Klimatnytt från Grönköping

Den kommunala

koldioxidveckan i Grönköping med tillhörande hot- och skräckscenarier, vilken hade planerats att genomföras första veckan i augusti, har tyv. måst uppskjutas å obestämd tid, då de ansvariga bakom upplysningssatsningen icke ha lyckas hitta sådana ansiktsmasker, vilka icke igenomsläppa koldioxid.  ”Och vi vilja självfallet vara giftfria under denna så viktiga vecka”, som det så riktigt åpekas.

gronkoping

Jakten på koldioxidsäkra ansiktsmasker inför den kommunala
koldioxidveckan var stundom intensiv

 

Rolf Oward

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Evert+Andersson

    Här finns ett uppenbart forskningsområde som fått för lite uppmärksamhet och anslag. Här kan ju Klimatklivet gå in och stötta forskningen kring munskydd med integrerad CCS-teknik. Måste vara ett förbiseende att det inte redan skett.

  2. Lasse

    Det finns redan ett sätt att omvandla utandningsluften till drivmedel.
    Prata med växterna!

  3. Bengt Eriksson

    I den gymnastiksal jag begagnar tillsammans med ett mindre antal likasinnade finnes en apparat, försedd med display, vilken mäter halten av den giftiga gasen koldioxid. Jag antar att den inverkar på styrningen av ventilationen i lokalen ifråga. Vid inledandet av de gymnastiska övningarna, till exempel Zumbadans, är halten av koldioxid drygt 400 ppm. Efter genomfört danspass är halten upp emot 600 ppm. Vi äro alla trötta och svetta efter passet på 60 min och därmed har det bevisats att koldioxid har en toxisk effekt.

  4. Kaj+Wahlberg

    Enligt säkra uppgifter från Grönköpings Klimatalogiska institut och dess chef, herr direktör Johan ”Tippingpoint” Rockström, kommer inom några månader en så kallad Koldioxidsensor att utdelas till alla hushåll. Det är en apparat som mäter hur mycket koldioxid en individ släpper ut, både upptill och nedtill. Apparaten liknar en militär gasmask med en tillhörande slang, som fästs mellan benen. Tanken är att respektive medborgares utsläpp direkt skall påverka dennes kommunalskatt. Enligt en motion från Grönköpings Grönpartister bör bärandet vara obligatoriskt.

  5. Stefan Eriksson

    Kaj #4
    Det låter som ett klassiskt fall av ”bonus-malus”, där de med hög ämnesomsättning får betala för de med lägre energibehov för kroppens basala funktioner.
    All behövlig utrustning övervakas via videolänk då antalet vindsnurror i landet får anses ha en täckningsgrad på över 80% i provinsen, och utgör en utmärkt utkiksplats för övervakning av efterlevnad.

  6. kurt

    Festivalen ”Klimathysterisk 2021” kommer dock att genomföras som planerat på Södermalm under vecka 29.

    Garanterat CO2-fritt lovas!

    ”Under hela veckan kommer även ett gigantiskt paraply spännas över hela Södermalm för att få ner temperaturen till ca -3 grader”

  7. L

    Undrar om någon kan kommentera Elsa Widdings påståenden om att Amazonas inte är jordens lunga utan att det går jämt upp med djuren som bor där. (Så fattade jag det) Inget jag har hört tidigare, spännande.

  8. Lennart Svanberg

    Som ett föredöme har nu herr Rockström beslutat sig för att undvika var tredje utandning då hans forskning kommit fram till att vi egentligen inte behöver den.

  9. Rolf H Carlsson

    Humor är ett kännetecken på civilsation. Jfr hur engelsmännen kunde skämta om Churchill med hur tyskar hotades om någon dristade sig att skämta om Herr Hitler.

  10. Lasse

    Storbritannien har förlorat en kämpe-Prins Philip (99)
    Tydligen var han humoristisk men även skeptisk till klimathotet.
    https://spectator.com.au/2021/04/prince-philip-climate-sceptic-already-spinning-in-his-grave/
    Hans son och sonson är däremot klimatalarmister.
    ” Prince Charles and Prince William, the former in particular in advocating the Great Reset and embracing Greta Thunberg, and the latter in his fondness for Sir David Attenborough, are in climate politics up to their eyeballs. ”

    De får dock se upp med norra delarna av imperiet idag-Skottar som skottar!

  11. Lars-Eric Bjerke

    #7 L
    ”Undrar om någon kan kommentera Elsa Widdings påståenden om att Amazonas inte är jordens lunga utan att det går jämt upp med djuren som bor där. ”

    Elsa har troligen rätt fast det beror både på växter och småkryp, se https://www.expressen.se/nyheter/klimat/darfor-kallas-amazonas-for-jordens-lungor/

    Syre bildas huvudsakligen vid fotosyntes d.v.s. det kommer från koldioxiden i luften där växterna tar vara på kolet och släpper ut syret. Eftersom koldioxidhalten i luften är 410 ppm och syrehalten 21 % kommer det att ta lång tid att förändra syrehalten med hjälp av fotosyntes. Ett snabbtsätta att minska syret i atmosfären är att elda fossilt kol eller Amazonas skogar utan återplantering-

  12. Bert+Nilsson

    #11
    Även om man skulle lyckas fördubbla co2- halten i atmosfären till 820 ppm skulle syrehalten bara påverkas marginellt. Skulle möjligen bli lite svårare att bestiga Mount Everest utan syrgas men några andra effekter skulle knappast märkas.

  13. Lars i Huddinge

    Vi har en kalibrerad CO₂-mätare på vårt lantställe. När vi kommer dit efter någon vecka visar den 340-380 ppm. När vi bor i huset med stängda dörrar står den för det mesta på mellan 600-900 ppm. Vi blir inte dåsiga eller annars påverkade av denna CO₂-halt. När den ibland når över 1000 ppm brukar jag vädra lite, bara för säkerhets skull. Gör jag fel?
    De flesta CO₂-mätare i skolor som har denna typ av reglering, styr upp ventilationen till max vid 800 ppm, verkar vettigt för att undvika dåsiga elever. Vi har en bit kvar till 800 ppm i utomhusluften! Tänk vad det då kommer att växa säger jag, som redan idag kämpar emot all grönska som väller in i min trädgård. Många turer till ris- och lövåtervinningen blir det.

  14. Daniel Wiklund

    Koldioxiden finns ju med lite överallt. Mitokondrier, biokemiska kaminer, finns i nästan varje växt- och djurcell. Där ombildas näringens kolhydrater till koldioxid. Då frigörs energi. Denna energi binds i ATP som bildas samtidigt. Varje levande människokropp producerar hela tiden ATP. Ju mer vi anstränger oss, desto mer ATP cirkulerar i cellerna. Om vi arbetar hårt heller springer maraton, omsätter vi minst ett ton ATP på bara några timmar. Här skulle det nog behövas en koldioxidsensor.

  15. #7 Jodå, hade Amazonas tagit upp kol under årmiljonerna hade det sett annorlunda ut. Efter avverkning finns bara sand/lera eller ett mycket tunt jordlager. Det skulle funnits tjocka lager torv/kol om skogen tog upp kol. Tar den inte upp kol kan skogen inte heller ge överskott på syre, whats happens in Amazonas stays in Amazonas.

  16. L #7,

    Regnskogen växer mer än någonsin tack vare CO2-halten. Forskare beräknar att det faktiskt är en sänka för CO2 trots den stora skövlingen. Och då ökar syreproduktionen.

    https://klimatupplysningen.se/glad-nyhet-rengnskogen-vaxer/

  17. #11 och 16
    Då räknar vi. Atmosfärens massa: 5x10exp18 kg där 1x10exp18 kg utgör syrgas. All biomassa på jorden: 0,5 x10 exp15 kg. Biomassan utgör således 1/2000 del av syrgasen, dvs inte ens mätbar sänkning av syret om vi skulle elda upp ALL biomassa på jorden, men å andra sidan finns ju ingen som kan mäta i så fall.
    Omvänt kan inte en växande Amazonas påverka syrenivån överhuvud taget.

  18. Rolf Mellberg

    #7 L m.fl.

    Angående påståendet om Amazonas som jordens lunga.

    Jag vill slå ett slag för eminente miljö-aktivisten (jodå det finns fakiskt minst EN sådan….)
    Michel Schellenberger och hans ”projekt” environmentalprogress.org samt hans bok ”Apokalyps Never”.

    Börja med att läsa detta:

    https://environmentalprogress.org/big-news/2020/6/29/on-behalf-of-environmentalists-i-apologize-for-the-climate-scare

    Efter det att den nuvarande helt urballade klimat/miljörörelsen gått i graven kan en ny sundare växa fram tänker jag.

  19. foliehatt

    Syret som produceras i fotosyntesen kommer ifrån vatten. Inte från koldioxiden.

    Vätet i vatten används för att reducera koldioxiden till kolhydrat.

  20. Jonas

    #19 foliehatt

    Är inte riktigt med på hur du menar ?

    Fotosyntes:
    6 H2O + 6 CO2 + ljusenergi → C6H12O6 (druvsocker) + 6 O2.

    Tänker du att druvsockermolekylen är det som var koldioxiden ?

    Om så, så kan jag hålla med, men det ändrar egentligen inte det faktum är att det måste ”försvinna” en koldioxidmolekyl ur atmosfären/havet för varje syremolekyl som bildas.

    För varje syremolekyl som finns i atmosfären idag, så måste det ha funnits en koldioxidmolekyl tidigare ??

  21. Magnus

    Lars i Huddinge #13
    I rymdskepp och U båtar är CO2-halten 3 000–7 000 ppm eller mer. Astronauter behöver verkligen vara alerta. Det är nog syret som minskar och gör en dåsig i skolsalen.

  22. #20
    Japp, från början sjuhelsikes mycket CO2, över 100 bar! Idag är trycket från CO2 0,0004 bar.
    Numera är 99,9998 % petrifierat och för alltid borta från växterna. Ytterst lite återförs av vulkaner till balansen ynka 300 miljondelar. Vårt bidrag är förmodligen 100 ppm.
    Den här sidan gillar jag:
    https://www.clisap.de/fileadmin/B-Research/IA/IA5/LITHOMAP/dev/lithomap.html

    Allt blått är ren förstenad CO2 och mycket av det bruna/gula innehåller CO2. Kopiösa enorma mängder, som vartenda molekyl befunnits sig i atmosfären.

    Vi måste förlika oss med tanken att livet uppstod i flytande CO2, som är ett utmärkt lösning/syntesmedel för kvävebaser, vilket vatten inte är. CO2 är i dubbel bemärkelse livets gas.
    Det mesta av syret förenades med metaller till alla oxider, främst järnmineral under en miljard år innan det blev något över till atmosfären.
    #19 Ja, just den atomen kommer från vattnet men det måste till en CO2 i reaktionen precis som #20 påpekar. Vatten avger inte syre av sig själv.

  23. foliehatt

    Jonas, #20, Johannes #21,

    fotosyntesen består av två skilda processer.
    1) den ljusberoende, och
    2) den ljusoberoende.

    Kortfattat så driver fotonenergi de ljusberoende reaktionerna, vilka ger dels cellulär energi i form av ATP, dels reducerande väten, dels syrgas – vilket uppkommer ut vattnets syreatomer som oxideras till syrgas i processen.

    I den ljusoberoende processen fixeras koldioxid och reduceras vidare till kolhydrater. Både ATP och reducerande väten som bildas i ljusreaktionen används för detta.

    koldioxiden behövs strikt sett endast om/när ny biomassa behöver skapas. Om cellen kan finna någon annan mottagare för de reducerande väten som bildas i ljusreaktionen så kan cellen bilda syrgas utan att koldioxid behövs.

    ATP:n går alltid åt….

  24. Adepten

    #17 johannes
    Vad vill du bevisa med detta exempel? Redan idag gör mänskligheten av med 40 Gton syrgas per år. Vet du att när syrgashalten sjunkit till 18 % måste man bära andningshjälpmedel. Räkna ut hur många år det behövs innan man når ner till 18 % syrgashalt m.h.a. aeroba och anaeroba organismers aktiviteter, förbränning av fossila bränslen, befolkningstillväxt och övergödning. Men troligtvis har det hänt många andra tråkigheter innan dess.

  25. Magnus

    Magnus forts. #21
    Rättning. Syret är bestämt av antal ppm CO2.

  26. #24
    Frågan gällde Amazonas och den myt som lurats i oss sedan 70-talet. Det går 2000 kg syrgas per kg biomassa. Naturligtvis kan inte biomassan, vilket vi alla tillhör, påverka syrgasnivån inom rimligt tidsspann, det var det jag ville visa efter en synnerligen enkel uträkning som var person kunde gjort som gått grundskola. Det är miljarder som blivit lurade att tro på ”lungan” under flera decennier och ingen har tänkt till själv. Kan vi begrava myten ”världens lunga” nu?

    Med 18% syrgas menas 0,18 bar partialtryck. Det har vi på ca 800 meter över havet. Vid 5300 m är det 0,1 bar syre. Har svårt att se något maskbehov vid 18%, var hittade du den uppgiften?

    På frågan när en konsumtion av 40 Gton syrgas sänkt nivån från 21 % till 18 % dvs omvandlat 3% av atmosfärens massa är det: 0,03*5x10exp18/40x10exp12 = 3700 år och för det finns det inte fossilerat kol nog. Kanske om biomassan upphör att växa och all känd kol eldas så kan vi sänka nivån från 21% till 20,8% och det tål vi nog.

    Vi, eller snarare vår avkomma, skall oroa sig för låga koldioxidhalter i framtiden, inte syre.

    #23, Men nu finner inte växtcellen något annat än CO2.

  27. #23
    En vätgasbildande organism driven av ljus måste ha funnits i tidigt skede, annars får jag inte ekvationen att gå ihop. Var syremolekyl skulle ha sin andra halva som kol om vanlig fotosyntes gav upphov för allt syre som bildats. Nu har vi inte den mängden kol som biomassa eller fossilt kol.
    Om vatten stod för allt syre i atmosfär och oxidmineral skulle det bara gå åt en liten del av havet. Det finns 1,37 *10exp21 kg vatten. Ett kg vatten ger 16/18 kg syrgas.
    Havet räcker till drygt 1000 atmosfärer med syre 21%.
    Vad hände med vätgasbasilusken?
    Kan det varit sulfat till sulfid med syrgasavgivning?

  28. foliehatt

    Johannes, #27,
    Korrekt. Svavel och svavelföreningar används av vissa bakterier både som elektrondonatorer i fotosyntesen OCH som elektronacceptorer i cellandningen. Syrgasfritt i bägge fall.

    se ex.vis https://en.wikipedia.org/wiki/Sulfur_bacteria

  29. Wojciech Waligorski

    Egentligen borde de som ser CO2 som en bov skapa en egen stat med just detta namn; ”Grönköping”.

    Dess huvudstad kommer att heta Potsdam.

    I denna stat måste alla gå med olika typer av masker, en av dessa masker ska hindra CO2 att komma ut i atmosfären.

    Den som som inte gör det hamnar i en bunker där det finns speciella ugnar som ser till CO2 hamnar i jorden istället för i atmosfären.

    Huh….

  30. #28
    Men svavelbasilusker producerar inte syrgas.
    Det ser ut som om vi inte förstår vad som hände och vad all syrgas kommer ifrån.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Oxidation_Event

    Minst 7 teorier.
    En till: CO2 i vatten reagerar med silikater (Metall-SiO4) som frigör löslig kiselsyra, via någon metabolism (kiselalger) blir kiseldioxid SiO2. Slutprodukt kvarts, kalksten och syrgas. Jag skall jobba på formeln och räkna.
    Teori nr 9: Jag kan minnas att någon här har framfört att vatten sönderdelas i övre atmosfären och vätet sticker iväg.

  31. Adepten

    #26 #30 Johannes
    Tack för ditt svar! Stämmer på ett ungefär med 50 % avvikelse.
    Man kan få en diagnoskod ICD-10 W8128 om syrgashalten understiger 19 procent. Se även https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/SAMANCTA/SV/Safety/GasMonitoringEquipment_SV.htm
    Finns inte någon risk för låg CO2 halt i atmosfären inom de närmaste 10 000 åren.
    Den största risken är hur människosläktet kan hantera de omgivningsfaktorer vi brottas med, men det löser vi med teknologisk och social utveckling samt de senaste CRISPR-Cas9 verktygen som har revolutionerat molekylärbiologisk och cellbiologisk forskning.
    Ditt sökande efter livets ursprung blir därför ett sökande efter en energi gradient. En någorlunda stabil energikälla med tillräcklig kraft att driva geokemin uppför den termodynamiska uppförsbacken mot biokemin hos LUCA(Last Universal Common Ancestor), den ursprungsform alla organismer härstammar ifrån. Förutsättningarna för bildandet av ATP-syntas-nanofabrikerna, RNA och DNA fanns ursprungligen i olika basiska hydroterminala öppningar i havsbottnen som gav stor skillnad för pH-värdet i och utanför öppningarna, antingen vulkanisk vätesulfid eller metan- och vätgas i stället för den vulkaniska vätesulfiden. Katalysatorerna kunde vara järn eller nickel. Havet på den tiden för fyra miljarder år sedan var sura, vilket innebar att de hade överskott på protoner, som skapade en protongradient eller energi gradient. Dessa livets protongradienter var centrala för bildandet av ATP. Slutligen fann livet ett sätt att skapa egna protongradienter under förhållanden utanför de hydroterminala öppningarna, genom att skapa ett lipidmembran runt ATP och DNA och drog vidare. Och på den vägen är det.

  32. #31
    Den rådande iden med bubblande gyttja/hydrotermala källor osv lider av avsevärda problem, oavsett pH-gradienter. Hade vi haft minsta aning skulle vi kunnat upprepa invitro, så har aldrig skett. DNA är gemensamt för alla livsformer. Några av problemen som inte förklarats är pentosens syntes, kvävebasernas syntes och känslighet för vatten samt koncentrationskravet. När byggstenarna väl skapats skall de koncentreras. Flytande CO2 löser samtliga problem, inkl fosforsyran. Ribossyntes sker av formalin, vilket det fanns, i superkritisk CO2.
    Hur man än räknar på all kalksten så blir det minst dubbla halten CO2 här förr än det är på Venus idag. För det är väl ändå ingen som tror att kalkstenen funnits med från start? Den sönderdelas vid 950 gr och andra karbonat än tidigare. Vi måste ha haft superkritisk CO2 med vatten som ömsom löses i varandra och avdunstat till en effektiv koncentrator: Kolla 8,27 min in i denna Youtubes mest intressanta video:
    https://www.youtube.com/watch?v=Rf7Ifg8fnRg
    Se noga vad som händer med tryck och temp, framför allt vid vilken temp.
    I denna miljön skapades liv, i berget, i gölar, på metaller, what ever, men superkritisk CO2 SKALL med i ekvationen. Varför skulle inte jorden haft hög CO2 halt när Venus har det?
    Knapp 1 miljarder år senare börjar en ofantlig syrgasproduktion. Inte kan det vara reduktion av CO2 till kolhydrat för i så fall skulle vi haft 10000-faldiga mer koltillgångar som skall väga upp all syre vi har atmosfär och oxidmineral.