Men Isabella då!

Partiledarna talade i Almedalen även i år såklart men klimatet var inte högst prioriterat hos de flesta som jag uppfattade det även om jag får erkänna att jag inte har lyssnat på alla tal.

Annie Lööf och Jonas Sjöstedt pratade om årets maj och naturligtvis årets torka. Annie menade dessutom att Golfströmmen har försvagats, att Arktis is smälter snabbare och att antalet väderkatastrofer har ökat kraftigt de senaste arton åren. Det sistnämnda syftar förmodligen på myten om de 46 % ökade väderrelaterade katastroferna sedan år 2000 som vi har skrivit om tidigare. Det är alltså inte korrekt och mer korrekt hade varit att säga att antalet väderkatastrofer inte har ökat alls de senaste arton åren. Å andra sidan menade Annie att Grönland är på väg att slukas av havet förra året så man får kanske se det som någon slags förbättring ändå.

Isabella Lövin, däremot, la i stort sett allt krut på klimatfrågan. Naturligtvis tog hon upp värmen i maj och torkan i Sverige detta år.  Men det räcker ju inte med att det är en värmebölja i Sverige, det förstår ju alla, så hon räknade upp diverse värmerekord runt om i världen och menade att Jordens medeltemperatur har varit över det normala i 400 månader på rad. Underförstått är att både torkan i Sverige, värmerekord i världen och ovanligt mycket regn i Japan är orsakade av klimatet och människans utsläpp av växthusgaser. Vädret är galet menade hon, och Miljöpartiet är de enda som kan rädda världen.

Weather map 20180708

Som ni ser på temperaturkartan här ovan, som är från samma dag som hon höll sitt tal, var det varmare än normalt på vissa platser men det var också kallare än normalt på andra och så måste det ju vara om värmen globalt inte är mer än vad den faktiskt är.

”Områden med temperaturunderskott på 0-2 grader fanns i delar av Ryssland och Grekland, södra Portugal och Spanien samt norra Norge, Sverige och Finland. Enligt Géoclimat slog några stationer i västra Ryssland med långa mätserier sina köldrekord för juni i början av månaden.” (Källa SMHI)

Köldrekord är uppenbarligen inte intressant i Isabellas värld. Antarktisrapporten tog hon faktiskt inte upp som jag trodde att hon skulle göra.

Men det som gett mest uppmärksamhet från Miljöpartiets dag i Almedalen 2018 på nätet är den uppmärksammade ”fulbilen” som Isabellas familj har och kör med. Det var i Opinion Live samma kväll som hon höll sitt tal som programledaren Belinda Olsson ställde fram en leksaksbil av samma modell som Isabellas familj har i sin ägo.

Först verkade hon inte låtsas om att hon kände igen den och därefter kom det bortförklaringar av typ

– Fråga min Skulptör, dvs hennes man.

Man kan ju inte låta bli att dra på smilbanden en smula och nog blev det lite obehaglig stämning vid intervjubordet men det där med att leva som man lär är ändå något viktigt. I alla fall om man hotar med att domedagen är på väg och ändå verkar strunta i det själv.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Almedalen i ett nötskal. Tack Lena, med ett stort leende.

 2. Håkan Bergman

  Isabella skulle kanske ta hjälp av sin man och göra en Ed Stone.

  https://www.theguardian.com/news/2015/dec/22/the-ed-stone-ed-milibands-monumental-folly-labour-election-limestone

 3. Gunnar Juliusson

  Isabella sa i sitt Almedalstal inget om polarisarna, som nu är större än på många år. Beträffande isbjörnarna sa hon också bara att MPare gillar dem, inte att det vanliga att de skulle vara hotade. Kanske hade hon fått tips från coachen att undvika direkta lögner som skulle kunna fastna i faktakollen, och ljuga bara genom selektivt urval och att bygga hela resonemanget på falska förutsättningar, inte minst att MPs klimatpolitik skulle påverkar klimatet och miljön.

 4. Peter Stilbs

  SvD har i dag en recension av partiledarnas tal i Almedalen, av KTH’s överstepräst i den nya Laestadianismen – givetvis tycker han att de inte förstått ”allvaret”. Jo, nog är det allvarligt på många sätt, men knappast i den mening han avser https://www.svd.se/partiledarnas-tal-rojer-den-stora-fornekelsen/i/senaste

  Typiskt SvD. Nu är det en Alestig, som hoppat in istället för Stiernstedskan, som istället håller på att förstöra Dagens Industri

 5. Håkan Bergman

  Isabella kan också fråga dom S-väljare hon jagat över till SD hur dom definierar begreppet plånboksfråga. Jimmie Åkesson tackar och bugar hursomhelst och hoppas på mera.

 6. Sören G

  Vad är en ”klimatforskare”? I P1 i morse fick en kvinna som presenterades som ”klimatforskare” uttala sig om partiernas s.k. ”klimatpolitik”. Hon uttalade sig om vilka löften de olika partierna hade för att minska koldioxidutsläppen och hur väl de stämmer med den sk. ”klimatuppgörelsen mellan 7 av riksdagens 8 partier..

  Men har hon gjort någon forskning på koldioxidens eventuella inverkan på klimatet?

 7. Ingemar Nordin

  MP har verkligen otur med sina rör som visar sig vara värsta klimatbovarna 🙂 Dieseltruck i familjen, giftig och förbjuden bottenfärg på fritidsbåten, pendling med flyg eftersom pojkvännen råkar bo i Finland, osv.

  De goda har det inte lätt att leva upp till sina egna godhetsnormer.

 8. Robert N.

  Uppmanar alla svenskar att göra sitt yttersta för att se till att MP åker ut ur Sveriges riksdag om två månader.

 9. Ann lh

  Våra gamla godingar till partiledare ska enligt löften i Almedalen kämpa mot de onda och odemokratiska -ismerna som nazism, rasism, islamism, socialism, populism, högerextremism och måhända någon mera. Men, vad de alla missade är den största och mest odemokratiska -ismen av dem alla Globalismen, den -ism de alla bekänner sig till.
  Tänkte inte på det, eller?

 10. Peter Stilbs

  #6 – i begreppet i media – och tyvärr också i delar av det akademiska – inkluderas även de som ”forskar” på ”konsekvenser” och ”åtgärder” mot ”klimatförändringarna” (som givetvis anses bevisat människoskapade redan). Förmodligen vet dessa personer noll om de verkliga sakfrågorna, och lever i en allt varmare värld med extremväder och havsytehöjningar utan dess like.

  Det finns ett antal sådana ”klimatforskare” såväl på ex KTH som på SMHI

 11. S. Andersson

  Undrar om den bildhuggande maken har B-körkort. I så fall kan han inte transportera särskilt tunga grejor på den där pick-upen. Totalvikt max 3500 kg. En sån där bil väger väl 2500 kg så det blir inte mycket över. En liten staty av hustrun kanske!?

 12. Christer Eriksson

  Christer Eriksson
  Angående torkan och böndernas problem att få fodret att räcka till djuren.
  Istället för att subventionera elcycklar så kanske man skulle subvetionera köttet i stället.
  Men då gå väl miljöpartiet i taket,kött skall man ju sluta äta.

 13. Ann #9
  Globalismen är ju socialister och kommunisters våta dröm. Och tydligen de grönas också

 14. Christer Eriksson

  Angående torkan och böndenas problem att få fodret att räcka till.
  Istället för att subventionera el cycklar så kanske man skulle subventionera köttet i stället.
  Men då skulle väl miljöpartiet gå i taket,kött skall man ju sluta att äta.

 15. Christer Eriksson

  Attans nu blev det dubbelt,ber o ursäkt.

 16. jensen

  I SMHI´s junirapport angavs såväl värmerekord som köldrekord. De senare ” glömdes” dock av Lövin.
  Sålunda dväljs i SMHI såväl realister som pseudovetenskapliga scenarie-beroende aktivister.
  Och i Lövins tal skrämsel-scenarier.

  https://www.brainyquote.com/quotes/h_l_mencken_129796

 17. Gunnar Juliusson

  Sydsvenskans ledarskribent Henrik Bredberg går idag ’all in’ för det sk försiktighetsargumentet.
  https://www.sydsvenskan.se/2018-07-11/henrik-bredberg-klimatsnillen-spekulerar
  Jag förmodar att han tycker det är lika viktigt att på samma sätt hantera alla andra larm, som salt, socker, kaffe, sol, strålning från mobiltelefoner etc etc.
  Ledaren utgår från kommentarer som jag och tydligen andra tillskrev honom efter att han skrivit en galen ledare utifrån värmeböljan i Maj. Han tycks dock inte ha faktaprövat varken andras eller kommentarernas utsagor, och väljer nu att gå på den vanliga personkritiken, och tycks vidhålla konsensusargumentet.

  Jag skrev: ”Henrik Bredberg skriver 1/6 under rubriken ’Hopp om Klimatet’ att det vore dags att ta ett svalkande dopp för att tänka klarare. Det borde han gjort innan han skrev. Han refererar till en f.d. meteorolog som idag lever gott på klimathotet, men inte till faktiska observationer. Färska data från danska SMHI visar nu helt normal isvolym över Arktis. Större delen av Sverige har större landhöjning än de 2 mm/år som havet höjer sig, nu som tidigare. Halva den grad som jorden har blivit varmare sedan 1880 skedde 1910-1940, innan fossilförbränningen tog fart, och under 2000-talet är det stopp. Medeltemperaturen har inte ökat för att värmen blev varmare, utan kylan mildare. Mer av uppvärmningen har skett över polarområdena, och således mindre i tropikerna. Därigenom har temperaturskillnaderna som driver oväder blivit mindre, vilket vi också ser med färre orkaner under de gångna tjugo åren.”

  Jag fick då snabbt svar (som oftast) från Heidi Avellan:
  ”Tack för mejl, noterar din uppfattning om Henriks ledare.”

  varvid jag responderade
  ”Tack för snabbt svar. Med undantag för min andra mening, som medges är en åsikt, så är resten lätt kontrollerbara och relevanta fakta. Faktakontroll tillhör väl journalistens ansvarsområde.”

  och Heidi svarade igen snabbt: ”Vad gäller din insändare så måste du stå för dina fakta själv, se till att de stämmer. Vi har inte resurser att göra den faktakollen.”
  med vänlig hälsning
  ——————————————–
  Heidi Avellan
  politisk chefredaktör, chef för ledarredaktionen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad
  +46-40-281236, +46-70-4222149
  heidi.avellan@sydsvenskan.se
  heidi.avellan@hd.se

  Trots att jag förstås bedyrade att jag svarade för mina åsikter och fakta blev ledarkommentaren inte publicerad trots att Sydsvenskan numera har särskilt utrymme för detta.
  Kanske värt en ny påstötning till ledarredaktionen.

 18. Gunnar

  Dieselbella Lövin upprepar ju ständigt hur viktigt det är att Sverige går före i miljö och klimatfrågor.
  Världen ska ju bli så imponerade av oss att de tar efter ….. och så lyckas hon ju inte ens övertyga sin egen make !

  När det kommer till kritan verkar hon ju inte tro på sitt eget budskap….. vilket hyckleri.

 19. Ann lh

  Ingvar kanske i Las Palmas # 13. Det var minst en -ism till de ”glömde”, klimatismen, men den hör ju ihop med just Globalismen.

 20. Robert N.

  #15 Christer E.
  Du behöver inte be om ursäkt.
  Din åsikt tål att upprepas.
  Ingenting mot MP:arnas tjat om klimat och att inte äta kött.
  Undrar om inte vegankosten har satt djupa spår i dem.

 21. Carin S

  Ibland så tanker man fel eller I varje fall så svara m. an helt ut I det blå.
  Han behöver bilen för sitt jobb som stenskulptör
  – Han är tydligen kiropraktor o knacker ben på jobbet o troligen sten på sin fritid.
  – andra som behöver stora bilar I sitt jobb är då oxå undantagna?
  – Kör bara 300 mil om året – men hyr då bil dessa få sträckor. Hyrbolag har modernare o renare bilar.

  Men ’quod licet Iovi non licet bovi’ gäller idag som på rommartiden så inget nytt under solen.

  Att leva som man kräver av andra är tydligen inget som gäller för MP. De kan dra till med diverse ursäkter som är hur dumma som helst för en vanligt begåvad skattebetalare, medborgare o röstberättigad får jag hoppas.
  Ser med tillförsikt fram emot höstens val.

 22. Christer Eriksson

  Lövin skriver på Twitter att Klimathotet är hot mot säkerheten för dom fattiga.
  Det är inte klimathotet som är problemet,det är brist på billig energi o korrupption.
  Men det stämmer väl inte med deras världsbild.
  Allt beror ju på klimathotet.
  För varmt klimathot,för kallt klimathot.
  Jag säger som Putte Kock gardera med kryss.

 23. Olav Gjelten

  I dag har det gått så långt att extremismen inom klimatreligionen fått en plats i samhället där alla som vill bli respekterade måste vara medlöpare och svära sin tro på galenskapen, oavsett om de tror på den eller inte.
  Ett typexempel på detta är SD. För att få så många röster som möjligt i årets val väljer de att stå på samma sida som extremisterna inom Miljöpartiet. Detta trots att det är migrationspolitiken och inte klimatflummet som intresserar dem.

  VAR DET INTE OCKSÅ JUST MEDLÖPERNA, SOM INTE VILLE GÅ EMOT MELLANKRIGSTIDENS SJUKA IDÈER SOM FÖRDE TILL KATASTROFEN MELLAN 1933 OCH 1945?

  Det finns de som varnar för att vi är på väg mot en ny katastrof i dag just därför att medlöparna till galenskapen är så många.

 24. Bim

  Ingvar i Las Palmas #13
  ” Globalismen är ju socialister och kommunisters våta dröm. Och tydligen de grönas också.”
  Jaaa! Tänk att få uppleva Isabella Lövin som världens ledare farande omkring i sin Epatraktor, endast beväpnad med en slangbella.
  Då blir det oordning och oreda i den iskalla världen där stjärnorna gnistrar och snön ligger vit på taken och endast tomten badar i vaken .

 25. Håkan Bergman

  Carin S #21

  Han behöver väl inte ens en hyrbil, det borde väl gå att få stenen levererad till valfri adress, då slipper man också problemet med att lasta och lossa den. Nå den är tydligen ute till försäljning nu.

  http://www.bilddump.se/bilder/20180710091041-62.88.128.66.jpg

 26. Ann lh

  #22 ”Klimathotet hot mot säkerheten för de fattiga”
  Vilken säkerhet mot de fattiga, som förvägras utveckling på grund av klimathotet?
  Klimathotsrörelsen är ju det största hotet mot de fattiga. Av allt elände rörelsen ställt till med måste just behandlingen av de fattiga, många gånger om vara den mest skamliga av all skamlighet.

 27. jensen

  Lövin tror sig kunna lura till sig röster genom icke trovärdiga scenarier och allmänt småljug.
  Förmodligen kommer hon att tappa desto fler.

  https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_125154

 28. Håkan Bergman

  Jag brukar också köra Sten ibland. Han heter egentligen Nisse, men vi polare brukar kalla honom för Sten för han är så tung.

 29. JIMMY

  Robert N inlägg 8.

  ( MP= Medeltid Kommunist Partiet ) kommer att knalla via
  apostlahästarna ut ur riksdagen efter valet hösten 2018!
  Det säger till och med älgarna i skogen som numera protesterar och har fått nog. 🙂

 30. tty

  #17

  Apropå isvolymen, så är nu även ytan havsis (som går att mäta, vilketinte går för volym) den högsta på 5 år för innevarande datum:

  http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r00_Northern_Hemisphere_ts_4km.png

  Denna sommar går smältningen i Arktis ovanligt trögt, så även på Grönland:

  https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

  Och det börjar bli kritiskt för kryssningsrederierna som sålt kryssningar genom nordvästpassagen i augusti:

  http://ice.ec.gc.ca/Ice_Can/CMMBCTCA.gif

 31. Gunnar Strandell

  WUWT har uppmärksammat en rapport som kan förklara valet av bil.
  Klimatengagemang slår inte ut machodrömmarna. 😉
  Länk:
  https://wattsupwiththat.com/2018/07/10/actual-study-headline-petro-masculinity-fossil-fuels-and-authoritarian-desire/

 32. Olav Gjelten

  Helknäppt: SD, Sveriges näst största parti som närmar sig 25 procent av väljarkåren vågar inte föra en rak linje i klimatfrågan, utan sätter sig i Miljöpartiets knä i hopp om därigenom få fler röster. (MP har tre procent av väljarkåren.)

  Hoppas SD förlorar ordentligt på att välja medlöparlinjen i klimatgalenskapen – VÅR TIDA STÖRSTA MASSPSYKOS!

 33. Olav Gjelten

  I tidigare trådar här på Klimatupplysningen har flera av er framhållit att det är taktiskt RÄTT av SD att ligga ”lågt” och vara klimathotstroende eftersom hela svenska folket också är det.

  Bra för vad att luta sig mot klimatlögnen och visa att också DE är HJÄRNTVÄTTADE?
  INTE för att främja VÅR sak i KLIMATFRÅGAN i alla fall!

 34. Lasse

  #33 Man väljer sina strider!

  Om Isabellas man idag valt att köpa en diesel av törstigare slaget hade han drabbats av bonus malum.
  Då spelar körsträckan ingen roll. Törsten mäts vid inköpet. Sen kan bilen köras med obegränsad körsträcka för samma straffskatt.
  Så har man köpt den kan man lika gärna köra den långt.

  Arktis is smälter inte så fort. Öppet hav skulle ju öka avsmältingen sades det!
  Teorierna faller som käglor!

 35. latoba

  Så här tycker jag:
  Det välstånd vi har idag har vi tack vare de fossila bränslena. Fattigdomen i världen kan inte bekämpas utan fossila bränslen. Dessa fakta förtigs i media och av politiker. Det är cyniskt att som främst miljörörelsen och vänstern förneka fattiga människor den möjligheten. Att vurma för sol- och vindkraft som bara producerar intermittent och som kräver stora investeringar i elnäten är naivt och oförenligt med ett vetenskapligt synsätt.
  Tack vare ökningen av koldioxidhalten i atmosfären växer skogen som aldrig förr, öknarna minskar och de för livsmedelsproduktionen nödvändiga grödorna växer bättre än någonsin. Varför talar våra medier och politiker inte om koldioxidens positiva effekter? En balanserad och sann bild saknas.
  Aktivisterna blandar ihop miljö och klimat. Att vi ska värna om miljön genom att minska utsläppen av giftiga kemikalier, t ex ämnen som förstör ozonskiktet, är självklart. Men koldioxiden är inte giftig. Den är helt nödvändig för fotosyntesen och har så gott som enbart positiva effekter. Att den sedan mitten av 1800-talet eventuellt har bidragit till högst en grads ökning av jordens medeltemperatur är något som vi människor knappast kan märka i det dagliga livet. Ökningen har för övrigt nästan helt upphört trots ökningen av koldioxiden. IPCC: och Al Gores spådomar har inte besannats. Kolla själv. Klimatalarmisterna talar om klimatförändringar. Visst, klimatet har i alla tider varierat. Att tro att vi människor kan påverka klimatet är ovetenskapligt.

 36. Allan Forsling

  Från DN, Wallström: ”Vi har bara sett början på situationen med klimatflyktingar”

  Ojoj, men hit är ju ingen ide att komma. Vi har torrt och besvärligt och kan inte försörja oss!

 37. tty

  #31

  ”Klimatengagemang slår inte ut machodrömmarna.”

  Att imponera på honorna är evolutionärt extremt viktigt, titta bara på påfåglar eller paradisfåglar. Människor har ju inga fjädrar eller hornkronor, men en värstingbil funkar också. Mot sådana krafter kämpar till och med MP förgäves.

 38. Bo Carlsson

  Olav Gjelten
  Vad har du fått detta ifrån, att SD har anslutit sig till Klimatlögnen ? Jag har inte hört talas om, och inte läst något om detta .jag tycker de fört en rak och realistisk linje hela tiden, man bör nog inte misstänkliggöra dem, de är vårt enda hopp att ta oss ur klimatträsket.
  Blev mycket förvånad över ditt inlägg, är du möjligen klimatmupp själv ?

 39. Håkan Bergman

  Skippa fotbollen i kväll, det bjuds bättre underhållning.

  https://www.youtube.com/watch?v=C2IGm0FZVkM

  Under tiden ni väntar kan ni lyssna på Rees-Mogg.

  https://www.youtube.com/watch?v=jb-IJngnLsM

 40. jensen

  # 17
  Bredbergs artikel finns inom prenumerationen.
  Dock kunde jag läsa den, och den förstörde mitt morgonhumör.
  Han röjde sin totala ovetenskaplighet. Menade att det råder konsensus beträffande klimatområdet, att jordens uppvärmning på grund av mänsklig påverkan bevisades för åratal sedan. Ändå finns det skeptiker.
  Ansåg att majoriteten av klimatforskarna , 97-98 % skulle kunna ha rätt., IPCC skulle kunna ha rätt, alltså det som många redan anser vara bevisat. Smältande glaciärer, Varmare och surare hav. Höjda havsnivåer. Extremt väder. Ofantligt lidande bland människor och djur.
  Hur vågar då skeptikerna vara så säkra på att de har rätt. Hur vågar de strunta i varje försiktighets-princip. Att inte ta det säkra före det osäkra? Det enda rimliga är att om livet på jorden hotas, välja en så försiktig politisk linje, att liv på Tellus under alla omständigheter kan räddas till eftervärlden.
  Om nu klimatskeptikern har otur, när han tänkte sina klimatskeptiska amatör-ideer.

  Min reflexion: Skulle kunna– skulle kunna–skulle kunna–skulle kunna ha fel var genomgående ledord.
  Vad är det för fakta-stil? Bara spekulativ stil. Avskyvärd artikel . Hållningslös!!

  https://www.brainyquote.com/quotes/abraham_lincoln_110340

 41. Olav Gjelten

  Vi har INGET riksdagsparti i Sverige som tar avstånd från vår tids största lögn, DEN OM KLIMATET.

  Jag vill inte ta ställning till om det är rätt eller fel att vara SD-kramare, men jag vågar påstå att ingen någorlunda upplyst person är det för deras ”KLIMATPOLITIK”. Då handlar det om något helt annat som dessa personer gillar hos SD.

  Om detta andra är rätt eller fel är Klimatupplysningen knappast forum att diskutera.

 42. Olav Gjelten och Bo Carlsson
  Det här inlägget handlar inte om SD och det finns gott om andra forum att diskutera deras politik på.

 43. Robert N.

  # 41 Olav G.
  Läs inlägg 38.
  Din hatiska inställning till SD börjar gå över styr.
  Det finns andra forum för att diskutera den typen av politik.

 44. Jag vill påminna om att Stockholmsinitiativet och Klimatupplysningen är partipolitiskt obundna. Det här är ett forum för klimat- och energifrågor.

 45. Robert N.

  # 44 Lena K.
  Ja men, men ett parti som hotar med Jordens undergång och ljuger sig gula o blå i klimatfrågor
  måste vi kommentera.
  Om någon undrar så tänker jag på MP.

 46. Robert N
  Som sagt, klimat- och energifrågor. Där har ju MPs utsagor en självklar plats men givetvis även andra som uttalar sig i dessa frågor.

 47. #38 Bo Carlsson
  2 gånger med ca 10 dagars mellanrum har jag skrivit till SD för att få ett klargörande om var de står i ”klimatfrågan”. Inget svar. Deras tidigare klara ställningstagande i frågan gäller tydligen inte längre.

 48. Fredrik S

  På Facebook var det ett inlägg från MP där påstår att i Februari var det för första gången plusgrader i Arktis samtidigt som det var minusgrader i Europa?? Vet inte vad de menar riktig, Nordpolen? Någon kunnig i ämnet?

 49. Lars-Eric Bjerke

  #30 tty,

  ”Apropå isvolymen, så är nu även ytan havsis (som går att mäta, vilket inte går för volym) den högsta på 5 år för innevarande datum:”
  Ytan havsis är dock för dagen drygt två standardavvikelser (ca 1 Mkm2) mindre än medelvärdet för perioden 1981 till 2000.
  https://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/

 50. Torbjörn

  #48 Fredrik S
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

 51. Michael E

  #49 Lars-Erik Bjerke Det var inte förrän i sluetet av sjuttiotalet som de första satelliterna kom upp som kunde mäta havsisens utbredning, dessförinnan var det mycket svårt att mäta och data är mer fragmentarisk. Judith Curry har skrivit om detta här, https://judithcurry.com/2013/04/10/historic-variations-in-arctic-sea-ice-part-ii-1920-1950/. Mycket tyder dock på att dagens variationer i havsisens utbredning Inte är unika.

  Det faktum att havsisen utbredning är den högsta på 5 år för innevarande datum är dock en god indikation att någon accelererande avsmältning inte förekommer, eller hur?

 52. jensen

  Skulle det inte vara lämpligt att Isabella ägnade en stund att studera länkade artikel för att vidga sina vyer.

  https://principia-scientific.org/the-death-of-climate-change/

 53. Håkan Bergman

  Ingvar #47

  Jag tycker det är klokt av SD att inte ge sig in i sandlådedebatten, finns det nån vinnare bland dom som deltar där?

  https://www.metro.se/artikel/rankning-de-%C3%A4r-partiet-med-s%C3%A4mst-milj%C3%B6politik-fr%C3%A5gorna-%C3%A4r-vinklade

  ”Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen tycker inte att Sverigedemokraterna har en speciellt utvecklad miljöpolitik.

  – Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett så stort parti inte har några särskilda tankar om hur vi ska klara de här enormt stora utmaningarna, säger hon.”

  Johanna är naturligtvis besviken över att inte ha lyckats dra ner SD i kattskiten.

 54. Ulf

  Riktiga forskare, dvs inte politiserade enkelspåriga moralister, har hittat en rätt intressant förklaring till varför korallrev dör.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6n7EAo/rattfallor-kan-radda-korallreven

 55. Ann lh

  A pro på Isabella Lövin så har Klimatrealistene.com ett innehållsrikt inlägg om den gröna klimatfonden, som stött på grund.
  Det kanske är dags att fråga Isabella om hur mycket av våra skattepengar hon dels skickat iväg och dels lovat ut till fonden. När Trump såg till att USA nu lämnar den skutan sa Isabella att hon skulle öka våra bidrag som kompensation.

 56. Det är värre än jag trott

  https://detgodasamhallet.com/2018/07/12/plastsackar-dodar-fiskar-i-haven-och-det-verkar-vara-miljororelsens-fel/

 57. Olav Gjelten

  Robert N # 43 m. fl.
  Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag försöker påpeka detta:
  Vi dissidenter i klimatfrågan har INGA företrädare i svensk politik. Det enda jag gång efter annan försöker få folk att förstå är att SD här inte utgör något undantag. Den som vill får kalla mig hatisk. Själv har jag inte röstat sedan tidigt 90-tal just på grund av att inga svenska politiska partier företräder mina åsikter i klimatfrågan, som för mig utgör den absolut viktigaste frågan i politiken.
  Slut på denna diskussionen på Klimatupplysningen för min del.

 58. Olav Gjelten

  Isabella Lövin, som företräder det gröna orginalpartiet, är säkert den extremaste politiker vi har i riksdagen.

  Men är det något fel på mig som känner mig ännu argare på medlöparna? De politiker från andra partier som jamsar med henne i alla hennes horribla galenskaper i förhoppning om att på så vis få fler röster vid höstens val.

  Miljöpartiet accepterar jag är så fylld av verklighetsfrämmande ideologi att jag inte bryr mig om dem, men det gör ont när vissa andra partier, som jag egentligen tror vet bättre, håller med MP i galenskapen för att de på så sätt tror de blir mer poppis.

 59. Ingemar Nordin

  Lena K #56

  Att miljörörelsen hållbarhets tänkande bidragit till att öka mängden plast i haven råder det ingen tvekan om. Att skicka plastsopor till Asien istället för att bränna den hemmavid är ett förskräckligt slöseri.

  En annan problematisk och miljöförstörande politik med dignatur MP och C är s.k. ekologiskt jordbruk. Till skillnad från konstgödsel som utan problem kan doseras i rätt mängd så att säden tar upp den omedelbart så förbrukas inte stallgödsel lika effektivt. Mycket ligger då kvar efter skörden och sårids i vattendragen och göder Östersjön istället.

 60. Lars-Eric Bjerke

  #51 Michael E

  ” Det faktum att havsisen utbredning är den högsta på 5 år för innevarande datum är dock en god indikation att någon accelererande avsmältning inte förekommer, eller hur?”

  Enligt DMI har havsisarealen i september haft en sjunkande trend sen man började mäta med satellit (1979) av ca 10 % per tioårsperiod d.v.s. 930 000 km2 /10 år. Minskningstakten tycks dock ej ha ökat. Att vi i år har en något mindre avsmältning än trenden brukar i denna blogg anses vara väder.

 61. Lars-Eric Bjerke

  # 51 Michael E,

  Jag missade referensen i förra inlägget.

  https://www.dmi.dk/groenland/arktis/havis-minimum/

 62. Olav Gjelten

  # 59
  Plast, som i enorma mängder slängs i havet, tror jag är en myt från någon grön organisation och där politiker och media, likt papegojor, jamsar med och gör en fjäder till en jättelik hönsfarm.

  Om jag bara går till mig själv, varför i all friden skulle jag lasta bilen och gång efter annan åka ut till havet för att slänga just plasten där?? Någon som känner folk som brukar göra så? Hade jag pengar skulle jag garantera att så är inte fallet.

  Och varför skulle exempelvis asiater tycka det är så bra med mängder av plast i havet när inte vi gör det? OM inte det här med plasten och havet är en ren skär lögn så tror jag att det möjligtvis kan handla om att mindre nogräknade båtägare slänger skräpet i havet, men i så fall då inte bara plasten. Jag tror emellertid dessa båtägare är få.

 63. Bo Carlsson

  Exempel på Klimatpropaganda som vi matas med varje dag i SVT

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-torkan-kan-bero-pa-slumpen

 64. Michael E

  #60 Lars Erik Bjerke Det verkar som att vi är överens, avsmältningstakten för havsis i Ark tis är inte ökande. Bra så långt.

  Vi kanske också är överens om att vi inte vet om avsmältningen av havsis på något sätt är onormal jämfört med andra perioder i jordens historia? Det finns dock som sagt goda indikationer på att det funnits lite havsis under ganska sentida perioder som bl.a. möjliggjort segling via nordostpassagen.

 65. Torbjörn

  #60 Lars-Erik Bjerke

  1979-09-15 var utbredningen 7,007 Miljoner km2
  2017-09-15 var utbredningen 4,686 Miljoner km2

  Vilket ger en trend
  4,686-7,007 = -2,314 Miljoner Km2 på 38 år ger ca -61000 km2/år (inte -93 000)

  Den femåriga trenden visar en ökad utbredning med ca 260000km2/år

  Man kan leka med siffror på olika sätt beroende på vad man vill visa 🙂

  ftp://sidads.colorado.edu/DATASETS/NOAA/G02135/north/daily/data/N_seaice_extent_daily_v3.0.csv

 66. Ulf L

  # 62
  Jag tror också att plasten i havet är ett överdrivet problem men inte negligerbart problem.Jag har läst någonstans att ska man fånga in plasten så ska man göra det vid flodmynningarna. That makes sense. Att floder som rinner genom slumområden är överbelamrade med bråte har varit känt i år och alla floder rinner förr eller senare till havet och plasten förljer med. Då är det kanske inte så konstigt att plast driver in på stränder inte långt från flodmynningen och TV visar dessa bilder på stränder fulla med plast.
  Lösningen på plastproblemet är kanske att länderna blir tillräckligt rika för att ha råd med sophantering även i slummen.

 67. Bo Carlsson

  Ingvar i Las Palmas
  Jag har också mailat till ett riksdagsparti och frågat om var de står i klimatfrågan, samt lämnat förslag på argument som kan användas i valrörelsen tex. andra partiers mörka förflutna.
  Men något svar har jag inte erhållit, (Lättja eller obemannat kansli ? Vad vet jag ?)
  Lena Krantz
  Hela din inledande artikel handlar om MP, (som är ett politiskt parti)
  ”Jag vill påminna om att Stockholmsinitiativet och Klimatupplysningen är partipolitiskt obundna. Det här är ett forum för klimat- och energifrågor”
  Att älta tex, hur många ppm det är i atmosfären, påverkar ingen, det är politik som kan förändra folks synsätt. Gå gärna in på Lars Berns utmärkta blogg Anthropocen, där avhandlas många vetenskapliga ämnen som historia och politik.
  Därför föreslår jag att ni öppnar upp bloggen till ett bredare forum.

  Olav Gjelten
  Jag har kontrollerat det riksdagsparti vi talade om inledningsvis, det lutar åt att det är som du hävdade i ditt
  inlägg, de har anpassat sig till mupparna för att få några fler röster, men min presumtiva röst har de förlorat.

 68. Björn

  Isabella Lövin liksom många andra som pratar om ”klimatförändringarna” och dom hemska väderhändelserna som har varit under senare tid, förstår ingenting av vad de själva orerar om. Läs vad NOAA skriver om sådana händelser och dess orsaker:

  This often can lead to a misconception where one assumes the weather he or she experiences is typical everywhere. That is simply not true. If one place is receiving cooler weather and/or flooding rains over a period of several days to weeks, then there are some other places where the weather is warm and dry for about the same period. It all depends upon the location of the long waves relative to the observer.

  Meteorologerna här hemma undviker att förklara att det finns något som heter planetära vågor eller Rossby vågor, vilka har orsakat störningar i Polar Wortex och jetströmmarna. Även Markku Rummukainen tvekar kring orsaker till torkan här hemma. Det behöver inte bero på ”klimatförändringarna” utan kan bero på slumpen eller andra naturliga orsaker. Som sagt, vi lever i en intressant tid.

  https://www.weather.gov/jetstream/longshort

 69. Ulf

  Så här enkelt är det nog sannolikt även om jag bara löst en termin statistik. Jorden är en hyggligt stor planet och sannolikheten att man någonstans i månaden har något rejält avvikande väder torde vara 100 procentig. Detta är informationssamhällets förbannelse, alltså inte ett överflöd av information utan för många mottagare som inte klarar av att processa informationen.

 70. Bo Carlsson
  Du får skicka ett mail med ett förslag som vi kan ta upp på nästa styrelsemöte om du har synpunkter på bloggens inriktning.

 71. Mer om Miljöpartiet och deras bilar:
  https://www.expressen.se/nyheter/mp-topparna-som-valjer-de-miljofarliga-bilarna/

 72. Håkan Bergman

  Lena #71
  ”– Den personen kanske köper en elcykel i stället.”

  Obetalbart. (͡o‿O͡)

 73. Frej

  69 # Ulf Håller med , folk har fult sjå och jobba för att betala sina lån . Och informationssamhället har gett dom ytterligare kostnader i abonnemang till hela familjen . Och då sitter dom grottade i sina mobiler på alla tänkbara sociala medier. Och med tanke på hur fredsskadade vi är, också kommer det en torka, så är det en överraskning . Vi är ju inte förberedda på något . Förr då slog dom ju varje liten myr eller surdrag , bara för att . Nu ska det kostnadsmaximeras , och då står vi där , hade det blivit krig det här året skulle vi svultit ihjäl . Nu om solen går in i en vad ska man säga vilofas ? Så är vi tillbaks till verkligheten i livet här i norr . Och det har ju historiskt sett inte varit så, lätt . Kan ju finnas en anledning varför vi inte är så många här i norden historiskt sett . Så för att vara lite politisk , så tror jag inte på det Annie Lööf säger om att vi kan bo 30 000 000 i det här landet . Det finns historiskt sett en gräns för vad ett land kan försörja . Och om vi har typ 40% självförsörjningsgrad , då kan man ju räkna ut det själv . Och vi är säkert 100% mer befolkning nu än när vi hade 100-80 % försörjningsgrad . Har jag Fel ?? För det är väl så här svältkatastrofer går till , för mycket folk . Man ligger på gränsen , kanske ett krig . Fan vi kan ju inte äta teknik eller pengar , men om vädret är bra är det okej . Och när det inte är det , då blir det mindre kul . Och historiskt sett , när det gått åt helvete på riktigt . Då har det varit missväxt i minst två år . Eller mer , så för att ta det historiskt . Varför skulle just vi klara oss undan ?

 74. Sören G

  SVT har börjat faktagranska. ”Miljöpartiet har mestadels fel om att isbjörnarna svälter”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-har-mestadels-fel-om-att-isbjornarna-svalter

 75. Håkan Bergman

  Tror att yougov kör sin mätning för Metro just den här tiden, då kan den komma på onsdag i Metro, undrar om MP finns kvar då?

 76. tty

  #49

  ”Ytan havsis är dock för dagen drygt två standardavvikelser (ca 1 Mkm2) mindre än medelvärdet för perioden 1981 till 2000.”

  Vilket alltså innebär en nätt och jämt statistiskt signifikant minskning, givetvis då under förutsättning att att havsisytan är normalfördelad och att det inte föreligger någon autokorrelation, d v s att ytan havsis ett år inte påverkas av ytan året/åren innan eller påverkar ytan året/åren efter. För i så fall gäller inte signifikansberäkningen.

 77. Ingemar Nordin

  Lena K #71,

  Så bra. Från att specialgranska KU och vilja påstå att vi har helt fel gällande en artikel av Per Welander om isbjörnar så har SVT alltså nu gett oss rätt (utan att nämna oss förstår). Kanske de fortsätter att smygläsa KU om de vill kolla fakta om klimatet?

  Kanske borde vi även tipsa dem om en del andra MP-lögner? T.ex. https://www.klimatupplysningen.se/2018/06/27/isabella-gar-till-almedalen-med-antarktis-sin-hand/ och https://www.klimatupplysningen.se/2018/06/26/antligen-plusgrader-pa-nordpolen/ ?

 78. Ingemar
  Ja nu var det ju Sören G som var snabbast på bollen vad gäller SVT och isbjörnar men ändå. Det blev ju bra.

 79. Det är ju möjligt att den här granskningen inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att ses som det första steget i en verklig granskning inte bara av Miljöpartiet utan av klimatfrågan generellt.

 80. Olav Gjelten

  Varför bryr så många hederliga människor här på Klimattupplysningen om Sveriges extremaste och allra sämsta politiska parti, Miljöpartiet. Hela deras existens bygger på att vi blint tror på en hotbild som icke existerar. De är inte värda att vi ens med ett finger bryr oss!
  Koncentrera er istället på politiker som säkert vet bättre, men som inbillar sig att deras popularitet ökar om de låtsas vara klimathotstroende de också. De politiker ska banne mej bort och in ska hederliga människor!!

  Jag tänker på fler än ett parti.

 81. Olav Gjelten
  Kanske för att de har haft ett inflytande i Sveriges politik som inte står i proportion till deras väljarstöd. Så enkelt kan det ibland vara.

 82. Måns S

  Angåeende torka, Mp och SMHI. Ämnet har kanske varit uppe tidigare.

  SMH har gjort ett antal scenarion baserat på olika antaganden. Tydligan har man använt inte mindre än nio modeller vilket gör att man stoltserar med detta : ”Att så många klimatmodeller använts ger ett världsunikt material. Modellerna ger en tydlig bild och är samstämmiga. Ju fler modeller som visar samma sak, desto mer troligt är det att utvecklingen också kommer att se ut så, säger Gustav Strandberg.”

  Vad visar då de samstämmiga modellerna när det gäller nederbörd? På följande plats går det att se efter:
  https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/
  Det går att välja nederbörd och årets längsta torrperiod i menyerna.
  Resultatet är att nederbörden förväntas ÖKA med mellan 10-40% beroeende på var i Sverige man tittar. Den längsta torrperioden kommer ej att öka enligt SMHI.

  Torka motsäger alltså SMHI:s klimatmodeller. Om man påstår att den idag obseverade torkan är ett tecken på att klimatet (och inte vädret) faktiskt har ändrats så betyder det att man underkänner SMHI:s klimatmodeller (enligt gängse vetenskaplig princip).

  Anser man däremot att SMHI:s modeller har rätt så måste Mp, som påstår att torkan beror på klimatförändringarna, sprida fake news.

  Nu vet jag att många här anser att varken modellerna eller Mp har rätt, men för de rättrogna så är det en svår situation. Någon måste ha fel, antingen SMHI eller Mp.

 83. Ulf

  Trevligt med isbjörnarna, första gången jag ser en svensk journalist faktiskt göra sitt jobb som det är tänkt att göras även vad gäller klimatlögnerna.
  Tycks också som flera stycken nu bestämt sig för att sköta sina jobb vad gäller MP, mycket trevligt.

 84. mängan

  Huvudet på spiken Måns S. Perfekt argument mot globalistMP.

 85. Håkan Bergman

  Elcyklar, miljöbilar och självkörande diton i all ära, men ska en stor del av Stockholms kollektivtrafik, jaja jag vet att det är semestertider, haverera pga några f*rbannade rulltrappor? Hur svårt kan det vara att inse att folk väljer bilen därför att alternativet är för opålitligt?

  https://www.dn.se/sthlm/tagstationer-i-stockholm-avstangda/

 86. tty

  #85

  Rulltrappeproblemen är inte oväntade. Jag råkar känna en av dem som var med och projekterade citybanan (hon hade tidigre jobbat på FMV som jag då hade mycket att göra med). Hon var mycket bekymrad just över rulltrapporna ur säkerhetssynpunkt. Eftersom banan måste gå under den djupaste tunnelbanelinjen blev det extremt långa rulltrappor och utrymning av stationerna var helt beroende av att rulltrapporna fungerade.

  Att det sedan tydligen inte finns någon redundans i bromssystemet för rulltrapporna är helt ofattbart. Det är trivialt att konstruera en enkel mekanisk spärr som låser trappan om den byter rörelseriktning och som måste ställas om manuellt när man avsiktligt byter körriktning.

 87. Håkan Bergman

  tty #86

  Trot eller ej, t.o.m. politikerna i både stadshuset och landstinget såg problemet när man diskuterade projektet på 80-90-talet. Dom förordade tredje spåret av just det skälet och tredje spåret började också byggas, man ser början av det sticka ut vid Hilton när man rullar ut vid Slussen. Nu lyckades diverse aktivistgrupper stoppa bygget och projektet begravdes. Det utreddes igen när Alliansen temporärt stoppade bygget av Citybanan 2006, men då var det nog för sent att stoppa Citybanan. Nu hade väl tre spår inte heller räckt länge, men herregud det finns en sexfilig landsvägsbro att ta lite av om man nu menar allvar med att minska biltrafiken i innerstan. Plattformskapaciteten inne på Centralen har man ju löst genom att dela upp plattformarna för fjärr- och regional-tåg i två delar. Och varför inte använda järnvägen som den var tänkt, kör långa och få tåg i.st.f. korta och många, skulle lösa en hel del av kapacitetsproblemen.

 88. Gunnar Strandell

  Olav Gjelten #80 och Lena Krantz #81

  Förklaringen finns beskriven av Nassim Nicholas Taleb i ”Skin in the game”, chapter 2.
  ”The most intolerant wins: The dominance of the Stubborn Minority”

  Det räcker med att en enda person med allergi mot jordnötter flyttar in i ditt område för att alla som bor där tvingas avstå från jordnötter för att hålla personen vid liv.

  Denna logik använder miljöpartiet sig av, men det uppstår ett problem för dem om det börjar kosta att följa deras regler och de som betalar börjar ifrågasättas både kostnad, effektivitet och hur allvarliga problemen är.

  Klimatupplysningen jobbar på alla dessa fronter och jag är övertygad om att det leder framåt i långsam takt. Påpekanden att företrädarna inte lever som de lär är i sådana fall ett kraftigt argument.

  Tänk er bara att ni kommer på att familjen som drivit fram ett jordnötsförbud i hissar och trappuppgångar själva frossar i jordnötter. 😉