En europeisk energikris är här

Merkel

Det har under några års tid nu varnats för att Sverige kommer att hamna i en energikris av stora mått. Hittills så har bristen på el ”bara” inneburit att olika kommuner har fått tacka nej till nya industrier och utbyggnader eftersom kraftverken inte kunnat garantera elförsörjningen. Särskilt södra Sverige är drabbat. Samtidigt stängde den rödgröna regeringen ned kärnkraftverk i Ringhals så att elnäten inte räcker till. Och elbristen lär bli värre. Se vidare gårdagens inlägg av Evert Andersson och Mats Kälvemark.

Men hur ser det ut i andra delar av Europa? Angela Merkel har systematiskt undergrävt elförsörjningen i Tyskland genom sin stolliga Energiewende. Det har lett till Europas högsta elpriser och industrier som flyttat utomlands. Satsningen på s.k. förnyelsebar el skapar en ohållbar situation för många företag, och naturligtvis för enskilda hushåll som får kämpa med elräkningen varje månad.

Tyskland behöver gas i mängder för att kunna kompensera för nedlagda kolkraftverk, även om man kör många av dem som backup för vindstilla dagar. Ja, det är t.o.m. så att Tyskland förmodligen kommer att öka sina koldioxidutsläpp i år. Kolet verkar ha en lysande framtid  framför sig i länder där man avvecklat kärnkraften. Gasen får man från Putins Ryssland och man har därmed med berått mod byggt in sig i en beroendeställning. Man vill heller inte använda sig av fracking för att utnyttja sina egna gastillgångar.

Putin gas

Samma visa ser vi i Storbritannien. Boris Jonsson kämpar förtvivlat för att landet skall bli fossilfritt. Man har ju COP26 i Glasgow att tänka på. Gaspriserna skjuter i höjden och Boris förlitar sig på glädjekalkyler när det gäller vindkraft och gas. Men det kommer att slå hårt mot brittiska hushåll i vinter. Precis som i Sverige så måste energibolagen säga nej till nya kunder på grund av elbrist. GWPF pumpar ut varningar om att landets energipolitik måste bli mer realistisk. Även en del Tories har så sakta börjat inse vansinnet. Kanske för sent.

I Norge så har Erna Solberg förlorat valet. Säkert beror detta till en del på hennes gröna politik som har lett till att även norrmännens elpriser skjuter i höjden. Ett tag såg det ut som att man helt skulle stoppa utvinningen av olja i framtiden. De norska ledarna skäms alltså för att landets oljearbetare pumpar upp nyttig olja ur Nordsjön. Vi får väl se vad den nya koalitionen kommer att hitta på.

Det är märkligt. Men nu har tre borgerliga partier i Europa förlorat röster och val på klimatfrågan. Enligt vår public service så sätter väljarna klimatfrågan högst, men samtidigt så har jag sett flera opinionsmätningar som visar att väljarna i själva verket sätter klimathotet ganska lågt. Levnadskostnader, arbete, skolfrågor, sjukvård och annat kommer före. Så varför satsar ledande politiker sitt rykte och sin politiska makt på klimatfrågan? Även de borgerliga i Sverige prioriterar denna valförlorade fråga högt. Varför? Är anseendet bland andra internationella politiker så viktigt att man är villig att offra sina egna medborgares välfärd?

Helt klart tjänar Ryssland på att EU avvecklar sin energiförsörjning och blir beroende av deras gasleveranser.

xi jinping

Men vi har ju också den riktiga stormakten där borta i Öster; Kina. Även de spelar helt öppet med klimatkortet. Häromveckan gick den amerikanske klimatministern John Kerry glädjestrålande ut och sade att han fått Kina att sluta finansiera nya kolkraftverk utanför Kina.  Men inom landet fortsätter regeringen att bygga kolkraftverk för fulla muggar. Helt klart siktar Kina på att ta över industriproduktionen i världen. Jättelika satsningar görs i egna fabriker, i elproduktion och i handelsvägar. De löften som Xi Jinping ger handlar mest om att hålla Västvärlden på gott humör och få dem att fortsätta sin industriella nedrustning. Häromdagen kunde vi t.ex. läsa om hur det danska företaget Vestas lägger ned fabriker i Tyskland, Spanien och Danmark. Nu får väl våra vindkraftsfrälsta politiker köpa sina vindkraftverk från Kina i fortsättningen.

Västvärldens energipolitik är verkligen galen. Och värst ser det ut att bli i Västeuropa där politikerna är i full färd med att avveckla en egen vettig energiproduktion samtidigt som man bygger in sig i ett utpressningsläge från Ryssland och Kina. Reuters förmedlar varningar för att de höga energipriserna kommer att tvinga metallindustrin bort från Europa.

Vi kan tacka rädslan för den fortfarande helt frånvarande klimatkrisen för detta.

Ingemar Nordin

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    Och vi kan tacka de ”experter” som TV och radio och övriga media anlitar och som mot bättre vetande kopplar skogsbränder, värmeböljor och översvämningar till koldioxid.

  2. foliehatt

    Ja, de närmaste åren kommer troligen att göra rätt ont i plånboken – men det kan det vara värt om det betyder att väljare får upp ögonen för hur ohållbart det är att försöka basera elsystem på intermittenta produktionskällor.

    Vad som värre är än Kinas övertagande av vind- och solkraftsindustrier är att vi ger bort ett mycket stort försprång till deras kärnkraftsindustri, då vi ofrånkomligen kommer att landa i att vi behöver bygga fler KKV i Europa om vi vill kunna upprätthålla ett väl fungerande elsystem.

  3. Magma

    Det pratas mycket om ett hållbart leverne och det är så klart en viktig fråga. Men har vi ställt oss frågan om vad som verkligen är hållbart och vad som krävs för denna hållbarhet.
    Har vi ställt oss frågan om vad som verkligen är ett hållbart samhälle – i kontexten att vi är en del av det globala samhället?
    I Sverige och i övriga västvärlden ser det för närvarande ut som om man tror sig kunna skapa det goda samhället genom att avsäga sig det som skapat det goda samhället.
    Nedläggning av det som skapar en god ekonomi leder knappast till en bättre situation för det stora flertalet – det finns alltid de som klarar sig bra i en situation med knappa samhällsresurser – men det kommer knappast att gynna den stora massan.
    Om man ser på de samhällen som lever efter de principer som de gängse hållbarhetsivrarna verkar vilja skapa – så är vi tillbaka på det gamla bondesamhället som vi lämnade i samband med industrialiseringen. Är det dit vi vill?
    Fråga flyktingarna från Afghanistan varför de flyr till väst – från det hållbara samhället som inte förbrukar mer resurser än vad som skapas för stunden …
    Alla inser nog att vi är beroende av energi för det samhälle som vi vill leva i (ja, till och med MP), men man inser inte att det krävs någonting som levererar el till eluttaget.
    I det gamla ”hållbara” bondesamhället var det inte fråga om att ägna fredagarna åt att demonstrera … man hade fullt upp med att få mat för dagen.

  4. Pelle

    Mycket bra! Det viktigaste som skrivits här på länge.

  5. Ann Löfving-Henriksson

    Illustrationerna här är väl valda.
    De två manliga diktatorerna har fått sällskap av Europas egen Gröna motsvarighet Mutti Merkel, som skickligt förrått oss alla sedan hon 1989 kom ut till det då fria väst från sin position i DDR och på kort tid tog sig fram och blev en av huvudspelarna i västs stora omställningsrörelse tillsammans med Maurice Strong och senare Obama. ”Obama” styr fortfarande om än i kulisserna via den ofattbara Joe Biden.

  6. Claes-Erik Simonsbacka

    ”Reuters varnar för att de höga energipriserna kommer att tvinga metallindustrin bort från Europa.”

    Branschorganisationen Eurometaux har nu varnat Europeiska kommissionen om att stigande elpriser kan leda till att metallproducenter flyttar verksamheten från Europa och undergräver därmed EU:s koldioxid nedskärningsplaner.

    Icke-järnmetaller som aluminium, koppar, nickel och kisel är mer energikrävande att producera än något annat material, säger Eurometaux, vars medlemmar inkluderar Norsk Hydro, Boliden, Eramet, Rio Tinto, Umicore och Nyrstar. Dessa metaller kommer att krävas i mycket större volymer för att leverera viktiga Green Deal – värdekedjor som batterier, elfordon, vindkraftverk, solpaneler och nätinfrastruktur.”

    ”Stigande elpriser har redan lett till nedskärningar och kan leda till ytterligare flytt av vår sektor utanför Europa om det inte åtgärdas”, stod det i brevet från Eurometaux till Kadri Simson, EU -kommissionär för energi.

    Branschorganisationen är också oroliga att elkostnaderna förblir för höga och kommer då att hindra industriell elektrifiering, vilket bl.a. undergräver EU:s ”Green Deal – mål.”

    Europeiska unionen siktar på att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % från 1990 års nivå år 2030 – ett steg mot “netto -noll” -utsläpp år 2050.

    ”Stigande elpriser har redan lett till nedskärningar och kan leda till ytterligare flytt av vår sektor utanför Europa om det inte åtgärdas”, stod det i brevet från Eurometaux till Kadri Simson, EU -kommissionär för energi.

    Nyrstar sa förra veckan att de har minskat zinkproduktionen vid sitt smältverk i Nederländerna på grund av stigande elpriser i Europa.

    Mvh,

  7. Jan

    När tillräcklig bildning och erfarenhet saknas inom relevanta områden för att kunna förutse utfallet av tagna beslut återstår endast den hårda vägen att lära sig. Man kan fråga sig hur allmänheten kommer att reagera när den handgripligen får uppleva följderna av makthavarnas fantasifulla drömmar.

    Men det blir väl som vanligt. Våra politiska makthavare kommer ånyo undan med ”Vi såg det inte komma” och ”Vi har varit naiva”.

  8. Tack, utmärkt sammanfattning av stolligheterna!

  9. Anders

    Tack Ingemar! Kanske vore lösningen att vi till Riksdagen kunde personrösta på enskilda, dugliga och välutbildade parlamentariker? Oberoende av valkrets.

    Det är tyvärr nog svårt för sådana personer att göra karriär inom respektive parti – som styrs av vindavkännande blöta fingrar i luften.

  10. Simon

    Mycket bra sammanfattning över läget. Jag tänker mig också att denna energikris kommer utlösa även en börskris, där vi får se värdet på våra pensioner och besparingar försvinna. Inflationen ligger dessutom och spökar i bakgrunden och några räntor går det då inte heller längre att sänka. En fastighetskrasch ligger i startgroparna. Allt kan sammanfalla samtidigt. Spännande men samtidigt väldigt oroande tider väntar oss.

  11. Anders

    En annan förbättring vore att den s k utnämningsmakten till chefer för myndigheter och politisk tillsättning i statliga bolag (typ Vattenfall, Sveaskog) förbjöds. Vilket parti driver en sådan linje, när det finns goa pengar att tjäna där?

  12. Evert+Andersson

    Vi får hoppas att klimatet är en förlorande valfråga. Å ena sidan visar opinionsundersökningar att frågan är viktig hos allmänheten. Det är lite lurigt då enkäterna ofta klumpar ihop klimat och miljö. De som har svårt att säga nej till miljö hamnar i tro på klimathotet trots att de kanske inte alls är så oroade eller kunniga. Men miljön är ju viktig för de flesta.

    Den andra temperaturmätaren är politiska preferenser i mätningarna. Då hamnar de gröna ofta lågt. I Sverige ligger ju MP runt spärren. Då ställer reportrar ofta frågan att det är märkligt att så få har förtroende för de gröna när så många oroar sig för klimatet. Och trots att MP har fått sånt genomslag i politiska åtgärder.

    Att det skulle vara just därför de saknar förtroende är för dem obegripligt. Men högst sannolikt. Folk börjar känna av konsekvenserna och det är inte roligt längre.

  13. Ann Löfving-Henriksson

    Som Ingemar skrev är thegwpf.com på hugget med ny intressant information dagligen.
    Det senaste nu på förmiddagen är en liten rapport från The Wall Street Journal kallad ”Climate policy meets reality in Europe”. Bilden är talande!
    Dags för Erika Bjerström och andra aktivister inklusive hela MSM att vakna upp och inse att de hoppat i galen tunna.
    Krisen kommer lagom till COP 26 och Boris Johnson kan inte särskilt länge skylla bristen på drivmedel på att det saknas chaufförer på grund av Covid-pandemin.

  14. Ivar Andersson

    Verkligheten, som du observerar med dina sinnen, visar att det inte råder klimatnödläge. 97% av riksdagen bestämde att det råder klimatnödläge.
    Elbrist i delar av landet är en realitet när investeringar stoppas men riksdagen förstår inte skillnaden mellan effekt och energi och tror att allt går som på räls. Att Karlshamns oljekraftverk måste utnyttjas redan under tidig höst visar på våra problem.

  15. Håkan Bergman

    Som om allt inte vore dj*vligt nog så är dom norska och svenska vattenmagasinen 30 TWh lägre än samma tid förra året.
    https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly/?view=table
    Bry er inte om att det står Hourly i länken, det är veckor som visas.

    Kan inte några miljöpartister åka till fjällen och dansa lite regndans?

  16. Patrik Axelson

    Häxprocesserna härjade extra intensivt under åtta år innan någon satt ner foten. Vem kan sätta ner foten denna gång? Det finns många tvivlare och de flesta av dom vet att växthuseffekt på grund av CO2 är en myt.
    Att visa med praktiska experiment har gjorts men inte övertygat de troende.
    Albert Einstein det enda namn som är respekterat och vad har han sagt i frågan.
    Enligt Einstein kan inte CO2 lagra värme och därmed inte värma jorden. Om en gas som är aktiv i det infraröda spektrumet och är i termodynamisk jämvikt sänder den ut lika mycket energi som den absorberar. (Källa A Einstein, “Quantentheorie der Strahlung,” Zeitschrift für Physik, vol. 18, p. 121, 1917).

  17. Paul Håkansson

    Symptomatiskt av DI idag. I dagens tidning finns det inte ett endaste ord skrivet om den stundande energikrisen. Som alla vet så ändrade DI sin agenda i klimatdebatten dramatiskt förra våren, från att föra en någorlunda nyanserad bild till att bli alarmistiska med allehanda påhittade påståenden. Om det finns någon på DI som läser detta så kan jag tala om att det är bedrövligt på det sätt ni bedriver er journalistik. Gör om gör rätt.

  18. Claes Lindskog

    Och i SvT gör man en ”analys” där hela den moderna civilisationen med bilar och skyskrapor döms ut som ett ”feltänk”. Att vi globalt nu har en fattigdom på 9% av befolkningen i stället för 99,5% som år 1850, nämns inte. Inte heller den minsta tvekan om att klimatet är dödsdömt. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-att-doma-av-historien-ar-det-just-piskor-som-behovs

  19. Claes L #18,

    Skrämmande läsning från SVT; det hade varit bättre med en planekonomi redan 1884 så att man inte hade tillåtit bilar eller skyskrapor. Om SVT hade fått bestämma så skulle vi haft en totalitär planekonomi redan 33 år före det ryska experimentet 1917.

    Tack SVT för den djupa klimatanalysen! 🙁

  20. pekke

    Nu på eftermiddagen dök det faktiskt upp en artikel på DI om risk för ökande energipriser.
    ” Varnar för energikris som på 70-talet: ”Risken är större än man tror”

    Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer varnar för att energipriserna kan fortsätta att rusa. ”Efterfrågan på energi kommer öka exponetiellt de kommande 20 åren”, säger han. ”
    https://www.di.se/nyheter/varnar-for-energikris-som-pa-70-talet-risken-ar-storre-an-man-tror/

    De såg nog inte det komma . . .

  21. Claes-Erik Simonsbacka

    Kina konsoliderar sin industriella ekonomi

    Kanske det mest betydelsefulla tillkännagivandet beträffande sällsynta jordartsnäringen förra veckan, ett som nästan helt förbisågs av den västerländska mainstreampressen, var meddelandet att kinesiska REE- industrin i en andra fas konsoliderar sina verksamheter.

    Min gissning är att före år 2025 kommer en tredje fas av konsolideringen av alla kinesiska sällsynta jordartasproduktion att tillkännages och implementeras så, att det då bara finns en kinesisk sällsynt jordartsproducent. Om detta händer kommer det inte att finnas någon möjlighet för något icke-kinesiskt företag att kontrollera priserna eller utbudet av sällsynta jordartsmineraler/metallprodukter. Jag tvivlar på att någon nation eller region som inte har säkrat tillräckligt med sällsynta jordartsmetaller för sina kritiska behov till år 2025, aldrig kommer att kunna göra det. Kina har inte bara ett nästan monopol på alla sällsynta jordartsproduktioner och bearbetning utan har också en monopsoni av efterfrågan på permanent magnet baserade sällsynta jordartsmetaller/-produkter.

    Den kinesiska hemmamarknadens numeriska storlek är dubbelt så stor som USA och Europa tillsammans, och det kinesiska kommunistpartiets plan, även känd som Xi Jinping ”tanke”, är att varje kines ska ha världens högsta levnadsstandard år 2049.

    För att uppnå sitt mål att vara världens rikaste nation år 2049 har Kina redan genomfört sin plan om att bli världens centrum för bearbetning av kritiska mineraler och metaller.

    Det blir svårare och svårare för ”sovande” västerländska företag att låtsas, att deras hårdaste konkurrent inte är Kina, Inc.

    Mvh,

  22. Claes-Erik S #21

    Det är väl som Lenin hävdade redan på sin tid, nämligen att de kortsiktiga kapitalisterna skulle tävla om att sälja kommunisterna ”de rep som vi skall hänga dem i”. Men nu handlar det inte bara om kortsynta företagsledare utan om lika kortsynta politiker som hjälper till genom sin lagstiftning.

  23. mattias

    #18 Man ser då och då argument av typen miljöförbud som varit framgångsrika – blyad bensin och ozonförstörande ämnen. Sedan drar man den halsbrytande slutsatsen att man kan förbjuda förbränningsmotorn också utan att reflektera över skillnaden mellan utsläppen (bly och freoner är giftiga/svårnedbrytbara och har begränsad inverkan på samhällsfunktioner) och kan ersättas med annat – medan koldioxid inte är giftigt och omöjligt att separera från naturliga processer eftersom den ingår i den helt livsnödvändiga fotosyntesen.

  24. Benny

    Lite märkligt resonemang hos en del här! Vad skulle Ryssland ha för intresse av att EU:s industri skulle gå under p g a höga energipriser? Ryssland kan sälja all sin gas till kunder i Asien och Nordstream2 är ju ett tyskt/ryskt projekt men även andra EU-länder är inblandade. Det är industrin i Tyskland som kämpar med näbbar och klor för att gasledningen genomförs! Utan gasen går industrin åt skogen med Tysklands nuvarande galna energipolitik. Svindyr LNG-gas från USA var inget alternativ för tyskarna som av erfarenhet vet att USA verkligen inte är en pålitlig leverantör.

  25. Bengt

    Efterfrågan på olja inom OECD förväntas nå sin topp på cirka 46,6 miljoner fat per dag 2023, innan den sjunker till 34 miljoner fat per dag 2045”, skriver Opec.

    Däremot väntas oljebehovet stiga i länder utanför OECD, som drivs av en större medelklass, hög befolkningstillväxt och starkare ekonomisk tillväxtpotential. Oljeefterfrågan bland denna grupp länder förväntas stiga med 25,5 miljoner fat per dag mellan 2020 och 2045, till en nivå på 74,1 miljoner fat per dag 2045.

    På tal om koldioxidneutralitet, detta är verkligheten. Tur vi har MP.

  26. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Snart återstår oss endast åkarbrasan. Men den kräver ju ändå mat i magen – var vi nu skall få den ifrån med den politik som långsiktigt förs och den väg klimatet nu tycks ta.

  27. Enough

    #21 Simonsbacka

    Det ska bli intressant att se om Kina håller ihop hela vägen till ”toppen” 2049. I takt med ökad levnadsstandard kommer förmodligen krav på ett mer fritt liv från befolkningen, precis som när västvärlden tog välfärdssteg.

    Välfärdsmarschen skulle kunna sluta med att Kina delas upp i flera stater, eller?

  28. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    Bengt #25. Samtidigt som OECD enligt Opec kommer att minska sin oljeförbrukning från 46,6 till 34 miljoner fat per dag fram till 2045, kommer länder utanför OECD att öka sin från 25,5 till 74,1. Det betyder total ökning från 72,1 till 108,1 miljoner fat per dag – eller med 50 procent!!

    Med reservation för decimalnoga pekfinger i luften!

  29. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

    #21, #27. Just nu har Kina inhemsk motvind med finanskris för fastigheter och haltande tillväxt. Xiping tycks sitta rätt löst. Svårt att hålla samman ett så stort land med en historia av inre motsättningar mellan norr och söder, väster och öster.

  30. Benny #24,

    Du förvarar Putins politik att underminera EUs energi- och industripolitik. Vad skulle de tjäna på det? – Svaret är enkelt. Om Putin kan behärska EUs energi så kan de pressa Väst till att gå med på diverse kompromisser. Som att inte kritisera Putins anti-demokratiska politik. Som att upphäva EUs sanktioner mot Ryssland. Som att styra investeringarna till ryska intressen. Som att sluta tjata om
    ockupationen av Krim och östra Ukraina. Som att få Nato att sluta försvara Baltilum. Som att pumpa in mängder av pengar till den ryska ekonomin.

    Motiven är rätt uppenbara.

  31. JonasW

    Lite OT, men tydligen är det rekordmycket koraller i Stora Barriärrevet just nu.

    https://wattsupwiththat.com/2021/09/27/great-barrier-reef-experiencing-record-high-levels-of-coral-coverage/

    Högsta sen mätningarna började !

    För ett tag sen stod Bjerström i SVT och talade om att det ”är kört” för stora barriärrevet.

  32. Claes-Erik Simonsbacka

    #27 Enough & #29 Tege T

    Underskatta inte Xi!

    Vad jag förstått så vidtas nu åtgärder för att stärka Xis image hemma som ett strategiskt drag före National People’s Congress i mars 2022, där Xi förväntas bli bekräftat som livstidsordförande. Efter att ha främjat många partieliter behöver han massornas stöd. För de cirka 600 miljoner kineserna med en månadsinkomst på 160 dollar eller mindre vill tex. Xi visa sig ses som en stark ledare som kan fälla ned miljardärer och tvinga dem att dela med sig av sina byten. Glamorösa filmikoner och starkt skuldsatta fastighetsutvecklare – som de på Evergrande – gör att de blir enkla mål.

    Trots de växande spänningarna mellan Kina och väst har banden tex. mellan Kina och Wall Street växt exponentiellt de senaste åren. BlackRock, JP Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Vanguard och Schroders rusar alla in på de kinesiska finansmarknaderna. BlackRock uppmanade förra månaden investerare att överväga att tredubbla sin tilldelning till kinesiska aktier.

    Mvh,

  33. OT I Nordnytt nyss. SSAB ska skämmas. Enligt Naturvårdsverket så följer dom inte Sveriges klimatmål. Naturvårdsverkets chef sitter i TV med ett leende och säger att ingen massaindustri, ingen gruvindustri, ingen stålproduktion om man inte följer Sveriges klimatmål. Lägg ner Naturvårdsverket NU. Vilken chock det ska bli för alla planetenräddare när dom upptäcker att koldioxidbantningsåtgärderna inte påverkar klimatet. Där kommer dom att stå med rumpan bar, en koldioxidfri sådan.

  34. Håkan Bergman

    Ingemar N. #30
    Despoter som spekulerar om hur andra despoter resonerar. Hm, Stalin trodde sig säker som satt på oljekranen till Hilters tredje rike, problemet var att Hilter inte var beräknelig. Vete fan om despoterna i Bryssel är beräkneliga, min bild är att dom är lika stolliga som herr H. Tack och lov så har vi kärnvapen idag så ingen av galningarna lär starta det otänkbara.

  35. Simon

    #33 Daniel
    Vem skall betala deras löner? Utan industri finns heller inga resurser för samhället att fördela. Det gäller visserligen även anslag till sådana saker som det påhittade klimathotet. Vad försöker jag säga är egentligen, vem menar dom ska betala? Som vanligt tycks dom inte ha något konsekvenstänkande. Man kan bli mörkrädd för mindre.

  36. Benny

    Ingemar Nordin..det hela verkar ju helt kontraproduktivt för Ryssland men du får tro vad du vill! MSM-medias propagandamakt är stor det är tydligt! Det är väl för tusan USA som startar alla krig och driver på om klimathysterin med Al Gore i spetsen! Nato skyddar ingen då de är helt inkompetenta att föra krig! Afghanistan, Syrien och Irak är avskräckande exempel!

  37. Sören+G

    #33
    Enligt SVT-Rapport är det 15 storföretag som släpper en fjärdedel av Sveriges koldioxid och de har knappast minskat sina utsläpp alls. Nu måste de minska med 7,5 % per år om vi ska nå klimatmålen.

  38. Johan, Uppsala

    Lästips!

    JTI-rapport från 2013: Sveriges primärproduktion och försörjning av livsmedel – möjliga konsekvenser vid en brist på fossil energi.

    ”På medel och hög bristnivå av fossil energi uppstår en situation där det inte är möjligt att hålla Sveriges befolkning ovanför svältgränsen.”

    https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:959454/FULLTEXT01.pdf

    Se även debattartikel i GP:

    Utan rysk olja finns risk för svält

    https://www.gp.se/debatt/utan-rysk-olja-finns-risk-för-svält-1.221473

  39. foliehatt

    Ingemar, #22
    inte bara kortsynta politiker, utan även rent ut sagt korta sådana

  40. Brutus

    #30 Ingemar
    Ingen älskar rysk repression. Frågan är dock om väst bedriver en vettig politik gentemot Ryssland. Landet har genom tiderna anfallits från väst. Karl XII, Napoleon, Hitler är de kändaste. Minnet av dessa förödande anfall har givetvis satt sig i den ryska folksjälen. Vid Sovjetunionens fall lovade en amerikansk president att det forna östblocket ej skulle få gå med i NATO. Som bekant bröts det löftet. I dessa stater har NATO satt upp raketramper med räckvidd långt in på Rysslands territorium. Ryssarna har därför all anledning till misstanke mot väst. Detta kan eldas på av makten. Inget förenar så som en yttre fiende. Jag skall inte beröra den ekonomiska plundring som skedde efter sammanbrottet. Oligarkin föddes och transformering av gamla kommunistkoryfeer till makthavare i den nya staten skedde. Liknande skedde i fd Sovjetunionens kaukasiska delar – stan-staterna. Ukraina låg mittemellan. Man vägde fördelarna av att vända sig mot väst mot att luta sig mot Ryssland. Hela östra delen var rysktalande och det var där som den sedermera störtade presidenten hade sitt främsta stöd. Majdanupproret stöddes aktivt av västerländska politiker. Det är exempellöst att senator McCain, Bildt(?) och andra promenerade vid barrikaderna och småpratade med folk och delade ut godsaker. Så störtades den laglige presidenten med mycket aktiv hjälp , inte minst ekonomisk , från USA. Minns ” Fuck EU!”. Man tillsatte en mot väst lojal premiärminister. I regeringen och strax därunder återfanns fascister och följde det härjningar av nasseband i östra Ukraina. Inte konstigt då att det blev uppror.: ”Man störtar vår president och skickar terrorister till oss.” Självklart stöddes upproret av ryssarna på olika sätt.
    Så till ockupationen av Krimhalvön. Det sägs ju att på 50-talet Chrustjev på fyllan gav Krim till Ukraina. Krim är dominerat av etniska ryssar. Det viktigaste är dock den för ryssarna strategiskt oerhört viktiga flottbasen. Därför var det en strategisk livsnödvändighet att säkra kontrollen av Krim. Så skedde.
    Folken i Europa och Ryssland har inget att vinna på att upprätthålla spänningen mellan öst och väst. Försvarskostnaderna är onödigt höga. Ryssland behöver moderniseras. Ryssland har rika naturtillgångar och är en potentiellt enorm marknad för konsumtions- och investeringsvaror från väst. Om väst fortsätter kommer Ryssland inom 10 år att vara en lydstat till Kina. Europa kommer då att geopolitiskt hamna i ett mycket sämre läge. Det är helt onödigt. Man berömmer ju EU för att ha bl a skapat fred mellan Tyskland och Frankrike genom handel och sammanvävning av ländernas näringsliv. Vad hindrar att samma sker mellan Ryssland och EU? Så till den förvisso vidriga ryska diktaturen. I andra sammanhang hävdas att handel sprider demokrati – särskilt om det handlar om stora affärer. Jag är ganska övertygad om att Ryssland kan gå en demokratisk utveckling till mötes om handeln och utbytet med EU ökar, om fredsfrämjande åtgärder vidtas och om turism och studentutbyte ökar. Om inte väst upplevs som ett hot blir det mycket svårare med ett top-down-styre.

  41. pa

    Att de mest olämpliga människorna hamnar i riksdagen hela tiden bevisar att folket antingen är viljelöst, korkat och utan visioner eller att representativ demokrati är en synnerligen usel styrelseform.

  42. Karl W

    Kommentaren modererad

    När Kina bygger ett kolkraftverk reducerar det utsläppen med en faktor 5, för det ersätter miljoner koleldar i hem och fabriker helt utan rening med elektricitet från världens renaste kraftverk. XiJinping har inte gett löften, han har satt målsättningar. Handelsvägarna är tvåfiliga, alla kan använda dom för handel, även till Kina. Kina har den renaste och effektivaste tillverkningen i världen, därför kan väst inte konkurrera. Energin behövs för att öka levnadsstandarden, och Kina har gjort kristallklart att man inte kommer att följa väst med att låta människor leva i fattigdom och gå hungriga, som i Sverige. Kraftverken har en livslängd på 30 år, och då har Kina utvecklat andra energikällor, som torium, medan väst fortsätter med det fossila. EU befinner sig i ett utpressningsläge från USA, vilket USA försökte utnyttja i fallet Nordstream2. USA har även sina ockupationstrupper kvar i EU sedan WW2. Att börja arbeta med Ryssland och Kina balansera USAs makt över EU. Mellan 2005 och 2018 har Kina reducerat koldioxidutsläppen i relation till BNP med 45,8%.
    https://mychinaway.wordpress.com/2019/11/28/kinas-utslapp-minskar-dramatiskt/
    USA, Kanada och Australien släpper envar ut omkring 2.5 gånger så mycket som Kina.
    https://mychinaway.blog.se/files/2021/03/P-co2-emissions-per-capita.jpg
    Tvärt om leder Kina världen i minskade utsläpp
    https://mychinaway.blog.se/files/2021/03/co2-per-capita-world-China-place-44-P.jpg

    Kommentaren modererad

  43. Karl W

    Sören G #1
    Håller helt med. Det flödar av besserwissers och falska experter, de flesta yttrar sig gärna inom ämnen dom helt saknar kompetens i. Det är kunskaper i fysik och matematik som är viktiga. Alla kan filosofera.

    foliehatt #2
    Kina har sedan decennier ett enormt försprång i energivetenskap och teknologi, Det gäller främst vindkraft, solkraft och torium. Kina producerar idag mer vindkraft och solkraft än hela övriga världen tillsammans, och drar ifrån snabbt. Kina är pionjärerna med elbilar, solpaneler, vindkraftverk, och torium, medan väst sitter och suger på tummen och gnäller och försöker dölja egen oförmåga med propagandan. Kina utvecklar även ett nytt samhällssystem som är vida överlägset Sveriges gamla sovjetkommunistiskt-baserade.

    Magma #3
    Kina utvecklar just nu det hållbara samhället och kallar det 小康社会, xiǎokāngshèhuì, ett tillstånd i ett samhälle där alla, trots brister, är har tillräckligt för ett bra liv, i deras egen tolkning.

    Patrik Axelson #16
    Växthuseffekten är inte en myt, men en fördubbling av koldioxid innebär en höjning av 0.33 grader. Det innebär väsentligt bättre matproduktion. Den nuvarande blygsamma ökning innebär att ett område två gånger Australien nu kan producera mat som inte kunde det tidigare.

    Claes-Erik Simonsbacka #21
    Kina konsoliderar sin industriella ekonomi. Kina kommer att skapa konkurrens, och det kommer alltid att finnas minst tre konkurrerande parter. Kina leder mycket stort teknologiskt, och västs alltmer eftersläpande teknologi dör. Kinas utveckling av solpaneler till exempel har reducerat priset med omkring en faktor 10, och väst protesterar och släpar efter, klagar och försöker med tullar och restriktioner hålla priset uppe, och därmed framstegen nere. Det är inte västerländska företag som sover, det är västerländska politiker. Samarbete vore bättre än dagens smutskastning, som inte har någon effekt. Problemet är att väst, främst USA, försöker stoppa Kinas utveckling istället för att samarbeta, med fatala konsekvenser.

    Enough #27
    ”om Kina håller ihop” Fritt liv. Jag har provat båda, och livet i Kina är betydligt friare, rena drömmen, jämfört med västs hårt övervakade, toppstyrda och restriktiva liv. Kina består av flera stater idag, närmare bestämt omkring 2,000 olika folk, som har stor självständighet, egna samhällssystem, och kulturer. Välfärden fungerar bättre än i Sverige, men utvecklas ändå. 93% av Kinas befolkning stöder öppet utvecklingen och är nöjda. Samtidigt är dom världens bäst upplysta.

    Tege Tornvall, nätverket Klimatsans #29
    Lögn. Det finns inge finanskris för fastigheter, tvärt om arbetar man hela tiden på att dämpa marknaden. Tillväxten är stabilt mellan 7.9% till 8.3%, är knappas ”haltande”. XiJinping sitter inte alls löst, han har en enormt folkligt stöd. Några inre motsättningar finns inte. Om du skall yttra dig, åtminstone, ljug inte så grovt.

    Claes-Erik Simonsbacka #32
    ”Xi förväntas bli bekräftat som livstidsordförande” Det är inte Xi som leder Kina, Kina är folkstyrt, vilket är Kinas styrka. 1.4 miljarder hjärnor ger bättre resultat än en enda. Kina har redan en livstids ordförande, nämligen Soong Ching-ling, (1893-1981). Det var hon som såg till att bilda kommunistpartiet 1921. XiJinping kan bli den andre. Det är en hederstitel utan reell makt. 160 dollar lever man gott på i Kina för man skinnas inte av skatter. Jag själv lever på hälften ungefär och lever mycket gott. Kina är inte så dum att man ”fäller miljonärer som Sverige gör, man ber dom att dela med sig, vilket dom gör.

  44. Lars Thorén

    Ja du Karl W. Det finns nog mycket som är bra för Kina. Att äga hälften av talibanernas naturresurser i Afghanistan t ex. Klimattokerierna leder nog till problem även för kineserna dock.

    https://www.dn.se/varlden/upprepade-stromavbrott-lamnar-hushall-i-kina-utan-el/

  45. foliehatt

    Karl W, #43,
    när man som du ger sig på att fullständigt reservationslöst hylla allt som har med den store ledaren Nalle Puh och Kinas kommunistiska parti att göra så har man totalt diskvalificerat sig i mina ögon. Du har samma trovärdighet i mina ögon som en taltratt. Loggan för His master’s voice kommer för min inre blick.

    Dessutom, du uttryckte ju nyligen din tidigare beundran för livet i Sovjetunionen – på vilket sätt är det Sovjetkommunistiska-Sverige-systemet såmre?

  46. Lasse

    Nyss i P1
    Kommunerna har egna koldioxidbudgetar.
    https://sverigesradio.se/avsnitt/koldioxidbudget-tuff-utmaning-for-skelleftea

    Snart får vi väl koldioxidtullar mellan kommunerna! ;-(

  47. Wojciech Waligórski

    Bra reflexioner av Ingemar.

    Att nedmontera industrin i Väst var ju Maurice Strongs syfte. Han tycks ha lyckats med det via bl.a. FN och IPCC.

    Han uppfann metoden hur det skulle göras – att göra CO2 till en bov.

    Det märkliga är att realism och sund vetenskap vad gäller CO2 inte får komma till tals i Västeuropa.

    Frågan ligger också i – varför – Maurice Strong var så mån om att kväva industrin i Väst. Har inte fått grepp på det.

    Men det finns några ljusglimtar.

    Polens energiminister sade för en tid sedan att han kommer att ställa om till grön energi, men i en takt som är realistisk och anpassad, i ett makligt tempo.

    Klokt svar.

    (Greta Thunberg talade inför tomma stolar för den delen i Polen strax före pandemin.)

  48. Claes-Erik Simonsbacka

    World Energy Outlook Special Report – IEA

    The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions

    Utdrag:
    Wind: Mineral needs for wind power depend on the turbine type, with particularly high sensitivity for rare earth elements (Page 65)

    Wind: The growing market for turbines with permanent magnets – particularly for offshore projects – could dramatically increase rare earth demand over the coming decades (Page 66-67)

    Wind: Demand for rare earths quadruples in the SDS by 2040, although the scale of growth may vary depending on the choice of turbine technologies (Page 68)

    Concentrating solar power: Rapid growth in capacity additions comes with substantial demand for chromium, copper, manganese and nickel (Page 70)

    ”The expansion of CSP, driven by material-intensive central tower systems, comes with substantial demand growth for chromium, copper, manganese and nickel. Between 2020 and 2040 in the SDS, chromium demand from CSP grows by 75 times (to 91 kt), copper demand grows by 67 times (to 42 kt), manganese demand grows 92- fold (to 105 kt), and nickel demand grows 89-fold (to 35 kt).”

    Nuclear: Limited implications for minerals due to low material intensity (Page 74)

    ”China is on track to become the leader in nuclear power around 2030, overtaking the United States and the European Union, more than doubling its current capacity to around 110 GW in the SDS. Significant programmes underway in India and the Middle East also contribute to the expansion of nuclear power.”

    ”Along with hydropower, nuclear is one of the low-carbon technologies with the lowest mineral intensity. Key mineral needs include chromium (2 190 kg/MW in 2019), copper (1 470 kg/MW), nickel (1 300 kg/MW), hafnium (0.5 kg/MW) and yttrium (0.5 kg/MW) (EC JRC, 2011).”

    https://iea.blob.core.windows.net/assets/24d5dfbb-a77a-4647-abcc-667867207f74/TheRoleofCriticalMineralsinCleanEnergyTransitions.pdf

    Mvh,

  49. Claes-Erik Simonsbacka

    Jervois Global (TSXV:JRV; ASX: JRV)
    Investor Presentation
    Sep 28, 2021

    Notera bl.a. EU:s och USA:s nuvarande roll i batteriförsörjningskedjan! Bild 6, tidpunkt 5:55-

    https://www.youtube.com/watch?v=se7g6jYzOMo&list=PLG3W9i74unvuS1xC1ApFD6J8_1scmL3vY&index=12

    P.S. Är aktieägare i Jervois.

    Mvh,

  50. johannes

    #49
    If you cant beat them, join them. Va?

    Självklart kan vi alla dra nytta av klimatreligionen.
    Jag själv har tackat nej till flera vätgasprojekt under de senaste 15 åren. Sist ett förra veckan som skulle kunna lyfta 40 miljoner i Eu stöd för att elektrolytiskt fälla ut kalk ur insamlad CO2 och överskottet för basiska katjoner i havet. Samtidigt skulle man få vätgas.
    Ytterliare ett vansinnes projekt som slår Stalins ide med att vända på floderna med oändiga hästlängder.

    Gruppen bestående av universitetsfolk från flera länder får gå vidare utan mina kunskaper.

    Å andra sidan är det inte långt ifrån att jag också snart prostituerar mig för att kompensera för skenande levnadskostnader.

  51. Håkan Bergman

    Nu kan ni passa på och dammsuga, elen i SE3 och SE4 är billigare än elen i NO1, NO2 och NO5. Men vad säger norska elkonsumenter, Norge har mer än dubbla elförbrukningen per capita jämfört med Sverige, okey att dom har en hel del elintensiv industri, men det finns väl inte en Ola Nordman som inte har en eluppvärmd hytte idag, gärna kompletterad med en Tesla. Det blir ju så när elen bara kostar nån tioöring per kWh, men på fredag lär elen i NO2 öppnas upp för britterna att buda på.

  52. Jan V Bergqvist

    I tidningen ”Affärsvärlden” (nr 39, 2021) har Erik Hörstadius uppmärksammat Parisöverenskommelsen i en krönika, där han skriver att ”Ett framsteg vore om Parisavtalet från 2015 sjönk i glömska”, går sen igenom extrema utsläppsscenarier, att dödligheten i extremväder var mycket värre förr, citerar Lomborg – ”världens fattiga bokstavligen dödas av tillväxtsänkande politik” – och säger slutligen att det i mänsklighetens historia är tekniken, inte politiska diktat, som långsiktigt ändrar beteenden. Det var inte cykelkampanjer som tog bort smogen över Los Angeles, det var katalytiska avgasrenare. Hörstadius hamnar lite fel på slutet när han säger att vi i stället för politikerna bör ta till oss Greta Thunbergs råd: Lyssna på vetenskapen! Tyvärr är ju inte den vetenskap som nu syns i media den vetenskap som faktiskt tar uppgiften på allvar, pga riska att förlora anslag.

    Länk till artikeln: https://www.affarsvarlden.se/kronika/horstadius-efter-ipcc-rapporten-parisavtalet-en-marklig-hybrid-av-bombastiskt-fluff

  53. Karl W

    Lars Thorén #44
    Ni har så underliga uppfattningar om Kina. Ni tycks vara offer för propagandan. Under de senaste 30 åren som bosatt i Kina har jag upplevat två avbrott hemma, båda planerade och annonserade en vecka i förväg. Sedan har det hänt att överbelastningsskyddet, säkringen, har gått för området. Dom avbrotten brukar vara från en minut till en timma och det inträffar sådär var sjunde år. När jag bodde i Australien var det så mycket avbrott var vecka att jag köpte en 5 KW generator. Rullande avbrott till kommersiella förbrukare är det normala i Kina, dom annonseras via WeChat och varar typisk en till två timmar. Samtidigt påpekar man att brukaren bör uppgradera sin utrustning till mer energieffektiv. DN ljuger, som vanligt. Nedstängningarna påverkar bara omkring 0.3% av landet, och endast i den nordöstra delen, där kolet brukade brytas, men det är värre än vanligt i år. Orsaken är att man har varit lite för ambitiös och stängt ner tusentals gruvor och kolkraftverk. Kina planerar att överge kolet, och det tar fem år att stänga ett företag pga Kinas LAS regler. Kina investerar i Afghanistan. Det betyder utveckling. Kina plundrar inte som USA där befolkningen gör jobbet och USA företagen håvar in vinsterna.

    foliehatt #45
    Jag kan förstå att du känner så, för den bild ni fått uppmålad i Sverige av Kina är groteskt falsk. XiJinping leder inte Kina, Kina leder XiJinping. Folkstyre. Han hittar inte på allt självt. Om du tror att jag hyllar Sovjetunionen har jag uttryckt mig dåligt. Jag är inte förtjust alls i sovjetmodellen, även om den kallas Den Svenska Modellen i Sverige, men det kändes faktiskt som en befrielse att komma från den Sverige variationen. Intressant, ryssarna idag vill ha den tillbaka, dom tycker att demokratin är den värsta modellen.

  54. Lars Cornell

    #52 Karl W. Varför protesterar man då så mycket i Hongkong? Varför tillåts inte fri press i Kina?

  55. Brutus

    #52 Karl W
    Uigurer, Himmelska Fridens Torg, Tibet, Taiwan, Sydkinesiska Sjön. Allt goda exempel på en fredlig och välmenande stormakt. Eller?

  56. Karl W

    Lars Cornell #54
    Du läser för mycket propaganda. SVT är ju ett exempel som framhålls just här. Kina har bokstavligen miljoner oberoende lokaltidningar, och regeringen har i flera år stöttat dom med gratis utbildning i journalistik och tekniska råd. Däremot är yttrandefriheten reglerad, ingen tillåts missbruka den som till exempel Nazisterna gjorde, och alla måste ges tillfälle att yttra sig. Det är inte tillåtet att som i Sverige censurera grupper och åsikter. I Hong Kong rörde det sig om ett tusental huvudsakligen barn som finansierats av USA för att skapa oroligheter för att förbereda en USA annektering, som Hitlers Österrike. Alltså 1.4% av befolkningen. USA finansierade upploppen helt öppet med USD 33 miljoner, och använde samma metoder som Hitler Jugend. Indoktrinering av barnen. 80% av Hong Kong befolkning har i skriftliga petitioner välkomnat säkerhetslagen, vilken är identisk med den svenska. 70 FN nationer har öppet gett sitt stöd till de åtgärder som avslutade de USA sponsrade upploppen. Jag var själv på plats och samtalade med folk. Den största demonstrationen, omkring 450,000 rapporterade svenska media som SVT som en ”demokrati demonstration”, men i verkligheten var det en demonstration till stöd för polisen och myndigheterna. Precisa som i fallet klimatet ljög media i Sverige mycket grovt.

  57. Karl W

    Brutus #55
    ”Eller”, snarare ett exempel på amerikansk effektiv propaganda.
    —Uigurerna har jag nästan daglig kontakt med. Dom är mycket nöjda att det inte längre går omkring sedlighetspoliser med stora käppar och mäter skägg och pryglar kvinnor som inte bär burka, och inga terrordåd på 5 år nu.
    —Himmelska Fridens Torg, någon massaker inträffade aldrig. Jag har även träffat flera som var med, inklusive The Tank Man. USA propaganda.
    https://www.criticalsocialworkpublishinghouse.com/post/1989-tiananmen-square-student-massacre-was-a-hoax
    —Tibet, USA försökte annektera Tibet med att skapa upplopp som i Hong Kong men kastades ut. Tibet ligger bara ett par timmars bilresa från Kunming, och jag är ofta där. Folk är lyckliga och dansar på gatorna. Mitt favoritställe i världen.
    —Taiwan ockuperades i ett blodbad, White terror, av USA stödda nationalister. Jag bodde där själv ett år på 80-talet. Jag upplevde själv liken på gatorna. Det är en USA styrd grym diktatur med en amerikansk potemkinkuliss av demokrati. 75% av de unga vill återknyta med Kina enligt lokala källor.
    https://www.fpri.org/article/2017/02/taiwans-white-terror-remembering-228-incident/
    https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/31/nu-driver-svt-amerikansk-politik-och-erkanner-taiwan-som-stat-och-land/ (Folk avrättades på gatorna med nackskott)
    —Sydkinesiska Havet har bevisligen varit del av Kina i tusentals år. mycket väl dokumenterat i skrifter, sagor, berättelser, arkeologi, kultur, skeppsloggar, DNA, handel, produkter, familje- och personnamn, ortsnamn, släktskap, osv Även namnet ”Sydkinesiska havet” är ett klart uttryck för var området traditionellt och lagligt hör hemma. På kinesiska heter det Nanhai, Södra Havet, och det finns även BeiHai, Norra havet som ligger nära sydkusten. Där finns även en ort som heter BeiHai, ett underbart fiskeläge som jag älskar. Shanghai betyder ”övre havet”. På 1800 talet hade Kina en flotta där på 400 skepp med omkring 50,000 man, lett av en vinna som hette Ching Shih. USA vill plundra det som i Afghanistan och blockera Kinas handel.

    Som du ser, det är inte bara när det gäller klimatet ni är grovt missledda a svenska media.

  58. Adepten

    Kan det här vara framtiden för att slippa betala hög elnätskostnad?
    Ger visserligen bara 500 W, men har låga ljudnivåer <30dB.
    Möjlighet till utvecklingspotential för högre effektuttag?
    https://www.prweb.com/releases/icelandic_startup_changes_the_face_of_off_grid_living/prweb17181685.htm
    https://icewind.is/

  59. Claes-Erik Simonsbacka

    EU makes $2bn push to curb reliance on China’s rare earths
    BY: BLOOMBERG,, 1st Oct. 2021

    ”The European Union is pushing for the continent to establish its own supply of rare earths to reduce an uneasy reliance on China for the elements crucial to electric cars, wind turbines and mobile phones.”

    ”China is expected to use up much of its own production in future, posing a risk to the EU’s ambitious plans to fight climate change.”

    ”Projects range from mining in Sweden and Finland to rare earth separation in Poland and magnet-making in Slovenia.”

    https://www.miningweekly.com/article/eu-makes-2bn-push-to-curb-reliance-on-chinas-rare-earths-2021-10-01

    Mvh,

  60. Claes-Erik Simonsbacka

    China orders top energy firms to secure supplies at all cost
    Bloomberg News | September 30, 2021

    ”China’s central government officials ordered the country’s top state-owned energy companies — from coal to electricity and oil — to secure supplies for this winter at all costs, according to people familiar with the matter.”

    ”China’s move “brings security of supply back on the forefront,” said Leslie Palti-Guzman, president of New York-based consultancy Gas Vista LLC. “This is bad news for European governments and consumers who will deal with elevated gas and electricity prices for the rest of the winter” as they compete with China for supply.”

    https://www.mining.com/web/china-orders-top-energy-firms-to-secure-supplies-at-all-cost/

    Mvh,

  61. Lars i Huddinge

    Oops, ännu en 20 Mkr väderkvarn har tjänat ut redan före invigning!
    https://realclimatescience.com/2021/09/wind-turbine-collapses-hours-before-official-launch-in-germany/

  62. Sven Norén

    Omställningen till fossilfritt blir jättedyr. Usch, usch, usch. Och så blir det arbetslöshet vid kolgruvor och där man gör förbränningsmotorer. Fy då. Men medaljen har också en framsida. Det skapas jobb med att göra elbilar och solparker, system för elöverföring och sånt. Det verkar som om just svensk industri gynnas särskilt. Hitachi behöver nyanställa i Ludvika. Finspång växer. Skellefteå får den stora batterifabriken. Piteå och Gällivare bygger fabriker för fossilfritt stål. LKAB bygger fabrik för att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor ur anrikningssanden. Efterfrågan på sågade trävaror till vindkraftstorn och trähus ökar. Och vi säljer vårt elöverskott till skyhöga priser.
    Borde inte också klimatförnekare jubla?

  63. Simon

    Blir knappast arbetslöshet vid kolgruvor med den energipolitik som bedrivs. Höga energipriser och brist på energi skapar fattigdom. Det är bara se hur det ser ut i världen för att förstå det sambandet

    Eftersom du använder det nedsättande uttrycket ”klimatförnekare” och samtidigt tycks mena på att det är bra för Sverige med en elförsörjning som bygger på intermittent elproduktion så vet jag inte om det är dig själv du syftar på med det epitetet. En som förnekar att såväl klimatförändringar alltid ägt rum eller att klimat existerar borde ju rimligen tillhöra samma kategori som de som anser att jorden är platt eller de som tror att elsystemet blir tillförlitligt genom att göra det allt mer beroende av vädret.

    De gamla Öststatsländerna var också experter på att tillverka onödigt kostsamma produkter av tveksam kvalitet som inte många ville ha men tvingades köpa för att alternativ saknades pga planekonomi och klåfingriga politiker som saknade förmåga att göra konsekvensanalyser.

    Samma resonemang om många nya arbetstillfällen var för övrigt argument som användes för att bygga facebooks serverhallar. Vi ser ju nu att av det som utlovades blev det inte mycket och nu sitter vanliga Svenska skattebetalare och får subventionera dessa serverhallars elkostnader samtidigt som vi ser våra egna elräkningar stiga till skyarna.

  64. Claes-Erik Simonsbacka

    Saturday Read: Europe’s energy crisis – a case of negligence?
    October 2, 2021

    https://www.caesarsreport.com/blog/saturday-read-europes-energy-crisis-a-case-of-negligence/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+CaesarsReport+%28Caesars+Report+%E2%8B%85+RSS+Feed%29

    Mvh,

  65. Claes-Erik Simonsbacka

    Coal price surges to record as global scramble for energy accelerates
    October 3, 2021

    #Coal prices soared to their highest on record as China accelerated a global struggle for resources that has brought the dirtiest fossil fuel roaring back.”

    ”Earlier this week, Chinese Vice Premier Han Zheng ordered state-owned energy giants to secure fuel supplies for winter at any cost.” Se inlägg # 60.

    https://www.mining.com/web/coal-surges-to-record-as-global-scramble-for-energy-accelerates/

  66. Håkan Bergman

    Claes-Erik Simonsbacka #65
    Det sätter ju Xi’s utspel om att stoppa Kinas utbyggnad av kolkraft utomlands i sitt rätta sammanhang. Om nu nån trodde nåt annat.

  67. Claes-Erik Simonsbacka

    Gas crisis: Boris Johnson to pledge all UK electricity will come from renewable sources by 2035
    4 Oct. 2021

    Johnson told The Times that Britain would “deal with the cost of electricity and energy” by increasing “our clean energy generation”.

    “Dealing with the cost of electricity and energy [is one of] the long-term things that government has got to do. We’ve got to get back into nuclear, we’ve got to increase our clean energy generation. That will bring the cost of energy down and bring down the cost of transport,” he said.

    https://www.proactiveinvestors.co.uk/companies/news/962116/gas-crisis-boris-johnson-to-pledge-all-uk-electricity-will-come-from-renewable-sources-by-2035-962116.html

    Mvh,

  68. Claes-Erik Simonsbacka

    Factbox: Electric-vehicle batteries: major players and their expansion plans
    October 5, 2021

    https://www.reuters.com/technology/electric-vehicle-batteries-major-players-their-expansion-plans-2021-10-04/

    Mvh,

  69. Claes-Erik Simonsbacka

    Antimony Outlook, new battery applications
    6 October 2021

    https://theprospectornews.com/peter-gadsdon-antimony-outlook-new-battery-applications-and-a-reliance-on-artisanal-mining-with-hallgarten-co-video/

    Mvh,