Jag mår illa – eller grön skymning

Vindkraft Österlen3
Vindkraftsindustrin är bankrutt. I ett öppet brev till regeringen ”lipar” de nu efter mer subventioner. Från att under flera år påstått att vindindustrin är lönsam och effektiv  och att vi som haft en annan uppfattning har varit lögnare, okunniga och desinformatörer kan man nu inte längre dölja sina lögner. Trots att man står på gränsen till kollaps fortsätter man att med mördande reklam och glädjekalkyler sälja vindkraftverk och andelar till privatpersoner, lantbrukare, kooperativ, kommuner och företag. Jag har inga ord för detta.
Jag mår bara illa!
Öppet brev till Regeringen
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Adolf Goreing

  Skriv ett öppet brev till regeringen du också! Inget att förlora!

 2. HenrikM

  Det var givet att skulle komma. Såsom priserna är nu måste vindkraftsnäringen vara ett pyramidspel. De som gick in tidigt och har redan gått ur har troligen gjort sig en hacka. Men stora flertalet som gick in senare sitter nu med Svarte Petter. Arma investerare.
  Som tur är så tar nu dårskapen slut, det ska mycket till för att bygga nya vindkraftverk nu. Om det sker måste någon lura någon annan å det grövsta.

 3. HenrikM

  Jag undrar om Maud Olofsson tog fram papper och penna och räknade på Arises intäkt/kostnad innan accepterade styrelseuppdraget. Förstod hon, trots allt gick med? Eller? Hon blev visst ledamot den 25:e april, det hade ju varit uppenbart från början av året att detta kan bara sluta på ett sätt (om man inte lyckas prångla ut nya subventioner).

 4. HenrikM

  Om jag räknar rätt så får jag till att de räknar med 80 öre/kWh som produktionskostnad i snyftbrevet. Det låter konstigt högt. Jag pratade med en vindkraftsägare bara för ett par dagar sen, han hävdade att han gick runt på 50 öre/kWh. Det i och för sig lät lågt… vem ska man tro på?
  80 öre verkar dock stämma om man sätter sig och analyserar Arises kvartalsrapport.
  Man kan tycka att dom räknar med tämligen låg ränta på 4,5 %. Arise gav under kv 1 ut obligation på 350 mkr för Stibor 3 mån + 5 %.  Det ger en ränta på över 7%. Märkligt att de räknar med en så låg ränta i brevet?

 5. bom

  Det är vanlig budgivning. Man skulle gärna vilja ha 80 öre för då skulle pyramidspelet kunna drivas vidare och en del kastanjer kunna krafsas ur elden. Kanske är man fortfarande hemma med 75 eller 70 öre men då börjar det brännas. Offshore VKV måste nog långt över kronan. Det är en fiffig kranbåt den där som står på tre ben – men den är fan så dyr att anlita. Underhållskostnadern blir inte nådiga. Och var är reglerkraften?

 6. bom

  PS Det är min tro att Mad Olofsson inget begriper (men man kan ju ha fel?).

 7. bom

  Ja detta var ett aktstycke som måste betecknas som märkligt. Nu försöker man svindla regeringen också! Varför är jag så rädd för att den bluffen skall gå hem???? 🙂

 8. HenrikM

  bom #3, får dom 80 öre/kWh så går det bara jämt upp, de behöver några ören till för att göra vinst. I det läget är det inget pyramidspel, då bär sig vindkraften utan att man behöver knapra på nytt kapital för att ha rull på verksamheten.

 9. HenrikM

  Jag vet att min mamma funderade på att köpa in sig på vindkraftverk för nåt år sen. Jag avrådde. Jag kommer inte längre ihåg skälen, men redan då borde det varit uppenbart att på lång sikt kunde det bara inte löna sig.

 10. Håkan Bergman

  Återigen denna förbannade verklighet. Vindindustrin får trösta sig med att dom inte är ensamma:
  – Vad vi har gjort är att vi har konstaterat att den prissättning som vi lade inte riktigt stämmer överens med den förväntan som finns, sade ishockeyförbundets ordförande Christer Englund på presskonferensen.”
  http://www.dn.se/sport/ishockey/just-nu-folj-presskonferensen-om-vm-biljettpriserna

 11. Man blir förbluffad, förtvivlad och skadeglad på en gång!
   
  Jonny, jag tycker också att du skall skriva ett öppet brev där du påtalar olämpligheten i att ”höja ambitionsnivån” i certifikatssystemet. Jag tror faktktiskt inte att dom kommer att göra det men det kan ju vara bra att ha det sagt.

 12. BJFO

  Begreppet glädjekalkyl har fått en ny innebörd!

 13. bom

  Wolter! En klapp på axeln i Brüssel från president Herman (van Rumpuy) tror jag kan råna oss på väldigt många skattekronor! Våra politiker jobbar inte för oss längre. Prio 1 deras egen kassa och prio 2 uppskattningen och beundran från kotteriet för de djärva svenska politikerna som har ambitionen att ”leda” sitt folk i första ledet till lämlarnas avgrund!

 14. bom

  Fogliga folk skulle jag ha skrivit! Det är vårt problem – vi fogar oss. Vi måste visa knytnäven i friska luften fullt synlig. Att ha knytnäven i byxfickan följande lämmeltåget går inte längre!

 15. Inge

  Såvitt min statistik är komplett är det nu begränsad eller ingen effekt på 3 reaktorer pga revision som pågår nu under den varma årstiden och det växlar mellan reaktorerna. Resten av reaktorerna är igång och ger rätt låga elpriser. Flolårets problem verkar vara över och att vi nu har ett normalläge. Inte bra för vindkraftens ägare.

 16. Lars

  Om det inte går att få mer subventioner så kommer man troligen att kräva att ett eller flera kärnkraftsverk omedelbart skall stängas för våra barnbarns skull för att få upp priset den vägen .

 17. Politiker kan finansiera vilket vansinne som helst med subventioner. Vindkraften är bara ett av många sinnessjuka projekt där skattepengar slösas bort för att politikerna ska må bra om natten eftersom ”de gör skillnad och tar sitt hållbara ansvar”.
   

 18. bom,
  Du har nog tyvärr rätt. Å andra sidan borde det bli liiite svårt för dom. Om det händer måste vi protestera å det grövsta!

 19. Slabadang

  Påminner om tiggarbrev från Nigeria!
  ”Welly goood investment special prize only for you”. Att de bara har samvete?? När (v) är en av de som vill stoppa undersköterskors pengar i fickorna på vindkraftsprofitörer så är cirkeln sluten och vi kan utöver KK för vindkarftsindustrin deklarera ett KK för hela partioligolpolet.
  De joibbar inte längre för svenska folkets och landets bästa. De jobbar för byråkrater i Bryssel och veckans sista pk nyck bland våra journalister.
  EU är det sämsta som någonsin drabbat Svenska folket i fredstid. Medelemskapet innebar ett avvecklande av vårt folknationella intresse och våra politiker har blivit meningslösa pappfigurer i riksdagen.
   När reinfeldt nu skall ner på något nytt ”toppmöte” i EU där EU tigger ännu mer pengar för att kunna bedriva en ännu mer omfattande förskingring av medlemsländernas medel i den naiva tron att det är så jobben skall skapas i EUROPA. Nya lån nytt slöseri. Vi måste går ur skiten omedelbart och våra vindsnurrors utplacering är en konsekvens av EUs ”one size fits all” klimatpolitik oavsett vad länderna har fölr enerigförsörjning.
  Att jag var så korkad att jag röstade för inträde i EU är bara nåt jag kan be om fölåtelse för. Så korkat … så korkat! jag borde ha insett vad som komma skulle……
  Så länge som EU var tvunget att sälja in sig till folken var det fine. Direkt efter att vi lämnat över makten så var det slut med det och byråkrat utsugarna tog sig rätten att exploatera medelmsländernas folk med fullkständigt inkompetent politik.

 20. Slabadang

  Vår medborgerligt svaga position blir allt svagare!
  Det går inte att utkräva ansvar uppåt bara nedåt. Så är våra grundlagar ordnade. Vore våra politiker satta under samma ansvar som vanligt anständigt folk skulle vi kunna kräva skadestånd och ansvar för ”verksamhetsfrämmande” kostnader lagda på både medborgare och stat. Dit hör subventioner och ”satsningar” helt utan mätbara positiva resultat för landet. Våra politikers frihet och makt måste helt enkelt minst halveras och revisionen stärkas och en nedläggning av pappfasaderna iform av JK och JO samt KU. Inkompetens och maktmissbruk måste helt enkelt få ett pris genom utmätbart ansvar. Vi lever i demokraturens eget Nordkorea.

 21. Slabadang

  Johnny!
  Lägg ut ett upprop här på TCS där folk kan stödja uppropet och kräv samtidgt en öppen hearing av vindkraftsindustrin och deras finansiärer som sitter i riksdagen i rikssadgen begär en halvdag för det demokratiska underskott som råder i frågan. Med KVA s betyg ”obergiplig” så är de skyldiga att visa färg om vindkraften!!

 22. På något vis känns det ändå fel, eller snarare sorgligt, att en industri fått problem, även om det gäller den förkättrade vindkraften. Trots allt finns det vanliga knegare som försörjer sig på byggandet av dessa vindfjollor……..nåja, bara en medmänsklig reflektion…

 23. HenrikM

  Labbibia #22
  Jag tycker riktigt synd om alla privata investerare som har lagt sin surt förvärvade förmögenhet i detta jättebedrägeri. 

 24. Forts # 22
  Men knegarna är som vanligt de minsta kugghjulen i maskineriet…..när de stora kugghjulen sakta men obevekligt börjar snurra…..så blir det som vanligt för de små att pinna på utav bara h-vete!
  Man kan kanske hoppas att dessa ” små kugghjul” i stället får chansen att bidra med sitt kunnande och sitt svett i bygget av modern kärnkraft!

 25. HenrikM #23
  Javisst, även de drabbas ju oerhört hårt.

 26. Slabadang

  Met office chef (Fd WWF).
  Åker tydligen runt i oilka studios och bortförklarar Met Offices urusla nederbördsprognos för April. Han lär inte behöva göra samma sak för sin byrås prognos för maj. Ty vilken typ av väder/temp/nederbörd omfattas inte av denna prognos?: Å ena sidan … å andra sidan… det kan bli varmt och det kan bli kallt.. den kan blåsa men också vara stilla….kan man skapa något mer tydligt exempel på meningslöst vetande?
  SUMMARY – TEMPERATURE: The balance of probability, both for May and the period May-June-July 2012, favours UK-averaged temperatures above the 1971-2000 climate mean, but in line with those observed over the last ten years. However, predictability for both periods tends to be low, with current forecasts indicating greater-than-average uncertainty in UK weather patterns as early as the beginning of May. May is also a month where there can still be large swings in temperature depending on the prevailing wind direction and so cold spells are still possible despite the most likely scenario being for above-normal temperatures. The probability that the UK-mean temperature for May-June-July will fall into the coldest of our five categories is less than 5%, whilst the probability that it will fall into the warmest of our five categories is around 45% (the 1971-2000 climatological probability for each of these categories is 20%).
  Folk måste väl ändå börja fatta att de har inte en susning om nånting bortom vad de kan se på radarn.

 27. Holmfrid

  Om vi eldar fossilt som faan, så kanske Global Warming accelererar, vinden ökar och vindbolagen slipper bli blåsta – si där en patentlösning som tillfredsställer alla.

 28. Ulrik

  Journalister: Kräv ett svar från Lööf, Hatt och Ek i kväll! Ge er inte. Precis som när ni jagar den som inte betalt TV-licensen.

 29. HenrikM

  Nu har MP skapat en replikartikeli Svd:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skattebetalarna-far-sta-for-en-hardsmalta_7175357.svd  

 30. Slabadang #26
  Inte John Hirst väl?

 31. Christopher E

  Men Jonny, må inte illa. Det måste ändå kännas lite bra att få så rätt trots allt spott och spe. Gratulerar!
  Detta är ju ändå positiva nyheter på många vis så länge inte subventionsnivån ökar. Många planerade projekt måste väl hamna i malpåse nu. Mitt hjärta blöder… 😀

 32. Slabadang

  Labbibia !
  näe ännu högre upp. Robert Napier styrelseordförande. Hirst är nog diskad och förbrukad för PR ändamål sedan Andrew Neil kölhalade honom inför tittarna. 🙂

 33. Håkan Bergman

  Apropå kölhalad inför tittarna, visst vore det gott om Wikegård blev politisk reporter i stället:
  http://www.tv4play.se/sport/hockey-vm?title=experten_sagar_hockeybossen&videoid=2188444
   

 34. Jonny Fagerström

  #31
  Jodå vi har fått rätt på alla punkter.
  Jag tror att vindindustrin nu inser att både FSL och TCS har tillgång till all kompetens som behövs både i ekonomiska, vetenskapliga och alla andra relevanta frågor. Man får svårt att påstå att vi är okunniga och sysslar med desinformation framöver.
  Det roliga är att det tillkommer kompetens hela tiden till detta nätverk. Varje vecka ringer det någon/några som anmäler sig och vill hjälpa till med sitt kunnade. Allt från proffessorer och konsulter till helt vanligt folk. Det är jättekul. Sånt gör att jag faktiskt tror att vi kommer att greja allt detta till slut.
   
  Det jag mår illa över är vindindustrins oetiska agerande. Man vet att man lurar människor men man fortsätter ändå. Man vet dessutom att vi vet.
  Kanske börjar man tom förstå att spelet är slut.

 35. Förra året orerade Maud Olofsson om de höga elpriserna och att det var kärnkraftverkens fel.
  Nu är priserna låga och då är det återigen kärnkraftverkens fel.
  Hur man än vänder sig … 

 36. HenrikM

  Jonny #34 … kämpa på, från läktaren så kommer ovationer!

 37. Christopher E

  #34
  Precis så är det. Att få rätt på detta vis stärker vindkraftsmotståndets trovärdighet ordentligt.
  Att påtala vindindustrins ÖKADE krav på subventioner när de hela tiden lovat att de ska bli effektiva och lönsamma och inte behövas stöttas av skattebetalarna längre blir ett givet inslag i vindkraftskritiska insändare framöver.
  FSL har gjort ett gott arbete att rädda individer (och givetvis även naturen själv) från att få sin miljö spolierad av industrilandskap. Det gläder mig att stödet för er ökar. Jag följer flera områden i min närhet där boende desperat försöker rädda sin omgivning från miljöförstörande vindkraft. De behöver all hjälp de kan få.

 38. HenrikM

  Jag har tänkte på det här tiggarbrevet. Det är hur bra som helst. Nu finns ju svart på vitt vad det kostar att producera vindkraftsel. Förut har jag sett allt från 50 öre till 85 öre. Men nu vet vi, det kostar 80 öre/kWh. Då är i alla fall den diskussionen över. Sen att de dessutom tjänar bara 45 öre/kWh… Herregud… Det lär gå fort utför!

 39. Staffan

  Gamesa Corp Tecnologica SA,  Spanien:
  kurs 20 maj 2011  €6:75,  3 maj 2012  €1:93
  (nu 28%)
  (Bloomberg Businessweek)
  Vestas Wind Systems A/S, København:
  kurs 19 maj 2011  dkr 169:10,  2 maj 2012  dkr 44:20
  (nu 26%)
  (Bloomberg Businessweek)

 40. ANNONym xxx

  Det där har man ju kunnat läsa om lite varstans på nätet i ett halvt decennium nu.
   
  Appropå Arise Windpower så har företaget varit konkursmässigt i närmare två år. Kolla årsredovisningarna, man behöver inte vara ett geni i ekonomi för att se hur de har blåst upp tillgångssidan med nyemissioner, aktieköp och övervärdering. Förra årets nya knep för att manipulera balansen verkar vara att krympa de avskrivningarna helt utan motivering samt anställa ett gammalt socialdemokratiskt polisbefäl. Slutligen så medger de att företaget är till 100% belånat och väljer in Maud i styrelsen, sannolikt för att få mer pengar av staten & skattebetalarna.
   
  Men vad gör PG Gyllenhammar i styrelsen?, eller hur klarar han att sitta kvar?, borde inte den gamle industripatriarken må illa av Arises fasoner i årsredovisningen? Eller har han helt enkelt blivit gammal, äldre, äldst?
   

 41. ANNONym xxx

  Re HenrikM #38:
   
  De har inte tagit upp en massa saker som de skall betala i framtiden, skatt tex.  Nedmontering. Utbyte av verken efter ~5 år i genomsnitt, osv. osv.  Mest makabert är att de antyder att de vill att regeringen skall häva de avtal som de ingått med markägarna och omkringliggande markkonstruktioner.
   

 42. benke

  Tack Jonny Fagerström! Fight the good fight! Utomordentligt skrivet.
  Återigen, tack Jonny för ditt engagemang!
  Vänaste hälsningar.
  /Bengt
   

 43. Gunnar E

  ”Vi önskar att regeringen lyssnar på marknaden…..”
  Så står det i brevet. men marknade är väl el-konsumenterna och inte vindkraft,sägarena? Eller har jag fattat fel?
   

 44. Gunnar E

  Korrigering
  ”Vi önskar att regeringen lyssnar på marknaden…..”
   Så står det i brevet. men marknade är väl el-konsumenterna och inte vindkraftverksägarna? Eller har jag fattat fel?

 45. Johan M

  När de gäller elcertifikaten så är det bra att veta att dessa endast till en del går till vindkraftverk. Den stora bidragstagaren är kraftverk som använder biobränsle. Om man tittar på statistiken från Cesar (https://elcertifikat.svk.se) så gick 10 miljoner av 18 miljoner utfärdade certifikat det senaste året till biokraftverk. Vindkraftverken fick under samma period drygt 6 miljoner certifikat och de resterande 2 miljonerna gick till vattenkraft. 
  Den stora vinnaren i det tysta är, ofta kommunalägda, kraftvärmerverk som har uppgraderat sin kapacitet att generera el från skogsavfall. Jag tror nog att det är betydligt bättre ekonomi i ett biokraftvärmeverk än vad det någonsin kommer att vara i ett vindkraftverk. Eftersom idén med elcertifikaten är att främja förnyelsebar energi så fungerar det väl alldeles utmärkt: olönsamma vindkraftverk läggs ner och biokraftverken får mer betalt för sina certifikat.
   
  (Man kan naturligtvis diskutera om idén med förnyelsebar energi är så bra men det är en annan femma)

 46. Gunnar Strandell

  Johan M #45
  Vet du om torveldade verk som i Uppsala också får del av certifikaten?
  Jag är mest intresserad av det praktiska och ekonomiska slutresultatet av en diskussion som fördes om torv skulle räknas in bland de fossila bränslena eller om det skulle räknas som förnybart biobränsle.

 47. HenrikM

  Joahn M #45
  Vet du vad kostar att tillverka el respektive värme från kraftvärmeverk som eldas med trä respektive torv? Jag har också din känsla att det är bra mycket mer lönsamt med kraftvärmeverk än med vindkraftverk. Men jag hittar inga bra siffror.
  Jag är väldigt nyfiken om man kan tänka sig av el-certpriset kommer gå upp i framtiden. Jag har en känsla av att torv kommer komma stort, jag läste i lokaltidningen i Jämtland att det aldrig någonsin varit som fart på tillståndsprövning av nya torvtäckter.
  Som jag förstår det så får man elcertifikal för torv om det används i kraftvärmeverk (verk som tar ut både värme och el). 

 48. Påminner mycket om dravlet med ”hur bra det är för Sverige med Inv andring”…..
  Verkligheten och särskilt den ekonomiska kommer alltid ikapp. 

 49. Johan M

  Kraftverk som använder torv tilldelas elcertifikat men enbart till den del som verkligen producerar el. Om man i ett kraftvärmeverk även levererar fjärrvärme så räknas enbart elproduktionen. Torv är dock inte biobränsle utan särbehandlas i bestämmelse.
  http://energimyndigheten.se/sv/Foretag/Elcertifikat/Om-elcertifikatsystemet/
   
  Det som påverkar priset för elcertifikat är den så kallade kvotplikten. Som ni ser i länken ovan så går denna nu ner från 17,9% i år till 13,5% nästa år. Den ligger sedan lågt innan de klättrar till en topp 2020 varefter den sakta fasas ut. Vi kommer alltså ha en minskande efterfrågan de närmaste åren. Förra året uppgick kvotplikten till drygt 16 miljoner certifikat men under detta året så kommer den alltså att gå ner till kanske 12 miljoner certifikat. Samtidigt ökar antalet kraftverk som kvalificerar sig för certifikat och dessa har de senaste  åren gått från 18 miljoner till 22 miljoner certifikat per år.
   
  Under detta räkenskapsår (april – mars) kommer vi alltså ha en efterfrågan på 12 miljoner certifikat och en ytterligare tillförsel av kanske 24 miljoner certifikat. Jag är inte anställd på energimyndigheten eller liknande så jag kan ha helt fel i hur jag har tolkat systemet men i mina ögon så borde priset på elcertifikat ligga runt noll öre. Nu ligger de runt 15 öre så det är antingen så att de som har certifikat sitter på dem för att inte sänka marknaden eller så har jag missat någonting.
   
  En intressant företelese är den s.k. kvotpliktsavgiften på 150 procent medelvärdet under året. Det är den straffavgift som en kvotpliktig måste betala om de inte har köpt tillräckligt med elcertifikat. Jag vill inte stödja någon kartellbildning men vad händer om de kvotpliktiga bestämmer sig för att inte köpa några certifikat…. 150% av … 0 öre …. är  0 öre    🙂 
   
   
   
   
   
   

 50. HenrikM

  Är det någon fler än Johan som kan bekräfta att el-certen är på väg ner mot noll? Det skulle ju bli mer en katastrof för vindkraftsnäringen. Jag tycker verkligen synd om dom stackars företagarna som satsat i detta pyramidspel.

 51. Gunnar Strandell

  Johan M #49
  Stort tack!
  Jag tolkar svaret som att om man eldar torv och gör el av energin skadas inte klimatet, men annars… 
  Det gör att jag förstår att de som driver klimathotet inte ställer upp i debatter. 😀 
   

 52. Ulrik

  I Malmö ska man satsa på vindfkraft. Innanför stadsgränsen. Med kommunala pengar.  Moderata oppositionsrådet påstår att det blir lönsamt. Arma malmöbor.
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/enighet-kring-ny-vindkraftssatsning

 53. Johan M

  Ulrik #52
  I artikeln läser man ”..den som har eget vindkraftverk blir befriad från energiskatten” och man undrar vad detta kan vara. Lite googlande ger denna kluvna betraktelse av hur systemen fungerar
  http://staffanstorp.mpbloggar.se/2011/06/07/dubbelmoral/
   
   

 54. Man kan spekulera i om det är de gröna som är utpreglade  socialister eller om det är kommunister som utnyttjare de gröna. Iofs lika illa i båda fallen
  http://hauntingthelibrary.wordpress.com/2012/05/06/warmist-scientists-claim-permanent-recession-needed-to-tackle-threat-of-global-warming/
  Grön rejäl skymning blir det i båda fallen

 55. Ulrik

  Johan M #53. Ja det är en förskräcklig dubbelmoral. Finanisminster Borg tycker illa om räntesnurror, särskilt om skattepengar är inblandade.
  Men Hatt – Borg och kommunala M-politiker tycks gilla energiskattesnurror och då är det rätt att satsa kommunala skattepengar på vindkraftverk för att undanhålla energiskatt. Ta från de fattiga och ge till de rika. Det verkar snurra snabbare och snabbare och innovatörerna är stolta.

 56. ANNONym xxx

  Re HenrikM #50:
  Ju mindre elcert som produceras av de ”betalande” desto mindre pengar går in i systemet. Ju fler vindsnurror som ställs upp desto mindre tilldelas varje enskild snurra.
  Det finns alltså ett förutbestämt ekvilibrium i elcerten, dvs. ett förutbestämt antal vindsnurror av en viss effekt.  Det enda sättet för ett vindsnurrebolag att teoretiskt ”besegra” systemet är helt enkelt att ligga still med stort kapital och köpa upp konkursade vindsnurreoperatörer och byta ut deras gamla vindsnurror mot nya vindsnurror och att inte bygga fler nya vindsnurror. Detta sätt funkar dock inte ifall fler vindsnurror byggs. Vidare är systemet dysfunktionellt ekonomiskt pga. den låga kvaliteten på vindsnurrorna och den obalanserade ström som produceras. Tex. går Vestas vindkraftverk ner väldigt ofta sett till statistiken och man kan inte förvänta sig att en vindsnurra i 2MW maxeff. klass håller mer än 5 år i svensk snäll terräng.  Tittar man sedan på intjäningen så innebär ett system utan reservkraft att det blir snuskigt dyrt vid vindstilla utan att vindsnurrebolagen får pengar samt att det blir äckligt billigt vid goda vindförhållanden vilket innebär att vindsnurrebolagen inte får pröjs då heller.  Försöken att med tvång och via företagssamhet prissäkra vindkraften verkar ha fallerat kraftfullt sett till Kraft&kulturs förehavanden såvida det inte handlar om politik etc.

 57. Stickan no1

  Favorit i repris med samma upplägg som vindkraftverken:
  Omvänd Robin Hood skatt som tar från fattiga och subventionerar de rika. Och det synsättet stöds framförallt av MP och V när det kan klassas som ”gröna initiativ”.
  Helt obegripligt.
  http://wattsupwiththat.com/2011/10/14/friday-funny-the-guilt-of-tesla/
  Svenska versioner:
  http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Aktuella-bidrag-och-stod-du-kan-soka/Stod-till-solceller/
  ”Stödnivån är maximalt 45 procent av investerings­kostnaden.”
  ”Det finns ett tak för stödet på 1,5 miljoner kronor per solcellssystem och de stödberättigade kostnaderna får uppgå till högst 40 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.”
  I Sverige får man ut ca 1000 kWh/ per installerad kW solel.
  Många års payoff blir det.
  http://www.regeringen.se/sb/d/15086/a/174403
  ”Storleken på premien per supermiljöbil kan som högst uppgå till 40 000 kronor för privatpersoner.”
  Det är inte rimligt att använda skattepengar till detta.

 58. Janne

  Södermanlands nyheter har idag ett debattinlägg av Annika Helker Lundström på Svensk vindindustri där hon propagerar för fler vindkraftverk i Södermanland. (Vi ligger nämligen efter med bara 4st inom länet).
  http://www.sn.se/asikter/debatt/1.1429052