Klimatkyrklig ordlista, med förklaringar

Det är slående med de religiösa föreställningar och övertoner som ofta används i klimatfrågan. I en artikel igår skrev jag om klimathotet som en sekulär troslära och numera även något av en statlig religion. Här följer en liten ordlista till hjälp att orientera sig i klimatkyrkans villfarelser. Läs den med en glimt i ögat.

En tro: Tron på att vi har en klimatkris förorsakad av människans utsläpp. De som är särskilt starka i tron utropar klimatnödläge. Exempelvis Kalmar kommun. Eller i Bern, Schweiz, där demonstranter kräver skyndsamt införande av nödläget:

klimatnodlage

En kyrka: Klimathots-kyrkan. Den har många instanser och är numera upphöjd till en form av lagreglerad, sekulär statskyrka i Sverige.

En kyrkoordning: Det klimatpolitiska ramverket. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Klimatlagens (2017:720) två centrala paragrafer handlar om växthusgaser (§2 och §3). Även den nya Miljöbalk som snart lagstiftas föreslås att inkludera tvingande klimatkrav, se SOU 2022:21.

Kyrkomöten: Cop1 – Cop27, osv. Vid kyrkomötena bestäms den rätta läran och vägen. Information om när apokalypsen inträffar och domedagar i övrigt lämnas frikostigt av potentater tillresta i privatjet.

Den heliga skrift: AR6 från IPCC.

Heliga urkunder: De Heliga Modeller (CMIP) som simulerar klimatets utveckling, och är underlag för alla prognoser från IPCC.

En katekes: Den politiska sammanfattningen av AR6 (Summary for Policymakers, SPM).

Ett påvedöme med prästerskap: IPCC

Biskopskräkla: Hockeyklubban buren av ärkebiskop Michael Mann.

Profeter: Lill-Greta och Stor-Greta (Johan Rockström)

heliga greta

Apostlar: De är många och spridda över hela västvärlden. Särskilt framstående i den svenska apostlahorden är Erika Bjurström (SVT) och Björn Wiman (DN).

Predikningar: Alarmistiska predikotexter om klimatet tillhandahålls av konsortiet Covering Climate Now och sprids sedan av så kallade systemmedia. De brukar först dyka upp i The Guardian och i svenska systemmedia ser vi dem ofta i Expressen, SVT, TV4 och DN.

Paradiset: Eko-socialismen, ett tillstånd där den goda naturen tagit över från den onda människan.

Helvetet: Underjorden, där de fossila bränslena finns.

Satan: Han varken syns eller hörs för han är en ondskans gas: CO2.

Belsebub: Fossilen Putin.

belsebub

Skärselden: Tipping points som triggas en efter en. Likt Dantes inferno kommer vi att sjunka allt längre ned, från krets till krets, från tipping point till tipping point vilka triggar varandra i en allt värre kaskad mot den instundande apokalypsen.
Dante hade nio kretsar och det är också vad IPCC kalkylerar med. Att ingen av dem är verklig hade lika lite betydelse för Dantes fantasmagori som för IPCC.
Dante hade sin musa Beatrice, alarmisterna har sin Greta.

dantes kretsar

Hemsökelser: Översvämningar, bränder, torka, svält, skogsdöd, havsdöd.
Allt av extrema, bibliska dimensioner.

Apokalyps: När det ständiga extremvädret blir extremt extremt och världen går under i den oundvikliga klimatkatastrofen.

Domedagsprofetia: Slutet är nära! Klockan är 1 minut i 12, sa Boris Johnsson när han öppnade klimatmötet Cop26. FN-chefen Guterres ville som vanligt inte vara sämre utan påstod att vi nu begår kollektivt självmord. Vad ska de skrämma oss med vid Cop27?

Domedagen: 2030. Om inte 2030 så 2045. Om inte 2045 så absolut senast 2060. Om inte 2060 så…. tja, spelar ingen roll, den blir ändå alltid uppskjuten. Nedräkning pågår av ”kvarvarande kolbudget”, se länken till DN. Siffrorna står på noll om drygt 7 år. Vad händer då?

Syndafallet: Människans arvsynd är vår upptäckt av den enorma nyttan med fossila bränslen.

Syndfullt leverne: Fossila bränslen ger oss olyckligt nog ekonomisk utveckling, konsumtion och välstånd. Nu måste alla oupplysta syndare försaka sin välfärd för domedagen är nära!

Späkning: Den kris vi nu genomgår med dyr energi, hög inflation, chockhöjda räntor. Allt som en följd av en huvudlös klimat- och energipolitik.

Försakelse: Sluta flyga och sluta ät kött! Klimatkyrkan kräver sådana individuella försakelser. Annars kommer vi inte på det hårdgröna scenariot som IPCC angivit, SSP1–1.9.

Frälsning: Den goda, gröna vägen i form av IPCC-scenariot SSP1–1.9, som enligt de Heliga Modellerna kan ge oss Netto Noll 2050. Samt eko-socialism på köpet.

Korståg: Fridays for Future ordnar korståg mot klimatondskan över hela världen.

Syndernas förlåtelse: Betala snällt allt det som u-länderna kräver för att nå Netto Noll så kan i-länderna få syndernas förlåtelse.

Avlatsbrev: Klimatkompensation. Utsläppsrätter. ESG-korrekthet i alla dess former.

Kättare: Klimathots-förnekare.

Inkvisition: Kancellering och uthängning av klimathots-förnekare.

Lillinkvisitor: Maths Nilsson

Tionde: Den syndfulla menigheten betalar tionde för klimatpolitiken och den därav bestämda gröna energipolitiken i form dyrare bränslen, svindyr el, ohemula matpriser, allmän inflation samt chockhöjda räntor.

Kollekt: Klimatkompensation (frivillig) och reduktionsplikt (påtvingad).

Falska läror: Tron på att solens variationer, eller några andra naturliga variationer skulle ha någon som helst betydelse för det moderna klimatet. Innan mänskligheten började släppa ut koldioxid stod naturliga variationer visserligen för alla klimatförändringar. Men IPCC har bestämt att dessa numera efter syndafallet helt saknar betydelse och Den Heliga Skrift (Nya klimattestamentet IPCC AR6) tilldelar dem 0,0 i vikt. Enligt klimatkyrkan orsakas alltså all klimatpåverkan numera av människan och hennes syndande med växthusgaser. Allt andra förklaringar definieras som falska läror. (se fig. SPM 2b från AR6 WG1)

AR6 nat var 0

Gabriel Oxenstierna
Mina artiklar här på KU

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Evert+Andersson

  Gabriel du har verkligen tänkt till! En gedigen lista. Humor med allvar i botten är den mest värdefulla. Och roligast.

  DN-aposteln tror jag du menar Björn Wiman. Inte Wiberg.

  Kulturchefen som blev självutnämnd klimatexpert.

 2. Gabriel Oxenstierna

  Tack Evert.
  Ja, Björn Wiman ska det vara, nu rättat.

 3. Lasse

  Tack Gabriel.
  Teologernas makt över media är även stor.

  I andra tider så tillbads solen.
  Jag tror mer på Solens centrala roll för klimatet 😉
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.158487.1584112368!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

 4. Joachim

  Fullkomligt briljant, Gabriel!!
  Du kanske ska skicka den som insändare till Kyrkans Tidning?

 5. Staffan Lindström

  Manfred Mann ??? Michael Mann for sure?? Ser att bandet hade en hit med ”Blinded by the Light”….

 6. Gabriel Oxenstierna

  5 Staffan
  Ja, Manfred rockar fett jämfört med Michael.
  Tack, korrigerat nu.

 7. Sören Gustafsson

  ”Manfred Mann” för att inte tala om Spirit in the night😊🎸

 8. johannes

  Toppenbra 2 artiklar i rad.
  DN räknar ned med sekunder……..

 9. pekke

  Skulle tippa att Klimatsekten är på väg mot en tipping point med alla sina domedagsskrik.

  Folk tröttnar helt enkelt på klimathysterin . . .

 10. Apropå lillinkvistorn Maths.
  Vad vill han egentligen? Jag får inget grepp.
  En bjäbbig terrier som angriper precis allt som är minsta lilla emot IPCC?

 11. TorbjörnR

  Klockrent Gabriel.
  Är du en ärkeängel i förnekarkyrkan?😂
  Troligen tillhör du Upplysningskyrkan för det är ju faktiskt det som ni alla skribenter försöker att sprida. Såå skönt att läsa era inlägg😄

 12. Daniel Wiklund

  I augusti 1867 var en biskop och predikade i Haparanda. Han sa bl a att Herrens hemsökelse med hungersnöd berodde på att folket hade syndat. Inget nytt under solen.

 13. Sten V

  Inte sällan tänker jag på Korpelarörelsen och dess utveckling under 1930-talet när jag hör och ser inslag i public service angående kommande klimatapokalypser.
  Från att ha varit en Laestadianskt inspirerad religiös rörelse under ledning av Toivo Korpela utvecklades rörelsen under ledning av andra ”språkrör” till en alarmistisk apokalyptisk domedagsrörelse som förutspådde att silverarken skulle landa på Luosajärvis is den 14 mars 1935 och därvid uppsamla 666 utvalda troende. Själva domedagen var fastslagen till den 24 juli 1937. Ingetdera hände.
  Som syndabock utsågs då grundaren Toivo Korpela som tagit avstånd från ”Arkenberättelsen” och åkt hem till Finland. Medelst jämfotahopp, skrik samt svordommar på mustig finska på kapellets trappa i Kiruna ledda av ”profetissan” samt förste predikanten Sigvard Siikavaara skulle han fördömas och övriga otrogna fördrivas och förpassas till helvetet.
  Det är nu jag ser Per Bolund och Märta Stenevi framför mig…

 14. Joachim

  Enligt SVT:s Valu är inte klimat med bland dom tio viktigaste frågorna i valet.
  https://www.svt.se/datajournalistik/valu2022/valjarnas-viktigaste-fragor/

  Men klimat är trots allt på plats 12 och är viktig för 36% av dom som svarat. (Står i rapporten som är länkad.)

 15. Ivar Andersson

  Tänk att dom naturliga variationerna i vädret kan förtrolla en hel värld.
  Temperaturen har ökat en grad på 100 år. Under dessa 100 år har jordens befolkning blivit fyra gånger större utan att svälten har ökat.

 16. Gabriel Oxenstierna

  10 Johannes
  ”Apropå lillinkvistorn Maths.
  Vad vill han egentligen? Jag får inget grepp.”

  Jag har inte följt honom så länge, men min spekulation är att han har hittat en nisch där han kan verka och ibland få komma till tals i stormedia. Han bygger sitt varumärke och det kan resultera i t ex politiska uppdrag eftersom han är 100% PK.

 17. Håkan Bergman

  Sten V #13
  Jo jag kom också att tänka i dom där banorna, Korpelarörelsen har man ju bara läst om men maranata som turnerade runt i slutet på 50-talet och en bit in på 60-talet minns jag. Vi frön deltog ju aldrig men jag minns att många av oss drog slutsatser om vuxnas auktoritet när man såg vuxna som lät sig bedras så lätt. Idag är väl såna sekter utkonkurrerade av klimatrörelsen.

 18. Sören G

  #13 #17
  Knutbysekten är ett färskare exempel.

 19. Håkan Bergman

  Sören G #18
  Jo det är sant men det var bara en lokal företeelse, lite lättare att gå under radarn så. Vem vet det kanske finns många Knutby där ute? Kanske i slutna rum på nätet, men kan man växa då, det brukar ju vara centralt för såna människor?

 20. Fråga: När det nu visar sig att folk struntar i bekymra sig för klimatet, och i synnerhet ungdomarna, kommer SVT då att dra ned på sin klimathotspropaganda? Eller väljer man att fortsätta att gå ur takt med tiden?

  Vad säger prästerskapet?

 21. #20 IN

  Kommer Bolund och Åkesson att flytta ihop?
  Kommer Muhammed att bli kristen?
  Kommer Miljöpartister kunna förstå fakta?

  Skulle inte tro det?

 22. Daniel Wiklund

  OT Text-tv skriver att elförbrukningen minskar i söder. Tacka f-n för det, så dyr som elen är. Enhetschef Martin Johansson på energimyndigheten säger ” Det ger också en signal om att det finns en hel del procent att spara”. Vilket snille som är chef på myndigheten. Jag tycker att man kan lägga ner denna myndighet, där finns det också en hel del att spara.

 23. Lasse

  #22
  Agenda igår innehöll en fråga:
  ”Vad kommer nya regeringen göra för att folk skall spara på elen?”
  Moderaten svarade lakoniskt: Det är väl priset på el som avgör!

  Mp Bolund skällde på M eftersom hans förslag var att ge 4 Miljarder i bidrag till åtgärder för att minska elförbrukningen, vilket dagens budget inte godkände!

  Socialdemokraternas Magdalena A tyckte för ett tag sen att det är folk som inte har bundet elpris som får skylla sig själv-på tal om solidaritet! 😉

 24. Eriksbo

  Not funny. Det finns säkert många klimatrealister som tar illa vid sig av att man raljerar med trosbegreppen i den kristna läran. Onödigt att stöta sig med den gruppen.

 25. Daniel Wiklund

  # 24 Eriksbo Dom senaste åren har Luleå kommun satt upp affischer där man fått veta att cyklar och promenerar man så väljer man den rätta vägen. Och underförstått så väljer man fel väg om man kör bil på den breda vägen. Som hämtat från Matteus kapitel 7 vers 12-13. Här smyger man in bibelcitat nästan ordagrant. Allt för att bekämpa koldioxid. Inte mycket till vetenskap där. Dom troende borde kritisera att man väljer från bibeln för att rättfärdiga sin klimatpolitik.

 26. Daniel W 25,

  Jag håller med. Inlägget är en humoristisk analogi med kristen tro. Sådant får man tåla. Även kristna har väl humor?

 27. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #26
  Kyrkan borde invända mot att klimathotsrörelsen plankat så många av dess idéer, men glömt att inge hopp i människorna. Inte ens CO2 minskningen under pandemin kunde man glädjas åt.

  Dessutom är det så att det är i den kristna världen budskapet tas mest på allvar.

  Och jag kan inte glömma att det hela startade redan i början av 1970-talet med hotet om att de fossila bränslena snart skulle ta ut. Oljeprisökningar och brist på raffinaderier spädde på oron. I Sverige hade vi ransonering.

 28. Håkan Bergman

  Hela bibeln är väl open source, svårt att hävda ensamrätt då.

 29. Håkan Bergman

  Här ett exempel på hur det kan gå när man slarvar med copyrighten.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Turn!_Turn!_Turn!

 30. Paul Håkansson

  Bengt Ekenstierna är kritisk till hur olika aktörer hanterat de skenande elpriserna. Brist på engagemang, passivitet och undfallenhet kännetecknar agerandet från myndigheter och politiker, menar han.

  Det är nu klarlagt att det finns ingen huvudman i Sverige för den situation med skenande elpriser som utvecklats lavinartat. Jag skulle vilja beskriva det som ett herrelöst flygplan med en full kabin, men ingen i cockpit………………………………………………………………………………

  Harry Frank skriver:
  19 september, 2022 kl. 1:22 e m
  Vi från Kungl. Vetenskapsakademien skrev i:

  https://www.svd.se/fara-a-farde-med-leveranssakerheten;

  ”Vår slutsats är att Sverige står inför en historisk stor omställning och expansion av det nationella elsystemet. För att klara leveranssäkerheten varje sekund i hela landet krävs en långsiktig planering och omfattande investeringar i såväl elproduktion som elnät. Endast staten har förmågan att ta ansvar för en sådan planering och att ställa rätt krav på elmarknadens aktörer (elproducenterna) och nätbolagen. Vi menar därför att regeringen snarast bör uppdra åt lämplig myndighet att axla det långsiktiga och övergripande ansvaret för Sveriges elförsörjning. Detta uppdrag bör formuleras, förslagsvis efter en expertutredning, så att de fem uppmaningar vi för fram ovan kommer att ingå i myndighetens ansvar. Ett väl fungerande elsystem förutsätter att dess olika aktörer agerar på ett samordnat och effektivt sätt, vilket kräver att det övergripande ansvaret ligger hos en myndighet. Klockan står på övertid!”

  https://second-opinion.se/fy-pa-er-som-sitter-tysta/

 31. Brutus

  #24 Eriksbo : Avsikten med krönikan var knappast att det skulle vara roligt. Krönikören avsåg väl att utgå från vissa företeelser, som karakteriserar en religion – här den kristna- för att den är välbekant för läsarna. Han påvisar sedan att den sk klimatrörelsen har liknande egenskaper. Detta kan knappast anses vara blasfemiskt eller anstötligt på något sätt. Krönikören har lyckats väl att visa på klimatrörelsens (gudlösa) religiositet.

 32. Eriksbo

  Gabriel Oxenstierna har förstås rätt i att centralt i denna brinnande klimatövertygelse finns ett element som återfinns i sgs alla religioner : eskatologin. Tron att vi alla är dömda till undergång och evig glömska, men att det går att undvika eller lindra detta med offer, personlig försakelse, avstående fr livets goda. Greta Thunberg & Co s budskap är uråldrigt, men fullt gångbart också den dag som är som alla kan se. Klimatövertygelsen förefaller vara starkast i de mest sekulariserade länderna i norra Europa. I det katolska Sydeuropa fylls behovet av religiös övertygelse på traditionellt sätt gm kyrkan. Om man vill argumentera för en rationell, realistisk inställning i klimatfrågan tycker jag inte det är en vettig approach att göra narr av klimatövertygelsen gm att sammanställa den med kristen övertygelse. Det stöter bort folk, också non-konfessionella, till vilka jag själv räknar mig.

 33. Magma

  #10 Johannes
  Vår lilla Foxterrier blev helt förkrossad när jag berättade att du jämför honom med bjäbbiga Maths med halmdockorna.
  Jag har fått ha uppmuntrande samtal med honom för att han skall kunna släppa sina depressiva tankar …

 34. Brutus

  #32 Eriksbo : En förtjänst med att påvisa de religiösa dragen i klimatkyrkan är att man kanske ännu bättre inser svårigheterna i att påvisa för de troende att klimathotet är icke-existerande och åtminstone ej påverkbart av människan. Liknande problem skulle man ha om man försökte förklara för t ex en kristen att gud ej finns. I det senare fallet finns dock ingen anledning att försöka. Vill någon tro så är det helt legitimt. Klimatkyrkans verksamhet är däremot mycket destruktiv materiellt och även fördummande. Icke heller jag är troende, men jag tyckte att krönikan var upplysande och lärorik.

 35. Daniel Wiklund

  # 32 Eriksbo Jag håller inte med dig. Det är ingen som gör narr av klimatövertygelsen. Det gör dom så bra själva. Blir det ingen apokalyps så kan man ju göra som folkets tempel. Med Jim Jones som överstepräst.

 36. Björn II

  Fattigdom är det största hotet mot mänskligt liv, den som läst Rosling eller vet vad som är fram och bak på en cykel förstår detta. Vi har betalt våra politiker grova pengar så att de med dem, kunnat äventyra vår välfärd och våra barns framtid. Med rund hand har de delat ut mina pengar till en massa tokfransprojekt och understött/drivit den utveckling vi ser nu. Vi är grundlurade och ansvariga politiker borde åtalas/spärras in på något asylum. Den harm jag känner över MP:s och S svek mot detta land är stor. Ingen planekonomisk modell har någonsin fungerat i verkligheten. Varför tror man att klimatkyrkan och dess koryféer ska lyckas bättre. Det stor och lill-Greta ber om är eko-fascism och diktatur och våra journalister jamsar med…

 37. Folke Liden

  Apostlarna har knappast läst den heliga skrift och om de har läst inte begripit den.
  I bästa fall katekesen.
  Möjligen en sammanfattning av katekesen?

  En som har läst och begripit är Steve Koonin som redovisar sin kunskap – med den äran – på YouTube

 38. Mats Växjö

  #5
  Jag tänker på Kristina från Duvemåla när hon sjunger om sin gudstro (läs ”KLIMATHOTET ”);
  ”DET måste finnas,
  DET måste,
  jag lever mitt liv genom DET
  vad vore jag väl då
  om DET inte fanns?”
  😉