USA:s ambassadör ryter till

USA:s ambassadör i Sverige, Matthew W. Barzun, skriver i dag i SvD att USA kommer att leda kampen mot klimatförändringarna. Därefter serverar han en något grumlig soppa av klimatfakta:

”Den arktiska isen försvinner snabbare än väntat. Det grönländska istäcket krymper. Havsnivåerna hotar att höja sig snabbare än tidigare förutsett. Vattentillgångarna hotas allt mer av smältande glaciärer och extrema klimathändelser såsom torka och översvämningar.”

Var Mr Barzun hämtar sin kunskap framgår inte, men med tanke på uppgiften om den arktiska isen torde källan vara från 2007.
Det handlar mycket om att bekämpa klimatförändringarna, som om de vore det tredje världskriget där fienden finns överallt, till och med i luften vi andas. Ska vi bekämpa de naturliga förändringarna också? De som under de närmaste decennierna kommer att leda till en (temporär?) avkylning? Utan dem hade vi kanske stekts till knapriga små baconbitar.

”För att bevara en säker och beboelig värld, så måste alla utsläppsnationer samarbeta och vidta betydande åtgärder”, skriver Matthew W. Barzun.

Inga undantag tillåtes. Väst måste hålla andan och de fattiga länder gör klokast i att förbli fattiga. Vill man bekämpa hunger så är bästa sättet att sluta föröka sig. Ju färre vi blir desto mer mat blir det till var och en. Genialiskt enkelt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Overbuden, tokforslagen, domedagsprofetiorna och allstedsnärvarande kompetensbrist är kan hända bra. Får vi en köldknäpp innan Köpenhamn, lär kalkonfaktorn bli uuthållelig.  Var går gränsen för va folk kommer att akseptera ?

 2. Tege Tornvall

  AGW: världens största självspelande piano.

 3. Labbibia

  Elling
  I have a dream……. 😉
  Ja det vore ju fantastiskt.
  Minns ”klimatmarchen” i Washington i vårvintras.
  Snöstorm och rejält kallt.

 4. Åke Rullgård

  Förslag: Skicka följande länk
  http://wattsupwiththat.com/2009/09/21/2009-arctic-sea-ice-extent-exceeds-2005-for-this-date/
  till USA:s ambassadör så får han se hur issituatione ser ut och har sett ut de senaste 10 åren. Isen har växt till sedan 2005 och är på tillväxt nu.

 5. Den  så  kallade  Amerikanska??????  lögn   kommunist  ambassadören  som  försöker  påverka  länder  som  Sverige   som  han  medvetet  vet  om-  att  vi  inte  har  en  fri  media  i  Sverige. Han  har  inget  mandat  från  sitt  hemlands  äkta medborgare där   USA  som  inte  har  skatt  på  bensin  i  dags  dato  mera än  50 Öre.
  JAG  ÄLSKAR  DET  ÄKTA  USA,  Men  du Matthew W. Barzun  är  en  SKAM  lämna  mitt  land  Sverige  med  dina  kommunist  svin.
  http://www.prisonplanet.com/section/multimedia
  http://green-agenda.com/index.html

 6. Erik L

  Lite funderingar från mej:
   
  Det är visst inte längre vetenskapen som får yttrar sej i klimatfrågor, utan allt ska filtreras, förvanskas och konstrueras om så det passar framför allt västs politik, och allt presenteras av en Ambassadör i Armanikostym som säjer ”Detta måste ni göra för att undvika en klimatkatastrof” (Hot) och ”Detta kommer att bli dyrt för er” (Hot igen). Man kan lätt ana att det ligger pengar och makt i hela tramset när någon jänkare i Armanikostym säjer något sådant till oss i lilla Sverige. Om något kommer att kosta gigantiska summor, så kommer givetvis gigantiska summor också hamna i någons plånbok, och den gröna ekonomin har ju många profitörer! Våra politiker tvekar inte en sekund att fylla dessa plånböcker, ”Här ska satsas på gröna, klimatsmarta åtgärder som kostar skjortan, och skapar gröna jobb!” Och visst gör det , men det skulle det också göra om tex Scania fimpar sin inkommande elledning och ersatte den med 7000 man som sprang i ett gigantiskt ekorrhjul med en generator på för att producera den el som fabriken kräver (skattefritt dessutom). Det är ju faktiskt så den gröna omställningen funkar, dyrt som f#n och väldigt låg produktivitet samt att det skapar jobb, men landets utveckling bromsas, medborgarnas plånböcker kommer att tömmas, likaså kommer stadskassan dränneras, ingen kommer ha råd att resa, bygga hus, köpa bilar då alla pengar går till ”klimatåtgärder”, vi gräver våran egen grav i ren skräck för en tes, som redan fallerat i verklighetens laboratorium.
   
   Givetvis måste hela världen ställa upp på larvet annars gynnas de som avstår, och dom kan få konkurrensfördelar, men det kommer med all säkerhet stoppas med ”klimat-tullar” om man frågar han i Armanikostymen.

 7. Lars G

  Behöver man inte säga mer än så här för att kvalificeras som Ambassadör i Sverige säger en hel del om hur man ser på Sverige i Washington:
  http://www.afabusa.org/news/august09/Testimony_of_Matthew_W_Barzun.pdf

 8. L

  Lars G, tycker du att vi är bättre på att utse ambassadörer… 😉

 9. JR

  ”Vill man bekämpa hunger så är bästa sättet att sluta föröka sig. Ju färre vi blir desto mer mat blir det till var och en. Genialiskt enkelt.”
  Ja, eller tvärt om vill man bekämpa förökning så är bäste sättet att öka på hungern.
  Eller kanske låta AGW:arna dö ut så blir det pengar över till de hungriga.
  Jag röstar på det sistnämnda

 10. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A Jönsson
  Jag läste i morse USA-ambassadörens artikel i SvD.
  Som så många andra inklusive ärkebiskop Wejryd , påstår han felaktigt att förhöjd temperatur innebär TORKA.
  Att högre temperatur leder till större avdunstning från jordens vattenytor och därmed tillför vattnets kretslopp större mängder sötvatten bortser även denne Matthew W Barzun ifrån.
  Enligt G-8-mötet hungrar ca 1 miljard människor. Detta till trots ivrar AGW-alarmisterna för en ökningen av energigrödorna (etanol, etc) och miljöpolitikerna för ekologisk odling som bara ger ungefär halva skörden
  I båda intressegrupperna är CO2 det stora hotet.
  MEN
  Enkel logik säger att avkastningen i jordens växtodling under alla omständigheter måste ökas kraftigt. Det finns bara ca 1,4 miljarder hektar att odla på om man inte skall skövla ännu mer regnskog. Tre essensiella faktorer för en ökning av avkastningen i växtodlingen är
  VATTEN
  CO2
  VÄRME
  Politik förefaller allt mer bli motsatsen till logik.
  Kjell-A Jönsson

 11. Magnus S

  Det viktiga med hans artikel är vad han inte säger. Och han säger INTE att USA kommer att skriva på ett avtal i Köpenhamn.
  Hela artikeln är en läpparnas bekännelse till AGW men utan förpliktelser. Det bådar gott tycker jag.

 12. Ingemar

  USA kommer inte att skriva på någon fortsättning av Kyotoavtalet. Deras senaste skatteförslag, kallad ”cap-and-trade”, gick med en knapp majoritet igenom en oförberedd och jäktad kongress. Och i senaten har de annat för sig i höst (sjukvårdsreformen). Detta vet Kina, Indien och Afrika mycket väl, så de kommer heller inte att binda sig vid något. EU vet också mycket väl hur det politiska läget är. Ja, alla vet att man inte har råd med några kostsamma bindande förslag. Så nu handlar allt om hur man slingrar sig ur den situation man försatt sig i.  Men högtidliga deklarationer kan vi ju få ut av Köpenhamnsmötet. Och då kan ju en medelmåttig amerikansk ambassadör gå ut med lite tuffa uttalanden som inte betyder ett skit (ursäkta språkbruket).

 13. tty

  USA kommer inte att skriva på något avtal som förpliktigar till något om inte Indien och Kina också gör det, hur gärna Obama än skulle vilja. Han kan nämligen inte sluta några avtal på egen hand. Alla internationella avtal måste ratificeras av Senaten med 2/3 majoritet. Detta innebär att minst 7 republikanska senatorer måste rösta för avtalet.
  Det är noll chans att det skulle lyckas utan att Indien och Kina är med. Det vet Obama och eftersom det innebär en enorm prestigeförlust på hemmaplan att inte få ett avtal ratificerat (tänk på president Wilson!), så lär Obama inte ens försöka.

 14. Kina skriver på vad som hellst
  om det är lönsamt
  eller
  ger diktaturens ledarkap
  ökad makt.
  Indien har redan låtit sina atmosfärsfysiker kolla CO2-hotet och kommit fram till att det  inte är reellt.
  Indien går med på allt som uppenbart gynnar deras befolkning, ty det är en demokrati.

 15. tty

  Vad beträffar det amerikanska ”cap-and-trade” förslaget (”The Waxman-Markey Act”) så var det när det väl myglats igenom representanthuset så fullt med valfläsk till alla upptänkliga kompisar och påtryckningsgrupper att t o m James Hansen kallade det för ett monstrum som bara skulle pressa pengar av amerikanska folket utan att åstadkomma något positivt.
  Man kan ju föreställa sig hur det skulle se ut efter att ha passerat senaten också…

 16. Steve

  President Obama talade inför FN:s och Generalsekreterare Ban Ki-Moon’s Klimatförändringstoppmöte i New York idag 22/9 kl 0946 EDT.  Hans lägesbeskrivning är fylld av djupt allvar:
  ”Hotet från klimatförändringen är allvarligt, akut och växande… Ingen nation, stor eller liten, rik eller fattig, kan undslippa klimatförändringens verkningar.  Stigande havsnivåer hotar varje kust.  Starkare stormar och översvämningar hotar varje kontinent.  Torka är vanligare och leder tillsammans med usla skördar till hunger och konflikt i områden där hunger och konflikt redan är vanliga.  På krympande öar tvingas familjerna redan fly hemifrån som klimatflyktingar.  Säkerheten och stabiliteten för alla länder och alla folk — vårt välstånd, vår hälsa, vår säkerhet — allt är i fara.  Och tiden vi har på oss att ’reverse this tide’, vända detta tidvatten, håller på att ta slut.”
  http://www.whitehouse.gov/the_press_office/Remarks-by-the-President-at-UN-Secretary-General-Ban-Ki-moons-Climate-Change-Summit/

 17. Obama är inte neger.
   
  Han är en vit pappskalle…
   
  Så synd när han bara behövde införa, standard ersättningar, på rimlig nivå för felbehandlingar..
   
  Stackars lille vite Brack O bama…
  Du missade min Mulleskog… og speiderekspedisjon.
   
  Där lärde jag barnen att tänka.
   
  Kanske jag dyker upp i vita huset….
   
  Who knows…

 18. Steve

  Den akuta klimatkrisen i bild:
  En blom-låda med blommor och nysnö i Crested Butte, Colorado, i går 21 september.  Sommarhalvårets sista dag kom med lätt snöfall, kyligt väder och frostvarningar över hela Colorado. (AP Photo/Nathan Bilow)
  http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//090922/480/62797699b5224d0eb8e45c499cbc04a0/
  Så’n tur att vi vet att det här bara är väder.  Det har ingenting med klimatet att göra !

 19. Steve

  Vanligt folk i USA klarar inte av att ändra sitt beteende tillräckligt för att få ner CO2-utsläppen, enligt vad ’US Energy Secretary Steven Chu’ sade på en smart konferens i Washington DC.  ”De är precis som våra tonåringar;  de uppför sig på ett sätt de inte borde.”
  .   Lyckligtvis tänker regering Obama nu lära dem — bokstavligen.  Man börjar med riktiga barn.  Man har börjat med en turné till 6000 skolor för att undervisa elevena om klimatförändring och energibesparing. 
  .   På frågan om han väntade en back-lash svarade dr Chu att han var optimistisk nog att tro att folk skulle köpa regeringens argument att energieffektivitet och tak för CO2-utsläpp kommer att resultera i en ekonomisk uppgång.
  .   — Och det kan man ju förstå.  Tänk bara hur många som kommer att få jobba med att sätta ihop vindkraftverk och sedan sätta upp dem!   Och få fart på dem när de stannat!
  .   (Nu efteråt invänder departementet att dr Chu inte alls menat att vanligt folk var som tonåringar. Det var bara något som reportern på Wall Street Journal hört.)
  http://blogs.wsj.com/environmentalcapital/2009/09/21/steven-chu-americans-are-like-teenage-kids-when-it-comes-to-energy/