En hemsk liten artikel

Familjeplanering kostar fem gånger mindre än konventionella gröna teknologier för att bekämpa klimatförändring. Det säger Thomas Wire, som forskar i ekonomi vid London School of Economics. Hans förslag är att man ska stoppa den globala uppvärmningen genom att stoppa befolkningsökningen. Läs hela artikeln i The Economist. Det är dock ingen rolig läsning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Åke Rullgård

  Enl. prof. Rosling har ju fertiliteten minskat drastiskt i hela världen och många länder, kanske de flesta, har fördelsetal under 2. Det är ju vad han visar med sin animerade statistik. Om detta är sant kommer världsbefolkningen att minska. Den minskning av koldioxidutsläppen som beror av minskad befolkning kan väl beräknas och tillgodoräknas i kalkylerna över vilka utsläppsminskningar som enligt AGW-anhängarna måste åstadkommas för att jorden ska bestå. Kanske ett halmstrå för Köpenhamnskonferensen att gripa tag i: Koldioxidreduktionerna uppnås genom den befolkningsminskning som är att vänta, eller…

 2. Dotto

  Historien upprepar sig. Genom tiderna har man målat upp olika undergångsscenarier, som när Malthus på 1800 talet under skenet av förment vetenskapligt tänkande kom fram till att   matförsörjningen kommer att haverera pga ökande befolkning. Under tidigt 1900 tal så började bland andra Svante Arrhenius varna för degenerationsfaran och Svenska sällskapet för rashygien bildades vilket senare ledde till att Statens institut för rasbiologi bildades. Allt under beteckning vetenskap. Dessa idéer fick vidare spridning och historien ändade i förskräckelse med förintelseläger och rasmotiverade krig under förra seklets första hälft.
  Undergångsteorier har en politisk sprängkraft som inte bör undervärderas. Därför är det mer viktigt än vad man först kanske förstår att bemöta dessa katastrofscenarier. Får de florera fritt och stå oemotsagda så kan de med sin inneboende logik få mycket obehagliga konsekvenser för mänskligheten.

 3. Tege Tornvall

  AGW-hysterin visar allt fler totalitära drag. Vi kan bara hoppas att Köpenhamn blir ett stort fiasko och att sedan eftertankens kranka blekhet öppnar vägen för mer sans och måtta.

 4. Per Welander

  Efter kommunismens sammanbrott så gick de då vilsna anhängarna över till miljörörelsen. Tidigare hade de utnyttjat miljörörelsen för politiska syften som i kärnkraftsomröstningen. Glöm aldrig Vänsterpartiets gamla kopplingar till Moskva och DDR. Målet för kommunismen var världsherravälde. Journalisthögskolan var då en riktigt plantskola för kommunister.  Hur det är nu vet jag inte (fruktar det värsta)  men kritisk granskning får de inte lära sig.
  Drömmen om ”socialistiska utopin” lever kvar. Tyvärr finns det sådana drag inom vissa sossar också. Och nu har det blivit en rödgrön röra. Men det allra värsta är nog Alliansens anslutning till den gröna ideologin.
  ”The urge to save humanity is almost always a false front for the urge to rule.”
  ”The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary. ”
   H.L. Mencken (1880-1956)

 5. Det effektivaste sättet att minska koldioxidutsläpp är onekligen att döda så många människor som möjligt. Hemskt, javisst. Men effektivt på sikt! Förhoppningsvis kommer inte ”de snälla miljövännerna” att börja döda oss skeptiker, men osvuret är kanske bäst?

 6. pekke

  Undrar om vi nånsin lär av historien ?
   
  Kina hade ju ett barn-politik.
  Funka det ? Nej !
  Man har nu ett stort överskott på män eftersom dödligheten av nån underlig anledning steg nåt enormt bland flickebarn under den politiken.
  Och befolkningen ökade ändå eftersom dagens människor lever längre, ättestupan kanske vore nåt för såna här förslag !
   
  Vill de så gärna begränsa befolkningen kan ju de som förespråkar sånt börja med sig själva tack !

 7. Historien går i vågor men gentar sig inte, har man hört nån historiker harkla ur sig.
  Thomas Kuhns systematiserande i form av paradigmer verkar vara relevant i termer av beskrivning. Dagens lättviktare tar kan hända lättare til sig ordet modeflugor istället för paradigmer.  Gårdagens lirare körde med ideologier. Aktörererna och sanningen kommer och går inom ramen dessa paradigmer. Jag tror oxå Ian Plimer har rätt när han säger att urban miljöfundamentalism ersätter kristendomen. Det är ett dårligt byte.

 8. mikael

  Det här förslaget borde uppskattas av alla klimatskeptiker, eftersom det förlägger problemet till tredje världen, där det hör hemma (liksom alla andra problem). De som idag nästan inte släpper ut någon koldioxid ska sluta föröka sig så blir allt säkert bra.

 9. Red Hansen

  Kul vinkling av mikael, ytterligare lite av AGW sidans fascistoida förslag vill han pådyvla dom som kritiserar den typen av påhitt. AGW logik i all sin glans

 10. Så har då mördarfascismen skrivit ännu en dum artikel om att vi är för många. Jag läste för inte så länge sen en artikel där man lekte med tanken att placera hela världens befolkning (ca 7 miljarder)  på en och samma plats med ca en till två meters avstånd från varandra.
   
  De skulle få plats på Kreta, en ö som inte syns från rymden (dvs normal satellithöjd)  om man inte vet var man ska leta efter den. Vi är inte den tyngsta populationen på jorden. Massvis med djur- och plantarter har större massa än vi har.

 11. Mikael

  Carl, intressant det där med djur- och plantarter som har större massa än vi har. Har sett siffror på att människan + husdjur väger mer tillsammans än alla andra djur på jorden. Har du andra siffror? Kanske skulle vi anstränga oss och leta upp källorna, både du och jag?

 12. Krill, titta på krillen. Det finns mer gran och tall. Tyvärr kommer jag inte ihåg vikten på krillpopulationen men jag kommer ihåg att den är 3 gånger mänsklighetens massa. Detta sades i ett naturprogram med David Attenborough för ca 10 år sen. Vi är kanske tyngst som population av däggdjuren men fisk och skaldjur har vi långt till. Plantor ska vi bara inte tala om.

 13. Mikael

  Ok, det kan stämma med vad jag hörde också. Så här var det: Människan och hennes husdjur väger mer än alla andra landlevande djur tillsammans.

 14. tty

  Det behövs inga drastiska åtgärder för att minska barnafödandet. Förbjud barnarbete och inför obligatorisk skolgång. Då blir det dyrt att ha barn och folk ser till att man inte får så många.
  Och, Mikael den såkallade ”tredje världen” släpper numera ut mera koldioxid än ”i-världen”. Du lever, som de flesta AGW:are, i det förflutna.

 15. karlsson

  Bli inte förvånade
  Sådana här artiklar gör att man snart inte ska förvånas om både Hitler, Stalin och Mao av miljörörelsen kommer att hyllas som stora miljövänner då de genom sin politik att utplåna olika delar av sin egen befolkning lyckades förhindra ökade CO2 utsläpp och på så vis fördröja den accelererande klimatförändringen några viktiga årtioenden.
  Ecofascism i sin prydno. Utplåna människan, åtminstonde de som inte förstår allvaret, med klimathotet.

 16. Carl: Hela jordens befolkning får visst plats på Gotland, med visst svängrum 😉

 17. Anne Debeil

  Jag är väldigt förvanad över bloggernas kommentarer, som kopplar birthcontrol till fascisme. Ar det inte självklart att om GDP i ett U-land ökar mindre snabbt än antal människor att männikorna blir bara fattigare och fattigare och att resultat blir brist pa maten och kan leda till krig? Vi har ett bra men hemskt exempel med Rwandas utveckling : pa 60-talet ungefär 3 till 4 miljoner pa en yta lika stort som Belgien, i en ekonomi som är huvudsakligen baserat pa smaskaligt lantbruk . Utveckling till 8 miljoner i 1994 och folkmord av 1 miljon Tutsi’s, och fängelse och flyttning av 1 miljon . Dessa sista 2 miljoner har redan ersatts av invandring.  
  I Rwanda skall varje kvinna ha 8 barn, annars är hon inte en bra värdig kvinna. I 2020 förväntar man 20 miljoner i Rwanda! Vart skall maten komma ifran?? Det finns inte tillräckligt med land! Vad blir resultat? Krig igen…??
  Jag star helt bakom förslaget angaende family planning, speciellt att det visar sig att det kan räcka med att förhindra oönskade graviditeter. Ingen death control ( som vi haller pa med) utan birth control, men pa friviligt basis.  

 18. Dr Strangelove (J-O)

  Ich tycker også att das ist ein gott suggestion :o)