Doha – jaha?

boschfools
Ja, vad ska man säga. Det bidde en tumme?
Svenska media intervjuar tydligen bara ”aktivister” och likställda, och de verkar alla vara mycket upprörda.
Själv kommenterade jag nyss på TCS ungefär så här –

 • Ja, märkligt skådespel alltihopa. Man får hoppas att allmänheten börjar fundera  och reflektera. Bläddrade på webben och text-TV – betecknande nog konsulteras bara personer av typ Martina Krüger (Greenpeace) , Jens Ergon (legitimerad aktivist på SvT) och Johan Rockström (välkänd från TCS) . TV4-nyheterna intervjuar just en nyss hemkommen huttrande Svante Axelsson i kylan, och via telefon en uttröttad Lena Ek.
 • Att avtalet bara omfattar 15% av världens fossilbränsleanvändare och även med IPCC:s sätt att räkna påverkar temperaturen någon  tusendels grad till 2050 till enorma kostnader nämns givetvis inte. Tack, våra undersökande journalister ! /sarc off

Av någon anledning gick sen associationerna till Hieronymus Bosch’s ”Ship of Fools” som målades för över 500 år sedan. En av mina mentorer i livet yttrade en gång att Bosch var 500 år före sin tid – jag har sen alltid tyckt att han hade rätt.
Och världen verkar bli allt galnare för var dag.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Enligt NoTricksZone så var det bara 37 länder som skrev under fortsättningsavtalet !!!
   
  Vilket skämt.
   
  http://notrickszone.com/2012/12/08/doha-fails-utterly-only-37-countries-agree-to-extend-old-kyoto-treaty-lots-of-declarations-of-intent/
   
  Får vi höjda skatter i EU-land nu och mer arbetslöshet ?
   
  För det var nog EU som var större delen av de länder som skrev under.
   
  EU:s ekonomiska kris kommer nog att skena allt mer jämfört med resten av Världen !
   
  Bra jobbat  !!
   
   

 2. Labbibia

  Tack Peter S.
  Ja, håller med dig. Det vi ser och hör i media verkar allt mer ”crazy” och fullständigt bisarrt.
  Jag är väldigt glad att ha många vänner och arbetskamrater med båda fötterna stadigt i  den svenska myllan. De avfärdar inte ens stolligheterna, de bryr sig helt enkelt inte om att läsa ledarsidor etc….varför de förblir  nästan märkligt opåverkade av politikernas och  miljömuppsjournalisternas upphetsade domedagspredikningar…..

 3. Lars

  Folk är inte så korkade som jag tidigare trodde , jag är uppfödd med 68 vänstern.
  Trots det 100 % iga mediala övertaget så tror allt färre på klimatalarmisterna .
  På Aftonbladet frågar man om kärnkraft , Skall Sverige ha kärnkraft 75 % svarar ja .Det har väl aldrig någonsin varit en balanserad artikel om kärnkraft på Aftonbladet , bara skrämselpropaganda .
  Jag får säga att jag är förvånad över att folk tänker och drar egna slutsatser oavsett vad journalisterna försöker uppfostra oss till . 

 4. Labbibia

  Lars
  Varför förvånar det dig att folk drar egna slutsatser? Är du akademiker? 😉

 5. Lars

  Labbibia om man inte är speciellt intreserad av ämnet så är det lätt att man tror på vad som står i dagstidningen och vad man ser på Aktuellet. De flesta är inte särskilt intresserade av AGW eller energipolitik , det är viktigare med Bonde söker fru , slagerfestivalen mm. Jag är inte akademiker utan arbetare .

 6. Lars har rätt. Vanligt folk intresserar sej varken för klimatfrågan eller nåt annat. De har blivit så luttrade genom katastrofreportagen i TV att de ser detta, verifierbart eller ej, som ännu ett av alla dessa ”jaha-ögonblick” i nyhetsprogrammen. Det är förvånansvärt att vi inte begår massjälvmord á la Jim Jones och hans gäng pga allt vi tvingas svälja varje dag.

 7. S. Andersson

  Peter Stilbs: Hieronymus Bosch-tavlan är en mycket passande illustration.
  Briljant, absolut briljant.

 8. pekke

  Håller med både Lars och Carl.
   
  Vanligt folk bryr sig inte om klimatfrågan, de har annat att tänka på i dessa tider.
   
  Visste våra politiker vad som sägs på arbetsgolvet så skulle de stoppa huvudet i sanden !!
  Fast det har de redan gjort, tur för dem att folk fortfarande är tvungna att rösta på ett parti och inte kan rösta på personer.
   

 9. Fredrik

  Problemet är väl att mp har sitt starkaste stöd i den grupp som har störst chans att påverka. Lattedrickareliten i Stockholms finare kvarter som aldrig ägnar en tanke åt hur resten av landet skulle klara vansinniga förslag ekonomiskt. Det ägnar aldrig heller en tanke på varifrån deras iPhone kommer eller hur det kan komma sig att de kan sitta och spy ut trams på sina bloggar. Teknik föraktar de, både gammal och ny.
  Jag är en högskoleutbildad tomte bosatt i Norrland, en sådan där som latteeliten föraktfullt ser ned på som en obildad bondlurk och jag skräms av deras fanatism och totala ovilja att se bortom cafet nere i hörnet.

 10. Skogsmannen

  När jag läser reportage bl.a i svd från Doha där Axelsson ock Ek intervjuas får jag deja vu känslor från möten med en yngre bekant som sysslar med rollspel (kallas visst ”live”, sv adj lajva). Entusiasmen inför dessa lajvar, där ibland flera hundra personer deltar är helt fantastisk, man syr tidsenliga kläder, dekorerar kroppen (piercar sig) osv, osv. Inlevelsen i dessa fantasispel är total. 
  Likheten i beteendet från delegaterna i Doha är faktiskt slående.
  Jag får rysningar i hela kroppen. Är dessa människor makthavare!

 11. Kjell-A Jönsson

  Vad folk bryr sig om är höga drivmedels-och el-priser. Men att allmänheten inte kopplar samman dessa faktorer med AGW-läran är ett skrämmande faktum. Förvånansvärt många människor tror t ex att vindkraft och annan så kallad grön el  är billigare än det källor vi nu har. Det finns också en hel  del som tror på Åsa Romson när hon  oemotsagd t ex i  i partiledardebatter,  säger   att de höga bensin-och dieselpriserna beror på de höga oljepriserna,dvs  crude oil,  oraffinerad olja.  
  Världen vill bedragas, vad göra ?
  God Helg önskar
  Kjell-A 

 12. Labbibia

  Lars # 5
  Oki, du är arbetare säger du. Men varför tror du då att andra knegare inte kan lägga ihop 2+2? Du kan det ju uppenbarligen. Jag också.
  Själv tror jag att det gäller att få allmänheten att förstå, eller snarare inse, konsekvenserna av att försöka leva ”klimatsmart”, enligt den definition som vår kära överhet försöker pracka på oss.  Eftersom det är omöjligt enligt gällande definition så borde det kunna få fler av de som verkligen bär upp samhälet att reagera på stolligheterna? 

 13. Thomas P

  Det är väl inte så konstigt. Politikerna är egentligen inte så intresserade av att göra något, de bara reser runt och gör några vackra uttalanden för syns skull eftersom nu forskningsläget är sådant att de inte helt kan ignorera AGW, eller i alla fall *synas* ignorera AGW.
   
  Däremot blir resultatet lite svårt att få att gå ihop med teorierna om att AGW bara är en soppa ihopkokad av politiker som vill ha det som förevändning för att öka sin makt. Om nu världens politiker med stor möda lyckats få forskare runt om i världen att säga sig tro på AGW tycker man de kunnat göra något bättre av resultatet än att framstå som handlingsoförmögna idioter.

 14. Skogsmannen

  Kjell A Jönsson!
  Många tror inte, men knyter näven i byxfickan (även om det finns några som uppenbart gör motsatsen).
  Själv tror jag inte att det händer något innan ekonomin går tillräckligt illa för gemene man som konsekvens av klimatpolitiken. Först då kommer ifrågasättanden från den stora massan.
  Hoppas jag har fel för om pendeln får gå långt åt ena hållet så kommer den så småningom att slå tillbaka med stor kraft.
  Låter inte direkt som ett fredsprojekt, eller hur? 

 15. Bertel

  Om vi bortser från alla våra egna alarmister, som klagar i kör inom MSM och undrar istället, vad vad det som hände. Tvekar flertalet av nationer gällande CAGW-teorin,s hållbarhet eller är det realpolitiken som gjorde livet surt för klimatalarmisterna? Jag tror att det blir färre och färre länder som tar dessa klimatåtgärder på ”allvar”. Man spelar med, än, skriver inte under på bindande avtal mm. Den stora atlantångaren håller på att vända. 🙂     

 16. Håkan Bergman

  Nästa års spektakel kan åtminstone bli lite billigare för oss, Lena Ek med hov och narrar kan ta pendeln till Nynäshamn f.v.b. Gdánsk-Warzawa. Har nån inom FN blandat ihop latitud och longitud nu igen?

 17. Gunnar Strandell

  Eftersom så få länder var beredda på att förlänga Kyotoprotokollet är det dags att se över klimatkonventionen, som Roger Pielke Jr. föreslagit i sin bok ”The Climate Fix”.
  Det kan leda till att FN börjar ta tag i de verkliga problemen. 

 18. Eskil

  Kommer ni ihåg ”Liftarens Guide till Galaxen”? Denna fantastiska, surrealistiska bok. Där berättades om ”alla tiders ultimata party”.
  Ett party som sprängt alla hämningar och bojor och nu pågick oavbrutet sedan många år. Det hade till och med lösgjort sig från tyngdkraften med hjälp av några fiffiga manicker. Det svävade nu fram i en vinglig bana runt planeten. Då och då gjordes tillfälliga nedslag för att röva åt sig mer sprit, CocaCola och chips. Författaren måste ha haft en märklig föraning om klimatkonferenserna   

 19. Labbibia

  OT
  Och STOR ironivarning.
  Själv har jag tyvärr tidigare missat denna förklaring till allt elände som drabbar oss på grund av…..ja. Men den här sketchen är genial! Byt bara ut ordet B…..s mot CO2, eller eventuellt ”klimatets” så får man en ruggigt träffsäker bild av hur det låter i MSM idag.  Hahahaha 😀
  http://www.youtube.com/watch?v=X1bQUnm-eo0

 20. pekke

  Labbibia #12
   
  Problemet är att folk i allmänhet inte kollar upp om det som sägs/skrivs i media är sant eller falskt, de bara mumlar och bryr sig inte mer.
   
  Jag sa till en jobbarkompis för 4 år sedan som trodde att det inte fanns nån is alls i Arktis på sommarn, att det finns det och visade honom satellitbilder+ länkar, men trots att han var/är en väldigt logisk person så ville han inte tro på att det fanns is även sommartid pga tidningarnas skriverier då.
   
  Fast hör/läser folk för mycket katastrofrubriker så stänger de av när det inte blir katastrof hos dem och börjar undra.
   
  Då kommer slutet för klimathotsprofeterna.
   

 21. Labbibia

  Eskil
  Ja, verkligen! Klockrent!

 22. Olle Dahlström

  Läs om Tricorona på http://www.tricorona.com/sv/content/tcp-start
  Att slå mynt av sagor, lögner, förtal mm borde vara straffbart.
  Klimatförhandlarna klimatkompenseras av Tricorona
  Alla delegaters medverkan på COP 18-mötet i Doha klimatkompenseras av Project Developer Forum och Tricorona
   

 23. Labbibia

  Thomas P # 13
  Nej, du är nog inte den ”gamle vanlige” Thomas här på TCS?

 24. Gunnar Strandell

  Lena Krantz länkade till supermiljöbloggen i tråden ”I väntan på Doha”.
  Jag tycker några av kommentarerna i hennes länk säger en del om vilka skillnader i synsätt det finns. Det är inte så lätt att vara politiker och försöka fånga strömningarna i landet.
  Kopierat från Supermiljöbloggen:
  Anna-Kajsa Lidell:
  Som människa finns det en enda sak att göra när världens ledare sviker. Gör vi alla det vi har makten över som enskilda individer så händer det vackra.
  Jimmy Larsson:
  Kanon! Då föreslår jag att du flyttar ut i skogen nu, och börjar leva på att äta kottar och mossa. För det är faktiskt det enda sättet att uppfylla ”klimatmålet” individuellt. Lycka till!
  Svar, Anna-Kajsa Lidell
  Jag är så glad att jag inte tror att det är lösningen. Punkt.
  Stefan Räjert
  Jo det håller inte att bara skylla på våra ledare och köra huvudet i sanden, eller alternativt raljera över andras åsikter. Det är trots allt individer som orsakar miljökatastrofen. Att som Jimmy föreslår käka kottar och mossa är faktiskt mer problemorienterat än att som han sitta och skrika ”Det var inte mitt fel” när vårt samhälle och miljö till sist kollapsar. 
  Man kan aldrig som individ uppfylla klimatmålet, men man kan göra sin del av det.

 25. Olle Dahlström

  ”Om människan talte som hon tänkte, om äran fanns där äran blänkte, så vore världen artig nog”.
  Ett gammalt tänkvärt ordspråk, som har aktualitet i dessa AGW-tider.
   

 26. Labbibia

  Gunnar Strandell # 24
  Varför fånga strömningarna i landet?
  Varför inte helt enkelt försöka läsa in sig på fakta, om man nu vore politiker?

 27. Gunnar Strandell

  Labbibia #26
  Jag tror att Lena Ek anser att hon läst in sig på fakta när hon säger att 99% av klimatforskarna är överens.
  Men hon har kanske inte blivit informerad om att det handlar om mindre än 100 personer och att bara en handfuill av dem har rösträtt i Sverige.
  I min värld handlar demokrati om att våra valda ombud ska spegla folkviljan, på gott och på ont.

 28. pekke

  Gunnar S. #24
  LOFL
  LOFL
  LOFL
  LOFL
   
  Och för de som inte vet vad LOFL betyder.
  ”Laughing Out F***ing Loud”
   
  Skrattar vansinnigt !
   
   
   

 29. Slabadang

  ha ha ha ! Klimatmytomaner!
   
  Svante Axelsson i SVD :
  Vi måste ha mer pengar till utvecklingsländerna så att de kan få resurser för att klara av de stormar och klimatkatastrofer vi ser allt mer av, men också för att ställa om till ett fossilfritt system, säger Axelsson.
  Sen presenterar SVD Martina gröntalibanaen Martina Krûger på grinpiss så här:
  Klimat- och energiexpert Martina Krüger från Greenpeace Sverige är på plats i Doha och sammanfattar stämningen efter beslutet:
  En civilingengör !
   
  SVD är förtappad!

 30. pekke

  Fredrik #9
   
  Missade ditt inlägg.
   
  Men du har väldigt rätt om det mesta när det gäller MP !
  De verkar inte begripa hur det fungerar utanför städerna.
   

 31. Gunbo

  Gunnar Strandell #27,
  ”I min värld handlar demokrati om att våra valda ombud ska spegla folkviljan, på gott och på ont.”
  I min värld är det likadant men det betyder att våra valda ombud vet vad folkviljan är. Eller hur? Och hur ska de få reda på den? Genom att läsa här på TCS? Hur många procent av svenska folket uttalar sin vilja här?    
    

 32. pekke

  Gunbo #31
  ” ”I min värld handlar demokrati om att våra valda ombud ska spegla folkviljan, på gott och på ont.”
  I min värld är det likadant men det betyder att våra valda ombud vet vad folkviljan är. Eller hur? Och hur ska de få reda på den? Genom att läsa här på TCS? Hur många procent av svenska folket uttalar sin vilja här?”
   
   
  Var hittar vi väljare vägarna/platserna/medierna där folket får uttrycka sina åsikter så att politikerna kan skapa sin politik efter väljarnas åsikter !?
   
  Visa Gunbo var vi väljare kan uttrycka oss utan att bli censurerade så att alla partier kan läsa det !
   
  Visa det !
  Ingen censur.
   
   
   
   

 33. Gunbo

  pekke #32,
  ”Var hittar vi väljare vägarna/platserna/medierna där folket får uttrycka sina åsikter så att politikerna kan skapa sin politik efter väljarnas åsikter !?”
  Jag tror att det enda sättet att ta reda på folkviljan är genom omfattande enkäter. Dessa borde göras inför alla större beslut.

 34. Börje S.

  Nu har jag, efter Lenas rekommendation, befunnit mig på Supermiljöbloggen i en timma.
  Det är ju rena stollebloggen!
  Jag begriper inte hur dessa skribenter tänker. De öser galla över olja, gas, kärnkraft och berättar sagor om det fruktansvärda klimathotet.
  Ingen olja, ingen gas ska tillåtas i världens energianvändning. Alternativet är vindkraft och andra ”rena” energislag. Vilka? Vilka ”rena” energislag ska ersätta de 80 procenten av världens energikonsumtion som olja och kol står för?
  Ja, se det förtäljer inte sagorna.
  Otroligt att människor boende på våra breddgrader lägger ner all sin intellektuella lapacitet på att ynderkänna grunden för deras egen existens, utan att ge ett enda alternativ som skulle rädda livet på dem. Det måste vara en hord självmordsbelägna som driver det här sjuka miljöstolleriet.
  Eller har de aldrig känt bitande kyla ätande sig genom lakan och märg och ben, som t ex jag gjort när mina föräldrars ekonomi nått bottenpunkten.
  Jag skrev en hel del protestinlägg och blir antagligen livslångt portad från den stollebloggen redan i morgon dag.
   

 35. pekke

  pekke #32
  Gunbo #31
  ” ”I min värld handlar demokrati om att våra valda ombud ska spegla folkviljan, på gott och på ont.”
  I min värld är det likadant men det betyder att våra valda ombud vet vad folkviljan är. Eller hur? Och hur ska de få reda på den? Genom att läsa här på TCS? Hur många procent av svenska folket uttalar sin vilja här?”
   
  Kanske vore det vara bra att ha en ” Flashback ”  som var helt öppen för diskussion till 100 % så att myndigheterna såg vart folkviljan gick. 
   
  Fast sånt skulle du nog inte gilla va`.
   
  Från en arbetare med massor av hardcore-sossar i släkten på både morsan å farsans släkt + en sosseminister, kusin till farsan, nä jag får inte en slant från oljelobbyn, önskar att jag fick när jag tankar Forden !
   
  Från pekke troligtvis/delvis vallon/jämte( antagligen + norsk då) finns antagligen en värmlänning nånstans i släkthistorien + att jag är uppväxt i Värmland men född i Jämtland fast min far är född i Nora och morsan i Jämtland, fast min mors släkt är delvis norskar pga att Jämtland tillhörde Norge/Danmark under flera århundraden, men min fars släkt har anor från vallonerna .
   
  Vad säger det om mig ?
   
  Inte ett jota eftersom jag är en självtänkande person som fattar mina egna beslut efter min egna livssituation och det snöar trots att temperaturen ligger på c:a -8 här i Kallsta.
   
  Go´natt
   
   
   
   

 36. ThomasJ

  Detta från ’vår'(?) regering m.h.t. Dohandet: 
  http://www.regeringen.se/sb/d/16697/a/205504
  ”Fakta är förräderi i lögnarnas imperium”.
  Största och allvarligaste hotet mot vårt (och andras) samhälle(n) är den avgrundsdjupa klyftan mellan politikeliten och de som dessa låtsas ska företräda… Och den, klyftan, fördjupas var dag, varje timme, minut, sekund…  Erbarmeligt och man undrar/förfäras över/ vad som komma skall…?
  Arma Länders medborgare!
  Mvh/TJ       

 37. ThomasJ

  F.ö. agerade Lena Ek i Doha som EU’s ’förhandlare’ och man kan stilla undra över om hon redan har en reträttposition inom CDM-bluff-företaget Trick-&-Råna…  ?  :mrgreen:
  Mvh/TJ

 38. ThomasJ

  Träffande blogg-reaktion:
  http://norah4you.wordpress.com/2012/12/09/dessa-politiker-i-sina-fina-flygande-maskiner/
  Mvh/TJ
   

 39. Thomas P

  Gunnar #27 ”I min värld handlar demokrati om att våra valda ombud ska spegla folkviljan, på gott och på ont.”
   
  I en mer konventionell syn på demokrati förväntas politikerna återspegla folkviljan som den varit om om folk hade tid och möjlighet att sätta sig in i alla olika frågor.

 40. Christopher E

  #39
  ”I en mer konventionell syn på demokrati förväntas politikerna återspegla folkviljan som den varit om om folk hade tid och möjlighet att sätta sig in i alla olika frågor.”
  Även om jag förstår vad du menar, får man samtidigt lite rysningar eftersom det är lätt att se hur denna definition kan användas för att ignorera folket oavsett hur insatta de nu är. ”Folket förstår inte sitt eget bästa” är första steget på väg till diktatur.
  Sedan är det förstås en fantastisk tanke att Lena ”4 grader” Ek skulle vara mer insatt än mig i naturvetenskap och klimatologi där nere i Doha och därför företräda mina intressen bättre än jag förstår. 

 41. HenrikM

  Befolkningen verkar vara smartare än dess politiker, men det tar lite tid innan informationen sipprar ner till ”gräsrötterna”. 
  http://www.dn.se/ekonomi/vi-koper-mindre-ekologiskt 

 42. Ulf L

  När vi väljer i val väljer vi inte regering. Vi väljer en riksdag. Ur den riksdagen låter talmannen någon bilda regering. Den regeringen är inte utsedd av oss väljare utan av den som talmannen pekar ut. Väljarens inflytande på regeringens sammansättning inskränker sig i praktiken till en person, statsministern. Riksdagen, som vi faktiskt väljer, har rätt lite inflytande utan är ett knapptryckarkompani. Det finns i vårt parlamentariska system inte någon direkt mekanism som återför folkviljan eller den tänkta folkviljan till regeringen. Det är i kommunikation med våra riksdagsmän som vi indirekt kan påverka regeringen. Därför är den stora förtjänsten med demokratin att vi kan fälla en regering på ett oblodigt sätt.
  Demokratin är definitivt inte en garanti för att kloka beslut fattas, ej heller en mekanism för att låta folkviljan styra.  
  Jag tror personligen också att det där med folkviljan som styrande för politikerna är en chimär. I inget annat ledarskap förväntas gruppens vilja styra ledarskapet. Ledarskapet förväntas leda i kraft av sin överblick och förmåga att förutse. Den förväntas leda mot mål som gruppen kan acceptera eller bifalla och bort från situationer som är oönskade av gruppen. I det dagliga besluttsfattande är gruppen på sin höjd rådgivande men besluten fattar ledarskapet. Varför skulle det politiska ledarskapet vara annorlunda.
  Kort sagt, Rockström har uppfattat den politiska situationen helt rätt. Folk kommer att vara fogliga, särskilt om de undanhålls alternativa världsbilder.
  Därför är det som händer här rätt viktigt, här ger vi läsarna alternativa bilder, inte bara i inläggen utan också i kommentarerna.   

 43. Jag förstår inte varför det diskuteras nya klimatavtal när Kyotoavtalet blev en sådan succé? Efter Kyotomötet upphörde ju klimatförändringarna!
  Är det någon sorts dåligt skämt när tidningarna påstår att det finns energi- och klimatexperter i Greenpeace? Det enda man är experter på där är att vara okunniga, oinformerade och komma med falska påståenden.

 44. Gunbo

  Ulf L #42,
  Mycket kloka tankar och bra sammanfattning!
  ”I inget annat ledarskap förväntas gruppens vilja styra ledarskapet. Ledarskapet förväntas leda i kraft av sin överblick och förmåga att förutse. Den förväntas leda mot mål som gruppen kan acceptera eller bifalla och bort från situationer som är oönskade av gruppen.”
  Jag har varit medlem i flera styrelser och vet vad som händer utan ett gott ledarskap.  

 45. Det är märkligt i så fall Gunbo, att du pratar om demokratin såsom om den vore ett sätt att stsyra ngt, eller representera folkviljan. Märkligt också att du tror (trots ett långt liv) att folkomröstningar eller opinionsundersökningar vore styrinstrument?
  I båda fallen handlar det om att formulera antingen frågorna, eller alternativen att välja mellan på ett sätt där medborgarna inte har inflytande, utan tvingas välja de politiskt tillhandahållna alternativen. Precis som vid valurnan:
  Här får du (numera) åtta olika små lappar att välja emellan att lägga i ett kuvert. Tack! Om fyra år får du göra samma sak igen. Kansk 16 ggr i hela ditt liv. Sådär, nu har folket ’styrt’ och ’fått säga sitt’. Vad vi politiker nu gör har ’beslutats av folket’, men stör oss inte mer … om fyra år kontaktar vi er igen, med affischer på stan som säger ’Alla skall med’ och liknande djupsinnigheter. Därefter har ’folket styrt’ igen, och vi fortsätter …
  Nejdu Gunbo. Om där inte finns riktiga val att göra där rätt saker ställs emot varandra. Som tex nytta mot kostnad, så blir sådana opinionsundersökningar, med tillhandahållna svar att välja mellan bara chimär. Och kommer omedelbart att användas för att få ’rätt svar’ av dem som är i situationen att få ställa dem.

 46. Klimathysterin finns med förklaring med YouTUBE inlägg på Climate Realist.
  kul att se.
  ALI.K.

 47. Gunbo

  Jonas,
  Jag bara tyckte att Ulf L hade kloka tankar. Varför diskuterar du inte med upphovsmannen till de tankarna? 

 48. Gunbo, följande:
  ”Jag tror att det enda sättet att ta reda på folkviljan är genom omfattande enkäter. Dessa borde göras inför alla större beslut.”
  Du verkade tro att politiker då fattar bättre beslut, tom följer ’folkets vilja’ …
  Jag hävdar att drivkrafterna inom politiken är helt andra … och om man inte förstår det hamnar man fel hela tiden.

 49. bom

  #34 Ja Börje S det är en ren stolleblogg för miljöpartister. Bland andra skriver ju en som heter Tovatt där och han är ca tjugoårig och har mage att utnämna Stilbs till foliehatt.

 50. bom

  #34 Jaha den lösa skruven på SMB har tydligen snurrat ett varv till eller rent av fallit ur. Han som hotar med GEOENGINEERING (en Rik=Ond kanadick har dumpat 100 ton järnsalter i Stilla havet för att ”binda CO2 för att rättfärdiga den onda utvinningen av olja ur sand (bloggskribenten tror att det är = Fracking!) får uppmuntrande kommentarer från obildade sympatisörer. Dina kommentarer Börje S går långt över plattskallarnas huvuden och kommenteras alls icke. Det är ett forum för redan troende och frälsta som Du hittat. Ödsla icke krut på dessa döda hökar!

 51. Håkan Sjögren

  Carl # 6 : Du har rätt i att folk inte bryr sig om klimatfrågan, efter alla ljug, som prackats på dem. Men vänta bara. När det går upp för folk att de, som orsakat de höga el- och bensinpriserna nu är i färd med att lova ut många miljarder av våra pengar till glädje för diverse korrupta politiker, diktatorer och andra beslutsfattare, så att de kan fylla på sina konton i Schweitz banker sedan alla   mellanhänder försett sig, Folk kommer att anse att vi behöver våra pengar här i Sverige. Efter valet 2014 kommer väljarna att  ha röstat bort alla, som slösar bort våra tillgångar på lögn och bedrägerier Förhoppningsvis kommer det att bli glest i vissa partigrupper i Riksdagen. Mvh, Håkan.