I Poznan inget nytt

FN:s klimatförhandlingar i Poznan har pågått i snart en vecka. Svenska medier har dock inte verkat särskilt intresserade av vad som händer i Polen.
Idag, den 6 december, utlovas klimatmanifestationer över hela Sverige och då tycks tidningarna plötsligt vara sugna på att rapportera om att ett antal hundra personer demonstrerar mot klimathotet i t.ex. Göteborg (dagens GP). Jag kan ju tycka att det är en lite underlig prioritering, med tanke på att demonstrationen i Göteborg ger ingenting och mötet i Poznan kan, trots allt, leda till någon sorts överenskommelse.
Anna Tauson, aktivist i Greenpeace, kommer att ingå i det göteborgska demonstrationståget.
”Det måste bli slut på daltandet och industriländerna måste fatta radikala beslut”, säger hon. ”Det är möjligt att det kommer att svida lite grand, men klimatet väntar inte på att någon skall agera.”
Vad har hänt i Poznan då? Ja, igår anlände en soldriven taxi, med bl.a. Fredrik Reinfeldt ombord. Fordonet, som utnyttjar solpaneler i kombination med batteridrift, hade under 17 månader färdats världen runt med den schweiziske skolläraren Louis Palmer vid ratten.
Greenpeace fortsätter att protestera. För två veckor sedan fick polisen ingripa när kolgruvearbetare drabbade samman med polska Greenpeace-aktivister vid ett gruvfält nära Poznan. I torsdags var det dags igen. Ett antal aktivister klättrade upp i en skorsten på ett kolkraftverk i centrala Polen. ”Sluta med kol, rädda planeten”, stod det på ett av plakaten.
patnow
Vattenfalls kampanj för att samla namnunderskrifter för klimatet mynnade ut i att runt två hundra tusen små plastfigurer placerades ut i centrala Poznan. Vad som hände med figurerna sedan är dock inte känt.
vattenfall
Polen fortsätter naturligtvis att insistera på en bättre deal vad gäller klimatpolitiska åtgärder. Dagens förslag är enligt Polens miljöminister, Maciej Nowicki, alldeles för tufft för den kolkraftsberoende polska industrin.
Enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza har konferensens första vecka inte lett till några konkreta beslut. Tidningen Rzeczpospolitas bloggare Bronislaw Wildstein, är klimatskeptiker och menar att Poznan-mötet är en onödig och kostsam historia (över 120 miljoner zloty har lagts ner på konferensen) och att man i stället för att fokusera på klimatet borde städa upp i den politiska miljön. Alltför många politiker har enligt honom hemfallit åt ren demagogi och i stället för att verka för rationella lösningar på viktiga miljöproblem ägnar de sig åt att driva på klimathysterin.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fredrik

  Har inte tänkt på det innan men 6:e december är ju inte bara för Climatewalks men även en annan walk tilldrar sig i Salem, Stockholm. Och med tanke på hur det var i Lund den 30:e så vetefasen hur stora rubriker Klimatarna kommer lyckas få.

 2. Johnny

  Ja usch, Europas största nazistmarsch äger rum idag. I Sverige! Otäck tanke. Där har vi ett gäng som får de värsta klimathysterikerna att framstå som behagliga.

 3. Steve

  Den som inte minns stegen i polska så bra, men ändå vill få en uppfattning om vad Bronislaw Wildstein säger om det infantila toppmötet i Polen, kan försöka med  http://www.poltran.com/.   Eller också  http://www.google.com/language_tools?hl=en
  Lätt putsat: ”The effects of this quasi-religion, by which opportunistic politicians abide are mourned”.
  ”For the order, make it clear that we care about the environment … Rub in the fact that you can not do this by blocking economic progress”

 4. Undrar vad plastfigurerna var gjorda av, plast från fossil olja?

 5. Iven

  Psykologisk klimatkrigföring är senaste inslaget i AGW folkets åtgärder för att omvända motspänstiga klimatrealister:
  Alla ska bli ”klimatsmarta” med hjälp av ”piskor, morötter, kunskap(!?) och känslor”. En bra mix av redskap, tycker miljöpsykologen  Maria Johansson, enl. Sydsvenskan.
  Tydligen en ny fakultet: miljöpsykologi. Låter fascinerande och politiskt helt korrekt. Ett besök hos henne rekommenderas för alla, som marscherade idag och inte riktigt kan ha vetat varför…

 6. Iven

  Har ni förresten hört Vattenfalls miljöguru Josefsson i P1 idag? Han är en riktigt miljösmart AGW anhängare 1