EUs klimatpolitik kan kosta dig en halv miljon

EU flagga

Det kan bli tufft att bo i eget hem framöver. Nyligen så skrev staten upp taxeringsvärdena – tydligen så har taxeringsmyndigheten glömt bort att bostadspriserna sjunkit på sistone. Vidare så spår el-experterna om vidrigt höga elpriser i södra Sverige i vinter. Men som om inte detta vore nog så har EU kommit på ännu en ljus idé för att bekämpa koldioxidutsläppen; vi skall nu tvingas att värmeisolera våra hus ännu mer. Vi måste nämligen ta oss ur klimatkrisen och rädda jorden 🙂 .

I Sverige har man knappast uppmärksammat detta men i England och övriga Europa är detta en stor grej. Regeringar kan falla och protesterna är vildsinta. Häromdagen skrev Paul Håkansson en intressant sak om detta (som jag helt fräckt återger här):

EU:s senaste klimatgalenskap: Vill tvinga dig renovera – ”Enorma kostnader”

Makteliten inom EU vill göra det ännu svårare att äga bostäder. Du kan få ”tvångsrenovera” huset för att nå upp till EU:s klimatkrav, enligt Villägarna. Det kan kosta dig över en halv miljon kronor. Det handlar om ”enorma summor”, säger Elsa Widding i det senaste avsnittet av Fjärde Statsmakten i Swebbtv. Enligt Widding är detta galenskap och det är nu dags att ta tillbaka Sveriges självbestämmande från EU. Det EU sysslar med numera, och tvingar på folk, är ”planekonomi”, påpekar hon.

Klimatalarmisterna inom EU fortsätter sitt tokeri. Ett nytt direktivet kan tvinga dig ”tvångsrenovera” för att leva upp till Bryssels krav, rapporterade Villaägarna den 7 september.

Det handlar om att hus ska ha rätt ”energiklass”, annars måste de renoveras.

”För Sveriges del innebär det att 46 procent av landets bostäder måste renoveras för att uppnå energiklass D senast år 2033. 2050 ska samtliga byggnader uppnå energiklass A, oavsett om det är torp från 1800-talet eller radhus från 60-talet”, skriver Villägarna.

Dessa initiala krav kan kosta dig över en halv miljon kronor, enligt tidningen.

Energianalytikern och riksdagsledamoten Elsa Widding kommenterar detta i Swebbtvs senaste avsnitt av Fjärde Statsmakten.

– Det är enorma kostnader, säger hon. Tänk alla småhus ute på landet. Eller alla äldre torp, som kanske eldar med ved. Då ska de börja tilläggsisolera tak och väggar, sätta in ny ventilation.

– Det kommer den ena galenskapen efter den andra. Man måste ta ett litet steg tillbaka och försöka åtgärda grundproblemet, och säga att vi faktiskt måste ta tillbaka vårt självbestämmande.

Enligt Widding håller EU, av någon anledning, på med saker som inte ens är ett problem. Svenskar släpper ut väldigt lite ”växthusgaser”, gaser som EU påstår är ett problem.

– Vi har redan gjort väldigt mycket sedan 1970-talet. Så det här är ingen fråga som vi behöver bekymra oss så mycket om. Kom inte dragandes med sån skit. Tryck tillbaka den där von der Leyen (EU-kommissionens ordförande). Kan de inte bara ta ett möte och säga att nu får du fan ta och ge dig? Hur svårt kan det vara? Detta kostar bara pengar.

– Det är förödande. Det kommer drabba bostadsrättsföreningar, det kommer drabba alla. Och det är ju bara en kostnad som är helt meningslös. Jag är helt övertygad om att alla bostadsrättsföreningar gör allt de kan för att hålla nere förbrukningen. Vem vill inte det idag?, fortsätter Widding. Och det drabbar hyreslägenheter, hyrorna kommer ju gå upp också.

Det EU sysslar med är ”planekonomi”, påpekar Elsa Widding.

– Kan man inte bara konstatera att vi släpper ut 26 kilo. Det är ingenting. Det är inte ett problem för oss. Vi är inte med.

Exakt hur EU-bestämmelserna kommer se ut är inte helt klart. Villaägarna kräver att den svenska regeringen arbetar för att direktivet anpassas efter nationella förutsättningar.”

https://nyheter.swebbtv.se/eus-senaste-klimatgalenskap-vill-tvinga-dig-renovera-enorma-kostnader/

Detta bör uppmärksammas och, naturligtvis stoppas. Här är Villaägarnas artikel: https://www.villaagarna.se/debatt/energikostnader/eu-krav-kan-kosta-dig-en-halv-miljon-i-renoveringar/ .

https://www.fokus.se/aktuellt/tvangsrenoveringar-vantar-sveriges-husagare/

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Vem blir förvånad?
  Jag var själv så naiv att jag röstade ja till EU en gång för ett antal år sedan då det begav sig. Dock kan jag till mitt försvar anföra att det jag röstade för var en handelsunion, någonting som jag fortfarande tycker är en god tanke.
  Däremot så är det bara att konstatera att EU har spårat ur med sin strävan att gå in och detaljreglera folks leverne, något som inte överhuvud taget var på tapeten innan folkomröstningen.
  Dock skall inte riktigt allt skyllas på damen med det förrädiska sättet att uttrycka sin agenda i högtidliga ordalag (Ursula), det verkar som om våra politiker trott att det är en bra idé att göra sig av med partiets knäppgökar genom att skicka dem till Bryssel – ett gäng som därmed fått alldeles för mycket att säga till om … och som med glatt mod beslutar om tokigheter som om det skett på hemmaplan skulle ha förskaffat partiet ut i skuggriket.
  Nu däremot, så rycker de svenska partiledarna bara på axlarna o uttrycker ”att det har EU bestämt …” – vilket främst verkar betyda ”skyll inte på oss” …
  Sammanfattningsvis så är det hög tid att diskutera en Swexit!

 2. Karl Eider

  Ja EU, WHO och FN är alla organisationer med ambitionen att ta över världen på olika plan. FN:s Common agenda är riktigt ruskig. Deras 12-punktersplan visar hur de vill styra världen. Särskilt punkt 12 är läskig: ”Emergency platform”, vilken kan kicka in om man identifierar en världskris. T.ex. en pandemi eller varför inte en klimatkris.

  https://www.un.org/en/common-agenda

 3. Lasse

  Det bästa med energikrisen är att vi per automatik gör allt för att reducera kostnaderna för uppvärmningen i ren självbevarelsedrift.
  I vårt fall har vi minskat den uppvärmda ytan radikalt vintertid.
  Stängt av alla elelement och installerat en luftvärmepump.
  På så sätt har vi reducerat elbehovet till hälften.

  Om EU skall lägga sig i detta så hade lösningen varit mycket dyrare och mindre lönsam.

 4. johannes

  Radonhalten ingår i energiklassningen, vad den har med saken att göra?
  Är inte mer radon, som sönderfaller till bl.a värme bra då?

 5. Kaj+Wahlberg

  Som sagt, EU är en handels- och tullunion. Nu måste varje land sätta ned foten och stoppa att EU börjar lägga sig i för mycket. Medlemsstaterna måste hitta lösningar som passar dem. Vad planekonomi leder till har vi sett nog av.

 6. Lasse

  #4 Radon i husen är skadligt och kräver större ventilation och därmed energiåtgång. (Berggrund och Blå betong kan vara källor till problem med radon)

  Fastighetssektorn har drabbats av inflationen, energikrisen och räntehöjningen vilket sätter press på bolagen , som förköpt sig under nollräntemiljön. Kanske kan de räddas av statliga bidrag /lån till energiinvesteringar.

 7. Göran

  Och vilka är de starkaste förespråkarna för svenskt medlemskap i EU? De så kallade borgerliga partierna. Hur står det till med intelligensen i dessa partier när de vill ha centralstyrning?

  För de pengar som måste läggas på detta tokeri skulle vi kunna bygga flera kärnkraftverk. Vår civilisation bygger inte på att hushålla med energi utan att ha tillgång till den energi vi behöver i överflöd. Allt annat innebär lägre välstånd.

 8. Ivar Andersson

  OT eller ?
  Höjning av kärnkraftsskatten. Och den ökade energi- och koldioxidskatten för fjärrvärme­anläggningar. Det är två exempel på politiska beslut som togs utan att konsekvenserna analyserats innan, och som bidrog till sämre möjligheter till överföring i elnätet och effektbrist i flera större städer, enligt en kritisk rapport från Riksrevisionen.
  De bristande konsekvensanalyserna beror inte på att det har saknats kunskap. En delförklaring är snarare att de aktuella besluten har varit låsta av politiska överenskommelser, skriver den granskande myndigheten.

  Även EU saknar konsekvensanalys av sina beslut pga att det aktuella beslutet har varit låst av politiska överenskommelser (klimathot, klimatkris, klimatkatastrof).

 9. Arne Nilsson

  Idiotförslag. Dock inställer sig en fråga. Vilka tvångsmedel har de tänkt sig för att få enskilda husägare att göra nåt? Dessutom, vilken energiklass ett hus har är ju för de flesta okänt. Vem ska klassa alla hus? Det går ju inte att bara ta den klass man tycker att huset hade när det var nytt.

 10. Jan Ågersten

  Hela den här politiska soppan med klimatalarmism med mera som vi idag får ta del i kan kokas ned med tre ingredienser. Dessa är som följer, Bildbergsgruppen 1954, Romklubben 1968, European Management Forum 1971 som ändrade namn till World Economic Forum (WEF) 1978. Medlemmar i dessa organisationer är främst finanselitens toppar där de bjuder in politiska företrädare som sitter i regeringsställning. Grundbulten i de här organisationernas resonemang är att jordens tillgångar inte räcker till för den ekonomiska tillväxten på grund av den snabba befolkningstillväxten. Dessutom anser man att demokrati inte är det optimala styrelsesättet för att hantera de här frågorna. Befolkningstillväxten och från 1972 även oljeberoendet är frågor som tagits upp på deras möten. Men några protokoll från dessa möten finns inte tillgängliga.

  Ett sätt som jag praktiserar är att kontrollera den svenska deltagarlistan för specifika år och se om det finns korrelation med politiska förändringar inom ramen för dessa organisationers hjärtefrågor. Det är inte svårt att hitta samband men det är tankar som lätt kan avfärdas som konspirationsteorier men ett exempel kan jag föra fram. USA började i slutet av 70 talet med att arbeta med barnbegränsning där det främst gick ut på att skapa andra förebilder än kärnfamiljen. Lite senare började vi här i Sverige med en liknande förändring men vi införde även flerbarnstillägg, något som retade gallfeber hos de här organisationerna. Men det var först 1987 som man kan se signifikanta förändringar i svensk politik där Socialdemokrater och Moderater ingick en ekonomisk allians som syftade till att baxa in Sverige i EG, något som få känner till. Vidare behöver man även förstå hur världsbankens (WBG) roll och koppling till vår riksbank. Det är upp till var och en att grotta ned sig i de här tre organisationerna men det är intressant och det ger lätt högt blodtryck.

  För att förstå hur Sverige kan ha en sådan central roll internationellt behöver man gå tillbaka till Kreugerkraschen och Wallenbergs roll efter konkursen. Det finns mycket att skriva om men jag tror att jag stannar här för det är ett gigantiskt arbete att beskriva historien till det som händer nu.
  Tilläggas skall att Ursula von der Leyen sitter i WEF:s styrelse och med det förstår man kanske lättare EU:s politik.

 11. Lasse

  #9
  Vattenfall har konstaterat:
  ”Även i ett område med exakt likadana hus kan det hushåll som använder mest el förbruka 2,5 gånger så mycket som det som använder minst.”
  Vad skall EU klassa?
  Huset eller dess ägare?

 12. pa

  Varför ställer en organisation som WEF inte upp med representanter i de politiska valen som ett parti? Varför måste de smyga in sin agenda via andra politiska inriktningar? Är inte det förrädiskt, att tala med kluven tunga? Varför reagerar bara folk om någon skulle vara representant för IS, men inte för en organisation som WEF som vill rensa samhällena från onödiga individer för att parafrasera Harari.

 13. Jan Ågersten

  #12
  Inom globalismen styr oligarkin där devisen är att styra men inte synas för att slippa problem med valrörelser. Politiskt inflytande får man genom att skapa ekonomisk instabilitet.

 14. Göran

  Ja, det kan vara stor skillnad på hur mycket el som förbrukas i ett hushåll även om de skulle bo i hus som är exakt lika dana. En del nöjer sig med 18 grader inne medan andra vill ha minst 24 grader.

  Men, var inte oroliga. Det kommer snart regler om hur många grader man får ha i sitt hus och det kommer säkert kombineras med installation av givare som skickar data till byråkraterna. Om byråkraterna sedan ska reglera din värme eller skicka ut böter får vi se.

  Med nya CBDC (Central Bank Digital Currency) kan böterna dras direkt från ditt bankkonto. Eller, så får du bara förbruka ett antal CBDC varje månad för uppvärmning av ditt hus.

  Och, vi kommer alla att vara lyckliga!

 15. Jo, visst är denna omställning både dyr och reurskrävande – tycks gå på tvärs med begreppet hållbart.

  När det gäller pengarna är jag djupt orolig över att våra surt förvärvade pensioner nu blivit ett av stödbenen i den gröna omställningen och används till mängder av storskaliga stolleprojekt – som ex storskalig vindkraft.

  Pensionspengar och trygghet borde hyllas och vårdas – det är trygghet som ger glada och friska människor.
  Människor som är otrygga blir vanligtvis aggressiva och olyckliga.

  Att vi skall rädda planeten och naturen genom att bekläda vildmark och hav med vindkraftskogar – med kort livslängd – kan även ett litet barn förstå som befängt.
  Våra politiker, myndigheter och media håller den stora massan ovetandes om denna naturkatastrof, arealförstöring och detta resursslöseri – ingen får visa eller kritisera konsekvenserna av denna misshandel – den skall tystas och den skall ske bakom låsta dörrar.

  Vattenkraften gav oss energi och välstånd och stor påverkan på naturen – men den var i a f långsiktigt hållbar och funktionell i våran strävan efter 50 Hz.
  Kärnkraften gav likaså välstånd och energi.

  Vart leds vi nu – är dom ens medvetna om planerbarhet, överföring eller naturförstöring – säger du 50Hz till politiker och journalister så hoppar dom högt och springer i väg i en ändlös korridor på Co2 myndigheten.

 16. GK

  En annan stollighet från EU är framtvingandet av elbilar. Det går väl sådär. Volvos lyxbilsmärke Polestar mår inte så bra och verkar vara på väg mot konkurs:
  https://carup.se/polestar-skyldiga-volvo-189-miljarder-bilar-byggs-pa-kredit/?fbclid=IwAR2CjnqQDFzqHrRkS_bAxfUY2EUeEDbWzIIly0K7Gg6b7i4O_jUSLgxlzVQ

 17. Paul Håkansson

  Magnus blomgren
  11:23, 2023-09-19

  ”När det gäller pengarna är jag djupt orolig över att våra surt förvärvade pensioner nu blivit ett av stödbenen i den gröna omställningen och används till mängder av storskaliga stolleprojekt – som ex storskalig vindkraft.”

  Det helt övergripande problemet är statsskulderna och dess obligationer, där ligger nästan alla pensionspengar. Vad händer den dagen när dessa obligationer blir värdelösa, för den dagen kommer, förr eller senare. Historiskt sett har alla länder, jag upprepar alla, som lånat på sig pengar gått i betalningsinställelse, default.

 18. Erik Tammivuori

  Apropå Görans inlägg 14, det finns redan färdiga system att övervaka lägenheter, med givare och centralt styrd inställning av temperatur !
  Jättelätt att införa i villor också !

 19. Frågan om obligatorisk energirenovering diskuterades i Frankrike för 5-6 (?) år sedan. Förslaget var då att de fastighetsägare som inte hade råd att renovera skulle ”hjälpas” av staten på så sätt att ägandet av huset, även villor, skulle ägas av ett slags aktiebolag där staten helt eller delvis tillsammans med husägaren, var aktieägare. Hur stort statens del skulle vara bestämdes av relationen taxeringsvärde före renoveringen / renovationskostnader. Om t.ex det förra var 1 000 000 och den senare 500 000, blev statens andel 50%. Vid renovationskostnaden motsvarande taxeringsvärdet eller mer blev statens del 100%. Därefter skulle den nu helt eller delvis exproprierade husägaren betala marknadsmässig hyra till staten, beräknad efter renovationen, om denne ville bo kvar i sitt f.d hus.

  Detta förslag var gefundenes Fressen för den starkt skuldsatta franska staten som på så sätt kunde förbättra sin balansräkning samtidigt som den fick hyresinkomster. Jag satsar en stor slant på att Frankrike var drivande i EU vid förhandlingarna om obligatorisk energirenovering.

 20. johannes

  Gäller omvänt kyla av hus för Medelhavsländerna?
  Skall de också isolera och bygga om?

  Det går åt 4-5 ggr mer energi att kyla jordens byggnader än att värma.

 21. BG

  #18

  I vår villa styrs värmen sedan decennier av en liten dator. Rumstemperatur justeras med radiatortermostater. (De första termostaterna installerades 1974 i en annan då nybyggda, villa.

  Når vi under tidigt 70-tal bodde i ett hyreshus i Madrid hade lägenheten separata mätare för varm- och kallvatten, något som var helt otänkbart i en på 00-talet nybyggd bostadsrätt i trakten av Göteborg.

 22. BG

  Riksrevisionen.

  ”Otillräckliga statliga åtgärder för ett effektivt elsystem.”

  Ny granskningsrapport 19 september 2023

  ”Regeringen och de statliga myndigheterna har inte genomfört åtgärder på ett tillräckligt effektivt sätt för att elsystemet ska utvecklas i linje med det övergripande målet för energipolitiken. Senfärdigt agerande, kortsiktighet och dåliga konsekvensanalyser är de största bristerna, visar Riksrevisionens granskning.”

  https://www.riksrevisionen.se/om-riksrevisionen/kommunikation-och-media/nyhetsarkiv/2023-09-19-otillrackliga-statliga-atgarder-for-ett-effektivt-elsystem.html?fbclid=IwAR1NbivvfzJADb37Iy2qbIzXCfjvpm5m1w2sCVd5AWocdELfJI5kvv1DiqI

 23. Håkan Bergman

  BG #22
  Tack för den, tar väl lite tid att plöja den men en första koll ser lovande ut. Nu får vi se hur media och politikerna tar emot den. Tänk om nån journalist kunde ställa Tovatt mot väggen, ni vet han som sa:
  -Att ersätta kärnkraften med vindkraft är en barnlek!

 24. iah

  #15
  det gamla pensionssystemet var underfinansierat tack vare socialdemokraterna och bondeförbundet. när dom kom samman -57 så kunde dom borgeliga inte hålla emot. följden blev att t.ex min pappa fick full atp trots att han bara hade 15 intjänande år mot dom 30 år som krävdes. det var vår insamlade atp- fonder som betalade det. 1998 så beslutades att det inte räckte med 30 intjänande år så moderaten hökmark såg till att det höjdes till 40 år. det finns dessutom en massa andra beslut som att t.ex invandrare också skall ha pension ur dom gamla och nya atp-fonderna.

 25. Enough

  Vi måste försöka att stå upp för vårt ”ansvarstagande” i energifrågan. Sverige och svensken har legat på en extremt låg nivå vad gäller förbränning av kolprodukter sedan 50 år tillbaka.

  U v d L bör ställas inför fakta: när övriga nationer nått vår låga utsläppsnivå, kan de komma tillbaka och vi kan diskutera fortsatta olika besparingar, inte förr!! Att vi dessutom utgör en liten fraktion av hela EU ( c:a 2%), snarare ökar argumenten.

  Vår natur ska inte bli ”våldtagen” med horder av VKV projekt för att rädda övriga Europa från vanvettig energipolitik ( mest Tyskland), de får göra bot och börja bygga kärnkraft igen, amen.

 26. Lars i Huddinge

  Enough #25
  Helt rätt, vi ska inte behöva få plikta för andras tillkommakortanden.

 27. EUs förslag ovan om obligatorisk isolering av alla hus till stora kostnader är bara en faktor som kommer att få hela EUs klimatpolitik att falla samman. Lägg därtill att den europeiska bilindustrin inte längre kan sälja sina elbilar, att vindkraftsindustrin går uselt och att skatte- och pensionspengarna tagit slut.

  Det är inte längre en fråga om OM utan en fråga om NÄR. Och då kommer resten av industrin, politikerna och media att smita undan sitt ansvar för att ha lurat folk så fort det går.

 28. L

  Det verkar som Volvo omedelbart ska sluta med diesel bilar och endast satsa på elbilar. Dom uppmanar politikerna att omedelbart gå i den riktningen.

 29. BG

  #28

  Volvo Car slutar med dieslar men fortsätter med bensinmotorer.

  https://www.di.se/bil/volvo-slutar-producera-dieselbilar-nasta-ar/

 30. L #28,

  Det är bara det att få vill köpa elbilar. Endast 2% har sådana planer. Den europeiska bilindustrin packar ihop elbilstillverkningen nu. Och som påpekades ovan #16 så är Polestar och därmed Volvo på ruinens brant.

  Min gissning är att politikerna kommer att skjuta fram avvecklingen av fossildrivna bilar, från 2030, över 2035, till åtminstone 2040. Och samtidigt så kommer man med emfas påstå att klimatmålet står fast! 🙂

 31. Hans H

  #24 iah

  Allmänna pensionen betalas ej ur fonderna utan genom skatt på lönen hos de som arbetar. (Kallas inte skatt utan avgift).

  ATP-fonderna är som frimärkskassa i sammanhanget – den används ”på toppen” för att utjämna skillnaderna mellan åren i skatter mot utbetalnings-behov

  Tjänstepensioner är däremot fondbaserade. Du betalar in åt dig själv. Fondernas utveckling påverkar framtida pensionen

 32. Berra

  OT med vissa nyckelord inom parantes, kan visst inte fetstila dem:

  Ovädret som ledde till kraftiga skyfall och katastrofala översvämningar i Libyen för en vecka sedan har klassats som en Medicane, vilket (kan) liknas vid en tropisk cyklon, men i Medelhavet.

  Cyklonen fick (troligen) extra kraft av att Medelhavets vatten varit rekordvarmt den här sommaren, enligt Gabriele Messori, professor i meteorologi och extremväderforskare vid Uppsala universitet.

  Medicanes (kan) förekomma 1-2 gånger per år i Medelhavet och forskarna (tror) inte att de kommer att bli fler när klimatet blir varmare, däremot (tycks) de kunna bli starkare.
  ”De (kan) leda till jättehårda vindar och extrem nederbörd” säger Messori.

  https://sverigesradio.se/artikel/studier-oversvamningarna-forvarrades-av-klimatforandringar

 33. Rossmore

  #29 BG

  Satsar nog troligen på hybridspåret just nu. Dieselmotorer är tyngre och passar sämre med tunga batterier.

  Hoppas förmodligen på att kunna komma tillbaka med båda versionerna av ICE.

 34. Brutus

  Nu hävdas att Sveriges andel av återhämtningsbidraget (efter Covid) åtm delvis kan reduceras pga att Sverige enl nya beslut ej fullföljer t ex reduktionsplikt mm. Totalt handlar det upp emot 40 miljarder. Till detta kommer då ev krav på energibesparingsåtgärder enl ovan. På min dörr har jag en gammal skylt från när det begav sig med texten ” Nej till EG. Ja till frihet.” Den är fortfarande aktuell. EU är fantastiskt.

 35. P-A Johnsson

  #32 Berra

  Grannlandet Tunisien drabbades av skyfall av liknande omfattning 1969 och 1973.

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2023/09/17/the-great-tunisian-flood-of-1969/#more-67435

  Men på den tiden hade ännu inte attributions(o) vetenskapen uppfunnits.

  Paul Homewood på Not a lot of people know that är duktig på att hitta gamla artiklar om diverse väderhändelser.

 36. Berra

  #35 P-A Johnsson:

  Men då var det väl bara väder och inte klimat?

 37. Ulf

  Alltså det är bara att säga nej. Det är så Sverige fungerar idag. Om man säger nej så slipper man.
  Jag sa nej till dyra reningssystem för duschvattnet. Mest för jag hade rätt. Inte orka de driva det.

  I sommarhuset kör vi utan isolering. Ska jag isolera för några varma månader? Nej det blir nej till den också. Och jag kommer vinna igen.

 38. Ulf #37,

  Precis. Du kan ju tänka dig alla svenskar med sommarstugor med sommarstugeisolering.

  Nej, det blir ingen isolering där inte. Inte hemma heller för den delen. Jag har det tillräckligt varmt på vintern som det är. 🙂

 39. BG

  Resultaten av utvecklingen av havsbaserad förnybar energi i Europa är tveeggade. Det varnar Europeiska revisionsrätten för i en rapport som offentliggörs i dag. EU:s åtgärder och pengar har bidragit till utvecklingen av den blå energin för att uppnå EU:s klimat- och energimål. Men revisorerna menar att EU kanske inte når upp till sina ambitioner och att mycket mer behöver göras för att den blå energin ska bli socioekonomiskt och miljömässigt hållbar.

  EU-stöd på nästan 17 miljarder euro har flödat in i sektorn för ”blå energi” under de senaste 15 åren vilket har hjälpt till att utveckla och sprida tekniken.
  EU har satt upp ambitiösa tillväxtmål för havsbaserad förnybar energi, men de kan vara svåra att nå.
  De miljömässiga och socioekonomiska effekterna av den planerade snabba utbyggnaden av havsbaserade anläggningar har inte bedömts ordentligt.

  https://www.eca.europa.eu/sv/news/NEWS-SR-2023-22

 40. Håkan Bergman

  Peter Wennblad SvD idag om Riksrevisionens granskning av energipolitiken.
  https://www.svd.se/a/O87ewO/de-blev-varnade-for-elkrisen-men-fortsatte-anda
  Läs f.ö. också hela rapporten.
  https://www.riksrevisionen.se/download/18.49ad13d018a82e14be684fe3/1694973587495/RiR_2023_15_webb.pdf

 41. Ivar Andersson

  #40 Håkan
  ”Riskrevisionens sågning visar varför fysik är en fråga för ingenjörer och inte för politiker.”
  Sunt förnuft är en bristvara framförallt hos politiker.
  Till och med SvD kritiserar den rödgröna regeringens politik.

 42. Håkan Bergman

  Ivar A. #41
  Ser att betalväggen har ramlat ner för ledaren, men man kan ändå se att dom rättat det skojiga stavflet. Nå den lär komma i bibblans pressreaderversion i morgon.
  Ett riktigt tungt kapitel är 4.7.1, sidan 67 0m ni läser rapporten i webläsaren.
  ”4.7.1 Regeringen har inte analyserat den samlade
  konkurrenspåverkan
  Grunden för en välfungerande elmarknad är att det ska råda jämlik konkurrens mellan producenterna. Regeringen har dock på olika sätt påverkat konkurrensen
  mellan olika producenter och kraftslag, främst genom skatter och stödsystem (subventioner). Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) har visat att den
  sammanlagda effekten av statliga styrmedel var betydande under 2015 (se diagram 4), särskilt i relation till det genomsnittliga elpriset under åren 2014
  och 2015, som uppgick till 31,6 respektive 22 öre per kWh i elområde SE3.
  Diagram 4 Sammanlagd effekt av skatter, avgifter, subventioner och undantag på de olika kommersiellt drivna kraftslagen under år 2015 (ett positivt värde innebär
  en subvention)
  Om en enskild åtgärd inte utreds utifrån det övergripande sammanlagda perspektivet finns det en betydande risk för oförutsedda långsiktiga eller kortsiktiga
  konsekvenser i sammansättningen av kraftproduktionen. Sådana konsekvenser visar sig i sambandet mellan elcertifikatsystemet, effektskatten och kraftvärmeskatterna.

  Diagram 4
  https://drive.google.com/file/d/17KyGE1SYMp25XDnqiphY4CN4JIqi63_S/view?usp=sharing

 43. Daniel Wiklund

  OT Snörekord i Kiruna för september. Det snöade 38 cm. Förra rekordet var på 21 cm från 1932. Det är klimatförändringarna igen som spökar. Den globala uppvärmningen orkade inte ända till Kiruna.

 44. Fredrik S

  Daniel Wiklund #43

  Om man följer gapahalsarna i medias retorik och kunskaper i ämnet så måste det handla om klimatförändring.

  Den är här och nu. Igen. I Norra Lappland.

 45. Brutus

  # 44 Fredrik S : det är det andliga klimatet, som är helt insnöat. De kulturjournalister och statsvetare, som skriver om klimat har varken skidor eller stavar. Dessutom är de barfota (har inget på fötterna)

 46. Fredrik S

  Brutus #45

  Nä precis så, men men de verkar ofta ha något blänkande på huvudet.

 47. Claes Forsgårdh

  EU har blivit WEF:s/globalisternas egen lilla lekstuga med klimatbedrägeriet som främsta verktyg. Regleringar/försämringar/fördyringar kommer hela tiden allt enligt globalisternas playbok. Ska Sverige vara med i EU ska det handla om handel och rörelsefriheten för människor och kapital. Fortsätter denna idioti är det Swexit som gäller!!

 48. Håkan Bergman

  Tungt igen av ubbhultarn.
  ”Verkligheten har kommit ifatt europeisk klimatpolitik ”
  http://www.ericsoniubbhult.se/

 49. TorbjörnR

  #48 Håkan B

  Respekt till Ubbhultarn!!

  Han var en av få som deltog när Elsa hade seminarium om miljöförstöring av slumpkraften!