Öppen Tråd

oeppen tr d

Är oväsendet från Almedalen över nu? Inte mycket nytänkande därifrån angående den påstådda klimat- och energikrisen. Fler vindkraftverk och elbilar utlovades i vanlig ordning av de flesta partier. Men här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Lundqvist

  Tyska gasbolaget Uniper med storägaren finska Fortum behöver ett kapitaltillskott på 100 miljarder från tyska staten. Kan vara början till ny global finanskris.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-08/german-gas-company-uniper-asks-government-for-bailout
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-08/german-gas-company-uniper-asks-government-for-bailout?fbclid=IwAR31jvdHplD8lIPOpB4dJ0keNYMU4zy___Tn7QKg2Hat3hkGCI-jd-oMHNE#l5dfhlmc0wdi0m79vy3

 2. Magma

  Inte för att jag orkade ta in alla drömmar från Almedalen men en fråga blev i vart fall tydlig.
  Bovlund står öppet och lovar att om MP skall stödja någon regering så skall 100 000 000 000 kr per år av våra surt förvärvade skattemedel förslösas på kampen mot klimatet … snacka om Don Quijote.
  Jag hoppas att det finns så mycket klokhet kvar i landet att MP för alltid förvisas till fakulteten för historiebeskrivningar.
  När jag däremot lyssnade en stund på Elsas senaste inlägg om Magdas dubbelspel så kan jag inte annat än att ge henne (Elsa alltså) ytterligare en eloge.

 3. mattias

  Värmeperioder under tidigare epoker brukar bortförklaras med att de endast var regionala företeelser jämfört med den nuvarande som är global och beror av våra utsläpp av växthusgaser. Den nuvarande värmeperioden borde därför också spegla en liknande temperaturökning i större delen av världen.
  Då och då dyker det upp i ens flöde olika diagram och animationer vars syfte är att betona allvaret i den pågående klimatförändringen tex. den här: https://www.linkedin.com/company/unclimatechange/videos/native/urn:li:ugcPost:6950383388138594305/
  Det går dock inte att undgå att notera att regionen Europa har en oproportionellt hög andel av temperaturökningar över tid. Detta diskuterades nyligen här i en tråd: https://klimatupplysningen.se/okad-solinstralning-har-varmt-europa/
  Förutom den ökade solinstrålningen kan man tänka sig flera tänkbara delorsaker. Europa är tättbefolkat och därmed kan temperaturerna vara påverkade av UHI i större utsträckning. Jag gissar att temperaturstationerna är många och ganska tätt utplacerade jämfört med andra regioner. Finns det fler förklaringar?

 4. Katarina

  Passa på att läsa Jan Blomgrens analys av vindkraftens kostnader medan den är gratis idag. https://ledarsidorna.se/2022/07/vad-kostar-vindkraften-egentligen/

 5. Claes-Erik Simonsbacka

  Oroande säkerhetsproblem för svensk vindkraft

  https://norran.se/insandare/artikel/oroande-sakerhetsproblem-for-svensk-vindkraft/jp61veml

  Mvh,

 6. Håkan Bergman

  Idag kan vi, hela Sverige, åtminstone rosta så mycket bröd vi vill hela dan fram till fotbollen i kväll. Men sänd en tanke till stackarna i NO2, där kostar elen just nu, 10-11, 159,67€ per MWh, samma tid för ett år sen 58,38 och för två år sen 1,68€ per MWh.

 7. Ivar Andersson

  Varför ska vi tro på att en röd-grön regering med stöd av MP, C och V eller med MP, C eller V i regeringen skulle tillåta ny kärnkraft. Agerandet hittills talar sitt tydliga språk.
  År 2018 skrinlades dock alla planer på att exploatera gruvsoporna då den rödgröna regeringen med stöd av C och V förbjöd uranbrytning i Sverige. För Miljöpartiet var förbudet ett led i försöken att på alla sätt försvåra och förhindra för svensk kärnkraft.
  https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/mps-uranforbud-ar-helt-absurt/

 8. Ivar Andersson

  Många längtar till sol och värme och känner varken klimatångest eller flygskam.
  Cirka 2,9 miljoner resenärer flög från Swedavias flygplatser under juni månad, enligt bolagets statistik. Juni blir därmed den månad med högst antal flygresenärer sedan pandemins start.

 9. Lasse

  Här kan vi ser var det är varmare än normalt.
  https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom
  Tydligen i Portugal idag vilket TT påpekar.
  Även kring Hudson Bay är det varmare än normalt.
  Men det tycks inte vara en trend där uppe:
  https://notrickszone.com/2022/07/07/since-2000-the-arctics-hudson-bay-has-cooled-0-35c-with-10-of-15-sites-gaining-sea-ice/

  Väder har alltid fängslat människan-nu kallas det klimat visserligen!

  Ugnen går för fullt , gäller att baka idag 😉

 10. UWB

  Ny relevant video av Henrik Jönsson
  https://m.youtube.com/watch?v=gckqg-r_oFs&feature=youtu.be

 11. Håkan Bergman

  Och ny ledare i SvD av Lena Andersson.
  https://www.svd.se/a/Wjw8ML/foljden-av-det-som-sags
  Går, för tillfället, att läsa i inkognitoläge, eller i bibliotekets pressreaderversion.

 12. Claes-Erik Simonsbacka

  Notera, att med stöd av ”förordning (2007:1119) med instruktion för Affärsverket svenska kraftnät” trädde 2022-07-01 i kraft bland annat enligt 3§2 att bygga ut transmissionsnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium (fram till vindkraftsanläggningar) där det finns förutsättningar för att ansluta flera elproduktionsanläggningar (vindkraftsanläggningar) och där en sådan utbyggnad främjar uppfyllelsen av Sveriges mål om förnybar elproduktion, Detta medför för Sveriges elkonsumenter, ökad elnätsavgift!!

  Mvh,

 13. Fredrik S

  Håkan Bergman #11

  Hon är klarsynt och pragmatisk som vanligt och förtjänar all uppmärksamhet.

  Och det hon skriver verkar ta skruv, åtminstone hos statens politruker som likställer marknadsekonomi med miljöförstöring och utan att blinka utelämnar den totala miljöförstöring som socialismens elitstyrda regimer stått/står för.

 14. #11
  Tackar!

 15. Fredrik S

  Läser om Vänsterpartiets första namn i Skaraborgs största kommun som har stor sorg över vilket avtryck människan sätter på klimatet.

  Han säger att det är skrämmande att barnen växer upp i en värld där vägskyltar smälter och palmer självantänder i Saudiarabien.

  Inser att det är dags att ta en lång skogspromenad i det sköna sommarvädret och plocka lite blåbär istället för att läsa om våra stjärnor till folkvalda.

 16. Staffan Lindström

  15 Fredrik S

  Palmen i Saudiarabien var 06:30 på morgonen och det hade just dragit förbi en åskskur, brandkåren var där på det YT-klipp jag sett… Get a life Skara(V)-loser!

 17. Staffan Lindström

  16 SL
  Han heter Gabryjel Blom, 37 år For your information varför inte kolla på arboristen i Toulouse i november 2017 som råkade sätta eld på palmen han ”arborerade” Han kom ned ganska snabbt…hoppas han fick behålla certifieringen… 😉

 18. Staffan Lindström

  17 SL
  PS Saudipalmen 4 år sedan…DS.

 19. Håkan Bergman

  2015 beslutar Vattenfall att lägga ner Ringhals 1 och 2, samma år beslutar Stattnet att bygga ut exportkapaciteten till UK och DE med sammanlagt 2800 MW. Kom inte och säg att Vattenfall och regeringen inte kände till Stattnets beslut.
  https://en.wikipedia.org/wiki/NordLink
  https://en.wikipedia.org/wiki/North_Sea_Link#Project_history
  https://drive.google.com/file/d/1_Rt7lH-usWH1xZHu5jCudU40GS88VCYr/view?usp=sharing
  https://drive.google.com/file/d/1vOP5_4-El5irlU27m9twXIuNTbSsBjrT/view?usp=sharing

 20. Ivar Andersson

  För nästan exakt tio år sedan – den 31 juli 2012 – skickade Vattenfall in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få uppföra en till två nya kärnkraftsreaktorer. Planen var att Ringhals 5 och 6 skulle ersätta Ringhals 1 och 2 när dessa togs ur bruk år 2025-26.
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/

 21. Karl Erik R

  Visst är det märkligt?

  Inflationen – som inte påverkas av solen, månen, världshaven eller atmosfären, den har rusat iväg från under 2 % till någonstans nära 7 % på kort tid. Inflationen – som bara påverkas av människor, den har politiker och ekonomer inte lyckats styra och kontrollera.

  Klimatet – som till allra största delen påverkas av solen och världshaven, och kanske till el mycket liten del människor, den är samma politiker övertygade om att man kan styra genom att få människor att bara köra el-bil, sluta flyga och sluta äta kött.

  Visst är det märkligt?

 22. Adepten

  #21 Karl Erik R

  👍😎 Jag ser det så här. Vi människor är bara ett delsystem i jordens system. Det jorden reglerar i det stora, dvs klimat, CO2 och en massa annat, påverkar oss i det lilla, i form av penningmängd, skuld, inflation, våld och vänlighet som vi kan reglera efter behag😁

 23. UWB

  Det är tungt att vara MP’are nu. Här en riktig bredsida och i mina ögon, välskriven och kompetent, krönika av alltid lika duktiga Anna Dahlberg

  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dumpa-de-rodgrona-och-slapp-loss-karnkraften/

 24. UWB

  Så vad händer när verkligheten möter politikers visioner som bara fungerar i deras medvetanden. Säg inte att det här kan hända i Sverige

  Sri Lanka fick för sig att gödningsmedel baserat på fossila bränslen skulle förbjudas, liksom vissa bekämpningsmedel. Vi ser resultatet nu, missväxt, fattigdom, uppror mot ledarna, energipriser, landet i ekonomisk kris.

  Nederländerna vill minska kväveutsläppen och bönderna går ut i orkester en masse och får efterföljare i andra länder.

  När gör bönder, bageriarbetare, åkare, byggarbetare etc uppror i Sverige genom en jris orsakad av politiker som inte är förbered på att livet inte kan pågå utan störningar.

 25. Simon

  Mycket bra krönika av Anna Dahlberg. Miljöpartiet borde ställas till svars för vad man ställt till med. Även om vi nu förhoppningsvis blir av med de förvirrade galenpannorna i höstens val så kommer vi få leva länge med följderna av deras vanvettiga politik.

 26. Lars Cornell

  Det här tycker jag är intressant:
  https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dumpa-de-rodgrona-och-slapp-loss-karnkraften/

  Vill man att mer av vindkraftselen från Norrland ska kunna skickas söderut bör man välkomna mer planerbar energi i södra Sverige.

  – Om man bygger 1000 megawatt planerbar kraft i södra Sverige får man 500 megawatt extra på köpet genom att man möjliggör mer överföring norrifrån, förklarar Carl Berglöf som arbetar på Energiföretagen och figurerar i ”Elsystemkrisen”.

 27. Ivar Andersson

  Kan vi lita på sossarna när det gäller kärnkraft?
  I en votering i Europaparlamentet på onsdagen röstade Socialdemokraterna för att exkludera kärnkraft från EU:s system för att definiera hållbarhet. Hade de vunnit hade det omöjliggjort europeisk kärnkraft.

 28. Fredrik S

  Ivar Andersson #27

  Eftersom media inte verkar ta upp detta med vår regering (viss besvikelse i journalistklungan på Söder?) så får vi ju inte heller en chans att veta mer om vad de vill.

  Men det ingår väl i S koncept för politik numera, en stor röd vindflöjel.

 29. foliehatt

  Ivar Andersson, #27,
  nej det går inte att lita på S i energifrågan. Dels ses frågan inte som viktig och prioriterad internt (se bara på Lövéns U-sväng när han valdes till partiordförande) samt – ännu viktigare – så kommer de partier som S vill ha med i sängen vägra att ligga om kärnkraften inte utesluts. Sängvännerna har ju uppvisat mycket starka åsikter MOT planerbar elproduktion.

 30. Mario

  #25
  Visst är MP roten till det som skett. Men det är S som de verkligt ansvariga. De skall vara ”statsbärande”! Låt inte S komma undan. Var är oppositionen? Kom igen nu!
  Det är energifrågan som har potentialen att vara valvinnare. Sätt agendan!

 31. Håkan Bergman

  I morgon är det slut med rostat bröd till frullen för den här gången. Jag har lagt in ett löpande medelvärde för innevarande månad också. Svårt att tro att Sverige har semester, eller Norge jag antar att dom tar semester i Juli också.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 32. Thorleif

  Jag tycker Lennart Bengtsson borde berätta om HAARP och hur USAs Försvarsdepartement via ”hemliga” Darpa skryter om hur man kan styra vädret (och stoppa kärnvapenmissiler).

  Så vad händer egentligen? Hur mycket förstörelse är det som pågår? Och Bill Gates är förstås inblandad även här!

 33. Thorleif

  #31 Håkan B

  Uppskattar dina sidor. Lägg till Median till prisutvecklingen så får vi även ett mått som jämnar ut ett fåtal extremer.