Idag i Expressen Debatt (7 jan 2010)

expressen debatt 100107

Idag rekommenderar jag er att läsa professor Wibjörn Karléns debattartikel i Expressen. Är vi inne i ännu en liten istid, kan man undra när man ser ut genom fönstret och läser väderprognoserna.

”Efter en lång tids studier av klimatets variationer har jag kommit fram till att rymdvädret talar för att vi sannolikt går mot en kallare period än en varmare”, skriver Wibjörn Karlén. ”Vi kan redan nu befinna oss i inledningen till en liten istid, som kan behålla sitt grepp tiotals år framöver. Ett kallare klimat medför givetvis stora effekter för samhällsplaneringen. Det är hög tid att rusta så att samhället fungerar även i betydligt kallare klimat.”

Hear, hear! Förbered gärna för en klimatförändring, men kom samtidigt ihåg att vi inte styr över naturen. Klimatet kan lika gärna bli kallare som varmare och vi bör vara beredda på alla eventualiteter.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Håller fullständigt med Wibjörn Karlén. Vi kan vara på väg mot en smärre istid. Var finns beredskapen? Hur är det möjligt att en enda hypotes har låtits förklara vår mycket komplicerade klimat? Det är dags för rannsakan! Med många efterföljande kalla vintrar som blir mycket energikrävande, är det därför huvudlöst att fortsätta bygga vindkraftverk som kommer att stå stilla för det mesta och dessutom kräva mycket underhåll i ett bistert kallt väder. Börja tänka om politiker och massmedia!!

  Läs gärna min artikel på NewsMill, ”Är missledda politiker i klimatfrågan, en fara för världens människor?”.
   
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/05/r-missledda-politiker-i-klimatfr-gan-en-fara-f-r-v-rldens-m-nniskor

 2. Steve

  Gamble kämpen TP slår i en Newsmill-kommentar fast att det är rekordlite is i Arktis nu, och att han inte alls övertygas av några gamla solfläcksteorier.  ”Lilla istiden, vad är det?”

  BBC berättade redan 28 nov 2000 att forskare vid Armagh Observatory i Nordirland har väderdata sedan 1795 från en och samma plats (max 20 meters förändring), och att det finns en klar korrelation där mellan solfläckscyklarnas längd och temperaturen. Diagrammet i texten är tydligt nog, vill jag hävda.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1045327.stm

  Och att vi idag tycks vara på väg in i ett nytt Maunder minimum, där solfläcksaktiviteten är noll eller nära noll, det ser man t.ex. på bloggen Solarcycle24 com:   Jan 6, 1400:  ”Solar Update – The sun is currently blank of sunspots.”
  http://solarcycle24.com/
  Det finns mycket på den sajten, bl.a. en Message Board, där man kan följa debatten på en Global Warming and Weather Discussion.   2288 inlägg (153 sidor) om Sea Ice 2009…  TP?

 3. Många av de forskare som tror att solaktivitet har större påverkan på klimatet än koldioxid hävdar ju att vi kan se fram emot ett par kalla decennier. Kanske ser vi nu början på det?

 4. Slabadang!

  De alternativa förklaringarna om klimatet har redan vunnit!

  Jag tror att ”Debatten är över” tvärtom blev en krigsförklaring för alla de som hållit låg profil men förtått att IPCC var ute och cyklade.
  Det blev i alla fall startskottet för mitt engagemang.Nån dj.. ordning får det faktiskt vara.”Dont fix whats not broken” borde vara den första ”försiktighetsprincipen”.Nu gäller det att vi får bort alla de idioter som drivit och har haft makt och inflytande i frågan.

  Politiker som låter sig luras eller nyttjar dåligt sällskap är en genuin fara för medborgarna och demokratin.Andreas Carlgrens sista debattartikel är så aningslöst korkad ur så många perspektiv så man vet knappt var man ska börja när man ska analysera och kommentera den.Sammanfattningsvis kan man konstatera att han verkar lycklig och glad därinne i sin lilla bubbla.

 5. Tack Wibjörn!
  När jag för första gången på allvar började försöka sätta mig in i klimatfrågan, efter att ha ledsnat på alla domedagsscenarios i gammelmedia, så hittade jag det här på nätet:
  http://www.realtid.se/ArticlePages/200703/01/20070301172408_Realtid257/20070301172408_Realtid257.dbp.asp

  Den artikeln, samt ett kort reportage i TV 4 om John Christy, blev ögonöppnare för mig. På den vägen är det.

  Än en gång, Tack Wibjörn

 6. Slabadang!

  Inlägget var till Björn!!
  Mycket bra artikel.Vi måste lyfta upp problemet på en högre nivå vi har sett demokratins femtekolonnare i samordnad action samlad runt en fråga.

 7. Professor Karlén är en klarsynt hedersman! En förnuftets röst. Det finns skäl för media, vindflöjliga politiker, opinionsmakare m fl att ompröva sin inställning till ”klimathotet” – inte minst genom alla de goda argument Karlén framför.
    Att Expressen tillät honom tala är en mindre sensation. Kring Köpenhamnsmötet körde samma tidning flera sidor om dagen kring ”klimathotet”. Omsvängning på gång?

  –Ahrvid

 8. Tege Tornvall

  Hatten av, Wibjörn!

 9. Ja, ja.
  När den gamla hysterin inte funkade kan man ju alltid hitta på en ny – av de två alternativ som finns. Nu ser vi snart hysteriker – eller vad dom nu är – som varit med om istdidsalarmism – uppvärmningsalarmism och så nu en ny istidsalarmism.
   
  Människan är fantastisk(t dum)!
   
  Det var bara en allmän betraktelse – ingen värdering av Karlén eller någon annan här inne *S*

 10. Jan

  I dagens DN kan ni läsa:
  ”Den vita vintern och det kyliga vädret i Sverige är ett undantag. I framtiden kommer växthuseffekten leda till att de kalla vintrarna att bli allt mer sällsynta, säger klimatexperten Sten Bergström.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargavintern-ett-undantag-1.1023131

  Visst är det dumt att dra för stora slutsatser av en köldknäpp. Men varför betraktas det då OK att dra stora slutsatser av en värmebölja?

 11. Claudius

  Oj, jag blir smått skrajsen — hur fort kan det gå i svängarna? Om klimatet nu håller på att bli kallare (vilket är fullt möjligt), hur lång tid kan det ta innan våra kära nejder blir obeboeliga? Inte i vår livstid, väl?

  Turligt nog bor jag i Sydsverige.

 12. S. Andersson

  Claudius #11: I fablernas  och gammelmedias värld är allting möjligt.
   
  Jag väntar nu med spänning på WWFs reaktion. Kommer de att fortsätta med isbjörnsräddningen, fast nu med vinklingen att nallarna håller på att frysa ihjäl?

 13. http://www.dn.se/nyheter/sverige/vargavintern-ett-undantag-1.1023131

  Snacka om bortförklaringar och dravel.

 14. Vad vore klimatdebatten utan de pensionerade och passionerade gubbsen!
  Tack Wibjörn för att Du ständigt återkommer med nya och nygamla argument i alla möjliga sammanhang. Utan Dina bidrag i Elbranschens klimatdebatt och inte minst i Independent Summary for Policymakers IPCC  fourth Assessment Report , The Fraser Institute hade jag inte vågat stå på mig med ifrågasättande argument i klimatdebatten i skolans värld.

 15. Micke

  Uhm, en köldknäpp på några dagar och en istid är här, och så är man alarmist om man är bekymrad över att vi genomlevt det varmaste deceniummet någonsin… märklig värld…

 16. Håkan Bergman

  Micke # 15
  Media, media vår tids värsta horor. Får vi lite kallare så kommer dom att älta en ny istid i 10 år. Kolla in SVD’s webbtv, ”hus som frusit fast i isen”!
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/webbtv/snokaos-varlden-over_4047555.svd

 17. Björn

  Micke [15]; Jag tror inte att du förstår innebörden i det hela. Det handlar inte bara om ”köldknäppar”. Det allvarliga är att beslutsfattare har blivit missledda av en troende klimatlobby och inte av de ”verkliga” klimatforskarna. IPCC är inte ett vetenskapligt organ utan de är rent politiska med politiska ambitioner som står långt från den verkliga vetenskapens världsbild. Tyvärr så har IPCC med flera gått händelserna i förväg och misslett världens politiker och menat, att saken är klar, mänsklig emitterad CO2, kommer att orsaka en skadlig global uppvärmning. På lösliga grunder har alltså politikerna accepterat uttalanden om detta från IPCC som ytterligare har förstärkts av andra lobbyorganisationer som WWF osv.
   
  På grund av att politikerna har låtit sig missledas och blint trott på det som de har antagit är den vetenskapliga sanningen i klimatfrågan, har tiden runnit iväg och det finns inte nu någon beredskap för en eventuell långvarig kallperiod. Det är allvarligt, därför att den tillgängliga energin kommer inte att räcka  till för att täcka behovet i stora delar av norra halvklotet. Politikerna har alltså försuttit sina möjligheter att preventivt möta en situation som den som vi nu upplever.
   
   

 18. Tänk vad ett bindestreck, eller frånvaron av ett, kan betyda:
   
  http://tjuvtittat.se/skarmdumpar/den-globala-uppvarmningen-kan-fa-riktigt-coola-foljder/

 19. Slabadang!

  OllenW!

  Kul att läsa kommentarena.Snacka om vindkantring DN ä’r helt körda äntligen har folk vaknat och fattat.Det går nu en klimattaliban på tio realister.För bara några månader sen var det nästan tvärtom.
  Lite rolig läsning från 1922?

  http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2008/03/changing-artic_monthly_wx_review.png

 20. Håkan Bergman

  Carl # 18
  Men t.o.m. den heliga Golfströmmen kan ifrågasättas:
  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2003-01/teia-crr012203.php

 21. Slabadang!

  Carl!

  Man kan också blanda ihop siffror.Angående himalayas glaciärers smältning så uppgav ursprungs studien att de skaulle vara bortsmälta 2350.På vägen fram till IPCC rapport hade det gått för dessa siffror som när man leker viskningleken.
  Där skrevs 2035 in istället!! Huj vare går när inte haspen är på!!

 22. Steve

  Cool:  Drudgereport com just nu (och några till):
  •  Death toll rises to 22 in UK’s biggest freeze for 30 years…… (Times UK)
  •  Midwest bracing for heavy snow — wind chills of 50 below! (AP/Yahoo)
  •  Arctic blast: Texas… (NBC)
  •  Weekend Freeze Looms for Gulf Coast… (Accuweather)
  •  Repeat offenders commit crimes to escape extreme cold… (KFOR Oklarhoma City)
  •  The cold weather packing hospitals:   Thanks to the drop in temperature in South Florida, St. Lucie Medical Center is seeing an increase in the number of patients with colds, bronchitis, and pneumonia. (CBS12, West Palm Beach)
  •  The cold waves continue to disturb normal life across north India and the death toll due to the extreme harsh weather is now reported to be over 204.  (Sify)
  •  China has been reeling under low temperatures and record snow falls for most of the week, and now snow storms have been forecast even for regions around the Yangtze river in southern China. (DPA)

 23. Pingback

  […] mig mot klimatkrisen, så har jag nu äntligen insett att allt prat om klimatkris bara är bluff och […]