Isabella hoppar av

Isabella

Isabella Lövin har idag låtit meddela att hon tänker lämna politiken förmodligen i januari nästa år. SVT har gjort en kort intervju med henne men det lär komma mer under kvällens nyhetssändningar.

”– Jag ser att det bästa för partiet, för att få ny energi och för att vi ska kunna växa i nästa val, är att det finns tillfälle för ett nytt kvinnligt språkrör att bilda ett nytt starkt team tillsammans med Per Bolund för att göra en bra valrörelse, säger hon till SVT.”

Detta väcker en rad frågor hos mig. Den första är naturligtvis varför hon hoppar av? I en intervju i DN säger hon att hon längtar efter nästa kapitel i sitt liv där hon kan få tid till att skriva och få mer tid för familjen. På en direkt fråga om det finns något annat motiv svarar hon:

”– Nej, anledningen är att jag behöver ha ett långsiktigt perspektiv. Jag har fattat det här beslutet för att jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet.”

Jag kan inte låta blir att fundera på hennes tankar kring Miljöpartiets chanser i nästa val. Hade hon hoppat av om hon hade trott att MP skulle få säg 10 procent eller gör hon det för att hon känner sig relativt säker på att de kommer att hamna under riksdagsspärren? Anser hon i så fall att hon själv har misslyckats att fånga väljarnas intresse?

Nästa fråga är såklart vem som kommer att ta över som Miljöpartiets kvinnliga språkrör? Alice Bah Kuhnke kunde, i en intervju på SR 2018, tänka sig att blir nytt språkrör men hur ser hon på detta nu? Även kulturministern Amanda Lind har dykt upp som en möjlig kandidat.

Vad tror ni om Miljöpartiets chanser i nästa val, har de ökat eller minskat på grund av att Isabella ämnar hoppa av?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar Juliusson

  Man kan fråga sig om Lövin inte har möjligheter till ett välbetalt utlandsjobb inom klimathotsindustrin/NGOer, där hennes förhandlingsposition idag är bättre än den blir efter ett katastrofval (ur hennes synpunkt) 2022.

  Alice Bah Kuhnke har enligt uppgift redan avsagt sig intresse för posten. Hon har nog alltför bra i EU avseende finansiell situation nu och i framtiden i relation till arbetsinsats och utsatthet för att vilja ta på sig det mycket krävande jobbet att försöka lyfta MP med dess hopplösa politik. Det kanske blir någon yngre aktivist som vill uppåt, kanske hon som är migrationsansvarig och synts mycket senaste tiden. I så fall tippar nog MPs klimatpolitik helt över ända.

 2. Lars Cornell

  Öka eller minska? Det beror nog helt på vem som kommer i stället och om SVT och SMHI kommer att fortsätta stötta Mp med sin propaganda.
  Löfven kan också välja nyval vilket skulle vara fördelaktigt för S i nuvarande situation som är så bunden till Mp.

 3. Håkan Bergman

  Varför inte Tovatt som efterträdare, kom ihåg att kön är bara en social konstruktion? Och varför bara två språkrör, MP hänger inte med i svängarna här, nån som vet hur många kön vi räknar med idag?

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Frågan är om inte Coronapandemin har slagit undan benen för klimatfrågorna även här i landet. MP ser inte ut att få plats i riksdagen efter nästa val och det vill verkligen till att ta sats för att engagera sig i partiets kärnfrågor och lyfta partiet nu.
  Hennes bästa tid har utan tvekan varit och det är nog klokt av henne att hoppa av medan tid är.

 5. Lasse

  Preem kommer att få tillstånd.
  Hamnar mitt i Isabellas knä.
  Nytt språkrör slipper ansvaret inför medlemmarna.

  Det är min gissning vad som ligger bakom när löven faller i höst.

 6. elias

  Man skulle väl gärna önska sig att det blir Kunke som blir vald. Säkrare kort föa få dom ur Riksdagen finns nog inte.

 7. Peter Stilbs

  Vid 57 får hon, vad jag läst, full statsrådspension – usch vad hon kostat Sverige – och sen en guldkant ovanpå detta

 8. Peter F

  Känns som att hon fått jobb av globalisterna på nåt välbetalt jobb för att lätta Löfvéns börda. Inte ska hon sitta i sin skrivstuga, Välavlönat avsked väntar givetvis och svenska folket accepterar korruptionen.

 9. jensen

  MP-bossen har nog insikt att hennes hjärtefrågor ( religion) , nämligen tokiga klimatsatsningar, troligtvis blir satta på undantag, allteftersom den pseudovetenskapliga basen rämnar.
  Kanske har hon fått information om den olycksbådande ekonomiska framtiden.

  Economy: The fall is more likely to accelerate than recover.
  Industry: Will contract rapidly as well as trade.
  Asset bubbles: massive wealth destruction.
  Dollar: Will implode leading to hyperinflation.
  Deficits: Will accelerate for years.
  Depts: Surge to 200 %of GDP and higher when banks collapse.
  Unemployment: 20-30 % and higher.
  Pensions: disappear. USA

 10. Fredrik S

  Håkan Bergman https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385330

  Tovatt och kaviarkillen, han kallas tydligen så internt läste jag, vore nog inte dumt för oss här.

  Nä, inte riktigt koll på hur många kön vi räknar in.

 11. Håkan Bergman

  Budgetförhandlingarna står för dörren, blir det kaviarkillen ensam, han har gått ut hårt och kräver 250 miljarder i klimatsatsningar dom närmaste fem budgetåren? Lycka till och stödpartierna ska med på tåget också, kan nog bli en M-KD-SD-budget för nästa år igen, pallar Löfven det? Fattas bara att coronan slår till igen mitt i röran.

 12. Ulf

  Jag träffar och umgås med allsköns personer med olika politiska åsikter. Jag har träffat många som tar klimatfrågan på stort allvar.
  Men jag har faktiskt aldrig träffat någon som har klimatpanik eller blir förfärad av min inställning i klimatfrågan. Visst jag avviker tycker folk förstås, men hur många har ni träffat som tycker att det är den viktigaste frågan i deras liv? Hur många har blivit alldeles galna av ilska för att ni tycker klimathotet är överdrivet? Hur många tycker det är viktigare med klimatet än äldreomsorg och sjukvård?
  Lövin upplever jag som totalt okunnig vad gäller miljöpolitik. Bolund är faktiskt rätt kunnig i bl a ekonomi trots ett antal klumpiga uttalande.
  MP har chansen att nu bli ett parti för miljön. Alltså klassiska miljöfrågor inte klimattramset.
  En mycket djärv teori. Tänk om de vill tona ner klimatfrågan och bli ett mer klassiskt miljöparti? Dessutom inte definieras som ett socialistiskt parti. Tror kanske inte riktigt på detta själv. Men inget är omöjligt. Opinionsmässigt har ju inte klimathysterin sålt annat än till småbarn som inte har rösträtt.

 13. Ulf,

  ”Tänk om de vill tona ner klimatfrågan och bli ett mer klassiskt miljöparti?”

  Knappast. Miljöpartiet är inte särskilt intresserade av miljön där kunskapsläget är lågt. Nej, det handlar mer om en total samhällsomvandling med en centraldirigerad ekonomi som är målet. Demokratin står heller inte högt i kurs. Jag har aldrig hört någon MP:are som talar sig varm för individuell frihet och fri kapitalism.

 14. Daniel Wiklund

  Isabella L kommer att klara sig, i varje fall ekonomiskt sett. Miljöpartiet får man hoppas inte tar plats i riksdagen efter nästa val. Men hur ska det gå för klimatet och jorden nu när en av planeträddarna slutar.

 15. Håkan Bergman

  Ingemar N. https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385341

  Exakt, det är för många som inte tar MP på allvar, dom menar verkligen en total samhällsomvandling, och den kommer inte att innebära ett bättre liv för oss. Många intelektuella, särskilt inom politk och media gjorde samma misstag om Sovjetunionen under 20- och 30-talet, man vägrade se att för kommunisterna var klasskamp och proletariatets diktatur blodigt allvar, men kommunisterna menade verkligen vad dom sa.

 16. En annan

  Carolina Skoog, finns ingen annan.
  Miljöpartiet verkar ha en fabless att hitta partiledare i mediadjungeln, men nu måste dom nog hitta en riktig miljöpartist, som varit med från början.
  Lövin var journalist på Svensk Damtidning, skrev en bok om det tysta havet, jo jag vet patetisk titel på en ändå viktig bok.
  Mitt tips är ändå skoog, pragmatisk, fast i Lund, kompis säkert med Morgan.

 17. Daniel Wiklund

  Nyss på rapport, om orkaner i USA. Underförstått att klimatförändringarna gör att jorden snart är obeboelig, allt människornas fel. Så länge SVT är överbefolkat av miljöpartister så fortsätter SVT att vara ett språkrör för MP, med eller utan Isabella L.

 18. Christian H

  Så skönt att slippa Isabella Lövin, var min första tanke. Vid närmare eftertanke så är jag inte lika säker, då det finns risk för att det blir ännu värre. Det finns gott om knäppgökar och fanatiker inom mp och risken är stor att det blir ännu värre. Min förhoppning är att man väljer en ”nyttig idiot” som är så frånstötande och galen att partiet skadas och ramlar ur riksdagen.

 19. MP är för överskådlig tid (till 2030?) klavbunden till Agenda 2030, vilket är rättesnöre för partiets politiska agenda. Vem som agerar språkrör betyder inget, om vi rätt ska förstå MPs egen retorik. Kanske ska ett helt fossilfritt regnbågskompani representera stollerierna kring klimat, energi och migration, därtill identitetär fokusering, könsneutralitet och rabiatfeministisk terror.
  Min egen prognos är att medborgarna förpassar MP till historiens skräpkammare 2026, med exit Regering och Riksdag år 2022.

 20. PK

  Rekryteringsbasen är Svensk Damtidning och Bolibompa. Möjligtvis programledaren för fem vindmöllor är fler än fyra kärnkraftverk? Allas vår ”Jag ställer inte upp i debatter” Pär Holmberg. Så löser sig könsfrågan också då han verkar sakna sådant.
  (Medveten om den låga nivån i denna kommentar. Men då företrädare för detta Kalle Anka parti stämplar ytterst vettiga personer som förnekare kanske det hela måste ses som en lek. Klimatfrågan studeras utifrån den egna gräsmattan etc.)

 21. Fredrik S

  En annan https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385344

  Carolina Skog? Skulle inte hon byta tillbaka till sitt gamla efternamn eftersom Skog förknippades med den för henne så förhatliga skogsindustrin?

  Men hon blir nog bra oavsett, hon sa i en intervju om fordon och utsläpp i för ett par år sedan att hon helst av allt inte ville ha bilar alls, inte ens elbilar för de störde hennes bild.

 22. Fredrik S

  PK https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385350

  Nivån känns rimlig.

 23. Ulf

  Ingemar,

  Jag tränar i att ha fel.

 24. Isidor

  Fan så synd – opposotionens bästa valarbetare avgår – det var inte bra…

  …men den nya redigeringsfunktionen är bra.

 25. Tudor

  Ja, hon smiter iväg med en fin pension. Hon har väl insett efter sommarens energikris att det kan bli etter värre i vinter. Före detta reportern för Damernas Värld och Veckorevyn sticker och lämnar ansvaret till andra för misslyckad energipolitik.

 26. Evert Andersson

  På EU-nivå är klimatfrågan kokande. Hon kanske aspirerar på något toppjobb i Bryssel. Kanske redan har erbjudande, men gör sig tillgänglig med detta. Ett hemskt perspektiv, men tänkbart.

  Hon kan ju evangeliet som ett rinnande vatten. Har inga problem med att bortse från fakta. Av de troende anses hon kunnigast.

 27. Rolf Mellberg

  Jaha, då har ännu en tung milstolpe passerats i vårt lands totala förfall:

  Kriminella gäng tar sig friheten att upprätta vägspärrar i Göteborgs nord-östra förorter.

  Man tar sig för pannan och kan bara gratulera Isabella till beslutet att vältra över problemen på efterträdaren.
  Allt medan folket lider något ohyggligt av den förfärliga klimatkrisen.

  Det börjar kännas som så att vår utomordentliga blogg behöver kompletteras med fler metoder för att sätta våra bottenlöst urusla politiker under hårdare press.

 28. Fredrik S

  Göran Åkesson https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385348

  Precis, väl skrivit!

  Prognosen känns rimlig med lite förbehåll för att de lyckats nästla in sig i hela systemet i en helt orimlig omfattning.

 29. foliehatt

  Lasses spekulation om orsaken till Lövins avgång
  (https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385332)
  har mycket som talar för sig. Det har inte varit ovanligt för personer i ledande positioner att vägra att i offentlighetens ljus stirra nederlaget i vitögat. Då avgår man hellre innan detta blir offentligt och låter någon annan ta smällen.

  Å andra sidan så är det ju ett tag tills hon verkligen försvinner, så om det redan nu står klart att Mp förlorar striden om Preem så torde beslutet bli offentligt relativt snart. Och då skulle hennes avgång verkligen bli en flykt med svansen mellan benen.

  Fortsätt fundera på vad det kan vara som får henne att ta detta beslut just nu.

 30. Lasse

  Just nu är jag mer intresserad av Laura.
  Tydligen går den in över land nu.
  Nyheterna i USA går igång på detta idag.
  ”Deadly storm.”
  Natten övergår i dag och skadorna kommer att visa sig.

 31. Ivar Andersson

  Mats Jangdal skriver om MP:
  ”I synnerhet sådana som miljöpartisterna vill med separata speciallagar förbjuda allt de inte förstår. Eftersom det inte är mycket de förstår, blir det många förslag till nya lagar.”
  https://www.frihetsportalen.se/2020/08/makt-smakar-mumma/

 32. Daniel Wiklund

  I SVT/Novus-s väljarbarometer så får MP 3,8 procent. Inte nåt att skåla i champagne för av ett regeringsparti. Isabella L gläds nog inte över dessa siffror. Men dom miljöpartistiska klimat larmen i SVT fortsätter i oförminskad styrka. Minst ett larm varje dag, både i nyhetsprogrammen och text-tv.

 33. Rolf Mellberg

  O.T.

  Låt mig uppmärksamma att innevarande solcykelminimum idag nått hela 800 fläckfria dagar.
  Om ytterligare 17 fläckfria dagar slås förra minimum (från för ca 11 år sen) och vi får ett över 100-årigt nytt rekord.
  En eventuell kylande effekt på jorden återstår att se.
  Se även spaceweather.com

 34. Lsa

  Enligt några skojfriska fritänkare (tillika forskare): antalet kön är ca 63 +- 15%. (Detta är inte huvudämnet men kunde inta avstå att nämna resultatet från en studie från 2012 möjligen 2013, utgiven i USA).

 35. Lasse

  Kvinnor som inte håller vad de lovar:

  Laura.
  Tydligen var det inte så illa som befarat.
  Men det blev en höjning av vattenståndet med 10 foot
  3 meter! De hade varnat för det dubbla!

  Isabella skulle skydda fisken från fiskare men skarv och säl fredas!

 36. botwid

  MP bildades för snart 40 år sedan. Då liksom nu är kärnkraft enligt MP osäker, smutsig och farlig och denna och fossil energi skall ersättas med 100% förnybar energi. Den förnybara energin måste tyvärr förnyas efter 25 -35 år, så i den meningen är den förnybar. Livslängden på ett kärnkraft överstiger förhoppningsvis MP. Då partiet inte längre ägnar sig åt miljö kunde man innan nedläggningen byta namn till Migrationspartiet.

 37. Fredrik S

  Rolf Mellberg https://klimatupplysningen.se/isabella-hoppar-av/#comment-385363

  Det är dags att avsluta avsluta försöken med den här totalt misslyckade experimentlådan och kriminellt missbruk av andras pengar och skicka hela eländet i en raket rätt in i solen.

 38. NGN

  Miljöpartiet har spelat ut sin roll. Miljön har de lagt på hyllan och de som orsakar den, överbefolkning.
  För att istället ägna sig åt allsköns skrönor för att skrämma den del av befolkningen som lever i en bubbla.
  Utger sig för att vara godhetsapostlar fast deras förslag och åtgärder blir negativt för miljö. Klimatet lever sitt eget liv. Det kan vi inte påverka.