Kreativ bokföring av Fortum – och inte anad ”klimatpåverkan” i Arktis

2017-01-20-0001

2017-01-20-0002

Jodu – jag fick läsa denna bilaga till min elräkning två gånger för att snappa andemeningen.

  • Elon Musk – kasta Dig i väggen – här behövs inga banker av litium-jonbatterier eller  annat krångel. Det räcker med Din egen existerande varmvattenberedare!

Sen associerade jag till för mig något förvirrande formalism jag stött på i ekonomiadministrativa sammanhang under min tid på KTH – av typ ”negativa intäkter” och deras tecken och typsnittsfärg i kontoutdrag.

Jaha – ”utebliven användning” av el är i Fortum’s synsätt ett tillskott av el, och kan beskrivas som ett ”virtuellt kraftverk”???

Nästa tanke är ju att dessa varmvattenberedare ju har termostater, och värmer bara upp till viss temperatur. Så totalt sett blir ju energiförbrukningen under dygnet densamma.

Men den djupare verkligheten är ju en annan. Allt detta är kopplat till de opålitliga intermittenta elkällor som nu landet börjar översållas med (vindsnurror och solpaneler), och vad man söker sälja in som ”smarta elnät” – att övergripande nedstängning av el blir en komponent i sådant talar man tyst om, och vissa skulle nog inte fatta överhuvudtaget.

En absolut nödvändig åtgärd i denna riktning är ju den tidsspärr som ju sedan länge är inbyggd i energihungriga uppvärmningssystem och varmvattenberedare, och är avsedd att fördröja samtidig inkoppling av mängder av dessa efter ett strömavbrott – och det måste väl alla acceptera.

Sedan länge har man ju redan också antytt framtida möjligheter till fjärrstyrning (bortkoppling) av vitvaror och husuppvärmningssystem, genom troligen snart obligatoriska ”chips” i deras kretsuppbyggnad.

Jodu – Big Brother kan nog på sikt också stänga av Din TV om Du tittar på något olämpligt, som exempelvis FOX News…

(Själv är jag ganska säker på att Canal Digital redan i dag registrerar och lagrar info om mina egna kanalval via den Internetanslutna satellitmotagaren. Netflix gör det ju också för sitt utbud, men det är jag bara tacksam för).

Ja, vad tycker KU’s läsare?

Så här på måndagsmorgonen kanske det passar med ett litet smakprov från den galna akademiska världen – en uppvärmningseffekt i Arktis, väl i nivå med vad som diskuteras för koldioxiden. Artikeln i Nature Communications tycks vara öppen för fri läsning och nedladdning.  Jo, temat och vinklingen är säkert bra för finansieringen av forskargruppen.

seaab

Hm… Seabird-climate coupling – undrar om det finns med i klimatmodellerna man ju är överens om?

seab

Lars Jonsson kanske kan kommentera, som ju varit i Arktis några gånger, och tillika är expert på vissa av dessa bevingade vänners beteenden … 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Göran Fredriksson

    Stänger leverantören av en del av den prima elleverans som är avbrottsfri (utom vid fel i nätet) så handlar det om en sekunda leverans som skall betinga ett lägre pris. Prisreduktionens storlek skall sättas på marknaden. Har Fortum tänkt sig en sådan prisreduktion?

    Att tillåta elleverantören att ta kommandot över vissa vitvaror är en dålig lösning. Vill elleverantören avtala med kunden om en sekunda elleverans bör det vara kunden som skall se till att detta sker genom att stänga av de förbrukningar som kunden bestämmer, när leverantören kräver det. Om kunden då inte följer avtalet får leverantören ta ut överförbrukningsavgift. Att avtala om att en del av elleveransen är prima och avbrottsfri och att en del är sekunda och avbrytbar är inte fel om kunden beslutar om vad som skall stängas av och om elprisreduktionen är marknadsmässig.

  2. Dan

    Har Fortum varit på studiebesök i Nord-Korea?
    Där har man också elbelysning, men den lyser inte.
    Vilka framtidsutsikter.

  3. jensen

    Har man tänkt på risken med Legionella. Vid legionella-utbrott har man ju kommit fram till att vissa delar av ett varmvattensystem som blivit mindre varmt än önskvärt av någon anledning, gynnat framväxten av Legionella, som är en potentiell dödlig sjukdom.

  4. Lasse

    Peter-den form av effektstyrning som du visar upp tycker jag är helt ok.
    Det hade kunnat ske inom en fastighet om man hade timdebitering och kunskap om momentana elpriset.
    Vilket kanske är marknadslösningen!
    Därtill har detta varit ett faktum för elintensiv industri. De kan bli bortkopplade vill jag minnas. Vi har ju dessutom effektpris genom säkringsavgiften.

    Angående Arktis och den onormala värmen som vi bevittnat denna vinter-det är ett resultat av växthuseffekten!
    Men att förhindra det genom CO2 utsläppsbegränsningar skjuter över molnet-vilket består av onormalt höga vattenhalter.
    Det vore intressant att få detta förklarat av nån mer kunnig-visst är det vatten som ger värmen?
    -annars hade utstrålningen kunnat föregå utan hinder med normala torr kyla!

  5. Peter Stilbs

    #3 – knappast. Men mer avancerade vattenvärmesystem (ex bergvärmepumpar) höjer tillfälligt upp temperaturen en bit då och då för att döda legionellautveckling. Min egen har fabriksinställning 52-gradigt varmvatten, som extravärms var 14 dag (jag minns inte just nu till hur mycket – men troligen över 60).

  6. Ivar Andersson

    Påminner om språkmissbruk eller Orwellsk språkbruk. När du släcker en lampa eller stänger av någon elförbrukning så genererar du grön el enligt Fortum. Tänk vilka mängder grön el som genereras dagligen året om eftersom de flesta elförbrukarna inte är avstängda största delen av tiden. Kan jag sälja min gröna el till Fortum som sedan exporterar den till Danmark och Tyskland?

  7. Peter Stilbs

    #4 – Du missar den underliggande andemeningen i mitt inlägg.

    Här söker man demontera och rasera Sveriges väl fungerande elförsörjning, genom att översålla landet med ideologiskt subventionerade vindsnurror och solpaneler, som i sin tur är opålitliga, intermittenta och dessutom utgör en störning på elnätet – som man tänker sig i sin tur ska kunna hanteras via s.k. ”smarta elnät” – som ännu inte finns, och som högst troligen kommer att bli en stor och dyr komplikation, som knappast är robust mot sabotage eller exempelvis solstormar etc.

    Smartare än i Fortum-häftet är de knappast i dagsläget. Och kul att få sitt hem fjärrstyrt via någon ”the needs of the many outweigh the needs of the few”-filosofi – när vi nu HAR ett robust elsystem?

    I övrigt innehöll Fortum-häftet bara hyllningar till personer som var gröna energihjältar, av typ solpanelsfrälsta

  8. pekke

    När det gäller varmvattenberedare brukar man väl rekommendera en temperatur över 60 grader för att därefter shunta ner till lämplig temperatur till tappställena.
    De flesta bakterierna dör över 60 grader.

    Indirekt så erkänner man att sol och vind inte är pålitlig elproduktion jämfört med vatten, kärnkraft och värmekraft, så man behöver styra elkundernas elbehov för kunna öka sol och vind i elnätet.

    Vem har ansvaret om något går fel hos de uppkopplade kunderna och beredaren aldrig startar med risk för frysskador ?

  9. Mats G

    Virtuell elproduktion! wow….

    Låt oss också äta virtuell mat. Eller betala räkningar med virtuella pengar. eh… vilket går hmmm… kanske.

    Sätt på en virtuell bras när du fryser. ni vet öppen brasa videon. Finns att köpa i alla välsorterade videobutiker(finns de kvar).

    Men jag tycker vi skall betala fortum med viruella faktuor så får vi se hur kul det är virtuell verklighet.

  10. Mats G

    Well. Fortum anser tydligen att våra hjärnor är tillräckligt tillplattade för att de skall kunna lura i oss vad som helt och deärmed våra pengar. Mao vi är mogna för slakt.

  11. Mats G

    och sen när blev fortum systembolaget. Dvs göra reklam för att inte köpa deras produkter.

  12. Lasse

    #7 Min Thermia el/oljepanna var redan 1995 utrustad med förberedelser för styrd el förbrukning.
    Blev dock aldrig utnyttjad. Nu går den som backup till en ny värmepump. En investering som betalar sig på sikt. När man ansökte om tillstånd till borrning så bifogade kommunen en legionella broschyr från boverket. De har tydligen dåliga erfarenheter från energibesparande hushåll. (500 drabbade om året 10% dödligt).
    Det är de fattigaste som drabbas mest av alla dessa höjda energikostnader-så även i USA:
    https://rosebyanyothernameblog.wordpress.com/2017/01/21/the-cruelest-tax-of-all/

  13. Peter Stilbs

    #12 – i förra huset från ca 1990 hade jag en oljepanna med extra elpatron – (efter det att den gamla pannan sprungit läck dagen innan jag skulle på en veckas fjällsemester…). Det gick då att köpa elabonnemang med billigare el på natten (det blev marginellt billigare per kWh än att elda olja – men man tvingades gå upp i huvudsäkringsstorlek för att åtnjuta förmånen – så det var vad jag minns en förlust just då).

    För övrigt minns jag att 1 kubikmeter eldningsolja kostade ca 125 kronor i slutet av 50-talet. Nu ligger det väl närmare 15000 per kubikmeter.

  14. Mats G

    15000 per kubikmeter – wow..

    med ett pris på 50 dollar per fat så borde det bli en nätt lite peng över.

  15. Lasse

    #13
    Vi har behållit oljan som reserv av effektskäl.
    När det är som kallast går elpatronen alternativt oljan in och skapar den extra värme som behövs. Då uppkommer effektbrist och elpriset skjuter i höjden.
    Senast vi köpte olja kostade den faktiskt bara 10 000 kr per kubikmeter. Ett fat kostar 450 SEK vilket ger knappt 3000 SEK för kubikmetern. Resten är subventioner till staten!

  16. Lars Kamél

    En virtuell värld är en fantasivärld skapad i en dator. Nu håller fantasierna och det virtuella på att tränga ut i verkligheten. Och de fantasierna kommer ursprungligen från vänsterns och miljöflummarnas fantasivärld Overkligheten, den där fantasivärlden där sol och vind fungerar som elproducenter och där klimathotet finns. Politik skapad för Overkligheten används för den verkliga världen, men fungerar naturligtvis inte och då börjar det bli dags att göra delar av verkligheten virtuell.

  17. L.C.

    #14 Det blir 2 500:- per kubikmeter ungefär.

  18. Björn

    Nej, det är inte första april idag, men hela inlägget liknar ett aprilskämt. I rationella länder försöker man förebygga elavbrott, men Fortum inför störningar som avbrott i elleveransen. Vart är vi på väg? Hur är det möjligt att nationellt tillåta elkraftsystem som inte kan förse oss nationellt med elkraft dygnet runt? I krig kan ransoneringar av naturliga skäl införas, men vi är ju inte i krig.

    Idiotin fortsätter i den andra akten där fågelskit är inblandat. Av naturliga skäl finns det en viss förångning från guano. Att utreda detta är så långsökt som det kan bli, för denna emission är naturlig. Skall vi utrota fåglarna? Att haven i övrigt emitterar partiklar som fungerar som kondensationskärnor är känt. Skall vi täcka över haven för säkerhets skull?

  19. Peter Stilbs

    #18 – vid mitt första besök i Lettland efter Sovjetunionens fall övernattade vi i ett hyreshus vid Jurmala utanför Riga. De hade varmvatten en förmiddag i veckan. Kanske vi är på väg ditåt…

  20. Gunnar Littmarck

    Big Data och AI kommer göra det larvigt enkelt att vinna ett presidentval i USA för den som har informationen.

    Inte konstigt att Mark Zuckerberg nu visar att han vill bli president.

    Mer information om var individ än individen själv vet börjar redan bli verklighet.
    Det var flera år sedan en 14:åring fick bäbis reklam enbart genom aningen ändrade inköp, som helt automatiskt jämförs med bl.a. många miljoner kvinnor som blir havande.

    Varken flickan eller kanaske värre, hennes föräldrar hade en aning.

  21. Mats G

    20
    Gunnar Littmarck

    Det innebär att Zuckerberg kan göra personliga politiska program. Frågan blir då hur man genomför det i praktiken. men, men det är många som har valfläskat förut.

  22. #1 Göran Fredriksson

    Gillar ditt inlägg. Om dessa ”intelligenta” system skall tvingas på oss så är ditt förslag det enda rimliga.

    Men varför alla dessa vindkraftverk? Bygg ut kärnkraften. Den har visat sig fungera utmärkt i Sverige i över 40 år och nästa generation kommer att bli än säkrare.

    Skall våra hushåll styras över internet går vi mot en osäker tid. Systemen kan naturligtvis hackas och människor som vill oss illa går mot strålande tider.

  23. Peter F

    OT

    Och visst var det katastrofal torka pga klimatet,,,,,inte vädret. Eller hur var det nu !

    http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-new-storm-california-floods-muslides-snow-20170121-story.html

  24. Mats G

    Ang AI.

    Well, jag har just avslutat ett projekt där jag jobbade med den som servar AI åt våra stora klädjättar. Alltså på samma princip som Facebook. Det är ganska clever. Det är byggt på statistik. Men här var det frågan om direkt on line. Så de han inte köra massa tunga statistik grejer och sedan skicka reklam. Här var det att styra kunden till rätt ställe utan att kunden kanske själv visste hen hade det behovet.

    Tydligen funkar det på nåt vänster.

  25. Peter Stilbs

    Jag noterar nu att min bergvärmepump från NIBE 1245-8 har mjukvara som kan hantera varierande elpris etc – men något sådant erbjuds mig veterligen inte i landet.

  26. PelleB

    I Fortum-pamfletten:”Hushållen får också möjligheter att följa sin egen elanvändning.”
    Rätta mig om jag har fel: Är det inte så att vatten och elmätare brukar av rättviseskäl vara kollektiva i hyresrätt och i bland också i bostadsrätter ?
    Rättviseskäl= Barnfamiljer som använder mycket varmvatten och el skall subventioneras.

  27. Lennart Lindberg

    1969 införde Jönköping Energi styrning av varmvattenberedare hos alla sina kunder till lågtarifftid. Det var ett frivilligt åtagande från kund. Dessutom styrde vi bort kundens elvärme under höglasttid när det var risk för effekttoppar. För detta fick kunden ett fast ekonomiskt bidrag per år. Vi använde en då väldigt komplicerad teknik, rundstyrning, med ett överlagrad telegram på växelströmsnätet. fungerade perfekt.
    Sedan kom elmarknadsreformen 1996. ingen kund kunde förstå vitsen med två priser t ex högtariff 17 öre och lågtariff 8 öre när konkurrenten sålde hela tiden för 10 öre. Att vårt pris blev väsentligt lägre beroende på förbruknings varaktighet över tiden var det ingen som förstod. I dag är tekniken utriven och nu börjar man sälja den som virituell produktion. Kejsarens nya kläder säger jag.

  28. Gunnar Littmarck

    Självlärande program kommer klara full poäng på alla universitetsprov och över 200 på alla IQ-tester i en snart framtid.

    Mats G eftersom du är i branschen så är exempelvis en av Watsons senaste bragder ganska talande (den få japanska cancerläkare begärde hjälp, inte den tidigare då Watson log de bästa amerikanska cancerläkare).

    Juridik är nästa område som är enkelt att slå u de bästa människor, ett samhälle där alla indata behandlas fördomsfritt och beslut kommer i realtid, men hela beslutsunderlaget och sannolikheten för olika händelser.

    Jag är säker på att Trump använt sig av AI för att se vilka frågor och platser som var avgörande för vinst.

    Snart finns alla information om alla.

    Det enda hållbara styrelsesystemet jag kan tänka mig är direktdemokrati, med endast alternativen ändra eller status quo, där de röstande måste klara en test först dom godkänns av representanter från bägge sidor. Till det allt större tröghet, så på sikt måste ändra vinna flera omröstningar under en längre period för att infalla.

    När det gäller Peters inlägg, så kommer rörliga elpriser i kombination med produkter som använder el då den är som billigast, att se till så elpriset knappas rör sig.

    Undantag är om sol&vind subventioner håller i sig, ty då kommer nya funktioner då priset är negativt utan elcertifikat.

    Men som vanligt gör ju politikerna allt de kan för att beskatta den minst miljöbelastande och mest välståndsskapande konsumtionen allt högre.

    Fundera på varför oxfilé ska beskattas avsevärt lägre än elenergi?

    Faktiskt skulle inte ens elenergi beläggas med moms, det är en viktigare konsumtion än subventionerad kultur och idrott. OM några förvirrade vill minska landets elanvändning är det enkelt att lägga ner myndigheter, verk stoppa skatteöverföring till organisationer och granska all skattefinansierad verksamhet med utgångspunkt om den ger medborgarna bättre valuta för pengarna än om de själva fritt förfogat över motsvarande resurser.

    Hur mycket ström drar energimyndigheten, boverket och några tusen till verksamheter i Sverige?

  29. Argus

    @27

    Kul inlägg med en del *nya* idéer. Men nu undrar jag: det låter ju som en Google translate 🙂
    Over

  30. Rider

    Al Gore i ett snöigt & kallt Sundance för att marknadsföra sin nya domedags-film ”An Inconvenient Sequel”
    Dundrar iväg i en jätte SUV. (fast den kan ju vara batteridriven?)

    http://www.climatedepot.com/2017/01/22/inconvenient-question-gore-asked-about-failed-10-year-tipping-point-refuses-to-answer-enters-suv-in-snow/

  31. Lars Cornell

    #27 G.L.
    Du skriver dåligt så det ibland inte går att förstå.
    Men det är en kul tanke att baskatta allt efter förtjänst eller kanske snarare skadlighet, oxfilé, potatis, dieselolja, kärnkraft, vindkraft, bukfett, vattenkraft, kol och ved.
    Men hur kommer din tankekraft då att bli beskattad?

  32. Lars Cornell

    F’låt, inte beskattad utan uppskattad menar jag.

  33. pekke

    #29
    Såg ut som en Chevy Suburban vilka så vitt jag vet bara har V8:a.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Suburban#Tenth_generation_.282007.E2.80.932014.29

    Men jag förstår att du nog var liiiite ironisk !

  34. Ingvar i Las Palmas

    #33
    🙂
    Jo, det är det en Suburban
    5.3 liters V8 355 hästar
    http://www.chevrolet.com/suburban-large-suv.html

  35. Rider

    #33 och 34
    Va, är den inte batteridriven?
    Men det står ju i Ingvars länk att den har ”up to 14 charge points”

  36. Rider

    En recension av Al’s film.
    https://www.cfact.org/2017/01/23/an-inconvenient-review-of-gores-inconvenient-sequel/

    ”Gore is the hero of his own film”
    ”He shows us melting ice in Greenland & asks his audience where all the water went?”

    Han verkar inte ha kollat på dmi.dk på sistone om Isimassor!

  37. Gunnar Littmarck

    #32
    Är för van vid att kunna redigera, så med ett uselt trådlöst tangentbord, sitter med testcykel sandsäck och de mesta annat i mitt personal serviving kit med en 50″ skräm. Så slipper man dessutom läsglasögon tills syntetiska linser är stort nog.

    Ögonlinsen blir för de flesta allt mindre elastisk vilket ändrar skärpedjupet, en ettåring kan se bra på några cm, vilket alla föräldrar vet då ett barn blir liggande med ansiktet ner i gräsmattan. 25cm som många optiska instrument byggs för gäller kanske normala 10-45 åringar?

    Bara för att sväva ut än mer från Peters artikel.

  38. Gunnar Littmarck

    surviving , varför inför inte bloggen en kommentarfunktion som går att redigera?

  39. Ingvar Las Palmas

    #35 Rider
    Om du klickar på knappen där det står så får du upp ett meddelande:
    ”Not compatible with all devices”.
    Så det handlar inte om eldrift av bilen utan att ladda och/eller ansluta ”devicer”
    🙂

  40. tty

    #23

    Officiellt är det fortfarande torka i Californien:

    http://drought.ca.gov/

    Visserligen är nivån numera över den normala i de flesta av de tomma reservoarerna som visas upp på sajten ovan:

    http://cdec.water.ca.gov/cdecapp/resapp/getResGraphsMain.action

    …men har man byggt upp en stor myndighet som skall administrera torkan kan man ju inte låta något så simpelt som litet regn och översvämningar störa verksamheten. Fler regnväder är f ö på ingående och norra Kalifornien börjar få allvarliga vattenproblem. För mycket vatten alltså.

  41. tty

    #30

    Jag måste säga att han litet otur när han valde just Sundance, Utah:

    ”Winter Storm Warning remains in effect until 4 AM MST Tuesday.
    Affected area: The Mountains of Utah.
    Snow accumulations: 1 to 2 feet with locally higher amounts possible.”

    Goreeffekten slår till igen!

  42. Sigge

    #25 Peter Stilbs

    Många har ju effektvakter kopplade till sina elpannor eller elpatronerna i värmepumparna. Den nuvarande effektvakten är lite mer avancerad än den förra. Den slår ifrån 1 kW per fas om strömstyrkan överstiger 12 A på den fasen. Om den överstiger 15 A slår den ifrån 2 kW. Den slår på 1 kW när strömstyrkan under en viss tid varit under 7 A. Det är olika tid för de olika effektstegen. Jag har 6 kW inkopplat (2 kW per fas).

    Tekniken att hantera smarta elnät i en panna inte mer avancerad än att hantera effektvakter.

    Om smarta elnät byggs ut så kan behovet av snabb reglerkraft minska. Idag så har Skandinavien ett behov av snabb reglerkraft på c:a 700-800 MW + den största inkopplade produktionsenheten. Den största produktionsenheten är f n Oskarshamn 3 som är på 1450 MW. Vattenkraften skulle kunna utnyttjas bättre om snabba reservkraftsbehovet minskade. När vattenturbiner går på låg effekt är verkningsgraden inte optimal.

  43. Rider

    #41 tty

    Påminner om en figur i boken ”Liftarens guide till Galaxen” som var ättling i rakt nedstigande led till en regngud.
    Vart han än åkte så följde regnet med. Han fick betalt av resebolagen att inte resa till deras resmål.

  44. tty

    Vad beträffar fågelkoloniernas klimatinverkan så kan jag bekräfta att de luktar rejält av ammoniak (och fisk!) i stora havsfågelkolonier. Dock producerar även icke kolonihäckande fåglar (vilket är den helt övervägande delen av alla fåglar) lika mycket ammoniak per capita, men det märker vi inte lika tydligt.

    Det märkligaste med undersökningen är dock att den är gjord i Alert på Ellesmereland, i ett område där det överhuvud taget inte finns några fågelberg. De närmsta ligger ca 700 km söderut och till större kolonier är det ca 1000 km.

    I själva verket är det rätt begränsade delar av Arktis som är tillräckligt produktiva för att hysa fågelberg. Hela den nordsibiriska kusten öster om Novaja Zemlja, norra och östra Grönland och nästan hela norra Kanada, utom kusten av Baffin’s Bay saknar i stort sett helt havsfågelkolonier. Dessa är koncentrerade till områden där varmare vatten tränger upp från Nordatlanen och Berings sund och blandas med kallare (men näringsrikt) ishavsvatten.

    Annars är det nog så att havsfåglarnas ”upptransport” av kväve och fosfor på land är en viktig ekologisk process, i synnerhet på oceaniska öar och i områden med näringsfattiga jordar vilket forskning på bl a Nya Zeeland visat. Och i Skåne går det lätt att se på den frodiga vegetationen var det fanns skarvkolonier på 1800-talet. På ön Lybeck i Krageholmssjön fick man lov hindra skarvarna från att häcka för att de inte skulle träcka ihjäl den rika flora som egentligen skapats av deras förfäder (nu finns det ett havsörnspar där, så problemet har löst sig självt).

  45. pekke

    tty #4

    Tydligen så får de även förbereda sig på en rejäl vårflod också.
    Verkar redan ha kommit snö motsvarande nästan 200 % av normalen.

    http://cdec.water.ca.gov/cgi-progs/snow/DLYSWEQ

    Kalifornien har ena året supertorka, nästa år är det syndafloden, naturen är verkligen ombytlig på sina håll.

  46. pekke

    #45

    tty #40 naturligtvis, nollan vill inte alltid vara med på tangentbordet.

  47. Rider

    #41 tty igen
    Al Gore har precis lagt ut en ny selfie!

    https://uploads.disquscdn.com/images/6f98aa4f305d1e243f8c9bf2b9ef3e84dcf2f2dba13773e206c2f81919e3c7f0.jpg?w=600&h=376

  48. HenrikM

    Borde inte smarta elnät vara vägen till ett elnät i katastroftillstånd?

    Jag tänker så här. Priset går upp för att det blåser lite. Tvättmaskiner etc slår av. Det blir vindstilla, priset går upp ytterligare. Vid något läge så bara måste vitvarorna igång igen. Troligen startar de ganska samtidigt. En peak som ligger långt över vad vi någonsin tidigare sett borde väl bli effekten. Eller? Kan smarta elnät verkligen fungera?

  49. Peter Stilbs

    Tack tty #44 – jag glömde att Du också är fågelexpert, förutom alla andra kunskapsområden

  50. Michael

    OT – Dagens Nyheters policy för vetenskapsjournalistik:

    Artiklar om vetenskap, medicin och forskning som publiceras i Dagens Nyheter ska vila på stabil grund. Vetenskapliga resultat ska komma från väl utförda studier ska vara granskade och godkända av andra forskare. Checklista innan resultatet av en vetenskaplig studie platsar i DN:

    Är studien publicerad i en vetenskaplig tidskrift?
    Kontrollera alltid att resultaten är publicerade i en vetenskaplig tidskrift med högt anseende. Då är den granskad och godkänd av andra forskare via så kallad peer review. Kontrollen är inte helt vattentät, men att studien genomgått den är ett minimikrav innan vi publicerar. Finns det en så kallad editorial eller en kommentar till studien publicerad i samma tidskrift kan det vara lättare att veta hur vi ska tolka resultaten.

    Var är studien publicerad?
    Tidskrifterna Science, Nature, New England Journal of Medicine (eller Nejm), The Lancet, Journal of American Medical Association (Jama), British Medical Journal (BMJ), Cell, Current Biology, Annals of internal medicine, Physical review letters är i stort sett alltid pålitliga.

    PLOS (Public Library of Science) och PNAS (Proceedings of National Academy of Sciences) är ofta pålitliga, men publicerar ibland mer tvivelaktiga studier. Kontrollera med någon på vetenskapsredaktionen före publikation.

    Måste den ha varit publicerad i en vetenskaplig tidskrift?
    Nej, men det är en grundinriktning vi har. Självklart kan vi även skriva om t ex doktorsavhandlingar, eftersom även de är granskade – men då bör man kontrollera resultatet och jämföra det med annan etablerad forskning och andra etablerade forskare som publicerat sig i ämnet.

    Om en forskare med professorstitel från ett etablerat universitet hör av sig – då är det väl ok att publicera?
    Nej. Många forskare har ett strakt intresse av att få uppmärksamhet för sin forskning, inte minst för att jakten på forskningsfinansiering är väldigt konkurrensutsatt. Det finns flera exempel på studier som inte håller, trots att forskarna kommer från prestigefyllda universitet eller har fina titlar.

    Är studien gjord på djur eller människor?
    Var försiktig med att dra långtgående slutsatser utifrån en studie på möss. Möss är inte människor.

    Är resultatet verkligen ett orsakssamband?
    En studie som visar på ett samband mellan till exempel övervikt och låg inkomst betyder inte att övervikt leder till att du får lägre lön. Istället kan det vara något annat, till exempel socioekonomisk status, som ökar risken både för övervikt och låg inkomst.

    Hur står sig resultatet mot annan forskning?
    En enskild studie som visar att vi är på väg mot en ny istid, eller att all is på Grönland kommer att ha smält innan året är slut, bör balanseras med vad huvuddelen av all annan forskning om klimatet kommit fram till, om vi alls ska skriva om den.

    Finns andra forskare som kan kommentera?
    Om tid finns, kontrollera studien med en annan forskare inom ämnet. KI:s presstjänst brukar kunna hjälpa till inom medicinområdet, Naturhistoriska riksmuseet är ett annat tips, liksom universitetens informationsavdelningar. Via expertsvar.se kan du få kontakt med lämpliga forskare vid i stort sett alla universitet, högskolor, forskningsinstitut och forskningsfinansiärer, men det kan ta några timmar innan du får svar.

    Är forskaren verkligen expert på detta?
    Innan du låter en forskare uttala sig om något i tidningen, kontrollera att hon eller han verkligen forskar och har publicerat artiklar inom ämnet. Många forskare tycker om att uttala sig långt utanför sina expertområden.

    Är metoden något som myndigheterna rekommenderar?
    Om myndigheter avråder från en behandlingsform eller en metod finns det ofta goda anledningar till det. Ska du skriva om en metod som inte rekommenderas, kontrollera med någon på vetenskapsredaktionen först.

    Vem är avsändare till pressmeddelandet?
    Var försiktig till pressmeddelanden från läkemedelsföretag eller PR-byråer som vill marknadsföra en produkt eller en behandling.

    Är det en enskild patientberättelse?
    Undvik enskilda patientberättelser annat än som case till större studier. En person som säger sig ha blivit sjuk av en spruta eller blivit botad av en kontroversiell behandling är inget vi kan använda för att dra några slutsatser. Det krävs betydligt större och noggrannare vetenskapliga undersökningar för att visa om behandlingen är farlig eller hjälper.

    Är avsändaren en känd förvillarsajt eller förvillarorganisation?
    DN-internt dokument om sajter som riskerar att sprida felaktigheter.

    Rör det ett kontroversiellt ämne?
    DN-internt dokument om ämnen där det finns kontroverser och olika inriktningar som gör att extra kontroll och varsamhet bör iakttas.

  51. Sigge

    #48 Henrik M

    Smarta elnät är till nytta även om man inte har vindkraft och solenergi i produktionsnätet. Se det jag skrev i #42 så behöver jag inte upprepa det.

    Det är mycket för att förhindra peakar i konsumtionen som smarta elnät är bra och att snabb reservkraft kan vara mindre. Med ett smart elnät skulle det gå mycket snabbare bygga upp spänning i elnätet efter ett stort strömavbrott.

    Med ett utbyggt smart elnät skulle de samlade produktionsreserverna i Sverige kunna vara 1000-1500 MW lägre än det vi har idag.

  52. Sören G

    Hörde en kvinna i ring P1. Enligt henne hade Kinas ledare lovat i Davos att bygga vindkraftverk och solceller i stället för att satsa på kolkraftverk. Detta skulle ge 13 miljoner nya jobb. – Med fler ineffektiva lösningar kan man väl skapa hur många jobb som helst.

  53. Johan M

    #52 Sören G

    Hörde också inslaget – tänkte ringa in och förslå att vi löser energiproduktionen med ett samarbeta med Friskis&Svettis. Det skulle ge 10 miljoner nya jobb när vi alla skulle få cykla på generatorcyklar i treskift 🙂

  54. Christopher E

    Det är väl en närmast etablerad sanning att när något är ”smart” i miljö- och klimatsammanhang är det i själva verket väldigt osmart. Att någon eller något fjärravstängt vitvaror i hushållet när man behöver varmvatten, laga mat, tvätta osv är givetvis en standardsänkning som man troligen dessutom får betala extra för. ”Alternativa” energikällor klarar inte jobbet helt enkelt. Dyrare och sämre. Och sedan försöker man lappa och laga och ljuga om att det är framsteg. Orwell 1984…

    #53, 53 Sören och Johan

    Jag tycker jag nästan dagligen hör politiker och andra (Annie Lööf väldigt ofta) tala om hur många jobb som ska skapas av ”alternativa” energikällor jämfört med vad de ska ”ställa om” från. Mindre energi och sämre kvalitet med större arbetsinsats och större resursbehov. Därmed erkänner de ju rakt de ju rakt att alternativen är ineffektivare och därmed dyrare. Vilken någon ska betala… det vill säga normalt hushållen i längden. Och sedan leder dessa minskningar av hushållens köpkraft till att fler jobb förloras än vad som skapades i vilket fall.

    Grön ideologi ett nötskal.

  55. Salasso

    http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2016/12/26/trumps-energy-policy-10-big-changes/#22d8c0ac18aa

  56. Sigge

    #52 Sören G

    Sanningshalten hos de som ringer och framför sina synpunkter till ”Ring P1” är inte alltid högsta.
    Nu kan jag inte så mycket om vind- och solenergi i Kina men det verkar orimligt om man jämför med Sverige.

    I Sverige har vi fått höra att vindkraften sysselsätter ungefär 10 000 personer där ABB och SKF är störst på vindkraftsrelaterade jobb. Nästan alla vindkraftverk som byggs i Europa har lager från SKF. ABB är underleverantör åt flera vindkraftstillverkare och de är stora på elnät och kraftöverföring från vindkraft. Det finns fler svenska företag som är underleverantörer åt vindkraftstillverkare än ABB och SKF. Ungefär 1000 personer jobbar med service, drift och underhåll av vindkraftverk som redan är byggda. Det är i huvudsak lokala jobb där vindkraften finns. När utbyggnaden av vindkraft var som störst 2013 – 2014 jobbade ungefär 4 000 personer med vindkraftsutbyggnad enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.

    Det låter orimligt att mer än 1000 ggr så många skall jobba med vindkraft och solenergi i Kina som i Sverige. Sverige har ändå haft en utbyggnadstakt på 2% av världens vindkraftsproduktion.

  57. Lasse

    Hörde också damen från Rimforsa i ring p1.
    Hon hade dessutom investerat i solceller för att täcka en del av hennes 4 000 KWh behov.
    Detta för en kostnad av ca 60 000 SEK.
    Snällt räknat(1 SEK/KWH) en återbetalningstid på 15 år. Lite styggare så ersätter de energi som normalt kostar 0,25 SEK/KWH vilket ger 60 års återbetalning.
    Vill man vara riktigt stygg så är det kostnader för el hit och dit som tillkommer.
    Så damen bidrar inte precis till ett hållbart samhälle med sin investering-men det lär hon inte få veta-för vi är väl snälla!

  58. Peter Stilbs

    #50 – intressant. Men det är i botten legitimerad censur. Vore bättre om de också tog med på listan a) är journalisten själv naturvetenskaps- eller medicinkunnig alls? b) Har ämnet valts ut för något syfte (ex att propagera för CAGW etc)?

  59. Håkan Bergman

    Smarta elnät klarar bara korta svängningar, för långa svängningar behöver man 100 % alternativ el till den intermitenta.
    https://www.eex-transparency.com/

  60. Michael

    #52, #53
    Milton Friedman besökte en gång ett bygge i Afrika och frågade varför de använde spadar istället för grävmaskin. Det handlar om att skapa arbetstillfällen, blev svaret. I så fall borde ni gräva med tesked, replikerade Friedman.

    Motsvarande tänk kan tillämpas i Sverige. Istället för tåg skulle vi kunna frakta järnmalm till kontinenten i ryggsäckar. Välkommen till en grön skön värld.

  61. Michael

    Peter Stilbs #58
    På DN:s checklista finns punkten ”Är avsändaren en känd förvillarsajt eller förvillarorganisation? DN-internt dokument om sajter som riskerar att sprida felaktigheter.”

    Är Klimatupplysningen upptagen i detta interna dokument? Var det det egentliga syftet när VoF utsåg Klimatupplysningen till årets förvillare, att legitimera censur? Deras motivering är ju helt substanslös.

  62. Pär Green

    det finns ingen lösning för vind utan kärnkraft. . .

    Och en lösning med kärnkraft behöver inte vind. . .

    http://www.hn.se/%C3%A5sikter/ordet-%C3%A4r-fritt/okunnigt-om-f%C3%B6rnybart-och-k%C3%A4rnkraft-i-rapport-1.3500081

  63. Pär Green

    Solpaneler är enbart en absolut nödlösning för sommarboende utan el!
    Med ett antal batterier går det att få kylskåpet kallt!

    Men effektivare och betydligt billigare är gasol-drift i slika boenden!

  64. Peter Stilbs

    #61 – jo, VoF’s syfte var säkert i den riktningen. Oberoende av vad vi skriver så används ”utmärkelsen” mot oss, när man inte har något annat att komma med.

  65. Pär Green

    Norge har en bra sida för redovisning av el-produktion.

    http://www.statnett.no/Kraftsystemet/Data-fra-kraftsystemet/Nordisk-produksjon-og-forbruk/

    Och

    http://elstatistik.se/

    Visar på tid produktionen.

  66. Peter Stilbs

    #42 Sigge – effektvakterna är väl närmast till för att undvika att man löser ut någon av det egna husets huvudsäkringar. Har man den typiska standarden 3x16A så är risken stor vid en köldknäpp, om också eltillsatsen till ex bergvärmepumpen går igång för fullt. Men de går ju att programmera till något maxläge per fas också – och har man ex 3x20A huvudsäkring är risken ganska liten – om man nu inte kör också bastuaggregat och torktumlare samtidigt.

    Det har dock knappast något med ”smarta elnät”’skonceptet att göra, i den form det utmålats

  67. Sigge

    #66 Peter Stilbs

    Smart elnät kommer att vara till för att kapa topparna i elförbrukningen vilket är jämförbart med effektvakt. Det ena är att kapa topparna i stor skala och det andra i liten skala.

    Jag måste säga att jag har lite svårt att förstå kopplingen till förnyelsebara energikällor när smart elnät diskuteras. Fördelarna skulle finnas där även om vi inte hade någon vindkraft eller solenergi.

  68. pekke

    Här finns diverse statistik från Svenska Kraftnät.
    http://www.svk.se/aktorsportalen/elmarknad/statistik/

    Elförbrukning och elproduktion 2016 från div. källor bl.a. sol och gasturbin/diesel.
    http://www.svk.se/siteassets/aktorsportalen/elmarknad/statistik/sverigestatistik/forbrukning-och-tillforsel-per-timme-i-normaltid-2016..xls

    Många vanliga elkonsumenter tänker inte på att elnätet måste ha stabil elproduktion dygnet runt vilket sol och vind inte kan ge.

    Man kan undra hur många elkonsumenter som i verkligheten är villiga att ge upp sina levnadsmönster för att det skall in mera ostabil elproduktion i elnätet.

    Ett land där innevånarna är tvingade att anpassa sig efter elproduktionen brukar kallas ett U-land.

  69. Christopher E

    Sigge #67

    Jag måste ställa en ärlig fråga där. Toppar i konsumtionen finns väl därför att det ett behov? Man behöver väl tvätta när man behöver, inte anpassa sig efter när det finns ström. Om det kallt behöver huset värmas då, inte vid något annat tillfälle. Fabriken behöver köra maskinerna för att klara en leveranstid osv.

    Var finns fördelarna för konsumenten med ”smart” fjärrkontroll över hur mycket ström vi ska få?

    Som om vi skulle fjärravstänga ambulanserna när sjukhusen inte klarar patienttoppar. Då kan vi lägga ner x antal sjukhus i Sverige, eller som det tydligen heter på nyspråk; bygga ”virtuella sjukhus”. Jättesmart? Låter lite som en annan svensk ”snilleblixt” att ta betalt för trängsel när medborgarna behöver något samtidigt, som att ta sig till jobbet.

  70. Håkan Bergman

    Christopher E #69
    Och hur populärt blir det med disk- och tvätt-maskiner som kör igång när elen är som billigast i flerfamiljshus? Dom är inte precis ljudlösa dom där maskinerna, och har man inte en egen tvättmaskin är man hänvisad till den gemensamma tvättstugan, ludd i torktumlarn lär halka ner på listan över förargelser.

  71. Smarta hem. Smart är det ju inte. Inte för konsumenten. Byt namn åtminstone.
    Kan någon här tala om tidsrymderna för elavbrotten. Talar man om att koppla bort värmen 10 minuter verkar det väl OK. Fast det är ju en inbyggd fördröjning på en timme innan värmepumpen startar igen. Talar man om att koppla bort värmen 1 dygn kommer man ju själv skaffa reservsystem. Har en kompis som jobbar i Afrika. Där tycks det vara vanligt med dagliga elavbrott även i städer. Känns inte som befolkningen där tycker att det är smart när jag talar med honom. Talar våra politiker om detta. Rösta på oss så får ni massa elavbrott. Låter inte som ett vinnande koncept.

  72. Sigge

    #69 Christopher E

    En normal dag har elkonsumtionen 2 effekttoppar, en vid 9-tiden på förmiddagen och en mellan 17-18-tiden på eftermiddagen. Att kalla dagar begränsa elpannors och varmvattenberedares effektuttag under en kort tid märker brukaren inte av.

    Det finns en annan fördel som skulle kunna utnyttjas och det är att om ett stort kraftverk som Oskarshamn 3 får snabbstopp så kan man temporärt stänga av elpannor med motsvarande effekt under en kort tid innan reservkraft startar. Idag är reserven vattenturbiner som går på låg effekt och snabbt kan öka effekten. Det vore mer ekonomiskt om reserven kunde stå stilla och den startades när den behövdes. Det här pratade man om i eldistributionskretsar redan på 80-talet.

  73. Peter Stilbs

    Om stabilitet hos elnät och annat finns det en helfärsk artikel i senaste Physics Today, som verkar fritt läsbar http://physicstoday.scitation.org/doi/full/10.1063/PT.3.3426

    The unfolding and control of network cascades

    The same connections that give a network its functionality can promote the spread of failures and innovations that would otherwise remain confined.

    Budskapet är närmast att i denna typ av system är ett kaotiskt beteende, med hopp mellan olika ”tillstånd” att förvänta. Det gäller alltså inte bara elsystem, utan också andra skeenden i naturen

  74. Thomas P

    Christopher #69 ”Var finns fördelarna för konsumenten med ”smart” fjärrkontroll över hur mycket ström vi ska få?”

    Vem tror du betalar för att bygga ut elnätet så det klarar effekttoppar? Det är allt vi konsumenter det, så om man med smarta elnät kan jämna ut förbrukningen så vinner vi alla på det. Ja, i och med att elnätet är en monopolmarknad går det för all del inte att veta om det är vi eller elbolaget som tar vinsten, men så länge man har någon övervakning att de inte tar ut övervinster blir det så.

    Sen är klart att den som vill hitta problem kan rabbla exempel på där man inte vill ha tidsstyrning, men då får man väl undvika sådan i dessa då och använda dem där det fungerar bra att slå ned förbrukningen någon timme när elen är som dyrast.

  75. Sigge

    #70 Håkan Bergman och #71 Kent Flod

    När det gäller att koppla bort eller ner förbrukning så är det elektriska varmvattenberedare, elpannor och elpatroner i andra typer av pannor som värmepumpar som det i första hand gäller. Det behöver heller inte vara så att den helt stängs av. Har en panna olika effektsteg så kan den kopplar ned ett eller ett par steg under någon timme.

  76. Håkan Bergman

    Nu är det ju inte bara näten som blir ”smarta”, diverse vitvaror börjar leva sitt eget liv också. Ett par bekanta köpte nya vitvaror i samband med att dom renoverade borätten för några år sen, bl.a. en ny tvättmaskin. Rent generellt så är den för det första betydligt långsammare än den gamla, det låter kanske inte så farligt, men värre är nästan att tiden för en given mängd tvätt och samma program också varierar och varierar rätt mycket, och det verkar inte gå att styra det där. Om man jobbar och pendlar har man inte så mycket tid över när man kommer hem och vill ha utrustning som jobbar effektivt och förutsägbart. Det funkar inte att säga till grannarna att det var den dumma tvättmaskinen som sköt upp centrifugeringen till nån gång efter 23.

  77. Christopher E

    #72 Sigge

    Tack för svar. Jag tillåter mig ändå respektfullt tvivla på att det finns el mitt hushåll inte märker om den försvinner men där någon algoritm vet bättre än mig. De flesta vill snåla med att elda för kråkorna. Om en modern panna klarar att värma huset med låg effekt förmiddag eller eftermiddag eller när som helst gör den det.

    #74 Thomas P

    Självklart. Vi betalar för att få den produkt vi vill ha när vi vill ha den. Jag betalar vägskatt för att vägen ska finnas precis när behöver köra där. Det duger inte att min bil fjärravstängs därför att man inte byggt för toppar i trafiken, även om vägskatten då skulle vara några kronor billigare.

    Det hade löst sig med ”smarta” elnätet om de som frivilligt vill minska sin levnadsstandard med ej pålitliga leveranser får en rabatt på elkostnaden. Men nu talar vi om Sverige, så det troliga är att vi alla påtvingas detta och får betala för ”nöjet” dessutom. Jag är rätt övertygad om att elnätsägarna redan tar överbetalt, och inte har en tanke på att sänka någon kostnad för att bygga mindre robusta nät.

  78. Thomas P

    Christopher #77 För vägarna löser vi trafiktopparna med köer eller på några håll delvis med trängselavgifter eftersom det anses orimligt dyrt, i praktiken ogörligt, att bygga ut vägnätet så trafiken flyter dygnet runt. Skulle du bli gladare om det dök upp en display på din tvättmaskin: ”Du står nu som nummer 44 i kön. Väntad starttid 18 minuter”? Alternativt att tvättmaskinen tog dubbelt så lång tid på sig vid hög belastning på nätet, för det är vad in trafikanalogi antyder.

  79. Lasse

    En anekdot från 1980 talet:
    Vi fick bygglov men kommunen ville förbjuda oss elvärme med hänvisning till bristande elnät.
    Det var då oljan började ta slut och vi inte kunde tänka oss basera uppvärmningen på olja.
    Då erbjöd jag att vi kunde sätta in effektbegränsning i form av låg anslutningssäkring.
    Bygget kunde börja och elverket glömde begränsningskravet. Men det har varit avbrott då det varit kallt.
    Numera är ledningsnätet utbyggt.
    Huset har ca 20 KW i elelement men aldrig förbrukat över 3000 Kwh på en månad 4 KW i snitt.
    Frågan är om jag skulle kräva 20 KW anslutning eller om kommunen byggt ut för detta?
    Vi har i alla fall ingen 20 m bred väg utanför, det verkar onödigt dyrt!

  80. Ingemar Nordin

    Christopher E #77,

    ”Jag är rätt övertygad om att elnätsägarna redan tar överbetalt, och inte har en tanke på att sänka någon kostnad för att bygga mindre robusta nät.”

    Nätbolagen har som bekant monopol och kan ta ut vilka avgifter de vill. Med de mindre robusta smarta elnäten så kommer nätkostnaderna garanterat att skjuta i höjden. Så länge vi inte får stopp på det gröna tramset om att energi är en resurs som samhället måste spara på i klimatets namn, så kommer politikerna att driva upp elpriset så mycket de kan och vågar.

  81. Lars Cornell

    Jag såg just att elpriset i S Sverige är uppe i hela 75 öre/kWh.
    Oj tänkte jag, vad har nu hänt.

    Men lugn, det visade sig bara att vinden mojnat så vindkraften är nära noll.

    Att vindkraften är nära noll när elmarknadspriset rusar glädjer mig faktiskt.
    Jag skäms ej för den skadeglädjen.

  82. Sigge

    #77 Christer E

    Nu tar jag mitt hus som exempel.
    Frånluftsvärmepump med varmvattenberedaren rymmer nästan 200 l i den. Om elpatronerna stängs av tas värme från denna. Värmepumpen producerar ungefär 2 kW värme och blir inte avstängd. Vid -30 är effektbehovet c:a 6 kW. Det blir ett behov utöver värmepumpen 4 kW. Skulle båda effektstegen vara avstängda i 1 timme skulle panntemperaturen sjunka med 17 grader. Skulle bara det ena effektsteget på 3 kW vara avstängd så skulle temperaturen bara minska med 4 grader. För att klara en effekttopp så behöver jag nog bara vara utan ett effektsteg. Om det är ett snabbstopp i ett kärnkraftverk kan båda effektstegen behöva vara avstängda men då bara i c:a 10 minuter.

  83. Christopher E

    #78 Thomas P

    Ingen vidare lyckad omskrivning av min analogi. I praktiken är vägnätet byggt för toppar även det går lite långsammare ibland för som för bort trångt i vårt rike. Annars skulle vägen stängas av vid rusningstid, eller snarare bilarna fjärravstängas som de med ”smarta” lösningar önskedrömmer om. I mina trakter klarar vägarna topparna utan knussel, jag har exakt samma körtid till stan en söndagsnatt kl. 02.00 som en onsdag kl. 16.45.

    Vad jag anser om trängselavgifter även om jag själv inte betalar dem framgick i #69. Trängselavgifter är när samhället misslyckats med att lösa samhällets behov. Vi hade ju gott om tullar på medeltiden, så i och för sig känns det passande i rådande ideologi.

    Vad gäller tvättmaskinen är väl din beskrivning ganska rätt dock. Fast du har fel om kön, där är ingen kö i det smarta paradiset. Vad som står i displayen är förstås; ”Anvarig ledning för riket har planerat för ett medvetet avbrott i elleveransen, då inte inte en säker leverans klaras av att tillgodoses. Väntetid ca 3 timmar innan start. Vi beklagar inte obekvämligheten.”

  84. tty

    #78 m fl

    Nu är det ju så att den riktigt stora kostnaden för nya elnät får vi om vindkraften fortsätter att byggas ut. Eftersom man aldrig vet i förväg var elen kommer att produceras i ett givet ögonblick måste då nätet i framtiden kunna hantera att skyffla el härs och tvärs inom landet, ut ur landet och in i landet.
    Skulle t ex alla planer för vindkraftsutbyggnader i Norrland bli verklighet är det fysiskt omöjligt att med nuvarande ledningsnät ta ta hand om produktionen när alla verken går samtidigt. Det är visserligen sällan det händer, men några timmar per år brukar det ju vara.

    PS Om man skall gå över till elbilar måste dessutom hela lågspänningsnätet förnyas. Då räcker 3×16 A inte långt.

  85. Sigge

    #81 Lars Cornell

    Om några år kommer prisskillnaden mellan norra Norge (NO4) och södra Sverige (SO4) att vara mindre.
    1. En ny kraftledning från Mo i Rana till sydvästra Norge håller på att byggas.
    2. En ny kraftledning över Oslofjorden som stärker förbindelsen mellan elområde NO1 och NO2 i Norge.
    3. En ny kraftledning mellan Trollhättan och Göteborg som i dag är en ”missing link”. Norr om Trollhättan är det tre kraftledningar och söder om är det bara två.
    4. Sydvästlänken från Jönköping till Skåne skall väl bli klar någon gång.

  86. Sigge

    #84 tty

    Alla planer om att bygga vindkraft kommer inte att utföras.

    Att bygga ut vindkraften till 30 TWh ger inga större kostnader för stamnätet. Att bygga kraftledningar på landsbygden är inte så dyrt. De stora investeringarna är i våra större städer där kraftledningarna i allt större omfattning grävs ned. Ställverken får inte breda ut sig utan dyra ytbesparande anläggningar måste byggas. Dessutom ökar elförbrukningen i våra stora städer.

  87. Håkan Bergman

    Använder man el i stan? Ska inte städer vara mer energieffektiva än vischan?
    http://gfx.bloggar.aftonbladet-cdn.se/wp-content/blogs.dir/428/files/2014/08/Skarmavbild-2014-08-05-kl.-14.24.32.png
    Nå, eftersom en ekonom tror så här
    http://www.dn.se/ekonomi/ekonom-sverige-ar-fullt-av-skrapytor/

    lär våra större städer gå en dyster framtid till mötes. Skulle ekonomer begripa nåt om framtiden skulle vår ekonomi inte fungera.

  88. Christopher E

    Sigge #85

    Rätta mig om jag har fel, men kostnaden i elområdena är väl avhängigt produktionen inom området jämfört med förbrukningen? Att dra en ny ledning till området ger oss inte billigare el här nere i söder. Vi misstänker det var därför man så utstuderat drog gränserna så kärnkraftverken hamnade precis utanför. Vi och våra politiker protesterade, men ingen brydde sig. I Sverige är högre elpris en dygd.

    Sigge #86

    Ursäkta, men man gräver i allt större utsträckning ner ledningar även på landet. Där jag bor syns inga luftledningar längre, allt är nergrävt. Saknar lite fåglarna på trådarna, men vi har nästan inga strömavbrott längre på grund av storm och blixtnedslag. Just här är inga träd, men i andra områden slipper man även klippta ledningar på grund snötunga grenar.

    Självklart är det jättedyrt med alla ledningar från de utspridda vindsnurrorna i vilket fall. I Tyskland redovisades chockerande siffror och inte är det väl billigt här heller.

  89. Håkan Bergman

    Christopher E #88
    Tyskland är ett bra exempel på ett land som tagit på sig ledartröjan och går före och visar vägen, åtminstone vilken väg man inte ska ta. Vindkraft i norr där dom fattiga bor och solpaneler på dom rikas villor i söder, där subventionerna hamnar i privata fickor. Ibland levererar vinden, ibland solen och i lyckliga stunder båda lite lagom, inte för mycket då blir det problem också. Och i mitten bekämpar miljögrupper varje försök att bygga ut överföringskapaciteten mellan norr och söder. Har våra lokala stollar lärt sig nåt av landet med ledartröjan? Noll!
    Dina fåglar får väl anpassa sig.
    http://www.skrattnet.se/roliga-bilder/wififagel

  90. Sigge

    #88 Christopher E

    Du har fel om anledningarna när det gäller var gränserna mellan elområdena drogs. De drogs där det var flaskhalsar i överföringskapaciteten. Att bygga bort flaskhalsarna i stamnätet kommer att ge ett jämnare pris mellan elområdena. I Norge satsar man mycket på nya kraftledningar för att minska skillnaden mellan olika elområden. Jag glömde ett kraftledningsbygge som kommer att påverka priset i elområde 4, det är kraftledningen från Oskarshamn till Skåne som beräknas vara klar 2023, 18 mil lång, beräknad kostnad 1,9 mdr inkl ett nytt ställverk. En anledning till att den byggs är att befolkningen beräknas öka i Skåne och därmed elkonsumtionen.

    Kostnader för eventuella förstärkningar av lokal- och regionalnät får vindkraftsbolagen stå för. Det är stamnätskostnaderna som hamnar på konsumenternas elräkningar.

  91. Sören G

    OT
    I dag ska Isabella Lövin medverka i Klotet i P1 och prata om sambandet mellan klimatförändringar och flyktingströmmar enligt en påannons.

  92. Lasse

    #91
    Popcorn poppade inför detta.
    Klimatet är föränderligt och torka byts mot översvämningar som i västra USA nu. Mest drabbat är Kalifornien dit alla vill fly!
    Under tiden kan man ge SVD lite lästips ang Larsen shelf: http://notrickszone.com/#sthash.DlRNT0G8.dpbs
    Eller om energitillgångar och klimatkänslighet av Willis E : https://wattsupwiththat.com/2017/01/24/apocalypse-cancelled-sorry-no-ticket-refunds/

  93. Christopher E

    #90 Sigge

    Jag vet att det var danskarna som tvingade oss in i elområdeseländet för att de inte fick köpa el av oss precis när de ville (när deras vindsnurror står still?) och försvårade deras försäljning av dyr el till oss i vissa lägen också. Så Sverige hade inget val.

    Sedan kan man ju försöka rationalisera den exakta gränsdragningen och hur bra detta är för oss i efterhand om man vill. Om man behöver bygga överföring kan man göra det ändå.

    Över en natt ökade elpriset utan att något hade ändrats. Vi hade inga problem med el innan eller efter, men betalar mer. Jag bor några mil från Ringhals kärnkraftverk, någon ”flaskhals” mellan mig och dem hörde man aldrig om tidigare. Elgränsen i mer detalj tar en liten sväng söderut precis vid kusten så att Ringhals hamnar på fel sida:

    https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/70599/images/2011/se3_krnkraftverk_175536410.jpg

    På Svensk Energis standardkarta som återges här och var har Ringhals för säkerhets skull flyttats till Bohuslän(!) tryggt norr om ”flaskhalsen”:

    http://www.vbenergi.se/content/images/priser_tjanster/elomrade_karta.JPG

    Utan Ringhals, Oskarshamn och med ett nedlagt Barsebäck kommer södern att ha ett permanent artificellt ”elunderskott” med högre pris och danskarna säljer lättare dyr el till oss.

    http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/regeringens-f%C3%B6rslag-om-elpriset-r%C3%A4cker-inte-1.1447444

  94. Christopher E

    #91 Sören G

    Du valde helt rätt verb i den meningen. Även om främst den yngre generationen tycks obekant med det, är det skillnad mellan att ”prata” och ”tala”. Man pratar strunt och talar allvar. Strunt är givet i klotetinslaget.

  95. Lasse

    #93 ang elområdena.
    Utan att ha annat än daglig snabbkoll så verkar det som om skillnaden i pris mellan Elområdena är mindre idag än för några år sen. (1,3 öre nu)
    Vinden är som sagt ovan en bra prispressare som dock inte göder vindkraftsägarna-blåser det så är elen billig.
    http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

    En fråga: Vårt största magasin för vattenkraft är Vänern. Dess vattenyta anges idag som 15 cm över en referens på sjökortet. Brukar inte de ha betydligt mycket högre vattenyta där? Är det rädsla för översvämningar som ändrat regleringen?

  96. Sören G

    #94
    Jag var medveten om det. Jag tillhör den äldre generationen.

  97. Sigge

    #94 Christopher E

    Här är en stamnätskarta.
    http://www.svk.se/contentassets/ebdeed10af72408dab6fad3c591d7922/svk-stamnatet-for-el_2016-stor.jpg
    När man studerar den så är det inte så svårt att förstå varför gränserna mellan elområdena hamnat där de hamnat.

    När elområdena infördes så var det oftast prisskillnad mellan SE2 och SE3. På senare år har prisskillnaderna blivit färre och det är oftast mellan SE3 och SE4.