Långfredagsroligt?

När jag var tonåring (växte upp i Uddeholm/Hagfors i Värmland) fanns det inte mycket nöjesutbud på Långfredagen – allt var ju stängt, och på radion var det allvarlig klassisk musik. ”Som protest” ordnade dock lokala SSU dans för medlemmar – men jag hörde inte till det gänget. Rimligtvis höll jag nog mest på att tillverka bomber på Långfredagen – på den tiden var Påsken den stora smällartiden – inte Nyår. En av de bästa bombtyperna kom vi på av en slump.
Det lokala Hemvärnet hade bazookas (ca 50 cm långa raketer) för stridsvagnsbekämpning. Efter skjutövningar med dessa (utan skarp stridsspets) blev det alltid några tomskal (av någon aluminiumlegering?) över i skjutvallen, som vi tyckte var kul. Tanken var ursprungligen att återfylla dem – och se om man kunde få till en raket. Skjutrampen blev placerad på en närbelägen sjö (Rådasjön) och pjäsen fylldes med Klorex och socker, och tändes med stubin. Vi tog givetvis ordentligt skydd.
Nja – inne i röret fanns en veckad plåtremsa avsedd som armering för den ursprungliga raketbränslesatsen – efter någon sekunds brinnande smälte den och täppte den igen utblåset, och det blev en hiskelig explosion istället. Vi uppepade det några gånger. Jo, det var andra tider. Då kunde man utan frågor också som 15-åring gå till det lokala Hemvärnskontoret och kvittera ut ett Mausergevär med skarp ammunition. Det kanske inte var så lyckat, men inget hände som tur var.
Vill någon återuppleva barndomens glada lekar kan kanske denna Raketbränsleinstruktion på YouTube inspirera? Men jag avsäger mig allt ansvar… Intressant detta med katalysen via ”rost” (järnoxid) – liknande får man ju om man söker få eld på en sockerbit med en tändsticka. Doppar man sockerbiten i aska tänder den och brinner. Det gör den inte annars.

Ja, kanske vi ska ta lite lättsamma bilder istället … Dags för vårservice på bilen? Det finns paketpris.
bild
Om man nu litar på verkstaden ?
bild2
Det finns annars sällsamma varelser på bl.a. KTH, som troligen inte är så praktiskt händiga …
bild5
I går besökte jag ett lantbruk norr om Uppsala – jo, nog är det livat på landet.
bild3
Men alla tycker inte allt är roligt. förståss
bild4
Nej – nu är det dags för några fantastiska bilder – i form av en Powerpoint på ca 4 MB – de åtföljdes av denna text:

 • Extraordinary Photos From LAURENT SCHWEBEL. Sad loss of this special photographer. French photographer Laurent Schwebel, 52 years old, was stabbed and killed and his camera stolen while he was taking pictures in Buenos Aires A naturalist photographer, he was born in 1959 in the Alsace region of eastern France and killed on February 8, 2012, in Plaza San Martin, Retiro, Buenos Aires. He worked as a geologist, naturalist and photographer guide of a French travel agency specializing in travel naturalists.

Och musikhälsningen är till minne av Alvin Lee, som tragiskt gick bort häromveckan i samband med en rutinoperation. Ett av mina bästa musikminnen är från ca 1970, då han uppträdde Live med sitt band i Lunds Konsthall(!) – jag satt bara någon meter från högtalarna. Och som grädde på moset var det ett inslag där han och Peps Persson jammade på scen…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  Meet Pachauri, and find out the real truth about AGW:
  http://www.youtube.com/watch?v=_eQ10ALrTJs

 2. Jacob

  Annan humor kan man finna hos miljöprofeten Al Gores nya projekt för att sprida sanning och motverka de oljefinansierade förnekarkrafterna. The Climate Reality Project heter det och har finansierats av små glada gräsrotsstiftelser som Rockefeller Brothers Fund och Skolls Global Threats Fund (kopplingar till Google). Genom det smidiga verktyget Reality Drops ges man också tillgång till färdigskrivna kommentarer att släppa som bomber bland förnekarnas irrbudskap. Gore har dessutom personligen utbildat 4000 Climate Reality Leadership Corps som ska sprida sanningen baner tillsammans med 2 miljoner gräsrötter. Det finns även ett par härligt upplysande propagandafilmer att beskåda om hur bland annat olje- och kolindustrin opererar för att sprida sina ”osanningar”.
  http://climaterealityproject.org/
  https://realitydrop.org/
   

 3. Lars Elf

  Har för mej att Du satte lite brunsten i Klorex/ sockerblandningen också .
  Minns även gubben i radion som inför påsken talade om att vårt land behövde kemister men helst med alla fingrarna i behåll .
  Vänliga hälsningar Lars Elf

 4. Peter Stilbs

  Hej Lars Elf – det var inte i går direkt … !

 5. Janne

  I Internets barndom fanns det en sajt som många besökte, så pass att man överbelastade Purdues Universitys server, ganska imponerande eftersom det i princip bara fanns 28k modem då.
   
  Man idag finns filmen på Youtube och visar hur man på rekordtid får en bra grillglöd med hjälp av flytande syre! Inte mycket kvar av grillen men man slipper göra rent den som de säger på slutet.
  Kul för såna som gillar att elda och spränga.
  https://www.youtube.com/watch?v=UjPxDOEdsX8
   
  Här är historien bakom detta äventyr, George Goble är mannen som utförde detta experiment. En cool gubbe som hade UNIX som regnummer på sin bil.
  http://baetzler.de/humor/litegrill.html

 6. Svend Ferdinandsen

  Sorgliga tider nær det er lettere at købe en pistol end lidt kemikalier til oplysende eksperimenter, som enhver dreng burde prøve.
  Jeg er fra den tid hvor man kunne, og jeg har stadig mine fingre og øjne.

 7. Peter!
  Helt makalösa bilder!!
  Och man får vara glad att man inte råkade illa ut i sin ungdom. Köra bil vårdslöst, leka med klorex och socker. Bygga oscilloskop med 800 volt felkopplat. fick en smäll så jag ramlade baklänges med metallsmak i munnen.

 8. Gunnar Strandell

  Jag har ett skadat öga sedan 1961, fast det beror på dåligt utfört fiske.
   
  Trots det har jag fått jobb där man sökte någon med helhetssyn!!

 9. Staffan

  The Meltdown Of Global Warmists Reveals Their True Priorities.  Forbes 23/3.
    Roy Spencer, U. Alabama (och NASA) tvivlar på att vi människor orsakar AGW.  Han är ofta inkallad som vittne inför kongressen, o.s.v. 
    Han är också evangelisk kristen.
    När nu Fox News ville ha en debatt mellan Michael Mann (klimatologiske hockey-spelaren, ni vet) från Penn State, och Roy Spencer, sa’ Mann nej:  Han ville inte prata med någon ”evolutions-förnekare”.
     Lite pinsamt för AGW-sidan, säger Forbes, när man samtidigt försöker få stöd från ”evangelikaler” och andra kristna, och faktiskt får det.
     Men visst, övertygelsen om att ”vi brinner upp” är ju rent religiös!  (Icke-evangelisk, men religiös.) Några hårdhänta fakta som stöder tron att jorden blir allt hemskare för oss människor finns inte.  (Jag har försökt att få veta här var det blivit varmare, och hur mycket, men nej…  Inte ens Th… nej tyst nu.)
      (PS:  Forbes är en tidskrift för den ekonomiska eliten, i USA och världen…)
      (Och nu säger Forbes att de rättsinniga forskarna ”smälter ner” – av allt karbonet de får i sig, får man förmoda.  Horribelt, inser jag nu!)
  http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/03/28/the-meltdown-of-global-warmists-reveals-their-true-priorities/

 10. Staffan

  Forbes borde vara intressant för er tvivlare,  ni (vi) som inte har Mr. Mann’s fasta tro.  Andra artiklar som nämns på samma sida:
     Warmest Temperatures In 4,000 Years? Not So Fast, Global Warming Alarmists
     As Carbon Dioxide Levels Continue To Rise, Global Temperatures Are Not Following Suit
     As The Consensus Among Scientists Crumbles, Global Warming Alarmists Attack Their Integrity
     Global Warming Alarmists Chant ’Forget The Carbon, We Demand The Tax’
     O.s.v.

 11. Christopher E

  Absolut inte roligt, men under avdelningen ”absurt” sorterar väl förslaget att överviktiga ska betala extra CO2-skatt på flyget…
   
  http://blog.svd.se/resebloggen/2013/03/28/forskare-tjocka-ska-betala-mer-pa-flyget/
   

 12. Gaupa

  Kvällens K.special visade: Väderkriget
  ”Konstnärsduon Bigert & Bergström beger sig till USA för att bekämpa en tornado med sin trattformade maskin och skulptur, The Tornado Diverter. På resan undersöker de hur meteorologin utvecklats i symbios med krigsindustrin och hur dessa kunskaper utvecklats till dagens geo-engineering. Men vem äger egentligen rätten till ett modifierat väder?
  Filmen avslutar den trilogi som Bigert & Bergström arbetat med sen 2002 och som behandlar människans besatthet av kontroll.”
  http://www.svt.se/k-special/vaderkriget

 13. Kalle

  Ja, det där med smällare är ju alltid roligt. Tillverkade jodkväve enligt recept av kemiläraren och apterade på farsans cykel. När det torkar blir det extremt volatilt och exploderar vid minst beröring. Riktigt roligt blev det!
  Sen kan jag tyvärr inte berätta om de tyngre grejorna då de berörda fortfarande lever pch preskriptionstiden kanske inte är över än. 

 14. Bertel

  Glad Påsk till en av Sveriges bäste ”klippotekarie”, där ironin tar ton i allvar och försvinner i gårdagens toner som minnet bär fram. 
  Som avslutning, en hyllning till vår europeisk musikhistoria. Kommer du ihåg henne?
  http://www.youtube.com/watch?v=QR4vE9xL3yk

 15. Staffan

  Klimataktivisten James Hansen, NASA, har med sorg observerat att temperaturen inte alls är så hög som han profe… prognosticerat.
    Men detta beror, menar Hansen, på att man alltmer eldar med kol!
    Vi lantisar minns ju att kol länge, länge var det farligaste av allt.  Kol!  När det finns vindkraft!  Men nu…
     Järnvägsingenjör Rajendra Pachauri förtäljer dock för The Weekend Australian att vi måste (elda med kol och) hålla temperaturen nere minst 30-40 år för att bryta den naturliga trenden (som vi alla märkt av) att temperaturen stiger.
     Forskningsrådet i Noreg säger i anknytning till detta att om vi fördubblar CO2-utsläppen kommer temperaturen att öka c:a 1,9ºC.  (Med dagens bränslepriser förefaller mig detta vara meget godt, även om man gärna skulle se några grader till.)
     Ni kan läsa mer om detta i Economist.  Men börja i The Australian!  I morgon 30 mars.
  http://www.theaustralian.com.au/news/features/twenty-year-hiatus-in-rising-temperatures-has-climate-scientists-puzzled/story-e6frg6z6-1226609140980

 16. Gunnar Strandell

  Christopher E #11
  Rubriksättaren hos SvD hade i alla fall den goda smaken att skriva ”tjocka” istället för ”överviktiga”.
   
  För då bör väl tjockskalliga vetenskapare och politiker också betala extra avgifter för sina resor till klimatmöten?
   
  Kanske rent av så mycket att de inte tycker det är värt att åka. Då låter det som en win – win situation både före miljön och mänskligheten. 
     

 17. Staffan

  Economist i morgon:  A sensitive matter: 
     OVER the past 15 years air temperatures at the Earth’s surface have been flat while greenhouse-gas emissions have continued to soar. The world added roughly 100 billion tonnes of carbon to the atmosphere between 2000 and 2010. That is about a quarter of all the CO2 put there by humanity since 1750. And yet, as James Hansen, the head of NASA’s Goddard Institute for Space Studies, observes, “the five-year mean global temperature has been flat for a decade.
     Men det betyder ju inte att AGW inte är ett jättehot mot oss alla!  ”Temperaturen år 2010 är nästan 1ºC  [0,74º för att vara exakt]  högre än år 1910”, slår Economist fast.
     Det här är en lång artikel, och det börjar bli lite sent, så låt mig nöja mig med sista meningen:  ”Ingen vet riktigt hur klimatet skulle reagera om temperaturerna steg så mycket som 4ºC” !
  http://www.economist.com/news/science-and-technology/21574461-climate-may-be-heating-up-less-response-greenhouse-gas-emissions

 18. Glad Påsk från Las Palmas
  Lyssna på hur en 90-årig pianist spelar jazz så att tonerna blir till en mosaik ackompanjerad av ett gäng unga slagverkare.
  Magnifikt!
  http://www.jazzonthetube.com/page/22764.html
  Tyvärr dog han i fredags.
  Det finns också en svensk pianist som kan spela jazz med dessa underbart ””spruckna”” harmonier och rytmer. Glömt namnet 🙁

 19. Orm

  14#
  Tack Bertel!
  Påminnner om sommaren i Hastings 1966.
  Sunny afternoon och 19th nervous break down?
  Och kanske Down town med Petula Clark?

 20. Anders Persson

  2002, när jag kom tillbaka till Sverige, hade den globala temperaturen stigit i ganska jämn takt. Jag varnade mina entusiastiska kollegor att de med sin alamistiska attityd inte skulle överleva flera kalla vintrar i rad.
   
  Nu vill jag sända samma budskap till ”det andra laget”: faran för global uppvärmning kan inte blåsas av bara pga några kalla vintrar och stagnerad global temperaturutveckling. Klimatförändringar sker över mycket längre tidsperioder än så.

 21. Kalle

  @Persson
  Naturligtvis ska man inte blåsa faran över. Den kan ju fortfarande inträffa, eller hur, om man riktigt innerligt tror. 

 22. Anders P
   
  I ett tidigare inlägg idag var det 2001 du kom tillbaks till ’ankdammen’
   
  Och ingen tror jag blåser av ’faran’ med en framtid som ännu inte har inträffat. Men vilken skulle vara ’faran’ med ifall det inte svalnar det närmaste decenniet menar du?
   
  Men jag hoppas att dina ’alarmistiskt entusiastiska kollegor’ har överlevt. Och kanske tom att de nyktrat till lite, och att de (i gällande fall) inte gör om samma misstag igen pga att de inte tagit lärdom …

 23. Bertel

  Petr Stilbs
  Inlägg # 14 var riktad till dig. 

 24. Bertel

  # 22 Petr låter lite ryskt men Peter än bättre.  🙂
   
   

 25. John Silver

  I bland brukar jag hålla upp mina händer och betrakta mina tio välformade fingrar och tänka: ”Det här är ett mirakel”.
  Mer säger jag inte.
  Jag har ochså sett varje avsnitt av Mythbusters minst två gånger.
  Mer säger jag inte.
  http://www.youtube.com/watch?v=Jv2F9y5AD0g

 26. John Silver

  Här är en framgångsrik applikation av raketer:
  http://www.youtube.com/watch?v=A0xQTCsDQ8E

 27. Staffan

  Skolundervisningen om AGW oroar Jennifer Ludden, National Public Radio (+ TV).  Ämnet har politiserats.  Konservativa (= republikaner) använder nu ”den akademiska friheten” för att vara ovetenskapliga.
    ”Men det finns ingen kontrovers här.  Klimatförändringen sker faktiskt.  Och den orsakas av oss människor”, slog Ludden fast.
    18 delstater har nu ”akademisk frihet” för skolan på programmet, även om bara Tennessee och Louisiana gjort detta till lag.
     Ena dagen, säger Ludden, lär man ut Al Gore, ”An Inconvenient Truth”.  Och nästa lär man ut ”The Great Global Warming Swindle”. Följden för eleverna:  Förvirring.
     Men när eleverna blivit vuxna, fortsätter Ludden, är klimatförändringens följder redan svåra och omfattande.  Fast det här förstår inte eleverna idag.
     Somliga gör det förstås.  När deras föräldrar kör dem till fotbollen, känner de sig skuldmedvetna över att åka bil och bidra till den globala upphett(s)ningen.
     Det här är är mycket mycket svåra psykologiska problem, sociologiska problem, och också inter-generationellla problem.
     Men nödvändiga.  Man måste förstå rätt.  Man måste tänka som media.
  http://newsbusters.org/blogs/tim-graham/2013/03/27/why-rebut-al-gore-npr-laments-confusion-campaign-teach-two-sides-climate

 28. Jacob

  Staffan
  Kan måhända Ludden vara en av Al Gores tränade Climate Reality Leadership Corps? 
  http://www.examiner.com/article/al-gore-trains-climate-reality-leadership-corps-san-francisco

 29. Peter Stilbs

  Här är annars ett Appendix – 42 minuter med Nigel Farage i full frihet
  http://www.youtube.com/watch?v=sRjvFK9fYLQ
  Så sant som det är sagt..

 30. Farage säger väl ungefär samma saker som Vaclav Klaus sade men med lite mer stake och ilska. Eftersom Vaclav Klaus har stigit ner från scenen så får Faray bli min nya hjälte.
  Och man får tacka moderaterna för en viss ”Euro-insikt” enligt Svd idag
  🙂

 31. Staffan

  It’s the cold, not global warming, we should worry about.  Spectator’s redaktör skriver i The Telegraph.  Det är kallt inomhus i UK på vintern (som en del av oss vet).  Förra vintern dog 24,000 av kylan, eller rättare sagt följdsjukdomar.  I år kan det bli 30,000.
     Den extraordinära värmeböljan 2003 däremot tog 2,000 liv.  Regeringens vetenskapsexpert slog fast att värmen – klimatförändringen alltså – var ett allvarligare hot än terrorismen.
     Sedan dess har 250,000 dött av kyla – och 10,000 av värme.
     Elda bättre?  Tja.  Priserna på bränsle har fördubblats de sista sju åren.  Det blir till att välja mellan mat och värme, för många.
     Bränslekostnaden ökar £76 till år 2020, sägs det.  Men av det är dolda skatter £123.  Alla ”välinformerade” människor – inte minst politiker – är rädda för värmen idag!
  http://www.telegraph.co.uk/health/elderhealth/9959856/Its-the-cold-not-global-warming-that-we-should-be-worried-about.html

 32. Lasse Forss

  Sågverksägaren började med två tomma händer. Nu har han bara en kvar.

 33. Staffan #31
  Tack för länk.  Ä det en illa dold neomalthusianism ala Wijkman och Rockström som ligger bakom. För mycket folk på planeten.

 34. Staffan

  SMHI har världen i särklass äldsta temperaturserie, från 1722 (”lilla istiden”) och framåt, uppmätt i Uppsala vid Observatoriet (först vid Sysslomansgatan).  En siffra om dagen (max+min/2 ?)
    I UK finns en serie från Armagh, Nord-Irland, 1795 och framåt, men den är inkomplett;  flera år saknas.  –   F.ö. nil.
     Och Uppsala-serien visar att ”klimatet” är oförändrat.  I juli har det varit max 20ºC, elva år (1752  21º), och minimum 13º,  tio år (1902  12º).
     Då ska man betänka att Observatoriet idag är omgivet av bebyggelse.  Så var det inte förr.
     Men vad hjälper det att nämna sådant…
     (Jo:  Det kan trots allt vara bra att tjôta om detta.  Man vet aldrig, någon ”skeptiker” kan annars börja tro på tidskrifterna som nämns här idag…)

 35. Björn

  Anders Persson [20]; Hur kan vi åter igen få en global uppvärmning nu när dess orsak i stället medför kallare väder och klimat? Solaktviteten är ju starkt avtagande från sin historiskt högsta aktivitet under modern tid.

 36. Staffan Lindström

  { 30.03.13 at 14:21 }
  CET från 1659??