Maldiverna försvinner inte under havsytan!

Den notoriska desinformatören, och SVT-medarbetaren, Erika Bjerström har varit på Maldiverna och påstått att det öriket är på väg att hamna under havsytan och därmed försvinna.

Hur kom hon dit, förresten? Som övertygad (?) klimathotsreligiös borde hon ju anse att flygande är bland det värsta som finns. Men hennes arbetsgivare var knappast redo att bekosta en färd med segelfartyg (utan hjälpmotor) och acceptera den tid som det skulle ta.

Jag har tagit upp det tidigare, att korallöar inte översvämmas av stigande hav. Men det var länge sedan, så det kanske är dags att upprepa budskapet.

Redan 1842 lanserade Charles Darwin en teori som nu förefaller vara allmänt accepterad. En teori som bland annat innebär att korallrev och korallöar följer med uppåt när havsnivåerna stiger. Och alltså inte översvämmas och försvinner för gott under havsytan.

Att det är så har bekräftats i moderna, vetenskapliga studier som visar att de flesta korallöars ytor har ökat de senaste årtionden, samtidigt som havsnivåerna har stigit.

En av dessa studier publicerades för 3 år sedan och visar att Maldivernas totala yta har ökat rejält. Öriket är alltså långtifrån att slukas av stigande hav.

En annan studie, publicerad i januari i år, fokuserar på hur en av öarna i Maldiverna har utvecklats.

Det finns vetenskapliga studier att hitta och läsa, för den som på allvar är intresserad av hur korallöar reagerar på stigande hav. Men de klimathotsreligiösa är helt ointresserade av seriös vetenskap, eftersom sådan alltid motsäger deras dogmer.

Vi kan också undra över hur det står till med historiska kunskaper för folk i allmänhet, och klimathotsreligiösa i synnerhet.

Känner folk till att det världen befann sig i en istid för 20 000 år sedan? Att istiden då började att ta slut? Att uppvärmningen tog ordentlig fart för ungefär 15 000 år sedan? Att haven började att stiga, både för att vattnet blev varmare och, framför allt, för att stora mängder inlandsisar smälte och smältvattnet hamnade i haven?

Haven har stigit med 120 meter de senaste 20 000 åren. Känner folk till det?

Koralldjur kan inte leva på så stora djup som 120 meter. Om koralldjuren som fanns för 20 000 åren sedan hade saknat förmågan att bygga sina rev uppåt i takt med havsytans stigning, skulle världen i dag inte ha några korallrev och korallöar. Ja, korallrev skulle ha försvunnit ännu tidigare, för koralldjuren kan inte leva i luft heller. När den senaste istiden började, sjönk havsnivåerna med över 100 meter. De korallrev som fanns tidigare hamnade i luft, eroderade bort och försvann. Med dem skulle koralldjuren ha försvunnit, om de hade saknat förmågan att följa med i havsytans svängningar.

Det var dessutom långtifrån första gången som havsnivåerna har varierat så mycket eller mer.

Saknar folk kunskaperna om vad som har hänt tidigare och hur koraller fungerar? Eller tänker de inte efter? För med kunskaper och eftertanke, är det lätt att dra slutsatsen att korallöar inte gärna kan bli översvämmad av stigande hav. Även den som inte har de exakta kunskaperna om hur det hela fungerar, bör fatta att det finns någon mekanism som gör att korallrev och korallöar följer med i havsytans svängningar. Annars skulle vare sig korallrev eller korallöar existera i dagens värld!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Tack Lars för viktig faktainformation som avslöjar Erika Bjerströms ständiga förmedling av osanningar i klimathotsreligiös anda.
  Hennes reportage från Maldiverna kan ses här:
  https://www.svt.se/nyheter/semesterparadiset-pa-vag-att-drankas-manniskor-flyr

  Jag skrev ett mail direkt till Erika igår:
  ”Hej Erika !
  Det är ingen tvekan om att du Erika medvetet far med osanning i ditt reportage i länken ovan.
  Havsnivåhöjningen vid Maldiverna är ca 3,3 mm/år, inget annat. Allt annat är osanning
  Den mur som du visar och berättar om påstår du har byggts för att skydda mot havsnivåhöjningen är i själva verket en mur av karaktären ”breakwater protection” inklusive skydd för att bryta tsunamivågor. Se bild nedan.
  Maldiverna drabbades av tsunamin 2004.
  Har ingenting med havsnivåhöjning att göra. Du pratar om ”mer än 1,8 m höjning om den globala uppvärmningen fortsätter”.
  Hmmm…?? 100 mm enligt diagram på 30 år är ca 3,3 mm/år. (se diagram nedan från psmsl.org ) Dvs. 1,8 meter kommer att ta ca 550 år.
  Det behöver ju inte du Erika bekymra dig för så mycket väl??
  Du säger också att ön (en meter ovanför havsytan idag) kommer att ligga under havsytan innan seklets slut.
  Hmmm… Låt oss räkna:
  1 meter på säg 75 år…blir ju 13 mm/år, dvs 4 ggr högre än verkligt uppmätt. SvT-osanningar är tydligen hur tänjbara som helst.
  Ber vänligen om respons. /Vänliga häslningar, Mats Kälvemark”
  Jag kopierade också Hanna Stjärne och Charlotta Friborg. Får nog ingen respons.
  Bra om fler mailar. Erikas mail är: erika.e.bjerstrom@svt.se
  De andra två : förnamn.efternamn@svt.se
  Vi får inte låta sådant skattefinansierat bedrägeri komma undan utan att det märks att vi noterat det och att vi protesterar.

 2. Ulf

  Även om reportagen aldrig fälls bör de anmälas ändå. En dag kan det komma upp debatt och då kan det vara bra att visa på anmälningar och nämndens usla arbete.

 3. Mats Kälvemark

  #2 Ulf
  Jag är tacksam om någon eller helst några KU-följare
  tar den bollen. Ju fler och snabbare desto bättre!
  Finns ”blankett” på nätet:
  https://www.mprt.se/anmal-program/

 4. Lasse

  Maldiverna har allvarliga problem förknippade med sitt låga läge över vattnet.
  Men att vi skulle ha möjlighet att avhjälpa detta genom att äta mindre kött är den stora lögnen.
  Förfärades när jag såg den exploatering som sker på Maldiverna på grund av Erika och andra turisters vilja att njuta i solen på vit stränder.
  Skämmes!
  https://www.google.com/maps/@4.1705922,73.5183208,3a,75y,320h,100t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO802thxfv2Oyc4dUuoVtJof3W2aONc8t941xy8!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipO802thxfv2Oyc4dUuoVtJof3W2aONc8t941xy8%3Dw203-h100-k-no-pi-7.9578853-ya320.1825-ro-0.508111-fo100!7i5760!8i2880

 5. Fredrik Lundell

  #3 Mats Kälvemark eller artikelförfattare Lars Kamel

  När man ska anmäla ska man ange vilket program och vilken dag och tid det sändes. Har ni dessa uppgifter, så kan jag skicka in en anmälan.

 6. JP

  #5
  Erika förvillar om Maldiverna i Aktuellts 21-sändning den 20 Mars. Hennes reportage börjar ca 17:27 in i programmet:
  https://www.svtplay.se/video/jz25MnE/aktuellt/man-20-mar-21-00

 7. Ivar Andersson

  När kommer flygplatsen som Erika landade på att översvämmas? När är den planerad att stångas pga översvämningsrisken? Två frågor att förmedla till Erika B.

 8. Jag ställde retoriska frågan för drygt 10 år sedan till Per Holmberg, före detta meteorolog och nu MP, om alla korallöar var 120 meter höga under istiden och det tyckte han att de var.

 9. Bodil i Malmö

  Tack för länken, jag bojkottar egentligen SVT:s nyhetssändningar numera och orsaken är enkom deras klimatrapportering. När man ser hur uppenbart osakligt och tendentiöst de hanterar fakta där, vilka andra nyheter kan man då tro på?

  Hoppas att fler av er som har verkligt välgrundade kunskaper skriver till SVT och/eller anmäler till Granskningsnämnden (jo, jag vet vad det (inte) brukar leda till, men för principens skull). Skulle dock gärna se att även den inledande reportern Calle Elfströms påståenden om smältande glaciärer, extremväder osv tas upp. Har en känsla av att det finns fog att även ifrågasätta honom. De här människorna kan inte få fortsätta ostört!

 10. Fredrik S

  Tack Lars!

  Det var nog främst betald rekreationsresa som täcktes upp med lite gammal desinformation.

  NASA, som Erika säkert följer, skriver följande, citat:

  ”There is one piece of positive news: natural processes on coral reef atolls (like those in the Maldives) might make the islands more resistant to sea level rise than their low elevations might initially suggest. Multiple studies, many of which use Landsat observations, show that most coral atoll islands in the Maldives and elsewhere have remained stable or even grown larger in recent decades.”

  “The key thing to understand is that these islands aren’t static. They don’t sit passively as if they were in a bathtub and slowly drowning,” said Murray Ford, a geologist at the University of Auckland. “They are constantly being reshaped by oceanographic and sedimentary processes.”

  Erika hade ju lätt kunnat skriva om detta.

  Det bästa är att låta öarna vara i fred från till att börja med från semestrande klimatjournalister.

  https://earthobservatory.nasa.gov/images/148158/preparing-for-rising-seas-in-the-maldives

 11. Fredrik Lundell

  #6 JP

  Tack, då kan jag skriva en anmälan.

 12. Lasse

  Erika är alltid fel ute och alarmistisk.
  Hon talade om korallerna som var ett historiskt monument som var på utdöende. De var bortom all räddning.
  Peter Ridd har sett dess återkomst, men Erika kan inte berätta med bibehållen trovärdighet!
  https://wattsupwiththat.com/2023/03/24/professor-peter-ridd-the-worlds-coral-reefs-are-not-declining/

  Men i stället sällar hon sig till denna rörelse:
  https://wattsupwiththat.com/2023/03/25/last-chance-travel-climate-alarmism-in-a-suitcase/

 13. Lennart Bengtsson

  SVT har samma policy som DN. De ser inte i första hand som sin uppgift att presentera naturvetenskapliga fakta. De ser som sin uppgift att varna för en anteciperad global klimatkatastrof på samma sätt som Kyrkan i äldre tider varnade menigheten för Guds straffdom. Effekten är i båda fall densamma. Etablissemanget makt stärks och massorna tuktas. Varje tid har sin religion. Förr i tiden fanns det helgon och avlatsbrev att köpa. I vår tid får Greta Thunberg ett hedersdoktorat från teologiska fakulteten vid Helsingfors Universitet och avlatsbreven har blivit klimatskatter, vegetarisk ekomat och lådcyklar

 14. Roland Salomonsson

  Vikterna från Maldivernas storflygplats, de 2 huvudstäderna på minimal yta är så hög att korallerna under sakta mals sönder, varvid dessa områden SJUNKER just där. M a o är det land som sjunker just där och inte hav som höjs. I övrigt visar vykort från 30-talet i jämförelse med dagen att inget har förändrats på Maldiverna sedan 30-talet.

 15. Lasse

  #14 Roland S
  Ett bibelcitat kanske hjälper de troende att förstå:
  https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matteus%207%3A21-27&version=SVL

  På ren Svenska: Dårar!

 16. tty

  #8

  ”…om alla korallöar var 120 meter höga under istiden och det tyckte han att de var. ”

  Och då hade han för en gångs skull faktiskt rätt. Korallöarna var 120 meter höga. Men korallreven fanns istället 120 meter längre ned utmed öns sidor. Det finns faktiskt enstaka sådana ”höga atoller” även i nutiden på platser där tektoniken höjt upp en korallö. Korallreven ”vandrar” upp och ned längs sluttningarna under varje istidscykel.

  Att det finns så många korallöar och stora korallrev just vid havsytan i nutiden beror på att havsnivån varit ungefär lika hög alla de senaste 6-7 mellanistiderna sedan skiftet till ”långa istider” för ca 800 000 år sedan. Stora korallrev har byggts på under var och en av dessa mellanistider. Att havsnivån varit ungefär densamma beror på att isen på Grönland och Antarktis inte smält i någon större utsträckning under någon av dessa mellanistider medan däremot nästan all annan is smält.

  Havsnivån var dock något högre under den förra varmare mellanistiden. Det ser man på Florida Keys som är ett delvis torrlagt rev från den mellanistiden. Det nutida revet ligger söder om och några meter lägre än the Keys:

  https://www.google.se/maps/@24.7613177,-80.7868704,38298m/data=!3m1!1e3

  Det nutida revet är det ljusa stråket söder om ökedjan

  På kuster som successivt höjer sig av tektoniska orsaker uppstår s k ”rasas”, alltså ”trappor” av gamla korallrev med ett nytt (lägre) trappsteg för varje mellanistid:

  https://www.researchgate.net/figure/One-of-the-scenic-wonders-of-the-world-the-coral-terraces-have-formed-as-the-NE-Huon_fig2_265293831

  Sedan händer det faktiskt ibland att korallerna inte ”hinner med” och att en atoll dränks mer eller mindre helt under en mellanistid. Det hände t ex Aldabra under den förra mellanistiden och Bermuda under den fjärde mellanistiden bakåt. I Bermudas fall berodde det troligen på att den föregående istiden var extremt kraftig i Nordamerika och att Bermuda pressades upp i den s k ”forebulge” som bildas utanför iskanten. Landsänkningen plus havsnivåhöjningen tillsammans när isen smälte ”drog ifrån” koralldjuren, i synnerhet som Bermuda ligger precis på nordgränsen för revbildande koraller.

  Den största risken för nutida atoller är däremot troligen överfiske och vattenföroreningar. Korallsanden som öarna bildas av uppstår genom papegojfiskarnas ”bete” av koraller. Fiskar man ut papegojfiskarna blir det ingen korallsand. Koraller är också beroende av klart och näringsfattigt vatten, släpper man ut förn mycket närsalter i vattnet dör korallerna, Visserligen kan reven i sådana fall ”tas över” av andra revbildande organismer, men det är definitivt inget man kan lita på.

 17. foliehatt

  tty, #16,
  men vissa korallatoller, som ex.vis Maldiverna attraherar med lätthet drevbildande organismer. Även drevbildade sådana.

 18. Ulf

  Vad gäller Erika så orsakar hon i alla fall översvämningar av dumhet. Och där har vi det verkliga hotet.

  Och som Lennart skriver här ovan är helt korrekt. Det deprimerande är att hade folk varit det minsta pålästa om historia och religion, så hade de fattat vad som pågår.

 19. Ulf

  Svar 16 tty,

  Ja sen har vi råttorna också, alltså de riktiga.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6n7EAo/rattfallor-kan-radda-korallreven

 20. Gunnar Strandell

  Lars Kamél
  Citat:
  ”Som övertygad (?) klimathotsreligiös borde hon ju anse att flygande är bland det värsta som finns”

  Radions klimatreporter Annika Digréus har faktiskt börja säga att forskare meddelat henne att flyget inte är så skadligt för klimatet som man tidigare trott. Erika Bjerström har nog fått samma information.

  Ett arbete vid journalistprogrammet vid mitthögskolan förtjänar att citeras:

  ”In our study it becomes clear that environmental sources and environmental journalist depend on each other and have a dynamic relationship.”

  Länk:
  http://miun.diva-portal.org/smash/get/diva2:1074456/FULLTEXT01.pdf

  Det är alltså ok att flyga för ”sakens” skull!

 21. Kanske lite OT, men andemeningen rimmar på nåt vis. Mycket väl formulerat enligt min mening om tyranniets olika skepnader av vår vän Torsten Sandström:
  https://bulletin.nu/sandstrom-med-juridiken-som-domare-over-identitet-och-natur

 22. Micke

  #20 spännande inte så farligt att flyga, undrar hur det är med taxin hem?
  Man förstår att det är lättförtjänta pengar som driver dessa människor.
  Har dom någon som helst utbildning? Det känns känns som buksvåger får jobbet här är ändå din anställning säkrare än på samhall. Och väldigt bra betalt!

 23. mattias

  #20
  Intressant studie.
  Lata journalister och mediekåta forskare i ohelig allians:
  ”Eftersom journalister ofta väntar på att källorna kommer till dem så
  tenderar det att bli mer bevakning kring källor som är angelägna om att dela med sig av
  information och jobbar hårt för att nå nyhetsmedierna. Ivriga källor dyker upp i nyheterna
  flera gånger och blir tillslut permanenta inslag”

 24. Micke

  Den journalist som rakryggad börjar gräva i det här Och verkligen kollar fakta kan gå till historien. Det blir tufft men ens namn kommer aldrig att glömmas

 25. Lasse

  #20
  Intressant studie men hur är forskarnas kunskap i ämnet?
  ”Klimathotet är ett av världens största utmaningar och som vi skrev i inledningen spelar rapporteringen en roll för hur mycket befolkningen tar klimathotet på allvar”

  Var det inte Annika Degreus (SR-Vetenskapspod) som tror att 97% av forskarna är överens om klimathotet och därför ville kvotera in oliktänkande till 3% 😉

 26. Håkan Bergman

  Play dirty, som en känd gnagare sa härom dan.
  Vi kräver svensk sovvagnsstandard i hela EU, allt annat är diskriminering av oss fullvuxna, annars gäller skadestånd pga ofrivillig flygskam.
  Blomqvists tabbe var att han översatte till svenska, varför nu det ska vara nödvändigt när man vänder sig till hockeyspelare i SHL och Hockeyallsvenskan.

 27. Lars Kamél

  Jag trodde att korallrev som befinner sig 120 meter över havsnivån, eller några tiotal meter ovanför rentav, eroderar bort på några tusen år?

 28. BD-Nille

  #22 Micke
  ”Har dom någon som helst utbildning?”

  Nej ingen naturvetenskaplig i alla fall… Ta tex SR:s klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola…

  https://www.linkedin.com/in/marie-louise-kristola-6a45ab35/details/education/

  Stockholms universitet 1997: Arabiska språk och litteratur
  Université Pauls Valery 1992: Institut för utländska studenter
  Stockholms filmskola 1991
  Journalisthögskolan Göteborg 1992: Broadcast Journalism
  Umeå universitet 1985: Allmän Teatervetenskap

  Passa på att läsa, snart tar de bort denna typ av information från nätet.

 29. Anders

  #28 Kl 21:30 är info väck!! Tack för att du samlade faktan innan propagandaapparaten Public Service sopade undan bevisen som visar vilka nollorna är som dagligen sprider klimathotspropaganda! Uppenbarligen har Kent eller nån annan rättrogen läst här på KU!

 30. Gunnar S #20,

  Journalister är beroende av källor, ja. Men vilka är källorna?

  En hint om journalisternas källor ges i följande citat: ”källor som politiker, organisationer, företag och sociala rörelser
  angelägna om att vara synliga i nyhetsflödet för att nå fram med sitt budskap.”

  Så det här visar ju bara att det råder en symbios mellan journalister, politiker och sociala rörelser som vill vara synliga i nyhetsflödet. Ingen vetenskaplig källa är nämnd. Alltså är detta upplagt för en ren bubbla utan kontakt med verkligheten.

 31. tty

  #27

  Nej, så fort går det inte. Kalksten är faktiskt en ganska hård bergart. Vad som är speciellt med den är att den vittrar kemiskt när den utsätts för syror, antingen kolsyra i regn eller humussyror under vegetation. Resultatet blir karstbildning, något man lätt kan se på karbonatplattformar som ligger över havsytan som t ex Florida eller Yucatanhalvön. Dessa var också kalkplatåer drygt 120 meter över havet under istiderna. De är därför fulla med karstgrottor som eroderats av sötvatten under istiderna då de låg högt över ytan (havsvatten är som bekant basiskt och eroderar inte kalksten kemiskt). Om de nu är fyllda med havsvatten kallas de för blue holes. Är de fortfarande ovan havsytan kallas de istället för cenotes, åtminstone på Yucatan.

  På den enda upphöjda atoll som jag har personlig erfarenhet av (Lifu öster om Nya Kaledonien) är den yngsta revterassen från den förra mellanistiden (MIS 5e ca 125 000 år) mycket tydlig och välbevarad medan de äldre från MIS 7-11 är mera utjämnade, men ändå lätt skönjbara.
  Även den gamla lagunen är lätt igenkännbar som en svagt skålformig platå mitt på ön.

 32. foliehatt

  Anders, #29,
  nej, infon ligger kvar. Googla henne + linked in.

 33. Carl

  Snubblade över den här tweeten som Henrik Jönsson lade upp tidigare idag.

  https://twitter.com/jonsson_henrik/status/1640329738383241218

 34. Mats Växjö

  #16
  Intressant detta med papegojfiskens betydelse. Jag minns att jag såg det i ngt tv-program för flera år sedan men måste säga att jag tyckte att det lät nästan otroligt.
  Tack för infon.

  #31 Off topic;
  Sänkning av havens PH-värde”; Hur stor del spelar utsläpp av annat än CO2 (kolsyra) tex svavel från exempelvis båttransporter? Kan man särskilja ursprunget till PH-förändringar mellan olika ”sura utsläpp”?

  Med vänlig hälsning, Mats

 35. Lasse

  Geologin vid korallöar väcker frågor.
  Levande koraller växer men på vad?
  Är det oftast kalksten som bildats av kroallerna direkt på plats?
  Vulkanisk berg eller urberg borde också förekomma.
  När det gäller Maldiverna så verkar det vara mest sand i strandkanterna. Gigantiska sandformationer men på vilken grund?
  Jag raljerade över höghusen och deras problem med sättningar. Finns det nån fast grundläggning för dem?
  Eller kan jag fortfarande raljera över vådan av att bygga på lösan grund?

 36. tty

  #35

  Allra först på en färsk vulkanö växer korallerna på stelnad lava, ofta basaltisk. Därefter i regel på äldre döda koraller. Detta i synnerhet de sista årmiljonerna då havsnivåförändringarna under istiderna gör att korallreven hela tiden måste flytta på sig. Mycket tyder på att de mycket stora korallrev som finns idag är relativt unga och har uppstått under den senaste miljonen år med ”stora” istider, där havsnivån är ungefär densamma under varje mellanistid.

  Normalt finns det en gammal vulkan under varje korallö. Det gör det också under Maldiverna, men Maldiverna är ett litet speciellt fall, de är nämligen en s k karbonatplattform, alltså en större kalkstensplatå som byggts upp under lång tid. Till stor del av koraller, men även av andra revbildande organismer och genom sedimentation och kemisk utfällning av kalk.

  Andra sådana karbonatplattformar (av olika ålder) är Florida, Bahamas och Yucatanhalvön. Stora delar av Italien är också en gammal deformerad karbonatplattform.

  När det gäller Maldiverna tycks det vara monsunen, och monsundrivna strömmar som framför allt påverkar plattformens morfologi.

  De delar av en korallö som sticker upp över ytan består ofta av korallsand, men denna vilar på kalksten och är normalt nog så stabil. Dock kan det bli sättningar (och saltvatteninträngning) om man tar upp för mycket grundvatten (det finns normalt en ”lins” av sötvatten med saltvatten på större djup).

  Däremot sjunker nästan alla korallöar långsamt helt naturligt. Detta beror på att tyngden av den underliggande vulkanen (och kalkstenspåbyggnaden) pressar ned den omgivande havsbottnen när tillförseln av lava och trycket underifrån upphört.

  Ökedjan Hawaii och tillhörande äldre ”seamounts” är det klassiska exemplet:

  https://alchetron.com/cdn/hawaiianemperor-seamount-chain-1974f910-1f5f-4cd7-bc9d-518f712f8ed-resize-750.jpg

  Siffrorna anger åldern på respektive ö/sjunken ö