Erika Bjerströms senaste

Nederbord Australien

Erika Bjerström, klimatkorrespondent på SVT, har gjort en utrikespolitisk analys som publicerades på hemsidan i tisdags kväll. Då hon säger sig vara väldigt noga med fakta när det gäller klimatet kan det vara på sin plats att vi tittar lite extra på hennes text. Hon menar att ”paradoxalt nog kan det visa sig att det krävdes ett krig för att snabbladda klimatomställningen.” Det handlar om att EU vill fasa ut rysk gas till förmån för andra energikällor till år 2030.

Jag vet många som menar att det inte var en bra idé för bland annat Tyskland att göra sig så beroende av rysk gas så det är nog inget att säga om det. Det jag studsade på var istället två påståenden i artikeln.

”Det sker inga nyinvesteringar i kolkraft idag.”

Menar Erika verkligen att det inte byggs några nya kolkraftverk i världen, ens i Kina?

”Sen kan man fundera på ironin i att det inte var katastrofbilderna på de som just nu drunknar i Australiens historiska översvämningar som skyndade på den gröna omställningen.”

Erika menar alltså att översvämningar i Australien aldrig någonsin har varit så kraftiga som i år. Ovanstående graf hittade jag på Australiska Bureau of  Meteorology. Klicka på länken så får ni fram kartor på från år 1900. Jag tycker att det ser ut att ha slagits många rekord genom åren och att 2019 sticker ut som det år med rekordlåg nederbörd över störst område.

Enligt SVT har årets översvämning bland annat drabbat Sydney så jag gick vidare för att titta på station nr 066006. Längst ner har de statistik över vilka år och dagar som har haft högst nederbörd genom åren. För denna station gäller att februaris rekord är från den 9/2 1992 med 264 mm på en enda dag och mars rekord  28/3 1942 med 277 mm. För hela månader samma station så har februari 1990 rekordet med 664 mm vilket ska jämföras med årets februari med 364 mm.

Vill man gå in och studera statistiken själv så tycker jag att det här var en bra ingångssida.

Nu kan ju översvämningar bero på andra saker som exempelvis att man har byggt och asfalterat så att vattnet inte kan rinna undan men Erikas insinuerande om ”historiska översvämningar” får ju läsaren att tro att det handlar att det aldrig har regnat så här mycket i bland annat Sydney än i år och det är helt enkelt inte korrekt.

Erika Bjerström kanske skulle prova att faktagranska sig själv ibland.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Gabriel Oxenstierna

    ANMÄL!
    Alla osakliga raportage från klimatalarmistiska SVT och SR bör anmälas till Granskningsnämnden.
    Detta är ett solklart fall, där det finns fakta att peka på.

  2. Peter Svensson

    Vi vet ju sedan tidigare att Erika Bjerström är en av de största lögnarna på SVT. Problemet är att de flesta tittare och läsare inte kollar fakta utan utgår från att det är sant. För inte kan väl statens television, som vi alla betalar skatt för, sprida falska nyheter?

    Och skulle Erika få mothugg, exempelvis från Klimatupplysningen, så kan hon bara säga att det är foliehattar betalda av oljeindustrin. Och de flesta tittare och läsare tänker okej, så är det nog. För inte kan väl statens television, som vi alla betalar skatt för, sprida falska nyheter?

    Informationskriget kommer bara att bli värre och värre, på alla områden.

  3. Lasse

    Tack Lena
    Erikas text kan faktagranskas:
    ”Tyskland är till 15 procent beroende av naturgasen för sin energiförsörjning.”
    https://ourworldindata.org/grapher/primary-energy-source-bar?country=USA~CHN~CAN~IND~BRA~ZAF~GBR~FRA~SWE~DEU

    27% ser det ut att vara.
    40% förnybart-knappast ser ut att vara 14%

    Hon talar om energi som kommer ur två hål i väggen!
    Det hade varit relevant med en faktagranskare som kan föra fram verkligheten till SVT!

    Miljörörelsen har länge förespråkat övergång från kol till gas som spar på CO2 utsläpp.
    Så miljörörelsen är säkert medskyldiga till gasberoendet.
    https://notrickszone.com/2022/03/09/freeze-to-hurt-putin-sounds-better-than-government-rationing-gas-german-pols-look-to-sell-hardship/

  4. Lennart Bengtsson

    Det mest effektiva sättet att lösa klimatfrågan är om kriget i Ukraina urartar till ett kärnvapenkrig. Detta kan nämligen inte uteslutas. Då kommer antalet människor på jorden raskt elimineras, utsläpp av växthusgaser reduceras på sikt efter diverse omfattande bränder och ingen behöver längre oroa sig för ett varmare klimat.

    Man får väl ändå hoppas att det inte är detta som miljörörelsen går och hoppas på

  5. Lasse

    #3 forts
    Läshjälp till Erika-se ovan.
    ”But generating electrical power from coal and nuclear will not solve the German heating problem, noted Blackout News. “It is completely utopian to believe that the heating system in 50 percent of all households can be quickly converted.”

    Det är inte el som värmer Tyskar!

  6. Ulf

    OT
    På tal om granskningsnämnden, hur gick det med Elsa Widding fallet? Ligger det och skvalpar fortfarande eller blev det avskrivet?

  7. Lars Cornell

    #1 Gabriel O
    Jag kollade SVT 8:e och 9:e och hittade inte Erika B.
    Om det inte har sänts på SVT utan endast finns på webbsidorna tar inte Granskningsnämnden tag i det.

    Det är märkligt att Erika B fortfarande får härja fritt på SVT efter en sådan skandal som fallet med Elsa W och Lars B.

    #6 Ulf
    Det handläggs, har blivit ett stort ärende med 60-talet anmälningar, och har ännu inte avgjorts.

  8. Bengt Abelsson

    I Gympie, ca 150 km nord Brisbane, är översvämningsrekordet från sekelskiftet ca 1895(?) och är ett tämligen återkommande fenomen.

  9. Lennart Svanberg

    Victor Galaz är ju en annan kolportör utan skrupler. Idag får han breda ut sig i Svenska Dagbladet där han säger att klimatet och kriget i Ukraina orsakas av samma saker.

    Ja, han har helt rätt fast ändå helt fel förstås. Genom att sådana som Victor går Putins ärenden blev det fritt fram för Putin att attackera Ukraina.

    Vi går nu på motoffensiven till dessa debattörer vilka vränger på sanningen så fort det passar för att eliten har stöttat och ’ändamålet har helgat medlen’.

    I samma tidning nämns att vi på grund av klimat- och miljörörelsen gjort oss helt beroende av Kinas utvinning av mineraler.

    Kära chefredaktörer på Svenska tidningar, lyft era huvuden och sluta att hänvisa till Förenta Nationerna i djupt komplexa fysiologiska, biologiska och kemikaliska frågor utan inse att FN skulle hålla fred på jorden vilket inte går så bra. Faktakolla och bakåtgranska vad varje person säger när de påstår något så återvinner ni folkets förtroende och vi kan börja göra något positivt av problemen istället för att förvärra dessa med en omöjlig jakt på en gas som vi alla släpper ut.

  10. pa

    Styret i granskningsnämnden och SVT,SR är medlemmar i samma nätverk. Granskningsnämnden är en dimridå. Naturligtvis skall det anmälas så att anmälan kan användas mot nätverken den dagen allt faller för fake ”public service”.

  11. Håkan Bergman

    Som av en händelse ser jag att Ventusky numera också kan visa månadsavvikelser för nederbörd.

    https://www.ventusky.com/?p=-27.6;136.7;4&l=precipitation-anomaly

  12. Tack Lena!

    Erika Bjärström är en total katastrof som SvT:s ”klimatreporter”. Får hon någonsin något rätt?

  13. Brutus

    #10 pa : Vad är det för nätverk du talar om? I övrigt : Dagens Bulletin : Bra inlägg av Gabriel Oxenstierna.

  14. Lasse

    #12 Noterar att hennes titel i texten är ”Utrikesreporter”
    Numera är det en Johan Zachrisson Winberg som får beskriva miljöarbetet.
    Han växlar vilt mellan hoppen om vindkraft till allt och alla och den dyra elen i söder som kommer av kopplingen till Tyskland som har vindkraft till en del.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utbyggt-stamnat-kommer-ge-dyrare-el-i-norrland

  15. pa

    #13
    Både statstv och granskning styrs av regeringen. Besluten faller alltid i linje med politiskt korrek norm, inte objektivt vetenskapligt eller efter konsekvensanalys.

  16. Gabriel Oxenstierna

    #13 Brutus

    Tack! Här är länk till artikeln:

    https://bulletin.nu/oxenstierna-ipcc-s-alarmistiska-manipulationer-om-klimatet

    Jag hoppas den kan komma in här på KU också, inom kort.

  17. Peter Stilbs

    Jag tyckte mig höra på SVT i går att det inte regnat så mycket på 500 år där… Hur man nu skulle veta det… Europeer steg i land där första gången 1606, vad jag läst mig till. Nej – SVT ljuger ständigt

  18. Håkan Bergman

    Peter S #17
    Nu överdriver du, jag minns när vi fick TV 1959 då hade man en dag i veckan när man inte ljög. Det var på onsdagar vill jag minnas.

  19. Lasse

    Översvämning i Brisbane är tydligen vanligt samtidigt som det är vanligt med torka.
    De har byggt dammar i avrinningsområdet.
    Då är det inte enbart naturen som bestämmer förloppet.

    ”During the worst of the flooding this year the dam operator again kept releasing water as the city flooded. Though the torrential rains had stopped, water kept being released because the Bureau forecast that more – even worst – rain was imminent. Rain that never eventuated.”

    För övrigt hade samma område :
    ”a truly staggering 2,046 mms fell between 31st January and 5thFebruary 1893.”

    https://wattsupwiththat.com/2022/03/08/rainfall-not-unprecedented-skill-at-forecasting-dismal/

  20. tty

    Man skulle kunna hävda att det vore mera upseendeväckande om det inte var några översvämningar i Australien i år. Vi har en rätt kraftig La Niña och IOD (Indian Ocean Dipole) är negativ. Det innebär normalt mycket regn i nordöstra Brasilien, södra Afrika och Australien och torka på Afrikas horn.

    Möjligen skulle man kunna hävda att regnets fördelning inom Australien denna gång är litet ovanlig. Det aktuella väderläget brukar normalt innebära kraftig nederbörd i norra och centrala Australien. Det sistnämnda stämmer, men fördelningen i kusttrakterna är däremot litet udda:

    http://www.bom.gov.au/jsp/awap/rain/index.jsp?colour=colour&time=latest&step=0&map=anomaly&period=3month&area=nat

    Kimberley och Cape Yorkhalvön har fått mycket regn, liksom Eyrebäckenet. Men däremot inte södra delen av Top End och centrala Queensland. Detta beror åtminstone delvis på att inte en enda tropisk orkan berört Australien denna sydsommar.

    Södra Queensland och nordligaste NSW har också fått mycket regn, vilket är fullkomligt normalt (det är ju ett område med bergsregnskog), men regnet har denna gång sträckt sig ända ned till Sydneyområdet, vilket är ovanligt och troligen enda orsaken till att Erika Bjärström överhuvud taget märkt något. Hur många av KU:s läsare har t ex noterat att Lake Eyre och Lake Eyre South till stora delar är vattenfyllda för första gången på ett antal år:

    https://worldview.earthdata.nasa.gov/?v=134.60448139105984,-29.952919174904427,140.1427047450917,-27.317936344743952&lg=false&t=2022-03-10-T13%3A06%3A09Z

    Och kom ihåg, extremväder är det normala i Australien. Som det står i Dorothy Mackellars ”My Country” (1904) Australiens ”nationaldikt” har det alltid varit ett land ”of droughts and flooding rains”.

    En strof till att fundera över ”Her pitiless blue sky, When sick at heart, around us, We see the cattle die”. Dorothy var bara 19 år när hon skrev dikten, men hade just upplevt ”the Federation drought” 1895-1903, troligen den värsta torrperioden i historisk tid.

    Läs gärna hela dikten, den är inte lång, och en träffande och vacker hyllning av Australien, en kontinent vars natur jag personligen är mycket svag för:

    https://allpoetry.com/poem/8526595-My-Country-by-Dorothea-Mackellar

  21. Ulf

    Svar 20,

    Kraftig La Nina. Man vill inte väcka den Björn som sover, men då har vi trots allt hyfsat höga temperaturer, trots att de inte ser så höga ut?

  22. stig morling

    Understundom blir det frestande att föreslå ett ”Cherry-picking Prize”. Jag tror nog, att Ingemar har beskrivit ett gott CV för en pristagare!
    Salve
    Stig

  23. tty

    En rätt kraftig Niña, inte på något sätt extrem;

    https://www.psl.noaa.gov/enso/mei/

  24. Bernt O

    # 20 Ungefär lika förvånande som om det INTE hade varit torrt och brandfarligt i Australien 2019-2020 på grund av en positiv IOD – 2019 sticker verkligen ut som ovanligt regnfattigt!
    Har i minnet 2020 och Australiens ”svarta sommar” – minns att jag försökte styra in diskussionen här på KU om en ovanlig kraftig IOD 2019 men här pågick ett typiskt smågräl om någon småsak som höjt brandrisken…
    De stora väderfenomenens inverkan på regnmängden ligger nog långt utanför Erika Bjerströms fattningsvärld..
    https://geoscienceletters.springeropen.com/articles/10.1186/s40562-020-00168-2

  25. Karl Erik R

    #20 tty m fl

    Bodde 4,5 månader i Australien i början av 90-talet, i Roxy Downs en bit söder om Lake Eyre. Där sa man om regn att: ”Det regnar tre gånger per år, runt 75 mm varje gång”. Dock inte när jag var där. Totalt under 4,5 månader kom det kanske 1-2 mm.

    Australien är ju världens torraste kontinent. Det betyder dock inte att det inte regnar där. Landet är på många ställen mycket ”platt” så det blir lätt översvämningar vid stora regn.

  26. tty

    #25

    Roxby Downs låg litet söder om det område som fått mest regn, men de fick ca 70 mm i januari. Själv har jag inte varit närmare än i Wilpena Pound, men där fick jag faktiskt skrapa is på vindrutan, visserligen i augusti men ändå litet extremt mitt i öknen.

    Numera är Australien mycket riktigt den torraste kontinenten, eftersom den till större delen ligger i ökenbältet, men till för några tiotal miljoner år sedan var den troligen istället den blötaste, vilket märks på de extremt vittrade och urlakade jordarna, och om ytterligare några tiotal miljoner år kommer den att vara täckt av regnskog igen, som Nya Guinea (som egentligen är en del av Australien) redan är.

  27. Fredrik S

    Tack Lena!

    Erika B borde ägna sig åt att reda ut vilka energikällor som troligast kommer att ersätta rysk gas istället för att hota med vädret i Australien

    Men det är ju säkert roligare att resa så hon dyker snart nog upp vid någon damm utanför Sidney med paraply och flytväst. Det är mer regn på gång där nere.

  28. Jan

    När det gäller energiförsörjningen har Erika B’s analys alltid till 100% anslutit sig till MPs linje. När det gäller klimatet har hon alltid kört den mest alarmistiska linjen och alla olyckor som drabbar världen har fått sin koppling till våra koldioxidutsläpp hur långsökt det än må vara.

    Skall bli väldigt intressant att se hur det kommer att utvecklas inför valrörelsen. Sista försöket att rädda kvar MP i riksdagen?

  29. Fredrik S

    Lasse #19

    I Sydney har de elva dammar. Alla är i princip helt fulla.

    De räcker inte till och är eftersatta vilket myndigheter nu vill skynda på med höjning av damm för att skydda samhällen nedströms, vilket upprör miljövänner som vill skydda naturområden.

    https://www.smh.com.au/politics/nsw/get-out-now-sydneysiders-evacuated-as-government-renews-push-for-warragamba-dam-expansion-20220302-p5a12h.html

  30. Fredrik S

    Angående EU’s utfasning av ryskt bränsle så är det ju än så länge ett förslag på åtgärder från kommissionens i maj, vilket ordförande Ursula von der Leyen nu söker grönt ljus för från ländernas ledare.

    Vad länderna egentligen vill är ju svårt att veta. Möten idag verkar mest handlat om när utfasningen skall vara klar. Läckor från mötet säger att några länder vill ha 2027 andra 2030 och en del redan nu!

    En spännande fortsättning lär följa.