Veckan som gick

Under den gångna veckan har det varit två möten där det förhandlats om vad politiker kan göra för att påverka framtidens klimat. I svenska massmedia har EU-mötet om de europeiska ländernas åtaganden om minskade utsläpp och ökade satsningar på energisparande och på användning av det som brukar kallas förnybar energiproduktion fått stor uppmärksamhet.

Att det under hela veckan pågått ett FN-möte i Bonn med delegater ifrån hela världen har däremot inte uppmärksammats i någon större utsträckning. Det som tycks ha funnits är en notis från TT som tagits in i ett antal tidningar, t.ex. Göteborgsposten och Helsingborgs dagblad, som båda talade om ett missat tillfälle. För att få veta mer sökte jag upp den officiella hemsidan för mötet och då insåg jag att de svenska massmedierna för en gångs skull kanske gjort en riktig bedömning.

Det samlades ett antal delegater som inte föreföll ha kommit överens om något. Jag gjorde ett halvhjärtat försök att se om det fattats några beslut genom att gå till ”decisions”. Såvitt jag kunnat se fanns det inga sådana – utan allt hänvisades till mötet i Warszawa 2013. Oenigheten mellan fattiga och rika länder består.

Problemet tycks vara att alla de påstått rika länder som kämpar med sin ekonomi är ovilliga att ge de fattiga länderna vad de önskar. De ”generösa” är de få länder som hoppas och tror att deras egen ekonomi kommer att fortsätta att vara god även under kommande decennier. Hursomhelst – såvitt jag kunnat utläsa så kom man inte överens om någonting alls.

I övrigt förefaller det mesta vara normalt, havsisen fryser på i Arktis medan den smälter i Antarktis. Det som återstår av det som en gång var en cyklon över Atlanten har dragit in över Europa och gett stora regnmängder i väster, medan vi i östra Sverige kunnat glädja oss åt att det hittills varit en ganska mild höst.

Hur vädret blir framöver återstår att se. Jag vill dock i detta sammanhang passa på att konstatera att det tycks vara populärt i skeptikerkretsar att göra sig lustig över meteorologer och klimatforskare som, sägs det, inte kan förutsäga väder två veckor framåt, eller säga något om hur klimatet kommer att ha utvecklats om tio år, men som är alldeles säkra på att det om 50 år kommer att vara varmare än nu.

Själv tycker jag inte att det ärså mycket att göra sig lustig över. Jag skulle visserligen vara beredd att slå vad om en mindre summa pengar att det om två månader kommer att vara kallare (här där jag bor) och att det om 9 månader kommer att vara varmare än idag, men att forskarna inte vet hur det kommer att vara om 10 år beror på att de nu insett att den långsamma ökningen av växthusgaser inte säkert rår på det som kallas ”naturliga variationer”. Däremot är de fortfarande övertygade om att en koldioxidhalt om 500 ppm kommer att få ett genomslag.

För min del så skulle jag vilja ifrågasätta det som är den absoluta dogmen i klimatfrågan, nämligen talet om att jorden har en ”positiv strålningsbalans” av storleksordningen 1 watt per kvadratmeter, d.v.s. att jorden får ett energitillskott om c:a 5 gånger 10 upphöjt till 14 joule per sekund (eller med andra ord c:a 500 Terajoule per sekund). Såvitt jag förstår så är detta en beräknad siffra baserad på en förändring av atmosfärens sammansättning. Det är också på liknande sätt som man beräknat det som kallas klimatkänslighet. Det är för att upprätthålla den dogmen som forskarna känner sig tvungna att ”hitta den förlorade värmen”.

Avslutningsvi vill jag gratulera Pehr till hans nya artikel – jag vill också säga att det resultat han fått är oerhört intressant – i en ”dynamisk värld” ger ”det adiabatiska” ett lokalt maximum för entropin!

Att det sedan finns en ”statisk laboratorievärld” där temperaturen i ett högt rör inte beror av höjden kan jag leva med.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Hallowen i helgen som kommer.
    AB passar på att skrämmas:
    ”Världens ledare vet att isarna i Arktis redan smälter, de vet att det är bråttom, men vill helst att någon annan ska göra uppoffringarna”
    Franchell i AB fäktar på med 4 grader och katastrofvarningar som om allt var givet och avgjort. Läskigt läskigt-men det är väl det Hallowen går ut på? Att skrämma barnen!
    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article19758956.ab

    För oss andra som gillar fakta och inte tycker att modellerna räcker till kanske det är dax att sluta vara tysta! Skickar detta till AB oxå!
    http://wattsupwiththat.com/2014/10/26/climate-research-needs-re-direction/

  2. pekke

    Lasse #1
    Eva F. verkar alltid bli lite hysterisk när hon skriver nåt, att prata om smältande is i Arktis blir lite parodi när vintersäsongen börjat och isarna i Arktis växer.
    http://www.ijis.iarc.uaf.edu/seaice/extent/Sea_Ice_Extent_v2_L.png

    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/NEWIMAGES/arctic.seaice.color.000.png

    Samtidigt som vi haft massor av regn och blåst så har det från Östeuropa och bort till Rysslands Stilla Havskust varit vintertemperaturer.
    http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=73.39,56.32,451

    Man har nog börjat inse inom de gamla I-länderna att det skulle bli ekonomisk katastrof om de skulle ta på sig en massa dyra ” klimatåtgärder ”, deras väljare skulle nog inte bli glada om välstånd och jobb blåste bort med svindyra ” klimatåtgärder ”, speciellt om det visar sig att åtgärderna inte gör nån nytta.

  3. pekke

    Som ett tecken i skyn.

    Tysk ekonomi går allt sämre.

    http://www.di.se/artiklar/2014/10/27/chocksanker-tysk-bnp-prognos/

    Bäst att införa en massa dyra ” klimatåtgärder ” som sänker EU:s ekonomi ytterligare, eller vad ?

  4. Björn

    Klimatförändringar är som en naturlag som verkar över jordens historia, men det fatala är att våra politiker har fallit i okunskapens grop och tror att vi kan påverka denna naturlag. Vi kan anpassa oss till konsekvenserna av naturens nycker, men inte påverka dess förlopp. Förhoppningsvis leder denna massiva förflyttning av ekonomiska resurser till utvecklingsländerna på grund av tron på CO2-hotet, åtminstone till sociala och tekniska framsteg med fokus på infrastrutur. Men att tro att vi därmed påverkar klimatutvecklingen är ingenting annat än fantasier i de okunnigas hjärnor.

  5. Lasse

    Jag efterlyser lite mer aktion från KI.
    Det kommer hela tiden artiklar och ledarstick som är värda lite uppmärksamhet och tuggmotstånd från de (oss) med annan syn på verkligheten.
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klimatsmart-politik-kraver-fler-an-ett-mal_4046965.svd

    Det är lätt att planeringen gå på minor om alla alarm får ligga till grund för framtida riktlinjer. Ramböll gjorde denna riskanalys där IPCC framtida havsvattenstånd fick råda:
    http://infobank.nacka.se/handlingar/Miljo_och_stadsbyggnadsnamnden/2014/20140514/29_b_pmriskanalys_vattenst%C3%A5nd_vid_finnboda_pirar.pdf
    Nu är en angränsande kommun i färd med att klassa mark med höjden 1,0 som översvämningsmark! (mellan åren 1889-2014 hade denna nivå nåtts under 3 timmar!)

    3 m över havet gör det svårt att angöra kajerna med normala farkoster!

  6. Kent S

    Någonting har hänt med BBC.
    Missa inte hur storbritanniens miljöminister får byxorna avdragna och hur enkelt det är när viljan finns.

    http://www.youtube.com/watch?v=rb4vh0mcFK4

  7. Peter F

    Kent S

    Finns det ingen påläst svensk TV/radiojournalist som vågar sätta Romson i soffan med samma batteri av fakta och frågor ?

  8. bom

    #4 Du är väl en optimist. Biståndspengar används till vapenköp eller går in på hemligt nummerkonto vet Du väl. Det samma gäller nog även klimatpengarna dessvärre.

  9. Alienna

    Kent #6,
    Ja, så enkelt är det faktiskt.
    Det är BARA att LÅTA BLI att släppa den faktiskt ställda frågan förrän den är besvarad.

  10. Leif Ahrgren

    Kent #6
    Tack för den! Tänk om vi hade någon enda PS-journalist som kunde och ville utsätta Åsa Romson (eller Diesel Doris som hon numera kallas) för en lika vass utfrågning.Njutbar dröm, men tyvärr helt otänkbart.

  11. Lasse

    Här kommer en länk till något jag gärna vill se-en dialog mellan olika syn på olika klimatfrågor.
    Inbjudna bloggare från olika läger skriver om omtvistade frågor:
    http://www.climatedialogue.org/

  12. Gunnar Juliusson

    #6 m.fl.
    Intressant att brittiska miljöministern faktiskt framhåller kärnenergi som en viktig komponent i framtidens energimix som behöver expanderas och utvecklas.

  13. Sören G

    Brittiska miljöministern tjatade gång på gång om att förra vintern var den regnigaste sedan (ja sedan när då?) och som skulle bero på klimatförändringar. 1929-30 någon gång lär ha varit regnigare. Att förra vintern hade rekordkyla var hon tydligen omedveten om eller låtsades inte om. – Fast allt skylls ju på koldioxiden. Får vi bara minska den med 40% så blir ju allt normalt igen.

  14. Daniel Wiklund

    Läser på text-tv att Romson har anställt en knarkdömd man. Både hon och Fridolin har testat knark. I deras värld är det koldioxiden som är giftet som ska bekämpas. I USA så finns det krafter som vill legalisera marijuana och cannabis, samtidigt finns det dom som vill kriminalisera bruket av fossila bränslen.

  15. Rosenhane

    Glädjande nyheter. Åsa Romson kan näppeligen sitta kvar efter färskt avslöjande. Eller?

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/romsons-topputvalde-knarkdomd_4048757.svd

  16. Christopher E

    #15 Rosenhane

    När jag lyssnar på vissa politiska utspel och debatter, i synnerhet i miljöfrågor, har jag länge misstänkt att det knapras på lustiga svampar ibland… 😉

  17. Daniel Wiklund

    Mannen som är dömd för knark hade inte fått jobbet om han hade haft en bensinslukande jeep. Märkligt nog så ses inte knarket som en miljöfråga hos miljöpartiet. Om man bortser från allt elände som knarket innebär för människorna så går det tex åt 25% av regnskogen i Colombia för att tillverka kokain.

  18. Håkan Bergman

    Christopher E #16
    Från DN nyss:
    ”Hög MP-tjänsteman i regeringskansliet.”

  19. Christopher E

    #18 Håkan

    😀

    Det tog några sekunder, sedan trillade poletten ned.

  20. Daniel Wiklund

    Fridolin säger att han har fullt förtroende för mannen som är dömd för knark. Fridolin brukar aldrig missa att när det gäller klimatfrågan prata om det ansvar vi har för våra barn och barnbarns framtid. Det borde verkligen gälla när det handlar om droger och missbruk, med det tillägget att det också handlar om nuet. Droger och missbruk drabbar verkligen barnen både direkt och indirekt. Många unga avlider ju till följd av överdoser, eller får allvarliga men. Man ska inte heller glömma bort vilken kriminell verksamhet man understödjer när man använder knark. Väldigt många brott har sitt ursprung i att få pengar till att köpa sitt knark. Det är mycket ond bråd död i drogvärlden, räcker väl att nämna Mexiko. Droger och kriminalitet som verkligen berör stora delar av befolkningen direkt eller indirekt kom helt bort under valrörelsen, och även efter valet. Det är kanske ingen slump att det är så. Det är en känslig fråga, bättre att då utse koldioxiden som den stora faran, som ligger bakom allt ont i världen. I Romsons och Fridolins ögon så är det ett brott att använda fossila bränslen, att använda droger är bara ungdomliga synder, och gör en bara mer mänsklig.

  21. Sören G

    ”Hög MP-tjänsteman i regeringskansliet.” – På svamp?

  22. Leif Ahrgren

    #20 Daniel Wiklund
    I Romsons et .al. värld gäller som du skriver: ” I Romsons och Fridolins ögon så är det ett brott att använda fossila bränslen” Stämmer när det gäller oss andra, men inte för Diesel Doris, som både kör på olaglig, oskattad diesel och dessutom använder förbjuden bottenfärg. Undrar om hon röker på ibland. En del av hennes debatter tyder på det. Med 71- år av livserfarenhet kring politik, religion och forskning (OK det var väl inte så mycket erfarenheter kring detta de första 5-6 åren) börjar jag få allt svårare att bekämpa en tilltagande desillusion och cynism. Låt oss hoppas på att SD-arna fäller den här regeringen. Allt grus i maskineriet är välkommet, oberoende varifrån det kommer.

  23. Ingemar Nordin

    Att bli hög på cannabis är väl ok. Problemet är att den här regeringen verkar ha blivit hög på makt, den farligaste drogen i världen… 🙂 Stolligheterna står som spön i backen.

  24. Rosenhane

    Skönt med respons på min i och för sig offtopiska kommentar.
    Vittnar om spänst och vitalitiet på KU men i VM(vittrande media) är reaktionen lam.
    Fridolin kommer undan med att Christian Valtersson har sonat sina brott och därmed är saken ur världen. Men ponera att en borgerlig regering hade valt att stoppa in spionöversten Stig Wennerström som försvarsminister med motiveringen att han var utsläppt från Långholmen? Eller att Svartenbrant hade utsetts till rikspolischef med liknande motivering?
    Den skandalöst odugliga samling som vi fått för att leda Sverige måste motarbetas till varje pris för att landet inte ska hamna i olycka; hoppas innerligt att ”förhandlarens” regering som i praktiken leds av svenska kommunisterna för närvarande fälls så snart det bara går.

  25. Jimmy

    Man måste tänka på pocenten, Helge!
    Du också, Löfven.

    http://m.youtube.com/watch?v=tthnogDdRkI

  26. Astrid Å

    Jaa, makten berusar, men…kritiken har ju inte låtit vänta på sig. På Facebook och Twitter stormas och grupperas det.

    http://dagensopinion.se/stort-genomslag-grupp-som-kr%C3%A4ver-%C3%A5sa-romsons-avg%C3%A5ng

    https://www.facebook.com/asaromsonskaavga?fref=photo

  27. Lars Cornell

    När det blåser i Sverige blåser det i Danmark och Tyskland också. Just nu är elpriset nere under 3 öre/kWh. Inget som vindkraftägarna hoppar jämfota av glädje över.

  28. Peter F

    Tankar kring klimatkyrkan.

    http://www.vk.se/1310553/global-uppvarmning-var-tids-skarseld