Mer om Climategate (26/11)

Lär gärna vad CE Journal skriver om George Monbiot. Och givetvis Monbiots artikel i guardian.co.uk.
“I have seldom felt so alone,” Monbiot writes. “Confronted with crisis, most of the environmentalists I know have gone into denial.”
Tänk om fruarna Bojs och Baltscheffsky kunde vara lika rakryggade…
Uppdatering kl 9.00: Anders Emretsson tycker att Climategate börjar kännas uttjatat och bekräftar härmed det som George Monbiot skriver om. Lustigt nog citerar Emretsson Monbiots artikel. Jag förstår mig inte på människor.
En trevlig liten insändare i Gotlands Tidningar hittar ni här.
Lyssnare vilseleds om klimatet, menar professor Lennart Bengtsson i UNT.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan


  ”Anders Emretsson tycker att Climategate börjar kännas uttjatat”
  Men vad tycker han om alla klimatlarm som vi ständigt matas med tex. att klimatförändringarna nu går långt snabbare än någon kunde förutse?  Är inte det om något uttjatat? Men Emretsson kanske inte läser dagstidningar och ser och lyssnar inte på TV & radio.

 2. Jesper N

  Bra insändare i Gotlands tidningar!

 3. L

  Emretson har fastnat på samma flugpapper som våra politiker…

 4. Hade ni väntat något mer insiktsfullt av denne Emretsson? Vad jag har sett brukar han inte sällan göra självmotsägelser i ett och samma inlägg och mail. 
  Han gör nu ’bedömningen’ att ClimateGate snart är över, eller gjorde samma sak  om Yamal-serien. Han brukar skriva om att så kallade ”skeptiker” går bonkers över nåt som sedan inte var nåt, efter att RealClimate har skrivit en tröstande post åt dom troende att detta ingeting betydde.
  Snacka om att följa en förlaga som ett karbonpapper. Men vi får nog tro honom när han beskriver sina känslor, för det är dem de handlar om. Och hans problem är skillnaden mellan dessa och vad som försiggår i den verkliga världen. Och så har det varit ett bra tag i klimatfrågan ..
  Han fick fö ett smärre klimatutbrott på och hos Anders Edvardsson  också …  

 5. Emretsson skriver ”Forskningen som tillkommit sedan den senaste IPCC-rapporten 2007 sammanfattad. Det ser inte bättre ut, om man säger så”. Vad innebär det egentligen? Att det fuskats ännu mer sedan 2007?!?!

 6. Emretssons tyckanden är inte värd en uppdatering. Tror oxå det är fel att be om ursäkt för journalisters ömma tår.

 7. Peter Stilbs

  Strunta i Emretsson – hans senaste blogginnehåll säger egentligen. Förnekare i kubik.

 8. tty

  Har ni märkt att SMHI just har skaffat sig en ny nätsajt? Ändringen i klimatdelen är intressanta. Tidigare fanns där en hel del intressanta saker. Kartor som visade avvikelser från det normala per dag och månad, långa mätserier för vissa stationer o sv.
  Allt detta är nu borta, det finns bara ”scenarion” och ”prognoser”, inga riktiga klimatdata överhuvud taget.
  Ett tidens tecken?

 9. Christopher E

  NicklasE #5
  Illasinnad tolkning… 😀

 10. Fredrik Carlbom

  tty (#8): All information verkar finnas där (t.ex. http://data.smhi.se/met/climate/time_series/day/temperature/SMHI_day_temperature_clim_16771.txt ) men jag kan hålla med om att den är svår att hitta på.
  Allt är inte konspirationer här i världen…

 11. Grismysteriet tätnar. Snart kommer vi veta hur travbanan  hänger ihop med griskannibalismen.

 12. Elling#10
   
  Sängfösare vet jag vad det är men grisfösare var nåt nytt. Nöff nöff. 🙂

 13. J-O

  Men vänta nu … läs några rader längre ned. Här skriver faktiskt den stackarn att han övertygats av Monbiot att Phil Jones bör avgå fån CRU och kickas ut från vidare IPCC  jobb.  Någonstans skall väl huvudena börja rulla antar jag. Sen kommer de andra efter en efter en …  ?

 14. J-O

  tty: såg också att man ändrat SMHI till ogenkändlighet … tyckte dock att dag-för-dag kartorna fanns där om än lite svårt att hitta.  Förut brukade jag gå in där för att sedan hitta vidare till CRU och deras mätserier – nu ser jag att mätserierna 2009 är från Februari i år … Såg oktober data så sent som förra veckan men nu är allt borta … Är det bara jag som få detta fenomen på http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/temperature/

 15. Risto Kastarinen

  Nu har jag till slut förstått vad ”peer reviewed”  betyder efter att ha fått reda på hur  ”vetenskapsmän” på CRU gör  sina ”peer reviews”. De använder en ”gammaldag” (archive) definition av ordet ”peer”, se nedan punkt 3:
  Kollar man på synonymer för ”peer” så får man reda på
  att det betyder något av  följande:
  1. A person who has equal standing with another or others, as in rank, class, or age: children who are easily influenced by their peers.
  2.
  a. A nobleman.
  b. A man who holds a peerage by descent or appointment.
  3. Archaic: A COMPANION; a FELLOW: ”To stray away into these forests drear,/Alone, without a peer” (John Keats).

  Dvs man låter ”kompisarna” kolla sina artiklar !
  ”Kompisgranskat” blir det väl på svenska !
  Inte undra på att det har blivit som det har blivit ! 

 16. Hayek

  Results 110 of about 6,290,000 for climategate. (0.12 seconds)
  Google-träffarna formligen exploderar! Igår var det runt 700.000 tror jag, hur många är det imorgon? Och den stora frågan – hur länge kan gammelmedia stå emot?

 17. Labbibia

  tty,
  eller någon annan som är bra på programmering:
  Jag minns att du skrev rätt nedsättande om CRU:s dataprogram.
  Vore det inte ”nådastöten” för dem, om någon kunde återskapa deras modelleringsprogram och påvisa vilket ”skräp” det är?
  Skulle det vara möjligt  med hjälp av ”Harry-read-me” filerna?
  Någon somvet?

 18. Pingback

  […] gömma sig under anonymitetens slöja. I stället kommenterar man det jag skriver på till exempel The Climate Scam (där å andra sidan kommentarerna handlar om att jag inte är någon att bry sig […]

 19. Nu ska climategate undersökas av amerikanska kongressen och nyheten är med på CBS news: http://www.cbsnews.com/blogs/2009/11/24/taking_liberties/entry5761180.shtml?tag=pop
  Mer här: http://blogs.telegraph.co.uk/news/geraldwarner/100017954/us-congress-investigates-climategate-e-mails-this-could-be-the-beginning-of-the-end-for-agw/
  Det här blir jättejobbigt att sopa under mattan nu.

 20. Labbibia

  Jesper # 17
  Vet inte om du är medveten om det, men du svarade på min fråga i # 16 me dina länkar. 🙂
  Stort tack.
  http://www.cbsnews.com/blogs/2009/11/24/taking_liberties/entry5761180.shtml?tag=pop
  Tar ju upp precis det jag undrade över i mitt # 16

 21. Håkan Bergman

  Följ youtubelänken där
  http://www.youtube.com/watch?v=fCjHBGVree0
  och hör Ed Begley, uppenbarligen nyss hemkommen från en annan planet, repetera klyschan ”peer review” ett antal gånger.

 22. tty

  Re #16
  Jag tror det är mycket svårt för någon utomstående att få den här spagettikoden att fungera fullt ut. Det verkar inte som om ens Harry lyckades fullt ut. Möjligen kan man kompilera och köra enskilda program och se hur de fungerar. Jag vet att sådant redan är på gång.
  Det blir inte lättare att det mesta är skrivet i Fortran, som var på avskrivning redan när jag gick på högskolan på 70-talet.

 23. JR

  Labbibia # 16
  Det är säkert inte programmeringen som är problemet. Programmering i sig är inget svårt, Det finns massor av duktiga programmerare (Kolla bara inom dataspelsidustrin.)
  Allt hänger på rådatan och de antaganden som programmeraren gör när han ställer ”vilkoren”. Det är ju inte så att datamaskinen plötsligt börjar tänka på egen hand. Den styrs av de parametrar och de parameterdefinitioner som programmeraren matar in och vilka matamatiska vilkor som programmeraren ställer.
  Det är därför man säger: Skit in, skit ut. Om slutresultatet inte blir det förväntade så ändrar man bara i parameterdefinitionerna tills resultatet blir det önskade.
  För har man inte alla fakta om de orsaker som styr klimatet så kan jag lova att det har inte datamaskinen heller. Det är så det är.

 24. Labbiba: Tänkte faktiskt inte på det, var lite uppspelt 🙂 På tal om skit in, skit ut är ju den här ganska talande: The file briffa_sep98_d.pro says: ”Apply a VERY ARTIFICAL correction for decline!!”

 25. Thomas

  Om nu plötsligt Monbiot blivit en trovärdig källa tycker jag ni skall ta till er vad han skriver i Guardian:
  ”The greatest tragedy here is that despite many years of outright fabrication, fraud and deceit on the part of the climate change denial industry, documented in James Hoggan and Richard Littlemore’s brilliant new book Climate Cover-up, it is now the climate scientists who look bad. By comparison to his opponents, Phil Jones is pure as the driven snow. Hoggan and Littlemore have shown how fossil fuel industries have employed ”experts” to lie, cheat and manipulate on their behalf. The revelations in their book (as well as in Heat and in Ross Gelbspan’s book The Heat Is On) are 100 times graver than anything contained in these emails.”
  Monbiot har höga etiska krav som han inte tycker CRU lever upp till, men han vet vilka de verkliga skurkarna är, de som totalt saknar spår av etik.

 26. Aha Thomas.
  Det är de som hela tiden har ifrågasatt klimathysterin, det är de som är de verkliga skurkarna. Eller hur? även om de hade rätt i den kritik de hela tiden yttrade. Och andra som yttrade samma kritik är väl också skurkar då. För de sa ju samma saker.
  Strunt samma att de hade rätt. För skurkar är ju vad det är. Som ”som totalt saknar spår av etik” …
  Nej du Thomas, you’re fighting a losing battle …

 27. Jens

  Thomas ”Tipping Point” Palm #23,
  Istället för att gör det du älskar mest av allt, pyssla med retoriska knep, som i det här fallet försöka lägga fokus på andra saker så skulle det vara intressant att veta följande:
  Vad anser du är det mest allvarliga som har visats genom Climategate-läckan.

 28. KristianA

  ”Vad anser du är det mest allvarliga som har visats genom Climategate-läckan.”
  Att vi CO2-tar-död-på-jorden-skeptiker är så lättlurade????? 🙂

 29. Hopla ! En hälsning från skandallandet UK måhända ? Att komma närare kruttunnan när det smällde, är vel svårt.. Jorå vi vet att Mon p’tit Biais kan visa sig vara en trojansk häst som man inte ska kråma för hårt.

 30. KristianA och Jens,
  Thomas P har inte kunnat ge ärliga eller hederliga svar på några frågor alls på mycket lång tid. Han är totalt ointresserad av att diskutera skakfrågorna. Han vill fäkta och virvla upp så mycket damm det går, så att reträtten inte syns lika tydligt och avklätt för alla som tittar.
  Det var extremt länge sedan AGW-sidan ville eller ens kunde föra fram sina argument på ett balanserat sätt. Ja, inte ens i vetenskapliga publikationer klarade man av att göra det, utan gick veritablet över styr när man blev ifrågasatt eller kritiserad. Så till den grad att man började ägna sig åt personlig krigsföring …
  Intuitivt vet Thomas om detta (han är inte helt tappad) men det första stadiet av en förlust är ju som bekant ’förnekelse’, sen kommer väl ’ilska’, och där håller han väl på just nu …

 31. Labbibia

  tty och JR
  Stort tack.
  Thomas # 23
  Om du är den Thomas som andra påstår här, så vore det verkligen intressant att få höra  vad du tycker om de ”forskare” som blivit avslöjade med brallorna nere.
  Vad Monbiot tycker om Mann, Briffa, Jones etc, vet vi ju redan. Han verkar dock inte (ännu)  beredd att erkänna den enorma påverkan som dessa ”fuskforskare” haft på den övriga forskarkåren i klimatfrågan? Men när ytterligare detaljer kommer fram så blir han ju tvungen att acceptera fakta.

 32. tty

  JR #21
  Jo, det är faktiskt även programmeringen som är ett problem. Jag har försökt att förstå delar av den läckta koden, och så långt jag begriper så är den totalt sanslöst dålig. Det här är program som gjorts av amatörer, i omgångar, utan ordentlig dokumentation och med diverse ad-hoc fixar både här och där. Databasförvaltning och registervård verkar om möjligt vara ännu sämre.  Även med aldrig så bra rådata är det som till sist kommer ut ytterst tvivelaktigt.

 33. The Telegraph har en bra lista över alla mer eller mindra lama ursäkter som nu kommer för varför ’ClimateGate don’t matter’.
  Några av herrarna (nåja, nästan alla som fortf utalar sig) behagar nog att förneka att de känner igen sig där också …
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100017912/climategate-how-they-all-squirmed/

 34. KristianA

  Jonas #28
  Vad jag inte fattar är varför sådana som Thomas (och nån som jag bad lägga ner i går kväll) är här på detta forum. Här är vi miljövänner som är intresserade av verkliga miljöproblem. Vi letar fakta,  ställer dem mot varandra och drar EGNA slutsatser.
  Trots allt som framkommit senaste dagarna VILL vissa att jorden ska gå under! Att Al och andra i höga positioner tjänar massor på det vet vi men vad tjänar vi Svenssons på att fortsätta tro att allt går åt helvete. Varför gläds inte alla CO2-kramare med oss 3-4 andra över att jorden förmodlingen inte kommer att gå under när vi passerar ännu en ”livsfarlig” tipping point.
  Det värsta tycker jag är all riktig miljöforskning som kunde fått del av alla dessa pengar som slöstast bort på t.ex. CO2 och CRU.
  Näst värst är väl medias roll i detta. Som andra skrivit ang. t.ex. Expressen som kan fylla sida upp och sida ner med det senaste om  Bonde-Olle, eller TV fylla rutan med högkvalitativ TV som Ullared men inte tycker CRU-malien är av intresse.
  Nu har fått skriva av mig lite frustration igen! Otroligt skönt med detta vattenhål.

 35. Eskil Berglund

  Klippt ur dagens Aftonblad.  Karin Svensson Smith (v) skriver om vad som krävs av Köpenhamnsmötet:
  ”För att lyckas i idrottens värld räcker det inte med att ha tillräckliga kunskaper och rätt teknik. En förutsättning för att ett olympiskt spel ska bli en framgång är att det finns en god moral. Man gör sitt bästa för att ta ledningen, använder inte konstgjorda preparat eller fuskar på annat sätt samt undviker att försöka skylla ifrån sig. Precis samma saker är avgörande för att klimatmötet i Köpenhamn ska bli en framgång.”
  Skrivet före eller efter Climate-gate??? 
  Jag vågar gissa på att hon syftar på något helt annat

 36. AOH

  Thomas # 23
  Är det verkligen sant att du är tillbaka?
  Under tiden du varit „ frånvarande“ hade du kunnat lära dig lite mer vilka argument du skall använda för att få bättre förståelse här hos TCS.
  Men tyvärr så missar du igen, d.v.s direkt så kommer du med gamla, ibland rent häpnandsväckande kommentarer.
  http://hot-topic.co.nz/dont-let-a-thief-steal-into-your-heart/
  Titta bara på din länk ovan under ABOUT och HOT TWEETS i med horrorrubriker nedan så förstår var och en direkt var sitens idiologi finns.
  –NZ sceptics lie about temp records, try to smear top scientist –

  –UK Met Office: 50% chance that 2010 will set new global temp record,
  at least half the years to 2019 will exceed 1998

  –CRU hack ”a desperate, last-ditch tactic by fanatics who have lost the rational debat”

  Länkas siten dessutom till “ Real Climate” , “ Rabbit Run” och fler andra kufiska siter kan man nästan tro att även Nya Zeeland har ett eget UI .
  Så kom gärna med lite bättre källor och kommentarer i fortsättningen.

 37. balato

  I Studio 1 i P1 i morgon 27 nov svarar Fredrik Reinfeldt på lyssnarnas frågor. Frågor kan skickas bl a via SR:s hemsida. Varför inte fråga om Climategate. Men sådana frågor filtreras väl bort av programledningen.

 38. balato #35
  Bra förslag att skicka frågor om ”Climategate”, men varför tror du att de filtreras bort av programledningen? Tror du på någon sorts konspiration där Alliansregeringen och Fredrik styr allt?

 39. AOH

   
  Oj -Oj Oj – förlåt
  Kommentaren till Thomas # 23 skulle ha varit under
  ”Ny skandal på väg”
  Du ser Thomas och andra – ” nobody is perfekt”

 40. TomatPalmen

  Angående replikering så kan det finnas förklaringar till varför det är så svårt att tillgång till dat och kod (hittade detta bland kommentarer på  WUWT)  : http://esr.ibiblio.org/?p=1447
   

 41. AOH

  Och ”perfekt” missas i stavningen – vilken afton  Hi – HI

 42. Kristian A
  Om du tänker efter kommer du säkert på vad det är som driver typer som Thomas P, men även Schneider, Santer, Monbiot, Svante Axelsson mfl.
  Det är precis samma inställning som Jehovas vittnen: De har sett ljuset och måste rädda mänskligheten. De har läst skrifterna och tolkat dem rätt (ingen kan förstå dem utan att har tron redan). Därav den tröstlösa kampen, därav sektmentaliteten som ju varit framgångsrik ganska länge iom att man hade en hel del troende och trogna följeslgare på ställen där dessa kunde göra sig hörda (journalister, debattörer och politiker)

 43. Adolf Goreing

  Ang. Climategate. Ni har väl sett Phil Jones försäkran om att även om CRU:s data skulle vara korrupta så ändrar det inget eftersom andra forskargrupper har kommit fram till samma slutsatser helt oberoende av CRU. Kolla vad Pielke har att säga om det. Allt verkar hänga ihop! Kan man med t.x progra,kodens hjälp visa att det mesta är falsarier och politiska korrektioner, jag då faller allt. Tydligen är inte de olika mätinstitutens data så oberoende av varandra! Jag har haft en lite avvaktande profil idetta eftersom jargong inte är bevis för något (e-posten). Men du börjar det lukta ordentligt!
  http://pielkeclimatesci.wordpress.com/2009/11/25/an-erroneous-statement-made-by-phil-jones-to-the-media-on-the-independence-of-the-global-surface-temperature-trend-analyses-of-cru-giss-and-ncdc/

 44. Anders L

  Jonas #40,
  ”Om du tänker efter kommer du säkert på vad det är som driver typer som Thomas P, men även Schneider, Santer, Monbiot, Svante Axelsson mfl.
  Det är precis samma inställning som Jehovas vittnen: De har sett ljuset och måste rädda mänskligheten. ”
   
  Men det verkligt ironiska är ju att allt du och skeptikergänget skriver om andra i själva verket beskriver er själva in i minsta detalj.

 45. Lars C

  Intresset ökar i alla fall. En googlesökning på climategate gav:
   
  Onsdag morgon  334 000 träffar.
  Onsdag kväll        795 000 träffar.
  Torsdag fm           857 000 träffar.
  Torsdag kväll        6 820 000 träffar. Undrar om det stämmer.
  Fredag kväll??

 46. KristianA

  Jonas N
  Det märkliga är att vi har, vad, 100 större religioner där man tror på någon form av gud. Här kan man alltså inte ena sig om någon gemensam GUD, utan alla har sina tolkningar.
  När man kommer till den nya religionen ”tro på jordens undergång via CO2” har man fått med sig de flesta politiker i väst, all stor press, som det verkar folk med all typer av religioner och en gigantisk mängd ’nyttiga plakatviftande idioter’.
  Jag och en likasinnad kompis diskuterar detta med klimatet mycket och vi kom att diskutera det med en 3:e som inte fattade vad vi snackar om. ”Jorden håller ju på att gå under, isar smälter, isbjörnarna drunkar i parti och minut……..”.
  De flesta jag försökt snackat om t.ex. CRU med rycker mest på axlarna ja, ja så är det. De bryr sig tyvärr inte utan sväljer bara allt och litar på att politikerna ”löser det”.
  Ibland känns det som att  YES, nu löser det sig, det är avslöjat! Nästa stund när man ser hur media behandlar det är man lika deprimerad igen.
  Appropå ’plakatviftande idioter’ bor jag i Malmö och skulle på något vis vilja göra något i Hopelesshagen (alltså vifta med plakat). Vet ni om något arrangeras för oss blivande plakatviftare? Vi 3-4 kritiker i världen borde ju se till att hålla ihop så att vi syns bättre.

 47. Anders L

  Adolf Goreing #41,
   
  ”andra forskargrupper har kommit fram till samma slutsatser helt oberoende av CRU.”
  Hjälp – man kan nästan tro att de mäter klimatet på samma planet vid samma tidpunkt… Chockerande, helt enkelt chockerande.

 48. Olaus Petri

  Anders L, det är trots allt inte vi som har:
  –  en bibel
  – en profet
  – en apokalyps
  – ett ”Vakttorn” 😉
  – ett gorakel
  – syndare
  – frälsare
  – etc…

 49. Thomas

  Ja, det fick bli ett snabbt besök. Jonas N m fl visar att det som tidigare bara är personangrepp som gäller här. Alla som inte tillhör de rättrognas skara skall mobbas bort. Det roliga här är att jag bara citerar ur en artikel er överguru Maggie länkat till och likafullt kommer alla hämningslösa angrepp som ett brev på posten.

 50. Gunnar E

  Jaha, så är det bara tjafs om vems rustning som skiner blankast igen. Allt detta skymmer det faktumet att CO2 inte kan ha den påstådda effekten i de konc. som det handlar om.
  Politiken går trots det vidare som om…

 51. Olaus Petri

  Seså Thomas, stanna nu ett tag och värm dig lite. Du får väl ha lite överseende med att det ges igen lite nu efter alla år som din sida, inklusive du själv, mobbade på för allt vad tygen höll.

 52. Torsten Wedin

  Thomas #47:
  Håller man på att stänga ner  UI nu eftersom du söker ny bostad?

 53. Labbibia

  Anders L
  Läs AdolfG:s inlägg # 41 en gång till. Det verkar som om du missat något väsentligt…. 🙂

 54. Labbibia

  Thomas
  Tyvärr är det väl så här i världen  att ”what goes around comes around”.

 55. JR

  tty #30
  Jag tar självfallet för givet att killarna kan programmera. Annars är det ju ganska meningslöst att  knappa in något överhuvudtaget. Men det hela går ju i stort sett ut på att låta den ena parametern påverka den andra i en lång kedja av händelser och med många parametrar inblandade, klart man måste hålla tungan rätt i munnen för att allt skall klaffa. Men det är ju en sak. Det kan man ju få hjälp med om det behövs.
  Den stora avgörande bristen är ju att de inte vet exakt hur klimatet fungerar. Då kan man ju programmera hur bra och snyggt som helst, resultatet blir ju ändå en gissning.
  Därför är ju modellandet ganska meningslöst, i mina ögon.

 56. balato

  Uffeb #38
  Jag tror inte på någon konspiration, men tyvärr har väl varken regeringen eller Sveriges Radio visat något större intresse att medverka till  en bred diskussion om olika aspekter på klimatfrågan. Eller tycker du det?  Har du t ex sett något uttalande om Climategate av statsministern eller miljöministern eller någon diskussion om frågan i public service?

 57. Torsten Wedin

  JR #55:
  Ta inte detta för givet. Jag har jobbat i flera decennier med programmering. Den värsta kod jag sett var den som producerades av skickliga matematiker som inte gått på någon programmeringskurs. Och förresten, de flesta externa kurser lärde ut trams så jag blev tvungen att ta fram egna kurser och även hålla dem.
  Man borde kräva en viss typ av ”körkort” för programmerare. nu menar jag inte PC-körkortet,, för det var bara trams.

 58. balato #56
  Nej jag har inte sett något försök från svensk TV. Några radioprogram har väl varit intressanta, men i de korta nyheterna på TV så handlar det mest om hur CO2-halten ökar.
  Eller att Sverker Olofsson fått pris…  🙂

 59. Torsten Wedin

  Uffeb #58:
  Tänk om vi kunde få Sverker att förstå koldioxidbedrägeriet! Jag kallar det inte ”bluff” längre, det är kriminellt. Det hör du Thomas TTPP!

 60. mängan

  Vackra Eva H. på SVT har fått mail från flera , även mig.

 61. Torsten Wedin  #59
  Ja det vore kul med Sverker i den här debatten. Men han inser nog att han inte kan mer än hur man ifrågasätter konsumentprodukter.
  Men visst vore det kul med den sortens lättillgängliga TV-program i en betydligt knepigare fråga.
  Det handlar ju inte bara om temperaturer. Det handlar inte heller om klimatet.
  Det handlar om hur man ska lyckas fördela klotets ganska begränsade tillgångar på ett klokare och mer rättvist sätt.
  Det handlar inte heller om att sno tillgångar från de som redan har.

 62. Anders L, ja så brukar det väl heta från dom som varken har argument eller vill argumentera. Bra hänvisa till skriften. Du är väl en av dom värre.
  OCh Thomas P:s självömkan är patetisk. Han har blivit så otroligt mycket bättre och hövligare bemött här än han förtjänar. Men får ett eller två år sedan gav han helt upp att argumentera i sak och ägnade sig bara åt att rapa tradig akativism. Han hade förstås hämtat dom flesta av sina harranger hos RealClimate, men även de har ju fått gå över till rent defensiv skademinimering och vilseledning.
  Det var kanske därför Thomas ändrade stil, iom att RC förlorade sin status och förmåga att verka vara vetenskapliga. Jag har då inte sett Gavin göra många bemötanden av klass. Bara korta fraser à la UI, det där har vi redan förklarat. Eller något än mer undvikande.
  Och nej Thomas, du skall inte mobbas bort. Men rapar du bara tomma floskler kommer du att få reda på det. Och som sagt, det var väldigt länge sedan jag såg någon intellektuell verkshöjd från dig. Försök diskutera seriöst, då tror jag förlöjligandena slutar ganska snabbt. Eller, om inte, hävda att man dör av CO2-förgiftning långt innan syret tar slut och liknande. (Men det är ganska tradigt med människor som inte kan stå för sina egna handlingar, och genast börjar böla och säga att det var nån annans fel)

 63. István

  Thomas
  Om nu plötsligt Monbiot blivit en trovärdig källa tycker jag ni skall ta till er vad han skriver i Guardian:
  Det borde gälla dig själv också. Läs hela interviewn. Det nya Monbiot säger är inte det du vill dra fram, utan de är hans kommentarer till CRU skandalen.
  Har du uppmärksammat nämnda skandal?
  Om icke, gå in googla på ClimateGate.

 64. När jag googlade ”climategate” i morse fick jag 780.000 träffar. Nu på kvällen fick jag 7.350.000 träffar. I svenska media är det tyst.

 65. JR

  Torsten Wedin #57
  Kul!!!
  Har själv hållit kurser i parameterprogrammering. Dock inte om klimatet.
  Har även tillverkat prylar till rymdindustrin, så en hel del av mina prylar snurrar fortfarande där uppe. 🙂

 66. Angående ’Climategate’ – Ja, det är kul, det verkar finnas/funnits en enorm uppdämd frustration och törst efter annat än Pravda-proklamationer från ’klimatforskningens inre cirkel’ (Dvs de som avgör vad som godkäns som IPCC) därute.
  Alla artiklar som tar upp frågan harfått oerhört många träffar, har varit sega att ladda, och som sagt, internet kokar av frågan. På båda sidor märk väl (även om träffar på ’ClimateGate’ nog mest härrör från ’dom goda’). Det har gått en vecka nu sedan detta blev en allmänt känd händelse.
  Men betänk också att många människor har investerat decennier i detta. Inte bara forskare utan politiker, journalister, aktivister, tyckare, miljörelser mm. Att kasta så många års egagemangöverbord sker inte lättvindigt. Och kom också ihåg att de flesta av dessa har sluppit eller aktivt undvikit att lyssna på kritiska invändningar och debatt kring sakfrågan. De har matats med aktivism och floskler.
  Dvs förvänta er inte att allt sker nu redan. (Hockeyklubban kom 1998, och först 2006 kan man anse att den slutligen fick dödsbeskedet, även om vissa vill rädda dess minne).
  Jag vet inte, men en tiofaldigad träfflista på en dag är ganska maffigt. Och det är lite roligt att många på den nu skakade, desorienterade, fortf förnekande sidan vill och hoppas att anden skall krypa tillbaks in i flaskan. Och argumenterar för det. Från redaktionell plats tom. Underhållande!
  Svensk media är som vanligt lång efter utländsk. Men där händer det alltså en hel del mer. Om ni vill höra någon gå igång över ’peer-review’ på samma sätt som UI, TP, RC mm skall ni titta på detta när Ed Bagley (grön livsstils fundamentalistisk skådis) går överstyr:
  http://www.youtube.com/watch?v=wIl2gdDtbCg&feature=player_embedded#
  Och som sagt, de medier som fortfarande anställer kvalitetsjournalister, som rapporterar oberoende av eliterna, de får också många tittare/läsare och kan leverera bättre. Vi har sett det över hela världen den sista veckan …

 67. Torsten Wedin

  Uffeb #61:
  Jo, New World Order planerar att ta ifrån majoriteten den värdefullaste tillgång de har, nämligen livet. Det har dom ju meddelat offentligt. Det är ingen hemlighet. Efter deras övertagande ska de reducera jordens folkmängd till ca 500 miljoner, det är mindre än 10% av dagens folkmängd. Kvar blir eliten (New World Order) och arbetsmyror. Vi andra ska bort, kanske m.h.a. vaccin mot en konstruerad influensa.

 68. Torsten Wedin

  Jag själv #57:
  ”Den värsta kod jag sett var den som producerades av skickliga matematiker som inte gått på någon programmeringskurs.”
  Det lilla jag sett av programmen för hockeyklubban gör att jag nog måste säga att de programmen nog är ännu värre. Skitkod skulle jag vilja säga.
  Om man sedan beaktar att de programmerar in bedrägerier så blir det ju kriminellt.

 69. Christer B

  KristianA #34
  Det finns flera anledningar till att jag är här; det är fascinerande (och skrämmande) att följa argumentationen, det är provocerande utan dess like, och jag hoppas kunna påverka dem som bara läser och inte skriver.
  Ni skeptiker VILL INTE uppleva några åtgärder mot klimatförändringen. Som ett medel misstänkliggör ni vetenskapen. Inte en chans att ni drivit opinion om miljö och fattigdom om inte klimatförändringarna hade hamnat på agendan.
  Att vi ”andra” skulle önska oss jordens undergång är nonsens. Vi oroar oss för ett hot som vi uppfattar mycket sannolikt.
  Du säger att ni letar fakta. Jag säger att ni dammsuger nätet efter åsikter (ibland bara fraser) som bekräftar de egna. Allt motsägande filtreras bort.
  Lite håller jag med dig om media. Som någon sade – tidningarna ägnar mer plats åt att beskriva en boll än att diskutera planetens tillstånd.

 70. Christer B

  Torsten Wedin #67
  > Kvar blir eliten (New World Order) och arbetsmyror. Vi andra ska bort, kanske m.h.a. vaccin mot en konstruerad influensa.

  Det är mer raffinerat än så. De som av ”skepsis” inte tar vaccinet går bort 😉

 71. L

  Christer B, vet du någon åtgärd som förändrar klimatet? På riktigt?

 72. Torsten Wedin

  Christer B #70.
  Hoppsan, ja då blir dom med mig då. Ni som blir kvar kan väl meddela allmänheten om att NWO tagit livet av mig.
  Förresten, jag tror att jag redan haft svininfluensan (även om jag inte är ett svin) i lindrig form. Jag har haft alla symptom men lindriga. Jag trodde detta berodde på att jag haft Asiaten på 50-talet, jo jag är så gammal.
  Men nu läser ju NWO detta och kan lära sig hur de ska ”förfina” viruset.

 73. Torsten Wedin

  L #71:
  I sista kvarten av debatten på SVT1 idag saknades inte förslag till hur vi ska påverka klimatet. Men personligen är jag övertygad om att det bara är solen som kan det. Kanske också Gud men honom tror jag inte på, och det vet han. 😉

 74. Christer B

  Torsten W #72
  Inte omöjligt. Min mormor hade spanska sjukan och klarade sig därefter bra.
  L #71
  Be att få bli utsläppt från den här bloggen en liten stund varje dag. Därute finns verkligheten.

 75. Labbibia

  Christer B # 69
  Till skillnad från många drömmare och idealister så är  de flesta på denna blogg med och skapar verkliga resurser, som gör det möjligt att bekämpa många av de miljö- och fattigdomsrelaterade problem som finns i världen idag.

 76. Christer B

  Labbibia #75
  Det är inte resurser som saknas – det är viljan.
  Fundera på vad det är som skapat miljöproblemen.

 77. L

  Christer B, håll dig till klimatfrågan. Miljöproblem är en annan fråga.

 78. Steve

  Överst på Drudgereport.com just nu:
  UK: Pretending the climate email leak isn’t a crisis won’t make it go away…  Guardian
  US: Impression left by emails is that global warming game has been rigged from start…  WSJ
  AUSTRALIA: Five MPs lead the way by resigning in disgust over carbon tax…  Telegraph UK
  NEW ZEALAND: Climate Science Coalition caught lying about temp trends…   Scienceblogs
  RUSSIA: Что скрывают ученые о глобальном потеплении?…  NTVRU *)
  …ONWARD COPENHAGEN!   AFP
  *)  What conceal scientists about global warming? In the Western press and blogs discussing the scandal provoked by hackers. The problem of global warming, they turned from the academic to the almost criminal.  (Google Translate)

 79. L #77
  Och de politiska problemen kanske är en tredje fråga? 🙂

 80. Labbibia

  Christer B
  Sverige skickar iväg ca 1% av BNP i bistånd till olika länder. Det är en hiskelig massa pengar. Gissa varifrån de pengarna kommer?
  Att man sedan kan diskutera HUR dessa pengar används för att ge bästa möjliga effekt, det finns det många åsikter om. Att som exempelvis SIDA gjort och byggt en bussterminal mitt ute i ingenstans kanske inte är riktigt rätt projekt att lägga pengarna på? Men det är en annan diskussion.
  Miljöproblemen skapas av människor förskräckande ofta där bristen på demokrati är som störst, dvs i diktaturer som det gamla Sovjet, Kina och andra sk ”arbetarparadis”

 81. L

  Uffeb, dom politiska problemen får vi i alla fall snart rösta om.

 82. Christer B

  L #77
  Gärna det. Men som du ser svarade jag på Labbibias tiiltal.
  Men det är också ett av era argument, att det finns viktigare saker att lägga pengarna på.

 83. L

  Christer B, nästan alla andra problem är viktigare att lägga pengar på.

 84. Christer B

  Labbibia #80
  Det är handlar också ofta om utländska företag som tar minimalt ansvar för negativa konsekvenser för omgivning och människor.
  Gemensamt är bristen på ansvarstagande. Dvs. maximera vinsten, och låt andra betala för konsekvenserna.

 85. Labbibia

  Christer B
  Till skillnad från diktaturer så kan företag stämmas och skadestånd utkrävas. Vilket exempelvis Boliden blivit varse på sistone, om du möjligen läst om det?
  God natt nu, dags att sova.

 86. L #81
  Till vilken nytta tror du?

 87. Christer B

  L #83
  Klimatförändringar må kännas avlägsna i tid och rum, men det fungerar inte att vänta och se.
  Enligt en undersökning bland amerikanska VD:ar så var väldigt få villiga att ta en investering som skulle vara lönsam på sikt om den påverkade kvartalsrapporten negativt. Kanske en dålig liknelse…

 88. Christer B

  Labbibia #85
  Jo, jag har läst om det. Det händer dock att företagen skaffar sig en armé av advokater och vinner striden pga sina resurser. I de fall företagen döms till skadestånd är det en senkommen och klen tröst för miljö och drabbade människor.

 89. Christer B#84
  Här får du ”Eine kleine Nachtmusik” att somna gott till:
  YouTube – Norrbottens järn Samma vindar samma dofter
   

 90. Christer B

  Varför tror ni skeptiker att man är marxist för att man finner teorin om AGW trovärdig?

 91. UnoK

  Jim Hansen, Phil Jones, Karin Svenson-Smith #487
  IPCC = International Panel of Climate Conspirators
   
  så det så!

 92. 89#
  Labbibia, 
  dom som stod för fiolerna, dvs violinakompangemanget kallade sig ”Skäggmanslaget”, kanske var Herr Schmiskenmeister en av dom? 🙂

 93. L

  Uffeb #86, till vilken nytta att rösta? Vi får väl se om något parti vågar erkänna att koldioxdhypotesen var en bluff redan från början.
   
  Själv kommer jag nog att rösta med fötterna och uppsöka värmen…

 94. L

  Christer B #87, du säger att det inte fungerar att vänta och se. Nej, har CO2-hypotesen inte fungerat på 150 år så lär den aldrig göra det…

 95. L #93
  Tänk om politik vore så enkelt som koldioxid, då kunde man ju ha blivit politiker själv. 

 96. L

  Uffeb, just nu är koldioxid en bra mätare på (0)ärligheten hos våra politiker. Dugligheten kommer ändå underifrån.

 97. L #96
  Känns som ett enkelt synsätt på politik. 😉

 98. Ingemar B

  Måste säga att det är ganska symtomatiskt att ni slår på stortrumman för en sån här rätt obetydlig sak som  ”Climategate”.  (Bara liknelsen med Watergate…)
   Det är ungefär som ungen som överentusiastiskt kommer inrusande: Mamma Mamma, titta vad jag hittat!!!!!!!!!!

 99. L

  Uffeb, ja, i förra valet diskvalificerade samtliga sig själva när dom sa nej till trängselskatt och sedan införde den dagen efter valet, så man ska inte ha för höga förväntningar nu heller…

 100. L

  Ingemar B, du skulle väl inte ens märka om du fick en komet i huvudet…

 101. Ingemar B

  Ok, det var inte nåt schysst inlägg  jag  gjorde…

 102. Snubblar ibland över kommentarer som påstår att problemet är att vi blir fler människor på klotet.
  Jag som bor i en glesbygd i ett glest befolkat land fattar inte den sortens prat.
  Sverige har plats för betydligt fler.
  Men snart är vi så få att det är ointressant att patentskydda svenska uppfinningar i Sverige.
  Kan det väcka några nya funderingar kanske?

 103. L

  Uffeb, det enklaste sättet att lösa befolkningsexplosionen lär ju vara att se till att alla får bättre levnadsvillkor. Så det är ingen stor fråga om man inte väljer att följa alarmisternas råd om att strypa världsekonomin.

 104. Torsten Wedin

  Jag börjar nästa ana en förklaring till svenska gammelmedias totala tystnad i fallet ClimateGate.
  Om New World Order skulle betala en miljon till varje chefredaktör och varje journalist i EU-ordförandelandet Sverige så skulle det inte märkas i New World Orders kontoutdrag.

 105. L

  Torsten, jag vidhåller att det handlar bara om lata och bortskämda journalister som inte orkar ta sig in i klimatfrågans labyrinter.

 106. Torsten Wedin

  L #105:
  Är du också betald av New World Order?
  Jag är inte det. Dom vill nog ha bort mig från jordens yta.

 107. Torsten Wedin

  L #105:
  Ignorera inte mina varningar om New World Order.
  Jag hatar att få rätt i denna fråga men alla pussebitar faller på plats när man överväger New World Orders policy.

 108. L

  Torsten, ja ÄR New World Order, men jag är också för lat för att försöka bestämma över andra. Däremot vill jag gärna bestämma över mig själv. Jonstad ger mig rysningar, vilken stolle!

 109. KristianA

  ”en sån här rätt obetydlig sak som ”Climategate””
  Jag kan inte få in i mitt huvud att ni inte reagerar på att era husgudar hag ljugit för er hela tiden. Jag hade varit fly förbannad om det jag trott religiöst på, så fundamentalt ändrats på bara några dagar. Men det är klart därför ni reagerar som ni gör, med förnekelse inför fakta.

 110. KristianA

  Glömde, sov gott!

 111. pekke

  Lite nytt från ” hide the decline ”, kanske är ” Normalen 1961-90 ” en ovanligt kall period ?
  Hos WUWT:
  http://wattsupwiththat.com/2009/11/26/mcintyre-data-from-the-hide-the-decline/
  McIntyre:
  http://camirror.wordpress.com/2009/11/26/new-the-deleted-data/#comments

 112. Torsten Wedin

  John F Kennedy var den siste presidenten i USA som rotade i New World Order. Men hur det gick för honom vet ni ju.
  Alla presidenter efter honom har varit NWO:s utsträckta hand.
  Obama kom till ”makten” med hjälp av New World O rder. Han är deras ointelligente redskap.,

 113. Torsten Wedin

  L #108:
  Betyder ditt ja att du är betald av New World Order?
  Intressant.
   

 114. L

  Torsten, nej det betyder att jag jag står över såna konspirationer… 😉

 115. L #108
  Aha New World Order fick ett ansikte (bokstav visserligen, men ni fattar).
  Troligen den bästa förklaring av en diktatur som jag någonsin läst.
  ”jag ÄR New World Order, men jag är också för lat för att försöka bestämma över andra.”

  Hur tänker en sån människa som uppträder med bara en bokstav?
  OBS! Menar inget elakt, men blir upprört nyfiken.

 116. Torsten Wedin

  L #114:
  Och aningslöst kommer att falla i deras fälla.

 117. Ingemar B, det är ingen fara med hur sjyssta (eller inte) dina inlägg är. Däremot verkar du leva i en ngt vadderad (för att inte säga madrasserad) tillvaro.
  Och existensen av kunskaper, information, och människor som dina (vanliga) kanaler inte upplyst dig om verkar vålla dig en del konvuklsioner, och behov av att konstruera skyddsmurar och bortförklaringar.
  Men jag tycker det är bra att du är här. Många vågar inte titta så länge …

 118. L

  OK, vad jag alltid försökt göra är att lägga växeln rätt för dom i min omgivning som har något att säga till om. Det brukar fungera… 🙂

 119. Jan

   Jag skulle vilja vara en del av ”New World Order”. Tänk så många tjänsteresor med förmånligt traktamente man skulle kunna få till jordens alla hörn. Och hur många korttids och långtidskontrakt med generösa förmåner man kan se fram emot.
  Är det någon som vet vart man skall skicka sin CV? Jag har en grandios CV som några amerikanska jurister hjälpte mig att skriva för att få L1 visum till USA.

 120. Torsten Wedin

  Jag vet att jag utmanar New World Order nu men jag har informerat många av mina bekanta att om något oväntat händer mig så beror det på NewWorld Order.

 121. Christer B #90
  För mig räcker det med att du tar bort A.
  Jag accepterar GW och jag är beredd att jobba för att eliminera negativa konsekvenser och dra nytta av de positiva.
  Men jag upplever att de som vill hålla fast vid AGW också vill bestämma om jag ska ha något jobb eller om jag ska få åka till jobbet.
  Exempel:
  Maria Wetterstrand sitter i riksdagen för att hon vill stifta lagar som styr över min mat, mitt boende och mitt resande.
  Men hon ser inga problem med att hon har en familj som gift sig, skaffat barn, men ännu inte flyttat ihop.
  Jag hoppas att du förstår att jag får marxistiska vibbar. 

 122. Torsten Wedin

  Jan #119.
  Egoistjävel!!!!

 123. Torsten Wedin

  Jan #119:
  Jag hoppas att NWO dödar dig först.

 124. Torsten Wedin

  New World Order, jag kommer att bekämpa er ända tills ni dödar mig. Men då kommer mina efterlevande att utkräva skadestånd och ni kommer att förlora er illegalt inhämtade makt över jorden.
  Om det inte sker så är det bästa för jorden en atombomb som utsläcker allt, säger allt liv.

 125. Bo Larsson

  Det här säger en del:
  http://www.infowars.com/alex-jones-on-russia-today-americans-have-a-gun-to-their-heads/

 126. Torsten Wedin

  Nu kommer många att anklaga mig för att vara konspirationsteoretiker. Men vänta och se. Jag fick ju rätt om koldioxidhysterin. Jag har under hela mitt liv fått rätt i alla viktiga frågor.
  NWO tar över om vi inte stoppar det.
  Det är upp till er.

 127. Jan

  #126 Torsten Wedin
  If you can’t defeat them,  join them!

 128. Torsten Wedin

  Jan #127:
  Aldrig i livet. Jag har mina värderingar. Har inte du såna så tycker jag synd om dig.

 129. Ett tips:
  Vill ni ha ett party och ha kul, gör det nu.  Efter Köpenhamnsavtalet måste ni ansöka med tre kopior om att ha en fest.
  Våra ”folkvalda” och ”förtroendevalda” vill inte att vi har kul.
  Be dem dra åt helvete!

 130. McIntyre forsöker vara snäll. Se hur det går..

 131. AOH

  Elling Disen
  Det var ett långt och utförligt svar från Tom W. till McIntyre.
  HI -HI

 132. AOH

  Intressant artikel i Toronto-Sun
  http://www.torontosun.com/comment/columnists/lorrie_goldstein/2009/11/26/11929676-sun.html
   
  If you’re wondering how the robot-like march of the world’s politicians towards Copenhagen can possibly continue in the face of the scientific scandal dubbed ”climategate,” it’s because Big Government, Big  Business and Big Green don’t give a s*** about ”the science.”

 133. Erik L

  Bra tal:
  Nick Griffin EU Speech
  http://www.youtube.com/watch?v=DzjlK1hpF6M
  #8 tty
  Herrejössös, har Smhi börjat censurera data……vart är vi på väg?

 134. Thomas

  Erik L, SMHI har naturligtvis inte börjat censurera data. Dagliga avvikelser hittar man t ex här vilket tog mig 10 sekunder att hitta:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur
  Vad tty ger exempel på i #8 är bara den vanliga paranoida attityden hos AGW-förnekare som så fort något går fel skyller detta på censur eller konspiration.

 135. Thomas, hur tänker du nu? Var ger tty uttryck för paranoida attityder?
  Jag skulle snarare tolka det som om du försöker använda varje lite slarvigt formulerad invändning som förekommer i denna ibland hetsiga debatt, som förevändning för att fly ämnet och ist älta futtigheter. Och det har ju varit din ’metod’ ganska länge nu.
  Angående ’konspiration’ så är ju detta mer eller mindre belagt nu, alltså hur ett litet gäng försökte påverka peer-review porcessen både i journaler och för IPCC till att agera grindvakter mot varje kritik eller annan uppfattning än denna inre klans …
  Och jo, det är helt korrekt att noter och uppmärksamma allt som sker, och information som flyttas och/eller påstås finnas tillgänglig någon annan stans. För det sker en massa spring på AGW-sidan nu för att hantera/dämpa skandalen som nu blivit officiell …

 136. Steve

  SMHI har (som sagt) gjort om sin sajt.  Men den synnerligen intressanta dataserien från Uppsala, med dygnstemp 1722 – 2004, kan man fortfarande hitta:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
  Pular man med siffrorna, som jag gjort, kan man t.ex. konstatera att juli månad inte är varmare nu än förr.  (Tvärtom;  1760-talet var det varmaste decenniet, enligt dessa siffror).  Om årsgenomsnittet blivit lite varmare sedan 1989 beror det alltså på att vintrarna blivit mildare.  Vilket man kan konstatera själv, om man minns så långt tillbaka…
  Pillan kunde elitträna i Yxbacken en gång;  idag går det inte så bra.  Men annars — vem klagar över den här lilla förändringen?  Inte jag, i alla fall.

 137. Thomas #134.
  Du är tydligen fortfarande anhängare till de nu avslöjade kriminella.
  Har du fått ett löfte om ”vänlig behandling” av NWO när de tar över?

 138. TheStoff

  Steve
  I anslutning till Uppsala serien har du läst Moberg och Bergströms paper? Jag hittade det bara för 34$ och så nyfiken var jag inte då jag tittade på det förut. Jag är dock fortfarande lite nyfiken på hur de har gjort när de kvantifierat UHI korrektionerna. Deras paper verkar täcka perioden fram till  1998 enligt titeln i alla fall. Men om man tittar på korrigeringarna för UHI så har de minskat sedan 1999 jämfört med åren innan och för månaderna sep och okt är UHI korrigeringen tom positiv (Detta under förutsättning att jag minns rätt, det var ett tag sedan jag kollade.)
  Stationen kanske har flyttat eller något men det skulle vara kul att veta vad som hänt.

 139. Erik L

  Thomas #134
  Med så mycket bevis som nu lagts fram som tyder på fusk med temperaturgrafer, så ligger det väldigt nära till hand att tro att det inte bara är EN enda graf som blivit våldtagen av oärliga forskare, Kanske har det smugit in sej lite sådan ”vetenskap”  i SMHI:s databas med.
   
  Du ska nog ta och titta igenom denna 50 minuters intervjuv med Lord Christopher Monckton om climategate som precis kom ut:, har inte sett den själv än, men antar att den kanske sprider ytterligare ljus över denna mörka soppa:
  1: http://www.youtube.com/watch?v=JBQYlIikLBM
  2: http://www.youtube.com/watch?v=Cg5YZipFA2Q
  3: http://www.youtube.com/watch?v=QHQYm9lY1Y8
  4: http://www.youtube.com/watch?v=WLKCyk_DhVI
  5: http://www.youtube.com/watch?v=Pjo6QUK9lqc
  PS: jag var för knappt 2 år sedan en inbiten AGW:are, men ville gärna titta lite närmare på bakomliggande faktan, och ju mer jag tittade på det och sökte bekräftande information  så blev det allt klarare att AGW-teorin var något helt annat än naturvetenskap, nämligen politik! Så jag hoppade  av i tid, när ska du hoppa av? före eller efter det totala avslöjandet? det bestämmer du! Räkna med att det kommer att bli väldigt svårt att försvara AGW-teorin från och med nu! Lycka till säjer jag bara 😉
  Seså, titta nu på Lorden!

 140. Erik L #139
  Hittade du Lorden först nu?
  Han har ju varit med förr…