Har Kina utmanövrerat UNFCCC?

COP 1, UNFCCCs första globala klimatkonferens, ägde rum i Berlin (1995) under ledning av Tysklands dåvarande miljöminister Angela Merkel. Då beslöts att de deltagande Parterna, länderna skulle delas in två grupper, de utvecklade i-länderna och de övriga. I-länderna ansågs skyldiga till den hotande globala uppvärmningen och de övriga drabbade av den. Denna uppdelning har kallats Berlinmandatet eller den nya Berlinmuren.

Vidare skulle i-länderna betala för sin klimatskuld, dels genom att minska på sina utsläpp av växthusgaser, dels genom olika former av utvecklingsstöd och ersättning till de drabbade. För det behövdes bindande avtal. 1997 spikades Kyotoprotokollet, som skulle gälla 2008-2012. 38 i-länder ställde upp på att minska sina utsläpp, de skulle sänkas till 5,2 procent under 1990 år utsläppsnivå.

Tiden gick, den förväntade globala uppvärmningen följde inte UNFCCCs/IPCCs klimatmodeller, men det hindrade inte att ett nytt bindande avtal ansågs nödvändigt. De så kallade BASIC-länderna, Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina hade tagit tag i sin situation, lyft sig och delar av befolkningen upp ur fattigdomen och kallades nu tillväxtländer. Det var dags för fler att ta ansvar för det tänkta klimathotet, så även Kina. Vid de årliga klimatkonferenserna förbereddes ett bindande och globalt avtal. Under COP 15 i Köpenhamn i december 2009, skulle det spikas. Miljörörelsen vibrerade av förväntan inför mötet.

Kina var vid den tiden världens näst största ekonomi . Dessutom hade kineserna tagit på sig ledartröjan för de mindre utvecklade länderna, inte minst genom att påminna om vad Berlinmandatet innebär. De föreslagna kraven var inte särskilt lockande eftersom de minskade ländernas utvecklingsmöjligheter. Efter segdragna förhandlingar frestade Hillary Clinton, då USAs utrikesminister, plötsligt med en utvecklingsfond på 100 miljarder US-dollar, utöver befintligt bistånd, som ersättning för ett bindande avtal. Men BASIC-länderna, med Kina och Indien i spetsen, vägrade hårdnackat och konferensen avslutades officiellt utan något avtal.

Fallet och prestigeförlusten för miljörörelsen var stort och USAs klimatmedvetne president Obama blev rasande. Han hade åkt till Köpenhamn enbart för att kunna ståta med att ha bidragit till detta enligt miljörörelsen helt avgörande avtal. Han krävde att få möta ledarna för BASIC-länderna, vilket överraskande skedde. På 80 minuter skapades där och då en icke bindande överenskommelse mellan de fem, USAs Obama och BASIC-ländernas ledare, den s.k. Köpenhamnsuppgörelsen. Där lades grunden till den gröna klimatfonden. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalade sedan att hon aldrig känt sig så förnedrad som då. President Obama lämnade Köpenhamn så fort han kunde och gjorde som stora ledare brukar göra, han låtsades inte om något nederlag, han deklarerade seger.

Tanken på ett bindande avtal var för tillfället uteslutet, men den årliga COP-karusellen snurrade vidare och ett nytt försök skulle göras under COP-21 i Paris 2015. Det gröna Väst höll envis fast vid att klimatfrågan var planetens ödesfråga och politiskt sett gick det inte att släppa den.

Inför konferensen deklarerade Kinas ledning att de prioriterade kampen med lyfta landet ur fattigdomen och den processen beräknades inte vara avslutad förrän om flera decennier, med andra ord någon minskning i användning av fossila bränslen eller av utsläpp av växthusgaser var otänkbar.

Obama stödde Kinas prioritering och utlovade stöd till utveckling av den s.k. förnybara energisektorn. Detta prisades av omvärlden, Kina var med på tåget. Båda, de nu gröna, presidenterna hedrades och den internationella pressen på Kina släppte.

Vid COP-21 Paris, var bindande avtal borta. Nu skulle varje land istället offentliggöra sina intentioner kring dess framtida energiförsörjning, INDC. Kina klargjorde att de beräknade att dess totala energikonsumtion, främst de fossila bränslena, skulle dubbleras fram till 2050. De hävdade att ett utvecklingsland som Kina måste öka energitillgången per capita.

Kina och Indien med G77-länderna har dessutom låtit omvärlden förstå att utfallet av Kyotoprotokollet är avgörande. Det blir inga nya avtal förrän i-länderna kan visa att de minskat sina utsläpp enligt löftet.

Det kommande COP-24 i Katowiice (3-14 december) mitt i Polens koldistrikt blir intressant inte minst för att den gröna blobben är fylld av sprickor t.ex.:

http://www.climatedepot.com/2018/09/25/more-cracks-in-the-paris-climate-agreement/

Kina har satt sina spår i de globala förhandlingarna samtidigt som landet utan större intresse från västs media jobbat vidare med frågan om energiförsörjningen. Misslyckas ledningen med att ge hela befolkningen ökat välstånd har frågan potential att hota kommunistpartiets existens och det pågår verkligen en form av energirevolution.

https://www.thegwpf.com/chinas-coal-secret-revealed-china-is-building-hundreds-of-new-coal-power-plants/

https://www.thegwpf.com/how-green-china-fooled-the-world-new-coal-boom-continues-2/

Kina har dessutom förklarat krig mot föroreningar (2014) dvs de verkliga föroreningarna som svavel- och kväveoxider och partiklar, vilket gett synlig effekt när smoggen nu minskar. Men, Kinas ledare tycks ta lätt på frågan om Global Warming, vilket möjligen beror på att Kinas främste paleoklimatolog, tidigare vice president för den kinesiska vetenskapsakademin, Ding Zhongli, hävdar att det saknas vetenskapligt stöd för något samband mellan temperaturökning och koncentrationen av atmosfärens koldioxidhalt.(Darwall sid 328)

Det pågår som sagt en energirevolution i och runt Kina, men få om några har grepp om vad som egentligen sker, vilket bland annat beror på Kinas stora projekt, Den Nya Sidenvägen. Den tycks likt en cancersvulst infiltrera allt större del av det globala samhället, från början med små osynliga metastaser, som med tiden kan växa till sig och allvarlig påverka hela kroppen.

csm_ChinaMapping-Silk-Road-DEC2015-EN_686923c005

Rubrikens fråga kvarstår!

Ann Löfving-Henriksson

Källor:

Darwall The Age of Global Warming samt:

Truth-about-China

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2015/12/Truth-about-China.pdf

 thQMPMAX0W

EXTRA, extra, extra!

Lagom till COP-24 i december släpper NIPCC en helt ny rapport:

Climate Change Reconsidered II

Fossil Fuels

Men, här är deras pin färska Summary for Policmakers:

http://climatechangereconsidered.org/wp-content/uploads/2018/10/10-05-18-DRAFT-CCRII-Fossil-Fuels-Summary-for-Policy-Makers.pdf

Missa t.ex. inte Figure SPM.11 och SPM.12 Impact of fossil fuels on human well-being Sid 12-15.

Innehållet skiljer sig skarpt från de spöklika God-Natt-Sagor som Erika Bjerström på vår ”objektiva” SVT fångat upp ur den senaste IPCC/ SPM – rapporten.

Bland NIPCCs Chapter Reviewers finns Peter Stilbs och Gösta Wallin, väl kända på KlimatUpplysningen. STORT GRATTIS till Peter och Gösta och alla andra som är intresserade av energidebatten.

CCR-iic-website-header-v2-300x150

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Det är svårt att förstå Kinas ambitioner rent intellektuellt man måste helt enkelt studera deras handlande i praktiken. Gör man det så ser man att nu är det gamla kommunistpartiet återigen inne på linjen en världsrevolution under Kinesiskt styre. Maktambitionerna är helt gränslösa och de ska byggas framförallt genom ekonomiska medel men också med militära där det behövs. Allt medan väst ägnar sig åt grönt navelskåderi och koldioxidfobi. Kina tror naturligtvis inte på sagor utan utnyttjar Västs vidskeplighet. Men nu har de fått motstånd Trump är mycket men inte naiv hans handelsavtal sätter press på Kina så även hans rationella energipolitik. Storbritannien kommer garanterat följa efter. Därefter kommer rationella östländer i EU kräva en ny dagordning och snart står Sverige kvar på perrongen och undrar vad som hände med dennya religionen.

 2. Ann lh

  # 1 Tack Ulf!

 3. Kjell Lindmark

  Svaret på den rubricerade frågan är obetingat JA. Kina och Indien har inte för avsikt att låsa sig med några klimatavtal så länge som de lägger allt krut på att lyfta sina länder ur fattigdom. Den resan är långt ifrån avslutad. I väst gör vi tvärtom vi försämrar vår egen tillväxt, vårt välstånd genom s.k. klimatåtgärder som kommer att få våra ekonomier att stagnera eller helt enkelt gå i recession tills vi sitter på fattigstugan.

  Dessa klimatöverenskommelser är självmord för varje land som ansluter sig. Sverige är på god väg att förstöra den goda, billiga och effektiva energiförsörjning vi haft. Kärnkraftsavvecklingen till förmån för gröna alternativ kommer att bli dyrt, mycket dyrt. Vår lilla kvarvarande industri som kunnat konkurrera med hjälp av billig el kommer att få problem. Vind och solel kommer inte att hjälpa oss när Grand Solar Minimum slår till inom 10-15 år som solforskarna pekar på.

  Väst lägger sig självt på klimatreligionens altare och låter sig offras i Globalismens namn.

 4. Joachim

  (1) Ulf
  Analysen är nog så nära sanningen man kan komma.

 5. Kjell Lindmark

  Ta gärna en titt på vad Tony Heller har att berätta om hur klimathoten har växlat under de senaste 100 åren. Vi har allt som oftast 10 år på oss………

  https://www.youtube.com/watch?v=VPGK6pNO0Qw

 6. latoba

  #Ann
  Tack för denna utmärkta genomgång.

 7. Ingvar i Las Palmas

  Kina kör sitt spår!!
  Och så även Australien!
  http://joannenova.com.au/2018/10/australia-discovers-a-spine-pushes-back-against-un-hysterical-coal-hate/

 8. Bim

  Tack Ann! Dina genomgångar är verkligen bra. Man får ju faktiskt en väldigt tydlig bild av Sveriges politiker är naivast på jordklotet. Vi gräver vår egen grav med bulldozer i en rasande fart. Dessutom skryter vi om det.
  En svensk dam i Ring P1 ondgjorde sig över att Stockholm skulle arrangera OS. Inte.på grund av kostnaden utan på grund av att tusentals människor.kommer att flyga….
  Folk har fått klimatet på hjärnan. Klimatångesten är.mycket värre.än vi trodde, mycket värre än AGW.

 9. sibbe

  Alldeles rätt, Ann. Naturligtvis trixar kineserna, annars så kommer de ju inte upp till vår välstånd.
  Och vi? Ja, tyska RWI gjorde ett klokt beslut i veckan, annonserade att de skall minska brunkolsbrytningen,
  sparkar upp till 1000 arbetstagare och köra på importerat stenkol i framtiden. Populistiska AfD var direkt på alerten, och körde sin propaganda mot klimatalarmism, delstatsministern är villrådig, eftersom ju RWI har rätten på sin sida, och grönröda aktivister fordrar ett nytt beslut av Merkel, den här gången inte atomkraftverk utan kolkraftverk som bör stängas bums. Galet så det förslår…
  Men, det finns hopp: Der Spiegel ösar gallan över tyska regeringen, som väljer diesel framför klimaträddning:
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/hambacher-forst-
  http://www.spiegel.de/auto/aktuell/eu-umweltminister-bundesregierung-gegen-scharfes-co2-ziel-a-1232217.html

 10. Håkan Bergman

  Bim #8

  Hörde jag inte ett rykte om att Mp vill förbjuda fotboll? ͠° ) ͜ʖ ( ͠°

 11. Håkan Bergman

  sibbe #9

  Ja vilken soppa tyskarna har idag.

  http://www.spiegel.de/auto/aktuell/eu-umweltminister-bundesregierung-gegen-scharfes-co2-ziel-a-1232217.html

  Och Sverige och Mp bjuder på schwedensuppe.

  https://www.dn.se/ekonomi/oenigt-i-eu-om-framtida-bilutslapp/

  Ju fler kockar…

 12. Björn

  Bra analys och påminnelse om spelet bakom kulisserna! Vem är det egentligen som drar i trådarna? Just mu en välregisserad propagandaflod som samtidigt sköljer över världen. IPCC är bara en beteckning på en organisation, men vilka är de mänskliga sufflörerna? Var finns de uppseendeväckande rapporterna som säger att det nu är ändå värre än man trott? Skall bli intressant att se hur Vita huset reagerar.

 13. eon

  Bim #8 – jag kan ha fel men jag skulle gissa att folk kommer flyga till ett OS avsätt var det arrangeras 😉

 14. Christer Löfström

  Lästips.
  ”Vad har kineserna i Afrika att göra?”
  SvD i torsdags av Johan Lagerkvist

  Kärnkraftvännen Nordhaus fick ekonomipriset.
  Om ni läser svenskt näringslivs kommentar till senaste FN dokumentet så förstår ni varför.

  Snart måste SI/KU ta ställning till om stöd för kärnkraft, skatt/avgift, kan motiveras med klimathot.

 15. pekke

  Kina är kort och gott gökungen i klimatboet, innan den växt till så gullades och matades den eftersom den var såååå duktig på grön kvist, nu är den jättelik och kräver hela tiden mer, mer så att de andra ungarna inte får något och den skitar ner bo, gröna kvisten och småsyskon alltmer så att föräldrarna inte vet till sig om vad de skall göra med Kinagöken och än värre, det verkar även finnas en indisk gökunge i boet …

 16. Fredrik S

  Håkan #11

  Undrar om hon åkt tåg till Luxemburg, som vi andra bör göra?

 17. Håkan Bergman

  Christer L. #14

  Tack, intressant artikel. Neokolonialisterna i den gröna röran gråter förstås, och visst utveckling går aldrig helt smärtfritt. Men ju fler som är med och skapar ekonomiskt mervärde desto bättre för hela planeten.

 18. Guy

  Bim # 8

  ”Man får ju faktiskt en väldigt tydlig bild av Sveriges politiker är naivast på jordklotet.”

  Finska politiker gör allt för att göra er äran stridig. Få se vem som vinner.

 19. Ann lh

  # 15 Pekka, intressant parallell. Dessutom det finns många, många små ungar som kämpar för att överleva i boet för att kunna komma ut i friheten och där kunna växa till sig.

 20. Ingvar i Las Palmas

  Björn #12

  >Skall bli intressant att se hur Vita huset reagerar.

  För att uttrycka sig på ren svenska.
  Vita huset Sktr i det. Trump har tagit klar ställning vad det gäller ”klimathotet”
  Och det verkar som Australien gör detsamma.
  Klimathots-armadan börjar få rejält med motvind.
  – USA!
  – Austraiien!
  – Tjeckien!
  – Tyskland??

 21. ces

  #20 Kanada har också delvis (Ontario-provinsen) redan hoppat av, Och vinner Bolsonaro på söndag i Brasilien så har han under valkampanjen sagt att Brasilien kommer att lämna Paris-överenskommelsen om han blir president.

 22. Håkan Bergman

  Ingvar #20

  tyskland??

  Jo tack Merkel har nog målat in sig i ett hörn, på ett tak dessutom. Två alternativ, vänta på att färgen ska torka eller hoppa.

  https://www.politico.eu/article/germanys-green-dreams-run-into-climate-change-reality-nuclear/

 23. Evert Andersson

  Dokument utifrån i söndags kväll 7/10 om Kina var intressant, men skrämmande. Xi Jinpings plan framgår tydligt och hur Kina agerar för att sakta och stadigt bygger på herravälde för sin idé om hur världen bör styras. De hukar under radarn tills vi står inför fullbordat faktum. I den andra ringhörnan står FN som vill ha kontroll över våra liv med andra förtecken. Christiana Figueres ansåg ju att Kinas politiska system var effektivare för att få saker att ske i klimathotets namn. Det otäcka är att kineserna agerar rationellt och långsiktigt, men under falsk flagg medan vi i västvärlden är alltmer splittrade. När Kina köpt sig allierade i väst genom lån, investeringar och infrastrukturhjälp kräver de som i Grekland lojalitet som gentjänst. Och gör det svårt eller omöjligt t ex för EU att mota deras ambitioner. Programmet illustrerar effektivt det Ann skriver om nya Sidenvägen.

 24. Ingvar i Las Palmas

  #23 Evert
  Otrevligt scenario. En poäng är dock att det är flera som slåss om makt som underminerar suveräna staters makt över sina ”revir”
  – FN
  – EU
  – Kina?

 25. Christer Löfström

  ”Rapporten tydliggör också behovet av att hålla alla dörrar till klimatneutrala teknologier öppna. Kärnkraft, såväl som förnybart och annan ny teknik behövs. I rapporten pekas även negativa utsläpp ut som en viktig åtgärd för att begränsa den globala uppvärmningen.”
  /Sunér Flemming (Svenskt Näringsliv ) 8/10 2018

  ”Klimatpolitiken behöver fokusera på inhemska åtgärder som minskar de stora industriella utsläppen och utsläppen från transportsektorn. Sverige ska vara ett internationellt föredöme och bidra med insatser som ger verklig klimatnytta”
  /Kristersson (m) 9/10 2018

  Nordhaus på SNS 1995
  https://www.sns.se/aktuellt/karnkraft-och-miljo-ett-svenskt-dilemma/

  Åke Sundström kommeterar Nordhaus
  https://www.nationalekonomi.se/filer/pdf/27-8-as.pdf

  Danskarna ville inte ha Barsebäck o de ligger bakom att elen är dyrare på spotmarknaden i Såne än i Tokholma. I dag 62:20 resp 45:91 EUR/MWh
  Jag har fast pris 34 öre/kWh i ytterligare 2 år. Dividerar jag total årskostnad med årsförbrukning blir det 2 kr/kWh

  Det kanske inte är känt här att Danmark var nära att skaffa kärnkraft en gång. Det var jämt.
  En dansk analys påstod att motståndarna vann för de hade musiken.
  Tidigt 70-tal var laborationer i kärnfysik på LTH i reaktorteknologi på Risö.
  Har inget minne av musiken eller vem som gjorde dansk antikärnkraftmusik.

  För mig som halvdansk är det tungt att Kim Larsen är borta. Men hans musik lever!
  ”min far var tosset, min mor var normal”
  https://www.youtube.com/watch?v=gQ5ZWxsjDKQ

 26. Gunnar Strandell

  När jag tittar på kartan i inlägget slår det mig att Sverige hamnar i utanförskap och inte alls i centrum som våra politiker påstår. Det betyder att vi själva får sörja för transportlederna till och från landet medan politikerna ägnar sig åt snabba persontåg för egna resor till och från Europa.

 27. Evert Andersson

  #24 Ingvar i Las Palmas
  Precis det jag menar med mitt inlägg. Tror dock Kinas är otäckast i kraft av brist på protester och asiatiskt tålamod med sin plan.

 28. Jan-Åke

  Superbra och lärorikt som alltid Ann.
  Du ,tty och några till borde bilda någon sorts mediepanel som motvikt till Rockström ,Holmgren och de där.
  Ni kunde bli kända under namnet ”Å andra sidan” ” Ta det kallt” ”Nä vi e skeptiska” eller så
  Det är det som saknas, så stor kunskap som du har i den s.k klimatfrågan, som ”bara” stannar här.

 29. Jan-Åke

  ….forts 28
  Jag inser att det inte är lätt, sannolikt näst intill omöjligt

 30. Svempa

  #25 Christer Löfström

  Och Kim Larsen ville alltid ha det bedste för sig och sine venner

  https://m.youtube.com/watch?v=X2ze0Yrjac8

  En nordisk höjdarmusiker

 31. Detta forum har bra och viktig information, men det är bara de som redan tycker så som får del av den.
  En realitet är att bränslepriser tar död på rörligheten redan nu och så småningom all företagsamhet. 2030 vågar jag inte tänka på ens …

 32. I*ngvar i Las Palmas

  OT
  Jag har tidigare varnat för Google
  https://www.breitbart.com/tech/2018/10/09/the-good-censor-leaked-google-briefing-admits-abandonment-of-free-speech-for-safety-and-civility/

 33. Ingemar Nordin

  Ha, ha, ha … galenskapen tar aldrig slut.

  Nu har Hollands regering blivit anmodad av appelationsdomstolen att inom två år (2020) minska sitt koldioxidutsläpp med 25%! Ty det har regeringen skrivit under på i tidigare åtaganden.

  Tja, att skriva på vidlyftiga och orealistiska avtal är enkelt. Men det är svårare att leva upp till dem. En lösning är dock att stoppa all gasutvinning som Holland gör i Atlanten och att dra ned fossil egenproduktion av el. Och istället importera el – från Kina!

  Kina är ju inte bundet av några larviga avtal utan producerar el i mängd. De har också planer på att bygga ut högvoltsledningar så att de kan sälja ända bort till Europa. Visserligen så är det i huvudsak kolproducerad el det är fråga om och slöseriet av energi blir enormt – men som sagt, det går ju bra enligt alla internationella avtal.

  https://wattsupwiththat.com/2018/10/09/dutch-court-upholds-25-emissions-cut-in-5-years-climate-change-ruling/

 34. Håkan Bergman

  Nu fick jag en lysande affärsidé. Holländarna och kineserna är ju duktiga på att utvidga sina respektive länder, holländarna fixar till en ny ö eller halvö och gör det området till en kinesisk enklav, sen är det bara att gasa på.

 35. Håkan Bergman

  Ännu enklare är att göra en deal med Putin och bygga kraftverk i Kaliningrad, närmare EU kommer man inte.

 36. Håkan Bergman

  Typisk kulturartikel av idag, eller hur?

  https://www.dn.se/kultur-noje/fokus-pa-politiskt-spel-fordunklar-klimatjournalistiken/

  ”– De borde integrera klimatfrågan i en mängd andra relevanta frågor, i transporter, jämlikhet, kultur, ekonomi.”

  Hon glömde sporten, men det kanske är VäderPers revir.

 37. Ingvar i Las Palmas

  Handlar det om klimatet eller???
  https://wattsupwiththat.com/2018/10/09/ericholthaus-new-ipcc-report-calls-for-rigorous-backing-to-systematically-dismantle-capitalism/

 38. Sören G

  OT
  Dagens larm i radionyheterna handlar om ”försurningen” av haven. Enligt en forskarrapport går den särskilt fort i Arktis. Kommentar?

 39. Johan M

  OT ännu en orkan

  Så nu slår Michael in i Florida och nyheterna svämmar över om det fruktade klimathotet som kommer ta död på världen. När man hör dessa nyheter så kan man ta en titt på denna sammanställning av orkaner som nått det amerikanska fastlandet de senaste hundra åren:

  https://www.nhc.noaa.gov/pastdec.shtml

 40. Ann LH

  # 38 Sören G, radionyheterna var inte vänliga nog att uppge källan? Bara ”en forskarrapport” låter inte särskilt trovärdigt.
  Judith Curry skriver i varje fall angående den nya IPCC-rapporten:
  ”Same old, same old” … What about the ocean – acidification and declining oxygen? Our understanding is in its infancy, but this needs to be looked at more …”
  https://judithcurry.com/2018/10/08/1-5-degrees/#more-24392

 41. Sören G

  #39 Johan M
  Nu hade den visst nedgraderats till en tropisk storm.

 42. Gunnar Strandell

  Sören G #38

  Å en a sidan sägs att Arktis snabbt blir varmare. Om det också gäller vattnet minskar lösligheten för CO2.
  Å andra sidan ökar CO2-halten i vattnet på grund av den ökande mängden i atmosfären.
  Det är bara i pseudovetenskaper man kan få detta att gå ihop utan att göra djupare analyser.

  Typiskt var också konsekvensbeskrivningen som startade med påverkan på mycket små hoppkräftor och slutade med att isbjörnarna dör ut.

 43. Håkan Bergman

  I brist på färska siffror från Kina varför inte ta på sig uppfinnarhatten.
  https://www.dn.se/ekonomi/satellitbilder-visar-att-kinas-kolkraft-ar-pa-vag-att-mota-sotdoden/
  Nå 2016 såg det ur så här.
  https://www.statista.com/statistics/302233/china-power-generation-by-source/
  King Coal såg väl inte så hotad ut då?

  Från DNs artikel:
  ”Det är den förnybara kraften som förändrar kalkylen. Sol- och vindenergin håller på att slå sönder den fossila kraften. Dels ekonomiskt, eftersom priserna sjunker snabbt. Inom ett par år kan nybyggd vindkraft vara billigare än de gamla kolanläggningarna i Kina, visar Carbon Trackers genomgång.

  Men det sker också rent fysiskt. Svängande elproduktion från de förnybara källorna tvingar producenter att slå av och på kolkraftverken. Det förkortar anläggningarnas livslängd.”

  Första stycket är det vanliga nonsenstugget, intermittenta energislag gör, med dagens politik, helt enkelt andra energislag dyrare.
  Andra stycket är tekniskt korrekt, om än inte tillämpbart på Kina, andelen intermittent el är fortfarande relativt låg och dessutom har Kina en hyfsat stor andel vattenkraft, men tyskarna borde dra öronen åt sig.

 44. Ann lh

  # 43 Håkan Bergman, ja vem och vad ska man tro. Deras import av främst kol från när och fjärran är enorm och för min del tror jag att det göms oerhört mycket intressant information i Den Nya Sidenvägen, ”Kejsaren över allting” har ambitioner. Hur bevakas gränserna där t.ex.? Patricia Adams skrev i rapporten ovan att för Kinas del är det är viktigare vad omvärlden tror om Kina än hur verkligheten ser ut.
  En tanke som alltsom oftast dyker upp är hur mycket vi i all vår godhet och naivitet redan så att säga överlämnat till Kina i och med Volvo Cars och än mer vad är det som kommer att ske med en planerad utbyggnad i Gbgs hamn – i Kinas regi? Andra mindre (-vetande) länder som tacksamt tagit emot ”hjälp” har med tiden insett att de blivit grundlurade.