Det finns stora män och så finns det små män som gärna skulle vilja vara stora. Reinfeldt tillhör nog den sistnämnda kategorin. Som tillförordnad tillika tillfällig ordförande för EU har han bestämt sig för att lösa hela världens klimatproblem.
“Vid toppmötet i slutet av förra veckan satte EU ett eget långsiktigt mål för utsläppsminskning, 80–95 procent till 2050”, skriver Reinfeldt i DN Debatt och förväntar sig antagligen en klapp på axeln.
EU-kommissionen har även räknat ut att kostnaden för att “begränsa eller helt eliminera utsläppen” i utvecklingsländer beräknas uppgå till 100 miljarder euro per år och att “medlen behöver komma från offentlig och privat sektor i utvecklade länder, den globala utsläppsmarknaden och internationell kapital”.
Enligt Reinfeldt står nu EU mer enat än någonsin tidigare. Men det räcker inte. För ett lyckat klimatmöte i Köpenhamn krävs att USA, Kina och Indien följer i Reinfeldts och EU:s spår. Reinfeldt turnerar därför runt i världen och talar med storheter som Obama och och Singh. Med nyslipad retorik i kombination med valpögon hoppas Reinfeldt kunna övertyga världens stormakter att vrida åt koldiodixkranen.
“[M]ed dagens kunskap är det inte rimligt att anta att vissa länder innehar en rätt till ökade utsläpp”, mässar Reinfeldt och riktar sin blick mot Indien och andra växande ekonomier.
Studerar man EIA:s information om Indien så visar det sig att 40 procent av de indiska hushållen saknar tillgång till elektricitet. I storstäder är det vanligt med blackouts. Världsbanken rapporterar att en tredjedel av Indiens företagare anser att bristande tillgång till elektricitet är ett av största hindren för att utveckla verksamheten. Hur tänker du åtgärda det, Fredrik? Vackra ord räcker inte.
Jag börjar bli hjärtligt trött på Reinfeldt som hela världens lille klimatprofet och längtar efter att Sveriges ordförandeskap ska ta slut innan vi skämmer ut oss ännu mera.
Chansen att Obamas (i samarbete med Reinfeldt) mycket kostasamma klimatförslag går genom där är nog ytterst liten.
Jag undrar när Fredrik behagar komma hem till Sverige igen och ägnar lite tid åt verkliga problem som drabbar våra medborgare. Oppositionens lösning på alla problem är ju som vanligt att höja skatten och problemet är att Alliansen snart kommer hamna i skattehöjarträsket dom också. Alla klimatmiljarder i bistånd måste ju konfiskeras innan de skickas iväg.
Ha! Vi inom EU kan ju knappt kan enas om någonting . De nyss avslutade EU-förhandlingarna inför Köpenhamn var ett fiasko. 9 av de fd öststaterna vägrade binda sig för några belopp. Uttalandet tycker jag är ett praktexempel på det Orwellska nyspråk som kommit att bli en del av klimatdebatten.
Alfred Nobel ,Nils Gustav Dahlén, Lars Magnus Ericsson, Gustaf de Laval och många fler är de som vi i Sverige är mycket stolta över.
Nu sällar sig Fredrik R. till raden av personligheter med dessa bevingade ord:
” Vi måste arbeta tillsammans och hitta varandra för att vi ska kunna nå målet om att begränsa temperaturhöjningen till 2 grader”
Men Reinfeldt hoppas på ett politiskt bindande avtal i Köpenhamn, utan allt det tekniska på plats.
”- Det är lite grand som ett löfte om att sätta en människa på månen utan att riktigt veta hur det ska gå till” sade Reinfeldt.
“Obama och Reinfeldt pratade klimat”
Jag antar att detta behöver förklaras för några ur den lite yngre generationen, där värdeskillnaden mellan många närliggande verb försvunnit.
“Prata” används om skvaller, oviktigheter och liknande. “Tala” används om seriösa samtal. Det heter att man “pratar strunt” och “talar allvar”, aldrig tvärtom. Rubriken är alltså synnerligen passande, och lättade upp denna i övrigt pinsamma och dystra nyhet. Tyvärr har någon skarpögd journalist redan upptäckt missen som rättats i webupplagan.
(Ett annat exempel på ett verb som håller på att tappa betydelse är det negativa “lukta”. Det heter “dofta gott” och “lukta illa”. Klimatpolitik luktar alltså illa.)
/”språkpolisen” 😉
Prata väder = prata i nattmössan = prata klimat?
Oder? 😉
Herregud, isåfall sitter vi ju här allihop och pratar i nattmössan?! 😛
Han skriver bra och läsvärt:
De kommande decennierna kommer vissa regimer underteckna avtal svagare än Kyoto som få brydde sig att att uppfylla.
Jag tror att framför allt ChristopherE roas av artikeln.
Han beskriver varför politik är förutsägbar, han även spånar ut hela vägen långt in i framtiden när nuvarande rika länder kommer gå i krig, vilka vi kommer förlora…..
Märker ni hur prästerna kommer med nya hot?
På radion får vi höra att Afrikas högsta berg kommer vara isfritt… för våra CO2-utsläpp…
Kanske de inte sade Killomanjaro för att alla vet att dess glaciärminskning inte har med våra utsläpp att göra….
De börjar bli desperata, de som kommer förlora i Köpenhamn… he he he he he
Vetenskapsjournalisterna har hittills vilselett allmänheten och sina journalistkollegor om den vetenskapliga grunden för klimathotet, vilket har medfört att politikerna ytterst har varit i händerna på NGO-rörelsen.
Nu har avtalet kommit fram i ljuset nu är det ingen tvekan vad det handlar om. Finns de några grävande journalister som kan, vill och vågar göra sitt jobb? En upplyst allmänhet kan kanske i sista minuten rädda oss från detta Frankensteins Monster.
Nej, vi talar i nattmössan. 😀
Jag läste kommentarerna till DN-artikeln om Reinfeldt och Obama och där är en som vill att Reinfeldt ingriper mot svenskarnas galopperande köttkonsumtion.
Kanske vore bra om han gjorde det för då skulle väl ingen längre sväva i tvivelsmål om att kejsaren är naken. Åtminstone inte bland köttätande klimatidoler! 😛
Aleklett sänker IPCC:s scenarios på Ställom.
http://stallom.se/
Ett sådant parti borde klara spärren på 4%, vi skeptiker är fler än så!
Att inte SD har kidnappat AGW-frågan som enda parti är egentligen förvånande, med tanke på att dom idag ligger nära 4%, så borde SD klara riksdagsspärren utan problem om dom deklarerade att dom var AGW-skeptiker. Personligen skulle jag inte rösta på SD, men det finns det uppenbarligen tillräckligt många andra som skulle?
Ett skarpt inlägg. Fortsätt tala klarspråk, vi behöver absolut inte linda in vår ståndpunkt i artigheter. Det är faktiskt nödvändigt att dra ner byxorna på de här klimatfanatikerna. Vi får ju ingen hjälp från den så kallade “fria pressen.”
Kul artikel! Jodå. på nyheterna drog de till med Kilimanjaro, om jag nu inte hade hörselhalucinationer.
Kilimanjaro, Kilimanjaro Kil… (nu har jag infört det som ett lemma och kommer aldrig mer stava fel.. 🙂 )
I min radio sades bara Afrikas högsta berg… men jag kanske förtränger 😉
Såklart jag visste att du skulle gilla att läsa 5 sidor av en härlig professor.
Vetenskapliga och tekniska framsteg kommer styra utvecklingen, inte mumbojumbo (i längden).
Till det kan jag undra om inte religion är mumbojumbo?
Har religion styrt den politiska utvecklingen?
Märkligt nog applicerar Bruce med framgång sin modell på Iran… hm……
På lunchen ska jag läsa om.
(Tips: om ni inte gillar Al Gore ska ni inte läsa den.)
Jag gjorde “Kolkollen” på DN, och eftersom jag som pensionär aldrig gör några resor i arbetet så blev det mitt ensamboende som var kolboven.
Vips gjorde jag om den och påstod att jag hade en sambo…
Se där, då hamnade jag redan nu nere på FN´s mål. Trots att jag inte är någon “klimatfantom” i vardagen.
Länk till testet här: http://div.dn.se/pollutioncalc/
Undrar hur länge det ska dröja innan media upptäcker att det är alla ensamboende som sabbar klimatet… 🙁
Jag har iaf. inte givit nuvarande regering mandat att spendera 1000-tals miljarder för ingenting, absolut ingenting – förutom måhända/troligast/ boosta u-länders diktatorers schweizerkonton.
Kommer ngn ihåg ’Tobin’ och hans globala skatt? Då handlade det om 0,5% på samtliga internationella finanstransaktioner, inför COP 15 anges 2 – 4%, Go figure! 🙁
Än mindre [om möjligt] har jag givit mandat att regeringen medverkar till inrättandet av ’global governance’ som deFacto är huvudfåran/-syftet i allt avtals-/fördragsmaterial inför COP15 jag läst. 🙁
Är oxo rejält oroad över hur gravt hjärntvättad Fredrik R har blivit av sina ’rådgivare’…
It’s going from bad to even worse è worst è total constructive loss, desaster! 🙁
Tege #10: Nytt parti? Idén klart intressant!
Lejuene #19: Risken att SD ’tar frågan’ är lika sannolik som IPCC:s ’sannolikheter’ men finns, tyvärr, ändock där.
Mvh/TJ
Det är för bedrövligt – men du har nog rätt.
Jag skulle rösta på ett “nytt parti”.
I en artikel i Resumé på nätet kan man läsa att DN är i kris och skall banta och omstrukturera. Många ska sägas upp för att sedan söka sin egen tjänst. Det framgår inte om det gäller klimatredaktionen.
Reinfeldts «debattinlägg» är patetiskt. Det är ju en reseskildring. Tror han att han kommunicerar med USA, Indien och Kina via DN’s debattsida ? Vad säger Sveriges Chefsdiplomat om denna typ av diplomati ?
Reinfeldt lider inte bara av klimatfobi utan snart också av permanent jetlag. På 70-talet fick man INTE förhandla med någon förrän man «sovit av» sig i minst 24 timmar. Planen flyger inte snabbare idag. Och idag kliver de mediala «Superhjältarna» av planet och far direkt till förhandlingsbordet. Inte undra på att de beslut som fattas är så luddiga. Eller går de på «pulver»? Sanningen är väl närmast att de inte förhandlar om något. Detta sköts på lägre nivåer. Folket får bara se «showen» med handskakningarna framför TV-kamerorna. Dvs det är en omvalsshow vi deltar i.
Och jag tror mekanismerna är enklare än så i just detta fall:
Just nu är han ordförande för EU, vilket är hans tillg’ängliga 15 minuter att försöka framstå som stor statsman. Under samma ’15 minuter’ infaller klimatmötet i Köpenhamn (som är en ‘stor’ händelse i sammanhanget). Enda chansen som existerar att framstå som statsman är just att ‘visa ledarskap’ inför Köpenhamnsmötet. Och att visa sig och sin nuna i så många sammanhang som möjligt så länge tillfället existerar.
Nästa år är det vali Sverige, och vilken bild man kan ge av sig själv kommer nog att betyda en del (är nog hans, men även min bedömning). Han vill slå mesta möjliga mynt av korten i den hand han har fått i given …
Hans klimatpredikningar nu är alltså resultatet av och anpassning till realpolitiska begivenheter under cirka ett år. (Jag tror inte att man skall tolka in alltför mycket mer i detta)
Och i sak tror jag att den reflexen nog pekar rätt: Innan valet 2010 kommer inte klimathysterin att totalt ha kollapsat. Jag tror inte heller att det ‘avtal’ som man kommer att hålla fram som ‘stora framgången’ från Köpenhamnsmötet då kommer att ha avslöjats i media och för en bredare allmänhet att vara ett talat fiasko och skämt (i bästa fall, eller vansinnig och dyr dårsak i värre fall). Dvs, jag tror att posen ‘statsman’ nog kan hålla fram till sept 2010.
Och jag tror också omvänt, att ifall han skulle sätta ned foten och säga att ‘mycket av detta är rent trams’, eller ifall han skulle inta en mer klimatrealistisk hållning, skulle han inte kunna upprätthålla samma pose. (Han skulle vara en mycket större statsman, men det skulle framgå först många år senare).
Bill Clinton gjorde för övrigt precis samma sak:
Undertecknade Kyotoavtalet, gav Gore i uppdrag att hålla bollen i luften, så att det aldig skulle synas att den aldrig hade en chans att gå in. Men ändå: Senaten röstade nej till fördraget med siffrorna 95 mot noll!
Korrekt analys, det här är början på nästa års valrörelse och internationellt finns inte Fredrik R, det är bara våra hemmamedis som blåser upp det här.
#24 Det är kommentarerna som är roliga att läsa och de avspeglar väl ungefär vad jag hörde om herr Gore, overthere.
Årets största guldaffär
Den Internationella valutafonden (IMF) har sålt 200 ton guld till Indiens centralbank för 6,7 miljarder dollar (nära 50 miljarder kronor).
Den indiska centralbanken har köpt en god portion guld och har betalat med hårdvaluta. Säljare är IMF som tidigare i höstas beslöt sig för att sälja drygt 400 ton guld för att kunna låna ut mer pengar.
Guldaffären är den största på marknaden iår och affären har gjorts i omgångar för att inte störa prisbilden på marknaden.
Indien betalar i genomsnitt 1 045 dollar per uns (31 gram) för guldet (236 kronor per gram). Världsmarknadspriset på guld har rusat i höjden sedan början av hösten, sporrat av den svaga dollarkursen.
Nu återstår att se om något land vill göra en ännu större guldaffär. Kvar till försäljning finns 203 ton guld.
URL: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article6696
Han får säkert litet “gloria” från detta!
Vad var viktigast på agendan när Reinfeldt mötte Obama? Afghanistan, EU-handel eller «the potential catastrophe of climate change» ? Välj själva !
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/remarks-president-obama-and-prime-minister-reinfeldt-sweden-after-meeting
Udrag från Obama’s uttalande :
“We had a very constructive discussion on a range of issues. At the top of the list was the issue of climate change. We are approaching the Copenhagen negotiations that will be taking place in December, and both Sweden, the United States, and I think it’s fair to say the EU as a whole, and the world as a whole, are interested in an outcome that can start moving us down the path of a sustainable economy that is not accelerating the potential catastrophe of climate change.”
Folk som drar tar med till ‘förnekare’ bruker det vara likadant med.
Men faktiskt har just det avtagit betänkligt, och även värsta dårkonspirationsteorierna om Exxon, oljepengar och tobakslobby. (Sådant kunnda man läsa på var och varannan alarmismsajt bara nått år sedan, och tom i dagspressen)
Utvecklingen går framåt (även om det oftast bara betyder att misstagen korrigeras)
Korrigering: Jag har inte sett så mycket hänvisningar till ‘härskartekniker’ från skeptiskt håll. Jag minns en gång då jag tror att Christopher E sa så med tydlig ironi.
Men du kanske kan förtydliga vad du menade?
Men tuttinutte då!
http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/obama_administration/obama_approval_index_month_by_month
“…ett fattigare intryck än förra gången jag besökte det på 90-talet”. Du var i Los Angeles. Powerline blog (tre jurister) berättar (1 nov), hämtat från L.A. Times:
“Texas, increasingly, is the economic and intellectual leader of the U.S. During the last 18 months before the current recession took hold, while the country as a whole was still creating jobs, more than half of those jobs were created in a single state: Texas.
Texas has usurped the leadership position that, decades ago, belonged to California. Today California is in decline, likely irreversibly so.” Politiken skiljer sig, nämligen.
http://www.powerlineblog.com/archives/2009/11/024850.php
. Vita Huset ville vägra svara på Fox’ (“elaka”) frågor; men till och med ‘liberala’ USA-media insåg att det här var en farlig linje — potentiellt farlig för dem alla.
. På National Public Radio, ansedd som ‘liberal’, ställde en bloggare (23/10) frågan direkt till läsarna: Vem stöder du, Obama eller Fox? Det dröjde lite, men sedan började svaren strömma in. Just nu stöder 216.614 röstande (15%) Vita Huset, “Fox News är inte ‘fair and balanced'”.
. Och 1.242.646 röstande (84%) stöder Fox News, “Fox ställer andra frågor än övriga TV-näten, och Vita Huset borde kunna klara av att svara på dem.”
. En procent, 20,988 röstande, “vet inte riktigt”.
Det här är inte alls ointressant. Får media bara ställa vissa frågor till överheten, och alltså aldrig vara obekväma? (Var det någon mer som associerade till klimatpolitiken?)
. Men svenska media aktar sig för att ens nämna detta; alldeles särskilt inte NPR:s lilla ‘omröstning’. Visst, den är inte en objektiv opinionsundersökning. Men den visar på vilken sida det intensivaste engagemanget finns idag.
http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2009/10/in_white_house_vs_fox_news_war.html
Jag tycker dina inlägg om den amerikanska debatten som inte når våra media är intressanta. Fortsätt med dem.
Själv skulle jag vilja pryda min bil med bumperstickern “Glenn Beck for president!”… apropå Fox News.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=114772
Men rimligen betyder detta att USA inte kan ta på sig några långsiktiga betalningskrav i Köpenhamn för att låta “fattiga länder” — tänker någon mer på Kina? — kunna få ner sina “karbon-utsläpp” ?
(“Karbon” ! Klimathysterikerna i media duger inte ens till att använda orden rätt… ! )
Jag skulle inte vilja ha honom som president, men jag tycker att han är ett ypperligt exempel på att man kan lyckas och komma igen från vilken position som helst i USA.
Han är guld värd i det han gör just här och nu. Som president skulle jag vilja se någon annan mer samlande kraft.Någon som har hållning men inte behöver utmana sina motståndare verbalt i varje läge.
Att ha en president som har hållning och tror på sig är utmanande nog för den mer ryggradslösa medieeliten …
Jag tror att Obama kommer att sänka demokraterna och deras chanser rejält (vilket vi inte kommer att få höra i svensk media), både 2010 och 2012, men jag ser för tillfället ingen som är den självklara utmanaren heller. Bobby Jindal i Louisiana säger att han inte är redo ännu, för han skulle kunna varit en samlande kraft.
Håller väl egentligen med dig, jag bara gillar Glenn Becks stil och åsikter. Tydligen är det till hans nackdel att han är mormon också, även om jag inte riktigt vet varför. Men framför allt vill han inte ställa upp…
Kan vi enas om en president som lyssnar på Glenn Beck?
Tror inte heller på att Obama blir sittande en period till och hoppas republikanerna får fram en bra kandidat tills dess.
Det verkar som om Fredrik Reinfeldts (civilekonom) inte har mycket större naturvetenskapliga insikter än Mona Sahlin.
(och Annelie Hulthen som i sin egenskap av kommunstyrelsens ordförande i Göteborg brinner för klimatet eftersom hon från sitt tjänsterum kan se att vattenståndet i Göta då och då stiger)
Fredrik Reinfeldt är en nutida politiker, INTE en statsman, även om han försöker ge intryck av att vara en sådan.
Kjell-A Jönsson
http://www.latimes.com/business/la-fi-state-tax31-2009oct31,0,2028140.story
Som Adolf Goreing sade i # 32, nyss hemkommen från Los Angeles: “Landet gjorde faktiskt ett fattigare intryck än förra gången jag besökte det på 90-talet och jag tror att USA helt enkelt inte har råd att skriva under något bindande klimatavtal. Det skulle vara liktydigt med en politisk dödsdom för Obama om han verkligen gör det.”