EUs klimatmål spel för gallerierna

EU klimatmål

Det har varit tunnsått med kommentarer om EUs klimatmål som framförhandlades i torsdags. Från miljöorganisationerna som går i vind- och solindustrins ledband så hör vi det vanliga klagomålet att målen är alldeles för lågt satta beträffande den s.k. förnyelsebara energin. Där har nämligen EU kompromissat ned målsättningen från 30 % förnyelsebart år 2030 till enbart 27 %.

DNs Carl Johan von Seth tycker dock att detta är ett framsteg även om beslutet är omgivet av vissa förbehåll.

I korthet säger överenskommelsen att koldioxidutsläppen skall ned 40 %, att det skall vara 27 % förnyelsebart och 27 % i ökade energibesparingar. Och det låter ju ambitiöst. Nu finns det en nationell och europeisk byråkrati som kan få fortsätta med att jobba inom detta fält. Det är väl det som menas med ”gröna jobb”, för inom andra sektorer såsom industri, handel och transporter så kommer jobben att minska på grund av de kostnader som EUs klimatpolitik medför.

Men nu lär det knappast bli såsom förhandlarna låter påskina. Den franske presidenten, och tillika den kommande ordföranden för det stora klimatmötet i Paris 2015, säger visserligen att överenskommelsen är ” “conclusive and definitive”. Men en närmare granskning av vad som sägs visar att alltihop hänger på om världens andra länder vill binda sig i klimatfrågan. Och här har exempelvis USA redan sagt att man inte kommer att gå med på några bindande globala avtal. Avtalet är dessutom ”flexibelt” på så sätt att EU kan gå tillbaka till förhandlingsbordet och ändra på det om man så skulle önska.

Vidare så är de 27 procenten för förnyelsebar energi  något som bara gäller på EU-nivå och inte på nationell nivå. Och de 27 procenten på energisparande är inte bindande på någon nivå. På så sätt slipper länder som Polen och fem andra f.d. öststatsländer att lägga pengar på subventioner som skulle driva upp energipriserna i hemlandet. Men då måste länder som Tyskland, Storbritannien och Sverige satsa desto mer.

En bra artikel som sammanfattar det hela finns här.

Så, det här avtalet är nog mer ett spel för gallerierna, där politikerna kan komma hem till sin hemmapublik och säga ”se hur duktiga vi är”, samtidigt som förpliktelserna är ytterst tänjbara. Men alltid lurar det någon. Vi skall heller inte glömma att EU än så länge inte varit särskilt framgångsrik i att minska på koldioxidutsläppen i enlighet med gällande avtal till 2020. I Tyskland bygger man nu ut kolkraftverk på löpande band för att kunna driva sitt ”Energiewende”. Och Englands energisystem är på randen till kollaps så det skulle inte förvåna mig om man inte kommer att bygga ut kolkraften där också.

Ytterligare kommentarer här och här

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  EU är enade men det räcker inte för ROM-klubben eller andra alarmister:
  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2014/10/anders-wijkman-noll-mojlighet-klara-tvagradersmalet
  http://supermiljobloggen.se/nyheter/2014/10/johan-rockstrom-besviken-over-klimatuppgorelsen

  Vore kul om dessa båda herrar kunde dyka upp på denna skeptiska sida och presentera sin syn på verkligheten? Är det modellerna de hänger upp sin verkliga bild på?

  Idag blåser det bra-vilket ger låga priser på elen ! 26% vind a 20 öre/kwh

 2. ThomasJ

  Alldeles oavsett hur självbelåtna politrucker & politokrater måhända känner sig efter EU-förhandlingarna i torsdags/fredags så biter den bistra verkligheten allt hårdare i europeisk storindustri, som nu alltså påbörjar(
  fortsätter sin exodus från Europa. Se länk:
  http://www.thegwpf.com/europes-green-suicide-heavy-industry-moves-investment-abroad/

  Detta handlar ’bara’ om BASF men uppgifter från DIH gör gällande, att ~ 25% av tyska industrin, primärt den elintensiva, arbetar med planer att lämna landet.
  Det är troligen bara en tidsfråga innan vi får uppleva liknande i Sverige.

  Mvh/TJ

 3. Ingemar Nordin

  Hade jag varit rådgivare till BASF och andra energiintensiva industrier i Tyskland så hade jag rekommenderat Polen istället för Tyskland för sin Europamarknad. Polackerna kommer inte att tolerera några höjda elpriser pga EUs klimatpolitik. De är även öppna för skiffergas och fracking.

 4. ThomasJ

  Ingemar N.#3: Här mycket bra sammanfattning av spelet för gallerierna;

  http://www.frojdh.se/2014/10/26/polen-raddar-europa-fran-eu-politikerna/

  Mvh/TJ

 5. ThomasJ

  Lite OT, ändock i bäring mot temat, intressant artikel i Mail on Sunday över the Green Blob, länk:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2807849/EXPOSED-shadowy-network-funded-foreign-millions-making-household-energy-bills-soar-low-carbon-Britain.html

  Ser la i stort sett likadant ut här i Svedala.

  Mvh/TJ

 6. Johan Nylander

  På Supermiljöbloggen låter det annorlunda…….
  https://www.facebook.com/supermiljobloggen?fref=nf

 7. Björn

  Den förnyelsebara energin som är satt till 27 %, leder till en utbyggnad av vindkraften och solkraften, som i sin tur leder till ökat byggande av kolkraftverk. Utbyggnad av vindkraften görs ju som mål att minska på fossil emission av CO2, men den intermittenta vind- och solkraften upphör att leverera när vind och sol uteblir. Härav måste kolkraften ersätta denna intermittens. Detta kan väl vilken normalbegåvad grundskoleelev som helst inse: Att ersätta någonting med det som man har förutsatt sig att frångå, är så huvudlöst, att det måste betraktas som underbegåvat. Denna logik står våra politiker för. Det är dags att sätta våra politiker på ett obligatoriskt högskoletest.

 8. BASF investerar redan stort i Polen!

 9. 27 % förnybara energislag är helt omöjligt, eftersom det inte finns några förnybara energislag som kan leverera el och värme. Vill man torka fisk eller tvätt i solskenet är det förnybart. Går det att bygga segelfartyg helt i trä, och utan hjälpmotor, är det också förnybart. Så fort det ska produceras värme och el behövs anläggningar som görs av ändliga resurser.

  27 % energieffektiviseringar vet jag inte om det är möjligt. Jag ser aldrig några analyser som visar hur mycket energieffektivisering det går att göra. Naturlagarna sätter gränser och av det som naturlagarna tillåter kan väl inte allt vara ekonomiskt lönsamt? Ingen av dem som propagerar för energieffektiviseringar diskuterar någonsin vad som är möjligt och lönsamt.

  40 % minskning av koldioxidutsläppen i EU kommer inte att göra ett dugg märkbart för världens klimat. Men däremot antagligen vara ganska katastrofalt för EU-ländernas ekonomier.

 10. Ingemar Nordin

  Lars K #9

  Det där med att spara på el är bara en politiskt korrekt slogan. Det finns inga skäl att detta skall ske på någon global eller nationell nivå. El är förnyelsebart, om vi nu skall prata politikerjargong. Tar aldrig slut, om ingen vill stoppa det förstås. Nej, här är det enbart ekonomisk lönsamhet som gäller för hur mycket, när och hur som skall sparas.

 11. Lennart bengtsson

  Det är ganska självklart att industrin flyttar på sig när det inte längre lönar sig att vara kvar i Tyskland eller Sverige. Det bör ju glädja miljörörelsen eftersom detta innebär minskande nationella klimatutsläpp och allt mindre behov av el. Kärnkraften kan läggas ned med det snaraste och kanske inte heller vindkraften kommer att behövas. Dessutom finns det ju en önskan att reducera nationalprodukten för att bevara naturresurserna vilket också kommer att inträffa. Att man kan skapa resurser genom kreativa processer hör inte hemma i miljörörelsens tankevärld och är därför utesluten. På samma sätt kan människorna lätt flytta på sig idag, speciellt de välutbildade vilket de också gör. De är emellertid ingen risk att Sveriges befolkning kommer att minska då de pågår ett kraftigt inflöde från främst utvecklingsländerna. Det är kanske av denna anledning som man önskar ett sådant ökat inflöde. Efter vad jag förstår är ju precis detta som majoriteten av svenska folket vill och har visat i det senaste valet där 87% ju står för denna politik. För den politik som man vill föra är de ju perfekt lösning att göra sig av med personer som är för tillväxt och i stället genom annan människoimport kan försäkra sig om motsatsen. De med kvalificerad utbildning har också bättre möjligheter utanför Sverige
  Eftersom man får precis det man har beställt finns det följaktligen ingen anledning att klaga.

 12. ThomasJ

  Prof. Lindzen om EU:s senaste ’värk’:

  http://www.climatedepot.com/2014/10/26/mit-climate-scientist-dr-richard-lindzen-on-eus-climate-deal-eu-harnessing-the-hysteria-over-speculative-global-warming-in-the-service-of-economic-suicide/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+ClimateDepot+%28Climate+Depot%29

  Dessutom gick Romsoniten i kvällens Agenda ut med ’löften’ om ökade ’klimatskatter’.

  När är det nog?

  Mvh/TJ

 13. Alla VET att Arktis isar smälter, säger Franhell i AB.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article19758956.ab

  Hur var det nu? Uppvärmningspaus, isåterhämtning, Isrekord. Vet dom det också?

 14. Lasse

  Just nu blåser det bra i Sverige och Danmark , vilket påverkar elpriserna.
  Som elproducent är vindkraft en prisförstörare-alltd når det blåser så går priserna mot botten. Vi har ändå viss vattenkraft att reglera med-men ändå så uppkommer oftast överskott när vinden viner.
  27 % alternativ energi i hela EU måste samordnas med förbrukningen-som solel!
  Dvs i lägen där de kyler när solen skiner!
  Inte i Sverige!

 15. Slabadang

  EU på väg mot kollaps!

  http://www.di.se/artiklar/2014/10/27/chocksanker-tysk-bnp-prognos/

  http://www.trt.net.tr/english/economy-tourism/2014/10/26/eu-economy-ill-at-ease-merkel-warns-101516

  Det ”Tyska undret” stod längre inte pall för EUidiotin och den tyska recessionen är nu ett faktum-
  Den totalitära maktkåtheten på de nationella demokratiernas bekostnad bevisar den nationella demokratins styrka och EUSSRs svaghet.

  Cameron fick tuppjuck på Merkels/Eus höjning av Englands EU – avgift och bevisar att EU kommissionen är helt frånkopplat tondöv inför opinionsläget alternativt att det var en medveten provokation från Brûssel för att EU nu egentligen vill kollapsa men vill ge England skulden eller äran beroende från vilket håll man betrakta spektaklet. Nåt av dessa alternativ måste ligga till grund för den engelska EUavgiften och UKIP måste garva fett på vägen till valurnorna. EU kommer aldrig överleva ! FOLKOMRÖSTNING NU!!

 16. Micke

  Vet ej om denna lagts ut innan, men den nya statsministern har nog lite problem att reda ut.

  https://m.youtube.com/watch?v=tthnogDdRkI

 17. Håkan Bergman

  Lasse #14
  Men idag, 20141030, blåser det inte mycket i Danmark.
  http://www3.emd.dk/el/
  Och i Tyskland har man typiskt tyskt höstväder, så Vattenfall kan få in lite kulor på brunkolen.
  http://www.transparency.eex.com/en/

 18. Håkan Bergman

  Elmarknaden är totalt obegriplig, vi exporterar totalt 1369 MW just nu, men lyckas ändå importera 4 MW från Polen, garanterat kolkraft. Kanske inte så obegripligt ändå, det lär pressa upp spotpriset i Sverige.
  http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

 19. Mats G

  ”men lyckas ändå importera 4 MW från Polen, ”

  Har de börjat med det tricket igen. Jag trodde de slutat med det efter förra kritikerstormen. Jag trodde de visste bättre. Kommer det ut så blir det samma visa igen.