Hur går det för Tyskland?

Tyskland har lagt ner sin kärnkraft och byggt ut sol och vind i stället. Eftersom sol och vind är opålitliga, och kräver backup, borde det fungera dåligt. I alla fall enligt mina förväntningar.

Hur är det då i verkligheten?

Låt oss först ta en titt på elpriserna i Tyskland. Som en jämförelse har jag också lagt till Sverige, som visserligen har lagt ned en del kärnkraft och byggt ut vindkraft, men inte lika extremt som Tyskland.

Data kommer från Ember. Diagrammet visar månadsmedel för spotpriser, med sista datapunkten för maj i år.

ElpriserTysklandOchSverige

Som synes hade de två länderna ungefär samma elpriser fram till första halvåret 2020. Därefter har Tyskland haft högre elpriser än Sverige nästan hela tiden. Den utvecklingen följer inte exakt avvecklingen av kärnkraft i Tyskland. En reaktor avvecklades sista december 2019, fyra i december 2021 och de tre sista i april 2023. Fast är det att förvänta att effekterna syns omedelbart?

Ett annat tecken på resultaten av energipolitiken är hur den påverkar industriproduktionen. Där har OECD data. Data som visar att Tysklands industriproduktion har minskat sedan 2015. Indexet för Tyskland är nu 94,9, där det är satt till 100 för 2015. En del andra länder har också minskat, speciellt Luxemburg. De flesta OECD-länder har ökat sin industriproduktion. Bland annat Sverige, som nu har index 115,6.

Så nog verkar Tysklands energipolitik märkas på elpriser och industriproduktion. Vilket var vad jag förväntade mig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  OT, många som fått nog av elbilen och vill byta tillbaka.
  Inte minst i USA där folk inte är så indoktrinerade.
  https://www.dagensps.se/motor/chocken-3-av-10-elbilsagare-vill-ha-tillbaka-avgasbilen/?cb=hjs7vbs4&utm_medium=email&utm_source=custobar&utm_campaign=analytikern-forutspar-guldlage-for-guld-615&utm_content=hero-title-text

 2. Bra att regeringen sagt nej til en ny tyskllandskabel, tyskarna får lösa sina egna problem själva inte dumpa dom på andra. Sen finns det andra som tycker annorlunda:
  https://www.svd.se/a/Gy3wGq/ny-elledning-till-tyskland-bor-byggas-skriver-john-diklev
  Diklev driver alltså ett företag som profiterar på intermittensen.l

 3. iah

  Australien har 11 GW vindkraftskapacitet och levererar 5 % av det. (från jonova i EIKE)

 4. Ivar Andersson

  Svenska elpriser verkar påverkade av de tyska. Arga Andersson tror att det är Putin som påverkat elpriset i Sverige men det är bara delvis sant. Tyskarna förutsatte billig rysk gas men när NS I och II sprängdes blev gasen, som tyskarna behövde, dyr.
  Skulle varit intressant att jämföra SE4 med Tyskland.

 5. Christian H

  Det går naturligtvis allt sämre för Tyskland. Höga energipriser är starkt kostnadsdrivande och leder till inflation, arbetslöshet, konkurser och att industrin flyr landet. Orsaken till Tysklands höga elpriser är regeringen Merkels hysteriska och huvudlösa beslut att stänga av landets kärnkraft efter olyckan i Fukushima 2011.

  Vid denna kärnkraftsolycka omkom ingen av strålskador, även om ett hundratal då fick en stråldos som överskred det som betecknas som en livstidsdos. Däremot omkom tusentals av den tsunami som orsakades av den kraftiga jordbävning med styrkan 9,0 på richterskalan.

  I en rapport från U.S. Geological Survey meddelades att Honshu, Japans största ö, flyttades 2,4 meter i riktning mot Nordamerika som en direkt följd av skalvet. Dessa enorma krafter torde också ha medfört avsevärda utsläpp av växthusgaser från den underliggande vulkanen.

  Medias skildring av tsunamin fokuserades på kärnkraftsolyckan till den grad att många fick intrycket att tusentals dött av kärnkraftsolyckan och inte av tsunamin. Skrämseljournalistik när den är som sämst!

  Igår kunde man på Svt text, sida 140, läsa om att det brunnit i en sydkoreansk fabrik som tillverkade litiumbatterier. Minst 20 personer hade hittats döda! Brandmyndigheterna kunde inta använda vatten för att släcka branden, då det kunde förvärra branden, utan nödgades använda stora mängder sand.

  I de ordinarie nyhetssändningarna kunde jag inte finna något om denna katastrofala brand. De vill, som vanligt, förtiga allt som är negativt för elektrifieringen av fordonsflottan och hotar det heliga alarmistiska klimatnarrativet.

  Slutsatsen av medias agerande blir att de tycker det är irrelevant om 20 personer omkommer av att tillverka litiumbatterier, medan inga döda av strålskador vid en kärnkraftsolycka ses som betydligt allvarligare. Det är inte fakta som intresserar dem, utan hur stor oro de kan skapa. Bedrövligt och samhällsfarligt!

 6. Egon

  Danmark stoltserar med sin vindkraft.
  De säger inte ett ord om att Sverige
  garanterar svängmassa till danskarna.
  Ett gigantiskt hyckleri…….

 7. Stefan Eriksson

  Jag ”killgissar” här, men, finns det inte skäl att tro att prisbilden också avspeglar det faktum att ”Tyskarna” ”föll till föga” och tvingades öka effekten från den så ”förhatliga” kol-kraften vid års-skiftet 22-23.
  Jag menar att ”nu” har ju prisbilden stabiliserats, på visserligen en högre men ändock mer rimlig nivå.

  Ett land som inte lyckas tillhanda-hålla en fungerande marknad för energi, betecknar jag personligen som ett U-land (utvecklingsland) eller då ännu värre; ett A-land (avvecklingsland).

  Aspirerar Tyskland på att tillhöra A-länderna månne?

 8. pekke

  Egon #6
  Danmark importerar nu på morgonen nästa hela sitt elbehov, det blåser inte där.
  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  Titta på ” produktion ” fliken Danmark.

 9. Det tycks, sorgligt nog för vår natur, som att vi alla den vägen skall vandra.

  Warum?

  Enl SMHI har vi inte fått fler högsommardagar, sedan mätningarna 1945.

  Störst antal högsommardagar i rad? – Ingen ändring sedan 1945.

  Genomsnittet för högsta temperaturer – har inte ändrats sedan 1945.

  Högsta genomsnittliga maxtemperatur för Sverige var från 1947 – inte ens 2018 rådde på det.

  Hur gick låten, var det – ja,ja,ja, was ist Los, was ist das?

  ….sieben, acht, gute nacht.

  Lyder vi här I väst under – Klimapolizei?

  Volvo måste nu spendera alla sina sparpengar på en batterifabrik och elektriska lastbilar – annars får dom böter av EU – om dom vill fortsätta sälja diesellastbilar.

  Här I trollhättan och västsverige är vi rätt skeptiska till klimatnarrativet – men vi har varit bra på att bygga ochvutveckla motorer, för bilar, lastbilar och rymdraketer – men vad hjälper det när Klimatpolisen knackar på.

  Stilla tiger temperaturerna och vintrarna biter fortfarande hårt – men nu skall vi kasta bort allt vi sparat ihop och slitit för i generationer – för att göra världen kallare???

  Hur hamnade vi i denna misär? Vad hände med allt det andra, med skolan, vården, omsorgen – solidariteten och jämlikheten?

  Klimatpolisen marscherar och skriker I megafonerna på gatorna, på tv:n, I radion och i skolböckerna – Dom säger att det är olidligt varmt, att vi brinner, aldrig så varmt!

  Klimatpolisen marscherar med forskarna och klimatvetenskapen och politikerna – om man inte röstar för klimatet är man nazist, ovetenskaplig och ondsint.

  Allt detta för att värmen hotar att döda planeten och störst förändring har vi I norr drabbats av – för vi får upp all uppvärmning hit, via klimatsystemet….värmeböljorna och maxtemperaturerna skenar, som en bisonhjord i yellowstone, säger klimatpolisen, vetenskapen och politikerna – ni måste förstå, ni måste väl känna, vi brinner upp!
  Sverige får värre värmeböljor, mer skogsbränder och mer torka…säger dom.

  Vi här I trollhättan håller inte med om all denna nya klimatvetenskap, som klimatpolisen hotar oss med – vi tycker det mesta är sig likt – och vi vill fortsätta utveckla motorer och teknik och bygga ett mervärde – åt kommande generationer – men det ser ut som klimatpolisen och klimatforskarna skall jaga bort oss från våra marker och våra hav – först dränkte dom skogen med vindkraft, nu skall dom förstöra haven med jättelika vindindustrier.

  Dom skall rädda oss från värmeböljorna och det brinnande klimatet – man undrar verkligen, vad händer med klimatet och vad händer med våran ekonomi, våran välfärd, våran skola och omsorg?

 10. Förresten, just nu är värmeböljan över oss här i Trollhättan, 22 grader nu vid lunch – inte utan att man känner att det är jobbigt, måste nog äta i skuggan idag och i värsta fall ta ett dopp i sjön – så här tidigt på sommaren!

  Den grekiska värmeböljan i juni var väl den tidigaste någonsin sa dom på nyheterna – juni? Värmebölja?

  And hell followed with him.

  Jag fiskade i natt igen, makrill och öring, norr om fjällbacka – det var 11 grader på landsbygden och 15 grader när vi körde genom Uddevalla och trollhättan.

  Verkar som nätterna är jäkligt mycket varmare i städerna…men antagligen mäter smhi inte i städer, så dumma är dom väl inte – för visst skulle det ge missvisande medeltemperaturen?

  Missvisande medeltemperatur – nu hör jag trampet av klimatpolisens stövlar…

 11. Uffe

  Fakta är mest i vägen om man tror på klimatkatastrofen, istället så ska man bygga en historia (storytelling) runt något väderfenomen och trycka extra mycket på hur det i framtiden kommer att påverka dig som individ.
  Du ska skämmas och skrämmas för ditt sätt att leva och för att du inte tar ”klimathotet” på allvar, du ska skambelägga dina grannar och vänner för att de inte gör ”rätt” och hur deras sätt att leva riskerar din och dina barns framtid.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8531257/ fullständigt oetisk forskning om hur man genom propaganda och upprepning kan få folk att gå emot sina egna etiska värderingar.

  Om man får tro ”oxford climate journalism network” så är det viktigt för media att lära sig skriva om klimathotet i varje artikel från sport till kultur inget och ingen ska lämnas utanför, man erbjuder sig att ”utbilda” journalisterna så att de kan skriva gripande historier om alla hemskheter som förväntas i framtiden om vi inte ställer om.

  Fakta är inte längre en viktig del i medias klimatbevakning. Det är storyn som är viktig och den får gärna bygga på enstaka väderhändelser.
  Det ser vi bevis för varje dag i SVT, SR och annan media, de har verkligen tagit till sig budskapet att i form av en historia beskriva en väderhändelse och hur den kan påverka dig och att det är klimatet som är boven.

 12. Björn

  Har man klen tillgång till energi kan det aldrig gå bra. ”Energifattigdom” är ju ett begrepp som har myntats i samband med höga elpriser. Elbrist leder till höga priser och elbristen i sin tur orsakas av färre generatorer med tillräcklig kapacitet som kan producera el. Svårare är det inte, vilket kan få en att undra hur det står till i en del politikerhjärnor, för de verkar tro på grön magi.

 13. Apropå elpriser, har nån sett nåt i media om varför Nordpool fortfarande inte har några priser att redovisa för i morgon, brukar vara klart vid 1300?

 14. Nu har dom vaknat i Oslo.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser/

 15. Sören G

  Såg just på ett TV-program om fjärilar. Många arter kan dö ut i ett varmare klimat påstods det. Men klimatet har ju alltid ändrats fram och tillbaka mellan varmare och kallare och arterna har överlevt i tusentals år. Är klimatet förändrat så flyttar de till områden med ett klimat som de kan anpassa sig till.

 16. Benny

  Om Tyskland kan sägas att galna politiker förstört landet på globalismens altare. ”Gröna” fantasier upphöjdes till officiell politik och energisystemet slogs sönder med nedläggning av kärnkraft och kolkraft samtidigt så slutade man köpa billig gas från Ryssland och dessutom sprängde USA gasledningarna för att vara säkra på att Tyskland inte skulle ångra sig och köpa gas. Och här står vi nu och ska stötta Tysklands elförsörjning med vindsnurror vi inte behöver och drabbas själva av höjda energipriser. Det skulle krävas en romanförfattare med otroligt vild fantasi för att skriva en bok om tyska politikers galenskap?