I väntan på Doha

doha3
Det är med ett drag av total overklighet man åser detta spektakel – senaste BBC-referat (kl 10 på lördagen) finns här – tack Ingemar för tips. Undrar vad kommande generationer kommer att läsa i sina historieböcker?
Annars var det aviserat en presskonferens kl 10 i Doha, men den verkar vara uppskjuten på obestämd tid.
Under tiden kan vi ju roa oss med en tillbakablick till Naturvårdsverkets 30 mille/års reklamkampanj från januari 2003
115 1532 IMG
”Växthuseffekten påverkar Dig – Hur påverkar Du den ?”  Jodu …
Varför inte istället öppna denna Adventskalender jag just fick tips om – den handlar också om att slösa bort värdefulla resurser på ingenting, och att göda en ny nomenklatura av PK-personer och självutnämnda makthavare – vår tids verkliga gissel och miljöproblem.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann L-H

  Peter – Stort tack för tipset om den alternativa Adventskalendern! Skönt med muséer på nätet så att vi alla kan besöka närhelst vi har lust. Eftersom det finns en outsinlig källa till utställningsföremål till detta muséum så måste det bli en ny favorit. Vilken genial innovation!

 2. HenrikM

  Man kan alltid köpa vindkraft för pengarna… Just nu producerar inom NordPol vindkraften 1,2% av total produktion. I Sverige är det bättre, 1,8%. 
  Det är tur att vi har ansvarstagande politiker som hjälper till och bygger ett elsystem för framtiden…
  http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/ 

 3. Labbibia

  Jättetack Peter S!
  Det är inte utan att man börjar tvivla på sitt eget förstånd.
   Den Kafkaliknande parodi på nyhetsförmedling och rapportering gällande ”klimathotet” som våra media, statliga verk och myndigheter utsätter oss alla för kan knappast vara bra för den mentala hälsan.
  ”I klimathotslabyrinten kan ingen höra dig skrika” DubbelUsch! 🙁 

 4. HenrikM

  Från Wiki:
  ”I Naturvårdsverkets kampanjfilm mot växthuseffekten och klimatuppvärmningen under julhelgen 20022003 skildrades en tänkt framtida julgransplundring med barn, där deltagarna sjunger ”Räven simmar över sjön” på samma melodi som ”Räven raskar över isen”, och sedan kastar de ut julgranen i hällregn. Man fruktade att framtidens barn i Sverige, i en klimatuppvärmd tid, inte längre skulle känna till begreppet is [5].” 
  Det var tur att vi la ner pengar på den… Annars hade ju skattemedlen kunnat användas på gamla/sjuka/skola eller nåt annat meningslöst. 

 5. HenrikM

  Från Wiki:
  ”I Naturvårdsverkets kampanjfilm mot växthuseffekten och klimatuppvärmningen under julhelgen 2002-2003 skildrades en tänkt framtida julgransplundring med barn, där deltagarna sjunger ”Räven simmar över sjön” på samma melodi som ”Räven raskar över isen”, och sedan kastar de ut julgranen i hällregn. Man fruktade att framtidens barn i Sverige, i en klimatuppvärmd tid, inte längre skulle känna till begreppet is [5].” 
   
  Det var tur att vi la ner pengar på den… Annars hade ju skattemedlen kunnat användas på gamla/sjuka/skola eller nåt annat meningslöst. 

 6. Sture Åström

  Ett hål i tystnadsmuren omkring kritiken av hypotesen.  .  .
  .  .  . om koldioxiden, kan du bidra till genom att teckna dig på min anmälan till Granskningsnämnden:
  http://www.frihetsportalen.se/2012/12/upprop-till-granskningsnamnden/#comments
  Insänd den 7/12 med 110 undertecknare med ett mejl, där jag bl.a. skrev:
  ”I ett liknande ärende avseende programmet Klotet svarade nämnden att det inte fanns skäl att kritisera det för ensidighet, eftersom det höll sig till den allmänt accepterade uppfattningen. Det visar framför allt att nämndens ledamöter själva är offer för den ensidiga framställning SVT och SR har givit klimatfrågan sedan lång tid. Det gör det så mycket viktigare att kritik mot hypotesen om koldioxiden får utrymme och då presenteras av dem som har visat sig kunniga, ex.vis de som skrivit till generalsekreteraren. I den gruppen har givetvis endast forskare med erkända meriter tagits in.
  Dessa synnerligen kompetenta forskare hävdar att koldioxiden inte bidrar på något sätt som kan märkas till de förändringar klimatet alltid utsatts för. Jag ger länkar till två sådana grupper i anmälan.
  Det är alltså inte korrekt att påstå att det råder samstämmighet bland forskarna.” 
  Gör något konkret, genom att anmäla dig till den fortsättning på listan jag sänder in senare:
  sture.strm@telia.com
  Jag hoppas på ett mejl från dig ! 

 7. Labbibia

  HenrikM
  Filmen ligger ute på Youtube. Om någon eventuellt har missat dessa propagandafilmer så länkar jag här.
  Först: Här ska badas.  Ett propagandanummer som stämmer minst sagt dåligt med hur verkligheten ser ut klimatmässigt här hemma i Sverige så här nästan 10 år efter att smörjan producerades.
  http://www.youtube.com/watch?v=FA0qzhJWHyw
  ”Räven simmar över sjön”
  http://www.youtube.com/watch?v=FA0qzhJWHyw
  Kan tillägga att jag för ett par-tre år sedan var i kontakt med Naturvårdsverket angående dessa filmer. Jag frågade dem varifrån de fick de ”fakta” som låg till grund för filmerna. Svaret blev ”IPCC”….
  Jojatackar ja, men IPCC:s mera realistiska scenarios ligger ju ljusår från skräckpropagandan som Naturvårdsverket körde ner i halsen på oss…..

 8. Peter Stilbs

  Ann #1 – jag minns en berättelse från sena 80-talet, när regeringen skapade något i stil med ”besparingsverket” – som skulle minska onödiga utgifter i statsapparaten. Det första de gjorde var att slänga ut alla gamla kontorsmöbler i lokalerna och köpa splitternytt av finaste märke…

 9. Peter #7
  Finns mycket att plocak i.
  Det var visserligen för några år sedan men då fanns det personer i nåt departement som arbetade med nåt i stil med
  Kulturens bevarande för sjömän utomlands
  Det var nåra stycken.
  Precis som fiskeristyrelesen eller vad den  heter som har fler anställda än vad det finns aktiva fiskare.
  Det finns ingen ”check and balance” inom svenska myndigheter.
  Ett allvarligt problem

 10. Mikael

  Jag är inte snusare men snusdebatten och EU känns igen. Här visar snusförespråkarna hur ofarligt snuset (med hjälp av vetenskapen) är till skillnad mot rökningen. Ändå vill EU förbjuda snuset. Vi på TCS för samma kamp emot FN och dess ovetenskap om koldioxiden. Min slutsats är att politiker skiter i vetenskapen.

 11. Ingemar Nordin

  Mikael #9,

  Min slutsats är att politiker skiter i vetenskapen.

  Såvida de inte kan använda den för att legitimera något beslut som de vill ta. Men annars är det nog riktigt. Vetenskap, ekonomi och vanligt sunt förnuft är alltid underordnat den politiska logiken (som ju handlar om att vinna val).

 12. Janne

  Lite olika perspektiv på förhandlingsresultatet i Doha.
  Daily Telegraph i England har en nykter syn och frågar sig hur de ska klara av detta:
  http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/9731185/Doha-Carbon-deal-could-add-hundreds-of-pounds-to-energy-bills.html
  Medans i DN är det ryggklappande om hur duktiga vi från Sverige är:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatpaket-klart-i-doha
   
   

 13. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #10
  ”Vetenskap, ekonomi och vanligt sunt förnuft är alltid underordnat den politiska logiken (som ju handlar om att vinna val).”
  Tänk om det vore så väl.
  När jag ser på FN och EU handlar politik idag om att säkra position, ekonomi och makt utan att behöva granskas eller bedömas i val.
  Jag ser hur FN-organ ger ekonomiskt och juridiskt stöd till NGO:er för att de ska driva FN:s deklarationer politiskt och juridiskt.
  – Rädda barnen driver barnkonventionen.
  – Amnesty driver de mänskliga rättigheterna.
  – WWF och Greenpeace driver klimatkonventionen.
  I grund och botten finns ett vällovligt syfte, men jag ser ett problem med demokratin sätts ur spel. För ingen skulle väl rösta in delegater från diktaturer i de sammanslutningar som styr över hur resurserna används.
  Inom EU är förfarandet likartat.
  Det spelar snart ingen roll vilka politiker vi röstar på i lokala val.
  Jag hoppas att utvecklingen bryts innan demokrati och yttrandefrihet förpassats till historieböckerna.

 14. Ingemar Nordin

  Gunnar Strandell #12,

  Enligt dem själva så har vi oss själva att skylla. Vi har röstat fram partier, som i sin tur röstat fram politiker, som i sin tur röstat fram andra poltiker, som i sin tur röstat fram IPCC, som i sin tur röstat fram Greenpeace och WWF. – Så jag förstår inte vad du klagar över? 🙂

 15. Labbibia

  Gunnar Strandell # 12
  ”Det spelar snart ingen roll vilka politiker vi röstar på i lokala val.”

  Kanske har du rätt, men just nu ser vi ändå att människor i det här landet börjar vakna till och gör vad de kan rent demokratiskt för att bryta den avveckling av landet Sverige som är i full gång.
  Om proteströstandet på SD, som uppenbarligen fler och fler sympatiserar med, kommer att hjälpa? Inte vet jag, men det som hänt i media de senaste veckorna visar åtminstone att det politiska etablissemanget nu har att göra med något de aldrig konfronterats med förut, nämligen genuint folkligt  massivt missnöje och motstånd mot hur landet styrs. Inga av deras vanliga ”knep” tycks fungera.
  Vi lever i en intressant tid! 

 16. Verkar vara nåt på gång nu. Kyotoprotokollet förlängs fram till 2020.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15901781.ab

 17. Slabadang

  SVT Vilken perversitet till PS!
  Fns klimatpaket räddat i sista stund ”Koytoprotokollet förlängs” ps (märk att de säger sanningen i rubiken till länken men och den gröna Khmeren och attackaktivisten Jens Ergon ljuger ihop en Orwellsk lögn.
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ingen-losning-nadd-i-doha
   

 18. Slabadang

  Det måste innbära att det bara är politbyrån i EUSSR som skrivit under eftersom set nämns att det endast omfattar 15% av utsläppen !
  Det är dags att lyfta ut klimatbedragarna ur demokratin och göra dem skadeståndsskyldiga. Våra Gröna Khmerer till journalister här uppe i norra Nordkorea kan utvisas till moderlandet.

 19. Slabadang

  Så vad är den sanna summeringen av Doha mötet…
   
  TOTALT FIASKO!!

 20. Supermiljöbloggen skriver
  Sammanfattning COP: Qatastrofen i Qatar
    

 21. Håkan Bergman

  Tysklands förhandlare har nåt att förklara när dom kommer hem till Berlin. Merkel hade nog satsat på att Kyoto var dött.

 22. Labbibia

  Slabadang
  Fick du kontakt med den person som sökte dig?
  Angående Doha.
  Kan någon på fullt allvar påstå att allt annat än ”fiasko” var att vänta?
  I såfall vore jag verkligen intresserad av att få höra hur han/hon tänkte då?

 23. HenrikM

  Märkligt, från Svd ”Miljöprofessorn Johan Rockström tycker att beskedet att Kyoto-protokollet förlängs i grunden är bra.” Det är ju helt obegribligt. Det avser ju bara 15% av alla utsläpp. Avtalet är ju helt meningslöst förutom att man sänker Europeisk djupare i recession (vilket kan vara bra för andra länder).

 24. HenrikM

  Klimatmötet var ju helt meningslöst, så mycket pengar och flygresor som gått åt till ingen nytta. Ren kapital och miljöförstöring. Politikerna och NGO:rna och journalisterna borde skämmas!

 25. Ingemar Nordin

  Lena K #19,

  Att döma av supermiljöbloggens sammanfattning så är resultatet av Doha en klar försvagning jämfört med Durban, vilket i sig var en stor flopp.

  Man åtar sig alltså det som man redan åtagit sig fram till 2020. Samtidigt skrotar man tanken på att göra nya åtaganden redan 2015.

  Bra jobbat Doha!

 26. Peter F

  100 000 färkvattenbrunnar i den svältande lidande världen gick ånyo till spillo för 2 veckors meningslös konferens i världens lyxigaste stat som toppar de sk utläppen,,fy fan vad jag blir less på det här

 27. EB

  Vem hade väntat sig nåt annat. En för klimatet i praktiken helt meningslös (ur alarmistsynvinkel sedd) överenskommelse som av medverkande politiker betecknas som en framgång, som miljöorganisationer sågar, och gemene man snart glömmer.

 28. Ingemar
  Jag tycker att Supermiljöbloggen överaskar i saklighet. Exempelvis rapporterade de hyfsat obektivt om Sandy. Märkligt fenomen faktiskt (i förhållande till Public Service)!
  Vad gäller resultatet av året klimatkonferens så har du rätt, det hela var ett enda stort misslyckande vad gäller att få till nya åtaganden även vad gäller de närmsta åren.
  Jag kan inte se något annat än att bristen på åtaganden har en orsak (eller flera). Dels har det kanske sipprat fram att man inte ännu vet vad utsläppen kan orsaka inom en hyfsat nära framtid och dels har vi ju inget att s a s erbjuda. Själva idén handlar ju om att de rika länderna ska försöka förmå utvecklingsländerna att hoppa över den fossila eran.
  Men kineserna är ju inte direkt korkade. De frågar, ok vad har ni att erbjuda?
  –  Ja vad gäller elproduktion har vi de här vindsnurrorna som vi tycker att ni ska förstöra hela ert landskap med. De fungerar förvisso bara ibland men det borde väl räcka?
  – Jaha! Nej det tror vi inte på, vi behöver basenergi som alltid fungerar!
  – Jamen bilarna då, ni skulle kunna använda elbilar istället. De går 10-15 mil och behöver sedan laddas i ett par timmar, skulle inte det kunna vara något?
  – Nej, tror inte det hörrö! *hum ehe host*      
  😀
      
     
     

 29. Slabadang

  Ingemar N!
  Det är skitbra ! För varje möte förhandlar de bort ytterligare en del av FNs makt legitimitet och inflytande. Jag tror inte ens våra Gröna Khmerer till journalister kan hålla masken och spela med längre. Det har blivit en ren FARS!!
  Lena Ek ledde tydligen förhandljngarna om ersättning för ”klimatskador” ja herre min jessus. Är pucko ett krav för att bli centerpolitiker eller underlättar det bara?

 30. Peter Stilbs

  Ja, märkligt skådespel alltihopa. Man får hoppas att allmänheten börjar fundera  och reflektera.
  Bläddrade på webben och text-TV – betecknande nog intervjuas bara personer av typ Martina Krüger (Greenpeace) , Jens Ergon (legitimerad aktivist på SvT) och Johan Rockström (välkänd från TCS) .
  TV4-nyheterna intervjuar just en nyss hemkommen huttrande Axelsson i kylan, och en uttröttad Lena Ek. 
  Att avtalet bara omfattar 15% av världens fossilbränsleanvändare och även med IPCC:s sätt att räkna påverkar temperaturen någon  tusendels grad till 2050 till enorma kostnader nämns givetvis inte.
  Tack, våra undersökande journalister ! /sarc off 
   

 31. Ingemar Nordin

  Peter S #29,

  Johan Rockström (välkänd från TCS)

  Den var bra! 🙂

 32. Lurengök

  Svenska dagbladet i all sin ynkedom förbjuder sina läsare att kommentera klimatfiaskot i Doha men låter kommentarsfunktionen vara öppen till vilka andra skitartiklar som helst som. Dubbelt fy fan.
  Journalisterna på Svd, RPM, Sanna Rayman, PJ Anders Linder, Arvidsson, Eriksson och allt vad dom heter påstår med en mun att dom inte läser kommentarerna men dom vet att det är gräsliga avgrundsfigurer ur socialgrupp 5 som befolkar trådarna och dessutom har dom mage att påstå att dom absolut inte har en aning om vem som är ansvarig för modereringen. Varberg känner dom inte till osv.
  Dom blåljuger kort och gott; är du prenumerant, sluta genast att vara det. Du vill väl inte betala för att bli hjärntvättad?   

 33. Labbibia

  Lurengök
  Nej, verkligen inte, det räcker väl gott att vår skatt används till samma ändamål, att hjärntvätta oss.