Lars Berns reflektioner efter tsunamin i Japan

Pengarullningen
Lars Bern är aktuell med en ny artikel på Newsmill. Läs, kommentera och milla. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Tack för en alldeles utmärkt artikel Lars Bern.
    Jag ser att du och jag kommit till samma slutsats vad gäller Kina.

  2. Christer Liss

    En utmärkt artikel som man bara kan hoppas att många läser.
    Så sent som igår måndag, när de nordafrikanska staterna är i upplösning, när jordbävning, tsunami och kärnkraftproblem i Japan engagerar hela världen, väljer DN´s ledarredaktion att fokusera på det ”överhettade jordklotet” och hur vi behöver satsa för att förhindra denna förment livsfarliga utveckling.
    Man tar sig för pannan och undrar när uppvaknandet skall komma.

  3. Christer Liss
    Eftersom klimathotsrörelsen företer fler och fler likheter med en religion, katolicismen, så behövs det en ny Martin Luther som kan spika upp lite tunga, obekväma fakta på maktens portar.
    Men vem skulle denne ”nye” Luther vara?

  4. Rosenhane

    Gefundenes fressen för de troende!
     
    En stor naturkatastrof kräver naturligtvis stor nyhetsbevakning men den japanska tsunamin verkade också som att hälla bensin på journalisternas domedagsbrasa; varför rapportera om händelseutvecklingen i nordafrika och andra viktiga nyheter när man kan kan passa på att blåsa upp grönvänsterns kärnkrafts- och klimathotsspöken till hittills icke skådade volymer?
    Kvar finns bara en känsla av förakt för MSM….

  5. L

    Kanske det bästa du skrivit Lars. Mycket av debatten har lämnat verkligheten för länge sedan, jordbävningen orsakades inte av stadsjeepar även om Reinfeldt stod i Agenda och försökte få in sitt klimatmål i katastrofen…

  6. magnus

    Utan att hinna läsa hela artikeln
    Var det inte någon alldeles nyss som ondgjorde sig över hur journalister försökte använda jordbävningskatastrofen för att vinna egna politiska poänger?
    På vilket sätt har exempelvis Japans kärnkraftverk försvagats av ”symboliska och verkningslösa klimatprojekt”?

  7. Jan-Erik S.

    Uppgraderat till en 6a nu på en 7-gradig skala.
    Oerhört tragiskt detta som händer i Japan. På något sätt känns 11e September som en västanfläkt mot för vad Japanerna har framför sig.
    Världen blir sig aldrig lik nu.

  8. Bra att Lars Bern pekar på miljörörelsens skadeverkningar. De borde ta på sig skulden för kärnkraftsolyckan i Japan. Om de inte stoppat utvecklingen av högtemperaturreaktorerna och andra reaktorer av fjärde generationen hade kärnkraftsverken i Japan kunnat vara inherent självavstängande. Den värsta skadan skulle vara om miljörörelsen lyckades stoppa kärnkraften eftersom det skulle betyda att miljoner människor skulle dö i tredje världen pga fattigdom.

  9. Bertel

    Väldigt träffsäker artikel om vår samtid du har skrivit Lars, touché.

  10. magnus

    Självklart måste en kärnkraftsolycka vara miljörörelsens fel….

  11. magnus …
    På vilket sätt har exempelvis Japans kärnkraftverk försvagats av ”symboliska och verkningslösa klimatprojekt”?”
    magnus, jag är säker på att du med din självomtalade intelligens, kunnighet och förmåga att förstå (andra, bara du skulle vilja och anstränga dig lite) skulle själv kunna komma på ett flertal intelligenta svar på frågan du ställde …
    (om den nu var seriös, och inte bara rdmärkande trams)

  12. Helge

    Håller med dig Lars, alarmism är ett problem, det kan dessutom mycket snabbt bli ett demokratiskt problem, att ändamålen helgar medlen hörs allt oftare.
    Klimatvetenskapen följer inte normala sakliga rutiner, media har valt att rapportera ensidigt, politiker och näringsliv utnyttjar läget till annat, det görs förhållandevis lite med faktiska miljö och samhällsproblem.
    Vi går mot vidskepelse igen, och det lastar jag alarmismen för.
    Hade klimatlarmen hanterats som allt annat hade vi lyckats med betydligt mer alternativt tonat ner faran, fler sunda fungerande åtgärder hade genomförts alternativt andra problem hade fått resurser. Nu används klimatet som alibi för i princip allt som berikar något särintresse, knappt någon säger emot och åtgärderna förvärrar många gånger det som är tänkt att motverkas.

  13. Christer Löfström

    Lars Bern: Du verkar vara i behov av en Kina-uppdatering.
    http://europe.chinadaily.com.cn/business/2011-03/15/content_12173901.htm

  14. Lars C

    Jan-Erik S #7
     
    Jag antar att detta är början till slutet för kärnkraften i nuvarande form. De politiska signalerna runt om i världen pekar åt det hållet. Nu kan varenda terrorist räkna ut hur man gör för att åstadkomma stor skada. Akilleshälen är kylningen, förhindras den på något sätt, likgiltigt vilket så är det kris, även vad beträffar mellanlagring i verket tydligen. Man kan säkert säga en hel del om japanernas sätt att bygga och sköta det hela, det kommer säkert sen. Men nu hoppas vi att den bestående skadan begränsas till den närmaste ongivningen. Lars Berns artikel om naturgas var sällsynt väl timad.
    Eller för all del, den lilla underburken från Bologna. Om den till äventyrs är på riktigt.

  15. Toprunner

    Lars C #14:
    T.ex. AP1000 har enbart passiva kylsystem som inte behöver några pumpar. Dessa byggs för tillfället i Kina och Texas.
     
    Det gäller ju att hela tiden utveckla och bygga nya, säkrare kärnkraftverk. Inte förhindra utveckling och krama sig fast vid 40 år gamla.

  16. Mr. G.

    Här litet att läsa om Miljörörelsen Greenpeace och IPCC:
    ”Peer into the Heart of the IPCC, Find Greenpeace”
    <http://climatechange.mensnewsdaily.com/2011/03/14/peer-into-the-heart-of-the-ipcc-find-greenpeace/>

  17. Lars C

    Toprunner#15
     
    Som jag skrev häromdagen, man måste kunna dunka in den stora röda knappen och gå hem. I princip alltså med tanke på säkerheten.

  18. Jan-Erik S.

    Lars C #14:
    Är absolut för kärnkraften men det krävs ett pedagogiskt mycket svårt arbete att övertyga mänskligheten om dess fördelar.
    Nya kkv har ju helt andra principer. 

  19. Toprunner

    Lars C #17:
     
    AP1000 är en konstruktion som fungerar så. Den kyler sig själv.
     
    Hur säker tror du förresten vattenkraft är om man inte bevakar nivån i vattenmagasinet?

  20. Lars C

    Toprunner#17
    Nivån i vattenmagasinen är lättare att åtgärda! Kan automatiseras om det inte redan är gjort.
     
    Det viktigaste nu är att politiker och allmänhet får klart för sig att det finns
    aternativa lösningar som erbjuder verklig säkerhet. Så att man kan sluta med att hamna i återvändsgränder som vindkrsaft utan satsa på något långsiktigt hållbart med minimal miljöpåverkan. Jag tror att det kommer att bli en omfattande debatt och genomlysning av alternativ. Detta kan vara det som behövdes för att få slut på tramset och låsningarna runt energin.

  21. Jan-Erik S.

    Lars C #14:
    Appropå den lilla dunderburken från Bologna, någon som hört något nytt?

  22. Svempa

    Liksom Lars Bern blir jag illa berörd av den brist på medkänsla som, inte minst in public service, visas jordbävningens och tsunamins offer i form av det stora antalet döda och skadade samt i form av den enorma skadegörelse som skedde. Detta skjuts undan i bisatser för att få ägna sig år gamla ideologiska käpphästar. 

  23. Jan-Erik S. #21
    Är det ”kall fusion” som du menar?
    Jag vet inget nytt men vill gärna ha samma tips om ny information som du…
    Var finns Gunnar L och Elling D nu för tiden?

  24. Lars C

    Jan-Erik S #21
     
    Allt jag sett finns länkat här till chatten med Rossi 11/3.
     
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3124146.ece

  25. Lars C #14:
    Sluta förblindas av mediapropagandan. Miljörörelsen försöker komma tillbaka efter att ha förlorat slaget om klimatbluffen och de höga elpriserna. I Tyskland är varenda bilägare i uppror mot EU:s på¨tvingade E10-bensin med 10 procent etanol, som förstör motorerna. Om du undrar vad tyskarna tycker om det, så prova att peta på en tysks bil! Kärnkraften kommer igen, bl.a. för att folk förstår att mänskligheten behöver mat, vatten, transporter för alla. Alla behövs för att bygga upp världen till en modern standard, men också för att förstå hur jordbävningar uppstår. Precis som med klimatändringar så samvarierar de med solfläcksaktiviteten och norrsken, dvs. med magnetfälten runt och i jordklotet, i solsystemet och i galaxen. Vi behöver mycket resurser och folk för att kunna bygga ut rymdforskningen genom månbaser, en koloni på mars och galaktiska farkoster. Bara på detta sätt kan vi börja förstå den kosmiska strålningens inverkan på Stilla havsregions eldring av jordbävningar och börja göra något för hantera dem.

  26. magnus

    Jonas #11
    Jag trodde inte heller att du skulle se saken från mitt perspektiv 🙂

  27. Ulf Sandmark #25
    Oj!
    ”Alla behövs för att bygga upp världen till en modern standard, men också för att förstå hur jordbävningar uppstår.”

    Du menade kanske inte hur dom uppstår utan hur man ska kunna förutsäga dom i tid?
    Och oj, oj, oj oj…
    ”Vi behöver mycket resurser och folk för att kunna bygga ut rymdforskningen genom månbaser, en koloni på mars och galaktiska farkoster. Bara på detta sätt kan vi börja förstå den kosmiska strålningens inverkan på Stilla havsregions eldring av jordbävningar och börja göra något för hantera dem.”
    Du använder svenska språket som en vuxen, men hur tänker du?
    Går du på gymnasiet, eller är du på väg dit med toppbetyg från högstadiet?

  28. Lars C

    Ulf Sandmark!
     
    Vad då gå på mediapropaganda? Är du blind? Politiker världen över kommer att ta sin Mats ur skolan så fort de kan. De har redan börjat. Det är inte mediapropaganda, det är fakta. Nu återstår det pedagogiska arbetet där kärnforskningsfolk träder fram och visar på nya vägar till mindre sårbara verk. Både politiker, media och allmänhet tycks ha fötterna stadigt förankrade i 70 talet.
     
    Efter det här så kommer inte snacket om en chans på miljonen att accepteras, det kommer att krävas nolltolerans mot reaktorhaveri med utsläpp, det ska vara fysiskt omöjligt att det kan ske. Kommande kravspecar på framtiuda verk kommer att ligga där. Garanterat. Allt annat vore politiskt självmord om något skulle hända. Alltså fram med förespråkarna för G4 verk, fram med ritningar och principbeskrivning, fram med fakta om var de olika teknikerna finns idag.

  29. Lars C

    Fortsättning#28
     
    Apropå våra förträffliga svenska kärnkraftverk.
    Hade ett fartyg haft samma driftsstatistik på sin huvudmotor som snittet av våra kärnkraftverk så hade det skickats till upphuggning utan minsta tvekan.

  30. Adolf Goreing

    #29 Så länge kärnkraftsägarna total sett tjänar på att verken står still (elpriset går upp) som kommer de att göra det – då och då.

  31. Lars C

    #30
    Tyvärr!

  32. magnus … jag är tämligen ointresserad av att gissa vad ’ditt perspektiv’ skulle kunna tänkas vara, när du själv så sällan kan (eller vill?) först forumlera det någorlunda koncist, eller sedan precisera det ifall du blir ombedd.
    Istället påpekade jag att din fråga (i #6) just handlade om oförmågan att se ngt ur ett annat perspektiv.

  33. Lars C #29
    ..och Ulf Sankmark…
    Lite ord från Lyndon LaRouche:
    ”LaRouche kallar jordbävningen och tsunamin i Japan för en av ”naturens och solens största attacker mot den mänskliga civilisationen”.”
    Citerat från EAP´s webbsida. Märkligt att EAP fortfarande finns…
    …tycker jag.
    Fler citat:
    ”Till skillnad från internationella mediers och miljörörelsens ovetenskapliga rapportering, vilka bara sprider hysteri, förklarade ryska Kursjatov-institutets president Jevgeni Velikov, att Japan inte kommer bli något nytt Tjernobyl. LaRouche håller Velikovs expertis för avgörande under detta händelseförlopp. Andra experter, bland andra chefen för kärnkraftsavdelningen på Imperial College i London Robert Grimes, utgår ifrån, att ingen risk för läckage av högradioaktiva ämnen föreligger. Grimes menar, att det värsta är, att förhållandena försvårar uppröjningsarbetet.”
    Kul typ den där LaRouche…
    Nåja, det har ju dött kanske uppåt 15 000 mäniskor av Tsunamin, och problemen med kärnkraftverken har bara dödat en handfull så här långt.
    Det var mer än tio gånger fler som dog förra gången i Thailand…
    Hemskt med naturkatastrofer.
    Men att dom skulle vara naturens och solens straff för att mänskligheten inte anslutit sig till LaRouche-rörelsen låter lite lätt sjukt. Tycker jag.
    Och när det gäller den svårhanterliga kärnkraften så är den ju trots allt skapad av människor.
    Konsekvenserna efter en stor olycka behöver inte betyda lika många dramatiska bilder och tvärdöda som när hela städer och stora landområden översvämmas av mångmeter högt havsvatten, men det senare har nu hänt.
    Det media nu fokuserar på är om det nu ska bli stora landområden som blir obeboeliga för många, många år på grund av mänskliga tillkortakommande. Och då handlar det om vad som händer i kärnkraftverken i Japan.
    Det andra har ju dessvärre redan hänt.
    Ett sista citat från knäppgöken Lyndon LaRouche och hans lärjungar i Sverige:
    ”Lyndon LaRouche berömmer japanska myndigheter för dess modiga och förnuftiga agerande i en av de värsta katastrofer den mänskliga civilisationen upplevt: ”Den japanska hållningen är föredömlig”. Han lovordar framför allt det mod och den ”is i magen” samt den beredskap landet uppvisat, för att hantera ett sådant nödläge.”

    Jo, ”is i magen” är ju kanske ett bra ord för att hålla inne med information och hoppas på det bästa…
    Men låt oss hoppas att kärnkraftkatastrofen bara leder till stor kapitalförstöring och jätteproblem för börser och japansk ekonomi.
    Oj det blev långt. Slutar därför här.

  34. Sandmark… f-låt…

  35. Kent Forssgren

    Tack Lars Bern för ännu en lysande artikel. En mycket bra sammanfattning av majoritetens uppfattning i ämnet här på TCS, som jag uppfattar det. Måste spridas vitt.
    Jag brukar i dagsläget fråga personer jag träffar som inte själva aktivt intresserat sig för vindkrafts-, klimat- och energifrågorna om deras stundpunkt. Alla har varit skeptiker!

  36. Jan-Erik S.

    Ulf Sandmark #25:
    Håller med Uffeb beträffande ditt sätt att skriva men innhållet får mig att undra om du är hög på något?

  37. Lars C

    #33
     
    Fenomenet EAP skummade jag igenom för flera år sedan, mitt intresse då var milt sagt måttligt och på den vägen är det. Tänker inte ens titta på deras websida.
     
    Jag är inte emot kärnkraft men vill se något nytt, modernt och hållbart växa fram som kan säkra vår och våra efterlevandes energiförsörjning utan allvarliga haverier.

  38. Kent Forssgren

    Bilderberg-gruppen bör nämnas samtidigt som Club of Rome: Varsågoda och läs och tolka!
    http://thebiggestsecret.online.fr/secret_societies/bilderberg_origins.htm

  39. En bra artikel, men den innehåller ett fel. Där står att det snarare är regel än undantag att alarmister har fel. Det är inte ens ett undantag att alarmister har fel. Alarmister har alltid fel. Det är en regel utan undantag!

  40. Lars C #37
    Jag hörde först talas om EAP när en arbetskamrat berättade att han fått hembesök av några trevliga ungdomar med kloka tankar och ett oresonligt hat mot Olof Palme. Något som min arbetskamrat uppskattade stort. Han haltade dessutom…
    Min andra kontakt från det hållet var en grabb med snygg kostym och slipat leende som ville sälja en chefskurs i den berömde Lyndon LaRouche´s anda. Nja, det var kanske inte en chefskurs, snarare en sorts test som skulle hälpa mig att hitta rätt medabetare.
    Jag tackade nej utan att känna till kopplingen mellan EAP och LaRouche. Jag tyckte att jag hade suveränt bra medarbetare, men det fattade han nog inte. Han var alltför fokuserad på att berätta om vilken fantastisk man Lyndon LaRouche var.
    Min arbetskamrat som hatade Palme på ett sjukt äckligt sätt, och dessutom haltade lätt, blev aldrig inblandad i utredningarna om mordet.
    Men man kan kunde ju inte misstänkliggöra varje Palmehatare för mordet den gången. Det fanns många då.
    Men visst var min första tanke att ringa polisen och ge ett tips efter några dagar. Men erkänn att det hade känts löjligt att berätta om en före detta arbetskamrat som höll föreläsningar om Palmes klassvek och äckliga uppsyn vid varje fikarast  och varje lunch.
    Halkade iväg lite OT där, men jag tycker det var ett intressant minne av några möten med EAP från förr.
    Nu läste jag deras webbsida för första gången efter Ulf Sandmarks kommenar.

  41. Holmfrid

    Mikael Karlsson visade sig i TV-nyheterna och underkände SKB´s lösning för avfallsförvar.  Han kör med den av internationell expertis underkända synpunkten att koppar korroderar i syrefri vattenmiljö.  Krav på 100000 års hållbarhet är ju groteskt.  Även om kapseln spricker så vandrar avfallsprodukterna högst några meter på 1000-tals år.  Den i Afrika upptäckta ”uranmilans” restprodukter har bara migrerat några meter på 100000 år. Milan är exponerad för väder och vind.

  42. magnus

    Att skylla kärnkraftshaverierna i Japan på miljörörelsen är så töntigt att det inte borde behöva kommenteras. Att låtsas som att det inte är töntigt gör det hela ännu töntigare.
    Visst är det möjligt att man hade haft annan kärnteknik om inte om vore. Men ett annat lika troligt scenario vore kanske att det helt enkelt funnes ännu fler kärnkraftverk, av än mer oprövade slag, runt om i världen.
    om man drar en paralell med bilarna. Det är ju inte främst miljörörelsens fel att vi fortfatande i huvudsak använder 1800 tals teknologi (ottomotorn) i nytillverkade bilar.

  43. Holmfrid

    Intressant att få veta hur tyskarna skall lösa elförsörjningen när 7 reaktorer stängs av. 7000 MW kärnkraft motsvarar 10000 fler vindsnurror med krav på reglering med hjälp av 5000 MW gasturbinproduktion – alltså mer CO2 från Vind/Gas alternativet och fortsatt oförändrad drift av kolkraft.

  44. Inge

    Magnus
    När (om) vindkraften tappar fart och hela grejen kapsejsar, då kommer ni att skylla på oss som inte ville låta det få utvecklas färdigt, var så säker.
    F.ö.: Om de nu hade haft en massa vindkraftverk runt japanska kusten så hade de fallit so käglor av både jordbävning och tsunami. Det hade inte blivit någon härdsmälta men de som var i närheten av ett fallande torn hade varit i ordentlig fara och vingar och växellådor hade farit runt.

  45. magnus …
    lustigt att just du pratar om vad som är ’töntigt’ ..
    Men vad jag vet har ingen skullt kärnkraftssolyckan på miljörörelsen, för detta vore just töntigt.
    Däremot tycker jag inte du skall uttala dig om vad som hade varit en sannolik utveckling av kärnkraften och dess funktionssätt, säkerhet, tekniknivå etc i ett alternativt scenario. Bilarna tex har just bara blivit bättre, bekvämare, säkrare, mer energisnåla och billigare. Samtidigt. Och nej det är inte miljörörelsen förtjänst …

  46. Jag känner förstås inte till japansk energi-, och specifikt inte kärnkraftspolitik. Men i Sverige kan man vara tämligen säker på att motståndsrörelsen bara har försämrat för kkv, för energipolitiken och för konsumenter, medborgare.
    Men ändå kommer där finnas näbbstövlar och skäggtomtar och toviga koftor som menar att just de är dom som har drivit fram förbättringar i tekniken som gjort den säkrare, billigare och mindre energikrävande. Men sorry, jag köper inte dessa betygelser.

  47. magnus

    Jonas
    Men vad jag vet har ingen skullt kärnkraftssolyckan på miljörörelsen, för detta vore just töntigt

    Jo och det var just detta jag kommenterade. Ser nu iofs att det var sign Ulf Sandmark som gjorde detta, i #8, innan han började prata om galaktiska farkoster.
    Men ändå kommer där finnas näbbstövlar och skäggtomtar och toviga koftor
    Det är väl det som är problemet egentligen. Åsynen av dessa människor i fula kläder och frisyrer 🙂
    ”klipp dig och skaffa dig ett jobb” 🙂

  48. magnus …
    Jag läste Sandmarks kommentar, och håller inte med, men han skrev faktiskt inte så. Du får (återigen) läsa noggrannare om du skall bjäbba emot.
    Om du inte förstod vad jag hävdare angående de ’miljöengagerade’ som hävdare att det var just de som ’drev fram’ tekniska förbättringar och som de i efterhand vill ta ta äran för ..
    .. då kan jag givetvis försöka förklara detta i än tydligare ordalag. Alltså om du verkligen inte alls förstod vad jag menade, om din fantasi och förståelse av dialogen inte räkte till. Men är det så det är, magnus?
    Och nej, det handlade inte om deras kläder. Utan om deras förmåga att utveckla ny bättre tekniska och även kommersiellt gångbara lösningar som faktiskt omsätts i verkliga tillämpningar för stora konsumentgrupper.
    Förstår du?

  49. När det gäller kärnkraften måste man vara realist. Efter den häör katastrofen kommer det att vara omöjligt de närmaste tio åren att finansiera kärnkraftutbyggnader via marknaden. Det kommer att behövas modiga politiker som ställer upp och driver en sådan satsning. Kan ni nämna någon sådan politiker?
    Nej, jag tror det jag skrev i förrgår på Newsmill, att lösningen på energibehoven är en ökad satsning på naturgas och jag har de senaste dagarna sett många i energibranschen som är inne på samma spår.

  50. magnus

    Jonas
    Jag förstår en hel del, men bara för att du skriver en sak så måste inte jag kommentera den förstår du….
    Visst är det jobbigt att jag kan hålla på såhär.
    Tänka själv och skriva vad jag vill 🙂

  51. Ursäkta jag var gjorde annat ett tag och missade svara på många kommentarer. Till Uffeb #33
    Har det dött någon i kärnkraftsolyckan i Japan? Är det inte det som är grejen att kärnkraftverken har stängts av och endast restvärmen behöver hanteras? Japanerna jobbar på och har hållit hela härden innanför inneslutningarna. Hade kärnkraften fått utvecklas det inte ske några olyckor eftersom det finns idiotsäkra kärnkraftsverk, som högtemperaturreaktorn där man i Kina stängde av alla säkerhetssystem och lät den sköta sig själv, varvid den stannade utan problem. ASEA-Atom utvecklade Secure-reaktorn men den fick inte byggas.
    Att naturkatastrofer ”skulle vara naturens och solens straff för att mänskligheten inte anslutit sig till LaRouche-rörelsen” var huvudet på spiken… Skämt åsido, diskuteras saken på många håll på webben om du söker på solfläckar och jordbävningar. Det är inte konstigare än att du kan flytta järnfilspån med magneter, men i detta fall handlar det om jordkärnans flöden och kontinentalplattorna och de enorma effekterna av den kosmiska strålningen på jorden. Den påverkar klimatvariationerna som många visat och norrskenet, men kanske mycket mer. LPACTV har just gjort en film om det på http://larouchepac.com/node/17749 Hur som helst det är inte så smart att gå tillbaka till stenåldern (och låta några miljarder människor dö bort i fattigdom) när vi behöver veta mer om hur naturen fungerar och när det med mer fölk är enklare att skapa resurserna för de enorma rymdprojekten för att kunna forska på det.
     

  52. Lars Bern
    Du skrev samma sak i artikeln, och jag håller med. Men jag menar att man måste förtydliga här, och hålla isär olika saker, olika risker.
    Det finns förstås risker med alla tekniska system, hur känsliga de är för störningar, felbeslut, naturens nycker och tom katastrofer. Det är en reell frågeställning att ta hänsyn till.
    Men det du lyfter fram är en helt annan risk: Nämligen de politiska riskerna som alla som agerar på en marknad behöver förhålla sig till.
    I tider där de flesta civiliserade länder försöker bekämpa inflation behöver vanliga konsumenter inte väga in politiska risker (tex med att inte konsumera hela lönen samma dag man får den, och det är bra). Men stora långsiktiga investeringar, som kanske först öht kan betalas av efter flera decennier måste (måste!) beakta de politiska riskerna för att deras affärsmodell inte håller under hela investeringens tidshorisont.
    Det är samma skäl som (nyckfulla) dikaturer inte kan attrahera låmngsiftiga investeringar från privata placerare. Men även varför utvecklade demokratier (med en en påtaglig väljarbas som främst motiveras av miljöposerande, eller vänsterdrömmar) utgör en högst reell (politisk) risk för en privata investerare i kärnkraftsverk och -teknologi.
    Den ’politiska risken’ är för övrigt det främsta skälet för utvecklade välfärdsstater har så dålig återväxt av entreprenörer som skapar nya företag som kan tänkas växa och bli stora. Den politiska risken (relativt andra utkomstmöjligheter) och förstås den politiska prissättningen av alternativen (vilket är samma sak egentligen)

  53. U Sandmark # 51

    ”Hur som helst det är inte så smart att gå tillbaka till stenåldern (och låta några miljarder människor dö bort i fattigdom) när vi behöver veta mer om hur naturen fungerar och när det med mer fölk är enklare att skapa resurserna för de enorma rymdprojekten för att kunna forska på det.”

    Stor halmgubbevarning där. Vem har pratat om åtegång till stenåldern? Inte jag.
    Men du kanske har någon referens?

  54. Människan kommer säkert att finna nya lösningar när det gäller
    kärnkraft,man kommer säkert att kunna neutralisera strålningen till
    att bli harmlöst,men nu kommer Paniken att råda en tid framöver
    med kärnkraft,men kommer säkert tillbaka igen,en tidsfråga bara.
    ALI.K.

  55. ja magnus … du berättar ofta att du både förstår och kan tänka själv .. och du skriver vad som blir resultatet av dessa mödor.
    Ibland kommenterar jag dem … men det är ytterst sällan du vill tillföra ngt, eller bara hålla dig till ämnet. Men som du säger, det är ditt val … Och nej, det är inte det minsta jobbigt.
    Jobbigt skulle det vara om jag blir utmanad på riktigt, med kunskaper och perspektiv som jag inte visste att jag saknade.

  56. magnus

    Jonas
    Du får (återigen) läsa noggrannare
    Jag läser och läser. Och jag vet att i vilket sammanhang van völjer att säga saker är av minst lika stor betydelse som vad man faktiskt säger. Därför att man på så sätt styr läsarens associationer i rätt riktning.
    För att ta ett exempel:
    Du står i klädaffären med din fru den 8:e mars. Hon frågar ”tycker du att den här klänningen är snygg”
    du svarar
    ”det är fettisdagen idag”
    Det går liksom inte att i det läget säga ”du måste lyssna noggrannare på vad jag faktiskt säger”
    Som men miljömupparnas kläder. Om du tar upp det så menar du någonting med det.
    Och med Lars Berns artikel
    Under en bild med rubriken ”tsunamikatastrofen i Japan”skriver man att pengarullningen till verkningslösa klimatprojekt har försvagat beredskapen för katastrofer.
    Vilka aktuella katastrofer är det meningen att läsaren skall associera till?
    och så vidare….

  57. magnus

    Jobbigt skulle det vara om jag blir utmanad på riktigt, med kunskaper och perspektiv som jag inte visste att jag saknade.
    Hur vet du att det inte redan har inträffat? 🙂

  58. magnus …
    Det var du (inte Lars Bern) som ville diskutera ifall det var miljörörelsens ansvar att olyckorna i de japanska kärnkraftsverken hade inträffat. Det är det förstås inte. Absolut inte i strikt mening och heller inte någon mer implicerande oprecis mening.
    Men, och det är det enda som framförts här, så är idiotisk miljöpolitik (och tex ”symboliska och verkningslösa klimatprojekt”) saker som påverkar hela samhället och även utvecklingen av detsamma på riktigt. Det är vad som omtalades. Och jag är helt säker på att du också fattade att det var vad det handlade om.
    Om du sedan vill idiotordmärka, hitta på halmgubbar, eller klänga fast vid Sandmarks sämre fras i en kommentar, så kan ingen hindra dig. Där har du helt rätt. Men då kan också folk påpeka att det är just det du gör. Och inget annat med mer substans … Your call!
    Klädaffären passar jag på, jag fattar inte ens vilket (om någit?) budskap du vill framföra: Hennes fråga är både rättfram och befogad.
    Angående ’miljömupparnas kläder’ så menar jag att det är just de mest flummiga, minst verklighetstillvända, som är snabbast att framhäva att de minsann varit delaktiga i någon teknisk utveckling. Med att vara tidiga med att ’ställa krav’ eller ngt annat. Beskrivning av klädval/ansiktsbehåring var en karikatyr av dessa. Det fattade du nog. Men då vill du istället diskutera själva kläderna.
    Och nästan helt säkert för att du i min mer övergripande (om än karikerande, lite tillspetsade) beskrivning inte hade något att invända.
    Och ja, klimatdårskapens pengarullning har förhindrat/minskat  förmågan att ägna sig åt, foksuera på, förhindra och mildra effekterna av högst reella problem som alla vet finns. Det kan vara jordbävningar i Japan, eller ymnigt snöfall och kalla vintrar i Sverige.
    Det är en inneboende egenskap som dåraktig politik har. Eller hävdar du motsatsen?

  59. Jan-Erik S.

    Ulf Sandmark #51:
    Som ung bodde jag på Rotary Studenthem. På puben en dag kom där in en kille med div. antiPalme-knappar på sig mm.
    Vi pratade på och han var en av eldsjälarna bakom FKU (Föreningen Kärnkraft och Utveckling).
    Jag anslöt mig men drog ganska snabbt öronen åt mig då det var en undergrupp styrd av EAP vilket i sin tur styrdes av LaRouche.
    Otroligt mycket flum bl.a att bryta malm på månen och skapa kolonier där.
    Malmen kunde enkelt skickas till jorden då gravitationen bara var en åttondel mot jordens mm.
    Helt enkelt en massa goja.
    Har inte sett den film du hänvisar till men det jag vet är att hela hans rörelse är så verklighetsfrånvarande och drömmande att motsvarigheten knappast finns.
    Ta inte den rörelsen på allvar.

  60. magnus .. läs hela meningen: ”… kunskaper och perspektiv som jag inte visste att jag saknade

  61. Jan-Erik S.

    Skrev denna text i en annan tråd men klistrar in den här oxo då ämnet verkar lika aktuellt här:
    Lars Bern #49:
    Med all respekt för dina kunskaper så kan det faktiskt bli tvärtom beträffande kärnkraften när allt lugnat sig.
    Det som inträffade i Japan, en rekordjordbävning i kombination med tsunamin är ju inget som kan inträffa här.
    Hur stor jordbävning har vi haft i Sverige i modern tid?
    Ponera den varit 5. Då skulle det innebära att jordbävningen i Japan var 810 000!!! ggr kraftigare.
    Om det nu visar sig att inga större utsläpp sker så är det ju ett bevis på vad kärnkraften, trots allt, klarar.
    Dessutom så är ju de nya generationernas kärnkraft så oerhört mycket säkrare där vi dessutom kan utnyttja det sk uttjänta kärnbränslet (såvida inte galenskapen att slutförvara dem hinner före).
    Tror vi som tror på kärnkraft kommer att stå starkare efter detta när det värsta lagt sig och det är oavsett hur slutresultatet blir i Japan.
    En gigantisk pedagogisk uppgift är det ju naturligtvis men icke desto mindre nödvändig.

  62. Uffeb #53:
    OK! Det var inte mot dig, utan angående diskussionen om miljörörelsen skulle tillåtas ta över diskussionen om kärnkraft pga de nuvarande problemen i Japan.
    Miljöattacken på kärnkraften har kastat tillbaka energiutbyggnaden och hållit inte bara elpriserna uppe, utan också hållit tillbaka miljarder människor i fattigdom. Världens fysiska produktionsförmåga är nu katastrofalt svag. Det produceras idag inte tillräckligt med mat för alla, även om det fanns pengar att köpa den för. Skall stora försörjningskriser undvikas måste kärnkraften byggas ut för att ta fram färskvatten ur haven, råvaror med lägre mineralhalt och elektricitet för alla. Vad jag menade var, att det blir katastrof om i låter miljörörelsen ta kommandot i debatten.

  63. Staffan D.

    Ni såg väl att Lars Bern sågades helt av doktorand Magnus Westerstrand, UI, på Newsmill:   ”Klimatförvillar-rörelsen i sverige (sic) har för länge sedan tappat all sin trovärdighet”.  Ack ja.
    –  I USA har rätttroende EPA, Environmental Protection Agency, räknat fram att om vi satsar ”$78 billion” (miljarder!) om året kommer den globala temperaturen att sjunka med mellan 0.006 och 0.015 grader Celcius fram till år 2100.   I bästa fall lite mer än en hundradels grad.  Det märker vi ju inte, men…
    –  SMHI har på nätet lagt ut temperaturen i Uppsala 1722 – 2009.  År 1730 var juli månads genomsnittstemp där 20,1º.   År 2009 var den 17,1º…   Eh?   Sjutton grader?
    –  Decennievis var det över 17,0º på 1730-t,    1750-t t.o.m. 1820-t,   1850-t,   1930-t,   1940-t, samt 1990-t (17,0º) och 2000-t (17,8º).    Men man påstår alltså att det är helt unikt varmt nu.
    –  Som sagt, trovärdigheten…

  64. Nej Staffan D, det hade jag inte sett. Men jag skall strax kolla.
    Nu vet jag av erfarenhet att UIs gapande om hurdan ’förvillarrörelsen’ är beskaffad är just totalt tomt och innehållslöst gapande. UIs Erik Svensson (som tillhör de minst tappade) hade också en postning som inledde med en gigantisk halmgubbe. Och ingen av dem vågar sticka ut huvudet utanför inhängnaden och diskutera. Men innanför är de rörande överens om hurdana alla utanför egentligen är …

  65. Jan Erik S. #61
    Det är inte själva jordbävningen som orsakat problemen med kärnkraftverken i Japan.
    Det är elförsörjningen till kylvattenpumparna som ställt till problemen. Om de dieseldrivna reservaggregaten blev dränkta av vatten eller om dom bara blev obrukbara utan bränsle på grund av trasig bränsleförsörjning vet jag inte, men samma sak kan hända var som helst utan att det behövs någon jordbävning.
    Det var väl Forsmark som var illa utsatt en kort stund för många år sedan?
    ”Dessutom så är ju de nya generationernas kärnkraft så oerhört mycket säkrare där vi dessutom kan utnyttja det sk uttjänta kärnbränslet (såvida inte galenskapen att slutförvara dem hinner före).”

    Jo du. Den produkten skulle jag också vilja se. Jag trodde också på Gunnar L och Elling D en gång för länge sedan.

  66. Torsten Wedin

    Staffan D #63:
    Doktorander är inte färdiga vetenskapare.
    När jag för ett par år sedan presenterade en del idéer för en bekant kollade han med en av Alekletts doktorander och fick fasansfulla svar.
    Orsak?
    Doktorander har dubbla lojaliteter: 1) egen övertygelse 2)handledarens övertygelse.
    Dom kan alltså inte uttala sig av egen övertygelse, då blir dom aldrig doktorer.
    Totte

  67. Jan-Erik S.

    Uffeb #65:
    Väl medveten om att det tsunamin som dränkte dieslarna.
    Jordbävningen skapade tsunamin så visst var det jordbävningen som var orsaken indirekt.
    Beträffande säkerheten i nya kkv så ÄR de helt överlägsna. Tycker du borde läsa på där.
    Forsmark hade inte de problem som utmålats i media vid det intermezzo som skedde.

  68. Jan-Erik S.

    Ny brand i reaktor 4 nu…inte bra.

  69. Jonas N #64
    ”Men innanför är de rörande överens om hurdana alla utanför egentligen är …”

    Ja där förstår jag att du känner igen dig Jonas.
    Du är en mästare i att beskriva hur du uppfattar andra.
    Och även om du nästan alltid har fel uppfattning, så är du suveränt duktig på att beskriva din egen uppfattning på ett sätt som ger applåder från den egna läktaren.
    Man kan inte göra annat än bli berörd av dina spydiga formuleringar.
    Och vad du egentligen anser om världen utanför dig själv får man inget grepp om. Men det vet du antagligen inte själv… 🙂

  70. Lena Krantz

    Staffan D #63
    Den artikeln var ju knappt en artikel, fårstår egentligen inte att den tilläts publiceras.
    Men här är en mycket bättre
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/15/d-rf-r-g-r-vi-klokt-i-att-spara-v-r-ngest

  71. Uffe .. om du har några exempel där UI vågat diskurera redigt och redligt med dem av andra uppfattningar utanför sin inhängnad (med raderknappen) så får du gärna hänvisa till dem.
    Jag vet ett tillfälle där detta faktiskt skedde. Där gick de i efterhand in och raderade 150+ inlägg av bla de egnas inlägg för att skyla över hur bortgjorda de blev. Här kan du se vad som återstår av totalt 204 inlägg.
    Och ja, jag ger uttryck för hur jag uppfattar andra. Precis som om du, magnus, Gunbo eller UI skulle göra ngt annat. Skillnaden är snarare att jag står för det jag säger. Även om jag blir emotsagd.
    Att du (av alla) skulle kunna avgöra vad som är rätt uppfattning i någon fråga vare sig i diskussionerna här, människor vi diskuterar, eller ens din egen person håller jag för väldigt osannolikt. Inget du skrivit hittills, inte ens om dig själv, har gett någon annan bild generellt.
    Och ja, jag känner till oerhört mycket mer om världen utanför än du någonsin kan få grepp om. Och iom det får du helt enkelt ta mitt ord på att det är så. Även om jag vet att hela din persona värjer sig mot det och så gärna vill inta diametralt motsatt ståndpunkt … men det är ett mycket lokat och begränsat problem … i Idre.

  72. Jan-Erik S.# 59:
    Synd att du inte fortsatte med FKU och eventuellt också EAP, men finns det liv finns det hopp, som Biggles sa… Idag är en nystart för kärnkraften möjlig och det bästa erbjudandet Sverige fått på årtionden är från General Electric Hitachi Nuclear Energy, som erbjudit sig att bygga fabriker i Sverige för produktion av moduler till kärnkraftverk, dvs Sverige kunde börja tillverka stora delar av nya kärnkraftverk. Det skulle ge tusentals högkvalificerade arbeten, för att ersätta Europas gamla verk. Hitachi har dessutom en ny modell färdigkonstruerad som kyler sig med självcirkulation utan behov av pumpar och elektricitet. Först måste vi få den svenska regeringen att beställa ett eller flera kärnkraftverk, så GE Hitachi har anledning att satsa på Sverige.
    Vad gäller månbaser, lär du aldrig komma till Mars om du inte först har en månbas. Den främsta råvaran på månen för transport till jorden är Helium som kan bli energiråvara för fusionskraften och då skulle det räcka med enstaka rymdskyttellaster. Hade inte Kennedy skjutits och 68-rörelsen stoppat teknikoptimismen hade vi varit igång vid millennieskiftet.

  73. Jonas N #71
    ”Och ja, jag känner till oerhört mycket mer om världen utanför än du någonsin kan få grepp om. Och iom det får du helt enkelt ta mitt ord på att det är så. Även om jag vet att hela din persona värjer sig mot det och så gärna vill inta diametralt motsatt ståndpunkt … men det är ett mycket lokat och begränsat problem … i Idre.”
    Jag tycker att det är bra att du upplever det som att du har ett bra grepp om världen. Det är inget jag värjer mig mot eller betraktar som ett problem för mig.
    Däremot blir jag lite undrande över hur du kan veta att jag aldrig någonsin kan få ett lika bra grepp om världen utanför som du har…
    Om jag inte svarar på en eventuell replik så beror det inte på annat än den sena timmen Zzzzz liksom…

  74. Uffe B, kände du till ngt exempel där UI vågar debattera utan raderknappen tillhands!? Det slog mig (och jag förstod det först i efterhand) att även det tillfället där (jag trodde) detta skedde (i länken ovan) hade de möjlighet att radera i efterhand.
    Angående din fråga: Jag vet väldigt lite om framtiden, men jag bedömer vad jag kan observera i nuet. Bla vad du skriver … Och jag utgår från att du lägger fram din bästa beskrivning av samtid och framtid du kan. Det är iaf det jag bedömer och (ibland) kommenterar …
    Att du bara avstår från att svara på tilltal pga sömnbehov är däremot ytterligare en av dina småfalska lögner. Även om det just i detta fall skulle vara sant. Men du är väl bara så’n …

  75. Lejeune

    Stollarna från Uppsala gillade inte Lars inlägg:
    http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/15/klimatf-rvillarr-relsen-saknar-b-de-moral-och-kunskap
    …..förvånad, någon?

  76. Staffan D.

    Intressant numera borde vara solfläckarna.  Uppmätt maximum var ca 170 år 2000.  Ett minimum kring noll kom 2008–2009.   Nu går det sakta uppåt, och prognosen är ett maximum år 2013 — NASA ger utjämnade månadsvärdet 58 då.  Perioden är alltså 13 år i stället för 11, och prognosvärdet klart lågt.
    Allmänna data finns på solarham.com.   Längst uppe till höger där finns ”Sunspots”, ett diagram.
    (Ni känner till Maunder minimum 1645-1715 och Dalton minimum 1790-1830?)

  77. Staffan D. #76
    Ja visst är det väl så att en lång period av få solfläckar brukar innebära kallare klimat på Jorden?

  78. magnus

    Jonas
     
    Och ja, jag känner till oerhört mycket mer om världen utanför än du någonsin kan få grepp om. Och iom det får du helt enkelt ta mitt ord på att det är så.
    Jamen dåså. Varför sa du inte bara det från början? Då litar jag på dig då 🙂

  79. magnus

    Jonas
     
    Att du bara avstår från att svara på tilltal pga sömnbehov är däremot ytterligare en av dina småfalska lögner. Även om det just i detta fall skulle vara sant. Men du är väl bara så’n …


    Är du på riktigt?
    Du som känner till så ”oerhört mycket mer om världen”. Har du verkligen missat att de flesta går och lägger sig någon gång innan midnatt på vardagarna?

  80. magnus … läsa hela meningarna .. HELA meningarna … och försökt extrahera ordens innebörd. Då blir det klart lättare att komunicera. Även förstå vad andra menar. Ngt som ju är lite av en käpphäst angånde just dina förväntningar på andra angående dig själv …

  81. Bertel

    Jonas N # 80
    Vår/min/din förväntning i att läskunnighet och förmågan att tillgodogöra textens innehåll är en självklarhet, får ibland stryka på foten, när man möter funktionell analfabetism, dvs man förstår alla ord men kan inte se/förstå sammanhanget.   🙂   

  82. Holmfrid

    Elproduktionen i Sverige bör förstatligas helt  Elproduktion/elnäten är en del av samhällets infrastruktur.  Då uppnår man raka rör mellan valda politiker och konsumenterna/väljarna.  Elhandel fortsätter genom privat verksamhet.

  83. Lars C

    Holmfrid #82
     
    Min uppfattning har de sista 10 åren varit att all infrastruktur ska vara statlig och allt annat privat. En sund balans mellan offentligt och privat med kristallklara gränser tror jag ger bäst resultat för den enskilde under förutsättning att de offentliga byråkratierna hela tiden hålls i schack. Många tror att SJ förr var ett under av effektivitet, det var det inte, det var en trög koloss på lerfötter, men det innebar inte att avreglering var rätt medicin. Omstrukturering inifrån hade troligen varit bättre. Elmarknaden går inte att prata om utan att komma i affekt så det hoppar ag över.

  84. Holmfrid: Vad är raka rör mellan konsumenter och politiker?
    Är det den däringa lappen (bland 7-8 att välja emellan) som man får lov att lägga i ett kuvert ca 16 ggr under sitt liv?

  85. Lite kul
    UI:s Magnus Westerstrand kom ju med ett ganska pinsamt motlägg till Lars Berns artikel. Som vanligt bara armviftande om annat. Och som vanligt vågar han/de inte försvara sig i kommentarsfälten.
    Istället har UI nu klippt in några beskurna citat ur Newsmillkommentarerna, och radar upp lite motlägg och rena halmgubbar. 
    Som alltid försöker man dels bunta ihop alla skeptiska invändningar till ’förvillare’, man undviker nogsamt varje tillstymmelse till argument och sakdebatt och körsbärsplockar istället annat, och hoppas där skall finnas en poäng.
    Det räcker ju att göra tankeexperimentet att man klipper ihop några fraser ur tex RealClimate eller ClimateProgress och deras kommentatiorsfält … för att ’leda i bevis’ hurdana AGW-anhängarna är. Om man nu tror på det metodvalet, alltså. Men så mycket fantasi eller förmåga verkar helt enkelt inte finnas där …
    Nåväl, det lär knappast vara det sista självmålet.

  86. Jonas B1

    Holmfrid,
    ”Elproduktionen i Sverige bör förstatligas helt  Elproduktion/elnäten är en del av samhällets infrastruktur.”
    Jag är benägen att hålla med dig. Avregleringen av elmarknaden är det största fiaskot när det gäller avregleringar, och jag tror att systemet är bortom räddning.
    Vad staten borde göra är att ge Vattenfall order om att bygga nya kraftverk i massor. Då sjunker priset på andra kraftproducenter och staten kan köpa tillbaka övriga bolag.
    På så sätt kan vi få lite återbäring på dom pengar vi tvingats betala till elmaffian de senaste åren.

  87. Pär Green

    Efterlyser en förklaring till dagens faktura från Vattenfall!
    Finns en post som heter Elhandelskostnad som är 50 % av fakturan!
    För att ersätta de 60 TWh/år kärnkraft som Sverige producerar skulle det behövas trettiotusen (30­ 000) vindkraftverk. I Sverige finns nu (januari 2011) 1 639 vindkraftverk med en total installerad effekt på 2 046 MW.  Det är femhundra fler än 2008 men bara fem procent av vad som skulle behövas för att nominellt ersätta kärnkraften.
    Genomsnittsproduktionen per vindkraftverk är fortfarande 2 GWh/år. Produktion för all vindkraft 3,3 TWh/år. Fjärran från de 30 TWh/år regeringen och Energiverket pratade om som mål till 2020. Om nio år.
    Det är mycket luft i vindkraftsförkunnelsen.
    http://andaslugnt.blogspot.com/
    Häls
    Pär Green

  88. Lars Bern #49:
    Nu har du din politiker (förutom mig) som vågar kräva utbyggnad av kärnkraft.
    Läs Per Kågessons (!) artikel på DN Debatt idag om att ersätta tre svenska kärnkraftverk och för upparbetning av bränslet så att uran och torium räcker till 7.000 reaktorer internationellt. http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-skrota-de-aldsta-karnreaktorerna#fbc-recommend-ancor
    Den ligger helt i linje med vad som behövs nu, nämligen att staten beordrar det lyckligtvis fortsättningsvis helstatliga Vattenfall att beställa tre nya kärnkraftverk. Det borde göras som ett svar på GE Hitachi Nuclear Energy´s historiska erbjudande i DI den 29.12 2010 att återuppbygga svenska fabriker för att producera moduler till kärnkraftverk. GE Hitachi Nuclear Energy har också utvecklat en ny modell med kylning genom självcirkulation som borde kunna prövas och beställas direkt. Olyckan i Japan måste användas offensivt för att få igång en serieproduktion av olika sorters nya inherent säkra kärnkraftverk.
    Men detta är bara för att kunna ta itu med det stora problemen i solsystemet och galaxen. Precis som Ny Tekniks ledare skriver idag, borde jordens inre undersökas för att vi skall förstå orsakerna till jordbävningar framåt. För detta skall förstås behöver man också se på solen och dess elektromagnetiska utbrott i samband med jordbävningar. Därför behövs en forskning även på andra planeter som Mars för att se om det finns parallella samband där. Tvärtemot vad Ny Teknik skriver, behövs därför en mycket stor satsning på rymdforskning och undersökningar av den kosmiska strålningen, speciellt inför den närmaste väntade toppen på solaktivitet 2012.
    Igår gjordes en film om nödvändigheten att forska på jordbävningszonen runt Stilla havet, ”The Rim of Fire”, på LPACTV. Se den på http://larouchepac.com/node/17749