I detta avsnitt tar Elsa Widding upp statsminister Magdalena Anderssons tal i Almedalen. Hon utgår också från en artikel av prof Jan Blomgren. Kritiken mot de rödgrönas energipolitik är inte nådig.
Sverige kan i mycket liknas vid en koloni som exporterar sin energi och vinsterna därifrån till utlandet, främst till Kina. Det är i huvudsak utländska företag som bygger vindkraftverk, solceller och serverhallar. Allt subventioneras med svenska skattepengar. Varför säljer statsministern tillsammans med stödpartierna MP, V och C ut Sverige till internationella storföretag och subventionerar dem med våra skattepengar och våra elpriser? Elsa förklarar hur det hänger ihop.
Ingemar Nordin

Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Måtte Du lyckas!
Samtidigt är budskapet djupt tragiskt – vad har vi egentligen för företrädare för vårt land? Och varför är man inte ärlig med sin politik?
Att MP vill rasera välfärdssamhället vet vi redan och det har man trots allt varit ganska öppna med, även om budskapet i sig inte formuleras som att det är ruinens brant som är själva målet – däremot borde var medborgare med någon liten slutledningsförmåga kunna räkna ut att deras totala satsning där någon hundradels grad i temperatursänkning får kosta vad som helst ger konsekvenser.
Den djupa tragiken ligger däremot i att resterande partier låter 3%-partiets samhällsfrånvända politik slå igenom med full kraft, samtidigt som man slingrar sig och försöker förklara det med att det är vägen mot det goda samhället – eller möjligen med att ”det har EU sagt”, precis som att Sverige inte skulle ha någon påverkan på vad EU säger.
Trots allt verkar BoJo vetat vad han gjorde när han ledde UK ut ur EU …
Viktigast här och nu är emellertid att stödja allas vårs Elsa och så långt möjligt hjälpa till att sprida hennes budskap så att vi kan nå en ”tipping point” med nuvarande politiska moras.
Och Ann lyckades formulera mina tankar så mycket kortare och tydligare än vad jag själv klarade av … 🙂
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dumpa-de-rodgrona-och-slapp-loss-karnkraften/
En riktigt bra ledare
WEF.
MP tror att de kan styra klimatet med nya och höjda skatter men klimatet bryr sig inte.
Ett stort vulkanutbrott kommer att sänka temperaturen och orsaka hungersnöd. Då blir MP glada för att temperaturen minskat och resten av befolkningen rasande pga hungersnöden.
I en votering i Europaparlamentet på onsdagen röstade Socialdemokraterna för att exkludera kärnkraft från EU:s system för att definiera hållbarhet. Hade de vunnit hade det omöjliggjort europeisk kärnkraft.
Detta är vårt lands viktigaste fråga just nu och alla borde ta del av denna video.
Problemet är att energifattigdom är första steget mot faktisk fattigdom. Det har inte de gröna fattat (eller så ingår det i deras plan) och utan pengar kan inte den gröna ”omställningen” göras.
Jag har för mig att BASF flyttat ut sitt huvudkontor till USA för länge sedan. Redan när Merkel började med sin Energiewende. Men de har väl kvar en del produktion i Tyskland som nu får lägga ned så länge EU förbjuder fracking och vidareexploatering i Norsjön.
SVT sätter en sorts rekord i vinkling när det gäller Sri Lanka:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fredsforskaren-systemet-ar-praglat-av-korruption
Man lyckas med konststycket att överhuvud taget inte nämna VARFÖR ekonomin har totalhavererat och det råder livsmedelsbrist, nämligen att man förbjudit konstgödsel och bekämpningsmedel och påbjudit ”ekologisk odling”.
Men utgångsläget är inget vidare.
Joden klarar väl drygt 10 miljoner om man skall tillbaka innan vi började odla djur och äta frön.
Kan inte de där nissarna gå först då?
Här är Michael Schellenbergers version av vad dom har skett och sker på Sri Lanka;
https://michaelshellenberger.substack.com/p/green-dogma-behind-fall-of-sri-lanka?r=kv2e8&s=r&utm_campaign=post&utm_medium=email
När det gäller de Amerikanska Tech bolagen så kanske det finns annat än energifrågan inblandat. Ni som är lite äldre minns IB-affären. Där socialdemokraterna placerat eget folk i fackföreningarna och som hade i uppgift att spionera på sina arbetskompisar och rapportera in till partistyrelsen om någon var illojal mot partiet. Det var en parallellorganisation till SÄPO utan insyn för övriga riksdagspartier. Nu har man i stället köpt samma tjänst av företag som Facebook, Google med flera. Dessa får betalt genom att vara i stor sett skattebefriade vad gäller energiskatt. Vad jag har förstått så betalar de 0,5 öre i skatt /KWh. En vanlig Svensson betalar bortemot 40 öre/KWh. Då behövs det ingen fakturering utan skatterabatten täcker företagens kostnader för uppdraget, gott och väl. Partiet kan nu på ett effektivt sätt styra vilka åsikter som får framföras på internet och kartlägga vilka som inte är lojala mot partiet. Kanske en borgerlig regering kan ta över verksamheten och styra vilka åsikter som i framtiden är godtagbara att framföra på sociala medier. Som sagt, kanske inte ett inlägg i klimatfrågan utan snarare min åsikt att samtalsklimatet i Sverige är något krisartat.
de, SVT, fortsätter på den inslagna vägen och låter i dagens Rapport WWF recensera partiledarnas tal under Almedalsveckan utifrån endast en klimatkatastrofvinkel.
Alla partier fick underkänt. Utom MP, förstås, som ägnade allt krut åt just den frågan. Vissa partier fick mer underkänt än andra.
Med oberoende och opartiska public service-media så som SVT så behöver vi ingen politisk reklam.
Om någon tror att jägare och samlare lever utan att ”göra åverkan” på naturen så är vederbörande ytterst okunnig om paleontologi.
När såg ni en mammut senast, eller en skogselefant, eller en ullhårig noshörning eller en jättehjort eller….
Och jägare kan påverka landskapet mycket kraftigt. Kolla den här pollenprofilen från Lynch’s Crater i Queensland. Det är inte svårt att se när aboriginerna dök upp:
https://www.researchgate.net/profile/Peter-Kershaw-2/publication/43455503/figure/fig8/AS:671522603687938@1537114873106/Selected-features-of-the-palaeoecological-record-from-Lynchs-Crater-in-relation-to-the.jpg
Hon sitter fortfarande fast i larmträsket, som ser livets gas CO2 som ett hot och kanske också ren förorening. Hon hör till dem vi måste informera och övertyga om a) Solens helt dominerande verkan och b) koldioxidens för växtlighet och liv avgörande betydelse. Vi måste punktera CO2-bubblan!!!
Ja, det är ju helt makalöst men vi lever ju i en bananstat.
Om Miljöpartiet åker ur riksdagen i höst kommer public service i Sverige endast ha ett fåtal medarbetare vars politiska hemvist representeras av ett riksdagsparti.
Själv minns jag bäst när man var ung och diskuterade om kassettband från BASF eller TDK gav bäst ljudkvalitet, jag var själv TDK’are.
Vår stadsminister nämnde i sitt almedalstal ”om utsläppen och uppvärmningen fortsätter, då riskerar vi att förstöra vår natur – men mer än så, vi förstör vår enda planet och mänsklighetens förutsättning att existera här”.
Men jag tror att planeten har flera inbyggda reglersystem för att förhindra att planeten ska förstöras. Innan detta sker har mänskligheten antingen decimerat sig själv av egen dumhet eller med hjälp av våra omgivande bakterier eller virus. Det är alltid dessa ”små”, men många, som tillsamman med tillgängliga naturresurser reglerar alla arter till en lagom nivå.
Det är där vi har den gordiska knuten som våra folkvalda skall lösa för dem som inte begriper hur man gör. För så länge man tror att det är CO2 som är problemet då är man hopplöst förlorad.
En bra början är om Elsa kan slå hål på den myten och förespråka ett robust energisystem som vi hade på 80-talet, men parallellt med detta måste vi också kunna samarbeta med våra s.k. fiender. Håll dina vänner nära dig, men dina fiender ännu närmare. Ett citat som ursprungligen yttrades av den kinesiske generalen Sun-tzu någon gång under 500-talet f.Kr.
De har nästan 40 000 anställda i Ludwigshafen så det är nog lite nervöst där nere nu.
Ett par mil norrut från Ludwigshafen ligger kärnkraftverket Biblis som avvecklades för tio år sedan, av politiska skäl.
Förmodar att det diskuteras bland lokalbefolkningen över en och annan öl där nere också?
Det här med bilval är inte lätt. Oavsett vilken man väljer så blir det en kompromiss. En, enligt min uppfattning, rimlig sådan är en hybridbil utan laddsladd. Toyota har flest hybrider att välja mellan, men många andra tillverkare gör också hybrider.
Du sparar uppemot 50 % av bränsleförbrukningen vid stadskörning och 20 – 30 % på landsväg. Dessutom är inköpspriset jämförbart med en diesel.
De flesta av Toyotas hybridmodeller utan laddsladd har nickel-metallhydridbatterier och inte litium-jonbatterier, vilket har den fördelen att batteriet håller bilen ut, och inte behöver bytas.
Tege Tornvall kan kanske komplettera bilden med sin långa erfarenhet.
Naturvännerna pratar om vindkraft som några diskreta små snurror med lokalt producerad el. Penningkarusellen verkar heller ingen se. 80 procent utländskt ägande med Kina i topp. Elcertifikaten är skattestöd till stöd för vindkraft. Anslutningskostnader flyttas till abonnenternas nätavgifter för att snurrorna ska kunna byggas och kunna påstås ge billig el.
Och sedan resoneras nu om att exploatörerna ska muta kommunerna att gå emot sina medborgare och inte använda vetorätten. Med pengar vi själva halvsulat deras verksamhet med.
Språkbruket är Orwellskt från A till Ö.
Shellenbergers artikel om Sri-Lanka är väl värd att läsa – inte för att den beskriver någon djup ny vetenskap – utan för att den ger en insiktsfull beskrivning av självklarheter som tycks helt bortglömda i Sverige och Europa som med blinda politiker i täten springer i samma spår.
Sverige exporterar vattenkraft och Danmark importerar över halva sin förbrukning trots alla sin snurror.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Det går bra nu…
Skulle gärna se en sammanställning av hur mycket staten ( vi skattebetalare ) tjänar på vindkraften och speciellt den som är utlandsägd.
4 sek per kwh.
Något är väldigt fel med elpriserna och SVD har idag en förklaring: Intervju med Vattenfalls VD -Borg.
Klimatalarmist utan förankring i verkligheten.
Mer vind behövs-inte mer vindkraftverk 🙂
Eftersom runt 80 procent av alla bilturer är inom 5-6 mil, kan man i vardagens närtrafik köra mest på el. Men för längre turer har tyvärr laddhybrider inte lika bra motorer som renodlade bensin- och dieselbilar. De har sämre prestanda och mindre tankar, som ger kortare räckvidd.
Dessutom måste man ju ändå ladda batteriet när det är tomt. Det tar mindre tid än för ren elbil med större batteri och kan lätt göras med laddbox hemma eller på jobbet. Men ute i trafiken kräver det laddstolpe. Därför struntar många i att ladda sina laddhybrider. Sänkta subventioner minskar också laddhybridens lockelse.
Jag sänder till alla men tas bara in av alternativa media. Sedan avfärdas jag – och andra skeptiska/realistiska debattörer – med att bara synas i alternativa media. Ett praktfullt cirkelresonemang precis som de rödgrönas påstående att kärnkraften skulle vara för dyr, när det är de själva som fördyrat den!
Varför tillåter vi detta?
De välkomnar att det ifrågasätts-vilket jag gör här och nu!
Som protest brukar jag avsiktligt feltolka författarens mening/avsikt när jag ser det ordmissbruket. Men ibland går det inte att förstå vad författaren menar.
ettdubbla = 2 x (fördubbla en gång)
tvådubbla = 2^2=4 (fördubbla två gånger)
tredubbla = 2^3=8 (åttfaldiga)
Använd 10-faldiga, det är ett bra ord.
Ja, nu är det är ju Svt som skriver tiodubbla. Så Daniel har bara citerat deras artikel. Och snacka om hybris danska politiker har. Man har uppenbarligen ännu inte lärt sig någonting.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/danmark-vill-gora-nordsjon-gront
Appropå ”överskottsvärme ,poff upp i rymden”
Skall inte den först studsa runt i CO2?
Ting,ting, pling och sen upp rymden?
Och datorerna huserar i en ”ihålig lada”, finns det massiva lador också?
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Dom är väl rädda för att de skall bli bojkottade av SVT om de inte skriver under. Kulturarbetare brukar ju vara medlöpare till makten. Så var det i Sovjet, Nazityskland, DDR osv.
1. ”Allting går att sälja med mördande reklam…”
2. ”På en smutsig liten bakgård i de saligas kvarter…”
3. ”Syföreningsboggie”!
Jag väntar fortfarande på kostnadsuppskattni gar på vätgassamhället med alla kostnadselement. Utvinning, komprimering, lagring och elproduktion är inte gratis, Siemens själva anger 45 kr per kilo vätgas, sedan lär hela kedjan kosta minst 70 kronor kilot, för ynka 17 kWh, dvs cirka 4 kr per kWh i försäljningspris. Det är långt från gratis el.
I Nigeria tex skeppas all gas som produceras till Europa. Många innevånare där har ingen tillgång till el alls och de som har ev tillgång till generatorer driver dem med stulen fotogen eller diesel.
Men vem är förvånad? Vi styrs av gröna hycklande egoister som lyssnat mer på aktivister och Greta-sfären än på sina egna pragmatiska experter.
Samtidigt sitter de här hemma på Södermalm och tycker att förnybart är fantastiskt och skriver om holistiskt ekologiskt jordbruk i Sub-Sahara etc.
Bra initiativ!
Den där konserverade gröten är nog kanske inom räckhåll i hyllorna snart nu när den gröna drömvärlden verkar närma sig allt snabbare?
Sitter just o ska binda om vårt elpris, det kommer bli väldigt mycket dyrare…
AJO