Mer kritik mot vindkraften

Ur gårdagens Helsingborgs Dagblad.
bild1
Stephan Noresson från Lunnagård protesterar mot de vindkraftverk som planeras i Allerum och Ödåkra.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. På Österlen står vindkraftverken idag, det blåser ju och det tål dom inte.

 2. Tittade på youtube-klippet som omnämns.  För att parafrasera ett känt uttalande
  Vad är det för galningar som härjar i vårt land?

 3. Robert W

  Helt off topic men jag vill ändå tipsa om en klimatmodellsnyhet som p1´s vetenskapsprogram sände.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3936631

 4. Micke Johnsson

  Jag kan även berätta att i Öresund vid bron står hela parken still.

 5. We are lucky here in Sweden that we do not have a wind turbine production industry, like the one in Denmark. In Thy in north west Jylland in Denmark, not even the largest environmental organization has possibility to remotely influence the governments dictatorial decision to remove large forest on heather land, for the sake of seven state owned 250 meter tall windmills to be build.  They will serve as playground for the university and industry, so Denmark can compensate the loss from investment in homegrown windmills, with export to other countries wanting to uphold a perfect image in the eye of the UN.
  To realize how useless windmills are, just think about this:  In the ”good old days” it was relative common practice to have a cheap windmill to pump water for the cows or excess water from crop fields’ drain system.  However, the last 50 years, almost all of them are substituted with underground small pumping stations.  The farmers need to pump water whatever the wind speed or they risk loosing their cattle or crops.

 6. Du som vill bevara det skånska landskapet måste nog rösta på SD – det enda partiet, som driver en rationell energipolitik konsekvent.  Ja till kärnkraft och nej till vindsnurror.

 7. L

  Holmfrid, som tur är MÅSTE ingen rösta…

 8. Holmfrid #6
  Har du någon gång rest ut i världen på annat sätt än som turist på gruppresa?
  SD är ett parti som har som huvuduppgift att dra nytta av en korkad skräck för en obefintlig fiende.
  Invandrare har alltid varit en tillgång för Sverige och kommer att bli en än större tillgång i framtiden om vi fattar att knackig svenska inte är brist på intelligens.
  Om det är något som Sverige kan behöva för att utveckla vårt livi det här lilla hörnet av världen så är det fler människor.
  SD är en liten men populär grupp av karriärister som fattat att man kan tjäna pengar som politiker om man bara är ute efter karriär och slipper makt och ansvar. Man behöver inte ens prestera något. Det räcker att prata högt och enkelt om saker som många känner sig främmande inför på grund av okunskap.
  Nu har dom upptäckt att det finns en målgrupp som hatar vindkraft. En grupp som förmodligen skiter i allt annat som kostar skattepengar. Och vips är de omvärldskorkade Sverigedemokraterna där också. 

 9. Pär Green

  Någon som bekräfta ett svar jag fått?
  Det som har byggts mest, sedan elcertifikaten infördes 2003, är biobränsleeldad kraft.
  Snittpriset på elcertifikat är från start tills idag 245,76 kr/certifikat (24,58 öre/kWh).
  Av alla tilldelade elcertifikat har 72,1 % gått till biobränsleeldad kraft, 16,5 % till vattenkraften, 11,4 %  till vindkraften och 0,000599 % till övrigt (mest solceller). Kvotplikten började på 7,4 % och är för 2010 17,9 %. På din elräkning går – räknat på snittpriset – 4,40öre/kWh till elcertifikatsystemet. Eftersom vindkraften fått 11,4 % så lägger du ca ett halvt öre per kWh till vindkraften. Vi skickar alltså betydligt mer pengar till biokraften.

 10. Toprunner

  UffeB #8:
   Jag bodde 3 månader på spjutvägen i Ronna (södertälje), jag klarade inte mer. Om du inte från din inskränkta position på världskartan nu vet var det är så kan jag tala om att det var där upploppet mot polisen var för några år sen.. du vet då man sköt med k-pist på polisen.
  På spjutvägen ligger också cafeet Oasen där man har en ”schack-klubb” där två fotbollsspelare nyss blev skjutna. Jag passerade det cafeet varje dag.
  Jag tycker alla som pratar om ”resurser” på det vis du gör borde tvångskvoteras ungefär 3 månader till spjutvägen så att ni fattar vad ni pratar om.

 11. Re  #Uffeb nr 8  och Toprunner #10.
  Ja nu är det ju så här, att ju längre från gettona du bor desto mer ”världstillvänd” blir man.  Södertälje med  4 nedbrunna livsmedelsbutiker och många problem lever ju med problemen, som vi andra sopar under mattan.  SD  har i sina led  invandrare från Mellanöstern m fl regioner.  Dessa kräver ett flerårigt stopp på invandringen så att situationen får en chans att stabilisera sig och problemen reda ut sig.  Det tar tid, mycket lång tid med den svenska strutspolitiken.
  En effektiv politik innebär bussning av somalier till skolor på Östermalm,  Danderyd m fl burgna  oaser,  inköp och utplacering av invandrare i dessa  lyxgetton.  Men då tystnar nog multikulturens påhejare.
     Mitt inlägg är inte en rak rekommendation, utan ett konstaterande att SD i riksdagen tvingar fram blocköverskridande politik och långsiktiga lösningar i energipolitiken, som ju är avgörande för fortsatt välfärd i Sverige.  Då är 5%  käbblande SD-politiker i riksdagen nog ett pris värt att betala .   Vi accepterar ju Lill-Stalin (Ohly), som med Schyman i början på 90-talet åkte upp till Kiruna och ”tystade”  en 75-årig kvinna, som släppts ut från Gulag hem till Kiruna, där hon föddes och flyttade till Stalins paradis på 30-talet.  Hon skrämdes till tystnad, när hon försökte berätta om den stora lögnen i hennes liv.  Hon mobbades i Kiruna, så att hon till slut flyttade till fattigdomen i ryska Karelen.  Den  s k  Kalla-affären var på löpet på 90-talet, men har glömts bort.  För den intresserade finns en bok utgiven om detta av hennes släkting.   När du läst den boken garanterar jag, att du är vaccinerad mot allt, som kallas främmande kulturer och ideologier.      Vi ser nu fram emot att Lill-Stalin beträder en ministerpost.   Man får skitsmak i munnen för mindre.

 12. bom

  Uffeb jag har undrat över Dig ända sedan jag fick ögonen på Dig. Jag har inte kunnat fatta hur Du fungerar. Nu fick jag plötslig upp ögonen. Nu tror jag att Du är helt och hållet politiskt korrekt så till den grad att Du är nästan totalt osynlig och så gillar Du att retas lite grand. För att hindra Dig från att (som Du visat ovan ”turist på gruppresa”) stämpla mig som en bondläpp så kan jag nämna att en inventering av mina utslitna gamla pass ger vid handen att jag har stämplar från 167 olika länder där. Har jag förstått rätt eller vet Du inte själv vad Du är kanske?

 13. Matilda

  För att återkomma till saken, säger han ”på landet vill vi inte ha vindkraftverk men sätt dom inte i stan”?
  Vart ska man ha de då? Jag vet att man skulle kunna sätta dem i havet, men problemet är väl att det blåser för mycket där, så de går sönder?

 14. Steve

  … vet hur det är att bo bredvid ett vindkraftverk.
  – Det är alldeles fel att placera det så nära, vi har det ju nästan i trädgården. Jag tycker det är fruktansvärt, det är så otrevligt som det kan för ljudets skull…
  Kan du beskriva hur det är här när det blåser mycket?
  – Det är som ett reaplan kommer, säger hon.
  Vindkraftverken bullrar, skapar störande skuggor och förstör naturvärden tycker vindkraftsmotståndarna. Doris Karlssons granne Börje Karlsson, som är bosatt i Krokek i Ödeshög, har cirka 560 meter till vindkraftverket. Förutom att han störs av bullret från vindkraftverket är han också rädd för att värdet på fastigheten ska minska…
  P4 Östergötland 25 aug
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=3948072

 15. Steve

  Vindkraftverk på hustak tas bort — Experimentet med ett vindkraftverk på ett hustak i Bergsjön avbryts. Familjebostäder ville testa att producera miljövänlig el som går rätt in i ett lokalt elnät. Men snurran bullrar för mycket och måste tas bort. (TT)

  Riskerna med vindkraft utreds
  —  Risken för olyckor vid vindkraftverk har inte utretts ordentligt, trots att vindkraften snabbt byggs ut i hela landet. Det anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som nu ska inleda en utredning. (TT)
  Folkbladet 26 augusti

 16. Pär Green

  I dagens DI
  Vindkraftsbolaget Arise Windpower redovisar ett resultat
  efter skatt på -1,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2010 (-1,1).

  Det motsvarar ett resultat per aktie på -0:06 kronor (-0:08).
  Omsättningen uppgick till 14,5 miljoner kronor (6,0), varav det i övriga intäkter ingår en reavinst från såld anläggning om 4,7 miljoner samt erhållna stilleståndsersättningar och vinst på elhandel om 3,3 miljoner kronor (0,6).
  Rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, blev 10,8 miljoner kronor (-2,6).
  Rörelseresultatet ebit uppgick till 3,1 miljoner kronor (-4,8) och resultatet före skatt blev -2,6 miljoner (-1,5). 0).

 17. ThomasJ

  Nu är de på gång igen:
  http://www.regeringen.se/sb/d/13381/a/151111
  Mvh/TJ

 18. Re. #17 ThomasJ
  Det är sikert för att vände underskottet hos Arise Windpower och Vastas’ falende aktie kurser.  Fråga inta vad folket vill ha, men fråga vad vindkraftindustrien fordrar.  På detta sätt styrs ett land mod korrekt FN protokoll.

 19. ThomasJ

  I Massachusett går statsåklagaren i clinch med vkv-projektörer, skarpt. Bra info över bl.a. kostnader. Länk:
  http://www.heartland.org/environmentandclimate-news.org/article/28166/Massachusetts_Attorney_General_Questions_Cape_Wind_Costs.html
  Mvh/TJ

 20. Kjell-A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Det som beskrivs i Ödåkra är toppen på ett isberg.  Inte bara för att vindkraftverken står still då det är kallt, dvs då de skulle behövas som bäst om svenska folket är naivt nog att låta  Centern (Maud Olofsson) och Miljöpartiet   (Wetterstrand/ Eriksson) härja.
  Ett  antal vindkraftverk planeras  runt om i Sveriges sydligare skärgårdslandskap och ett antal markägare kan på andra sakägarers  bekostnad och med hjälp av statliga subventioner och skattebefrielse kamma hem ett antal miljoner.
  Att Centerns intressen till stora delar sammanfaller med LRF:s är uppenbart och i så motto förklarligt.  Här finns  gemensamma ekonomiska särintressen att tillvarata.
  MEN
  Miljöpartiets politik är ren och skär  vilseledande opportunism.  Det är beklagligt att inte  Statsministern och  M  har mod att klargöra de  samhällsekonomiska konsekvenserna av en ”grön omställning”
  vilka  Milkjöpartiets nyvunna  anhängare i  Stockholms innerstad inte ens har funderat på.
  Kjell-A  Jönson 
   

 21. Jimmie lindberg, Vebäck

  Tanken med vindkraft är att vi ska sänka våra utsläpp av växthusgaser. Problemet är att vi i Sverige har 47% vattenkraft, 42% kärnkraft, 2% vindkraft, 2% fossil kraft och 7% diverse (kondenskraft och liknande). Alltså är svensk energiproduktion, så när som på 2%, utsläppsfri. Ska vi bygga vindkraft i den omfattning det är tänkt, 30 TWh, så räcker inte Mauds 2000 vindkraftverk utan enligt IVA, KVA och Energimyndigheten behövs över 6000 vindkraftverk. Eftersom att hälften av vindkraftens inkomster är statliga subventioner så är detta en dyr historia. Räkna på 35 miljoner i kostnad per v-verk och ta det gånger 6000 och tänk på att hälften ska betalas med subventioner. Dåligt använda skattepengar alltså. Vi producerar redan mer el än vi förbrukar på årsbasis och behöver därför inga vindkraftverk. Bostads och servicesektorn har i genomsnitt ökat sin elförbrukning med 0,2% per år sedan 1987, varför ska vi betala för något vi inte behöver. Vindkraft kan inte ersätta kärnkraft, behöver en utbyggnad av vattenkraften för att få reglerkraft och är en förlustindustri som lever på statliga subventioner. Ur ett svenskt perspektiv är vindkraft en veritabel våldtäkt på vår natur och vi skattebetalare ska finansiera detta med skattemedel. Stoppa den storskaliga vindkraften nu.
  Jimmie Lindberg,Vebäck