vi ska kasta kottar efter dem så de skyndar sig undan.
  IPCC är lika iskallt som Antarktis! Jag tror att vi snart kommer få en MSM som vänder helt om och då blir det inte nådigt för vetensakpen på de höga hästarna.Omodernt eller ej så är det nog fortfarande tabu att syssla med bedrägerier.

 2. ThomasJ

  Slabadang! #1:
  Denna artikel torde intressera dig:
  http://www.americanthinker.com/2010/03/breaking_the_obama_code_the_gr.html

  Mvh/TJ

 3. Kenneth Karlsson

  Härligt Maggie! Jag gillar din skepticism, och den optimism som bubblar därunder. Behövs.

 4. Nej, nej, nej Maggie, tro honom inte!
  Efter att ha läst ditt inlägg kommer jag osökt att tänka på Rödluvan och vargen. Wijkman är en ulv i fårakläder; nu var han uppenbarligen len i truten men han är ombytlig och opålitlig som bara den, ha mormor under sträng uppsikt och se till att Herr Crusell har bössan laddad!

 5. Rosenhane: Rödluvan inte rädd för vargen. 😉

 6. Ok Maggie men då får du stå ut med lite underhållning. 😉
   
  YouTube – House of Mouse – Big Bad Wolf Daddy

 7. Lars W

  Jag har varit på offentligt möte med Danmarks nya Klimat- och Energiminister Lykke Friis.  Ett energiknippe utan dess like, inget får i fårakläder eller så. Vad som framkom mellan raderna vara att klimat och co2 stod långt ned på listan. Vad som gäller nu är nya (förnyelsebara) energikällor, inför kommande brist på fossila bränslen.  Och resursoptimering på energiområdet. Vad gäller kärnkraft har Dk fortfarande ångest och lutar sig till granländerna främst Tyskland.  Debatten har helt klart gått över på den framtida energiförsörjningen. Klimatet är så gott som glömt!

 8. Lars C

  Lars W #7
   
  ”Debatten har helt klart gått över på den framtida energiförsörjningen. Klimatet är så gott som glömt!”
   
  Exakt vad jag så länge tjatat om. Framtiden är viktigare än att platta till de som hade fel.

 9. Lena Krantz

  Detta är väl ännu ett tecken på en slags ”nedtoning” som är mycket välkommet. Ja även om ulven är en varg….hi hi

 10. Urban

  Nu börjar det likna något. Nu talar vi energikällor, teknisk utveckling och möjligheter istället för förbud och världregering.

  När det gäller Wijkmans roll framöver är det väl rätt oklart hur han kommer att agera.

 11. #8#9
  ”Han ska inte ropa hej förrän han kommit genom bäckenet”, sa pigan.

 12. Rosenhane: Tja, tycker mig se en viss likhet mellan herr Wijkman och vargen i sången. 😉

 13. Lars W: Härligt! Energiförsörjningen är viktig!

 14. Holmfrid

  Om energifrågan så kommer en repris på Seminariet  Befolkning, energi  år 2050.   19/3  kl 12.  Danmarks läge på  gröna energifronten är inte avundsvärd med en svindyr grön el, där vindkraften bara står för 9.7% och inte för 20%, som anges i debatten – skillnaden mellan levererad och installerad energi är uppenbar.

 15. Lars W

  Om man tittar längst ned på denna sida ser man att man nästan får betala för att bli av med vindkraftel på Jylland.
  http://www.svenskenergi.se/upload/Statistik/Kraftläget/vrapp.pdf

 16. Åke Rullgård

  ”Räkna heller inte med något avtal i år, i Mexiko, eller för den delen något beslut i klimatfrågan i den amerikanska senaten, menar Anders Wijkman” står det att läsa ovan. Ungefär samma ordalydelse kom ur Andreas Carlgrens mun i P1-nyheterna i morse. Törs man tro att en tillnyktring i CO2-frågan är på väg?
  Hur skulle det vara att fråga professor Rosling angående klimatet och CO2? Han var med i P1 Studio1 idag och presenterades som en av de 100 mest betydande tänkarna i världen för närvarande. När han fick frågan om hur han kunnat få den positionen svarade han att det gäller att hålla sig till fakta och inget annat. Vad är prof. Roslings uppfattning om fakta i klimatdebatten?

 17. Slabadang!

  Tomas J!

  Tack för länken! Nu kan jag på allvar säga…att det är mycket värre än jag trodde.Jag måste kolla upp så gott det går att demokratin är hotad är uppenbart och det är nya allianser ssom agerar på nya villkor.Man undrar hur resonemangen går bland dessa gröna kapitalister.De har fått investeringråd av allsköns investeringsrådgivare.Rådgivarna och förvaltarna tjänar ju stålar oavsett utfallet många har nog lockats med av den maktuppvisning AGWcirkusen levererat. Jag tänker på ett investeringsseminarium för två är sedan.Bland de aktier det talades mest om var Vesta och en amerikansk hedgefond som investerade i ”grön teknologi”.Argumenten var oerhört övertygande om att ”det redan var klappat och klart” IPCC nämndes säkert tjugo gånger som beviset på ”vem det är som bestämmer” sen pratade de om ”vi” och IPCC ingick liksom helt plötsligt i förvaltarrollen.

  Jag undrar hur WWF och Greenpeace investerat sina miljarder.Al Gore vet vi ju redan är desperat då han ser sina cap and trade miljarder flyga ut genom fönstret.Jävet och korruptionen stinker lång väg. Det dyker upp allt tydligare skäl till varför de var så desperata i Köpenhamn. Både vetenskapen och de dolda agendorna var på väg att avslöjas. Till de som kommer förlora sina miljarder på detta bedrägeri har jag endast en sann skadeglädje att dela av mig med. 
  Synd tycker jag dock om alla de småsparare och pensionssparare som lurats med i ”miljöfonder” och ”etiska fonder” dessa fonder är i händerna på de som kör AGW racet på deras bekostnad.

  Vilka pengar det handlar om!!…det var svårt att hålla koll på alla nollorna.American thinker brukar ha bra på fötterna.En skrämmande bild!

 18. Gunnar Strandell

  Slabadang! #17
  ” Till de som kommer förlora sina miljarder på detta bedrägeri har jag endast en sann skadeglädje att dela av mig med.”

  Glöm inte kottarna! 😀

 19. Solarcicels

  Ända som fattas på Anders Wijkman är mustaschen och pottfrisen.
  http://www.youtube.com/watch?v=vXyfVJk4zWs

 20. Solarcicels

  Tänk om dom kunde lägga all kraft och pengar på Teknik forskning i stället för allt det här dravlet med CO2.Då skulle det bli IGTR.
  International gathering Teknik research!

 21. John

  Anders Wijkman är ju inte bara vice ordförande i Tällberg, tycker även du borde omnämna honom som vice ordförande i Club of Rome, då framstår hans makt genast som så stor den faktiskt är, där han är bundis med folk som Maurice Strong och Henry Kissinger!
  ”The Earth has cancer and the cancer is Man.”

  Club of Rome, Mankind at the Turning Point

  ”… the resultant ideal sustainable population is hence more than 500 million but less than one billion.”

  Club of Rome, Goals for Mankind


 22. Gunnar Strandell

  Solarcicels #19, #20
  Tack för de inläggen!
  Jag kommer att somna med ett leende och ha en positiv syn på livet när jag vaknar i morgon. 

  Norge + IGTR => THINK!

 23. Torsten Wedin

  Hej alla,

  jag sysslar som bekant med annat än CO2-hysterin nu. Men i stil med Labbibia vill jag dela med mig av en låt som jag snubblade över för ett tag sedan. Det är Rolf Wickström och jag tycker att han är underbar.

  http://www.youtube.com/watch?v=TjUexOWuRjc

  God natt!
  Totte

 24. Torsten Wedin

  Missförstå inte mig nu. Jag tror inte på Gud och det vet han 😉

  Men Rolf Wickström är otroligt bra i alla fall.
  Totte

 25. Torsten W #23

  Jag gillar blues.
  BB King t ex…
  http://www.youtube.com/watch?v=6jCNXASjzMY&feature=fvw

  Sov gott lilla Totte…

 26. En till Totte.
  Men du hittar dom säkert själv…
  http://www.youtube.com/watch?v=-sMWTqUuSh4&NR=1

 27. Klimatveteran

  Befolkningstillväxten avtager globalt utan att ni bheöver sakta av klimatåtgärderna så alla kokar istället.

  Möt Hans Rosling
  Möt en av världens 100 främsta tänkare: Hans Rosling, professor i internationell hälsa, som ser ljust på utvecklingen i världen. 16-timmen
  Möt Hans Rosling
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3566441

  Han berättade att fler och fler länder börjar närma sig 2 barn per par så snart de fått det lite bättre.
  Hur skulle det vara om vi gör tvärtom och börjar reproducera oss så vi inte behöver import, eller är den bättre?

 28. Klimatveteran

  Nojan om Världsregering hör nog mera hemma på vaken.se där alla experter underkänns i alla ämnen.
  Wijkman är klart bättre än rumpnissen som miljöminster.
  Ni bör väl även ha en kampanj emot SVaMPsoppan/rödgröna röran om ni ska vara skeptiska, de är ju gamla realister som inte behövs längre när regeringen är på rätt sida.

 29. Helge

  Kan hålla med dig i din dröm, men det förverkligas inte genom att man med hypoteser målar f-n på väggen. Och inte heller genom att försvaga demokratin. Tror inte heller på en konspiration, men jag tror på människans svaghet kring maktfrågor. Demokratin försvagas just nu på många fronter. Snart kan man inte se skillnad på de etablerade partierna. Politikerna i EU liknar allt mer den gamla adeln. Får hoppas på uppstickare som tar demokratifrågor och integritet seriöst. Sen finns det massor av miljöproblem som är globala och som man borde ta tag i istället.

 30. bom

  Oj då Klimatvaranen är det till att vara homofobisk också? Ta nu det där skära pillret som den snälle doktorn skrev ut så skall du se att det strax känns bättre.

 31. Tege Tornvall

  Inför sitt stora Rework the World-möte i Leksand den 2-5 juni talar Tällberg Forum mindre om klimatet än om vatten, mat, energi och andra resurser. Också ett tecken i tiden. Men klimatet finns hela tiden i bakgrunden, bl. a. bakom maningen att den 27 mars släcka ljuset en timme under Earth Hour .

 32. I likhet med Tege Tornvall #31 ovan är jag inte lika optimistisk inför framtiden. De flesta av oss som gör inlägg på den här sidan (och andra liknande sidor) är på det klara med att CO2 inte påverkar klimatet i någon större utsträckning, att polarisarna inte smälter, att världshaven inte växer etc. Men fortfarande möts man överallt av sådana påståenden. Alla nya bilar redovisar exempelvis CO2-utsläppen (varför det när dessa inte har någon betydelse?). Vår miljöministers flygresor ”klimatkompenseras” med skattemedel (varför det när flygets utsläpp inte kan anses påverka det globala klimatet?). I Vetenskapens värld 15 mars (tyvärr missade jag det själv) heter det i programpresentationen: ”Forskare har på senare tid uppmärksammat att världshaven försuras i snabb takt. Anledningen är människans utsläpp av koldioxid som haven suger upp. Värst drabbade är världens korallrev…” Att detta är lögn och förbannad dikt har också bevisats av många experter.  
  Nej, idag är lögnerna så etablerade att de av det stora flertalet uppfattas som sanningar som inte längre behöver diskuteras. Därför kan t.ex. en grå eminens som Anders Wijkman flytta fokus på energifrågan, som i grunden är lika diskutabel som snacket om CO2 och vår klimatpåverkan.  Vi bör inte låta oss luras att tro att kampen mot okunskapen är över.