Doha – vad blev det nu egentligen till slut ?

cop18cmp8 533
Efter att ha varit på resande fot i 10 dagar blev det genom ”vaktbyte” bland TCS skribenter min uppgift att till lördagsmorgonen eller under mycket sena fredagskvällen söka sammanfatta vad som döljs i rubriken  – mötet ska ju enligt schemat avslutas på fredagen.

 • Jag började skriva detta på fredagseftermiddagen, med avsikt att själv eller med andra TCS-skribenters hjälp komplettera senare eller på lördag morgon/förmiddag.
 • Tidigare har man ju i sammanhang som dessa sett nattmanglingar för att pressa fram något skendokument som ”alla” kan enas om. Troligen blir det så igen.

De som aviserat att de vill skriva på något konkret åtagande av typ ett nytt Kyoto-avtal är bl.a. de flesta EU-länderna, Norge och Australien – som ju tillsammans står för endast ca 15% av världens fossilbränsleanvändning.
Tidigare har ju vissa länder formellt hoppat av tåget, exempelvis Canada och Ryssland. Kina och Indien verkar mest strunta i alltihopa. Likaså USA.
Själv har jag inte märkt mycket av COP18 i Doha i tidningar, webbsidor och TV jag råkat se. Svenska media är också mycket fåordiga.
Istället har vi sett det vanliga mönstret, men nu väsentligt mer medialt högljutt än under exempelvis Cancún- och Durban-mötena, som verkade fortgå i någon typ av chock efter orkestreringsfiaskot vid COP15 i Köpenhamn 2009.
Nu har det dagligdags varit framträdande ”debattartiklar” av närmast berörda politiker, samt allehanda tokalarmistiska ”rapporter” från egendomliga ”forskningsinstitut” ingen normal människa hört talas om. Av någon slump blev de just klara till COP18 och papegojas ändlöst och okritiskt i media.
Våra vanliga lokala apokalyptiker och självutnämnda världsförbättrare får också obegränsat med medieexponering, verkar det.
Att ”rapporterna” nästan alltid säger att ”Om det blir X grader varmare så…” snarare än ”Det kommer att bli X grader varmare och då…”, och att de inte ens bygger på IPCC-sammanställningar verkar gå de allra flesta förbi, och kanske är det avsikten. Media pladdrar i alla fall på.
Att mötet i Doha är arrangerat av UNFCCC och inte IPCC kanske många också missar. Det är ju en ”Conference of Parties” – dvs mellan byråkrater och handläggare från 195 länder, på uppdrag av deras regeringar och FN-tjänstemän.  Sveriges delegation lär vara 43 personer stor – Indiens är bara en fjärdedel av detta.
COP-mötena har alltså inget med vetenskap att göra, även om det finns några enstaka vetenskapare där. Dessa hör dock främst till andra områden än ”klimatrelaterade”.
COP18 sägs bevistas av ca 17000 personer totalt – då inklusive ett stort antal journalister. Som många noterat blev Lord Monckton dock hemskickad häromdagen – se Fredagsroligt i dag – bravo ändå, käre Lorden… 😉
UNFCCC har en utmärkt webbsida här.  Ännu på fredagskvällen finns inget särskilt lättläst, eller av konkret natur där. Några riktiga sömnpiller hittar man bland utkast till skrivningar, exempelvis här. Någon på TCS som orkar igenom denna ?
Men det är ju just bland detta ”finstilta” som man gömmer åtaganden om finansiering av ”åtgärder” och uppbyggande av byråkratiska mastodonter för deras administration. Också genomförande av överstatlighet via horder av självvalda byråkrater i en aldrig tidigare skådad omfattning.
Eller varför inte fundera över avsnittet ”kvinnor mot klimatförändring” ?
Notera att det också i tidens anda finns en gratis app att ladda ner för exempelvis iPhone eller iPod – den heter ”Negotiator”, och är alldeles utmärkt – man kan faktiskt följa förhandlingarna via den – om man orkar stå ut med det.
Denna lilla ”mediaupdate” på UNFCCC-portalen kanske ändå är illustrativ för läget i stort – vi får se vad som händer:
Doha1
Nu klockan strax över 20 på fredagskvällen finner jag att inget nytt verkar ha hänt i Doha, att döma av UNFCCC.s hemsida – så jag tror jag snart knoppar – jetlaggen gör sig gällande.
BBC skriver fortfarande vid 20:30 så här om mötets avslutning – jo, nog är det så.
Doha2
Den som snappar upp något kan ju meddela det i denna tråd – jag och mina skribentkollegor på TCS söker att kontinuerligt uppdatera detta inlägg, eller komplettera det med något annat i kväll eller i morgon, lördag.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan

  2009 i Köpenhamn var sista (C)AGW-konferensen senator Inhofe (R-OK) brydde sig om att besöka.  Pres. Obama, Secretary Clinton, och Sen. Kerry försäkrade där världen att USA skulle låta cap-and-trade lösa alla problem.  —  Inhofe tillät sig säga att USA-senaten aldrig skulle acceptera vare sig Kyoto-avtalet eller några cap-and-trade-bestämmelser.  Och han fick rätt, förstås.
  –  Der Spiegel har nu sagt att Doha-konferensen ”börjar bli en fars”.  Guardian (UK) har sagt att ”Doha är ett annat ord för dödläge och misslyckande”, och t.o.m. NY Times sade, sedan Rio+ i juni misslyckats, att ”fler och fler börjar ignorera de här globala pratstunderna [confabs]”.
  – EPA Administrator [Övermiljöchef] Lisa Jackson medgav för Inhofe att EPA:s (C)AGW-bestämmelser framför allt bygger på [det som nu kallas] Climategate.  Atlantic Monthly sade om Climategate att ”stanken av intellektuell korruption är massiv”.  Och The Telegraph (UK) skrev att ”Detta är den värsta vetenskapliga skandalen i vår generation”.
  http://www.teaparty.org/senator-obama-quietly-handing-over-billions-to-un-in-name-of-global-warming-16856/
  Lustigt, de här citaten (eller något liknande) har du inte läst om i bladen?  De skriver ju så mycket om (C)AGW ?
  –  Inhofe:   ”Vid (C)AGW-mötet i Milano 2003 frågade jag en afrikan varför han var med.  Han svarade: ’Nja, det här har väl inget att göra med vetenskap, precis.  Men det är the biggest party of the year’.”

 2. Staffan

  Inhofe igen:  Målet för Doha-mötet är inte att bromsa någon påstådd upphett(s)ning.  Nej, som AP noterat kommer ”en av de viktigaste utmaningarna att vara att ordna ’klimat-hjälp’ till de fattiga länderna, nu när våra budgetar pressas av ’finansiella utmaningar’.”
  – FN:s klimatchef Christiana Figueres [f 1956, Costa Rica] konstaterade:  ”Mitt jobb är det mest inspirerande i världen, för vi [genomför nu] den största omvandlingen någonsin.  Den industriella revolution var också en omvandling, men den var inte ledd från ovan.  Nu har vi en alltså en omvandling ledd från ovan.  Den komer att göra livet för oss alla på den här planeten mycket annorlunda.”
  ”It’s a very, very different transformation and one that is going to make the life of everyone on the planet very different.”
  http://www.teaparty.org/senator-obama-quietly-handing-over-billions-to-un-in-name-of-global-warming-16856/
  .  (Christianas mamma hette Karen Olsen.  Hon har examen från LSE London.  Yrke:  ”Global climate change analyst”.  Och [ser man här] ’Omvandlare’.)

 3. Ann L-H

  I kvällens Rapport 19.30 c:a 10 min in i programmet rapporterar Svante Axelsson och Rapports vetenskapsreporter Jens Ergon från Doha. Svante A. orkade jag inte ens lyssna på. Hans hemvist är ju ingen hemlighet men Jens Ergon! Han talade om vetenskapliga rapporter bl a från Världsbanken som ”visar att vi är på väg mot 4 grader …”. Han är väl till skillnad från flertalet ”vetenskapsreportrar” inte dramautbildad och liknande utan har en tillräckligt avancerad utbildning för att kunna läsa rapporter vilket borde förplikta.
  Ulv i fårakläder alltid redo – för Attack! 
  http://www.svt.se/nyheter/#vetenskap/klimatlarmen-utan-effekt-1?&_suid=1354911639732017471742032882936 
   

 4. Micke Johnsson

  Såg precis på Aktuellt! Jag blir mörkrädd för alla idioter som inte ifrågasätter allt med detta klimatmöte. Var är dessa forskare som säger att det blir 4 grader varmare? Var och vem i Världsbanken behöver högre räntor? Vem har satsat stora pengar på utsläppsrätter? Vem kommer tjäna och förlora på dessa avtal? Har vi i te en enda journalist eller politiker som kan resa sig upp och SKRIKA! 
  Det känns som om vi redan har det 4 grader varmare. I vart fall i vissa hjärnor! 

 5. Lite kommentarer från CFACT
  http://us1.campaign-archive1.com/?u=87b74a936c723115dfa298cf3&id=32fed29210&e=c3b96380f3

 6. Staffan 1 och 2.
  Utmärkt början på en sammanställning.
  Varför lägger du inte ett par timmar på att renodla informationen och stoppa in länkar?
   

 7. Labbibia

  ”Public Service” gräver sin egen grav i allt snabbare takt. Precis som våra stora dags/kvällstidningar. Sorgligt egentligen, men vem kommer att sakna dem? Inte jag i allafall.
  Jag kommer att ….på deras……
  (Självcensur)

 8. Staffan

  TT:   Lena Ek, Doha: ”Vi har enorma problem”
  Miljöminister Ek:  ”Stötestenen är framför allt de rika ländernas ekonomiska stöd till den fattiga delen av världen för att dessa länder ska kunna ha råd med att växla över till en mer hållbar energiförsörjning.”
  ”Utvecklingsländerna säger att de behöver minst 60 miljarder dollar, motsvarande närmare 400 miljarder kronor, fram till 2015, men vare sig USA eller Europa har velat presentera några konkreta löften.”
  ”Detta handlar om människans överlevnad”, säger Kumi Naidoo, chef för miljöorganisationen Greenpeace.
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8121685
  –   Ja, verkligen överlevnad!  0,74ºC hottare sedan år 1900!  Tänk om det blir mer!  Vi dööör!
  Under tiden bör du bli aktiv medlem i Green-peas !

 9. L

  Jag har kollat de fyra stora tidningarnas nätupplagor i afton och inte förrän nu dök det upp en Doha-artikel. Det är SvD som säger att mötet kan dra ut ända till söndag innan man eventuellt har enats om en skrivning…
   

 10. ThomasJ

  #9: SvD närmar sig allmer SVT/SR… Tråkigt att notera för en så förutvarande kvalitativt högrankad tidning. Erinrar Svd jämställd (journo-kvalitativt asså) med Helsinkin Saanomat, Neue Zuercher Zeitung, Washington Post, Die Welt, m.fl. respektebla ’prints’. Men det är ju för mer än 20 år sedan… Ph**n vad tiden springer iväg… och med den, uppenbarligen!, all form av yrkesmässig anständig-/hederlighet…
  Det bara måste bli ’än värre än vi trott’ innan vanlitt folk reagerar/agerar på dessa fullödiga vansinnen politikerna pådyvlar oss.
  Skulle vara fasiken så intressant att veta huruvida ngn form av gällande lagstiftning kan ställa dessa allerhanda alarmister till personligt ansvar för t.ex. olaga hot… ?  😉
  Mvh/TJ    

 11. L

  I Expressen har Mats Svegfors ett debattinlägg om hur journalistiken nedrustats trots kraven i ett ökande kunskapssamhälle. Man är för få och för ytliga, utan specialkunskaper.
  Det är lätt att läsa in hur klimatfrågan kunnat bli Kejsarens nya kläder, där ingen ifrågasätter eller granskar motiven bakom pengarullningen. 
  http://www.expressen.se/debatt/kunskapssamhallets-fogar-vittrar-sonder 
   

 12. Pelle L

  L #11
   
  Jag tycker det är ganska magstarkt av en person som i många år varit chefsredaktör för SvD och VD för Sveriges Radio att beklaga sig över journalistikens förfall.
   
  Han är väl själv dess främste dödgrävare.
   
  Eller var han bara en viljelös sprattelgubbe/galjonsfigur?

 13. Labbibia

  Intressant artikel av författaren och före detta stridsflygaren Anders Jallai. Som ickekonspiratoriker/ skeptiskt sinnad har jag lite svårt att acceptera hans hypoteser. Men, ändå, de ruskar om… Och med tanke på hur våra media beter sig…blir det kanske direkt obehagligt?
  Det är alltså en vetenskaplig teori (Morgenthau) att en Skuggregering med sin säkerhetsstat träder in och så att säga fininställer (finetune) den demokratiska processen i landet när det behövs. Kanske inte alltid med lönnmord men sannolikt smutskastningskampanjer i media, ekonomiska fällor, sexfällor och annan utpressning (jmf Toblerone-affären). Frågan är bara vem som beslutar vad som behöver fininställas”….
  Och vad är det vi ser i våra MSM idag?
  Kan ju vara något att fundera på? 🙂
  http://www.jallai.se/2012/12/palme-stoppade-nato-nato-stoppade-palme/

 14. Pelle L

  Labbibia #13
   
  Passa dig!
  Konspirationsteorier är ett bekvämt sätt att förklara sådant man inte förstår.
  Tror du på Stieg Larsson också?

 15. Labbibia

  Pelle L
  Ser ingen konspirationsteori här. Gör du?
  Däremot ett ganska logiskt resonemang som jag ändå värjer mig emot.

 16. Staffan

  95% av alla svennar är ateister.  ”Någon gud finns förstås inte.”  Jag var själv likadan förr.
  Och har man den livssynen så rättar man rimligen in sig i ledet och ’tycker’ som alla andra.
  Smartast i världen är man ju inte, det inser man.
  Plus att sådant som ”4 grader”, eller till och med ”6 grader” (längre sträcker sig inte fantasin idag) är rätt likgiltigt.  Inte värt att ställa till bråk för.
  –  Detta sagt till #13.

 17. Labbibia

  Staffan # 16
  Det får du gärna utveckla lite.
  För övrigt är jag just ateist, och rättar kanske därför INTE in mig i ledet. har du tänkt på det?

 18. Labbibia

  Pelle L
  Förklara för mig varför precis ALLA MSM-media i Sverige, ja varenda journalist tydligen, unisont ”missuppfattade” Potsdamrapporten. 

 19. L

  Labbibia #18, troligen är de flesta både godtrogna och dåligt pålästa.

 20. Labbibia  #18
  Djefla bra synpunkt, ett utmärkt exempel
  Varför? När så många normalbegåvade inte gör det.

 21. Labbibia

  L # 19
  Javisst.
  De flesta är säkert det. Men alla? Under de nästan 5 år som jag följt klimatfrågan noggrant så har jag ALDRIG, en enda gång, i svenska MSM-media, läst en enda verkligt skeptisk/ klimathotskritisk artikel. Har du?
  Vad säger det oss? Vad säger oss ”Granskningsnämndens” behandling av de hundratals relevanta anmälningar som inkommit?
  Tänk tanken att en etablerad skjutjärnsjournalist som ex Janne Josefsson skulle ta tag i det material som finns. Han skulle ju kunna göra mos av hela klimathotshypen på 5 minuter. Eller hur?
  Men det händer uppenbarligen inte. Varför? Hundratals normalt sett skandalsniffande journalister är stumma som möss. Det stinker L, det stinker.
   

 22. L #19
  Nu talar vi om alla så jag tycker inte det duger som förklaring. Det är ju inte bara det att ingen säger som det är. (konsekvensrapport) utan alla tar i och förfasas.

 23. Slabadang

  Reflektion!
  Det är intressanta tider med många tecken i skyn likt bollar i luften. Det är brytningstid för väldigt många maktstrukturer tankesätt utveckling positioner makt och ekonomi.
  .
  Vi bevittnar en gammal etablerad maktstrukturs kollaps där både media politiker och byråkrater hängt sig själva i sin egen inkompetens med sin manipulativa opportunism och populism. Floskelgenerationens styresmän och makthavare har förbrukat sitt förtroende genom bevisad inkompetens och oseriositet,
  .
  .
  Hela vägen från FN och ner har kedjan nu lyckats förskingra sitt förtroende och den långa period av positiv utveckling av världsekonomin har kommit av sig. Många trodde att det var politikerna som var orsaken till framgången men nu när utvecklingen vänt så inser allt fler att politiker är inkompetenta i stort endast hinder för utveckling och skapar och konstruerar fler problem för den än vad de undanröjer.  
  Det är som med politiker som för företagsledare, lätt att vara chef i medgång men en helt annan sak att vara ledare i motgång. Media tänker jag inte beskriva annat som en genomgående intellektuell lyteskomik där den ena journalisten bara tävlar med den andras om att vara mer puckad osaklig okunnigt ytlig oseriös. Ja betyget är så djävla illa att det inte går att fullt ut uttrycka i ord.
  Värre är det med våra politiker och partisystemet konkursförklaras härmed.Vem konkurrerar Lena Ek med inom centerpartiet när hon når ministerpost. Det måste väl vara i konkurrens med representanter ur Fälldins fårskock? Bääääää!
  Allt tydligare blir att allt fler inom politiken inte har en susning om vad de talar om utan endast fokuserade på hur det ska låta. Dvs ”mediatränat”. Att kunna sitt ämne verkar mer vara en belastning och antalet floskelgrodor och rena missuppfattningar ökar i omsättning.
  Den samfällda attacken på SD med det uteblivna sökta resultatet bevisar att makten inte har den makt den trodde och de spruckna falsetterna om klimathotet i spalterna uppfattas allt mer som den patetiska rena teater den faktiskt är.
  Vi har en samhällselit som alltmer sågat av den folkförtroendets gren den sitter på och att kidnappa och stjäla det förtroende vetenskapen hade att gömma sig bakom var nog det sista desperata tillgängliga trickset. En totalt huvudlös cynism och korruption som kostar betydligt mer än den smakar.
  Men som tur är så finns det FOLK i alla länder. Tittar vi på förtroendebarometerns bottenligor så samlar sig i Sverige från bottenplaceringen räknat EU-kommissionen EU parlamentet allra längst ner och som yrkeskår har vi journalisterna. Den här situationen är ett bästa bevis för att vi nu står inför mycket stora förändringar då situationen blivit ohållbar i en demokrati.
  Det kommer inte vara inom befintliga partier eller maktstrukturer som förändringen kommer att initieras utan det är utifrån kraven och idéerna kommer komma.
  I grunden handlar väldigt lite av ett lands politik om ideologi. Trots att vi matas med bilden om motsatsen handlar 99.6% om funktion och om att förvalta landets resurser på bästa sätt utifrån sina nationella förutsättningar till bästa resultat.
  När inte den ekonomiska utvecklingen av egen kraft inte längre levererar de resurser politiker kan slösa på sina ”satsningar” på, så upphör försörjningen av lånta fjädrar och folket inväntar den motsatta leveransen som naturligtvis inte kan levereras när ekonomin vänder neråt. Den politiska maktens sanna oförmåga att styra utvecklingen blir synlig och tydlig. Fas 3, instegsjobb, jobbcoaching, satsningar på ”utbildning” ideer , skatterabatter, arbetsmarknadsutbildningar , omskolningar, praktikplatser men sen så ska det ju finnas nån som BEHÖVER anställa också! Vem är det?
  Ett dilemma för politiker är ju att de i högkonjunktur försöker ta åt sig äran men det är som att kissa i byxan när det vänder åt andra hållet. Klimathotet var nån typ av maktstrategins sidospår som spårade ut totalt och räkningen kommer de inte kunna betala vare sig media eller politiker och svårligen även vetenskapen.
  Vi har helt enkelt en föråldrad maktstruktur i KRIS!! En makt som högbelånad intecknat allt som går slösat bort tillgångarna och nu kommer kraven på förändringar som folkets kronofogde och bankar på dörren in till maktens korridorer hålor och gömslen. Att dessutom satsa på ökad flyktingmottagning/invandring och ”klimatåtgärder” när konjunkturen ser ut som den gör … då är det inte så svårt att räkna ut hur det kommer att sluta. Politker talar allt oftare om att landet står inför ”stora förändringar” va överraskade de ska bli i riksdagen när de ser vilka som drabbades av de ”stora förandringarna” och vad de bestod utav. SURPRISE!!!
  Nätet systrar och bröder… Nätet är en nya folkriksdagen! Här fattas besluten om nationens och politikens framtid och villkor!!
   

 24. AOH

   
  Doha idag  tysk TV –  RTL oo.30   :
   
  Tysklands miljöminister Peter Altmeier  „—-vi har inte nǻtt ända fram utan behöver nog en eller tvǻ konferenser till—-”
   
  Om Lena Ek är kvar 2014 kanske hon kan fira 10 ǻrs jubileum  ( hon pǻstǻr själv att Doha är hennes 8.e COP

 25. L

  Labbibia och Ingvar, visst är det anmärkningsvärt. Granskningsnämnden har bara mandat att följa IPCC-tesen att AGW är fastställt och inte ska ifrågasättas. Så med dom kommer man ingen vart.
  Däremot borde fler journalister, det finns ett fåtal, skaffa sig tillräckligt med kunskaper för att genomskåda flertalet av de klimathot som strömmar in genom inte minst TT:s försorg.
  Men eftersom frågan är så genomgripande för samhällsutvecklingen är det nära nog omöjligt för MSM att ifrågasätta hela det politiska etablissemanget, som svalt klimatbubblan med hull och hår och byggt upp ett ekonomiskt beroende av att den inte spricker.
  Men, förr eller senare brukar bubbelgummin ändå spricka… (Ser för mitt inre Rockström et al med en sprucken bubbla över hela ansiktet) 😉

 26. Gunbo

  Slabadang!
  Ja, är det inte dags för revolution nu? Att bara skriva en massa på TCS leder ju ingenvart. Upp till kamp som i Egypten t ex! Ut på gatorna och kräv de förhatliga politikernas och journalisternas huvuden! Varför slösar du din tid på denna blogg när den kunde användas så mycket effektivare? 

 27. Labbibia

  L
  I länder som Finland, England, Tyskland, USA osv osv har MSM-media gjort sitt jobb, och kritiskt granskat ”klimathotet”. Men inte här hemma.
  Min slutsats kan bara bli en…..Till skillnad från andra jämförbara länder så låter sig våra MSM styras uppifrån. Är det presstödet som får dem att dansa efter beställarnas pipa?

 28. Labbibia

  Gunbo
  Vet inte om du har märkt det, men en slags revolution pågår ju just nu för fullt. Nämligen  befolkningens misstroendeförklaring mot våra etablerade partier och MSM.
  Eller har du möjligen missat det? 

 29. L

  Labbibia, kanske presstödet, men framförallt pratar vi om en liten klick i huvudstaden som hoppar mellan olika mediajobb och inte vågar vara obekväma.

 30. Utmärkt reflektion hr Slababang,brytningstider,kollaps av värderingar
  högtidligaord begravs,FN korruptioners fästen försvagas,inom EU drar
  starkare regioner som ex Katalonien mm till självständighet,mycket
  av omdaningars tid.
  Otåligheten i Egyptien visar på struktures förfall.
  AGW av värsta klientel talar t.o,m om 8 graders ökning,paniken
  är uppenbar för den s.k Gröna ekonomin,detta håller inte ihop
  som framsteg längre.
  ALI.K.

 31. I media dras till oundvikliga kollapsen av Doha,med idingnation av
  avtal till intet funna,resingnerat betraktar Lena Ek utvecklingen i
  Doha,’det är mycket allvarligt läge’.
  Mörkret sprider sig över dessa förhandlingar.
  Rockströms i radio på fredagen var enbart nedslånde 4 eller 8 grades förhöjning klarar inte mänskligheten av mm,
  en mycket dyster fredag med andra ord.
  Inget om de senaste’ hiatus’ med temperaturer nämns överhuvud-
  taget ej.
  ALI.K.

 32. Gunbo#
  Revolutioner ser inte ut som Ryska revolutionen längre,den har en
  helt annat ansikte,man talar inte om gamla revolutionstermer,de
  gäller ej.
  Det ser helt annorlunda med dessa begrepp med revolution.
  ALI.K.

 33. ces

   
  FLASH Doha-mötet lyckades!!!
  UUs utsände lyckades få tag på en Miljöminister precis när hon var på väg till den stora svenska segerfesten på Royal Hilton för en kort exklusiv intervju.
  Efter långa och mycket segslitna förhandlingar blev mötet äntligen eniga – det blir ett möte även nästa år!!! Det är en stor seger för den svenska delegationen som lyckades ena de många förslagen om olika mötesplatser till en plats i Europa, jag kommer inte ihåg vilken, som ändå är ett föredöme för hela världen. Det innebär bl a att då det var väldigt varmt här i Doha p g a den globala uppvärmningen så kommer vi att lyckas sänka temperaturen till nästa möte med 2 grader som ju har varit vårt mål.
  Är det några andra beslut från de två veckorna här i Doha som miljöministern vill framhålla?
  Det har ju funnits experter här som har velat blanda in så mycket andra frågor i klimatfrågorna. Så därför kommer vissa frågor som inte direkt har med klimatet att göra att hänvisas till ett särskilt möte i Calcutta dit inte så många av NGOerna vill resa. Då blir det enklare att komma överens.Vi vill ju t ex som australiensarna införa en lagstiftning som gör att det blir straffbelagt att hänvisa kostnadshöjningar till klimatåtgärder och då finns det vissa som inte förstår vad som är bäst för samhället. Genom att NGOerna inte är där slipper man att, som amerikanarna tvingades göra, påminna alla om vem det är som betalar deras resor. I vårt fall är det ju inte bara den officiella delegationen på 43 personer utan även minst lika många representanter för våra systerorganisationer som Naturvårdsverket,  WWF och Greenpeace liksom många journalister vars resor vi direkt eller indirekt bekostar.

  Normal
  0
  false
  false
  false
  SV
  X-NONE
  X-NONE


  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Normal tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin-top:0cm;
  mso-para-margin-right:0cm;
  mso-para-margin-bottom:10.0pt;
  mso-para-margin-left:0cm;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:11.0pt;
  font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
  mso-ascii-font-family:Calibri;
  mso-ascii-theme-font:minor-latin;
  mso-hansi-font-family:Calibri;
  mso-hansi-theme-font:minor-latin;
  mso-ansi-language:SV;}
  En annan viktig  framgång är att vi har lyckats komma överens med TT att alla deras klimatartiklar kan snabbgranskas av våra experter på Miljödepartementet så att det inte förekommer ”olycksfall”. Vi har sedan tidigare en liknande uppgörelse med vissa redaktioner på SVT och SR.
  En framgång som jag personligen är väldigt stolt över är att svenska delegationen på sina hotellrum har sänkt temperaturen på sina AC-anläggningar med flera grader. Det har visserligen blivit lite svettigt ibland men några av våra experter lyckades räkna ut att eftersom rummen var så stora och många bodde i sviter så har vi sparat mer än vi har förbrukat så att hela vår vistelse har blivit klimatneutral. Samtidigt har det visat sig vara väldigt bra med den stora delegationen eftersom vi har kunnat hålla egna interna möten istället för att delta i seminarier där utländska experter som inte förstår klimatfrågorna har fått tala fritt.
  En fråga som jag inte har kunnat lösa här i Doha eftersom den kräver konsultationer hemma i Sverige är, att jag vill inrätta en professur i Klimatinformation vid Universitet i Örebro som alltid är mycket vaket när det gäller innovationer. Det finns en journalist som länge har arbetat hårt och målinriktat för oss och som verkligen vore värd en professur och slippa svara på dumma frågor från de obildade DN-läsarna”.
  Avslutar Miljöministern och ilar iväg på höga klackar.

   

 34.  One of the principal ways, it appears, is through an already prepared and operational global curriculum based on the Earth Charter. It is an indoctrination program designed to produce children who will be ardent one-world, New Age socialists. The Earth Charter Commission that drew up this new “sacred” text was co-chaired by Gorbachev, a lifelong Communist, and Maurice Strong, the Canadian billionaire socialist who served as secretary-general of the 1992 Earth Summit. Joined by Steven Rockefeller and other UN-designated “wise persons,” these anointed luminaries produced a document perfectly suited to UNESCO’s global collectivist agenda.
  http://thenewamerican.com/tech/environment/item/13749-un-seeking-global-carbon-regime-at-climate-summit-in-doha
   
  http://thenewamerican.com/tech/environment/item/13825-cfr-pushes-end-to-sovereignty-at-uns-doha-climate-summit
   
  http://thenewamerican.com/tech/environment/item/13812-climate-facts-ignored-amid-hysteria-at-un-climate-summit
   
  http://thenewamerican.com/world-news/item/13841-unicef-wants-your-children
   
  http://thenewamerican.com/world-news/item/13845-unesco’s-rotten-track-record
   
  http://thenewamerican.com/world-news/item/13844-the-global-school-board
  Monday, 19 May 2003 
  The Global School Board
  Written by William F. Jasper
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 35. Peter Stilbs

  Senaste bud är att det blir en presskonferens 07:30 – lokal tid (?) – men knappast kan man kommit fram till mer än att det blir fler COP-möten…

 36. Inge

  För varje misslyckat cop-möte blir bilden klarare av hur klimatsystemet verkligen fungerar och kunskapen om detta sprids.

 37. ces

  Den här klimatkonferensen skriver svenska media inte om:
  http://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2012/12/06/anti-science-climate-deniers-on-the-retreat-in-germany/

 38. http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/28/obama-fails-climate-test-aviation
   Tuesday 27 November 2012 
  Obama fails first climate test by rejecting EU aviation carbon regime
  President disappoints campaigners by signing bill into law that exempts US airlines from European carbon trading scheme

 39. Ingemar Nordin

  BBCs Harrabin rapporterar att u-länder nu skrivit in i texten att rika länder, särskilt USA, skall ”kompensera” dem för all tidigare CO2-utsläpp. Precis som USAs chefsförhandlare säger så innebär det att kostnaderna i princip kan bli obegränsade. Detta ställer USA inför dilemmat att antingen skriva på och ruinera sig eller säga nej och stå med skammen av att vara den som orsakat ett ”misslyckande”.

  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20650534

 40. Labbibia

  OT
  ”Planen: Bygga ut kärnkraften-Alliansen har svängt”
  ”Det här är politisk dynamit säger Aftonbladets Lena Mellin”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15897146.ab

 41. Janne

  Hörde på Vetandets Värld i torsdags på P1, intressant om stamcellsforskning i Syd Korea. Man hade ju där en skandal för några år sedan med Woo Suk Hwang som hade fuskat i sin forskning och förfalskat rapporter. Han fick två års fängelse för detta.
  Det är inte utan att man tänker på alla fuskande kilmatforskare, varför åker inte de fast? Hansen, Mann och kompani borde ju åtalas för brott mot mänskligheten.
   
  Lyssna här, http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/125604?programid=412
  8:20 in i programmet börjar man tala om brottslingen och den skam han åsakade nationen Syd Korea.

 42. Henrik

  Rapport berättade imorse sagan om att Världsbanken hävdat att det kommer att bli 4 grader varmare. Snacka om att förvränga sanningen – vidrigt!!             Är väl inte lönt att anmäla….

 43. Ingemar # 39
  Ruin eller skam?
  Borde väl vara ett enkelt val

 44. Ann L-H

  Ces #33 – Stort smile!

 45. Iven

  Enligt dagens klimathotsartikel i SvD, författad av Jenny Stiernstedt, är det ”sotpartiklar, ozon och metan, som är kortlivade klimatgaser”. 🙂 

 46. Ingemar
  Då är det hög tid att mynta ett  nytt uttryck
  ”Klimatutpressning”

 47. Iven

  Peter Stilbs # 35
  kl. 07.30 är uppfattat. Men vet du vilken dag det gäller?   

 48. ThomasJ

  I.E. #46: Och/eller: ’Klimatpornografi’, que?  😉
  Mvh/TJ

 49. ThomasJ

  ces #33:  😀  😀  😀 
  Mvh/TJ

 50. ces.
  Snacka om förvirrat!!
  >En framgång som jag personligen är väldigt stolt över är att svenska delegationen på sina hotellrum har sänkt temperaturen på sina AC-anläggningar med flera grader
   

 51. ThomasJ

  Slabadang #23: Nedranns bra skrivet!  😀
  Ph**n sicket intressant ’skrivar-team’ du + sign. Börje S. skulle vara…! 😀
  Mvh/TJ  

 52. Micke Johnsson

  #23 Slabadang
  Man mår bara illa över hur illa ställt det är med landet. Tyvärr så förstår(många vill inte förstå)inte folk hur pass illa det är, för då hade många politiker suttit i fängelse på ålders höst. Jag tror många politiker inte kommer kunna hämta ut sina pensioner, då vi(folket) kommer konfiskera dessa.
  *** Kommentar modererad ***

 53. ces

   
  Ekonomiska bekymmer i Doha
  Efter presskonferensen träffar UUs utsände återigen Miljöministern som verkar mera bekymrad nu än före den stora svenska segerfesten på Royal Hilton:
  Det kom ju flera hundra personer till festen och vi hade räknat med att det inte skulle bli så dyrt eftersom samhället här är alkoholfritt. Men det visade sig att folk beställde in massor av bl a champagne (a 278€/flaskan) och whisky (a  426€/flaskan). Vi hade hoppats att UD skulle ta notan eftersom de är mera vana vid sådana här tillställningar. Men det visade sig att ingen från UD var närvarande så då går det inte enligt vår revisor som deltog i festen.
  Det andra stora bekymret är den här förlängningen av konferensen. Folk tvingas boka om sina flyg och när många gör det samtidigt så innebär det att vissa konferensdeltagare inte kommer hem förrän på torsdag. Och eftersom det bara är NSF som har lyckats förhandla bort övertidsersättningen – det var därför SA och hans mannar åkte hem redan på fredagen innan konferensen var slut – så kommer övertidsersättningarna att fördubbla kostnaden för det svenska deltagandet i konferensen.
  Finns det några miljöfrågor som du trots dessa världsliga bekymmer vill framhålla:
  Vi har tagit stora steg inom det nya området som heter Shale-gas. Det är många som pratar mycket ovetenskapligt om detta fenomen. Men från svensk sida kommer vi att utreda det ordentligt. Det är ju en gas som sipprar fram ur bergssprickor och, som jag har fått det presenterat av mina experter, gör det svårare att bygga Vindkraftverk. I vinter kommer vi att skicka en expertgrupp till Maldiverna som är väldigt ”på” inom klimatområdet för att se vad vi kan hitta om Shale-gas där. Några av våra experter föreslog också att vi skulle skicka en grupp till Västindien i februari för att undersöka läget och eftersom ämnet är så aktuellt kommer jag ev själv att delta i den resan.
  Säger ministern och tar stora steg ut i sanden.

 54. ces!
  Mållös!!

 55. HenrikM

  ces, vad är UU?

 56. Ingemar Nordin

  Ingvar E #46,

  Javisst handlar det om utpressning – klimatutpressning.

  Det är naturligtvis helt orealistiskt att tänka sig att USA-förhandlaren skulle få lov att gå med på en sådan text (även om Obama mot förmodan skulle skriva på så hade det hela röstats ned i Kongressen). It. Aint. Gonna. Happen. (som Lorden uttryckte det i Durban)

  Nej, troligtvis så försöker man att hitta kompromisser i sista minuten. Synd, annars så har ju USA-förhandlarna nu ett guldläge att helt enkelt åka hem, med hänvisning till just det orealistiska förslaget.

 57. ces

  #55  UU = Unknown Underlings.

 58. Thomas P

  ces #57 det skall alltså tolkas som att #53 bara är fria fantasier från dig?

 59. L

  Thomas P, jag tolkar ces inlägg som allt annat som har med politikernas klimathot att göra. Fantasier runt kända ledord.

 60. ces

  Thomas P #58 Det skall tolkas som att när en politiker gör tillräckligt många okunniga uttalanden så vet man till slut inte vad som är fria fantasier.

 61. Iven

  ces
  Ber att få gratulera till UU´s strålande parodi, så slående lika verkligheten att t.o.m. en förmodligen normalbegåvad klimathotsapostel har vissa problem att tolka – ifall det är fråga om verklighet eller fria fantasier. För ett mera skeptiskt sinnelag var ditt inlägg mycket träffande och roande! Tack för ett gott skratt! 

 62. Thomas P

  Iven ¤61 Att det var en parodi var uppenbart för mig, däremot verkade Ingvar #54 ta den på allvar och det var därför jag tyckte det kunde vara värt att påpeka att det inte kunde vara på allvar. Om ces skrivit den själv eller kopierat från någon annan var däremot svårt att säga.

 63. Men, hur ser överenskommelsen egentligen ut?
  Vad innehåller den? 

 64. Gunnar Strandell

  Gunbo #26
  I Norrköpings Tidningar idag finns en annons från Södra:
  ”VI BEHÖVER DITT VIRKE”
  Reaktioner finns redan här, även om det inte handlar om att stå på torget och skrika. Det senare nedgjordes för övrigt av en expert på ickevåldsaktioner i studio ett igår.

 65. Ingentinng förvånar mig längre så jag gick på den
  🙂

 66. Gunnar Strandell

  ces
  Tack för en underhållande essä och för att du lyckades exponera bror duktig i all sin glans! 😀

 67. Ingemar Nordin

  ces 🙂

 68. Thomas P

  Gunnar #66 Det var väl inte snällt att kalla Ingvar något sådant.

 69. Ingemar
  Mycket har jag blivit kallad men aldrig ”bror duktig”. Men vissa gillar kanske gillar att ta chansen med  lite ad hominen. Får man väl bjuda på. 🙂

 70. Ingemar Nordin

  Ingvar E,

  Du blandar nog ihop mig med en som kallar sig Thomas P. Han kallar sig nog så för att bli ihopblandad med Thomas. Thomas P måste m.a.o. vara en förvillare. 🙂

 71. Labbibia

  Ingemar Nordin # 70
  Menar du att Thomas (den famöse) inte är samma person som Thomas P(alm)?

 72. Gunnar Strandell

  Thomas P #68
  Detta lär ha sagts eller skrivits av Fritiof Nilsson Piraten:
  ”Skriver man om en synål så är det alltid någon enögd dj-l som känner sig träffad!” 😉   

 73. Staffan

  Lord Monckton of Arabia–Cristopher för sina vänner–tog ett rejält hopp ned till klimatisterna i Durban förra året, när han med fallskärm tog sig ned 3000 fot, till IPCC-regionerna långt därnere.
  http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2012/dec/06/doha-climate-conference-diary-lord-monckton-camel
  I år kom han till Doha i fullständig arabisk kungadräkt.  Hans kamel, Aziz, var lite ovillig att delta först, men bättrade sig.  Moncktons redaktion CFACT hade fyra kameler, och ville fästa plakat på dem:  ”STOP”  ”CLIMATE”  ”HYPE”  ”CFACT”.  Men allt gick inte som man tänkt sig;  budskapet blev i stället  HYPE  CLIMATE:  STOP  CFACT.
  Fast omsider förstod man varför.  I arabiskan skriver man från höger till vänster.  Och då blir det ju rätt.
  http://www.cfact.org/2012/12/05/the-climate-camel-going-nowhere-uncomfortably/
  [Om du tycker dig ha ett dunkelt minne av titeln ”Monckton of Arabia” har du nog i stället sett filmen (1962) om ”Lawrence of Arabia”, T.E. Lawrence (1888-1035), som tillsammans med emir Faisal ledde det arabiska upproret mot turkarna (osmanerna) under första världskriget.]

 74. Staffan

  Lord Monckton (of Arabia) kom till Doha från Vilnius, där han–efter sitt tal till Lithuanian Free Market Institute–fick följa med dess chef till Museum of Genocide, Folkmordsmuseet, i vad som var KGB:s huvudkontor och fängelse under Sovjettiden.
  –  De som ifrågasatte partilinjen, eller drog vitsar om Centralkommittén — hur milda de än verkade — hamnade där, låstes in, fick svälta, tvingades stå hela dagen utan att stödja sig, fick gå på toa en gång om dagen och duscha kallt två gånger i månaden.  O.s.v.
  –  [1989 föll Berlin-muren, och 11 mars 1990 förklarade sig Litauen självständigt. I september 1991 erkände Sovjetunionen detta.]
  –  [Men idag kan alla med hjärtat till vänster i stället kämpa mot klimatet!]
  –  Lord Monckton (of Arabia) skriver om detta och mycket mer i Planet Gore, National Review’s klimathörna.   Tolle lege !
  http://www.nationalreview.com/planet-gore/334989/how-un-hides-secret-talks-public-monckton-arabia

 75. Staffan

  En anti-fracking-film visade heroiska aktivister som klargjorde riskerna med fracking, dvs med att utvinna olja och gas ur marken — var det tänkt.  ”Promised Land” är filmnamnet.
  Jättebra tanke, tycker förstås alla ”gröna”, alla miljövänner.
  Men så kom det fram att fracking inte alls är farligt.  Man har ju erfarenhet sedan 1949!  En miljon olje- och gaskällor hittills, säger Wikipedia  (”Hydraulic fracturing”).
  Så nu blir anti-fracking-aktivisterna i filmen köpta ”olycksprofeter” — köpta av oljebolagen för att ge miljövännerna dåligt rykte!
  Festligt!  Vem har satt ihop en sådan film?
  United Arab Emirates, bland annat!   Landet som lever på att exportera olja.  Och gas.
  [Fast just inte till USA;  mest till Japan.  UAR-tanken är kul, men jag vet inte hur långt den håller.  Man hade en film-idé i USA, men så visade det sig att grundtanken inte höll… ]
  http://www.powerlineblog.com/archives/2012/12/dumbest-left-wing-movie-ever.php

 76. Håkan Sjögren

  ces# 33 : Det vore av intresse att veta : vad har det kostat att betala resor och traktamenten för två veckors vistelse i Doha och vem har betalat det? På plussidan finns naturligtvis att hela horden på 43 personer inte kunnat ställa till så mycket elände i sina ordinarie jobb. man skulle kanske se till att konfererandet blir årlig helårlig sysselsättning. Något annat positivt resultat av allt konfererande syns ju inte till. Mvh, Håkan.