Lyssna på Freeman Dyson

Ungefär 20 väl använda minuter. Tänk om alla 91-åringar vore lika klartänkta.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ChristerL

  Tänk om alla klimatforskare var lika klartänkta skulle jag säga.

 2. Ingemar Nordin

  En bra och intressant intervju som knappast skulle betraktas som rumsren i svenska stormedia. Jag tänker på alla de intellektuella dvärgar som förnumstigt använder nonsensuttrycket ”klimatförnekare” på sådana som Dyson, Lindzen och många andra för att tysta varje uns av sansad debatt här i landet.

 3. Åke N

  Ingemar #2. Nej någon sansad debatt är inte i sikte. Ann L-H:s Gunnar Kjelldahl (C) är ett skrämmande exempel.

 4. Ann lh

  Åke först när jag läste din kommentar blev jag alldeles kall och med blossande kinder, hur kan det ha uppfattats så fel. Men sedan läste jag med lite andra ögon och eftertanke och allt lugnade ner sig.
  Nog för att man mött många individer av de mest skilda slag, inte minst i skolans värld på båda sidor av katedern, men något som liknar denne man har jag tidigare inte mött. Möjligen den bild jag fick när jag en gång för länge sedan läste om skollärare Chrounschoog, troligen felstavat.
  Så skönt att efter dagens kontakt med dagens ”Skollärare …” kunna vila och återhämta sig vid Freeman Dysons ord och visdom.

 5. Åke N

  Ann Lh. Det är lite märkligt att Gunnar Kj:s inlägg i Norrtelje tidning numera inte går att kommentera. Eller har jag missat nåt?

 6. Greger

  #4 Ann L-H
  Ur Wikipedia:
  ”Skollärare John Chronschoughs memoarer är en roman av August Bondeson som utspelar sig under andra halvan av 1800-talet då folkbildningen i Sverige ännu var i sin linda. Bokens huvudperson är ende sonen till ett småbrukarpar där fadern dött tidigt. Han växer upp tillsammans med sin mor som håller honom mycket högt och skämmer bort honom. Chronschough är en av de första statligt utbildade folkskollärarna, och överfylld av en okritisk vördnad och beundran för alla former av auktoriteter. Mot dem som Chronschough upplever som okunniga eller ”olärda”, är han en besserwisser och översittare.”
  En perfekt typbeskrivning av Gunnar Kj (C).
  Egentligen ad hominem, men kul ändå.

 7. Ann lh

  Åke visst går det att kommentera de två senaste ”klimatartiklarna”. Det är full fart på dem under debatt i tidningen. Båda är ”svar” på en artikel från 8 maj om att det kommande klimatavtalet måste belysas innan det skrivs under i december.
  Detta att det skulle ut till allmänheten gav tydligen Gunnar Kj. ”Näckrosmalaria” eller liknande, hur som helst var han så skakad att han inte kunde redogöra för varför. Kommentarerna är som vanligt goddag yxskaft eller högdraget Chronschoug-iga. Greger tack för beskrivningen.

 8. Glasklar

  Det här är viktigt därför att Freeman Dyson är en ikon för astronomer (och rymdentusiaster). De är oftast extremt naiva när det gäller samhällspolitik och går på massmedias alla lögner. De slutar automatiskt lyssna när någon påstår någonting annat än vad de läser i sin kvällstidning. Men de lyssnar på Freeman Dyson. Klimatpaniker som Seth Shostak lär tona ned sin panikhets framöver. US Congress kraftiga nedskärning av NASA’s ”Earth science”-budget nu är en annan hint om att global warming är döende. Verkligheten kommer till slut ikapp lögnarna.