Det något sura kommunalrådet om Sorseles val

SorseleKommunalråd

Den 20 mars var det en folkomröstning i Sorsele kommun.  62,5% av de röstberättigade hade röstat och resultatet blev ett nej för en utbyggnad av vindkraft så som Vattenfalls förslag såg ut. Det räknas som ett högt röstdeltagande så vi får hoppas att kommunalfullmäktige verkligen tar hänsyn till folkets vilja på nästa sammanträde som är den 25 april.

En som inte blev så särskilt glad över Sorselebornas val var Fd kommunalrådet och ordförande i Umeå, Lennart Holmlund. Han skrev ett blogginlägg där han ondgör sig över resultatet. Redan i rubriksättningen anger han tonen och sätter sig till doms över medborgarna i Sorsele kommun.

”Sorsele sa nej till fler jobb och bättre miljö”

Han menar att valresultat till största delen berodde på avundsjuka på de markägare som kan tjäna pengar på att ha vindkraftverk på sina ägor.

Det går att kommentera inlägget och det har flera personer gjort. Jonas Forsgren tillhör dem som lämnat en lång och utförlig kommentar där han försöker förklara vad det handlar om. Det finns många faktorer som spelar in menar Jonas, som att några fler jobb knappast är  i sikte och att det snarare finns risk för att arbeten inom exempelvis turistnäringen försvinner. Man åker inte till Sorsele för att lyssna eller se på vindkraftverk, man åker dit för att vara ute i en ostörd natur.

Lennart Holmlund verkar ha blivit en aning sur och skriver som svar att det handlar visst om avundsjuka för det har han hört flera säga. Han  vet minsann hur det egentligen är, så det så.

”Jag har känt att detta är en orsak. Jag vet att det är så.”

Eftersom han i sitt inlägg skriver att de som en majoritet av röstdeltagarna sägs vara avundsjuka på, och alltså själva orsaken till ett nej, är ”de personer som äger marken som dessutom är politiker”. Är det månne Lennart själv som han syftar på här?

Jag tycker att det är väldigt märkligt att en del personer har så starka skygglappar att de, istället för att acceptera folkets vilja, går till attack och gör allt för att smutskasta väljarna. Lennart Holmlund hävdar ju faktiskt att de är dumma som inte förstår att det kommer att bli massor med jobb med en vindkraftssatsning i kommunen. Struntar i miljön gör de också enligt honom. Allt för att de är något så lågt som avundsjuka.

Lennart kanske skulle ta och hoppa ner från sina höga hästar och låta rösterna tala för sig själv. Sorseleborna har förmodligen valt bort vindkraftssatsningen för att de inte vill ha den. Så enkelt kan det faktiskt vara. Tar man dessutom och funderar ett varv till så kan det också vara så att det skulle ha kunnat bli ett tydligare nej än vad det nu blev. Lennart Holmlund var ordförande i nästan 20 år i Umeå men också ordföranden i Sorsele kommun är för en utbyggnad. Det är trist när en person som har haft en maktposition försöker dumförklara dem som tycker annorlunda än honom.

Ja, Lennart är sur. Vi får hoppas att kommunfullmäktige inte låter sig påverkas av det.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Lennart Holmlund var kommunalråd i Umeå, inte i Sorsele. Han är känd för sina minst sagt kontroversiella uttalanden i alla möjliga och omöjliga sammanhang och betraktas av de flesta som en pajas. Det är okänt i hur många blåsväder han har varit. Senast gällde det ett uttalande om vad romer gör i skogen.

 2. Lasse

  Redan idag har vi så mycket vindkraft i vårt system att priserna påverkas av vinden. Blåser det så blir elen tokbillig. Eller rättare sagt så påverkas producenternas priser direkt. I en marknadsekonomi så är därför vindel olönsam, ju mer vind som kommer till desto sämre lönsamhet.
  Men jobben behövs och elen oxå-när det inte blåser.

 3. Staffan Algotson

  https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwis5t7_rOrLAhVEkSwKHT9oCvsQFggsMAM&url=http%3A%2F%2Fnorran.se%2Fnyheter%2Fi-mandags-kom-besked-innan-maj-nasta-ar-ska-sorseleborna-ha-fatt-folkomrosta-om-vindkraft-494979&usg=AFQjCNEWPO8t0456dsYJHrS0Sh8CCSYLXg

  Oppositionsrådet Roland Wermelin (C), och kommunalrådet Kjell Öjerud (V) har egna ekonomiska intressen i de områden där vindkraftverken planeras.

 4. Greger

  #1
  Att Lennart Holmlund ”av de flesta” skulle vara betraktad som en pajas är helt fel. Han har bara sagt vad många tycker och det har visat sig att han i de flesta fall ha fått rätt. Han var under många år en, visserligen omstridd, men ytterst kompetent kommunalrådsordförande i Umeå, där han även haft andra tunga uppdrag. Fast PK har han ju aldrig varit.

 5. Peter F

  När vindkraft byggs är frågan vilka jobb som genereras på orten ? Tillverkning av verken sker på annan ort. Transporten görs via fartyg till närmaste hamn varifrån de transporteras av särskilda fraktare från annan ort. Montering sker av tillresta specialister. Underhåll och reparationer av verken sköts likaså av tillresta specialister.

  Möjliga jobb på orten då ? Skogsavverkning, väggbygge och vinterplogning. Under byggtiden lär väl ortens butiker, hotell och restauranger märka ett uppsving, men sedan ? Berörda markägare får klirr i kassan vilket marginellt kan gynna orten.

  Snacket om arbetstillfällen är minst sagt ihåligt.

 6. Peter F
  Tack, jag hade missat i vilken kommun han var verksam. Har omformulerat mitt inlägg nu.

 7. Salasso

  http://www.allehanda.se/opinion/insandare/den-nya-karnkraftstekniken-kommer-helt-forandra-forutsattningarna

 8. Sigvard Eriksson

  Halvt OT:
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.3042575-man-kan-inte-bara-skylla-pa-kolet

 9. Lasse

  #8
  Artikeln som replikeras är skriven av Svensk vindenergi-som försöker koppla ihop låg lönsamhet på förnybar vindkraft med lågt kolpris.
  Är det inte väldigt låg nivå på den analysen?
  Vind har ett problem som ökar ju fler vindkraftverk som kopplas in.

  Fast man kan ju skriva vad man vill i tidningar nuförtiden-en helsida om låg istäckning i Arktis under vintern i SVD idag tex. Där texten vill få oss att tro att det är en direkt koppling mellan isläget och höjd temperatur där den senare är orsaken till den förra. Fast jag vill hävda att det är precis tvärt om!
  Värmen kommer från havet som är öppet. Klimatförändring som kan kopplas till strömmarna! Det är för väl att det ligger en periodicitet bakom!

 10. Sigge

  Kommunalrådet i Sorsele heter Kjell Öjeryd.

  Här är han syn på resultatet av folkomröstningen.

  2005 personer var röstberättigade
  751 personer röstade inte
  641 röstade nej
  581 röstade ja
  30 röstade blankt
  2 röster var ogiltiga

  Sorsele Kommun är Sveriges näst minsta gällande befolkning och kommunen har en snabb befolkningsminskning vilket gör att den troligen kommer att vara Sveriges minsta kommun om några år. Största näring har med skog och träindustri att göra och det är rationaliseringarna i dessa som gjort att befolkningen minskar snabbt.

 11. Sigge

  Glömde länken till vad Kjell Öjeryd ansåg om vindkraften.

  http://www.vk.se/1674242/nej-till-vindkraft-kan-paverka-kommunen

 12. Olav Gjelten

  Politikerna i Sverige har bestämt att folkomröstningar endast är rådgivande.
  Politikerna är alltså domare och avgör om folkomröstningsresultatet skall godkännas eller inte.

  Borde vi inte mer än något annat ha en folkomröstning om vilken makt politikerna ska få ha?
  .

 13. Salasso

  Vattenfall får lov att backa !http://news.vattenfall.com/sv/article/nej-till-ny-vindkraft-i-sorsele

 14. Björn

  Det är naturligt att man inte vill ha naturförstörande elteknik som vindkraft. Vindkraften är helt onödig vid sidan av den stabila leveransen som vi får från vatten- och kärnkraft. Den som tror att vi måste ha vindkraften för att rädda världen, har inte förstått någonting eller så är det frågan om tomtar på loftet. Om man följer SVK-kontrollrummet, så förstår man hur ryckig leveransen från vindkraften är. Denna intermittens är förödande för ett stabilt högspänningsnät och är inte värdigt ett högteknologiskt land som vårt.

  http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/

 15. Salasso

  Om detta stämmer så har Kina kastat in handduken vad gäller vindkraft!
  https://stream.org/china-stops-building-wind-turbines-energy-wasted/

 16. Ingemar Nordin

  Tydligen så behöver Sorsele kommun något annat än att satsa på Ebberöds bank för att fixa jobb. Vad säg om guidade skoterresor på vintern och laxfiske och björnjakt på sommaren (allt inklusive snusprillor)? 🙂

 17. Peter F

  #15 Ingemar N

  Det är just det de gör och har gjort länge. Jag har tillbringat fiskevecka där i 25 år. Där finns allt för den som gillar natur. Vindkraft tillför inget. Problemet sägs ibland vara att Du knappt får pissa i skogen för alla reservatsregler.

 18. Tudor

  Kina slutar bygga ut vindkraften.

  ”electricity was wasted, causing serious damage to the countrys electrical grid.”

  http://dailycaller.com/2016/03/29/china-stops-building-wind-turbines-because-most-of-the-energy-is-wasted/

 19. Thomas.

  Sorsele borna har fattat, och rätt beslut. Politiker bör nog ta intryck av folkets vilja. Inte blir det fler jobb av vindkraft. För ett fåtal möjligen men efteråt då, nada. Att vk är bra för miljön är en myt när utsläpp under uppbyggnad ställs mot produktion och livslängd ca 20 år. Och vart femte vkv är för överföringsförlust. En del kan ev bli motorbroms för den stabilitet i nätet, som andra tagit upp här.

 20. Sigge

  #15 Salasso
  #17 Tudor

  De flesta nyhetssajter skriver annorlunda om vindkraftsutbyggnaden i Kina än det Ni länkar till.
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-21/china-plans-22-boost-for-wind-power-capacity-after-record-2015

  Vi får väl se om ett år vilken av länkarna som är rätt.

  Jag tror att artiklarna som Ni hänvisar till bygger på några missförstånd om kraftläget i Kina. Det ena gäller vindkraftsutbyggnaden där ökningstakten i utbyggnaden kommer inte att öka utan vara på samma nivå som förra året, där någon kan ha tolkat det som att det inte kommer att vara någon vindkraftsutbyggnad alls. Det andra är att det finns svagheter i elnätet i Kina som gör att i vissa städer och ibland regioner så är det nattetid ett överskott på el. Det gäller inte bara vindkraft utan även kärnkraft. Kinas elförbrukning ökar ganska mycket varje år och utbyggnaden av elnätet har inte riktigt hängt med och det är väl främst där nya kärnkraftverk ersatt gamla kolkraftverk som problemen har diskuterats.

 21. Kurt Persson

  #14 Björn
  Tack för den länken! Imponerande att se att Vindkraften nu på morgonen producerar 12,7 % av Sveriges el.

 22. Christopher E

  #21 Kurt Persson

  Och Danmark som är ett av de vindkraftstätaste länderna i världen tvingas i skrivande stund importera 1665 MW… trots att

  I Sverige tuggar vattenkraft och kärnkraft på och vi exporterar. Hade inte varit fallet med mer vindkraft.

  Sedan förstår jag inte vad som är ”imponerande” med vindkraftens andel av svensk produktion. Den utbyggnad som gjort detta möjligt har skett till priset av en miljöförstöring av svensk natur oöverträffad i landets historia och med astronomiska subventioner betalda i slutänden av hushållen.

  Mer imponerande är väl att kärnkraften, den mest miljövänliga produktionen, ligger på 34% trots flera nedlagda verk och politisk förföljelse i form av ständigt höjda straffskatter mm.

 23. Björn

  Kurt Persson [21]; Ja, den länken är mycket informativ. När elkraften behövs som mest under vintern, då är leveransen från vindkraften nere i några procent av total effekt. Det är ju stolligt att ha en energikälla som inte levererar när den behövs och levererar när den inte behövs. Vi kan inte i ett högteknologiskt och rationellt land som vårt ha en omvänd ordning där baskraften utgör reglerkraft till vindkraften. Vatten och kärnkraft är den stabila grunden för vår elförsörjning och runt denna kan vi ha diverse elleverantörer som kopplas in när de behövs. Men vind- och solkraft är så intermittent, att den inte kan utgöra effektreserv. Varför skall vi då överhuvudtaget satsa pengar på dessa förfulande och onödiga elgeneratorer?

 24. Salasso

  http://www.world-nuclear-news.org/NN-Fourth-Ningde-unit-connected-to-grid-3103164.html

  Kina storsatsar på nuclear-power, utsläppsfritt och effektivt! Vindkraft är ”out of fashion”!!!

 25. Gunnar Strandell

  Salasso #24
  Sedan 1960-talet har kärnkraft tekniskt varit ett etablerat alternativ för att klar jordens ELFÖRSÖRJNING under 500-1000 år in i framtiden.

  Men det finns problem, som alla bygger på människans förmåga att hantera en gudagåva och här finns ingen entydig lösning. Det enda vi vet är att religion inte klarar skivan, det finns beskrivet i praktiskt alla religiösa skrifter och om man kollar resultatet hittills. Klimathotets förespråkare kommer knappast ha större framgång och de erbjuder inte ens någon väg som leder framåt för alla som vill ha det bättre.

  Det leder mig till att rygga tillbaka närhelst jag ser dogma styra över förnuft. I västvärlden idag ligger fosterställning i väntan på att det ska vända nära till hands.

 26. Sigge

  #24 Salasso

  Att Kina storsatsar på kärnkraft är bra. De satsar även en hel del på vindkraft och planerna är för de närmaste åren att lika mycket vindkraft som installerades 2015 skall installeras varje år fram till 2020. En sak som ofta glöms när energiläget i Kina diskuteras är att utbyggnaden av vattenkraft är större än både kärnkraftsutbyggnaden och vindkraftsutbyggnaden.

  Om man tittar framåt så är Kinas planer på att de närmaste 5 åren skall produktionen öka från kärnkraft med 30 TWh/år, från vindkraft med 40 TWh/år, från vattenkraft med 60 TWh/år och från förnyelsebara energikällor i övrigt med 10 TWh/år. 2020 beräknas 1/3-del av elproduktionen i Kina komma från kärnkraft och förnyelsebara energikällor. Nu väntas inte elförbrukningen öka lika mycket de närmaste 5 åren som de gjort de senaste 5 åren. Det finns väl anledning till att vara lite skeptisk till kinesiska prognoser med tanke på hur fel de var de som gjordes för 10 år sedan.

  När det gäller investeringar i fossila kraftverk så kommer fortsatt nya kolkraftverk att byggas som har verkningsgrader på över 40 % att byggas för att ersätta äldre anläggningar med med verkningsgrader på runt 30 %. Det kommer också att byggas en del gaskraftverk i större städer där man vill lägga ner gamla koleldade kraftverk för att få bättre luft. Elnätet i Kina har inte hunnit byggas ut i takt med den ökade användningen av el. I norra Kina så byggs det fjärrvärme och kraftvärmeverk för att bättre utnyttja bränslet.

 27. Salasso

  Gammelskogar i Norrland avverkas i en rasande takt för att ge plats för värdelös vindkraft. Skulle vi inte värna om den biologiska mångfalden? Vindkraften förstör livsmiljöer för människor, fåglar och djur!
  http://www.dalademokraten.se/opinion/debatt/debatt-vindkraftsanlaggningar-hotar-tjaderns-framtid