Skolstrejkaren Greta utnämns till hedersdoktor – i teologi

greta paven

Den blivande hedersdoktorn i teologi får påven Franciskus välsignelser.

Den klimatreligiösa kulten får snart en fin bekräftelse av sin religiösa status: Greta Thunberg utnämns den 9 juni till hedersdoktor i teologi.

Greta är 20 år och mest känd för sin karriär som skolstrejkare och klimatreligiös profet. Nu premieras detta med ett hedersdoktorat av teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Läs nyheten här.

Hedersdoktor är universitetets finaste titel: ….the university says that 30 ‘distinguished individuals from around the world’ will become ‘new honorary doctors’ and be awarded the title of ‘doctor honoris causa’ which is called ‘the University’s highest recognition.’

Att utnämna henne till hedersdoktor i just teologi är en logisk femetta: Greta är redan den högsta aposteln i klimathotskyrkan, profet är hon definitivt, och kanske är hon rentav klimat-Jesus?

Gretas valspråk har hittills lydit: Follow the climate science!
I kraft av sin finska hederstitel i teologi kan hon nu lämpligen ändra till Follow the climate religion!
Men vem vet, hon kanske avsäger sig hederstiteln? Hon kanske genomskådar detta som ett djävulens bländverk och i stället skriker ”How dare you, finnjävlar”.

= = = = =

Religiösa föreställningar och övertoner används ofta i klimatfrågan. Klimathotet har gjorts till en sekulär troslära. Det är något av en lagfäst, statlig religion, som unisont predikas av statsmedia och politiker.

Vi har tidigare här på KU publicerat en ordlista för att belysa alla religiösa övertoner i klimatfrågan. Du hittar den här.

Denna artikel publicerades först på Det Goda Samhället, här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Mitt i prick Finland!
  Dags för rejäl eftertanke – i konsensusmedia, i konsensuspolitiken och bland förvånade ”deplorables” ute i stugorna. Punkt slut och tack för detta.

 2. pekke

  Halleluja !

  Prisad vare Greta !

  Klimatkyrkan.

  Jösses !!
  Som man säger här i Värmland.

 3. jisonbetzel

  Tack till vårt kärva och kära grannland i österled.
  Att ni utnämner en av våra unga lovande opinionsbildare till hedersdoktor i teologi. Det visar samma kärlek till grannlandet som när ni bjöd in oss att kroka arm i Nato-dansen. Ni hade inte med en ljuslykta i fossilfritt stål till Biden men ligger ändå steget före in mot NATO-porten.
  Idag väger naturvetenskap och termodynamikens lagar lätt i jämförelse uttalanden som att ”det måste bara gå”.
  Malmen tar vi ju på djupaste djup men kraften, som behövs för att reducera den, måste vi blicka uppåt och tillbe riktigt höga makter för att utvinna. Nu närmar vi oss filosofi och teologi för att hitta vår energi. Men varför Greta?
  Jo, hon har protesterat så kraftigt mot vindkraftverk i norska sapmi så att ordningsmakten tillkallades för att avhysa henne från platsen. Hand upp alla som visat sånt engagemang att stoppa de galna stålskogarna i områden där fjällbjörkarna knappt når till midjehöjd.

 4. Hans H

  Sankta Greta! Vilken dag ska vi fira henne på?

  Hon som öppnar pärleporten så att vi kan komma in…

 5. UffeB

  St Greta kanske kan åka till Kalmar nu för att ge sista smörjelsen?

  ”Klimatnödläget i Kalmar råder fortfarande, detta efter att motionen om att riva upp beslutet röstades ner under måndagen.”
  (Bakom betalvägg men rubriken talar för sig själv)

 6. Daniel Wiklund

  Här I Luleå har kommunen dom senaste somrarna gjort reklam för att vi ska cykla eller promenera. Dom har satt upp affischer på cykelvägarna där det står att vi som cyklar har valt den rätta vägen. Som leder till paradiset. Men inga affischer på bil vägarna att dom som kör där valt fel väg. I Matteus 7:14-15 står det ”Gå in genom den trånga porten, ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet och det är få som finner den”. Snart ska jag ut och cykla. Det är halvklart och minus 10 grader. Men jag cyklar ju på den smala vägen, på den rätta vägen, det gör mig varm inombords. Halleluja!

 7. Lasse

  #5
  SD hade en man i Kalmar som raljerade över SMHIs framtida vattenståndsprognos. Toralf Alfson
  Han baserade sin kritik på denna kurva och SMHIs framtida gissning om 1 m höjning till 2100.
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081

  Det vill till att det sker en ändring snart!

  ”– Vi har regeringens uppdrag att informera om klimatförändringar. Allt vi går ut med är grundat i våra vetenskapliga beräkningar. Det är inget vi snyter fram”, säger SMHIs GD
  Rolf Brennerfelt 🙂

  #6 Daniel W
  Tack för påminnelsen-skall ut och rotera kedjan på min son cykel så den inte rostar fast, han åker skidor idag!

 8. Håkan Bergman

  Daniel W. #6
  Slår Bulan och hans gäng Växjö i kväll möter dom Skellefteå i semin, Nästan cykelavstånd, klimatsmart så det förslår.

 9. Magma

  #7 Lasse
  Det vore intressant att höra vad GD Rolf baserar sina vetenskapliga beräkningar på … en veritabel acceleration efter den tipping point som sedan 80-talet förutspåtts komma inom 10 år …
  Det låter som om de frågat Rockström om hur man räknar vetenskapligt … eller att man möjligen använt sig av teologiskt influerad matematik när man nu har medlemmar med doktorsutnämning inom klimathotskyrkan …

 10. Ett hedersdoktoratstitel har inget med akademisk kompetens att göra. Det delas ut till politiker, kulturpersonligheter och lokala kändisar.

 11. Sören G

  Media gör allt för att vi ska påminnas om ”klimathotet”.
  När man i TV berättar att folk slänger mindre mat så påpekas det att det ”räddar klimatet”.
  Jag själv tycker att det är bra att inte slänga mat för att det är onödigt att slösa med resurser.
  Det var också ett reportage om att man kan inspektera elledningar med drönare. Då påpekades det att det minskar koldioxidutsläppen. – Var det inte för att det är billigare än helikopter?

 12. Ann Löfving-Henriksson

  # 10 Ingemar, nog sitter det bättre att denna utmärkelse delas ut från just en teologisk fakultet än om det vore en matematisk eller liknande.

 13. Gabriel Oxenstierna

  12 Ann

  Exakt!
  Finnarna är luriga. Att utnämningen sker just i teologi, det gör de på rent jäkelskap, är min teori.
  När man blir hedersdoktor i ett visst ämne är det för att man gjort något bra med någon form av koppling till det ämnesområdet. Något praktiskt, eller samhälleligt, men oakademiskt.
  Finnarna ser Greta som en profet och hennes roll har en religiös dimension, därför sker utnämningen just inom teologi.

  Om jag var Greta, skulle jag tacka nej, eftersom detta bara skadar de klimatreligiösa.

 14. Gunnar Juliusson

  #12,13.
  Min systerson David Thurfjell får konkurrens. David är (äkta) professor i religionshistoria vid Södertörns högskola och har blivit omskriven för sina böcker om svenskars religiösa upplevelser av skogen. Skogen är förstås en viktig komponent i klimatet.

 15. Lasse

  Visst är det en religion där första budordet är spikat:
  Inga gudar jämte mig!
  https://wattsupwiththat.com/2023/03/27/co2-coalition-gets-evicted-from-national-science-teachers-association-convention/

 16. Ivar Andersson

  Är inte CO2 en avgud liksom Mammon? Och sådana ska vi inte ha.

 17. Enough

  Se här en liknande utnämning, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/goran-persson-smickrad-trots-kritik, verkar vara en sosseintern beundrans-utnämning. Att man valde medicin, var kanske en slump, eller att den titeln var ”ledig”……vem vet? Person kanske är/var något av en medicinman, som nu driver Hybrit. Det ska nog till en del besvärjelser för att ro iland det ”fostret”……

  Vi tackar våra finurliga grannar i öst för utnämningen av Saint Greta, ung apostel i klimatrörelsen, kommer hon att hålla ett tacktal för utnämningen…….?

 18. UffeH

  #11
  De vet inte hur de ska ha det de ”gröna” om vi gör som de säger slänger mindre mängd mat för att ”rädda klimatet” så blir det också mindre mängd ”klimaträddande” biogas som görs av den slängda maten.
  Den slutledningen verkar inte gått fram, man vill både ha mindre mängd slängd mat och mer biogas tyvärr som så ofta när det gäller de gröna går inte matematiken ihop, men det kanske löser sig bara man ber till ”klimatgudarna” för man måste nog tro väldigt mycket och inte tänka på hur saker hänger ihop.

 19. Håkan Bergman

  UffeH #18
  Dessutom lär det i dessa dyrtider inte slängas mycket kött eller animaliskt fett och av enbart grönsaker blir det inte mycket metan.

 20. Ulf

  Älskar motiveringen. Den är verkligen religiös. Men vem är det som förändrat sitt liv? Ingen jag känner. En del snackar men mer blir det inte.

 21. MatsL

  Vi här på klimatupplysningen har ju stolt proklamerat att vi håller oss till fakta, men i den här tråden ser jag mestadels nedlåtande och lite hånfulla kommentarer. När Göran Persson blev hedersdoktor vid Örebro universitet, så blev han det för att hade hade haft ett personligt engagemang i uppgraderingen av Örebros högskola till att bli universitet, och dessutom var han ett känt namn som gav god publicitet till universitetet. Men trots det så var det enbart medicinska fakulteten som gick med på att promomera honom. Varför de gick med på detta vet jag inte, men det har inget med Göran Persson’s kunskaper i medicin att göra.
  Jag skulle tro att det är samma krafter som är i spel även i Helsingfors. Universitetsledningen här vill knyta ett känt namn till universitetet, och här är det bara den teologiska fakulteten som accepterat universitetsledningen vilja och tar på sig utnämningen. Jag tror inte att utnämningen har något med Gretas kompetens inom teologi att göra, utan mer på att de övriga fakulteten inte vill promomera någon som uppmanar till skolstrejk.
  Och, det är nog inte klimatrörelsen som sådan, och det är nog inte Greta, eller hennes rörelse som står bakom detta, för det här är nog bara ett PR-trick från universitetsledningen.

 22. peter

  Rolf på SMHI kan väl ändå inte tro på sitt instituts fabler som är beräknat på RCP 8,5, Ett mått som inte ens IPCC använder sig av längre. SMHI är ett PK och sossifierat institut som de senaste 20 åren är helt i klimathysterikernas våld. det är mycket skägg, manchester och koftor nere i Norrköping.

 23. Lite svårt att avgöra om hederstiteln tilldelats henne som ett skämt eller om man faktiskt menar allvar.

 24. foliehatt

  peter, #22,
  IPCC har långt ifrån stängt ute 8.5 scenarierna från sina sammanfattningar. WG II (Impacts, Adaptation and Vulnerability) refererar exempelvis till RCP8.5 och/eller SSP5-8.5 840 gånger i den senaste rapporten, AR6.

  Från en visserligen begränsad läsning av pek som presenterar problem med framtida klimat utifrån modellkörningar så har jag observerat att det är riktigt svårt att modellera fram några skrämmande omständigheter om man avstår från scenarier som innehåller 8.5

 25. Enough

  #21,23 MatsL och Nils H

  Universitetet hade inte behövt använda Greta, och försöka få någon av institutionerna att välja henne, skulle jag tro. Men de gjorde det, väl medvetna om hur hennes namn är spritt i världen, god PR i form av uppmärksamhet blir belöningen.

  MatsL, att Person med hjälp av skattemedel bidrog till uppgradering av Örebro Högskola, är väl helt klara fakta, att sedan ha åsikter om lite patetiska hedersutnämnaden är väl inget nedlåtande, eller vad menade du egentligen?

 26. Daniel Wiklund

  # 21 Mats L Kan du ge exempel på nedlåtande kommentar om Greta. När det gäller Greta så får man tassa på tå. Annars kan ju stackars Greta bli ledsen. Jag ser utnämningen av Greta till hedersdoktor som provokativ.

 27. Lasse

  Nu är det någon som svär i kyrkan igen:
  https://news.ucr.edu/articles/2023/03/27/surprise-effect-methane-cools-even-it-heats

  Kyrkomötet måste hålla dessa irrläror kortare.
  Inkvisition? 🙂
  På tal om kortare:
  https://wattsupwiththat.com/2023/03/28/wash-blow-dry-talk-to-me-about-global-warming-please-hairdressers-trained-to-talk-about-climate-action-to-customers/

 28. Ulf

  MatsL 21,

  Det intressanta är trots allt de motiveringar som angetts. ”Högre syfte” mm

  Nog finns det religiösa inslag här.

  ”Greta Thunberg är en svensk opinionsbildare och aktivist. Den skolstrejk för klimatet som hon startade hösten 2018 bredde snabbt ut sig till en global rörelse där elever utmanar beslutsfattare till de klimatåtgärder som forskningsresultaten kräver. Genom sitt agerande har hon gett oss alla en uppgift som sträcker sig över våra vardagliga val, och som vi är skyldiga att genomföra som medlemmar i olika gemenskaper och samhällen, men framför allt som människor”, motiverar Helsingfors universitet.”

  Jag anser att detta handlar om högre syfte och väl illustrerar varför det är helt logiskt att ge Greta denna titel. Kopplingen mellan teologi och klimathotande är ju glasklar. En modern religion spm man låtsas bygger på vetenskap.

 29. Sören G

  Det enda hon har bidragit till är att skapa ångest, särskilt hos barn. Man kan fråga sig hur många självmord som hon är skuld till.

 30. Sören G #29,

  Jag läser att vissa gröna jurister funderar på om man inte kan stämma oljebolagen för alla dödsfall som klimatkrisen har orsakat. https://www.climatedepot.com/2023/03/21/climate-homicide-could-big-oil-be-sued-for-disaster-deaths-prosecuting-big-oil-for-climate-death-urges-new-paper-in-the-harvard-environmental-law-review/?mc_cid=bf655906de&mc_eid=46544c23ce

  Å andra sidan så kanske det också finns jurister som kan stämma klimataktivistiska organisationer för alla självmord som det orsakat genom sin skrämselpropaganda?

  De enda som tjänar på allt detta juridiska hårklyveri med stämningar hit och dit är alla advokater som behöver anlitas.

 31. Fredrik S

  Råkade lyssna på SVT väder nyss och hörde att de kom fram till att vi blir lurade av den nuvarande normalperioden (som SMHI och internationella motsvarigheter enligt WMO’s riktlinjer jämför med), detta angående att temperaturen ligger under denna i mars.

  Det är den tidigare något kallare normalperioden vi ska bry oss om enligt STASI-tv för då blir mars i år mindre kallt eftersom det var väldigt kallt då. Och då kan de stå och oroa oss för klimatet på ett bättre sätt.

  För fasen, ge dem en stor jädra hedershatt också!

 32. tty

  #31

  Fast egentligen borde vi ju gå efter normalperioden 1931-60 som måste vara ännu mera rättvisande med avseende på CO2-halt, men den talar man tyst om eftersom den var betydligt varmare än 1961-90.

 33. Anders

  Finsk akademisk humor, kryddad med berättigat svenkförakt?

 34. Daniel Wiklund

  Den gröna omställningen är här för att stanna säger Ebba B. Nu har EU beslutat att inga nya bensin-och dieselbilar ska få säljas från 2035. Och SSAB-s vd Martin L säger att med det fossilfria stålet kommer dom att öka sin vinst med 10 miljarder. Man blir nästan grön av avund. EU lovar verkligen guld och gröna skogar. Att ingen har tänkt på grönt stål förrän nu. Vilken miss. Vilket fint väder och klimat vi skulle haft redan nu om det gröna fossilfria stålet hade uppfunnits förra årtusendet. Och att man hade satt stopp för bensin och diesel. Då hade Norge inte haft en fond på ca 12 biljoner.

 35. Christian

  En liten rättning. Rolf Brennerfeldts förordnande som GD för SMHI gick ut för två år sedan (2×4 år). Nu är det Håkan Wirtén, son till framlidne Rolf Wirtén. Håkan Wirtén kommer närmast från WWF.

 36. Fredrik S

  tty #32

  Javisst är det så. SHMI dessutom vill helst gärna prata om annat också.

 37. Brutus

  #35 Christian , i tillägg från nätet: ”Håkan Wirtén, som är son till Rolf Wirtén, är utbildad jägmästare vid Skogshögskolan och har bland annat arbetat som länsjägmästare och myndighetschef för Skogsvårdsstyrelsen i Gotlands län. Han har även tjänstgjort som skogsdirektör samt överdirektör, biträdande generaldirektör, på Skogsstyrelsen. Åren 2010–2021 var Wirtén svensk generalsekreterare för Världsnaturfonden, WWF.
  Wirtén är gift och har tre barn. Hustrun Anneli Wirtén är generaldirektör för SGU.”

  Man undrar om det inte vore bra med kunskaper i meteorologi om man skall vara GD för SMHI. Förra regeringen tillsatte dock. WWF ersätter tydligen vissa marginella brister i sakområdet.

 38. Rossmore

  #31 Fredik

  Relaterat: På Polarportal som bevakar utvecklingen i Arktis och på Grönland med dagliga uppdateringar utgår man fortfarande från referensperioden 1981-2010 trots att WMO sedan några år rekommenderar den nya, 1991-2020.

  http://polarportal.dk/forsiden/

  Vet inte orsaken till att DMI inte uppdaterar men det är naturligtvis lätt att misstänka vad det beror på. Att SVT försöker styra narrativet bort från verkligheten är dock lättare att förstå. Man kan inte annat än att önska båda lycka till.

 39. Robert Norling

  #31 och 32
  Här är länkar till SMHI:s normalperioder.

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/normaler/normalperioden-1931-1960-1.12507

  https://www.smhi.se/pd/klimat/time_period_maps/normal/Temp_Periodnormal/Temp_Periodnormal_1991_2020_jul.png

  Ta månaden juli som exempel ganska likvärdiga i min ögon och är ju den månaden som vi alla ska brinna upp.
  Men 1931 -1960 fanns inte många mil asfalterade vägar att värma med.
  Idag är det allmänna vägnätet som är asfalterat till yta ungefär som landskapet Skåne.

  Till det kan man ju också lägga UHI som borde påverka högst betydligt och då speciellt med alla idiotiska placeringar av mätstationer vid hårdgjorda ytor.

 40. MatsL

  #26
  När man ger epitet ”sankta Greta” eller skriver ”prisad vare Greta” eller ger henne ett annat ”helgon epitet” som man själv absolut inte tror på så blir det nedlåtande. Det blir ju naturligtvis en helt annan sak om man själv i hjärtat tror på hennes helighet. Men jag tror inte på hennes helighet, och jag tror inte att någon annan här tror på den heller – och därför blir sådana insinuationer lätt nedlåtande.
  Att man sedan anser att klimatalarmismen påminner om en religion, det är en sak jag lätt kan skriva under på. Och att denna rörelse har skapar en ångestfylld barn- och ungdomsgeneration är även det en sak som jag skriver under på, för det har jag själv sett att den gör (jag har pratat med 10-åringar som på allvar tror att det inte kommer att finnas något klimat kvar när de blir vuxna). Att man jämför ”klimatkompensation” med ”avlatsbrev” är inte heller det så fel i mina ögon.
  Men att vara hånfull mot person ”A” för att person ”B” vill ge henne en titel som person ”C” inte anser att hon förtjänar tycker jag är fel – var gärna hånfull mot universitetet som vill göra detta. (Som t.ex. att de belönar folk som skolstrejkar med en doktorstitel, för att de kanske tycker att det är orättvist att människor som inte studerar inte kan bli doktorer). Men låt det stanna där.

  Och sedan #25 jag menar precis tvärtom. Jag är inte all hånfull mot GP för hans hedersdoktorstitel (som jag för övrigt anser är helt oförtjänt), men jag har åsikter om universitetsledningen som delade ut den.
  På samma sätt har jag åsikter om Helsingfors universitets utdelande av hedertitlar, men jag förlänger inte gärna denna åsikt till mottagaren av titeln, annat än att jag även här anser att den är oförtjänt.
  ”Skilj på sak och person” är en paroll som jag försöker leva efter…

 41. Fredrik S

  Robert Norling #39

  Av någon anledning visar de årsmedeltemperaturen för alla normalperioder förutom 1931-1960. Där endast för några utvalda månader?

 42. Daniel Wiklund

  # 40 Mats L Greta har absolut inget att komma med i klimatfrågan. Hennes samröre med extremistiska instruction rebellion borde inte belönas på nåt sätt.

 43. Daniel Wiklund

  # 40 Mats L Greta har absolut inget att komma med i klimatfrågan. Hennes samröre med extremistiska Extiction Rebellion borde inte belönas.

 44. Christian

  #37 Brutus SMHI:s uppdrag sträcker sig långt utöver bara meteorologi. Även hydrologi och oceanografi ingår i paketet. Det är regeringen som utser GD efter omfattande intervjuer av olika kandidater.

 45. MatsL

  Daniel #42
  Absolut! Hennes enda bidrag till samhället har varit att förstärka klimatångesten hos ungdomar, uppmuntra till okunskap, och skapat heltokiga ungdomsrörelser (som t.ex. Aurora som nu ska stämma staten). Det finns inget som hon har gjort som, i mina ögon, ger Helsingfors universitet rätt att utse henne till hedersdoktor. Men jag anser att det är Helsingfors universitet som man ska häckla, för det är deras beslut. Jag menar bara att det leder inte till något konstruktivt att ge nedlåtande epitet till mottagaren av universitetets beslut.

 46. Sören G

  Ingemar Nordin #30
  Men det är knappast koldioxiden som folk dör av. Det är alla andra gaser och partiklar, men där får man allt bättre rening både från skorstenar och avgasrör.

  Allt började när människan upptäckte elden. Man satt i sina rökiga grottor eller hyddor för att värma sig och laga mat. Sedan fick man kol och därefter olja. Vi vill ha ett modernt samhälle som dock har sina avigsidor. Tekniken blir allt bättre på att lösa de problem ett modernt samhälle medför. Men klåfingriga politiker tror sig veta vilka lösningar som är bäst, men som i många fall skapar nya problem.

 47. Karl Erik R

  #34 Daniel Wiklund

  Faktiskt så har stål varit ”grönt” under mycket lång tid, i alla fall i Sverige. Koks började användas först i början av 1900-talet. Innan dess användes endast träkol. Den sista masugnen med träkol stängdes 1966.

  Stora mängder skog avverkades för att bli träkol till masugnarna. På 1730-talet fick löjtnanten Carl Thingvall mutsedel på malmen i nuvarande Malmbergsgruvan. Dessutom tillstånd att anlägga masugnar vid Norrbottenskusten. För att förse dem med träkol fick han rätten att ta skog mellan Kalix och Lule älvar, en sträcka på 6-7 mil. Masugnarna var på ca 1 m i diameter, att jämföras med den nuvarande på SSAB i Luleå som är 11 m i diameter.

  Carl Thingvall har givit namn åt utmålet Tingsvallskulle i Malmberget. Den malmen är numera utbruten men namnet lever kvar.

 48. Robert Norling

  #41 Fredrik S.

  ”Av någon anledning visar de årsmedeltemperaturen för alla normalperioder förutom 1931-1960. Där endast för några utvalda månader?”

  Ja, jag har också funderat på varför…

 49. Gabriel Oxenstierna

  MatsL #40

  Jag håller med dig i princip angående att använda nedlåtande epitet.

  Men… Greta tilldelas en upphöjd roll av media och politiker. Hon är inte bara en person, utan också en symbol för en rörelse med ett förfelat syfte. Det är inte personen Greta man är nedlåtande mot, utan henne som symbol för denna rörelse.

  Även kyrkans företrädare ser ofta Greta som en högre varelse. Ett par exempel:

  https://www.kyrkanstidning.se/debatt/greta-thunberg-ar-en-profet-i-var-tid

  https://nyheteridag.se/greta-thunberg-utsedd-till-jesus-eftertradare-av-svenska-kyrkan/

 50. Ulf

  Svar MatsL, 40,

  Ser fortfarande inte att detta är riktat mot Greta, utan snarare mot hennes följare och samhället som ger henne en upphöjd person.
  Lite Life of Brian är det.
  Även om Greta inte är där pga tillfälligheter.
  Att använda religiösa epitet på Greta är inte personangrepp utan ett angrepp på klimatreligionen som sådan. Att kritisera en religion utifrån dess symboler, handlar inte alls om person.
  Nu har Greta fått en hatt som motiveras med religiöst snack. Det visar på religiösa inslag i rörelsen. Greta själv är en del av detta och tvekar inte att helt ignorerar vetenskapen i sitt hänvisande till ”vetenskapen”.
  Hatten hon har fått är faktiskt väl motiverat. Hon är pådrivare i en rörelse med religiösa inslag.
  Jag kan inte se några brister i den motivation som anges för hatten. Högre syfte och ett högre mål för menigheten är självklara motiveringar. Det är faktiskt det som det handlar om. Tycker inte institutionen gjort någon miss här. Motiveringen är glasklar och kopplingen till institutionen glasklar.

 51. Jag blev själv indragen i ett projekt i kongsberg i norge ( via jobbet ) som handlade om ungdomars psykiska problem och självmord pga klimatpropagandan – det var för 5 – 10 år sedan.
  Klimathelvete, jorden brinner, gaspedalen i botten mot klimathelvetet – alla dessa klimathotspatrioter borde få möta barnen och familjerna som drabbats av ohälsan och självmorden.

  Maken till ansvarslösa politiker, journalister, myndigheter och organisationer får man leta efter – på något sätt har världen blivit tokig och priset för detta kommer att bli oerhört högt!
  Skönt i alla fall att greta protesterar mot vindkraft – måtte Det bli ett uppvaknande för klimatalarmisterna!

 52. Ulf

  Svar 50,

  Var det inte för att vindkraften förstörde för ”fel människor?
  Den är bra om den förstör för ”rätt människor” om jag förstått saken rätt utifrån Greta perspektiv.

 53. Nr 52.
  Jo, alarmisternas snurrande å velande i varje politisk och vetenskaplig fråga är en plåga och fara för samhällsbygget – men varje korn av motstånd mot mer vindkraft är av godo.
  Greta kritiserade även elbilarna för ett par år sedan…jag är inte avundsjuk på hennes offentlighet i dumträsket.

 54. MatsL

  #49, #50

  Det finns tanklösa människor inom alla områden, såväl som i politik som inom forskning. Det finns även tanklösa människor inom kyrkan och inom industrin. Även jag har nog uttalat mej tanklöst ibland – så även jag har nog på så sätt gjort mej förtjänt av ett och annat epitet. Men om jag får ett epitet kastat på mej så kommer jag nog inte att ta det som skäl nog att ändra åsikt – däremot skulle fakta få mej att börja tänka.
  Så min åsikt här är att vi bör tänka mer på att argumentera med fakta. När man börjar lägga in epitet så argumenterar man med känslor, och det blir sällan konstruktivt – även om man har rätt i sak.

 55. Ulf

  Svar 54, vi tycks helt prata förbi varandra så får hålla där. Jag når uppenbarligen inte fram.

 56. Peter Lindkvist

  Just i fallet Greta är det ju svårt att resonera om fakta eftersom hela hennes gärning handlar om allt annat än fakta. Här gäller livsstil, idoldyrkan, mediakupper o s v, därför blir hennes och hennes påhejares göranden och låtanden föremål för vårt synnerligen välförtjänta hån.

 57. Peter L #56,

  Hån? Nej, det vet jag inte precis. Snarare är det något man kan skämta om. Eller helt enkelt ignorera eftersom hennes budskap är ointressant, även om politiker, kyrka, journalister och ”experter” blivit hänförda.

 58. Peter Lindkvist

  Ignorera är svårt i en blogg då icke utförda handlingar är osynliga i text. Skämta om köper jag, även om mottagaren med entourage sannolikt skulle betrakta det som både hat och hån. Ok. Huvudfrågan kan delas upp i två. 1. Var hedersutnämningen finnarnas sätt att skicka en pik till de världsförbättrande svenskarna? 2. Blir utnämningen besvärande för lag Greta som kämpar hårt för att klä sittbudskap i vetenskapliga termer?

 59. mattias

  #31
  De kanske borde vänta tills månaden är slut. För varje dag så blir kartorna allt blåare. Redan nu är över halva landet kallare i mars även jämfört med den gamla normalperioden 1961-1990.

 60. UffeH

  #31
  Det jag reagerar kraftigast på är hur röd den senaste perioden blivit för samma temperatur. 17 grader då väldigt ljust rött, idag mörkrött, har 17 grader blivit varmare än vad det var då?
  Var det inte en debatt i somras om att väder och temperaturkartor hade blivit rödare och rödare för tidigare normala temperaturer, vilket man förnekade och kallade konspirationsteorier i media runt om i EU, här om någonstans bevisas ju detta utan att man behöver vara konspiratorisk.

 61. Ulf

  Svar 58

  Nej, helt klart på fullt allvar.

  Även nej på denna fråga. Ingen ställer kritiska frågor eller tänker kritiskt, så inget som påverkar alls.