Klimatupplysningens senaste aktiviteter

annons

Klimatupplysningen genomför idag en annonskampanj i DN, SvD och GP för att nå ut till dem som ännu inte hört talas om oss.

Just nu har vi också en chatt där intresserade kan ställa frågor. Enklast kommer du dit genom att klicka på ”Chatt” i huvudmenyn.

Vi har även smugit igång en sida på Facebook. Gå gärna in och ”gilla” sidan. Det går bra att ställa frågor, diskutera eller komma med tips.

fejan

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. På tal om att sprida missuppfattningar, så har Aftonbladet idag en stor artikel där en Lennart Olsson, professor i geografi i Lund, berättar att om vi fortsätter att släppa ut CO2 så kommer alla människor på jorden inom 200 år tvingas vara inomhus alltid, och enda sättet att gå ut är att man har en rymddräkt på sig.
  Anledningen till att alla människor måste ha rymddräkt på sig är , enligt ”the nutty professor” , att de annars kommer dö av värmeslag. Som bevis för sin tes säger han att 50 000 människor dog en varm sommar i Frankrike.

  Vad tycker ni om hans fantastiska teorier?
  Och lite märkligt att Aftonbladet tar in sådana historier när de skall presentera IPCC nya rapport, eftersom det inte står något sådant i den rapporten…

 2. ha ha. om människorna måste ha rymddräkter för att kunna gå ut så lär det nog inte finnas någon värld kvar att gå ut till.

 3. tty

  Deep #1

  Vi vet ju att detta definitivt inte händer på de varmaste platserna på jorden idag med årsmedeltemperaturer på drygt 30 grader så rimligen finns det ytterligare en viss marginal.
  Den temperaturhöjning som skulle krävas för att nå sådana temperaturer t ex på Gamburtsevbergen i Östantarktis eller bergen på Östgrönland bör vara sådär 80-90 grader. Om vi kör den konventionella omräkningen att temperaturförändringen i Arktis är dubbelt så stor som den globala krävs alltså en global temperaturhöjning typ 40 grader. Om vi går efter IPCC:s tidigare favoritsiffra (som nu försvunnit i AR5) 3 grader per fördubbling, kräver det 13 fördubblingar av CO2-halten, alltså ungefär en 8000-dubbling, till ca 320% av atmosfärstrycket.
  Eftersom koldioxid blir toxisk vid ca 5% halt (drygt 100 gånger den nuvarande) och det bara finns 20% syre i atmosfären som kan förvandlas till koldioxid så kommer man mycket riktigt att behöva rymddräkt långt innan dess.
  ”Mad professor” känns som en rätt adekvat benämning.

  Det kan nämnas att koldioxidhalten under tidig tertiär för ca 55 miljoner år har skattats till ca 9000 ppm (0,9 %). Det fanns alligatorer på Norra Grönland då, men däggdjuren gick veterligen inte i rymddräkt ens i tropikerna (där det f ö bara var några grader varmare än nu).

 4. tty #3,

  Helt suverän och rolig analys 🙂 🙂

 5. deep

  Länken till ”alla-människor måste ha rymddräkt för att det är så varmt”-professorn är här btw.
  (ett videoinslag)
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17553984.ab

 6. deep

  PS. Denna ”alla-människor måste ha rymddräkt för att det är så varmt”-professorn är tydligen med och skriver ihop den nya IPCC-rapporten !!!!
  Det känns ju seriöst och tryggt att veta :-0

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4055709
  ”Lennart Olsson är professor i geografi vid Lunds universitet och en av de nio svenska forskare tagits ut för att skriva ihop nästa IPCC-rapport som ska vara klar 2014. Han ska sammanställa hur jordens fattiga påverkas av klimatförändringarna och klimatpolitik”

 7. Börje S.

  Nu har IPCC tydligen börjat svamla om att tillföra mer svavel till atmosfären, enligt samma recept som det om millioner plastspeglar i rymden: för att avskärma solljuset. Vanvettet har nått in i organisationens kärna. Hysteriskt tänkande har etablerat sig i FN:s klimatpanel.

  Därmed har klimathotsreligionen distanserat sig från så gott som alla andra religioner: IPCC skyr solljuset, medan människan tidigare alltid har tillbett denna solen, väl vetandes att den är ”allt livs moder.” Till och med kristendomen har rester, egyptiska, från soldyrkandet: ”Låt ditt ansikte lysa över oss.”

  Men nu ska vi alltså, enligt FN:s IPCC skärma av solen. Så långt har det gått!

  Koldioxiden, utan vilken intet liv är möjligt har utpekats som en förorening, solljus ska förhindras att nå jordytan och i havet ska vi i stället för att komma till rätta med aktuella föroreningar ytterligare späda på dessa genom att dumpa milliontals ton järngödsel för att ”gynna koldioxidätande alger och plankton”.

  Den helt grundlösa idéen att 200m höga vindkraftverk och regnskogsavverkning för etanolframställning skulle sänka världstemperaturen applåderas förutom av centerpolitiker som gör goda affärer med företeelserna också av miljö”ömmande” partier och föreningar, fältbiologer, miljöpartier, Jordens (o)vänner, wwf, greenpeace, natur”skydds”föreningen, natur”vårds”verket, föräldravrålare… Alla dessa har förvandlats till fanatiska förespråkare för naturförödelse i ohygglig skala. Anrika Chalmers hyser forskare som har planer på att pumpa ner CO2 i marken och i håligheter i berggrunden. Som om gasen, livsfarlig vid koncentrationer högre än 10%, skulle stanna där!

  När jag granskar det närmare tycker jag mig se att allt detta hysteriska vanvett riktar sig mot livet som sådant. Förbjud CO2, livets gas, blockera det livgivande solljuset. industrialisera naturen precis överallt med verkningslösa vindmöllor som f ö inte behövs, skita ner haven, skita ner under jord med CO2 i livsfarliga koncentrationer…

  Livsfientlighet tycks vara det hysteriska klimathotandets största inspirationskälla.

  SR, SVT, AB, DN, SVD, GT gör allt de förmår för att ytterligare förstärka klimathysterin.

  Några citat från Pointman till tröst:

  ”…a new breed of journalist is scenting blood and rising up the career ladder at the expense of a now friendless IPCC. ” (kanske den nya ledarskribentissan på SvD tillhör denna nygamla typ av riktiga jorunalister?)

  ”AR5 is their last desperate throw of the dice and they aren’t feeling lucky.”

  ” The previous report got torn to pieces by the skeptics and this one, judging by the commentary on leaks of it from various quarters, won’t fare much better.”

  ”… there’s going to be a huge battle with all sorts of people being extremely rude to each other in the nicest possible way…”

  ”where are the IPCC in terms of the above process? Well, unless I miss my guess, the smart ones in the organisation are already rooting around for cardboard boxes.”

  Vi får hoppas att han får rätt. Hysteri är ingen bra grund för sund politik.

  http://thepointman.wordpress.com/2013/09/20/armageddon-report-no-5/

 8. Sirapsodlaren

  Bra idé att annonsera i de stora tidningarna! Jag tror att de flesta svenskar redan har genomskådat klimathotet, men tvivlar lite på sina egna sinnen (om hela nomenklaturan säger att det blir varmare, men man själv tycker att utvecklingen går åt motsatt håll med allt strängare och kallare vintrar, så är det bra att få stöd för sina egna erfarenheter från andra). Jämför med Asch:s experiment http://en.wikipedia.org/wiki/Asch_conformity_experiments
  Det räcker med att några få utanför nomenklaturan säger sanningen för att flertalet ska följa efter…

 9. Slabadang

  TTY!

  Ja vet inte men att en sån totalt utflippad lirare skriver IPCC-rapporter bekräftar liksom alla ens värsta farhågor om vad det är för sekt vi har att göra med ,,, eller är de rymdödlor? Ja för inte kan han ha fötterna på denb här jorden i alla fall.

 10. Gunnar Strandell

  Börje S. #7
  +1

 11. Lennart Bengtsson

  Hej

  Det finns faktiskt ett effektivt sätt att reagera mot dåliga media och biased och obalanserade artiklar som framförs i denna debatt -tråd. Sluta upp med att läsa dessa mindre genomtänkta skriver och framför allt sluta med att köpa tidningarna. Med dagens goda språkkunskaper speciellt i engelska och med tillgång till Internet överallt, är man ju faktiskt inte längre hänvisad enbart till hemspråksinformation. Det finns mer att välja på. Och i en globaliserad värld är ju detta en verklig tillgång. Bifogar en referens till dagens utmärkta IPCC-ledare i the Times som jag finner både läsvärd och balanserad.

  http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/leaders/article3881493.ece

 12. lennart Bengtsson

  Hej

  Jag har försökt flera gånger att få in en kommentar men texten har tyvärr försvunnit. Gör ytterligare ett försök.

  När det gäller mediokra och vinklade artiklar eller rent usla media bidrag finns det bare ett verksamt medel och det är att sluta upp med att köpa dessa. Jag är säker på att om flera gör så kommer det att få effekt. Som det nu är, inklusive alla sorts gratistidningar, så vore det säkert bättre att sända dem i oläst skick till återvinningscentralerna , eller ännu bättre låta träden stå kvar i skogen, alternativt använda trämassan som ersättning för fossil energi i den kemiska industrin eller för ett utökat bostadsbyggande. Reklaminformation i bladen kan ju lämpligen inhämtas via Internet. Som det nu är med dagens effektiva Internet och goda språkkunskaper speciellt i engelska så är vi inte längre lika beroende av hemspråksinformation i dagens globaliserade värld. Detta är en viktig signal till dagens svenska tidningar om de inte kan leva upp till en acceptabel internationell standard. För att få en balanserad information om den senaste IPCC rapporten rekommenderar jag som ett exempel dagens ledare i the Times som jag finner både balanserad och vettig. http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/leaders/article3881493.ece

  LennartB

 13. Staffan D.

  IPCC-rapporten gör att en USA-meteorolog beslutat inte skaffa barn, utan sterilisera sig. ”Inga barn; glad att dö ut” tweetade han. Hans fru grät.
  – Han ska också sluta flyga; ”klimatet är inte värt det”.
  – Herr utrikesminister Kerry slår fast att rapporten är ”en väckarklocka”.
  – ”Forskarna” var förr bara 90% säkra på den globala upphettsningen; nu är vissheten 95%.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2436551/A-weatherman-breaks-tears-vows-NEVER-fly-grim-climate-change-report.html
  – Tinkebell, en holländsk artist som skapar verk av resterna av döda djur, steriliserade sig själv förra veckan. Djuren plågas så! 2004 hade hon gjort en handväska av sin döda katts skinn. (Fast 2012 berättade hon att det där var fejkat. Hon ville bara få uppmärksamhet för sin djurvänlighet.) [Wiki]

 14. Lennart B
  Sant, men det går inte att läsa hela artikeln i The Times utan att bli prenumerant.

  Skulle du kunna skicka den till mig i word?