Mer om klimatproppen

Enligt Andreas Carlgren är det ”helt avgörande att utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser börjar att minska globalt sett inom de närmaste tio åren”. Wow. Vilket engagemang, eller hur? Börjar att minska inom de närmaste tio åren. Detta, mina kära läsare, är skenhelighet. För om herr Carlgren verkligen var orolig över klimatsituationen så skulle han förstå att enligt AGW-företrädare borde CO2-kranen stängas helt. Nu. Enligt de senaste larmen kommer ju koldioxiden att förbli i vår atmosfär i det närmaste för alltid.
Att säga ”börja minska” och ”inom de närmaste tio åren” är att medge att klimatåtgärder har egentligen ingenting med själva klimatet att göra. Det är bara något politikerna nu bestämt sig för. Oavsett om det har någon inverkan på klimatet eller inte.
Det är naturligtvis lätt att förstå att en regeringsrepresentant gläder sig åt höjda skatter som fyller på statskistan.
Svenskt Näringslivs Birgitta Resvik anser att det finns mycket positivt i klimatproppen. Framför allt lyfter den det internationella perspektivet betydligt mer än för ett år sedan. Att hjälpa fattiga länder att anpassa sig till skiftande klimat är naturligtvis av avgörande betydelse. Eftersom klimatet kommer att fortsätta att förändras, med eller utan koldioxid, och med eller utan oss.
Naturskyddsföreningen och Svante Axelsson gillar inriktningen i klimatpropositionen men tycker att ambitionen är för låg. De vill ha 40 procents reduktion av utsläppen på hemmaplan plus motsvarande 40 procents reduktion i andra länder. Det är enligt Svante Axelsson vad forskningsläget kräver. Fast, sanningen å säga, enligt senaste Köpenhamnsmötet borde väl utsläppen elimineras helt om det ska hjälpa vår sjuka planet?
Svante Axelsson tycker även att ”vi måste göra det till en njutning att minska utsläppen istället för att åka dit [Köpenhamn] enbart med ambitionen att rädda jobb och lönsamhet.” Om han fick bestämma skulle han säkert vilja överta Hans Majestäts Konungens ordspråk och modifiera det till: ”För jorden, i tiden”.
PS Ursäkta urladdningen. Jag kände att jag var tvungen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ursäkta och ursäkta! Varför måste du vara så svensk?
  Detta är bara början – många kommer att känna frustration inför genomförandet av denna proposition.
  Kör på bara!

 2. S. Andersson

  Det finns inget som är så njutningsfyllt för en politiker som att bestämma om saker långt in i framtiden. 
  Om du nu är politiker och vill bestämma och ”påverka” som det så vackert heter, kan du fatta beslut som har stor inverkan här och nu, men det är riskabelt eftersom det finns en viss risk att beslutet inte gillades och då åker du på rumpan ut i kylan i nästa val (eller blir generaldirektör). Etanolbeslutet återfinns i denna kategori.
  Nej, bättre då att bestämma något som ska genomföras inom 10-30 år. Du framstår som handlingskraftig och djärv, men riskerar ingen kritik under din  mandatperiod eftersom det blir ”business as usual” då. Kärnkraftsavvecklingen faller under denna kategori.
  Fan, man skulle kanske blitt politiker…

 3. Wolter: Man bygger inga bestående relationer med motståndarsidan genom att gorma och skrika. Men ibland blir det mycket även för mig. Och så svensk är jag nog inte. Jag är trots allt halvsvartskalle (polack). 😉

 4. S. Du har så rätt.
  Ibland oss har det alltid funnits megalomaner som inte sällan manövrerar sig fram till ledande positioner.
  Självklart behöver vi människor som ”tänker stort” och det är antagligen skillnad på megaloman och megaloman. Min favorit (ironi) är Anders Wiijkman som tycks kunna göra vad som helst för att få vara med.
  Nåväl, tror jag att det är viktigt avv ”vi andra” bevakar våra megalomaner. Vi måste göra det tydligt att man, som i klimatfrågan, diskuterar över ALLAS huvuden – även deras egna.
  Det är ingen framkomlig väg att hålla på så här.
  Vi kan inte stillatigande åse hur dom drar ihop möte efter möte, där det pratas, ältas och där det bestäms vem som skall få vara med och vad dom får säga bara för att framstå som handlingskraftig.
  Vad händer den dag jorden blir för liten för dom? Dom kanske inser att solen är en faktor för vår tillvaro. Skall dom då bombardera den med nå’t som ökar eller minskar solfläckarna – eller vad som då kan vara politiskt gångbart?

 5. Maggie
  Nästan alla har vi väl en ”svartskalle” i oss. Jag med (tysk).
  Hur skall vi komma till sans i detta? Vi kan väl inte hålla på att diskutera teknikaliteter och petitesser hur länge som helst. Snart ser vi inte skogen för alla träd.
  Jag gillar mycket det du gör och jag tror att du bidrar till att vi eventuellt kan komma till sans.

 6. Wolter: Tror du verkligen att jag bidrar? Leder den här bloggen till att människor får nya insikter? Eller badar vi bara tunnbad med likasinnade? Hur når vi fram till allmänheten?

 7. Daniel

  Maggie, jag tror att du och din blogg har större betydelse än du anar. Du gör ett kanonjobb, och vi är många som uppskattar det du gör.
  Jag tycker mig ana att även AGW-anhängarna trivs här. 😉

 8. Maggie,
  Det funderar jag också mycket på. Jag tror att vi måste ”klä av” frågan så att folk begriper.
  Räcker det inte med argumentera för vikten av att bli av med oljeberoendet och kanske även beroendet av elmonopolet (hur nu det skall gå till)? Det är svårt redan det – men att tala om några ppm hit eller dit, om effekter 100 år framåt etc. trpor jag inte leder någon vart.
  Folk kommer ändå att backa när dom inser att det drabbar deras plånka.

 9. Gunnar Littmarck

  Jag tänker som Maggie.
  Det tycks inte spela någon roll..
  Jag har hört nyheter från BBC, Ekot och NRK under veckan och alla har i ökad grad hotat med att klimatändringarna accelererar p.g. av våra CO2 utsläpp, nu har vi snart inte någon chans längre..
  Det jag hoppas på nu är att tynande organisationer hoppar på, men då kommer först EAP, så dog allt igen..
  Vad sådan organisationer skadar.
  Tänk om EAP gav fan i just klimatfrågan tills vi nått samma tipping point bland mindre extrema organisationer som redan uppnåts bland privatbefolkningen?
  Först kom tipping pointen bland män i naturvetenskaplig miljö, så kom kvinnorna i samma miljö efter, tyvärr är det bara 3 på KTH som drar det tunga lasset.
  Jag lovar att det finns minst 200 på KTH som delar det tre som är offentligas åsikter.
  Tänk om alla duktiga naturvetare i hela Sverige kunde gå ut gemensamt, med att de är skeptiska till faran med CO2 och eller att de misstror å det grövsta resultatet av dagens politiska resursanvändning i syfte att hindra en global klimatkatastrof.
  Kan ni inte snacka i hop er?
  Nu tror jag att det finns några tusen i Sverige med tilräcklig kompetens att se igenom, men som av karriär hänsyn och bekvämlighet håller tyst.
  Ni kommer sova så mycket bättre om ni går ut offentligt med er kritik.
  För var månad denna idiotiska rusursanvändning kan tidigare lägga sitt avslut, vinner mänsklighete och miljö stort.

 10. JR

  Du gör ett fantastistkt bra jobb Maggie. Jag har fått mycket kunskap på grund av The Climate Scam, Klimatbluffen och Moderna Myteroch de kommentarer som hamnar på era bloggar. Jag i min tur försöker sprida detta till alla som jag känner. Så fortsätt för guds skull. Vad skulle vi annars få reda på sanningen när man inte kan lita på våra politiker.
  Hälsningar JR

 11. Christopher E

  Jo, Maggie, det är viktigt att folk ser att det finns en opposition mot galenskapen, och där bidrar du. Många tror faktiskt fortfarande på nyset om att saken är avgjord.
  Själv kör jag mest taktiken numera att skratta åt eländet. Jag har funnit att normala människor är väldigt rädda att hamna på den utskrattade sidan och blir tveksamma på grund av munterheten.

 12. Gunnar Littmarck

  Vilken bra metod för att inte som jag så lett gör, bli missmodig och fylld av förakt, det förlorar bara jag och min omgivning på.
  Jag ska starta med idag.
  Inte en negativ kommentar om politikers prioriteringar, trotts allt är ju detta det närmaste paradiset jag levt i.
  Mina möjligheter och min förmåga ökar för var dag, varför deppa?
  Fan tar mig och bränner mig i helvetets eviga eld om jag inte lyckas, med åtminstone idag.
  Tackar Chrisopher E för tipset.

 13. Christopher,
  Skratt och vänlighet biter nog bäst.
  Tack för tipset.

 14. Christopher E

  Visst är även jag orolig trots munterheten, speciellt hur en huvudlös ”klimatpolitik” nu förvärrar och förlänger den ekonomiska krisen, eller för hur idiotier som vindkraft tillåts förstöra vår natur till ingen nytta…
  …men det går ju inte att deppa ihjäl sig för det eller snöa in debatten. Man lever bara nu. Det finns några mycket kloka ord om detta i Essex & McKitricks utmärkta bok ”Taken by Storm” (minns ej nu om det var i förordet eller finalen).
  Bortsett från skadan som den nya läran gör, är det ändå lite fascinerande hur nästan en värld fångats av en undergångsmytologi under vad som rimligen borde varit en upplyst tid. Det är bättre att skratta åt det när frågan kommer upp än att bli högröd i ansiktet och gå i motattack. En dag är alla skrattarna på ”min” sida och ingen kommer att erkänna att de trodde på hotet.
  Se med vilken mördande effektivitet Monty Python klädde av den religiösa rörelsen i ”Life of Brian”. (OBS Filmen drev med utövarna, inte själva tron). Vad vi skulle behöva är en ”Life of Brian” om klimat- och miljörörelsen. Skulle vara otroligt underhållande.

 15. L

  Det är tacksamt med Axelsson, Rockström och Carlgren, eftersom knappast någon kan tro vad dom säger. Dom har passerat sina egna tipping points för länge sedan. Undrar förresten vad Carlgren tyckte om Antarktis vid sitt besök för några dagar sedan? Såg det ut som om isen smälter vid minus 40 grader?

 16. L,
  det kan vara läge för en profesionelt utförd mediaattack på dessa tre. Det är passande slagpåser både när det gäller positioner och personligheter. Frågan är va man vil åstadkomma. Enl Strindberg skall man båda HA rätt i sak, något NYTT att komma med OCH göra karaktärsmord om en vill FÅ rätt. Förlorar man et utdraget mediakrig, är frågan satt två steg tillbaka. 

 17. L

  Jag tror inte dom behöver någon hjälp i att tappa förtroende… 😉

 18. Gunnar Littmarck

  Jag som så ofta lyfter fram det fria debattklimatet i Norge, tvingas erkänna att Life of Brian blev förbjuden… jag tror det var blasfemi paragrafen..
  Även solen har fläckar, fast de är få nu….

 19. Bonaparte sade att man aldri skall störa motståndaren när denna håller på att genomföra sitt livs blunder. Problemet med denna Godot-taktiken är ju att mamma Gaia inte bryr sig …. Jag tror industrin måste ryta till om kraftpriser och arbetsplasser samtidigt. 

 20. JR

  En fråga jag vill ställa till någon som kan och vill svara sanningsenligt. Efter som den globala uppvärmningen nu går fortare och fortare och har så gjort i flera år: Hur mycket har jordens medeltemperatur stigit sen 1998?

 21. L

  Det beror på om man räknar i Fahrenheit, Celsius eller debatt-temperatur? Den senare har definitivt stigit sedan 1998.

 22. Thomas E

  Väl rutet! Själv funderar jag mest på  hur jag ska få tillbaka felaktigt debiterade miljöskatter och avgifter när bluffen blivit officiell. Undrar om man själv måste driva ärendet eller om vi kommer att få en schablonmässig återbäring.

 23. Steve

  Nättidningen The First Post, London, har idag på sin opinionssida rubriken ”Global warming will save lives”.  Man hänvisar till Bjorn Lomborgs artikel i Daily Telegraph — ”varmare temperaturer kommer att spara 1,4 miljoner liv om året”, och listar också tre egna äldre poster: 
  ”Two years to climate change meltdown”
  ”A reduction of human numbers is inevitable”
  ”Global warming can be a force for good”
  http://www.thefirstpost.co.uk/opinion,,the-best-comment-and-opinion-from-the-british-media
  Lomborg:
  http://www.telegraph.co.uk/comment/personal-view/4981028/Global-warming-will-save-millions-of-lives.html

 24. Jerker Andersson

  Jag hörde på radion idag att Obama nu skjuter på minskningen av CO2 4 år fram i tiden…
  Det börjar lukta röstfiske om hans klimatalarmism.

 25. Thomas

  Thomas E, det blir en schablonmässig återbetalning, och så får du en precis lika stor extraskatt för att betala för den återbetalningen. Du tror väl inte att staten har några andra pengar att betala med?

 26. Gunnar Littmarck

  Men kan inte alla som fått gröna certifikat tvingas till återbetalning?
  Alla politiker som sysslat med enorma kompendier där varje liten småby ska ha en klimatplan för hur just de ska hindra den globala klimatkatastrofen genom att minska sina växthusgasutsläpp måste verkligen bli skadeståndsskyldiga.
  Då det visar sig att enorma resurser använts med motivering i enskilda uttalanden och IPCCs sammanfattning före underlag, måste alla politiker som fattat beslut utan några expertutlåtanden, eller ens synliga indicier, bli återbetalningsskyldiga.
  Kan vi tänka oss att först sänks lönen mot existensminimum så kompletteras det med indragning av all pension?
  Då jag visar att Andreas Fredrik Maud, mfl. inte tog in all relevant information, före sina extrema resursomläggningsbeslut, finns inget annat.
  Annars vore det som om Nünberg rättgången inte blev av, beslutsfattande ska inte ställas till svars.
  Nu fick jag igång den vändan igen..hi hi hi
  Detta var inte negativt gnäll utan ett konstruktivt lösningsförslag på problemet med inkompetenta ledare som ansvarsbefrias.
  Finns nog en del på andra håll med,  fast om kunder flyr måste de sänka sina löner, SE banken kan inte leka som filurerna som räknas upp ovan, fast än de försöker.
  Morgan om du ställer dig upp och skriker:
  – Detta är helt fel och ett svek mot medborgarna.
  var gång ni behandlar klimatplaner, så ska du slippa återbetalning, spott och spe.

 27. FcH

  Carlgren gjorde ju stort nummer av att han skulle åka till Antarktis för några veckor sedan. Har han varit där? Har inte hört någon rapport. Eller hittade han inte dit? Eller blev han utvisad? Jag är lite förundrad!
  Man kanske inte accepterar diplomatpass där? Eller var det helt enkelt för kallt? Nån som vet? (Många frågetecken).

 28. FcH,
  Rätt att kräva någon sorts rapport från resan.

 29. FcH

  Har hotat med att koppla in riksrevisionen!

 30. Gunnar Littmarck

  FcH
  Besöket var till norska forskningsstationen Troll, men tyvärr vart bara besöket någon timma…
  Det var 10 skattebetalda miljöministrar som skulle studera den globala klimatkatstrofen på nära håll. (de har de ju kompetens till, sklicka inte experter på resor där det vankas sprit och glamor, de får sitta hemma och tala om vad ministrarna borde sett)
  Då dugen inte en godtycklig plats på globen… ne en driva flygturer och hotell med konstruktiva barfyllor till Kapstaden, sen kunde de egentligen vänt hem, ty resten blev knappt något… snabb flyg landning…fort in i planet och tillbaka till Kapstadens varma barer..
  Det bidde mest bara resa därför inget rapporterats efteråt..
  Jag hörde lite här på radion att det var lite synd på en så lång resa…
  Alvarligt talat, vad skulle Andreas lösa med de tonnen CO2 den resan ökade atmosfärens innehåll med?
  En atto grad C?
  Jo han frös så det kanske var motiverat, men CO2 måste vara det apsolut svåraste sättet att öka jordens temperatur mätbart med.
  (en attograd C motsvarar att om alla människor på jorden utförde samma resa  100.000.000ggr blev det en C, men ett liv räcker inte till det ty livet är bara 25000 dagar)
  Träffar någon Andreas så fråga vad vinsten med resan blev.
  Han saknar ju all form av intelektuell förmåga att förstå hur CO2 molekylen fungerar, eller döljer karln något i lönn?
  Kanske skrattar han sig till sömns var natt, de dumma djävlarna,  Ekot Klotet Karin Fredrik och Maud ja alla hahahahaha.
  Vem vet vilka hemligheter som göms i Andreas sängkammare.

 31. Patrik

  Vet inte om Carlgren, men Lars Jonsson, vårt lands mest framstående fågelmålare (han målar inte på fåglarna alltså, utan tavlor som föreställer fåglar) är nyss hemkommen från Antarktis. Några citat (tänk nu på att detta är en person som bara älskar djur och natur):
  ”Fredag den 27 februari 2009
  Nyligen hemkommen från Antarktis och öarna i subantarktis. Jag möttes genast av rubriker om smältande isar och döende pingviner.”
  ”Vad beträffar smältande isar och döende pingviner – var lugna. Kungspingvinerna har ökat trefalt under de senaste femtio åren och lejonparten av Antarktis har inte blivit varmare de senaste trettio åren, och vår älskade kejsarpingviner kommer heller inte att dö ut i snar framtid som en annan rubrik löd i DN.”

  Nu dyker väl Thomas eller Mikael upp vilken sekund som helst och bespottar Lars Jonssons ovilja att se det hela från en vetenskaplig synvinkel. Men det får vi ta med en nypa snö och hålla oss kalla. 😉

 32. Patrik

  Ja och här hittar ni ornitologen och konstnärens hemsida:
  http://www.larsjonsson.se/frameset1.htm

 33. Gunnar Littmarck

  FcH
  Här finner du lämplig mail adress?

 34. L

  Jag litar betydligt mer på Lasse Jonsson än Andreas Carlgren när det gäller miljöfrågor. Klimatfrågor kan bara framtiden besvara.

 35. Iven

  Hörde, att Andreas Carlgren var klädd i frack på sin resa till Antarktis för att visa sin sympati för och samtidigt imponera lite på pinguinerna. Så har han ju frisyr som ett troll för att passar in på plats i Troll. Men det kan vara någon sorts vandringssägen. Han kanske inte alls kom fram? 🙂

 36. Iven

  Nu är det dags att rösta på Elisabeth Höglund P4 Let´s dance… 🙂

 37. Iven

  Maggie, förlåt för 2Let´s dance” intrånget i din blogg. men visst var det en tjusig sorti efter 10 veckor med Elisabeth Höglund?  🙂