En bok för våra politiker

mansfield

Denna nyutkomna bok (läs länken för mer högupplöst text) verkar vara lämplig läsning för många som tvärsäkert låtsas att det finns enkla lösningar till komplexa samhällsproblem, och samtidigt blundar för alla bieffekter och alla deras kopplingar. Den behandlar bland annat också ”Real-World Change: Climate”, som synes. Jag ska beställa en, hursomhelst.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Intressant!
  Små, till synes oskyldiga men ”bra” ändringar i lite komplexa dataprogram får ofta ödesdigra konsekvenser där man minst anar det. Jag vet 🙂
  Skall köpa den boken.

 2. Vet någon vad som hänt med allas vår Lord Monckton? Det var ett tag sen jag såg något från honom. Al Gore verkar ha försvunnit också.

 3. Bim

  Ingvar E #2
  Lord Monckton är så bra så han har blivit belagd med munkavle.
  Al är ute å gore.
  Förhoppningsvis gått vilse.

 4. Jag beställde den här boken av Roy Spencer igår:
  http://www.bokus.com/b/9781594033735.html

 5. Lars Bern

  Bra timing minst sagt! Nu när rapporter om allvarliga bristsjukdomar vid vegankost och samtidigt upptäckten att vi bör äta mer av mjölkprodukter och naturligt fett kött för att undvika diabetes, övervikt, högt blodtryck mm.
  Tyvärr fortsätter vänsterextremister att uppträda som forskare vilket underminerar förtroendet för vetenskapsmän ännu mer, än den skada som fifflande klimatforskare redan ställt till.

 6. Anders L.

  Australien har ju viss erfarenhet av oavsedda konsekvenser … man importerade kaniner för att kunna jaga kaniner, men kaninerna förökade sig som, tja, kaniner, så man importerade rävar för att ta kål på kaninerna. Men rävarna jagade hellre inhemska pungdjur (som inte visste vad rävar var) än kaniner … så nu har man massor av kaniner och rävar, men nästan inga inhemska pungdjur. Australierna importerade också den giftiga agapaddan från Sydamerika för att på ett biologiskt sätt bekämpa skadeskalbaggar i sockerrörsodlingarna. Men agapaddan struntade i skalbaggarna och hittade mer lättåtkomlig mat, saknade dessutom naturliga fiender och är numera en enorm plåga i nordöstra Australien … det senaste jag hörde var att man har givit forskare i uppdrag att hitta ett biologiskt sätt att bekämpa agapaddan … man kan ju undra vad de tänker importera till Australien den här gången … 🙂  (Tips: Det finns ormar som äter agapaddor i Sydamerika, paddornas naturliga hemvist.)

 7. Olaus Petri

  Helt rätt Anders L, och det fanns säkert också goda intentioner bakom ingreppen. Känns det igen? 😉

 8. Anders L.

  Nicklas E  #4,

  Jag skall faktiskt skriva en bok själv, och den ska heta  ”Hur Allt Egentligen Ligger Till – En Ödmjuk Betraktelse” alt. ”Alla Andra Har Missförstått Allting” alt.  ”Varför kör alla utom jag åt fel håll på motorvägen?”.

 9. Olaus Petri

  Jag kan skriva den åt dig Anders L. Genom samla ihop dina inlägg här på TCS alltså. Då kommer innehållet matcha alla titlarna du föreslår.
   
  Ska vi splitta vinsten fifty-fifty? 😉

 10. Anders L.

  Jag säger som Ingo påstås ha sagt när han erbjöds en tredjedel av biljettintäkterna: ”En tredjedel? Nänä, jag vill ha minst en fjärdedel!”

  (Sorry, Ingo.)

 11. Olaus Petri

  Anders L 😀

 12. Mattias

  Spontant känns det som att om man vill studera fenomenet ”oförutsedda konsekvenser” så kommer man att hitta massor av sådana exempel. Frågan är vem man argumenterar mot? Vem inser inte att saker och ting kan leda till andra saker än man trodde?

  Frågan är väl som vanligt snarare om det är bättre att göra ingenting än att riskera att det inte blir som man tänkt sig. När ska man göra det ena respektive det andra när det ändå inte går att förutse konsekvenserna?

 13. Mattias #12
  >När ska man göra det ena respektive det andra när det ändå inte går att förutse konsekvenserna?
  Man gör en bedömning av risk, sannolikhet, konsekvenser och kostnader om man gör kontra om man inte gör

 14. Kanske nån länkat tidigare men..
  http://www.nocapandtrade.com/

 15. Mattias

  Men hela poängen är ju att man inte kan göra några meningsfulla såna analyser när konsekvenserna är oförutsedda…

  Vet man om sannolikheten för olika händelser och vad de kan leda till så är det ju ingen konst.

 16. Lena Krantz

  Var det någotn mer än jag som såg intervjun med Fredrik Chapentier Ljungqvist? Han tog död på många myter där…
  😀