Sinha, A., Stott, L., Berkelhammer, M., Cheng, H., Edwards, R.L., Buckley, B., Aldenderfer, M. and Mudelsee, M. 2011. A global context for megadroughts in monsoon Asia during the past millennium. Quaternary Science Reviews 30: 47-62. I en alldeles färsk artikel redovisas en rekonstruktion av monsunregnen under den Lilla Istiden (LIA), dvs mellan ungefär 1350 till 1850. Här i Väst vet vi ju lite från våra historieböcker om samma period i Europa med sin kyla, sina felslagna skördar och sjukdomar.
I Sydostasien är det inte främst kyla som är problemet utan uteblivna monsunregn. När monsunregnen uteblir år efter år, kanske ända upp till 10 år i sträck kallas det för en megatorka. Livet blir mycket svårt; hungern och nöden är stor. Författarna till den senaste artikeln har identifierat åtminstone fem stora megatorkor under LIA – torrperioder som inte har förekommit under de senast 150 åren och som heller inte fanns under den varma medeltiden. Förekomsten av dessa torrperioder kan vara triggade av ett kallt klimat i norr, menar författarna.
På TCS har vi tidigare rapporterat om en studie som hävdade att en del tidiga, västliga civilisationers undergång kan bero på kallperioder, då det blev missväxt flera somrar i rad och då kylan och sjukdomar gjorde livet miserabelt. På liknande sätt menar författarna till den aktuella artikeln att det finns kopplingar mellan LIA, uteblivna monsunregn och asiatiska civilisationers nedgång och fall.
En bra sammanfattning av artikeln finns på CO2 Science
Ingemar Nordin
Intressant inlägg ,Nordin.
Det verkar bli många artiklar av tidigare Kalla perioder i människans
historia,det uppmärksammas mer och mer.
ALI.K.
Hmmm, om vi inte passar oss så kommer väl en del utvecklingsländer att kräva att vi i Europa skall betala tillbaka en “klimatskuld” från LIA eftersom vi då inte brände tillräckligt med kol för att hålla den globala värmen uppe. 🙂
Och om CO2-fobikerna får sin vilja igenom så att utsläppen minskas i framtiden och GT går ned, ja då blir det förstås vårt fel om det blir megatorkor igen!
Eftersom Den politiska kraften bakom AGW är en “rättvis fördelning” så blir väl allt jävelskap som kan drabba globen och som av naturliga skäl drabbar utvecklingsländerna värst Europas och USA:s skuld. Det är liksom inbyggt i politiken.
Jag vill minnas mig ha läst att under senaste istiden, då havsytan var 120 meter under den i dag, så bör inlandsvädret ha varit mycket torrt i exempelvis Afrika och Sydamerika. Växter och djur hade följaktligen mycket svårt att överleva.
Democracy will kill the world
http://joannenova.com.au/2011/01/chomskys-prize-hyperbole-gop-win-could-kill-us-all/#more-12954
Interesting aricle on the long term perspective
http://thegwpf.org/the-observatory/2272-erroneous-lessons-from-earths-past.html
GISS Temperature data is a joke
http://notrickszone.com/
Next Step Biodiversity!
http://hauntingthelibrary.wordpress.com/
Annars är det ju illustrativt med ex Stockholms skärgård – om man skalar bort bottensediment är topografin förmodligen nära densamma under vatten som över.
Det var inte lika trångbott då så det var kanske inte någon avgörande skillnad för mänsklighetens utveckling.
Men om de hade byggt upp någon form av monument så hade dessa varit dykattraktioner idag i bästa fall 🙂 .
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Last_glacial_vegetation_map.png
Googlade lite på “monument under vatten” eftersom jag vet att sådana finns lite här och var.
men, jag råkade snubbla över denna länk, som är fantastiskt intressant, dvs om man är intreserad av historia.
Det handlar om forntidens kontakter över Nordsjön, alltså lååångt innan vikingarna började göra “turistresor” tll Brittiska öarna.
http://www.fnf.nu/bagerfeldt/17%20Nordsj%C3%B6n%20-%20Forntidens%20fruktade%20farvatten.pdf
135 sidor om Nordsjön?
Här får du en kortare variant med självaste Harry Mörtöga:
YouTube – Harry Brandelius- Gamla Nordsjön 😉
Klockren historia. 🙂
SVT har detta på webben
http://svt.se/2.108068/1.2302599/hetta_slar_hart_mot_hunger
När detta redan är publicerat:
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/19/false-climate-change-study
hahaha….. 😀
Stort tack för länkarna.
Ur första länken, dvs propagandakanalen SVT:
“År 2020 kommerer jorden att ha ökat sin medeltemperatur med minst 2,4 °C om inte vi gjort något åt klimatförändringarna. Det visar en ny rapport från Universal Ecological Fund, en ideell och politiskt fristående organisation.”
Dags för en ny förvillarutmärkelse!!
En ökning 2,4 grader C…….från vadå? början på 1900-talet?
Det skulle alltså innebära en global tempöknig på ca 1,6 grader C på NIO ÅR!!
När ska det bli slut på den allt vansinnigare propagandan?
Eftersom det ändå är TCS-träff på gång så skulle jag vilja likna den allt mer desperata och vildsintare propagandan med det här gamla örhänget:
http://www.youtube.com/watch?v=S9CuZbwqajA
Snacka om att SVT är en grotesk propagandamaskin. Fy fan säger jag för sådant här gör mig fly förbannad.
Skrev just ett mail till SVT:
Hej!
Vetenskapsredaktionen har publicerat en artikel som påstår att temperaturen kommer att gå upp 2,4 grader till 2020 (alltså på 9 år).
SVT har detta på webben
http://svt.se/2.108068/1.2302599/hetta_slar_hart_mot_hunger
Detta är en studie gjord av av en NGO-organisation och har ingen bäring i vetenskapen. Den är inte publicerad i något vetenskapligt forum och inte heller Pree-reviad. I själva verket är detta bara i klass med Himalya-skandalen. Här kan ni läsa vad vetenskapsmän tycker om den sk “studien”:
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/19/false-climate-change-study
Min fråga till er är varför ni är så snabba på att plocka in sådan här falsk katastofpropaganda? Sätt er ner och red ut hur den här idiotiska sk “studien” kunde komma så långt så att ni publicerade den? I processen har ex faktakontoll, källundersökning etc fallit bort och det är mycket allvarligt!
MvH
/Lena Krantz
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2011/01/getting-things-right/
Tack för länken, den var intressant men det jag mest av allt undrar och känner mig bekymrad över är hur SVT glatt och okritiskt publicerar varje tecken på ett katastofscenario och tvärtom undanhåller svenska folket studier som visar på motsatsen.
Varför gör de på det här viset?
Varför undviker de faktakontroller?
Varför insåg de inte från början hur orimligt det hela är?
Just sådant här gör mig skitförbannad!
Och just här och nu inser jag att det självklart är SVT som skulle haft förvillelsepriset för sin brist på saklighet och opartiskhet i den här frågan.
Bra! Letade lite efter en mejl-address men hittade inte.
Du har tydligen
Det är faktiskt en riktigt bra karta rent innehållsmässigt även om färgskalan är helt kass. Värt att notera är hur oerhört litet skog och hur mycket stäpp och öken det fanns vid istidsmaximat.
Kyla och torka har alltid hört ihop historiskt.
Man går på kontakt och söker sedan upp lämplig person högerklickar på namnet och väljer “egenskaper”. Då får man fram mailadressen till just den personen.
Fast jag lämnade bara en synpunkt i en dialog men jag avser faktiskt att skriva till Eva Hamilton direkt senast imorgon.
Nu är jag arg!
*gggggggggrrrrrrrrrr*
Visst slarvar media.
Men när det gäller SVT, så handlar det inte om slarv, den saken är klar!
Ja, man kan inte bli annat än upprörd!
Med personer som Jens Ergon och Anders Nord vid rodret på SVT:s “vetenskräpsredaktiobn” kan det bara bli fel!
Så jag vill bara instämma i det Thomas nyss skrev. Journalister är inte alltid tillräckligt pålästa på det ämne de förväntas rapportera om. Och det är ju inte så konstigt. Vi skulle inte ha så många journalister, eller så mycket information om ditten och datten, om vi krävde att allt som förmedlas av media skulle vara omutligt korrekt och sant.
Oftast får man tänka själv och nöja sig med att le åt uppenbara missar… 🙂
Alla har vi våra käpphästar där vi blir upprörda när det blir fel medan vi ler lite överseende åt annat. Själv retar jag mig t ex på hur DN vanligen använder siffror från Iraq Body Count för antal döda i Irakkriget när den organisationen bara räknar döda rapporterade av media, vilket är en bråkdel av verkliga dödstal.
Instämmer i det.
Det första offret i krig sägs ju vara sanningen…….
Missade din fråga till mig. Såg skidor på TV.
Jag kan inte svara på hur uppenbar missen hade varit för mig eftersom jag inte läste artikeln innan den dök upp här med korrigerande kommentarer.
Men om jag ska svara hur jag generellt betraktar artiklar om klimat och framtid, så är jag i grunden alltid skeptiskt avvaktande.
Ibland kan jag direkt fnissa lite föraktfullt, men ibland blir jag intresserat nyfiken och försöker leta efter källan om det handlar om något dramatiskt.
När det gäller klimatfrågan tycks alla fel vara åt ett och samma håll vilket tyder på att “rapporteringsklimatet” s a s har blivit snedvridet vilket jag anser är allvarligt.
Men Uffe, bara för att jag tycker mig se detta fenomen och blir upprörd över det behöver du ju inte genast försöka få det till att jag ser en konspiration när jag aldrig skrivit det.
Nej, det handlar nog om att vissa starka krafter i vetenskapsredaktionen styr och ställer lite för mycket och de andra hänger s a s bara okritiskt med. Man tror att vissa är kunniga i den här frågan och ifrågasätter inte ibland för att man inte vågar gå emot “den store” eller för att man bara följer sin idol.
Till saken hör kanske att jag har jobbat inom SR-koncernen i 10 år (på den tiden ingick även SVT i koncernen) så jag har en del erfarenhet av journalister. Jag vet därför att det är ganska vanligt att vissa blir några slags “idoler” inom sitt område och för att våga ifrågasätta dem krävs det mycket mod. Det pågår ett socialt spel bakom dessa väggar (liksom bakom de flesta väggar) och det måste man komma ihåg.
Aha, jag fattar. Du menar att det finns en massa människor med inflytande som tror på allt som media rapporterar?
Jag sätter 100 spänn i potten på att vi inte får en dementi inom 5 dagar. Nån som håller emot??
Ja du har varit skönt befriande fri från konspirationsteorier.
Men koppla av nu och ha det kul!
L Man bör nog vara minst lika skeptisk till “public service” som privata alternativ. Men jag förstår hur du menar. Du tror att folk i allmänhet är mindre skeptiskt nyfikna än du och jag. Så kan det nog vara, men det gäller nog allt som diskuteras i samhället.
Det ska jag (koppla av alltså)….
😀
Ha en skön kväll!
Jag hoppas verkligen att Iraq Body Count inte bygger på enbart massmediarapporter. Den historiska erfarenheten är nämligen att antalet dödsoffer i massmediarapporter nästan alltid är kraftigt överdrivna.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/arktisk-kyla-i-vintrigt-usa
Ha ha….lite sarkasm så här på morgonen!
😉
läser man lars berghs bok “gryning över kalahari ” om evolutionen inser man snabbt att nästan alla steg i människans utveckling har styrts av klimatet ..
whats new ???
http://svt.se/2.108068/1.2302599/hetta_slar_hart_mot_hunger
Nu finns bara rubriken kvar. Dock finns det ingen rättelse text vad jag finner.
Är int4 det kutym om man gjort fel?
Jösses, SVT vetenskap är ju ett fynd, jag föll för den här artikeln:
http://svt.se/2.108068/1.2304076/mobiltelefoner_testas_i_rymden
Gillar speciellt meningen: “Ett hål måste därför borras i satelliten där telefonen kan föras in, vilket i sig är en utmaning.”
Ett tips från en amatör på satteliter kunde ju vara att man monterar in luren innan man skruvar ihop satteliten.
Jaha, de tog bort den i alla fall. Men någon rättelse kan man nog inte räkna med.
Men man får vara glad för det lilla!
🙂
Tittade du på länken om Nordsjön under bronsåldern?
Jag postar den igen…….
http://www.fnf.nu/bagerfeldt/17%20Nordsj%C3%B6n%20-%20Forntidens%20fruktade%20farvatten.pdf
Tittade? Det är ju för tusan en hel bok.
😀
Men är det något särskilt du funderar över i just detta?
Bok och bok…. 🙂
Men nej, det var egentligen inte någon särskild del där. Jag undrar kanske mer allmänt om du delar författarens tankar om att det måste ha funnits ganska täta, eller täta kontakter mellan Brittiska öarna och åtminstone de sydvästra delarna av Skandinavien.
Här har du ett koncentrat om du missade det i en tidigare tråd:
YouTube – Harry Brandelius- Gamla Nordsjön
Trevligt att ses i lördags afton, tyvärr blev det inte mycket talas vid, ser fram emot next time! 🙂
Vi i vårt moderna samhälle har nog vanligtvis en fallenhet att negligera omfattningen av de tidiga kontakterna mellan olika samhällen. Man har ju rätt nyligen konstaterat stora likheter mellan bronsålderssamhällen i Sverige och motsvarande i mellaneuropa och därmed också insett att kontakterna var mer intesiva än man kanske tidigare tänkt sig.
Så ja, vi hade säkert kontakt med Brittiska öarna och andra öar väldigt tidigt och varför inte redan på bronsåldern?
Först tackar jag för senast och jag är helt övertygad att en del av handelsmän kunde ta/tog sig, från Sverige till mellaneuropa under bronsåldern och att de kunde göra sig förstådda långt inne i det europeiska fastlandet.
För det andra, är det sannolikt/troligt, att det skedde en del av folkvandringar från Sverige mot kontinenten efter bronsåldern(tex goterna), när livsbetingelserna blev bistrare med tilltagande kyla i norden och eftersom det fanns “täta” kontakter med den europeiska kontinenten.
Att nationalromantiker(göticister) “besludade” vidare forskning om goternas ursprung är beklagligt, med jag följer med intresse när det kommer nya rön om ev folkvandringar från Sverige, för jag tror(mina fria spekulationer) att en stor del av sk goterna, kom från Sverige och befolkade delar av kontinenten, samt gjorde sig kända ända till Rom(ca 300 år fk).
Doktorsträtet i Falkenberg. Vinduva. Kirke i Skottland. Fast det kanske inte var så länge sen, jag vet inte
Ja, ungefär så tror jag också att det kan ha varit.
Lite funderingar kring de hällristningar som finns i sådant överflöd Tanum i Bohuslän.
Hur gamla är de egentligen? Hur kan man ålderbestämma dem?
Jag menar att kvaliten på dem är urusel, man kommer närmast att tänka på “grafitti”.
http://www.google.se/images?hl=sv&q=tanum%20h%C3%A4llristningar&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1185&bih=564
Ja det var verkligen jättekul att träffas och man kan bara konstatera att det måste vi göra om!
😀
Det där med goterna är mycket intressant, dvs är det våra götar som är ursprunget eller inte?
Jag vet i alla fall att det finns en låååång inristning med runor på en gravhäll i Norge där det bl a står “Hur kom härasen hit, till Goternas land?”.
Ja det var verkligen fantastiskt kul att ses. 🙂
Intressant med den norska runristningen!
Vad gäller tidiga brittiska och nordvästeuropeiska influenser i vårt land har jag för mig att man drar en linje från ungefär västra delarna av Dalarna och söderut mellan Vänern och Vättern ner mot gränsen till Halland.
Väster om den skiljer sig traditioner och byggnadsskick mm från den övriga från öst infuerade delen av Sverige.
http://svt.se/2.108068/1.2302599/hetta_slar_hart_mot_hunger
Det är Bodil Appelqvist som faktiskt har skrivit en riktigt bra artikel om vad som hände.
“Det är mycket beklagligt när den här typen av larmrapporter som saknar saklig grund publiceras, och även vi på SVT har all anledning att vara självkritiska. Även om den absoluta majoriteten av klimatforskarna idag är helt överens om att världen står inför en höjning av temperaturen vilket kommer att få allvarliga konsekvenser, främjas inte arbetet för att begränsa jordens uppvärmning av att den här typen av alarmistiska rapporter sprids.”
Ja det var intressant, kan undra om jag ingår där? Jag skickade ju in min kritik och hänvisade även till artikeln i The Guardian (som någon annan här tipsade om).
Hmmm, är man en klimatdebattör kanske?
😀
Nu får du nog trycka nya visitkort. 🙂
Ps.Bra jobbat.Ds
“Bäste XXXX,
Tack för Ditt påpekande. Artikeln är borttagen och vi har lagt ut denna kommentar:
http://svt.se/2.108068/1.2305354/larmrapport_om_klimatet_far_stark_kritik
Vi beklagar det inträffade,
vänliga hälsningar
Anna Schytt
_________________
Anna Schytt
Redaktionschef Vetenskap”
“Enligt tidningen The Guardian försökte flera forskare till och med stoppa rapporten redan innan den skulle publiceras, men utan framgång.”
Får vi höra de vanliga protesterna om censur nu? Hur vågar forskare som Gavin Schmidt försöka förhindra det fria ordet, även alternativa teorier måste få framföras!
Läste du ens länken du skickade med?
It’s much worse than we thought …. stämmer fortfarande om klimatrapporteringen.