Ett positivt budskap till våra unga från Grandpa och Grandma

guus michelle

Barnens rätt i samhället (BRIS) rapporterade nyligen att de återigen fått en markant ökning av samtal från ungdomar och barn. Samtalen handlar om depression, ångest och självmordstankar, inte minst rörande ett klimathot (länk) :

”allt fler barn vittnar om en djup oro inför framtiden och den stundande klimatkrisen.”

”Samtalen om självmord ökade med 13 procent jämfört med 2018”

”Nytt för 2019 är att fler barn som sökt stöd hos Bris för sitt dåliga mående också lyft en djup oro för klimatförändringarna, i takt med att det seglat upp som en stor fråga i den allmänna debatten. I de samtalen är oron ofta panikartad och ständigt närvarande. Barn beskriver en maktlöshet inför klimatkrisen, en besvikelse på vuxna som inte tagit sitt ansvar och en ilska och frustration över att inte bli tagen på allvar i sin respons på en allvarlig utveckling.”

Och BRIS:s generalsekreterare spär på alarmismen med:

” – För att barn ska känna välbefinnande är framtidstro centralt. Barns oro kring klimatkrisen är befogad. Här räcker det inte att hjälpa barn att hantera sin oro, utan vuxna måste backa upp det med faktiska åtgärder. Bris ser att politiker därför tydligare behöver redovisa vilka åtgärder som tas för att minska effekterna av klimatförändringarna och på riktigt involvera barn i skapandet av ett mer hållbart samhälle, säger Magnus Jägerskog.” (Min fetstil)

Skolan, vuxna, media och politiker hamrar dagligen in sina domedagsprofetior i barnens skallar.

Som kontrast till detta så ger klimatrealister ett helt annat budskap; ett budskap som inger hopp, optimism och, framför allt, den nakna sanningen: Det finns ingen klimatkris!

Först ut är Grandpa*; CLINTELs ordförande och emeritus professor i geofysik Guus Berkhout:

https://www.youtube.com/watch?v=8hWcgvuCjfU&feature=youtu.be

CLINTEL är en internationell organisation som uppvaktat världens ledare i bl.a. FN, EU, Madrid och Davos. Deras upprop är undertecknat av 840 forskare och professionella inom klimatområdet som är skeptiska till klimatalarmismen.

Och här är ett liknande budskap till världens unga från Friends of Science med Grandma*, Michelle Stirling

 

Båda två förklarar i enkla ordalag den vetenskapliga bakgrunden och varför koldioxiden inte utgör något hot utan tvärt om bidrar till en grönare och rikare värld. Tyvärr är föredragen på engelska, men idag är väl inte detta något större hinder för gymnasieelever och studenter vid våra universitet?

* Det är jag som har döpt dem till ”Grandpa” och ”Grandma”, vilket de snabbt accepterade 🙂

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  Ytterligare klimatlarm från medierna: I Vetenskapsradion i P1 i dag sas det att Stora Barriärrevet nu återigen har en omfattande korallblekning, vilket sägs bero på att vattnet är för varmt. Också skogsbränderna i Australien nyligen sägs vara orsaken.

 2. Thorleif

  Här i Sverige är annars Rockström den värsta av dem alla även om Greta är den som påverkar barnen mest. Igår var Rickström ute på ovanligt tunn is (Svd) där hela hans budskap framstod i sin simpla nakenhet. Han använder koldioxiden som huvudargument (apokalypsen) och lägger därefter in alla tänkbara ”miljöargument” (vilka flera förstås är verkliga och erkända även från skeptikerhåll) under KLIMATKRISEN. Det visar på falsk marknadsföring och att han tillhör karriäraktivisterna, dvs ett typisk politisk ställningstagande. Han visar dessutom att han inte förstår bankväsendet. Men det är det å andra sidan få som gör.

  Tack Ingemar för att du tar upp denna viktiga samhällsfråga som förstör våra barns liv. Tänk vad som ska hända den dagen de inser vad ”månglarna” gjort med dem!

 3. Ann lh

  Vi bör nog alla försöka smälta och sprida hur Craig Idso i sitt Institute for the Human Environment resonerar om den mänskliga miljön.
  Inst. har avknoppats från Sherwood Idsos forskningsinstitut och hans forskning från 1960-talet och framåt om hur CO2 påverkar växtligheten.
  S. Idso tillhörde den första generationen som kraftigt protesterade mot det så kallade klimathotet.
  Sonen Craig Idso har i sin policy plockat upp en hittills helt förbisedd princip i Stockholmsdeklarationen om den mänskliga miljön från 1972.
  Skydd för den mänskliga miljön innebär inte endast skydd för den naturliga miljön utan även skydd för mänsklighetens fundamentala rätt att använda och förändra den naturliga miljön för att bevara och öka människors livskvalitet.
  Denna princip, detta budskap, borde vi sprida högt och lågt tillsammans med principerna i Clintels lättfattliga budskap. Kanske Clintel till och med skulle kunna implementera det på något sätt. För min del borde det vara det inledande och övergripande budskapet. Vilken lättnad för alla som ständigt har dåligt samvete för att i stort sett allt de gör syndar mot ”miljön” eller klimatet. Vi har alla rätt att finnas till och njuta av livet!
  human-environment.org
  Se under policy.

 4. Lasse

  Tack för påpekandet Ingemar N
  Även glaciärerna tycks ha haft en historia i närtid som behöver berättas:
  https://notrickszone.com/2020/03/29/sweden-glacier-melt-far-more-rapid-in-mid-20th-century-than-today-arctic-sea-ice-now-stabilizing
  Vi hade forskare då som vi inte har idag-verkliga vetenskapsmän som Hans Ahlman!

 5. Ivar Andersson

  BRIS borde kontakta Greta och höra om hon kan bidra till att minska depression, ångest och självmordstankar hos barnen.

 6. Glenn S. Översjö-Strand

  Från Grönköpings Klimat- och Väderinstitut meddelas att det stora barriärrev som tidigare skadats av vådeld nu är helt nedbrunnet.
  Institutet ber även allmänheten vara på sin vakt gentemot v.m.k. fejknews som påstår annorlunda. Vi experter vet bäst, hälsar Prof. Rockryck.

 7. Lasse

  #5 Ivar A
  Dåligt förslag. Flickan lurades in i karusellen när hennes rädsla triggades av Isbjörnar som led på grund av isbrist. Två felaktiga alarm som fick henne att engagera sig i frågan. Faktaresistans är hennes ingång i frågan. Hennes lösning är att sprida panik så alla blir lika beklämda över situationens allvar.
  Panik är inte en bristvara i dagens samhälle!

 8. Dan

  #3, Ann Lh,
  Visst har vi rätt att vara här och göra det bästa av situationen.
  Vi är uppbyggda av samma partiklar som bildade jordklotet en gång och inom en inte alltför avlägsen framtid blandas vi åter med dem.
  Vi har all rätt i världen att finnas här så länge vi kan.

 9. Sören G

  Den extrema delen av miljörörelsen skulle hellre se människan utrotad än något annat djur. Såg en annons från WWF att vildrenen i Arktis är hotad p.g.a. klimatförändringar.
  Förändring är naturens gång. Best anpassad klarar sig längre.

 10. Fredrik S

  Sören G #9

  I Sverige har vi så mycket klimatförändringar att det inte finns en enda vildren.

 11. Ivar Andersson

  #8 Dan
  Min tanke var att Greta skulle se vad hon och hennes gelikar ställer till med.