Kalcium-antimon batterier för energilagring

batteri

Det Massachusetts-baserade USA-företaget Ambri har utvecklat ett flytande metallbatteri (LMB) som består av ett kalcium legeringsanod, en smält saltelektrolyt och en katod består av fasta partiklar av antimon. Bill Gates är en av bolagets finansiärer. Ambris batteri kommer att öka efterfrågan på det kritiska mineralet antimon (Sb).

Den antimonbaserade batteriet har en förväntad livslängd som är dubbelt så långt som litiumbatterier, med minimal kapacitetsförlust under en 20-årig livslängd. Detta är ett batterilagringssystem i nätskala för sol- och vindenergi som enligt Ambri, är ”ett batteri som kommer att förändra världen”. Kapaciteten hos Ambris storskaliga batterienhet är 250 kW/1 000 kWh och en likströmsverkningsgrad (DC) på över 80 %. Batteriets spänning är mellan 550 V till 1 150 V. (pv-magazine, 2022)

Nyckelord som betonas är;

 • hög energikapacitet, frekvent cykling, lång livslängd och hög effektivitet,
 • högtemperaturkemi, arbetar vid 500 ℃, genererar sin egen värmekälla,
 • noll underhåll,
 • enheter i containerstorlek som kan arbeta parallellt,
 • elektrodmaterial som kostar ⅓ av de i NMC litiumceller,
 • tillverkningskostnader på endast ⅓ till ½ av litiumjonceller,
 • Ambri-battericeller är mycket toleranta mot överladdning eller överurladdning och utsätts inte för termisk rusning, elektrolytnedbrytning eller elektrolytavgasning, som var och en kan leda till betydande säkerhetshändelser.

De aktiva materialen i Ambris celler;

 • reversibel legering och de-legering under laddning och urladdning,
 • elektrolyten är termodynamiskt stabil,
 • den negativa elektroden är helt förbrukad när urladdas och sedan reformeras vid varje cykel, vilket resulterar i en mycket repeterbar process utan minnes effekt.
 • Med Ambri’s unika metall batteriteknik och driftsegenskaper undviks vanliga nedbrytningsmekanismer.

Energilagringssystem är redan en stor marknad. Enligt en marknadsrapport värderades den till 227 miljarder USD år 2022 och beräknas nå 435 miljarder USD år 2030.

För mer detaljer om hur dessa batterier faktiskt arbetar, klicka på följande länk.

https://www.greyb.com/blog/ambri-liquid-metal-battery/

Liquid-Metal Battery Will Be on the Grid Next Year 

07 AUG 2023

Utdrag översatt till svenska:

Kostnaden är en avgörande variabel för alla batterier som skulle kunna fungera som ett lönsamt alternativ för lagring av förnybar energi på nätet. En analys av forskare vid MIT har visat att energilagring skulle bara behöva kosta 20 US$ per kilowattimme (kWh) för att elnätet ska kunna drivas helt av vind- och solkraft. Ett fullt installerat 100-megawatt (MW), 10-timmars litiumjonbatterisystem kostar nu cirka 405 US$/kWh, enligt en rapport från Pacific Northwest National Laboratory. Nu kan emellertid ett batteri av flytande metall som är planerat för en implementering år 2024 sänka energilagringskostnaderna avsevärt.

Ambris nätbatteri kostar US$180/kWh till US$250/kWh beroende på storlek och varaktighet, säger företaget. Men den beräknade kostnaden är cirka 21 US$/kWh år 2030, enligt tidningen Sadoway och kollegor som publicerades i oktober 2021 i tidskriften Renewable and Sustainable Energy Reviews. Och företaget i Marlborough, Massachusetts, är nu redo för sin första installation. Ambri och elföretaget Xcel Energy kommer att påbörja installationen av ett 300 kWh system i Aurora, Colorado i början av år 2024; systemet bör vara fullt operativt i slutet av det året.

https://spectrum.ieee.org/liquid-metal-battery

Long-duration liquid metal battery passes key safety certification

AUGUST 8, 2023

”Certifieringen markerar en viktig milstolpe för kommersialiseringen av vår Liquid Metal-batteriteknologi, genom att ge godkännandestämpeln att vår nästa generations celler med dubbel kapacitet uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna”, säger David Bradwell, teknisk chef och medgrundare på Ambri.

https://pv-magazine-usa.com/2023/08/08/long-duration-liquid-metal-battery-passes-key-safety-certification/

Antimony liquid metal batteries – US challenger for LDES?

10/11/2022

https://acfequityresearch.com/antimony-liquid-metal-batteries-us-challenger-for-ldes/

Liquid Metal with Prof. Donald Sadoway | The Fully Charged Podcast

https://www.youtube.com/watch?v=YMMYoPElQJs

Ambri CEO: ”This Liquid Metal Battery Finally Hit The Market!”

https://www.youtube.com/watch?v=9qCo4vslpQ0

PS – Som en del av Microsofts åtagande att vara koldioxidnegativ valdes Ambri ut av Microsoft för att minska sitt beroende av diesel för reservkraft samt för att förbättra energilagringskapaciteten – inklusive implementering av långvariga batterilösningar för sina datacenter.

Claes-Erik Simonsbacka

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. peter

  300 kwh?
  Det batteriet täcker en villa under tre dagar en vinter i Sverige.
  200 usd/kwh att bygga…20 år.
  vid nuvärdesberäkning på denna kostnad för batteriet så är det kanske billigare att köpa energin istället under 20 år än att lagra den för denna kostnad.
  ytterligare ett kalkon projekt.

 2. Claes-Erik Simonsbacka

  Sweden battery storage market to grow 2-4x in 2023
  March 7, 2023

  Utdrag:
  ”Some 100-200MW of grid-scale battery storage could come online in Sweden this year, local developer Ingrid Capacity told Energy-Storage.news”

  ”In an interview conducted at the Energy Storage Summit a fortnight ago, chief strategy officer (CSO) Nicklas Backer of local developer Ingrid Capacity said there was around 70MW online by the end of last year, meaning the market could as much as quadruple in size this year.”

  https://www.energy-storage.news/sweden-battery-storage-market-to-grow-2-4x-in-2023/

  Mvh,

 3. Claes-Erik Simonsbacka

  #1 peter

  Ett test!

  Xcel Energy och Ambri planerar ett årslångt test av 300 kWh-systemet vid Solar Technology Acceleration Center (SolarTAC) i Aurora, Colorado. SolarTAC ägs och förvaltas av Grey Snow Management Solutions, ett stamägt ekonomiskt utvecklingsföretag.

  Mvh,

 4. Claes-Erik Simonsbacka

  SVK – FOU ENERGILAGER Energilager i transmissionsnätet för ökad överföringskapacitet
  2022-12-02

  https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2022/energilager-for-okad-overforingskapacitet—2022-12-02.pdf

  Mvh,

 5. Claes-Erik Simonsbacka

  Battery Testing

  https://www.mpoweruk.com/testing.htm

  Mvh,

 6. Göran

  Hur blir det med frekvensstabiliteten i näten med dessa batterier? Finns det en dold kostnad för svängmassa någon stans?

 7. Bengt Abelsson

  Antag 1000 kr/kWh för batteriet.
  Vidare, årsförbrukning 10000 kWh
  eller 25 kWh/dygn. För intermittent tillförsel, önskemål 10 dygn i lager, erforderlig batterikapacitet 250 kWh.
  Batterikostnad 250000kr.
  7% kalkylränta ger årsränta 17500 eller 1,75 kr/kWh
  Livslängd 20 år ger 12500 kr/år eller 1,25 kr/kWh
  Total kostnad för batterilagring en 3 kr/kWh
  Inte så imponerande, tycker jag.

 8. Lasse

  Kostnad
  Hållbarhet
  Check!
  Hur är det med
  Vikt
  Brandfarlighet
  ?

 9. Claes-Erik Simonsbacka

  Kommer energiomställningen att stanna upp i västvärlden om inte länderna subventionerar omställningsfinansieringen för avkarbonisering?

  En relevant fråga med beaktande av nedanstående exempel på konsekvensen för västländernas företags konkurrensförutsättningar p.g.a. västvärldens marknadsekonomiska system.

  Vital Metals Limited (ASX: VML l OTCQB: VTMXF) den enda producenten av sällsynta jordartsmetaller (REE) i Kanada, har förklarat sig i konkurs för ett kanadensiskt dotterbolag efter en översyn av dess halvfärdiga bearbetningsanläggning för 55 miljoner dollar i Saskatoon, som de inte lyckades finansiera.

  Vital Metals senaste pressmeddelande angående deras Saskatoon verksamhet:
  Vital completes Saskatoon Processing Facility Strategic Review
  29 September

  https://company-announcements.afr.com/asx/vml/2e04647f-5e81-11ee-ba51-c2c3b5f9a111.pdf

  Vital Metals resa visar upp det komplexa samspelet mellan strategiska, ekonomiska och juridiska faktorer i världen av REE där många kritiska mineralexperter påtalar en brist på enkel ekonomi i det att det är alldeles för dyrt att konkurrera utan statligt stöd med kinesiska företag som dominerar de kritiska mineral- och metallindustri marknaderna.

  Vital Metals beslut att lämna sitt kanadensiska dotterbolag visar upp de utmaningar som juniora västerländska gruvbolag står inför exempelvis p.g.a. underskattade kostnaderna och rigorösa standarder som krävs för att övergå från gruvdrift till att bli en pålitlig leverantör till större tillverkningsindustrier. Det handlar inte bara om att utvinna mineraler; det handlar också om att förstå den invecklade försörjningskedjan, uppfylla stränga kvalitetskrav och viktigast av allt, att vara ekonomiskt sund för att uppfylla leveranslöften. Många juniora gruvbolag antar att en avsiktsförklaring eller ett samförståndsavtal är deras biljett till framgång, men i verkligheten, utan strategisk marknadsföring och en djup förståelse för branschen, förblir de dåligt förberedda. För att verkligen lyckas.

  Mvh,

 10. Håkan Bergman

  En kostnad för att balansera intermittent elproduktion borde betalas av den som producerar intermittent el. Då kommer ingen intermittent elproduktion att byggas, problemet löst.
  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-512/#comment-445755

 11. Tege Tornvall

  Tulipanaros är inte en sydamerikansk guerilla utan en skönmålad önskedröm. Helt klart är kostnadseffektiv och resurssnål lagring eldriftens akilleshäl. Begripligt att där forskas.

 12. Hans H

  # CES

  Jag förordar starkt artiklar där skribenten drar egna slutsatser framför att stapla en massa länkar!

  Detta därför att mobilens minne annars hela tiden måste rensas från alla pdf och därför att det utan en sammanfattning är omöjligt att veta om innehållet är läsvärt!

  I detta fall framgår av originalartikeln att batteriet på grund av den höga arbetstemperaturen – 500 grader C – bör laddas upp och ur åtminstone en gång per dygn! Det genererar egen värme under arbetscykeln, men blir det stående sysslolöst längre tid svalnar det och stelnar……och tid ochenergi åtgår för att få igång det igen!

  SLUTSATSEN är att detta batteri främst är intressant för att arbeta i kombination med solenergi i ökenklimat där man regelbundet som en klocka har sol respektive mörker!

  Vilket innebär att det faktiskt rönt intresse från företag som jobbar just med sådana tillämpningar….. där t ex elektrolys skulle kunna fortgå dygnet runt utan avbrott vilket annars är ett gissel för en elektrolytbaserad produktion. Vilket jag lärt mig efter ett helt yrkesliv i ett av världens större elektrolyserande företag. Även Johannes här på bloggen lär med emfas instämma i det konstaterandet.

  Sen kan man ställa nästa fråga: vilken vara skulle kunna vara intressant tillverka med elektrolys i öknen med tanke på att den ska transporteras därifrån? Vätgas? Jag håller en större slant på att om detta batteri håller så är ammoniak en bättre slutprodukt än vätgas som kräver väldigt speciella och dyra lösningar.

  Vågar man hoppas på en förändring i detta avseende från dig Claes-Eric Simonsbacka???

 13. johannes

  Wow..ytterligare ett superbatteri som är dubbelt så bra som alla andra.

 14. Bengt Abelsson

  Inte helt oskyldigt.
  ”Antimon anses vara cancerframkallande och kan skada foster och små barn. Vid akut exponering av antimon genom inandning påverkas hud och ögon. Vid långtidsexponering påverkas främst andningsvägarna och kan leda till lunginflammation, kronisk bronkit och kroniskt emfysem (EPA fact sheet). Antimon har ingen känd biologisk funktion, men är toxisk vid höga koncentrationer där olika typer av toxiska effekter har rapporterats. Sb+3 är mer toxiskt än Sb+5. Enligt EU:s vattendirektiv är gränsvärdet för Sb i dricksvatten 5 µg/l.”

 15. johannes

  #12
  Lagra sol i batteri för att utnyttja nattetid till elektrolys?
  Kan man ens räkna på så låga verkningsgrader och höga kostnader utan att blanda in tecknet för oändlighet?..

  Klippt från woki: ”Ordet antimon användes senare och härstammar från det franska ordet för ”Munkdödare” eftersom munkar använde det för att studera alkemi, ovetande om hur giftigt det var för människor.”

  Precis vad vi behöver!

 16. Claes-Erik Simonsbacka

  Det finns aspekter av elsystem, med hög andel intermittent elkraftsproduktion, som måste förändras för att möjliggöra tillväxt i energilagring. Nuvarande tekniska, marknads- och processfunktioner har optimerats under decennier för att passa behoven hos elnät som bl.a. drivs av stora vatten- och/eller kärnkraftverk. Till exempel är batterilagringsoperatörer i många jurisdiktioner föremål för samma elnätavgifter som elnätsbolag, vilket kan begränsa utbyggnaders lönsamhet. Även där det kan vara lönsamt kan projekt misslyckas på grund av hur lång tid det tar att godkänna och integrera nya lagringssystem.

  De största hindren för tillväxten av energilagring är bristande lönsamhet. Lönsamheten för lagring inom energisystemen har mycket att göra med elmarknaderna och de affärsmodeller de stödjer. I många länder reglerar inte policyer och förordningar energilagring och dess roll inom de elsystem som nu anses behöva byggas. Inflationen kommer sannolikt att fortsatt vara relativt hög och försörjningskedjor blir störda, vilket hotar den långsiktiga lönsamheten. Inflation och dyrare lånekostnader påverkar hela värdekedjan för bl.a. energilagringssystem också finansieringskostnaderna för utvecklare drivs upp vilket minskar effekten av statliga stöd.

  Mvh,

 17. Roland Salomonsson

  Om ett dylikt batteri måste laddas/urladdas varje dygn, måste denna kostnad påföras kalkylen! +500 grader ligger nära antändningstemperaturen för bl a trä! Hur uppträder batteriet vid brand? Ett vanligt elbilsbatteri fungerar som en bomb!

  Undrar vem som äger de kända antimontillgångarna i världen??

 18. Berra

  #14 Bengt Abelsson:

  Skulle ju vara lite kul om EU satte stopp för denna typ av batteri pga risken för vattenmiljön

 19. Claes-Erik Simonsbacka

  #9 fortsättning

  Den nyligen tillkännagivna EU-utredningen om kinesiska subventioner för elfordon (EV) illustrerar landets kraftfulla roll i viktiga mineralvärdeskedjor. När det t.ex. gäller elbilar kontrollerar Kina mycket av värdekedjan – från gruvdrift till raffinering, till bearbetning, till batteritillverkning, till tillverkning av fordon. Även elbilar tillverkade utomlands kräver vanligtvis mineraler raffinerade i Kina eller av kinesiska företag. Och eftersom efterfrågan på mineral ökar på grund av energiomställningen, växer Pekings hävstångseffekt bara.

  Kinas marknadsposition skapar extraordinära risker. Mineraler är inte bara centrala för den gröna omställningen och digitaliseringen, de är viktiga byggstenar inom hela vitala sektorer.

  Så, Kina skulle kunna använda sin marknadsposition inom kritiska mineraler som ett tvångsverktyg?

  Mvh

 20. Göran

  Det är i princip två saker som gör att vi kan ha ett välstånd: 1) förmågan att kunna producera ett överskott, 2) billig energi.

  Att hålla på med energiproduktion som inte ger billig energi är totalt meningslöst och kontraproduktivt. Om det är som i inlägg ovan att priset blir 3 kr/kWh i produktionskostnad (konsumentpriset blir betydligt högre), är det bara att lägga ned skiten rent ut sagt.

  Priset för energi påverkar allt annat. Vi ska göra det dyrt att köra bil. Ja, då blev plötsligt maten dyrare, kläder dyrare, bostäder dyrare, bussen dyrare, tåget dyrare osv.

  Grön omställning = Grön misär

 21. iah

  antalet dödsfall förra vintern i eu ska enligt the economist ha varit 149000 jämfört med 2015-19. av dessa redovisades 60000 vara relaterade som covid 19.resten var väder. då hade vi ändå en mild vinter. att folk dör av kyla kan ha samband med dom högre energikostnaderna.

  kallaste sommaren på ett decennium i kalifornien
  kiruna 38 cm snö,karesuando 15 cm, inari saariselka, finland 21 cm. alla i lappland
  nya zealand 1m nysnö i bergen
  utah säsongen första snöfall en månad tidigare än förra året
  verkhojansk,ryssland -10 grader 17 sept, kallaste sedan 2008
  nevada vill att man undersöker antal döda på hög nivå eftersom man haft rekordmånga som dött av
  kyla
  (EIKE)

 22. Claes-Erik Simonsbacka

  #17 Roland Salomonsson

  Viktiga länder i världens produktion av antimongruvor från 2015 till 2022

  https://www.statista.com/statistics/264958/antimony-production/

  Antimon (bland andra) produceras som biprodukt från bl.a. kopparanodslam vid Boliden ABs Rönnskärsverk och Boliden Bergsöe´s sekundära smältverk för bly.

  Mvh,

 23. Claes-Erik Simonsbacka

  #22 fortsättning

  Boliden Bergsöe´s SÄKERHETSDATABLAD för Antimonbly.
  I enlighet med REACH-Kemikalieförordning (EG) 1907/2006

  Utdrag:
  ”Antimon, och föreningar (som Sb) utom Antimontrihydrid, – inhalerbart damm Nivågränsvärde (NGV): – ppm | 0,25 mg/m3 ”

  https://boliden.dk/pdf/sds/le002_s.pdf

  Mvh,

 24. johannes

  #17
  Djävlarna själva, Kina och Ryssland..å alla namn med -stan som suffix.

 25. Björn

  Ett batteri som måste klassas som högspänningsanläggning och dessutom har en arbetstemperatur vid 500 grader, kan knappast ha någon större framtid.

 26. Claes-Erik Simonsbacka

  EUROPEAN INVESTOR AWAD VINNARE 2022
  Donald Sadoway
  Ambri/Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  Priskategori: Icke-EPO-länder

  Utdrag översatt till svenska:
  Kemisten Donald Sadoway har utvecklat ett flytande metallbatteri för att lagra sol- och vindenergi. Består av lokalt anskaffade råvaror ger hans batteri en kostnadseffektiv långsiktig lagringslösning.

  Medan litiumjonbatterier driver miljarder enheter förlorar de vanligtvis 50 % av sin lagringskapacitet under 5 000 laddningscykler. Det betyder att de kanske inte alltid är den mest effektiva lösningen för långsiktig energilagring. Efter att ha tillbringat sin karriär inom flytande metallteknologi, gjorde elektrokemisten Donald Sadoway ett genombrott genom att utveckla ett batteri som lagrar elektricitet i lager av metall som smälts vid temperaturer över 500°C.

  Eftersom alla nyckelkomponenter i batteriet är flytande, lider de inte av den strukturella skada som konventionella batterier upplever när laddade atomer strömmar genom dem. Avgörande är att flytande metallbatterier också behåller 99 % av sin ursprungliga kapacitet under 5 000 laddningscykler. De kan minska kostnaderna för att lagra sol- och vindkraft på elnätet, vilket leder till större mängder ren kraft som förbrukas under toppbelastningstider. I många länder tillgodoses denna efterfrågan för närvarande genom förbränning av naturgas.

  Född i en familj av ukrainska invandrare i Kanada, studerade Sadoway kemisk metallurgi vid University of Toronto innan han flyttade till MIT, där han blev professor i elektrokemi. Efter tjugo år inom aluminium- och stålindustrin utvidgade han sin forskning till energilagringsområdet. Ambri, den akademiska spin-off som han grundade med sina doktorander 2010, har samlat in över 180 miljoner EUR (211 miljoner USD) och planerar att lansera sin första produkt 2023. Förutom forskning och entreprenörsaktiviteter är Sadoway en passionerad utbildare som har hållit en prisbelönt föreläsningsserie.

  Mvh,

 27. Anders Nyström

  I
  Lite kul är det att i Ambris funktionsbeskrivning nämns inte orden anod eller katod en enda gång. Det står flytande metall calcium (Ca) alloy (negative electrode) samt solid antimony (Sb) particles (positive electrode). Det är ju bra eftersom t. ex. pluspolen i en ackumulator vid laddning fungerar som anod men vid urladdning fungerar som katod, I Ambris batteri är elektrodmaterialet vid urladdat tillstånd någon sorts SbCa-legering. Med beteckningarna plus- och minuspol undviks förvirring särskilt i Ambris batteri (jfr deras bild av ett urladdat batteri)

 28. tty

  Hur får man ett flytande-metall batteri vid 450 grader när kalciums smältpunkt är 840 grader? Har kalcium-antimonlegeringen så mycket lägre smältpunkt?

  Det känns också knepigt ur brandsynpunkt. Kalcium är visserligen betydligt mindre reaktivt än natrium och kalium, men 500 gradigt kalcium + vatten torde vara en rätt effektiv bomb.

  #6

  ”Hur blir det med frekvensstabiliteten i näten med dessa batterier? Finns det en dold kostnad för svängmassa någon stans?”

  Faktiskt inte. En av de få fördelarna med batterier är att de reagerar blixtsnabbt när förbrukningen ändras. De kan alltså fungera som ”artificiell svängmassa”. Det är det som är huvudanledningen till att batterier byggs och kopplas in i näten, inte den energi de kan lagra, som är absurt liten.

 29. Håkan Bergman

  tty #28
  450 C råkar var 842 F, slump?

 30. Hans H

  #28 tty

  Det är snarare regel än undantag att blandningen har lägre smältpunkt – ibland mycket lägre. Googla eutektikum.

 31. Claes-Erik Simonsbacka

  #12 Hans H

  Ska försöka!!

 32. Claes-Erik Simonsbacka

  IEAs senaste analys tyder på att energisektorns investeringar i Emerging Market and Developing Economies (EMDEs) utanför Kina kan öka med 4 % 2023, men de skulle behöva öka med cirka 20 % varje år för att nå den nivå som förväntades i Net Zero Emissions by 2030 Scenario (NZE-scenariot 2030).

  Underskottet i investeringar i elnät i många EMDEs är slående och svårt att lösa med tanke på den besvärliga ekonomiska situationen för många företag.

  På andra håll är tillväxttrenderna för investeringar i elkraftssektorn, enligt IEA, mer uppmuntrande. Om Kina skulle bibehålla sin övergripande tillväxttrend sedan år 2019, skulle detta stämma överens med den investeringsnivå som krävs år 2030 för NZE-scenariot. De totala investeringar i elkraftssektorn i Kina och avancerade ekonomier skulle behöva växa med 5 % till 10 % varje år mellan åren 2024 och 2030, respektive. Att upprätthålla så höga tillväxthastigheter hela tiden kan naturligtvis inte tas för givet och inte minst därför måste försörjningskedjor utvidgas, tillstånd säkras, flexibilitetskrav måste hanteras och finansiering måste mobiliseras.

  Enligt IEA är utgifterna under de senaste fem åren, om de bibehålls är man på rätt spår för ett NZE-scenario endast för en handfull teknologier, ledda av solcellsenergi och batterilagring. Investeringstillväxten i vind- och vattenkraft skulle behöva öka avsevärt och likaså i elnät (särskilt med tanke på deras möjliggörande roll för penetration av förnybar energi).

  Avancerade ekonomier och Kina fortsätter att leda investeringar i elnät, tillsammans står de för 80 % av de globala investeringarna. Investering i elnät växer, enligt uppgift, i en stabil takt i avancerade ekonomier med investeringar som ökade med 6 % 2022, men Kina har en högre investerings tillväxttakt på 16 %, trots att investeringarna under 2021-2023 totalt sett var lägre än under den föregående treårs perioden.

  Mvh,

 33. Claes-Erik Simonsbacka

  IAEA: 2023 Scientific Forum: Nuclear Innovations for Net Zero
  2023-09-26

  Session 1 and 2
  http://streaming.iaea.org/24317

  Session 3 / Nuclear for Net Zero
  http://streaming.iaea.org/24318

  Mvh,

 34. Claes-Erik Simonsbacka

  BRICS-nationer går framåt i kärnenergiåtagandet
  – Kina toppar listan med planer på 24 nya kärnreaktorer, varav en kopplas in i år.
  – Indien siktar på att ansluta åtta nya kärnkraftverk till år 2027,
  – Turkiet och Sydkorea som gör också anmärkningsvärda åtaganden.
  – Tre framtida BRICS-medlemmar – Förenade Arabemiraten, Egypten och Argentina – håller för närvarande på att bygga nya kärnreaktorer.

  Förenade Arabemiraten och Turkiet planerar att ansluta ett nytt kraftverk vardera, och i Sydkorea finns ytterligare två på gång för i år.

  Indien, planerar att ha åtta nya kärnkraftverk byggda och anslutna till nätet till år 2027, följt av det tidigare nämnda Turkiet med fyra och Sydkorea med tre reaktorer.

  Mvh,

 35. Claes-Erik Simonsbacka

  Advanced materials and reactors for energy storage through ammonia

  https://www.innovationnewsnetwork.com/advanced-materials-reactors-energy-storage-through-ammonia/29289/

  Mvh,

 36. Claes-Erik Simonsbacka

  The SIMBA project: The rise of sodium-ion battery technology
  29th September 2023

  https://www.innovationnewsnetwork.com/simba-project-the-rise-of-sodium-ion-battery-technology/35414/

  Mvh,

 37. tty

  #36

  Om man stryker flosklerna så står det egentligen: ”det är brist på litium så vi får ta till sämre natriumbatterier istället”

 38. Claes-Erik Simonsbacka

  Helen redo att bygga ett litet kärnkraftverk
  03.10.2023

  Utdrag:
  ”Helen har slutit ett avtal som syftar till att bygga ett småskaligt kärnkraftverk för värmeproduktion. Investeringsbeslutet ska tas inom sex månader,”

  ”Helsingfors energibolag Helen och företaget Steady Energy meddelade på tisdagen att företagen slutit ett intentionsavtal. Målet är att investera i en småskalig kärnreaktor, ett så kallat SMR, för värmeproduktion i huvudstaden.”

  https://www.hbl.fi/artikel/fd85fb14-563c-58ff-915f-f589a599e3f1

  Mvh,

 39. Claes-Erik Simonsbacka

  Behovet av alternativa grafitråvaror, inklusive lignin kan vara mindre betungande för miljön, billigt och utan försörjningsbegränsningar är viktiga. Lignin är en låg kostnad och riklig kol källa. Det kan hittas i lignocellulosabiomassa, såsom trä och switchgrass (högt flerårigt gräs och elefantgräs). Det finns också i jordbruksrester som vetehalm och majsstover. Under 2010 isolerades upp till 50 miljoner ton lignin som en biprodukt från massaprocesser och framställning av cellulosabränslen. Värdet av lignin har undersökts för flera tillämpningar, såsom en betongtillsats, djurfodertillsats och fenolhartser. Förutom dessa applikationer är grafitisering en väg från lignin till grafit. Lignin-härledd grafit kan potentiellt ersätta naturlig och syntetisk grafit i flera högteknologiska tillämpningar, särskilt som anodmaterial i batterier. Det finns redan skalbar kommersiell produktion av lignin- grafit. Under 2019 investerade Stora Enso, en massa- och pappersproducent i Finland, 10 miljoner euro i en pilotanläggning för att producera lignin-härledd grafit som ersättning för konventionell grafit i litiumjonbatterier. Enligt Hermansson et al. och Moretti et al. sträcker sig växthusgasutsläppen från torr ligninextraktion från 0,2 till 0,6 kg CO 2 -e/kg. Om den nedre delen av växthusgasutsläpp (0,5 kg CO 2 e/kg)(7)av grafitiseringsprocessen används för lignin-härledd grafitproduktion, har lignin-härledd grafit potential att minska växthusgasutsläppen med 52–86 % jämfört med naturlig grafit och med 95–97 % jämfört med syntetisk grafit. Den totala växthusgasreduceringspotentialen i USA 2018 skulle kunna vara 6821–7375 kt CO 2 e, om all importerad och inhemsk producerad naturlig och syntetisk grafit ersattes med lignin-härledd grafit. Lignin har potentialen att vara en inhemsk, förnybar källa med låga växthusgaser, vilket framgår av den växande mängden forskning som fokuserar på olika lignin-härledda material som används inom energilagringsområdet.

  Mvh,

 40. Claes-Erik Simonsbacka

  Priserna på sällsynta jordartsmetaller skjuter i höjden efter avstängning av gruvdrift i Burma

  Myanmars delstat Kachin, som tillhandahåller 38 % av Kinas import av sällsynta jordartsmetaller, stoppade gruvdriften, vilket orsakade en omedelbar ökning av de globala priserna.
  8 oktober 2023

  De långsiktiga effekterna av denna avstängning kan leda till brist, olaglig gruvdrift och miljöfrågor i regionen.

  Mvh,

 41. Håkan Bergman

  CES #39
  Det är många som vill åt ligninet, men det kan inte räcka till allt.
  https://www.skogsindustrierna.se/siteassets/dokument/rapporter/bioenergi-fran-skog-och-skogsindustri.pdf#page=23&zoom=125,0,0