En personlig resa om klimat och energipolitik

Marijn Poels

Denna dokumentär visas nu på filmfestivaler världen runt och har redan erhållit tre utmärkelser. Filmaren, Marijn Poels, söker nu efter fler platser, bl.a. i Sverige, där filmen kan visas; på biografer, konferenser, universitet och festivaler. Så här beskrivs filmen helt kort (översatt till svenska):

The Uncertainty Has Settled

Efter åtta år av resor genom konflikt- och fattigdomszoner så bestämmer sig Marijn Poels – en filmare och journalist på vänsterkanten – för att ta lite ledigt. I de österrikiska alperna närmare bestämt. Han konfronteras oväntat med jordbrukets rötter och dess moderna perspektiv. Globalisering och klimatpolitik har medfört radikala förändringar såsom att bönderna blir energileverantörer.

Men den gröna ideologin väcker frågor. Den vetenskapliga forskningen om klimatförändringarna har nu obestridligen blivit en fråga för världspolitiken. Poels står inför en personlig konflikt.
Gör vi det rätta?

Jag har sett hela filmen (90 min) och tycker att den är mycket bra. Den skildrar Marijns Poels växande tveksamhet inför hela klimatfrågan. Från att ha tagit klimathotet och den påföljande politikens nödvändighet för given så ser han hur bl.a. jordbruket successivt förändrats: Från att bedriva jordbruk i traditionell mening, dvs, att odla potatis och säd, mjölka kor osv., så blir det alltmer en fråga om att producera energigrödor och att bygga vind- och solkraftverk på ägorna. Och han inser att detta utrotande av traditionellt jordbruk är en medveten politik från EUs sida för att ”rädda planeten”.

Han nöjer sig dock inte med att bara beklaga händelseutvecklingen utan han försöker också förstå den vetenskapliga bakgrunden till klimathotet. Smått chockad blir han medveten om att det finns avvikande röster bland klimatforskarna. Kanske är inte den vetenskapliga frågan så avgjord som alla påstått nu i minst ett decennium?

Han surfar runt på internet och lyssnar på media. Han förstår att det finns delade meningar både bland politiker och forskare även om denna debatt sällan kommer fram i de etablerade medierna. Och han intervjuar också sådana kändisar inom den vetenskapliga klimatdebatten som Hans von Storch, Freeman Dyson och Piers Corbyn.

Marijn Poels gör en resa som på många sätt känns bekant för de flesta av oss. Han är seriös och försöker verkligen sätta sig in i frågan. Det är många bitar som skall pusslas ihop.

”Here I am, just as smart as I was before”, säger han i filmens sista replik. Osäkerheten har definitivt ökat. Men som alltid så är en sådan resa som Marijn Poels gjort berikande, inte bara rent kunskapsmässigt utan helt klart genom att den också skärpt det kritiska tänkande om klimathotet.

Jag hoppas att filmen kan visas här i landet och att många kan känna igen sig i Marijn Poels resa. Att någon TV-kanal skulle våga sig på att visa den är väl att hoppas på för mycket. Att ställa allvarliga frågor om klimatet är ju inte riktigt deras grej.

Marjin söker nu som sagt möjligheter att visa sin dokumentär i Sverige i slutet av sommaren. Är du intresserad av att arrangera eller att förmedla kontakter så kan du nå honom via e-post: film at marijnpoels.com

En kort snutt av filmen samt ytterligare några omnämnanden finns här.

pdf-affisch TUHS-onepager

En lite längre review finns här.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Underbar titel!
  Och, ”kulturmedia” som häckar på filmfestivaler lyckades inte upptäcka filmen…förstås, trots att det inte borde förekomma några oljepengar och dessutom med rätt proveniens dvs från vanligtvis välunderrättat vänsterhåll. Ja, det måste vara påfrestande att ta ställning för denna film, särskilt för gamla stofiler, som blivit ett med klimathotet t.ex. GPs storägare och vår klimatguru här i väst som hävdar att jorden har feber.
  Men, var-när och hur skulle en visning av filmen kunna ske?
  Lämpliga lokaler i Stockholm och Göteborg, med specialinbjudna gäster plus naturligtvis öppet för alla och debatt efteråt. Reklam här på bloggen? Språksvårigheter? Möjlighet för Klimatsans och KU att köpa rätten att sända på respektive blogg? Pris? Kulturbidrag från miljöministeriet, allt för sanningen?
  Många frågor, men visst vore det intressant om filmen kunde nå ut nu när hela klimathavet stormar och det möjligen är dags att se över sina positioner om vinden verkligen vänder.
  Drömgäster Sten Edman, Peter Hjörne samt den underbara ledarskribenten på GP Aleksandra Boscanin med huvudet på skaft och f.d. teknolog.

 2. latoba

  Verkar vara en mycket angelägen film. Var kan man se hela filmen?
  SVT har ju kulturprogram flera gånger om dagen. I något av dessa borde det väl vara på sin plats att presentera filmen. För att filmen ska kunna visas för en bredare publik i Sverige och ge något avtryck krävs nog att den förses med undertexter på svenska. Hur skulle det kunna genomföras?

 3. Lars Cornell

  Min första tanke var att den filmen bör lärare och elever samt politiker i min kommun se. De har blivit utsatta för propaganda i form av AlGores ’En obehaglig sanning’ och förra året SMHIs hjärntvättartält.
  Den här filmen skulle kunna ge balans i eländet med den ensidiga propaganda de får ta del av.

  Min andra tanke var, kommer de att somna? En och en halv timme med, befarar jag, torra fakta kan vara svårsmält för många.
  Men mina farhågor är kanske överdrivna. Endast den som sett hela filmen kan besvara min fråga.

 4. Jag skickade inköpsförslag till Kunskapskanalen. De tackade så mycket för tipset.

 5. Håkan

  Ingemar, går den att köpa någonstans, fysiskt eller streamat?

 6. ces

  DGS TV, Svensk Webbtelevision, Anthropocene och Ledarsidorna.se är kanaler att nå ut till många tittare.

 7. Peter F

  #5 Håkan

  Kanske här. Har inte testat

  https://www.youtube.com/watch?v=aYhIGzyhNsA

 8. Ingemar Nordin

  Lars C #3,

  ”En och en halv timme med, befarar jag, torra fakta kan vara svårsmält för många.”

  Nejdå. Den är inte faktaspäckad. TVärt om, kanske lite för lite sådant för oss klimatnördar. Den skulle nog passa bra för visningar på skolor, typ gymnasiet och folkhögskolor.

 9. Ingemar Nordin

  Håkan #5,

  ”Ingemar, går den att köpa någonstans, fysiskt eller streamat?”

  Jag tror att det bästa är att kontakta filmaren. Han verkar stå för distributionen själv. Filmen är proffsigt gjord men det är ingen högbudgetdokumentär.

 10. Karl Eider

  OT
  Nya rekord från MSM:
  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarlarm-klimatet-forandras-allt-snabbare

  ”Det går fortare än väntat. Vi fattar inte vad som händer. Vi måste få mera pengar!!!”

 11. Inte helt OT:

  Olle Häggström är ju en karaktär som är dels djupt klimatreligös (dvs bergfast tror att ’det vetenskapliga evidensläget’ säger precis vad han vill tro om ’vetenskapen’). Och en som har en närmast oändlig resa i uppförsbacke framför (dvs än så länge bakom) sig om han skall ta sig ur det moras av klimathysteriska vanföreställningar han grävt ner sig allt djupare i …

  Jag menar ju att redan hans egen bok ”Riktig vetenskap och dåliga imitationer” väldigt tydlig visar att hans sätt att närma sig klimathotet är fullt av exempel på just dåliga imitationer av hur vetenskap är tänkt att fungera.

  Icke desto mindre hävdar Olle H om sig själv att:

  jag vågar påstå att jag lagt mer tid än säkert 99% av alla seriösa forskare på att ta del av klimatförnekartexter och att söka vaska fram eventuell välgrundad substans och klokskap ur dessa

  Japp. Killen ’vågar påstå’ saker. En massa saker. Hurvida de stämmer eller ens är ärligt framförda är dock en annan sak. Tex hävdar Häggström följande (min fetning):

  jag […] hänvisar dig istället till en utmärkt bloggpost av den framstående och seriöse klimatforskaren Dana Nuccitelli: https://www.skepticalscience.com/ivar-giaever-nobel-physicist-climate-pseudoscientist.html

  Japp! 🙂 Olle Häggström får alltså foder för sin tro mer från Skeptical Science och de ’framstående och seriösa klimatforskarna’ som skriver där. Och så blir nivån därefter också …

  Men hela hans post här rolig läsning. Han försöker återigen mästra Åke Ortmark om att han minsann kan så otroligt mycket mer än både Åke och alla dessa klimatförnekare (som det tydligen vimlar av, iaf i hans föreställningsvärld. Och som dessutom går oljeindustrins ärenden)

  Men är det inte märkligt att trots detta nu snart decennielånga mästrande har Olle H aldrig någonsin redovisat sina kunskaper eller hur de skulle. Alla hans uppkastningar i frågan har hållit närmast infantil nivå, och nästan undantagslöst bara beskrivit hans fantasier om ’klimatförnekarna’, ngt som han dessutom tycks inbilla sig vara ngn slags ’expert’ på.

  Enda gången jag vet att han vågat uppträda på en scen med även skeptiska röster var 2010 i Engelsberg, och där behövde han ljuga flera ggr om i hans föredrag som handlade om att ’klimatförnekarna ljuger’

 12. Ingemar Nordin

  Jonas N #11,

  Det är rätt sjukt med alla dessa som utnämnt sig själva till experter på ”klimatförnekare”. Men det går ju hem i våra forskningsfonder och accepteras som doktorsavhandlingar – trots att de knappt ens träffat en klimathotsskeptiker eller känner till deras argument. Jag har aldrig sett ett enda sakligt argument i klimatfrågan från Häggström, bara personangrepp, guilt by association och auktoritetsargument.

  Ju mindre man vet om något. desto mer framgångsrik karriärmässigt inom området verkar det som. Inom politiken så är detta ljugande kanske än tydligare.

 13. Christer Löfström

  Ni har förmodligen avhandlat Trump/USA budget och dess inverkan på ”klimatnojan”

  Jag letade i dag efter info om vad som hänt med Power Africa sedan jag var på SIDA möte för ca ett år sedan. Finner inget direkt av värde. men ser att en aktiv sida hos USAID där man kunde följa utvecklingen för Power Africa genom att klicka på en Afrikakarta numera är inaktiv.

  Om USAID som hanterade Power Africa står det i budget 2018 Blue Print.

  ”Eliminates the Global Climate Change Initiative and fulfills the President’s pledge to cease
  payments to the United Nations’ (UN) climate change programs by eliminating U.S. funding
  related to the Green Climate Fund and its two precursor Climate Investment Funds. ”

 14. latoba

  Lite OT. Swedbank ska ju satsa på en stor solcellsanläggning på ett fält utanför Stallarholmen för att som de tror fixa sitt behov av el till alla sina kontor. I en ledare i Eskilstuna-Kuriren sågas satsningen faktiskt ganska rejält.
  http://www.ekuriren.se/ledare/hellre-solpaneler-an-bankservice/

 15. Stickan no1

  #10 Om nya värmerekord.
  Det riktigt intressanta med den nyheten är hur långt ner i nyhetsflödet den placerats.

  ”Men enligt vissa forskningsrön kan det vara svindlande 115.000 år sedan jordens klimat senast var så varmt, skriver the Guardian. Och när det gäller koldioxidhalten i atmosfären måste man enligt Nasa gå 4 miljoner år bakåt i tiden för att hitta lika höga nivåer som dagens.”

  Ändå blir det numera ingen stor nyhet. Kanske de själva inser att om detta är det varmaste året på 100.000 år är det ingen märkbar skillnad.

 16. Tudor

  Detta är kanske väldigt mycket utanför ämnet, ber om ursäkt i så fall.
  Rockefeller Brothers Fund och Rockefeller Foundation har ju varit väldigt aktiva i klimatfrågan.
  David Rockefeller är död. Vilken betydelse kan detta få?

  https://www.nytimes.com/2017/03/20/business/david-rockefeller-dead-chase-manhattan-banker.html?_r=0

 17. Christer Löfström

  Det finns ett annat Power Africa än det som förknippas med USAID och SIDA.

  En länk för den som ev är intresserad av Afrika. Kanske finns det någon läsare som är medlem i IEEE?

  http://sites.ieee.org/powerafrica/

 18. Håkan Bergman

  latoba #14
  Dock logiskt med tanke på antalet bankkontor och dessas öppettider. Mindre logiskt med tanke på att alla banktjänster sköts elektroniskt, dygnet runt och året runt idag. Nå, Swedbank är väl inte precis den starkast lysande stjärnan på bankvalvet.

 19. Håkan Bergman

  Jag vill tillägga att Ekurirens ledarsida verkar vara ett ljus i mediamörkret.