2:a april är det slut

Den 2:a april har Sverige förbrukat sina resurser; i all fall om man får tro Världsnaturfonden, Fältbiologerna,   Forum Syd och  människor som vill rädda världen.  Även etablerade medier vill vara med: Dagens Industri, Veckans Affärer, DN, Aftonbladet och  SVT stämmer all upp i samma visa – vi lever över jordens tillgångar.

Ett föredöme för oss syndare.
Ett föredöme för oss syndare.

En googling på ”overshoot day” och SVT visar att alla våran gemensamma publika nyhetstjänst har rapporterat om detta fenomen i stort sett varje år sedan 2010. DN har rapporterat om fenomenet sedan 2006. Det är verkligen ingen hejd på medias rapportering om detta fenomen.

när man skrapar på ytan

Reklamkampanjen ”Earth Overshoot Day” är mycket framgångsrik kampanj som magasinet Filter belyser i ett reportage i sitt senaste nummer. Jag kan förövrigt rekommendera en prenumeration på Filter, de har tagit upp flera intressanta ämnen under åren och är inte rädda för att påpeka att det ibland är åsiktskorridorer och grupptänkande som styr vår värld snarare än rationella beslut.

I artikeln intervjuas Linus Blomqvist som för tio år sedan började jobba för Breakthrough Institute och där gjorde en analys av vad som verkligen menades med ”Overshoot day” och att vi förbrukar 1.5 jordklot varje år. Arbetet presenterades 2013 i en artikel:

Det Linus Blomqvist kom fram till var att själva begreppet ”ekologiskt fotavtryck” är ett minst sagt konstigt begrepp och kanske inte betyder vad man skulle kunna tro. Det så kallade fotavtrycket räknas fram av miljöpopulistiska ”Global Fotprint Network” enligt en noga uttänkt formel där de försöker räkna fram hur mycket vi konsumerar i relation till hur mycket jorden kan producera per år. Det är väl inte förvånande att man kommer fram till att allt barkar åt helvetet och att människan är problemet. Nedan är en graf som illustrerar hur vi sedan 70-talet konsumerar betydligt mer än vad jorden kan producera.

2019-world-EF-landtype
Global Footprint Network: skrämmande utveckling!

I grafen så är vårt fotavtryck uppdelat i olika områden: fiske, odlad mark, skogsproduktion mm. Det Linus Blomqvist pekade på var att vi för alla dessa områden låg under vad jorden kan producera utom för just det område som kallas ”Carbon”. Det är denna post som gör att vi idag ligger på 1.7 jordklot istället för 0.7 jordklot.

Vad är då denna grupp ”Carbon” och varför utgör den mer än hälften av vårt fotavtryck. Det har naturligtvis med koldioxid och göra och de försöker räkna fram hur mycket skogsareal vi skulle behöva för att suga upp den koldioxid som vi berika atmosfären med. Siffran är naturligtvis tagen ur luften och baserad på antagande som Global Footprint Network gör för att överdriva hotet. Hade de kommit fram till att vi bara förbrukar hälften av vad jorden kan producera så hade näppeligen DN gjort en artikel av det.

bäst i klassen

För världen som helhet så kommer årets ”Overshoot day” att inträffa i slutet av juli men vi kanske, tack vara Corona, kan skjuta på det till den 1:a augusti. När man bryter upp världen på länder så är Sverige nästan värst i  klassen med sin dag den 2:a april. Föredömen som Laos och Cuba lever mer i takt med jordens tillgångar och har sina dagar i november och december. En sammanställning där havererade kommunistdiktaturer framstår som eftersträvansvärda skall man kanske ta med en nya salt, eller snarare fråga sig om någon har en skruv lös.

GFN-Country-Overshoot-Day-2020-2048x1594Det roliga slutar dock inte här; jag laddade ner data från Global Footprint Network och såg att länder som verkligen är ekologiska föredömen är länder som Eritrea där avtrycket per person bara är ett halvt jordklot. Ett annat land som sticker ut är Franska Guyana som tack vara sitt olidligt fuktiga klimat är en så stor kolsänka att de som land betraktat står på plus. Tänk vilken bra värld vi skulle få om vi kunde kombinera välfärden i Eritrea med klimatet i Franska Guyana:

– världsförbättrare före sin tid, Dustin Hoffman och Steve McQueen

… kom och köp konserverad gröt

Att begreppet ”overshoot day” och ”ekologiskt fotavtryck” saknar relevans och endast är en siffra på hur mycket fossila bränslen vi använder gör inte så mycket. Louise Karlberg som avdelningschef på Naturskyddsföreningen uttalar sig i Filter och menar att ändamålet helgar medlet och menar att även ett meningslöst begrepp kan vara bra ur kommunikationssynpunkt.

”Någonstans måste man balansera komplexitet med kommunicerbarhet, och då fyller det ekologiska fotavtrycket en roll.”

Hon har ju naturligtvis rätt för är det något som media älskar så är det enkla och gärna skrämmande budskap.  Det är idag den 29:e mars men håll ögonen öppna. Den 2:a april kommer du bli varse om att Sverige passerar sitt hållbarhetsdatum och lever på kapitalet.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Mitt undershoot index visar att jorden kommer att passera sitt undershoot day 03 april 2020. Frågor på det?

  2. Daniel Wiklund

    För världsförbättrarna kom viruset som en skänk från ovan. (Kina) En mikrob som mäts i nanometer verkar ha ohållbar utveckling som mål. Där har alla hållbarhetscoacher nåt att jobba med.

  3. Stefan Eriksson

    Hysteriker förenar sig i klagosången och det får sådana konsekvenser. Men jag tycker likväl att just aprilskämt skall inskränkas till den första April och inte missbrukas för ändamålet den andra April.
    Det går inflation i sedvänjor och annat milt missbruk, kolla bara:
    Kräftor året om
    Julskinka till påsk
    Godis alla dagar i veckan
    Aprilskämt som affärsidé för mindre nogräknade NGOs.

    Tack Johan för dina intressanta alster.

  4. Kaj Wahlberg

    På tal om att förbruka jordens resurser. Var det någon som noterade att igår lördag 28 mars kl 20:30 var det Earth Hour i Sverige? Inte ett ord i dagens massmedia om denna aktivitet, som bl a drivs av WWF. Jag tittade ut strax efter 20:30 och kunde inte se någon skillnad mot tidigare. Ingen hade släckt ned. Det var t o m så att det lyste mer än normalt i vissa hus. En protest? Oavsett det så verkar det som om folk i gemen tröttnat på detta klimat-jippo. Kanske ett gott tecken, som medför att Greta och Rockis samt deras kompisar snart är förvisade till historiens sophög.

  5. Lars Strömberg

    ”Overshoot Day”, dvs att vi förbrukat mer än jorden hinner producera under ett år.
    Som vanligt hajar jag inte de här sakerna ”som alla bara säger”.
    Vad händer då EFTER det där datumet? Håller vi igen under att antal månader, tills allt är påfyllt igen? Eller snyltar vi av det som skulle användas nästa år – och som ännu liksom inte finns?..
    I affärsvärlden heter det konkurs.
    -Kan man göra konkurs om och om igen, varje år, fast liksom tidigare och tidigare hela tiden? Och går det alltid bra att skjuta över målet en gång till, liksom?..
    Varje år, dessutom?

    Det känns lite, nä, väldigt mycket, som det där ”Vi har bara tio år på oss att rädda planeten!”
    Det sa ”experterna” för tjugo år sen också. Tyvärr har ingen ”räddning” skett ens efter TJUGO år – så då flyttar ”experterna” fram deadline.
    (…räkna, räkna, gissa lite… räkna, formler, ta för givet… siffror, se som självklart… mätvärden, tolka… diagram, kurvor… räkna lite till…)
    NU jävlar! NU!! har vi bara tio år på oss!..

  6. Lars Strömberg

    …Eller… NU!!

    …Eller, nä… snart!.. SNART jävlar!!!

    Till er som orkat läsa så här långt:
    TREVLIG SÖNDAG!
    Dock lite kylig, ty det är väl någon omvänd konsekvens av växthuseffekten.
    Det bidde ju en hel del extra CO2 igår kväll, av alla hääärliga Earth Hour-stearinljus och myyysiga brasor…

    Så, tänk gärna egna tankar istället för det där färdiga, ”som alla bara säger”. Ibland blir de egna tankarna såklart fel. Men det blir åtminstone lite mer tänkt och lite mindre följa John.

    PS
    Nä, jag har författat detta svammel själv. Inte hittat det någonstans och bara ”delat”.

  7. Sören G

    Myten om ”overshoot day”. Ett rent alarmistiskt påhitt. Det grundar sig helt och hållet på föreställningen om att ökad koldioxid-halt i atmosfären skulle utgöra något slags hot. Men det är precis tvärtom. Ökad koldioxidhalt i atmosfären är en tillgång eftersom koldioxid är växternas näring och gör att det växer mycket bättre och många fler kan äta sig mätta.

  8. Fredrik S

    Tack Johan M.

    Ja, innerststadsjournalister verkar verkligen gilla detta. Lite märkligt eftersom deras egen livsstil är totalt beroende av konsumtion och tillväxt.

  9. Systematiska tankefel

    Overshoot Day är en produkt från okunniga och oerfarna akademiker, som gör systematiska tankefel, se en genomgång av en person med lång och kvalificerad erfarenhet i näringslivet:

    https://klimatsans.com/2018/09/09/overshoot-day-vilar-pa-systematiska-tankefel/

  10. Ulf

    Det är en jobbig kris coronalrisen. Den enda fördel jag ser är att det finns en jättechans att förpassa sånt här dit det hör hemma. Detta är religion och inget annat.

  11. GoranA

    Ekologiskt Fotavtryck (EF ) grundar sig på hur stor yta vi behöver av ett antal faktorer som åker, bete, hav, skog och infrastruktur. Alla dessa mått visar att världen är i balans med miljön. Det enda delmåttet som vi enligt EF överkonsumerar är fossila bränslen och därigenom vårt bidrag av koldioxid till atmosfären. Räknar man bort koldioxiden är vi balans med miljön.

    EF togs fram i mitten på 1990-talet då det var aktuellt med ”Peak Oil” och man var rädda för att oljan skulle ta slut, detta har nu ändrats och i praktiken har vi i nu oändliga resurser på grund av nya metoder att utvinna gas och olja. Fossila bränslen kan i detta sammanhang med fog jämföras med sol och vind.

    EF är ett utslag av Malthusianskt tänkande som innebär att Jorden ger oss en viss mängd resurser. De som argumenterar på det viset har inte förstått att det är människan genom sin ingenjörskonst och tillgång på energi är det som skapar resurser, EF saknar därmed all relevans. Användningen fossila bränslen har enbart positiva effekter på Jordens produktion av basala resurser genom en mild ökning (1°C) av temperaturen, en gödsling av växter via koldioxid och bränsle till transporter som fördelar resurserna.

  12. Lasse

    Om det är enstaka förbrukningar som sker i en takt som överstiger nybildningen så är det väl inte värre än att vi ersätter dem när det börjar bli brist.
    Valolja med petroleum tex!

  13. Fredrik S

    Sture Åström #11

    Tack Sture.

    Och vår ibland hjärndöda MSM hänger på utan större problem och noll kritik och granskning.

    De borde ju leva upp nu när industrier står stilla och ICA kompletterar brist på toa-papper med hållbara rövstickor.

    Det var inte så länge sedan folk hade stampat jordgolv i backstugorna och lågt i tak.

  14. Ivar Andersson

    Redan 1952 började Georg Borgström varna för att mänskligheten var på väg mot katastrof som fortfarande inte inträffat. Från Wikipedia
    ”Georg Borgström kom att kallas världens samvete[4] efter att gång på gång ha gått till angrepp mot de rika ländernas ohållbart stora konsumtion av jordens resurser. Andra epitet har varit ”mannen som skapade den moderna miljödebatten”, men också ”den mest pessimistiska av pessimister”[7]. 1952 började han varna för att mänskligheten var på väg mot katastrof, och året därpå framförde han sitt budskap i en mycket uppmärksammad föredragsserie i radio[4]. Han var tidigt ute och propagerade för returglas, något som gav honom problem med dåvarande arbetsgivaren, Svenska Institutet för Konserveringsforskning. Borgströms teser uppskattades inte av Plåtmanufaktur (PLM), en av institutets sponsorer. PLM hotade att dra in sina sponsorpengar och gjorde till slut Borgströms situation ohållbar, vilket ledde till att han flyttade till USA[4].
    Borgström beskrev världsläget som extremt allvarligt och menade att drastiska åtgärder måste till för att undvika en global katastrof och en total utarmning av resurserna. Han förespråkade hård barnbegränsning, spannmålsreserver säkrade från råttangrepp, forskning i nya metoder, en rättvis fördelning av proteinet och helst en världsregering[4]. Han ville fördela resurserna genom priskontroll och ransonering, och effektivisera matproduktionen genom att övergå från animaliska till vegetabiliska livsmedel[8]”

  15. Lars Cornell

    #4 Kaj Wahlberg. Vindkraften gav hela 28% och det medförde ett kraftöverskott så att elpriset sjönk under fem öre/kWh, så är det fortfarande. Inte en enda kWh hade fossilt ursprung. Så varför släcka lampor då?

  16. Ann lh

    Tack Johan!
    Det finns mycket att säga om den ekoskräck-pandemi, som den då nya starkt vänstervridna miljörörelsen startade på 1960/70-talen. Den kände Maurice Strong hade skaffat sig en central position i The Rockefellers/FN och lyckades både styra FNs först miljökonferens i Stockholm -72 och sedan ro i land Rio-konferensen med klimatkonventionen. Konsekvenserna av detta har förpestat västvärlden sedan dess. Idag utgör de ett allvarligt, oöverskådligt hot särskilt mot Europa.
    Miljö- och klimathoten har kommit – och gått. Somliga har sprattlat till med hjälp av lilla Greta
    https://wattsupwiththat.com/2020/03/16/greta-preaches-many-of-the-first-earth-days-failed-predictions/

    En ny avdelning under Heartlandinst. har nyligen bildats. Se: ClimateREALISM.com
    Där finns en hel del att hämta, inte minst Climate Activists Celebrate Coronavirus Impact on Economy, Emissions
    Maurice Strongs efterföljare missar inte ett tillfälle att bidra till att fullgöra sitt uppdrag, att se till att FN får makten över jordens energikällor. Nu har det i dagarna skapats ett embryo till en klimatlag i EU över huvudet på oss alla. Ett stort steg mot målet på den vägen!
    Rörelsen är minst lika smittsam och förödande som Coronaviruset, men även känslig för belysning och den missar aldrig en möjlighet att slå till.

  17. foliehatt

    @ Lars Cornell, #15
    För att visa solidaritet med de utrotningshotade isbjörnarna, förstås.

  18. Fredrik S

    Rockström går att läsa på SVD i privat fönster för tillfället.

    Han verkar konstig och obegriplig är min kommentar.

    https://www.svd.se/coronakrisen-och-klimatkrisen-har-samma-grundorsak

  19. Dennis L

    George Reisman, säger följande i ämnet om jordens resurser och myten om att de förbrukas tills de tar slut:

    ”The supply of economically usable natural resources is always only a small fraction of the overall supply of natural resources provided by nature. The total of the supply of minerals mined by man each year amounts to substantially less than 25 cubic miles. This is a rate that could be sustained for the next 100 million years before it amounted to something approaching 1 percent of the supply represented by the earth. (These estimates follow from such facts as that the total annual global production of oil, iron, coal, and aluminum can be respectively fitted into spaces of 1.15, 0.14, 0.5, and 0.04 cubic miles, based on the number of units produced and the quantity that fits into one cubic meter. Natural gas production amounts to more than 600 cubic miles, but reduces to 1.1 cubic miles when liquefied.) Along the same lines, the entire supply of energy produced by the human race in a year is still far less than that generated by a single hurricane.”

    – George Reisman, ”A Primer on Natural Resources and the Environment”

  20. Lennart Bengtsson

    Pratet om människans behov av extra jordklot tillhör nog ett av det mest enfaldiga som miljörörelsen har kommit upp med. Om detta resonemang skall få någon som helst intellektuell mening måste det ju rimligtvis normaliseras med världens produktionsmöjligheter. I dessa, Corona pandemins, dagar hjälper inte ens 5 extra jordklot eftersom pandemins har fått stopp på produktionen. Folk har dragit sig tillbaka från världen. Om det fortsätter i samma takt kommer varken klimataktivister eller några andra att få varken mat, värme eller vatten såvida man inte håller sig med eget självhushåll. Då är loppet kört om några månader.
    Inte heller hjälpte ett jordklot att förse norrlänningar och finnar med mat under svältåret 1867 trots att jordens befolkning var så där 12 % av dagens och det fanns massor av energi i marken i form av kol, olja och naturgas för att inte tala om all outnyttjad sol- och vindenergi.
    Hur dum får man egentligen vara. Jordens massa försvinner inte ut i rymden och det finns inte heller någon som helst brist på energi vare sig från solen, i jordens inre eller för delen i atomernas värld.

    Set största problemet är människans oförmåga och enfald.Dessa egenskaper verkar finnas i obegränsat mått bland miljöaktivisterna.

  21. Daniel Wiklund

    Tack Lennart B för din kommentar. Ibland kan 70 och 80-plussare göra starka avtryck, vilket du gör i din kommentar. Inte att förväxla med ekologiskt fotavtryck.

  22. foliehatt

    Miljöpartiet kommer ut som kommunister. Gröna sådana visserligen, men kommunister likväl.
    De verkar anse att staten äger alla pengar. Även dina.
    https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/bolund-alla-bolag-bor-slopa-arets-utdelning/

  23. Ingemar Nordin

    Den här Malthusianska teorin har blivit falsifierad många gånger. Inte minst av Julian Simons empiriskt grundande ”The Ultimate Resource” från tidigt 1980-tal. Jag minns att jag läste den med stegrad häpnad eftersom jag utan eftertanke svalt ”skafferiteorin”, dvs att det i vårt skafferi (jorden) finns ett ändligt antal resurser, och när vi ätit upp alla dessa varor så är det tomt. Fel, fel, fel.

    I själva verket är det tvärt om, att ju fler naturresurser vi använder för vår tekniska och ekonomiska utveckling desto fler resurser skapar vi själva. Antalet atomer på jorden tar aldrig slut i praktiken, och ju mer energi och teknologiska metoder vi använder för att använda denna materia som en resurs, desto mer växer resurserna.

    https://www.amazon.com/Ultimate-Resource-Julian-Lincoln-Simon/dp/0691003696

    Men den här Malthusianska ändliga-resurser-teorin har varit helt central för den gröna rörelsen sedan 60-talet (Romklubben grundar helt sitt arbete på denna felaktiga hypotes). Och man fortsätter sitt testuggande om och om igen utan att behöva stå till svars av media, eller i öppna debatter.

  24. April 1st is April Fool’s Day…perhaps it has now moved forward one day

  25. Rale

    Gårdagens CO2-halt på Hawaii var 415.89ppm och upplever jag som ett modernt rekord. Borde CO2-halten inte ha reagerat på den låga förbränningen i Världen nu? Eller är det därför det inte uppmärksammas? Kommer CO2-ökningen från havet eller är det för tidigt att märka någon avmattning?

    https://www.co2.earth/daily-co2

    (Apropå Corona. Enligt pettersson.se verkar medelåldern av de som dör med (rätt benämning- var tog t.ex. rökning vägen) Corona i blodet i princip höja medelåldern i Sverige!)

  26. Rale

    Fel tidigare:

    https://petterssonsblogg.se/

  27. Ivar Andersson

    #18 Fredrik S
    Rockström skriver:
    ” I Sverige frigör Riksbanken 500 miljarder i ”gratis” lån. Sätt krav på dessa pengar att de måste bidra till omställningen till fossilfria och hållbara företag, som har styrka att hantera kriser. ”
    Jag tror att Rockström vill ha 500 miljarder i ”gratis” lån till de fossilfria och hållbara företagen eftersom de inte är konkurrenskraftiga. Utan bidrag/subventioner skulle det inte finnas så många vindkraftbolag och solcellsparker.

  28. Fredrik S

    foliehatt #22

    Han är en feg grön mes tycker jag. Hade det varit några tag i honom hade han gått ut och förklarat vart utdelningarna tar vägen istället för att utnyttja tillfället med populism. Sedan kunde han mana tillförsiktighet.

    Men som du säger de är nog gröna kommunister på riktigt och bör hamna på soptipp utan källsortering.

  29. Rolf Mellberg

    #25 Rale

    Jag tycker nog att månadsmedelvärden är den kortaste perioden värd att hålla koll på, t ex här:
    https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/full.html
    Om ca en vecka kan vi se mars medelväede och räkna fram Q1.
    Kanske ser vi effekt av Australiens bränder, kanske Corona.
    Kanske skriver wuwt något om detta.

  30. Rolf Mellberg

    #25 Rale, en sak till.

    Här kan du få se en farbror som berättar sagor. Se framförallt från 17:20 Fullkomligt löjeväckande.

    https://youtu.be/V9ETiSaxyfk

  31. Mats Kälvemark

    #18 Fredrik S
    Rockström och alla andra alarmister gör en fundametal tankevurpa när de jämför Coronakrisen med Klimatkrisen.
    Coronakrisen är reell och bevisligen ”på riktigt” och ett hot mot mänskligheten i form av kanske hundratusentals omkomna. När den blåst över har vi dessutom havererade ekonomier över hela världen i dess följdspår.
    Man kan också för att få perspektiv jämföra dödstalen med att i trafiken omkommer varje år globalt ca 1.3 miljoner människor. (WHO)
    Klimatkrisen däremot är rent ”hitte på” och finns bara som kris i alarmisters hjärnor.
    Den pågående klimatförändringen är ca 0,13 gr/decennium. Den är reell men inte krisartad utan en verklighet som i huvudsak återupprepar naturliga värmningar och klimatcykler som jorden genomgått ett flertal gånger efter senaste istiden, långt före att fossilt koldioxid kan ha påverkat.

  32. Fredrik S

    Finansminister Andersson vill öka statligt ägande i företagen och Bolund vill bestämma hur de ska agera.

    Antagligen villl de måna om jordens resurser i framtiden kanske?

    Spännande utveckling följer.

  33. Lennart Bengtsson

    Till 32

    Börsbolagen utdelningar är inget som staten skall lägga sig i såvida de inte råkar vara delägare.
    Om och när staten blir delägare i börsbolagen kan jag försäkra att de kommer att vara ytterst måna om utdelningarna.

  34. Thorleif

    Den kommande dagen till ära visar marknaden just nu att oljepriset (wti) har potential att bottna först vid 8$ fatet. En s.k dubbelbotten är i sikte. Priset misslyckades att hålla sig ovanför 25$ som är föreg botten efter att ha nått prisobjektivet 22$. Det kan gå fort………och vi får se hur Corona påverkar USA kommande kritiska veckor.

    Just nu snöar det likt klassiskt aprilväder. Elpriserna ner 30% sedan årskiftet. Blåser gör det ju så (o)lönsamheten hos flera vindkraftbolag är nog kännbar!

  35. Fredrik S

    Lennart Bengtsson #32

    Instämmer.

  36. Robert Norling

    #34 Thorleif
    ” Elpriserna ner 30% sedan årsskiftet. Blåser gör det ju så (o)lönsamheten hos flera vindkraftbolag är nog kännbar!”
    Håller tummarna så de börjar att blåna, för att det ska fortsätta att blåsa.
    Borde snart vara dax för ett och annat vindbolag att gå i konkurs, då konkurser börjar bli på modet igen har jag hört.
    Så förhoppningsvis så kommer nog ett och annat projekt i den branschen att av-blåsas då det ju fodras priser på 0,5 kr för att de ska bli lönsamma.
    Frågan blir om vår klimathysteriska regering får några slantar över att stötta vindbolagen med.

  37. Thorleif

    @36 Robert N

    Kanske vår socialistiske finansminister blir sugen på att rädda några vindkraftsbolag efter alla mångmiljonstöd!

  38. PK

    De lärare som basunerar ut att vi skulle behöva fyra jordklot borde få kvarsittning. Mina barn fick aldrig svar när de frågade efter en förklaring. Nu verkar det som att även de som basunerar ut budskapet ligger pyrt till. Expressen ber idag om fler betalande kunder. Tack Johan för en intressant artikel. Filter är väldigt läsvärd och fick ett uppsving när de som första tidning avslöjade storbedragaren Manuel Knight. Mycket läsvärt reportage som finns bla på Readly. Finns även en klar koppling till klimatrapporteringen. Övriga MSM med Svt och SR i spetsen hade helt missat granskningen och upphöjt Manuel Knight till Sommarpratare och gäst hos Stina. Missade bakgrundskoll. Känns det igen? Skandal borde det kommit ut som, men tystades naturligtvis ned och Benkö mfl avböjde både granskning och kommentar.