Kinas nyttiga gröna idioter

kina

Kina har ofta framhävts som ett föredöme inom den internationella klimatrörelsen. Beundrande blickar kastas på hur Kina med sin starka centralregering kan få saker och ting gjorda för att ställa om till ett grönt samhälle. De är världsledande på att tillverka vind- och solkraftverk och har även byggt en hel del själva (86% av Kinas energiproduktion är dock fossilbaserad). Beundran är stor, och många klimatalarmister har ofta sagt saker som att vi i Västvärlden borde ta efter det kinesiska systemet eftersom demokrati är ett alltför otillförlitligt system.

Samtidigt blev det tydligt i och med Parisöverenskommelsen att Kina inte alls tänker göra särskilt mycket för egen del fram till 2030. Tvärt om har de byggt nya kol- och gaskraftverk på löpande band. Kina står för 75% av världens energitillväxt. Och de exporterar och finansierar också kolkraftverk utomlands. Geopolitiskt agerar Kina mycket aggressivt. Inte genom vapen men väl genom stora investeringar i fattiga länder med stora naturresurser. Sin enorma krigsmakt använder de bara hemmavid, men genom lån och byggnation av hamnar och järnvägar har det skapat ett stort beroende utomlands som samtidigt garanterar Kina tillgång till de naturresurser de behöver. Skuldberget i övriga världen bara växer.

Patricia Adams är en miljövän som har en ingående kunskap om Kinas miljö-, klimat- och energipolitik. I den rapport som presenteras nedan ger hon en inblick i hur den kommunistiska regeringen även använder NGOs inom klimatrörelsen som brickor i det geopolitiska spel som Kina bedriver:

London den 11 december: Västerländska miljöaktivister kontrolleras och används av den kommunistiska regimen i Kina, säger en ny rapport från Global Warming Policy Foundation.

Enligt författaren Patricia Adams, en långvarig observatör av landet, har Peking samarbetat med västerländska miljögrupper genom en kombination av käppar och morötter.

”Liksom alla västerländska icke-statliga organisationer får gröna grupper endast verka i Kina så länge de biter sig i tungan och följer partilinjen. Men Peking kan också påverka deras beteende genom finansieringsorgan som Energy Foundation China, ett USA-baserat organ som distribuerar pengar från amerikanska miljardärstiftelser. ”

Detta dubbla tillvägagångssätt innebär att västerländska gröna i praktiken har blivit språkrör för president Xi.

”De berömmer omfattningen av den kinesiska ambitionen om klimatförändringar, samtidigt som de utåt kritiserar Kinas massiva kolutvidgning. Samtidigt är de gröna blinda för det uppenbara; Kina respekterar inte sina internationella avtal och har inte för avsikt att minska förbrukningen av fossila bränslen, tvärtom. Medan världen börjar vakna upp inför Kinas övergrepp, är västerländska miljöaktivister tysta, säger Adams. ”Kina använder dem som nyttiga idioter.”

Länk: https://www.thegwpf.org/content/uploads/2020/12/Green-reds.pdf

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kina är ett komplext land som fascinerar.
  Den resa de har gjort sedan de övergav asketiska tillvaron under Mao är beundransvärd men skrämmande.
  Om de skall kunna få bukt med sina enorma luftföroreningar så måste de skaffa fram renare kolkraft och mer el.
  Solar Dimming har i Kina varit påtaglig.
  Detta förstår Kommunisterna som styr. Nu har de därtill fått en ledning som kan klara ut detta.

  Jag skulle sponsra en studieresa för MP dit!

  Ledningen är fylld med Rysk gas! 😉

 2. Lasse

  Lite på samma tema från Kanada där Kinas ambassadör alarmat om klimatet i Ottawa:
  https://www.youtube.com/watch?v=iSiUAt-Ldwg

 3. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack Ingemar för att Du tar upp den här rapporten! Den borde vara obligatorisk läsning för alla som vill värna om Europas framtid i någorlunda frihet.
  Medan EU-toppens nyttiga idioter ihärdigt arbetar för att slå undan benen för ett fritt Europa genom allt mer vansinniga beslut om krav på att påskynda den stora energitransformationen, läs revolutionen, arbetar ledarna i Kina för att lägga under sig mer och mer av världens energiresurser. Den Nya Kartan med Kina som världens centrum växer allt mer påtagligt fram.
  Inte ser det bättre ut på andra sidan Atlanten heller.

 4. Ann+Löfving-Henriksson

  När det gäller kampen på andra sidan Atlanten så missa inte klimathotsskeptikern JoNovas upplysande inlägg. Hon har följt valet och vad som hänt och händer där sedan dess. Såvitt jag förstår återstår en hel del som de ”nyttigaste av alla våra nyttiga idioter” dvs våra utsända reportrar underlåter att förmedla. Nu är det informationskrig som gäller och känslorna är heta.

 5. foliehatt

  Det är låga odds på att en stor del av den så kallade miljörörelsen är finansierad och därmed styrd av krafter som kommer utifrån. De som står för fiolerna är givetvis inte primärt intresserade av att vår miljö förbättras.Det handlar istället om att förhindra utveckling som skulle göra oss ekonomiskt och politiskt starkare, samt att försvaga det i vårt samhälle som redan håller god klass. Att höja konfliktnivån i vårt samhälle är en ytterligare bonus i sammanhanget.

  Sveriges nedmontering av ett fungerande elnät är ett exempel på hur den så kallade miljörörelsen spelar en destruktiv roll i dagens samhällsutveckling.

  Fredsrörelsen under slutet av det kalla kriget är exempel på att taktiken inte är ny och att den fungerar.

 6. Rolf Mellberg

  Tack Ingemar, mycket intressant.

  Det är svårt att ta in hur snabbt Kina har utvecklats. Men det kan underlätta att använda deras egen propaganda, se länken.

  Det ironiska är ju att Kina pressade fram ett ”frikort” i Paris till 2030 med hänvisningen till att de var ett s.k. ”utvecklingsland”.

  Jo, nog f-n är detta ett land som utvecklas!!!

  Till skillnad från vårt som som är på god väg att AVVECKLAS!

  https://www.youtube.com/watch?v=_bVaMUds5gw&t=1660s

  Det finns fler filmer av samma typ.

 7. Rolf Mellberg

  Hej igen Ingemar,

  Men en sak du skrev: ”… Kina respekterar inte sina internationella avtal och har inte för avsikt att minska förbrukningen av fossila bränslen, …”

  Där menar jag att vi inte vet vilka avsikter de har.

  Just nu provar de ut alla kända former av kärnkraft. Om globala temperaturen fortsätter att stiga i god takt framöver har de en beredskap, beslutsamhet och muskler som innebär att de mycket väl kan komma att sänka sina emissioner drastiskt, fast de ännu så länge inte lovat göra det förrän till till 2060.

  Sker så – vilket ännu är osäkert – kommer resten av världen bara stå och gapa.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_China

 8. Ann+Löfving-Henriksson

  Rolf M., Du skriver ”Om den globala temperaturen fortsätter att stiga …”
  Vore det inte lämpligare att fokusera på i vilken utsträckning syndabocken CO2 är inblandad?
  Både Peter Ridd och Richard Lindzen har oerhört intressanta bidrag i Climate Change The Facts 2020. Det handlar i båda fallen om vad som händer med den enorma energikälla, som ständigt nyproducerats i tropikernas atmosfär, dvs mer eller mindre ”vattenberikad” luft. Vad från den går vidare ut i oändligheten och vad transporteras mot polerna och styr vädersystemen?
  Hoppas någon tar tag i de artiklarna på studs!
  Jag tror mej ha förstått andemeningen, men är inte tillräckligt kunnig för att ta vidare diskussion och dessutom borde CO2’s allt avtagande betydelse poängteras i alla möjliga sammanhang.

 9. Simon

  Tack Ingemar
  Visst är det uppenbart att Kina grundlurar den gröna rörelsen. Sånt här är viktigt att lyfta fram. Kina har ju som sagt allt att vinna på att agera som man gör. Jag skrev ju i ett tidigare inlägg att det är dags att avkräva våra Svenska politiker en redovisning över vad vi får för pengarna. Det har snart gått ett år med minskade ”utsläpp” pga pandemin så någon slags slutsats över hur mycket vi människor egentligen kan påverka CO2 tycker jag man borde kunna begära.

  Går det inte att påvisa någon förändring så måste man ju inse att koldioxidjakten är meningslös och kostar bara en enorm massa pengar som sannerligen behövs till så mycket annat.

 10. I tävlingen om att vara mest extrem i nedskärningar (dvs, att avveckla bilar, industri, flyg etc) så leder nu EU stort med sina 55% till 2030. Undrar om Biden kommer att rycka åt sig ledningen genom att lova 60%?

  Under tiden gnuggar president Xi händerna. Allt går enligt plan. Industrier reas ut och de kan köpas billigt av kinesiska finansiärer.

 11. Ulf

  Om jag fattat saken rätt har Kina sagt att deras toppår för koldioxidutsläpp blir 2030. Alla som kan lite om ekonomi och incitament inser då att de kommer blåsa på 100 procent till 2030. Att sedan Kina ska vara neutrala till 2050 är ju enkelt. Det ligger så långt fram att det helt saknar betydelse idag.

 12. Gunnar Juliusson

  Och snart har ju Kina sin partner på plats i Vita Huset. Utredningen om Hunter, Joe och Jims affärer med Kina som pågått länge kommer väl läggas ned och fortsätta att mörkas av media, så att den gröna dubbelmoralen kan fortsätta till båtnad för de utvalda.

 13. Lasse

  Konspirationsteorier där kommunister från Kina infiltrerar i väst:
  https://www.youtube.com/watch?v=OumhrE6JV3A
  Svenska medier vet om denna läcka men har ännu inte släppt något.
  I UK och Australien i dag?

  Bidens söner tycks vara under utredningar se före valet något som avslöjas efter valet.

  Det börjar bli lite skrämmande hur media agerar partiskt.

  #11 Svenska utsläpp toppade 1970 och har sen dess sjunkit med 55%.

 14. Rolf Mellberg

  #8 Ann LH

  Jo man kan tycka att det vore lämpligt att försöka utröna CO2:s faktiska roll för klimatet. Men efter 40 års misslyckade försök att göra det, anser jag det vara lönlöst, hur ska den bevisning se ut som friskriver CO2 ansvar? (Så att ”världen” blir övertygad)
  Det enda som biter är att temperaturen slutar att öka. Om temperaturen fortsätter uppåt får vi åtminstone ny kärnkraft och det blir i alla fall bra att ha.

 15. sibbe

  Kina, klimatavtryck 8 ton capita, lika mycket som Finland och Tyskland.

  https://www.etc.se/klimat/kinas-utslapp-okar-snabbt
  Halloo där: bara 19 dagar kvar till armageddon
  Kan dock inte vara Kinas fel?

 16. Robert Norling

  TRE KÄRNKRAFTSREAKTORER – SÅ MYCKET DRAR GOOGLES, AMAZONS OCH MICROSOFTS SVENSKA SERVERHALLAR
  (…)”Aftonbladet har återigen gjort vad som ser ut att vara journalistik och lagt en artikel bakom betalvägg om skandalen med de icke-jobbskapande men enegislukande serverhallarna som Google, Amazon och Microsoft nu etablerar i bananmonarkin Sverige.

  Godkända ansökningar drar som en svensk kärnreaktor, och inneliggande ansökningar drar ytterligare två hela kärnkreaktorer, för en summa om cirka 3 000 megawatt.

  Varifrån denna energi ska komma utan att man stänger av arbetsplatser, offentlig service och bostäder i den ursprungligen Annie Lööfska krypandet för Internetgiganter med större börsvärden än multiplar av Sveriges BNP lämnas som en övning åt bananmonarkins regering och myndigheter.

  Expressen har gjort ett referat av delar av Aftonbladets betalväggade artikel. Där konstateras det att två godkända ansäkningar om serverhallar ligger på 461 MW respektive 500 MW. Liggande ännu ej godkända ansökningar från bland annat Google, Amazon och Microsoft ligger på 2 015 MW, varav 420 MW för Amazons nya serverhallar i Mälardalen. Summan blir alltså 461+500+2015=2976 MW.Cornucopia
  Detta kan jämföras med att Ringhals 3 ger 1070 MW och samtliga tre fortfarande aktiva reaktorer på anläggningen ligger på 3 045 MW.
  Till detta kommer Facebooks redan etablerade serverhallar, som bara gett en handfull vaktmästarjobb för att städa, klippa gräset och byta ut moduler med standardkomponenter. Eventuella kvalificerade jobb sköts på distans från andra länder eller flygs in från utlandet.
  (C) låg bakom att Internetjättarnas serverhallar skulle få samma rabatt på energiskatten som svensk arbetsskapande, välståndsskapande och välfärdsfinansierande basindustri.Annie Lööf
  Kom ihåg att hela Ringhals energiproduktion alltså bara skapar några hundra jobb på dessa serverhallar när de står färdiga. Och vi ska nu lägga ner ytterligare en reaktor.
  Det blir en lätt gissning vem det är som stängs av från elnätet när det blir kapacitetbrist. Ledtråd: Det blir inte Facebook, Microsoft, Amazon eller Google.
  Och nej, som användare eller företagskund märker du ingen skillnad på om servrarna står i Sverige eller i ett annat europeiskt land. Eventuell insparad millisekund äts upp av att svensk Internetkapacitet mot utlandet minskar när andra länders trafik belastar det svenska Internet för att anropa Facebook i Luleå. Det finns exakt noll fördelar för Sverige att ha dessa gigantiska serverhallar – som var och en slukar mer el än en normalstor svensk stad – och att jättarna vill etablera sig här är snarare facit på vem det är som är vinnare på detta.
  Bloggen har varit kritisk mot detta ända sedan Facebook i Luleå och dess rabatter på elskatterna offentliggjordes av regeringen Borg-Reninfeldt. Ja, den här bloggen kör på Googles plattform, men gjorde det redan innan de etablerades i Sverige. Bloggen har också påtalat att Internet inte är en räddning för den framtida energibristen, då Internet slukar enorma mängder energi och är på väg mot 20% av världens elförbrukning, om inte det redan passerats.

  Sverige har förvandlats till en bananmonarki som exporterar oförädlad energi för Internetjättarnas greenwashing. Och du betalar.”
  https://cornucopia.cornubot.se/…/tre…

 17. Ann+Löfving-Henriksson

  Robert N. Siffrorna svindlar. Är de realistiska så är det ”värre än vi kunde ana”. Tack i alla fall.

 18. Ulf

  Svar 15

  Helt oseriös tidning. Går inte att lita på. Kina står för 30 procent av alla utsläpp. 2030 lär det vara betydligt högre. Hur mycket det är per capita saknar helt intresse. De länder som vill vara många människor får anpassa sig till det.

 19. Fredrik S

  Robert Norling #16

  Stort tack för denna sammanfattning över vad våra bananpolitiker håller på med.

  Några journalister nämnde det hela i kolumner i somras men det drunknade nog i alla andra larm, kollapser och gretor.

  Bylan och andra pratade om 30000 jobb fram till 2025. Som du skriver ha bara en handfull skapats och när spetskompetens krävs flygs dessa in från bla USA.

 20. Fredrik S

  En titt på SVK visar nu på Luciakvällen:

  Vindkraft 2,2 procent. Värmekraft 6,5 procent. Import 313 MW, bla dansk kolkraft.

  Tur det inte är så kallt.

  Fast stugorna kanske värms upp av alla lucialjus denna dag så de kan spara på rotorbladen?

  Misstänker dock att det är stearinljus som går åt mest och det är ju tyvärr rätt förödande för klimatet, påpekade experter från olika håll förra året vid den här tiden.

 21. mattias

  #20
  Tja, stearin eller paraffin det är frågan? Paraffin är ju en fossil oljeprodukt – så det går ju inte. Och stearin är en slaktrestprodukt – alltså animaliskt och det går ju inte för veganer. Och vi äter ju för mycket kött – inte bra för klimatet. Hur man än gör så har man rumpan bak….

 22. Fredrik S

  #21

  Ja, det är frågan. Det var paraffin de ojade sig över förra året kom jag på, det är ju oftast fossilt så det går ju inte.

  Och stearin är ju som sagt från slakteriavfall och hela den industrin är ju klimatskadlig. Dessutom kan den innehålla palmolja har jag för för mig så det är ju också total katastrof för många aktivister.

  Så stearin eller paraffin?

  I år har jag inte läst något om det men det har ju varit så förbaskat mörkt så alla oroade experter förtränger nog allt och fjuttar på vad de har i stakarna kanske? De hinner nog ta upp det när det ljusnat lite nästa år.

 23. Att NGOs utnyttjas som nyttiga idioter är inget nytt. Vi som är lite äldre kommer ihåg Fredsrörelsen under 1970 och 80-talen. Den finansierades av Sovjetunionen och arbetade bl.a för att NATO skulle ensidigt nedmontera sin kärnvapenarsenal, samt senare, att Sovjet skulle få behålla sitt monopol på snabba kärnvapenbärande medelstansmissiler. Den nukleära vintern var ett av argumenten. http://www.rationaloptimist.com/blog/nuclear-winter/

  Sen är det kanske tveksamt om medlemmarna i NGOs som Fredsrörelsen, Greenpeace eller WWF verkligen är dumma idioter. Min uppfattning är att de har som gemensam nämnare att de hatar den västerländska demokratien och marknadsekonomin, såsom de gestaltade sig under andra halvan av 1900-talet och hyllar alla andra styrelsesätt, i motsats till Winston Churchill.

  Som anekdot; jag hade som kund för 25 år sedan en UK-medborgare av indiskt urprung, en kvinna, som enligt henne själv deltog i protsterna mot utplaceringen av kryssningsrobotar vid Greenham Common. Hon hade inget gott att säga om västvärlden och beklagade djupt kommunismens fall.

 24. Fredrik S

  Lars Mellblom #23

  Ja, den minns man ju från skoltiden. Tack för länken.

  Prarul Sharma fd, Greenpeace-chef i Sverige, sa i en intervju för något år sedan att hon inte har förtroende för demokratin men ville på något sätt ändå förklara att hon tydligen värnade om den.

  Det gick ju inte ihop alls och hon sa dessutom att i en kris (läs klimat) är det inte viktigast att ha folket med sig.

  Hon slutade dock där och är numera chef för Amnesty Sverige.

 25. Håkan Bergman

  Fredrik S #20
  Ska vi inte ha en tävling inför julen. Sommarsolståndet var i år den 20/6, timmen kl.1300 den dan, det var sommartid, levererade solpanelerna 253811 kWh. Vad tror ni resultatet blir kl. 1200 den 21/12 då vintersolståndet infaller? Om inte SvK ägnar sig för mycket åt glögg och pepparkakor bör vi ha resultatet innan julafton. Tänk på att vi bygger ut solenergin i rasande fart, enligt Bofinkeln.

 26. Håkan Bergman

  Heja Chile!
  https://www.politico.eu/article/europes-hunger-for-lithium-sparks-tensions-with-chile/
  EU tror tydligen att dom kan diktera andra länders ekonomiska politik, det går väl sådär med britterna varför inte ge sig på Kineserna också?

 27. Robert Norling

  Tur det är tunga moln över hela landet, trots högtrycksbetonat lufttryck. Ett mäktigt högtryck ligger öster om Moskva och det sträcker sig in över oss.
  Temperaturen ligger på någon plusgrad i mellan och sydliga delarna av landet.
  Skulle det varit klart väder så skulle temperaturen legat på minst -8 till -10. Då vindkraften bara producerat 4-500mw och Forsmark 1 och 2 ligger nere flera dagar till så skulle vi haft allvarliga problem, vi få se hur det ser ut i morgon bitti.
  Ha ett par stearinljus tillgängligt om det skulle knippa.

 28. Sören G

  Enligt Vetenskapsradion blir vi sjukare och drsbbas av andra olyckor i ett varmare klimat.

 29. Simon

  En bild säger mer än 1000 ord:

  https://anthropoceneco.files.wordpress.com/2020/12/img_0804.jpg?w=816

 30. Lennart Bengtsson

  Detta är ett läsvärt inlägg av Ingemar Nordin. Sovjet gick tillväga på samma sätt under kalla kriget genom att ekonomiskt och på andra sätt stödja fredsaktivister i väst. Detta är tydligt bekräftat inte minst av olika avslöjanden efter kommunismens fall. Det räcker med att hänvisa till Markus Wolfs bok ”Mannen utan ansikte – en mästerspions memoarer” Markus Wolf var spionchef i Östtyskland och visste vad han talade om.

  Nyttiga idioter lanserades först av Lenin. I Sverige råder det knappast brist på sådana. Numera återfinns de i landets talrika godhetsförband.

 31. Lasse

  Vågar ni utvidga denna konspirationsteori till globala media och den censur som dessa börjar tillämpa.
  De har en ”oberoende ” faktagranskning som plockar bort material eller ”demonitice” inslag som innehåller stötande material.
  Nu i samband med USAs val tystade de ner kritik av Bidens familj.
  Efter valet har de valt att förbjuda kritik av valsystemet och fusket som förekom.
  Det är en samling som kallas politiskt oberoende som skall svara för gransknigen. Detta oberoende är svårt att hålla!

 32. Lasse

  Kaliber om Kinas finansiering av kolkraft nu i P1
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1619492?programid=1316

 33. Lars Cornell

  Sören #28. Om värmen är ett problem, varför bor det då så många människor i Skåne och så få i Lappland?

 34. Anders

  Hur separerar man gröna ”nyttiga idioter” från karrriärister av samma färg? I min värld brukar de som vill göra karriär leta sig utåt och uppåt hela tiden. Stannar därför aldrig länge på någon position. De sopar reella problem under mattan och är alltid snabbt framme när något ”internationellt” eller, ännu hellre, ”globalt” hägrar i horisonten. Lättsinniga smitare helt enkelt. Jag vill inte ha sådana ledare. Vill ni?

 35. Argus

  Jag har få illusioner om medias opartiska strävan mot sanning och öppenhet vid undersökningar och rapportering….

  Vad som nu sker i USA är för att uttrycka det milt – skickelsedigert.

  Avslaget (no ’standing’) i Supreme Court föregicks förmodligen inte av helt friktionsfria diskussioner. Inget av alternativen kändes bekväma. Min gissning: Det ena (’let’s hear this’) betyder med typ 100% sannolikhet att ett monumentalt bedrägeri uppdagas för alla att beskåda, det andra (som det blev) betyder att (nästan) alla förstår att också Supreme Court är rutten.

  AP fonder etc. Ta in att tex Gudrun Schyman har inflytande över hur pensionspengar ska placeras. Hemskt.

  Men vi har inte sett slutet på denna episod.

 36. Mats Kälvemark

  Hur kan värme uppfattas som ett problem? Inte ens ytterligare en dryg grad fram till år 2100. Alarmisterna vill tillbaka till slutet på lilla istiden då tillvaron skildrades på följande sätt enligt 1850 talets utgåvor av Bidrag till Sveriges officiella statistik, (BiSOS), som i en femårsberättelse beskriver tillståndet i landet på ett levande sätt, exempelvis vad gäller vädret, skörden och epidemier.

  För åren 1851 – 1855 konstaterar man att ”i klimatologiskt hänseende var året 1851 utmärkt af en kylig och regnig sommar med högt vattenstånd. Årsväxten i riket, i afseende på mängden uppskattad till ringare än medelmåttig, var dessutom till beskaffenheten flerstädes mer och mindre skadad av mjöldrygor och andra svampväxter, bristande mognad och svårt bergningsväder.”
  Så var det en följd av år och svält, sjukdomar och elände drev ju fram över en miljon av dåtidens riktiga ”klimatflyktingar” från Sverige, som framförallt utvandrade till USA. Alarmisternas mantra idag är ju att ”klimatupphettningen” medför att miljoner människor redan nu är på flykt av klimatskäl. Men ingen har i verkligheten sett dessa flyktingar. Däremot flyktingar från krig och elände. Och hungersnöd framförallt förorsakad av skogsskövling och monokulturellt jordbruk, som förbrukar enorma mängder vatten.

 37. Lasse #32,

  Att svenska pensionsfonder och banker inte längre satsar på fossila anläggningar för energiproduktion öppnar naturligtvis goda möjligheter för kinesiska investerare istället.

  Jag lyssnade på en del av programmet om hur dåligt det var att man investerade i fossilt eftersom vi då inte skulle kunna leva upp till Parismålen. Men inte ett ord om hur dåligt det är om inte fattiga människor får tillgång till billig energi. Vårt politiserade SVT i sin prydno; ingen fördjupning, ingen analys av konsekvenser. Bara klimathotsideologi.

 38. Roland Salomonsson

  En slutsats av inlägget är bl a att Soros ageranden kanske inte är styrda av Västeuropéisk Globalism, som de flesta tror. D v s det är inte de stora bankoligarkierna som styr honom. Säkert finns det kontakter från honom även till oligarkerna, men i princip alla aktivitéter Soros organiserar fungerar ju även gynnsamt för Kinas expanderande inflytande i världen.

  Kina utnyttjar uppenbarligen alla möjligheter att splittra västvärleden, Soros aktivitéter, stöd åt revolutionär vänster, investeringar som ger kontroll över för Kina viktiga naturresurser (eller hindrar västerlandet från att ta del av dessa) – är bara några av istrumenten som spelas av Kina.

 39. Lars Cornell

  Jag läste en artikel från Statsrådsberedningen, https://www.regeringen.se/artiklar/2019/11/ny-kunskap-viktig-for-att-losa-samhallsutmaningar/

  100 miljarder € ligger i potten för forskning och den är full av motsägelser.

  Matilda Ernkrans (S) minister för högre utbildning och forskning:
  ”En viktig utgångspunkt med arbetet är att det är viktigt att värna den fria forskningen”. Men samtidigt är det politikerna som bestämmer vad det skall forskas om, ”Fokus är olika samhällsutmaningar som t ex klimatutmaningen.”

  ”… forskningsresistensen som vi idag ser breda ut sig i delar av samhället som exempelvis manifesterar sig i klimatförnekelse.” Vad menar man med ordet ”forskningsresistens?”

  Men följande låter bra, ”Vi behöver värna hur forskningsbaserad kunskap sprids i samhället”. Lyssna på vetenskapen sa Greta och om det har vi väl inte någon annan åsikt. Äntligen kommer gammelmedia och SVT att förmedla vetenskap i stället för propaganda som de gjort i tio års tid. Man kan åtminstone hoppas.

  ”I grund och botten handlar det om att värna vårt demokratiska samhälle” låter också bra. Då kanske vi slipper alarmister och vetenskapsförnekare som Johan Rockström, Holmgren, Romson, Kuylenstierna och Erika Bjerström som är några av de som inte godtar det som står i världens vetenskapligt tyngsta arbete IPCC-AR5. De nämnda är inte bara vetenskapsförnekare, de är också tydliga med att de vill att vår demokrati skall avskaffas.

  FN-chefen António Guterres hör till vetenskapsförnekarna och han får stort utrymme i dagens press.
  – FN-chefens uppmaning: Utlys klimatnödläge. De nuvarande klimatmålen är inte tillräckliga.
  Han arbetar målmedvetet för att avskaffa nationalstaternas demokrati och införa elitdiktatur med global planekonomi. För att lyckas måste han hindra folket från att få ta del av det fria ordet och bästa vetenskap. Gott stöd har han i SVT och gammelmedia. Kina och många länder kommer inte att gå med på det och det inger paradoxalt nog hopp. Hellre Kina än António Guterres.

 40. Ulf

  Svar 39

  Det är väl kombinationen som är så förödande och har alltid varit.
  Den gör att Väst lägger nu stora restriktioner på tillväxt och välfärd. Detta emedan Kina har fritt blås till 2030. Gasen i botten och de behöver inte ens vara särskilt kreativa, eftersom de snor allt via hackare.
  När vi sedan närmar oss 2030 kan Kina alltid flytta fram till 2035. Om tio år är Kinas utsläpp säkert 3 ggr så stort som EUs och USAs tillsammans. Medelkinesen är rikare än medeleuropen och på väg att gå om amerikanen.
  Förra gången var det asiaterna själva som motade Kinas maktambitioner när Väst gav upp.
  Vietnam var tvungna att kriga igen för att hålla sig fria.
  Mycket tyder på att historien upprepar sig. All tillväxt i Asien, EU ett museum och USA kommer att försöka hänga med, om de inte dras ner i det latinamerikanska träsket, tendenser finns.
  Men vi kommer i alla fall ha en fin värdegrund i en gemensam fattigdom, utan den förhatliga tillväxten och trams som sjukvård.

 41. Lasse

  Är det informationskrig på gång?

  12:58:
  Flera av Googles tjänster ligger nere. Användare( i hela världen) rapporterar in problem med Gmail, YouTube, Classroom och Google Drive.

  #16 Du hänvisar till en blogg som ofta citeras. Cornucopia.
  Som i sin tur fått detta från Aftonbladet.
  Källor som har svårt med att förstå fakta.
  Att ta ansökt anslutningseffekt i bygglov som någon form av förbruknigsuppskattning är ett misstag.

  Men det är många som har svårt med el.
  Ygerman hade ett möte med företag i Sydsverige och kom hem med lugna nyhter. Allt funkar perfekt.
  Men tydligen var detta också en miss(nister)uppfattning.
  ””Ett närmast ohederligt påstående”. Så beskriver Sydvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler det som energiminister Anders Ygeman (S) kläckte ur sig under riksdagens interpellationsdebatt förra veckan”

 42. Björn-Ola J

  OT

  https://group.vattenfall.com/press-and-media/pressreleases/2020/vattenfall-advances-its-estonian-cooperation-on-small-modular-reactors

  Häpp!
  Varför i Estland och inte i Sverige?

 43. Simon

  #42 Björn-Ola
  Ska bli spännande höra Lövin förklara för MP:s väljare (dom är ju inte så många iofs men ändå) att man sitter i en regering som satsar på att bygga ny kärnkraft 😉

  Bara hämta popcornen…

 44. Håkan Bergman

  Simon #43
  Han kan väl delegera till Ygeman som informerar dom via SMS

 45. Simon

  haha!
  Såg jag skrev Lövin men med tanke på hur stort inflytande MP har så är det väl sak samma. Löfven – Lövin menar jag 😉

 46. Lars Cornell

  OT. Elpriset i S. Sverige, Finland och Baltikum är nu 2 kr/kWh. Särskilt kallt är det inte.
  I N. Sverige är priset 28 öre/kWh.
  Det visar hur misshandlad energipolitiken är och har varit under många år.
  Värre kommer det att bli och nyckelpolitikerna har händerna frivilligt bakbundna med sin ideologi som rep.

 47. Rolf Mellberg

  Björn-Ola, Simon, Håkan.

  Julafton tjuvstartade i år!!!
  I Sverige finns tusen hinder att ta sig förbi om man ska bygga nya reaktorer, men i Estland kan man bli först i Europa med Small Modular Reactors. Trumfkortet är deras nuvarande oljeskifferbaserade energi som de inte har en chans att avveckla om inte Bryssel levererar KAPITAL!!!

  Mitt tips är att med svenska privata pengar bygga några reaktorer i Estland, en sladd till Sverige för leverans dit.

  Jag hoppas att de vågar bygga en Molten Salt Reactor. Det kan bli det riktigt stora paradigmskiftet. Som lämnar Ryssar Sydkoreaner och möjligen även Kineser i bakvattnet. (Dessa länder är de enda som idag klarar att bygga ”vanliga” reaktorer)

 48. Bravo! Australien viker sig vare sig för Kina eller FNs korkade klimatplaner. https://www.youtube.com/watch?v=MfFzqp5C1EI&fbclid=IwAR1MEdT6QLkCI8mb5ZG-DD2ax297r8SWlK1D1E1seb-4s3g4U2iDv0WbMOw

 49. Benny N.

  #16 Robert
  Energi är politik. Här är intressant svensk industrihistoria som kunde gjort Sverige till Nordens Schweiz istället för som idag, en propagandistisk ADHD-driven influencernation (alt. influensanation: https://www.industristaden.se/doc/tenerz.htm

 50. Fredrik S

  Benny N. #49

  Ja, efter 1970 har väl Schweizerfrancen stärkts med över 900 procent gentemot vår bananvaluta.

  Hade vi sluppit Palme, skippat DDR-svängen och följt Schweizarnas pragmatiska väg istället hade vi kunnat äga ett sommarhus på vardera kust här hemma.

  Eller alla miljöpartister och de andra som vill vara extra goda människor kunde ägt 7-8 Teslor som de kan åka till Norge och sälja om som de vill. Utan att det drabbat oss andra skattebetalare.

  Fast det bästa hade ju varit att vi fått behålla pengarna själva och göra vad fasen vi önskar med dem och sluppit dubbel och trippelbeskattning på ev tillväxt av redan beskskattade resurser.