Insektsdiet räddar världen?

cricket
Låt mig säga det här direkt. Jag gillar alla djur, utom sådana som har fler än fyra ben. Insekter har aldrig hört till mina favoriter. Om det sedan beror på att de har många ben eller är allmänt läskiga vet jag inte.
Därför reagerar jag extra kraftigt när det i självaste Science föreslås att vi, för att rädda klimatet, bör äta… ja, just det, insekter. Insekter tycks nämligen avge mycket lite växthusgaser jämfört med de fyrbenta och högre stående köttdjuren. De behöver inte en massa energi för att hålla sig varma så det verkar rimligt att de också har ett mindre koldioxidavtryck, menar Dennis Oonincx, en entomolog från Holland, som är en av författarna till studien.
Han rekommenderar framför allt ”mealworms”, som tycks vara någon form av larv (någon som vet vad den kallas på svenska?), och syrsor. De sistnämnda hyllar han för sin konsistens och smak.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  URRRK!
  Mealworm=Mjölmask?
  Då känns det mer miljövänligt att äta mjölet direkt och skippa omvägen via vedervärdiga larver……..

 2. KristianA

  Innehåller c:a 95% fett! LCHF-diet?

 3. skogsmannen

  Varför inte käka andra växelvarma djur som ormar och ödlor?
  De ger också ett lågt koldioxidavtryck.
  Nä, då håller jag mig i så fall till fisk och vissa leddjur så kan den där Dennis Oonincx behålla sina insekter.

 4. Lars W

  Men vadå…  Utmärkt fett och proteintillskott! Tala med aboriginerna  om vad som går att äta.

 5. Pia

  Jag har erfarenhet av byggarbetsplatser  på landsbygden i Sydostasien. Där är det vanligt, att arbetarna vid arbetsplatsen bygger sig enkla stolpbodar av plåt, där de bor under byggtiden med sina säckar ris från hemorten.
  För att skaffa ytterligare mat ordnar de med insektsfällor- ett lysrör på högkant, en plåt i 60 graders vinkel bakom och under en balja vatten.
  På morgonen tas de proteinrika insekterna (främst skalbaggar) om hand, krossas i mortel, steks i olja och kryddor samt äts till det ångkokade riset.
  Enkelt och välsmakande.

 6. Pia: Jösses, så trevligt. 😉

 7. Jan Lindblom

  Är det inte vi som har en massa fördommar mot att äta insekter.  I asien är det väl mer vanligt att insekter ingår i kosten. Kulturella skillnader? Vi som art har väl under vår utveckling ätit mycket insekter. Jag själv har iofs inte ätit insekter 🙂 Tycker att det är upp till var och en vad man vill äta.  Jag tror värkligen inte att man ”räddar” någon värld om vi börjar äta insekter.

 8. Peter Stilbs

  Humrar är gott, också.

 9. uffe a

  Varför inte termiter ? 🙂
  The Science magazine reports that termites annually generate more than twice as much carbon dioxide as mankind does burning fossil fuels. One termite species annually emits 600,000 metric tons of formic acid into the atmosphere, an amount equal to the combined contributions of automobiles, refuse combustion and vegetation.
  http://termitedetector.com/detection.cfm

 10. Har prövat att äta rostade gräshoppor nån gång, men jag minns inte att det var någon vidare läckerhet. Hur är det med ostron? De kanske kan rädda planeten?

 11. Christopher E

  Maggie, gillar du inte räkor och hummer heller (10 ben)? 😉
  Allvarligt talat, om vi nu glömmer koldioxiden, när både världens befolkning och dess genomsnittliga näringsintag ökar framöver, kan vi behöva vara lite innovativa. Insekterna är en enormt framgångsrik grupp vars samlade biomassa på jordens är oerhörd, kanske 300 ggr vår samlade mänskliga biomassa. Enbart sociala insekter utgör 20-30% av jordens samlade animala biomassa.
  Alltså en proteinbank som inte går att förringa. Behöver inte alls betyda stekta larver till lunch, men protein processat till mer (för de flesta kulturer) aptitliga tillskott och rätter.
  I havet finns i princip inga insekter, men där finns annat animaliskt plankton att skörda i stora mängder. Även det kan processas till rätter som kan vara helt aptitliga.
  Jag tror inte vi står inför världssvält med 9-10 miljarder människor framöver, utan klarar det väl. Men jag tror det blir nödvändigt att tänka om lite, och söka näring lite längre ner i näringskedjan. Både för resurshållning som helhet men även ur ren naturvårdsaspekt (idag är det ju tex. mest toppen av näringskedjans protein vi äter, vilket är ineffektivt). Andra sådana här lösningar kan vara att producera mjölk industriellt genom att skippa kon och imitera processen i bakterietankar. Med mera.
  Men, igen, dessa funderingar har inget med koldioxid att göra. För min del är nog huvudintresset att kunna behålla natur i stor utsträckning, trots en stor befolkning.

 12. Peter Stilbs

  uffe a #9 – jag har för mig att termiter och myror också är en jättekälla till metantillskott till atmosfären.

 13. ANNONym xxx

  It’s a timely and correct thing to do………..

 14. tty

  I princip är nästan allt från djurriket ätbart.
  Insektslarver är i och för sig högvärdig och lättsmält föda och används ofta av jägarfolk i tropikerna när man skall avvänja spädbarn.
  De flesta insekter som trivs i vårt karga klimat är ju dock väldigt små och består till stor del av osmältbart kitin. Dessutom kommer det att bli rätt magert för insektsätare vintertid.

 15. ehm

  ty: Precis som det är magert för svenska vegetarianer vintertid?

 16. Olaus Petri

  tty, insiktsbristen är inget problem vintertid heller. Vi bara flyger in närproducerat från ex. Afrika. 🙂

 17. Bim

  Jag tycker vi skall äta miljömuppar. Det skulle lösa en väldigt massa problem.
   
  Regeringen är bekymrad över att det finns massor av utsläppsrätter som ingen vill köpa. (Som är så gott) De funderar på att eventuellt makulera dom.
   
  Det var nog det dummaste jag hört, producera utsläppsrätter i stora högar och dela ut dom gratis till alla medborgare på jorden. (Ja, utom till miljömupparna, för dom skall vi ju käka upp, och dessutom betalar de ju så gärna för dom enligt Maria Wetterstrand och Anders Wijkman) Sedan är ju alla klimathot lösta. Ja, ja! Inte klimatet förstås för det sköter sig bäst själv.
   Det är precis som med synden och avlatsbreven. Dela ut avlatsbreven till alla, så kan vi ju ha skitkul här på vår gröna fina jord. Fast det är klart, då blev det ju inga pengar till påvens fina gulbroderade mössa och hans fina guldpinne med guldkringla på.
  Gud vad allting är krångligt.

 18. Rosenhane

  Maggie och alla
   
  Det mest klimatsmarta borde ju vara om vi helt enkelt gick över till kannibalisk kost.
   
  Varför inte börja med brachykatalektikerna på Uppsalaslätten? 🙂

 19. Rosenhane

  Bim, give me five.. 😉

 20. Lars W

  Använd pengarna från utsläppsrätterna till att köpa vandringsgräshoppor så blir alla nöjda!

 21. Stefan

  Har ni hört denna Rececka Bohlin, Gomorron Sverige Nyårsafton. Hennes besvikelse år 2010. Lyssna från 5:20 ca.
  http://svtplay.se/v/2284527/gomorron_sverige/nyhetspanelen_om_arets_handelser

 22. Peter Stilbs

  Stefan #20 – Rebecka Bohlin – vilket totalt pucko !   (Sorry  – maggie – …). Hon verkar ha gått på allt Johan Rockström och Pär Holmgren predikat.

 23. L

  #20. Ja, det är sällan man ser någon exponera sin okunnighet så totalt.

 24. Mr. G.

  Fåglar faller från himmelen!
  Det är ju klart eftersom nu folk käkar upp fågelmaten.

 25. Det är väl snarare så att insekter äter oss – mygg, festing, blinning, broms, lus. Kan detta möjligen påverka klimatet och öka CAGW?!  Sök forskningspengar!

 26. Holmfrid

  Utsläppsrätterna skall säljas i utlandet. Pengarna fonderas och används som riskkapital till innovativa företag, som skapar framtidens jobb.

 27. Torsten Wedin

  Holmfrid #25:
  Utsläppsrätter ska inte säljas alls. De är ju handel med ”Kejsarens nya kläder”.
  /Totte

 28. Torsten Wedin

  Mr. G. #23:
  Att fåglarna faller, kan det bero på att de blir konstiga i hjärnan (och flyger ihjäl sig) pga den ökade kosmiska strålningen som beror på svagare solvind?
  Jag har läst nånstans att vi människor drömmer mera pga den ökade kosmiska strålningen.
  /Totte

 29. Bim

  Rosenhane # 18
  5

 30. Rosenhane

  Mr. G.#23
   
  Fel, dom har naturligtvis drabbats av fågelinfluensan! 🙂
   
  Men detta är bara början, snart kommer isbjörnana att landa…..

 31. Holmfrid #25
  Handeln med utsläppsrätter håller på och kollapsar. Ingen vill sitta med ”Svarte Petter”

 32. Thomas

  Bim #16, ”Jag tycker vi skall äta miljömuppar. Det skulle lösa en väldigt massa problem.”
   
  Inte om vi ”muppar” får chansen att laga till sprängd klimatförnekare först 🙂
   
  Homfrid #25, hur mycket har det kostat Sverige att minska utsläppen så mycket att vi får de där utsläppsrätterna över? Jag misstänker att det är mer än vad vi får om vi säljer dem utomlands. Antingen anser vi att det är viktigt att minska utsläppen och då makulerar vi dem, eller också struntar vi i politiken för att minska utsläppen och förbrukar dem själva.

 33. Totte #27
  >Jag har läst nånstans att vi människor drömmer mera pga den ökade kosmiska strålningen.
  Den va rolig!  är det rena spekulationer eller finns det nån substans i det?

 34. Patrik

  Thomas>> Tycker du att vi ska käka insekter? Jag bara undrar… 🙂

 35. Bim

  Thomas #32
  Det har ni ju redan försökt genom 10/10 rörelsen. Ni är lika primitiva i era matvanor som i ert tänkande. Dels sprängde ni skolbarn vilket gjorde folk rasande och dels glömde ni bearnaisesåsen.
  Ingen finess över er miljömuppar.

 36. Ulf Åkesson

  Ja, äta miljömuppar är en intressant tanke men tror jag har ett bättre förslag:
  Vi kan äta upp alla personer som tycker att jorden är överbefolkad.  😉
   

 37. István

  Räkor har många ben Maggie, men äro reko ändå!
  Själv hade det svårt att sälja räkorna till min Far när han kom på besök. Han gillade inte själva utseendet på dom!
  Skalade och på rostmacka blev det succé.
   

 38. István: Ja, det har du rätt i, fast de är lite läskiga de också. 🙂

 39. Peter Stilbs

  Aha – Stefan #21 – Rebecka Bohlin är/var chefredaktör på Arbetaren – det förklarar allt. Hon hade visst liknande eskapader förra året också: https://www.flashback.org/t816510 

 40. PD.

  Käka miljömuppar?
  Enligt min åsikt är dom både sura och sega.
  PD.

 41. Lars L

  Det är såna här galenskaper som övertygat mig om orimligheten i hela klimat debaklet. Skulle kor bidra till växthuseffekten? Så då borde det vara bra om vi kan utrota några stora däggdjur då? Elefanter och bufflar borde ju kunna utrotas…

 42. Inge

  AGW-folket kommer att få mycket att ”äta upp”. Och vem är det som förnekar klimatförändringar egentligen …

 43. Håkan Bergman

  Allt går att äta, men vissa saker går bara att äta en gång.

 44. Dan

  Låt de som propagerar för detta äta insekter ellr vad 17 som helst.
  Får de styra kommer vi snart alla att äta gräs som man sedan länge måste i vissa länder.

 45. Dan … snarare ’bita i gräset’ vilket tyvärr är vad lite väl många av dessa misantroper drömmer om i hemlighet eller iaf undermedvetet ..

 46. Labbibia

  Hehehe…..årets roligaste tråd hittills!
  När till och med Thomas drar på smilbanden, då kan inte framtiden hysa bara elände! 😉

 47. Torsten Wedin

  Labbibia #46:  🙂   🙂    🙂  
  /totte

 48. Jan-Erik S.

  Larvigt förslag 🙂