Wijkman och Jakobsson om Peak Oil

I dagens GP kan vi läsa slutrepliken från Anders Wijkman och Ulf Jakobsson i diskussionen kring Peak Oil-skrämslet kontra klimathotet. De båda herrarna hade tidigare fått kritik av Christian Azar som menade att en fokusering på Peak Oil snarare driver oss mot andra fossila bränslen, sådana som oljesand och kol. Han varnade därför för att använda Peak Oil för att motivera en omställning av energipolitiken. Risken finns nämligen, menade han, att vi samtidigt skjuter oss själva i foten när det gäller klimatmålen.
Wijkman och Jakobsson framhåller dock fortsatt att klimathotet är inte hot nog för att påskynda en omställning. Vi måste ta till alla medel som finns, och då passar Peak Oil bra. Att hota med att bensinen tar slut så att pappa inte längre kan skjutsa barnen till fotbollsträningen biter säkert. Den här gången slänger Wijkman och Jakobsson även in frågan om fortsatt materiell tillväxt. I krig, och då speciellt klimatkrig, är allt tillåtet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kent Forssgren

  Herrarna Wijkman, Jakobsson och Christian Azar´verkar vara i maskopi.
  Christian Azar: Ska klimatfrågan lösas måste specifika styrmedel införas som straffar koldioxidutsläpp, exempelvis handel med utsläppsrätter, och som uppmuntrar till teknikutveckling, till exempel stöd till solceller och vindkraft.
  Har vi inte redan handel med utsläppsrätter!
   

 2. Eftersom klimathotet bara finns i klimatmodellernas virtuella världar är det självklart att det inte är hot nog för att genomföra drakoniska klimatåtgärder i den verkliga världen.

 3. Lars C

  Får jag lägga in en liten OT?
   
  Nu har Japan tydligen bett USA om hjälp med kylproblemen. Tänka sig?
  Jag har undrat över varför de inte gjorde det med en gång istället för att fortsätta själv när man uppenbarligen saknar rätt utrustning. USA har alla resurser som behövs och förmåga att få dem snabbt på plats. Är det ett ödesdigert duktighetssyndrom som är orsaken?

 4. Helge

  Vad jag inte förstår är varför alarmism och överdrifter ska behövas alls? Är det inte bättre att så sakligt som möjligt lägga fram fakta och låta väl beprövade system lösa behoven? Det är ju många ggr alarmismen som lägger politiska hinder för en sund utveckling. Det är därför klimatalarmismens överdrifter är oansvarig, den leder bara till onödig turbulens och okloka beslut.

 5. Lejeune

  DN idag:
  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett-europeiskt-experiment
  …klimatalarmismens högborg!

 6. Över allt så dyker den här Wijkman upp. Jag börjar bli så otroligt trött på den karlen. Han presenterar sig också som klimatexpert. Vad har han för grund till det? Någon som vet. Är det kanske en ny ”doktorshatt”?
  Hur som helst, kan inte någon göra en datasimulering så vi kan se om vi nått Peak Wijkman nu eller när den infaller. Inser att det finns många svåra faktorer att beräkna så som kappvändningar mm. 😉

 7. D Lundkvist

  Klimattåget har redan lämnat perrongen. Titta i era plånböcker om ni inte tror mig. Titta på alla matvaruhyllor. Lyssna på all TV-reklam. Titta på alla vindflöjlar ute i den förut så vackra naturen. Bunkra, är lösenordet. Miljökommunisterna vinner mark centimeter för centimeter eftersom det finns pengar att tjäna på det för dom och Staten. Du, jag betalar notan eftersom de har bestämt att vårt levnadssätt förstör jorden.
  Mot indignerade planeträddarambitioner står sig förnuftet slätt. De har lyckats få det att framstå som om de gör nåt medans den trivialiserande stora, buffliga, starka, kapitalistiska, resursskapande motståndarsidan inte gör nåt, utan den bara förstör. Mot sån idioti går det inte att värja sig.
  Det blir som det står i bibeln: De saktmodiga (å huvudets vägnar då, förmodar jag) skola besitta jorden.

 8. Torsten Wedin

  Peak Wijkman lär nog dröja. Han har sin egen agenda.
  http://www.worldfuturecouncil.org/anders_wijkman.html
  Han är Vice Precident i Club of Rome och Tällbergstiftelsen.
  Visste ni att Carl Bildt, Anders Borg, Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt är med i Bilderbergruppen, dom ska inför a New World Order?
  Nej, nu måste jag ha morronkaffe. Det här blev för mycket på en gång.
  Totte

 9. Torsten Wedin

  D Lundkvist #7:
  ”e
  Det blir som det står i bibeln: De saktmodiga (å huvudets vägnar då, förmodar jag) skola besitta jorden.”
  Himlen också: ”Saliga äro de i anden fattiga (dumma) ty de skola höra himmelriket till”.
  På ren svenska: ”Den där är lycklig han för han har inget förstånd att dras med” 😉
  Totte

 10. D Lundkvist

  @ #9: På ren svenska? Nja, det vet jag inte. På rörig svenska, stämmer väl bättre. =)
  Har du lust att utveckla ditt resonemang? Jag vill veta hur lycklig du är. =)

 11. Dan

  Man önskar ibland att verkligheten vore som en amerikansk film, där hjälten modigt ställer sig upp och säger Sanningen till församlingen. Alla lyssnar, och de som hade fel inser att de haft fel.
  Därefter går handlingen den rätta vägen.
  Den verkliga verkligheten är en helt annan. Man kan skrika sig hes med sina sanningar, och de kan vara hur sanna som helst, motståndaren lyssnar i bästa fall artigt men det är också allt.
  Man kan tycka att 0.7 grader på 150 år, synnerligen osäkra mätningar av CO2, Climategatemailen, tveksamma temperaturmätningar och för att inte tala om dessa modeller borde räcka, att detta på något sätt är Sanningen och att de som hade fel borde vid det här laget inse att de haft fel och bättra sig.
  Det är kanske en fråga om hederlighet.

 12. Dan # 11
  Vi kan i allafall trösta oss med att ute i stora Världen, som ju trots allt är den som räknas, är bilden en helt annan. Där är klimathotarmaffian stadda i oordnad reträtt, för att inte säga vild flykt.
  Att vi i Nedre Rakvattnet (ankdammen Sverige) ligger lite efter, får vi väl acceptera.
  Men fortsätt att skrika dig hes! 🙂
   Hittills har det faktiskt gett bra resultat ute bland vanligt folk. Och det är de som räknas! 

 13. D Lundkvist

  Hederlighet är ett okänt begrepp bland religiöst och politiskt indignerade sykofanter.

 14. Holmfrid

  En konvertering av bilparken från bensin till gas är inte dyr. Lämpligen bör en anpassning ske till dyrare oljepriser. (Lars Berns artikel i Newsmill). Situationen i Japan kommer att öka oljepriset med minst 10 % när 10000 MW el skall produceras fossilt ur olja/gas/kol.  Japan har kommit långt i sparande och effektivisering.  Elförbrukning per hushåll är betydligt lägre än i Sverige.

 15. Lars C

  Totte#8
   
  NWO hit och dit. Hur skulle det gå till. Jag kan för mitt inre se framför mig hur Ryssland, Kina och indien, för att inte tala om den muslimska världen, ivrigt knackar på dörren och vill vara med. Nä du, den utopin ligger minst ett kärnvapenkrig bort.

 16. ANNONym xxx

  Ju mer den här Peak oil och climate-exchange debatten fortskrider desto mer blir jag övertygad om att herrarna klimat-profeter inte ägnar sig åt forskning utan bara läser vad som skrivs på internet och sedan anpassar sig till det.
   

 17. Göran

  Lite OT
  Nu poppar det upp mängder med tyckare och krönikörer på MSM:s web-sidor och kräver omprövning av kärnkraften i Sverige pga de tragiska händelserna i Japan. Det är fult och populistiskt att försöka dra media/politiska poänger på en naturkatastrof. Om dessa tyckare skulle lugna ned sig en aning och tänka efter ett tag… Ja kärnkraften är inte ofarlig, men vad är alternativet om levnadsstandarden inte ska sänkas rejält (el en par timmar i veckan, matbrist, vattenbrist, inga transportmöjligheter mm). Det är sorgligt att se hur vissa politiker och andra sk ”tyckare” försöker dra fördel av andra människors olycka.

 18. Jan

  #14 Holmfrid
  Japan har kommit långt i sparande och effektivisering.  Elförbrukning per hushåll är betydligt lägre än i Sverige.
  Känner dåligt till Japan men är det verkligen så? I många länder använder man tex. naturgas där vi i Sverige använder el vilket gör elförbrukningen till ett dåligt mått då man jämför sparande och effektivisering mellan olika länder.

 19. Torsten Wedin

  Lars C #15:
  http://www.prisonplanet.com/soros-china-will-lead-new-world-order.html
  Resten får du Googla själv, jag har annat att göra!
  Totte

 20. D Lundkvist

  #19: Jag inser att du är ofantligt, otroligt, enormt och sprudlande lycklig när du slänger dylika länkreferenser omkring dig.
  En sak ska man lära sig. Ingenting är som det verkar vid första påseendet.
  Tack för kaffet! 😉

 21. Jan-Erik S.

  Holmfrid #14:
  Du skriver:
  ”Elförbrukning per hushåll är betydligt lägre än i Sverige.”
  Inte så konstigt då deras bostäder är betydligt mindre och alltså kräver mindre mängd energi för uppvärmning.

 22. ThomasJ

  ’Samarbeten’ finns där hur mycket & många som helst inom klimathotarbranschen:
  http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/03/14/peer-into-the-heart-of-the-ipcc-find-greenpeace/
  Mvh/TJ

 23. Det här pratet om NWO…
  Det händer ju redan, men inte som en stor konspiration.
  Kina håller på att ta över rollen som världens mäktigaste nation från supermakten USA som är i gungning av flera skäl, men främst ekonomiska.
  Och när tronskiftet är klart kommer vi att få en helt annan världsordning, dvs NWO, styrd av Kina.
  Klart som korvspad!

 24. Torsten Wedin

  Labbibia #23:
  Helt korrekt.
  Det finns välrenommerade analytiker som tror att USA och $ kommer att totalakollapsa redan i år (2011).
  Totte

 25. ThomasJ

  Blaffan fabulerar m.h.a. GISS-’data’ – naturligtvis utan kommentarsfunktion…
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/smaltis-tros-ge-kall-vinter_6006055.svd
  Tror Gunnar L. myntade uttrycket ’skrämselhallick’ – finns det ett feminint uttryck oxo eller är det som ’sjuksköterska(n)’ ’Pelle Plutt’… 😉
  Mvh/TJ

 26. Rosenhane

  Totte#9
   
   
  ”Somliga äro de fåtaliga, ty de äro lätt räknade” 😉

 27. Rosenhane # 26 😀
   

 28. Torsten Wedin

  Rosenhane #26:
  🙂  🙂  🙂  🙂 

 29. Holmfrid

  #18 Jan, #21 Jan-Erik S
  I Japan levererar  55 reaktorer ca 30% av elförbrukningen,  i Sverige levererar 10 reaktorer ca 50% av strömmen.  Omräknat över Japans 125 milj. människor och Sveriges 9 milj. blir  per capitaförbrukningen i Japan då  60% jämfört med Sverige.  Båda länderna har en långt utvecklad ekonomi.  Stannar Japan så stannar all industri som innehåller elektronik – bilar, vitvaror, mobiler, TV-apparater  –  you name it. Anledning:  bl a 40% av alla halvledare tillverkas i Japan.  Drabbade områden innehåller avancerade produkttillverkning.  Havererar de 4 reaktorerna på allvar och förråden av utbrända bränsleelement brinner upp,  då går vi alla mot svåra tider – en finansiell meltdown.

 30. D Lundkvist

  Alltså, stopp o belägg här nu ett tag, snälla. Det snackas om NWO och liknande profetior. Kan nån sammanfatta vad denna nyordning skulle bestå i mer än spridda antaganden om vart USA:s ekonomi är på väg och vilken annan nations ekonomi som håller på att växa och vad detta kommer innebära för världen. Oinitierat snicke-snack, vill jag påstå.
  Det spelar ingen roll om vems kassakista som är störst. Det är idéerna som är viktigast i dagens värld. Det är idéer och utveckling som smäller högst, som det betalas mest för. Tankekraften finns fortfarande i Väst, i USA. Det ekonomiska pratet om Kina som växer och vad hemskt det kommer innebära är bara varmluft från dom som är oinitierade i ekoniomiska frågor…och konspiratoriskt lagda. Kineserna har bara träpengar. De har dessutom ett helt tågset av nationella, internationella och andra inhemska problem att hantera.
  Detta gör att kineserna inte är att räkna med som någon verklig stormakt i USA-mening. De kan och kommer säkert att morra ordentligt i framtiden om vad det är dom vill och hur tveksam och dubbelsidig den västerländska moralen är i jämförelse och liknade, innehållslöst diplomatiskt bladder. Detta är dock inget av betydelse att hänga upp sig på för det är precis som det sägs, allt kan inte köpas för pengar. Saker och ting måste ha sin naturliga gång också. Det har saker och ting i Kina inte haft på väldigt, väldigt länge. Dom har mycket att ta igen.
  Men bortsett från detta får ni gärna utveckla era profetior om denna diffusa nya världsordning. Vad innebär den mer specifikt? Förutom vem som har störst kassakista?

 31. ANNONym xxx

  Man ska nog ta alla prognoser och önskedrömmar om USAs fall med en nypa salt och istället se vilka intressen som ligger bakom dessa prognoser.
   
  Vissa individer som står i konflikt med USA prognosticerar inte USAs fall (Iran, N.Korea), andra har gjort detta, Saddam Hussein exempelvis.
  Kina är något av en önskedröm som ledarnation för många, dock är min uppfattning att ett eventuellt maktombyte inte kommer förrän om kanske 20-50 år och detta baserat på ekonomiskt ledarskap och avbruten utveckling hos Kina.
  Man kan säga att de många klimathysteriker som ogillar USA (trots Obamas alla gröna handlingar och uttalanden) kanske borde syna alternativen lite noggrannare (Ryssland, Kina, Sydamerika) även om deras ignorans av verkliga förhållanden kanske är nyttigt för icke-klimathysteriker.
   

 32. Slabadang

  Det ohållbara med ”hållbarheten”!
  Ge akt på ordets betydelse tolkning och tillämpning. Vi skall uppfatta det som att det finns bara EN hållbar utveckling.Utveckling består av miljontals olika fält och skeenden. Vad som är ”hållbart” eller ej kan ingen ens i närheten definiera eller förutse. Hela ordet är ett tankebedrägeri och skapar den meninglösa och planlösa soppa av ”åtgärder” vi nu drabbas av.
  Club of Rome som är Wijkmans hemmafiskevatten försöker med ordets makt ge oss bilden av att det finns en ”vetenskap” inom området som kan tala om för oss vad som är ”hållbart” eller ej.
  Det är naturligtvis en ren lögn och ett grepp taget endast för att lura till sig en makt och ett inflytande över områden de i sanningens namn inte har någon kompetens inom.
  Vi måste tala om för både folk fä politiker och jpurnalister (lägg märke till ordningsföljden) att de är lurade och de som lurat dem inte har de svar de låtsas sitta inne med. Tillk slut så komnmer insikten att det är den vanliga miljöpolitiken som måste styras och vara fokuserad på verkligt konkreta problem man faktiskt kan göra något åt istället för att göda en gigantisk lobbyorganisation med multimiljarder som ger absolut noll effekt för något ”klimathot”.
  Lars Berns artikel är att med motorsågen i hand stydr av förnuftet kapa benen på det etablissemang som nu springer åt helt galet håll.
  Vägra acceptera ordet ”hållbar” för det är ett ohållbart begrepp.

 33. Toprunner

  Slabadang #32:
   
  Det är intressant att se de svar man får då man ber de som pratar om ”hållbar utveckling” närmare definiera den. T.ex, genom att visa på folkslag eller perioder i människans historia då man kommit närmast det ”hållbara”.

 34. Karin

  Det enda ”hållbara” är att vi människor på gräsrotsnivå samarbetar och kapar av den betungande överbyggnad av makt och korruption som kallas myndigheter!
   
  Jag har aldrig gett någon mandat till att vara min förmyndare som ska bestämma när och vad jag ska tycka, äta eller festa på! Inte heller vilka droger som jag får använda som medicin (tredje eller fjärde största dödsorsaken i USA sägs beror på läkemedel!) eller vilken slags belysning jag får ha!!!
   
  Tack Kent Forsgren för den underhållande länken till anförandet om kvicksilverglödlampor, importerade sådana!

 35. Karin

  Jag bara väntar på att vi ska få reda på hur länge vi får ha tänt om kvällarna!
   
  Ibland känns det som att det ena dumma påbudet efter det andra utlyses, bara för att se, om det finns någon gräns på hur korkade vi är som går med på det!
   

 36. Col

  ”Azar som menade att en fokusering på Peak Oil snarare driver oss mot andra fossila bränslen, sådana som oljesand och kol. ”
  Ehhh? Oljesand ingår i peakoilbegreppet.
  Slutprodukten är olja bara att det krävs betydligt större investeringar samt högre oljepris för att göra det lönsamt än tex Light crude från Libyen.

 37. Torsten Wedin

  D Lundkvist #30:
  Eftersom ingen hittills svarat, kanske pga din snorkiga framtoning, ska jag hjälpa dig på traven.
  Ett bra ställe att börja på är:
  http://www.google.se/advanced_search?hl=sv
  Det borde vara lätt även för nybörjare att hitta sökord.
  Totte

 38. Lars L

  Om oljan tar slut är väl problemet löst?!? De får förtusan bestämma sig för vart de är på väg. Antingen måste vi dra ner på oljekonsumtionen för att rädda klimatet eller så måste vi ställa om för att olja tar slut. Man kan absolut inte använda bägge motiven!

 39. Karin

  Lars L#38
   
  Tja, det kan man väl, om målet t ex, är att försvaga samhälle och ekonomi?

 40. Hållbar utveckling,än floskel som låter bra,men innehållslös,tillbaka
  till medeltiden eller vad menar dessa.,jorden är Platt igen,som den
  var före Galieo kättaren som hade rätt hela tiden,men han var ej
  politiskt korrekt.,,utan ett hot.
  ALI.K.
   

 41. Klimatalarmister åker runt på vår planet till massa klimatmöten ,
  sitter sedan ute vid en playa med drinkar och beklagar om CO2
  och dess undergång av vår planet än låtsas värld lever dessa på.
  Och planerar stora klimatmöten,måste vara rena semesterplanering
  de sysslar med på vår bekostnad,rena bedrägeriet alltihop.
  Slösar med bränsle med sina flygresor och taxifärder miltals till
  otillgängliga platser med klimathearing ,med gott samvete.
  ALI.K.

 42. Vilket Svammel leva på tankekraft,man blir mager som Gandhi av
  detta.
  Därför uppfann man YOGAN i Indien.
  Tankekraft har man i Indien för man har inget att stoppa i magen,
  Man får låtsas att man har något att äta.
  Men nu är Indien på väg på nya vägar för framtiden.
  ALI.K.

 43. När vår Kung är ute och reser beklagar media detta jämt,fast han han drar in pengar för Sverige och skapar goodwill för Svenska företag.
  Vår Kung är dock ansedd i Japan,vilket är bra för Sverige och tur är
  väll det.
  ALI.K.

 44. Pär Green

  ALI.K # 43
  Exportera då sagofiguren till Japan!
  Det var en gång ett land som hade en kung, och då hör man ju att det är en saga.

 45. Håkan Sjögren

  Slabadang # 32 : Det enda som borde vara ”hållbart” är väl käften på AGW-förespråkarna. Mvh, Håkan.

 46. D Lundkvist

  @Wedin: Det är inte lätt att vara ödmjuk när det stormar på fångplaneten. Blev du kränkt nu oxå. Putti-nuttan då. Men du förstår, ibland måste man ruska om en del ordentligt så de vaknar ur sin intellektuella slummer, alternativt koma.
  Men hur som helst, du har alltså inget att säga, du blev mållös.

 47. Staffan W

  Sant är att vi ska vara aktsamma med resurser som fisken i havet, skogen på land, åkerbruksmark och oljan i jorden. Annars är artikeln ett eko från Romklubben och ”Limits to Growth” från tidigt 70-tal. Sedan dessa har världens befolkning mer än dubblats och en större andel kan äta sig mäta varje dag. Inte minst i USA finns en ”shadow elite” som styr regeringspolicy bakom kulisserna utifrån ofta tunga ekonomiska intressen. Tällberggruppen kan förmodligen räknas till en sådan ”shadow elite” även i Sverige. En sådan elit som påverkar via informella kanaler och den ultimata drömmen är någon sorts världsstyre (där man kanske själv är representerad) som utses utanför de normala demokratiska processerna. ledningen för EU kan vara ett sådant exempel. Kompis- och annan korruption får fritt spelrum. Övernationell beskattning (där de lokala politikerna då kan svära sig fria) är en del. handel med utsläppsrätter är en annan (vem tjänar på detta – hittills huvudsakligen de stora energibolagen och så småningom finansbolag som Goldman Sachs…). Frågorna är komplexa och viktiga – men över klimatet kan vi som tur är inte styra!