Klimatkarusellen på Youtube

Screen Shot 2020-02-14 at 21.54.14

För att bryta polariseringen måste fler våga ifrågasätta de myter som vi dagligen matas med genom media. Önskvärt vore om alarmister och så kallade skeptiker kan mötas för att diskutera var analysen går isär och resonera kring varför man kommer till så vitt skilda slutsatser. Att misstänkliggöra varandra leder ingen vart.

Sedan i höstas har jag bjudits in att hålla föredrag vid en rad olika tillställningar. Det har varit givande och lärorikt och det är tydligt att alltfler nu känner sig tveksamma till att vi står inför en klimatkris. Jag hoppas att näringslivet snart kräver en bättre analys av klimatfrågan och en bättre förståelse för konsekvenserna av dagens energipolitik. Föreläsningar i all ära men det är tidskrävande och svårt att nå ut till många. Som komplement till föreläsningar vill jag därför ge ett antal föreläsningar på Youtube. En kort introduktion till min föreläsningsserie kan ses här. Under våren kommer jag att länka kommande föreläsningar på Youtube från KU

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Argus

  Enastående välkommet!
  Om du nu ändå känner för en föreläsning IRL, kanske jag kan föreslå KTH. De har nyligen städslat Mikael Karlsson. Han är numera docent och ska vad jag förstår göra en propagandaturné i riket.
  En insats från din sida skulle vara en mycket välbehövlig motvikt mot den tendentiösa och ovetenskapliga kampanjen mot koldioxid som sanktionerad av ledningen bedrivs här (KTH).

 2. Paul

  Hejsan. Ett litet råd jag skulle vilja ge om själva miljön i samband med framtida presentationer. Sitt helst inte som nu i en soffa med uppdragna knän utan kanske i en fåtölj med ett litet bord i förgrunden . Det skulle ge ett betydligt seriösare intryck. Kanske kan tyckas lite petigt men sånt är väldigt viktig för att ge ett bra helhetsintryck. Ta gärna hjälp av ngn som kan såna grejer. Annars ger jag dig allt mitt stöd i dina presentationer, dom kommer att bli allt bättre när du blir varm i kläderna, det lovar jag. Stort LYCKA TILL !!!

 3. Håkan Bergman

  Jag tror man måste gå på politiken, kan man peka på hur absurd klimatpolitiken faktiskt är borde det kunna få genomslag i den allmänna opinionen.
  https://www.riksrevisionen.se/om-riksrevisionen/kommunikation-och-media/nyhetsarkiv/2020-02-13-ineffektivt-stod-till-miljobilar.html
  Detta har redan tagits upp av Ericsson i Ubbhult i en debattartikel i Expressen, https://www.expressen.se/debatt/mps-syn-pa-bilen-skadar-hela-sverige/
  Ivar Arpi tar upp samma tema i en ledare i SvD, tyvärr bakom betalvägg, https://www.svd.se/regeringens-klimatpolitik-sagas–igen/i/senaste/om/ledare, men går att läsa via bibliotekets pressreader.
  Funderar på att designa en keps, röd så klart, med texten ”Make SD great” att skicka till Stefan Lövfen.

 4. Daniel Wiklund

  Det ser jag verkligen fram emot. Jag undrar varför värme skulle vara så skräckinjagande. Det beror väl på var man bor, och hur beroende man är av vädret i tex sitt arbete eller på sin fritid. Jag som bott i Norrbotten i 70 år har lärt mig att det är kylan som kan vara skräckinjagande. Och under den senaste klimatkatastrofen i Sverige, nödåren på 1860-talet var det väl frånvaron av sol och värme som orsakade hungersnöden.

 5. Benny Wiktorsson

  https://www.yr.no/sted/Antarktika/Annet/Vostok/langtidsvarsel.html

  Högsommar på Antarktis. Stor risk för is förlust.

 6. L

  Det låter bra med YouTube-avsnitt. Gör gärna som Tony Heller och ta en sak i taget, det är bästa sättet att nöta in något, korvstoppning fungerar inte. Just frågan om 1934 års temperatur som man trixar med kan räcka för att få folk intresserade som startpunkt. Sen finns massor av konstigheter i debatten som man kan lyfta fram och så småningom gå in på den viktigaste frågan av alla, klimatkänsligheten av CO2. Jag har inte sett att någon forskare någonsin kunnat fastställa någon nivå eller formel, trots allt mumbo jumbo om 1,5- och 2-gradersmålen. Det är bara politik, inte vetenskap och det måste Greta och alla andra få klart för sig.

 7. Matz Hedman

  Hej Elsa!

  Hoppas det funkar. Det gäller att få många att lyssna och ändra sin inställning. Att slåss mot mediahus som delvis lever på denna armageddon är svårt. Här ses hur de jobbar gemensamt: https://www.youtube.com/watch?v=FO9DKk07SCY&t=15s ganska lång men intressant (verkar väldigt vänsterinriktat).

  Här talas om energibalans:
  https://www.coursera.org/lecture/our-earth/video-3-3-4-what-if-the-earth-had-no-atmosphere-QsasJ

  Om man utgår från en energibalans som säger att jorden hade varit 33 grader kallare utan atmosfär.
  Eftersom solen är den enda energikällan måste man väl kunna påstå att 340W/m2 (1360/4) plus atmosfärens ”normala” komposition ger en temperatur på ca: 14 grader (varierar med dataset). CO2 ger en ökad ”backradiation” på ca 2W/m2 (varierar beroende på källa).

  Vi har då följande: I normaltillståndet krävs 340W/m2 för att höja temperaturen 33 grader. 33/340 = 0.097 grader per watt. Om nu CO2 dämpar utstrålningen med 2W/m2 källa https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing ” (278 to 405 ppm, for a forcing of 2.0 W/m2)” borde det motsvara 0.0.97*2 = 0.194 grader. Jag vet att ökad luftfuktighet skall räknas in men har svårt att känna någon panik förutom vad de miljöbeslut som tas ur detta leder till.

 8. Johan Hellsing

  Till Matz Hedman:
  Jag tror du tänker helt rätt, förutom på en punkt. Om jorden saknat atmosfär hade den varit 33 grader kallare. Men om jorden saknat solen, vilket är det du räknar på, hade ju jorden varit 287 grader kallare (typ nära absoluta nollpunkten)?
  Så dessa 340 W/m2 ökar alltså temperaturen med 287/340 = 0,844 grader per Watt.
  En tillkommande ”radiative forcing” på 2 W/m2 (som ökar med ökande CO2-halt) ökar alltså jordens temperatur med 2 * 0,844 = 1,69 grader.

 9. Evert Andersson

  Ser verkligen fram emot dina kommande videor.

 10. Johan Montelius

  Mycket bra!

  Ser fram emot din videoserie. Tror man kan börja ana en omsvängning allteftersom klimathotarna blir mer och mer världsfrånvända. Det är hög tid för lite realism.

 11. Anders

  /Råkade skriva fel email… vilket innebar (onödig) fördröjning… Skickar på nytt med rätt mail./

  Strålande initiativ Elsa! Tycker precis tvärt emot Paul, att ditt soffmys var riktigt bra 😉 Hemtrevligt och osnobbigt med vasst budskap! Tror det är smart att ta korta snuttar (< 10 min) per ämne. Lycka till!!!

 12. Lasse

  Lysande Elsa.
  Vi behöver vuxna som tar ungas rädsla på allvar.
  I dagens SVD fick Björn Lomborg berätta om Australiens svåra bränder på ett vuxet sätt:
  https://www.svd.se/fossilfritt-hade-inte-raddat-australiens-skogar
  I korthet-det brinner ofta och mycket i Australien-inte mer nu än förr. Fossilfritt är en utopi som inte kan nås med dagens utveckling och som inte hade hjälpt.

 13. Christer

  Mycket bra initiativ, vanligt folk behöver få en motpol till propagandan från media och okunniga politiker. Några förslag bara,använd gärna bilder med tydliga och enkla grafer och diagram som beskriver vad du berättar. Förklara gärna lite förenklat så att gemene man förstår vad det handlar om .Eventuellt typ en Powerpoint förvisning.Det är bara så att en bild säger mer än tusen ord.Gärna med hänvisningar till källor.
  Ser framemot dina youtubavsnitt.

 14. Sören G

  Hur kan man tro att CO2 skulle ha egenskapen att tända på? Att det är varmt beror på mycket solsken. Mindre med moln ger mer solsken. I fallet Australien tycks ha varit havet som varit kallare, vilket lett till mindre avdunstning och därmed mindre med moln och därmed mer solsken.
  När det gäller den globala medeltemperaturen är det förmodligen inte högre dagstemperaturer utan det handlar om att nätterna är mindre kalla .

 15. Matz Hedman

  #8 Johan H

  Du har förstås rätt i att om solen slocknar helt strävar vi mot den absoluta nollpunkten. Jag försökte på ett simpelt sätt fokusera på hur atmosfären och haven ”hanterar” de 340W/m2 som strålar in. Instrålningen är direkt och värmer snabbt. Utstrålningen däremot är fördröjd och beroende av massor av parametrar. Vi kan väl vara överens om att det är två flöden med helt olika egenskaper? Jag menar att de 33 graderna är mer rätt att räkna på om man vill förstå hur utstrålningen påverkar sluttemperaturen. Ungefär som eldstad och isolering bestämmer temperaturen i ett hus vid olika utomhustemperaturer. Du får dra på rejält på eldsidan om du har dåligt isolerat.

 16. StaffanR

  *7
  Matz, såvitt jag ser räknar du lite fel. Emittansen (W/m^2) är inte proportionell mot temperatur
  utan proportionell mot absoluta temperaturen upphöjt till 4 (idealt räknat med svart kroppsstrålning).
  S = k*T^4. Med S =340 W/m^2, T=287K och en ökning dS = 2 W/m^2 får man med differentiell räkning:
  dT = 0,42K = 0,42C (ungefärlig temperaturökning).

 17. Matz Hedman

  #16
  Tack Staffan. Man lär sig något nytt varje dag.

 18. Ulf

  Svar 14 Håkan,

  Hoppas du inte skickat kepsen än. Föreslår att du designar om den till en dumstrut innan du skickar.

 19. Ulf

  Svar 5

  Antarktis är intressant. För några år sedan när det var kallt där så hade klimathotarna en långsökt förklaring till varför det berodde på den globala uppvärmningen. Kommer tyvärr inte ihåg den. Hur förklarar man utifrån den förklaringen att det nu är varmt? Säkert beror det också på global uppvärmning men vore intressant att veta hur de får till det?
  Någon som kommer ihåg förklaringen? Någon som sett ett försök till förklaring hur detta kan tänkas hänga ihop?

 20. Sören G

  #18 Ulf
  Vad menar du? Vad då för keps?

 21. Håkan

  Hej Elsa.

  Varför finns du inte på Wikipedia, har du aldrig funnits där eller har du blivit ”deplatformerad”?

 22. Bim

  Tack Elsa”
  Såg din video i morse, Varför är den nersläckt nu?
  Tyckte den var perfekt avspänd, som att du satt i lugn och ro, resonerande med dig själv. Skarpa tankar blir inte bättre om du sätter dig vid ett skrivbord som skall försöka få dig att se skärpt ut.
  Du är skärpt och det räcker väldigt långt.
  Så igen, varför kan man inte se den igen?
  Jag ville att min fru fick lyssna på den men då var den nersläckt.

 23. Fredrik S

  Håkan #21

  Wikipedia? Nja ”rätt” sorts info är de snabba med iallafall.

  Info tex om att Seymore Island hade uppmätt den högsta temperaturen i Antarktis någonsin häromdagen hittade dit snabbare än Lövins höghastighetståg. Förmodligen före media.

  Fast att det inte är godkänt av WMO och inte kommer att bli det heller en enligt uppmätaren stod det inte.

 24. LarsF

  Föredömligt kort.

  Tankar jag fått efter att ha sett otaliga av t.ex William Happer är att han verkar tro att alla som ser hans grafer ser samma sak som han gör och skapar samma insikter.

  Visas grafer – förklara gärna och led lyssnarna.
  Det är ett säkert sätt att få lyssnarna känna de är smarta nog – och kan inte vänta tills nästa avsnitt.

  Nir Shaviv är betydligt bättre t,ex på dessa saker än Happer.

  Pratas mycket siffror – samma sak ta fram en graf och något stöd – om så bara stolpar från vad som sägs. Typ vanligt i presentationer. Tidsperioder som nämndes 30-talet osv – ge bilder.

  Bra att börja med ”i denna videon kommer vi att….” .

  Bra detaljerad läroplan för en själv är halva jobbet gjort. Så mycket enklare att bara fylla varje avsnitt med innehåll sedan.

  Presentation av dig själv i kommentarsfältet under introduktionen skadar inte.
  – Under arbetet med boken, som nu trycks i x:e upplagan, har jag…
  – min bakgrund är….

  I all välmening…..skall bli kul att följa….

 25. Ulf

  Svar 20

  Ursäkta skrev fel nummer skulle vara svar till inlägg nr 3.

 26. Göran J

  Tack Elsa, ser fram mot dina inlägg på Youtube.
  En bra början är sannolikt frågan om CO2 halten i Atmosfären.
  De flesta alarmister talar oftast inte om CO2 halten utan om 1,5 graders målet och gör kopplingen till för mycket utsläpp!?
  Jag har försökt att få svar från Alarmister, Vattenfall, Eon, Fortum, ”Rockis”, Martin Hedberg med flera om vilken halt av CO2 som är det idealiska för att behålla den temperatur som dom önskar sig.
  Jag har inte i något fall fått ett svar om om vilken halt vi skall sträva efter.

  Här finns en intressant video om skogen från Skogsstyrelsen! https://www.youtube.com/watch?v=KzQOkz6Otr4
  I videon påstår man att skogen växer dubbelt så bra idag som för 100 år sedan. Detta är med största sannolikhet sant. Den ökande CO2 halten gör att nästan alla växter har en mycket bättre tillväxt. Men om alarmisterna får som dom vill kommer vi att strypa tillväxten av skogen till kanske hälften.

 27. Anders

  #26 Inte för att jag egentligen vill hjälpa Skogsstyrelsen – som är nära knuten till storskogsbruket – men ”Svenska Skogen” är en kampanj från LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik Skog och Sveaskog. Bara så att ni vet. Personligen tycker jag att det är mkt märkligt hur väldigt måna om ”miljö” (läs KLIMAT) de stora skogsbolagen plötsligt blivit på sista tiden… Vanligt folk bör nog upplysas om att dessa aktörer har ett enormt egenintresse i att få fortsätta eller ytterligare höja intensiteten i ETT PRODUKTIONSINRIKTAT SKOGSBRUK. Det är inte bra för miljön… Nu hävdar vissa ”forskare” att just att pressa ur mer ur våra skogar är detsamma som att TA ANSVAR i klimatfrågan. De är emellertid mest intresserade av kvartalsboksluten…

 28. Mycket bra initiativ Elsa och jag kommer givetvis att titta på allt du lägger upp.

 29. Gunnar Eriksson

  Ni kommentatorer som uppmärksammat att SVT kommit med påståendet att det är varmt på Antarktis , bör kolla på http://www.klimatsans.se angående OLIKA temperaturer på Sydpolen.

 30. mattias

  #27. Svenska Skogen gör mig kräkfärdig. Med förföriska bilder och videos med mosstäckta stenar och gammelskog. Som de sedan gör om till kalhygge och påstår att de gör gott för klimatet, medan det högst troligt är precis tvärtom med stora koldioxidläckage i årtionden från kalhyggen och biobränslen som snabbt återgår till atmosfären. Om skogen istället får stå kvar med längre omloppstider är det den bästa och billigaste kolsänkan – långt bättre än den bästa CCS tekniken

 31. Petruska

  Elsa. Kommer att bli jätte bra med en you tube serie. Håller med Paul # 2. Såg inte så bra ut med knäna i bilden. Lite oseriös, barnlig och osäker. Annars håller jag hårt på dig. Boken blir present flera gånger om.

 32. oskar

  bra klipp, ser fram emot fler. ett tips för att öka trovärdigheten är att bifoga källor.