Det knottrar sig

pizza med larver

 

Ni har väl inte missat de senaste dagarnas stora snackis, knottfällan. Man ska tydligen lägga kolet i en vanlig klotgrill i en cirkel. Sedan ska man tända på i ena änden, smörja in locket i olja och lägga på det på grillen. Enligt knottforskaren Darius Strasevicius är fällan så effektiv eftersom den brinnande kolen släpper ut koldioxid som lockar till sig knotten som sedan fastnar i oljan. Han menar att det går utmärkt att äta dem sedan.

”– Absolut, insekter går bra att äta om man vill. Det är bara i våra huvuden som vi tror att kött måste se ut på ett visst sätt.”

Thomas Sjögren, som vann Årets kock 2015 har ännu inte något smaskigt recept på knott att dela med sig av men det kommer kanske i framtiden.

”– Däremot är det en hållbarhetsfråga som man pratar om, att äta mer insekter. Men vi är inte riktigt där än. Det kan säkert ätas inom ett par år, i stället för att slakta en massa kossor, säger Thomas Sjögren.”

Pizzan på bilden här ovan är ett exempel på ett lite annorlunda recept men då med larver. De är lite svåra att se men jag har ringat in ett par av dem. De ”smarriga” recepten har tagits fram av ekokocken Carola Magnusson och återfinns på Stockholm stads hemsida i klimatkokboken ”Det smarta köket”.

Min hud knottrar sig av välbehag när jag läser om sådana här larvigheter. Fortsätter de så här kommer klimatfrågan att självdö.

PS För en mer nyanserad bild av svensk köttproduktion rekommenderar jag artikeln ”Svensk kött- och mjölkproduktion smart för både människa och miljö” av Peter Borring, lantbrukare och ordförande för LRF i Östergötland.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats G

  Själv tror jag mer på det här med att odla kött än insekter i sådant fall. hmm, hur skall jag uttrycka mig. När man ger dessa påhitte-människorna luft under vingarna kan vilka tokigheter som helst dyka upp. Det gäller att skaka på dem lite då annars flyger de iväg som Ikaros. Upp som en sol ned som pannkaka.

  Hörde ett reportage om norska oljefonden. Det skulle ändra sina investeringsregler så de kan investera i utländsk infrastruktur.

  Reportern fråga. Skall ni investera i en svensk snabbtågjärnväg då?

  Norrmannen svarade ungefär så här. Skulle inte tro det.

  Hallå reportern. Lyssna på namnet. Investeringsfond. Tanken är att man skall få pengar tillbaka.

  Fö ang snabbtåg så kan det ju vara en bra idé att de lär sig underhålla den befintliga rälsen först innan man ger sig på snabbtåg. Man vill ju inte flyga av rälsen i 500 knyck.

 2. Slabadang

  Klimathotet elleallergi och knottfabriker, ja va faaan Åsa Romson med följe tror på vad som helst!

 3. Mats G

  Men det är mycket som händer politiskt just nu. SD nya rekordsiffror. KD-Bush kallar jihadisterna för landsförrädare. Pela:s minnesfond attackerar V för hyckleri i jämställdhetsfråga, Gäller endast jämlikhet för Svenska Kvinnor? Absolut JA. Försökt lyfta denna fråga i många, många år.

  Vad är det som händer. Kan det vara så att PK-målninge håller på att krackelera. Jag tycker allt det här är klara tecken på det. Verkligheten går inte att trycka tillbaka längre.

 4. pekke

  Det här med insekter i maten, det brukar ju slås upp stort i media om nån råkat få med nån insekt i en matvara, det är väl bara att käka på om det är så nyttigt. 😉

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18114068.ab

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11656245.ab

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/786906-elever-hittade-larver-i-skolmaten

  Mats G. Vore ännu bättre om de såg till att det var dubbelspår överallt där gods- och persontrafiken är hög.

 5. pekke

  God poäng där! 😀

 6. Håkan Bergman

  pekke #4
  ”Mats G. Vore ännu bättre om de såg till att det var dubbelspår överallt där gods- och persontrafiken är hög.”
  Eller varför inte eliminera bron över Göta Kanal i Töreboda. Igår var det förseningar på upp till 325 minuter på Västra Stambanan p.g.a. brofel.

 7. Sören Fogdenius

  ”-Hovmästarn, det är INGEN fluga i min soppa”…. 😉

 8. Björn

  Dumheterna förskräcker. Skall vi börja äta insekter för att minska emissionen av CO2? Skall vi också bli kannibaler för att slippa fisande köttdjur?

 9. Bengt Abelsson

  Där man äter kräftor, surströmming och/eller sniglar ska man nog inte peka finger åt andras matvanor – eller vara alltför snabb att säga vad som är ätbart eller ej, men nog blir det många knott innan mättnadskänslan kommer.

  PS – vad heter knott på enelska? knappast knot, eller?

 10. Thomas P

  Är det egentligen konstigare att äta insekter än blötdjur som musslor och bläckfisk, eller för den delen kräftor? Globalt sätt är det i alla fall inte direkt ovanligt.

 11. Thomas P

  Det handlar om en propagandavåg där man menar att vi ”måste” äta ex larver för klimatets skull oavsett vad man själv vill eller inte. Men om du så gärna vill äta larver så får du gärna min portion så kan jag ta dina musslor. 😀

 12. pekke

  Nåt jag undrar över är hur stora mängder insekter det behövs för att ersätta vanlig animaliska matvaror, som t.e.x. en vanlig falukorvsring.
  Det är ju inte bara att gå ut och plocka alla dessa insekter, de måste födas upp, hur mycket energi och foder kommer det gå åt till det ?
  Många fjärilslarver och andra lövätande larver slukar enorma mängder innan de går in i puppstadiet.
  Beroende på insektsart så har de olika krav på föda, miljö, klimat, m.m.

  Som vanligt har jag inte nånstans sett nån beräkning på kostnader för ovanstående.

  Har faktiskt sett en beräkning på att det behövs 70 gräshoppor för att ersätta proteinet i ett hönsägg, om det var små svenska gräshoppor eller de större i varmare länder stod det inte något om.

 13. Bengt Abelsson

  Grejen är väl att vissa (djur)arter omvandlar växtlighet till för människan ätbart – exempelvis äter älgen tall, sälg och rönn och producerar prima kött. Det getter äter duger knappast till människor. Om insekter är effektivare eller inte är oklart, men det kanske är en form av flagellantinism. Ät insekter, det är äckligt men ger klimatångestlindring.

  Flagellanter piskade sig själva under digerdöden – för att slippa sjukdomen. Man visste inte bättre, då heller.

 14. Christopher E

  #10 Thomas P

  Du har faktiskt rätt i detta, det är ingen skillnad på ett biologiskt plan, även om jag ändå misstänker att ishavsräkor och pilgrimsmusslor är godare än tvestjärtar och ligustersvärmare. Och ekonomin är troligen som pekke förmodar katastrofal, vilket för all del inte stoppar klimatlobbyn normalt.

  Det är dock starka kulturella känslor inblandade, som man inte rår på i första laget. Lena har naturligtvis helt rätt i att om klimat- och miljöfalangen vill driva detta som mål (måltid…), är det garanterat ett självmordsprojekt för vilka övriga mål de nu vill uppnå. Lycka till.

  Annars kan vi ju konstatera att det finns andra sätt öka effektiviteten i proteinförsörjningen. Sverige har bortåt 800 000 hundar och 1 160 000 katter, de flesta uppfödda med högvärdigt foder. Om vi lade dem på tallriken istället för att bara kremera/gräva ner… och det är ju inte konstigare än att äta kyckling eller gris… eller? 😉

  Själv har jag i alla fall ätit myror i Australien (levande, man biter av bakkroppen) efter tips från aborigindiet. Nej, inte honungsmyrorna, utan citronsmakande gröna myror var det. I min hustrus hemland äter de getinglarver.

 15. Ingvar

  >Min hud knottrar sig av välbehag när jag läser om sådana här larvigheter. Fortsätter de så här
  >kommer klimatfrågan att självdö.

  Lena!
  LOL! Vilken fullträff!!!!

  Och jag håller med. Sånt här borde spridas. Alla vi klimathotsskeptiker borde hjälpas åt att sprida dessa galenskaper så att Svenne och Lisa ser vilka djäkla gökar de är

 16. Bim

  Lena Krantz # 11
  De gröna kan ju äta myggor och blodiglar och föda upp dom på sig själva.
  Ett illgrönt nollsummespel. 😀

 17. Mats G

  14
  Christopher E
  ” finns andra sätt öka effektiviteten i proteinförsörjningen.”

  ….eller getter. Tydligen går massa getkött till spillo efter man har brukat dem för att framställa getost.

  Hur blev det med travhästarna. Äter man dem nu för tiden?

  De hade nyligen en hundfestival i Kina. Och det är inte som det låter. Inget för hundälskare att besöka. Eller Nja, det beror på hur man menar. En del tyckte det var gott tydligen.

 18. Thomas P

  Christopher #14 ” jag ändå misstänker att ishavsräkor och pilgrimsmusslor är godare än tvestjärtar och ligustersvärmare”

  Nu finns det tur nog gott om insektsarter att välja på så du behöver inte ta just de två. Här finns lite mer info om insekter som äts på olika håll i världen:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Entomophagy

  Sen är klart att vi alla äter insekter som del av vår vanliga kost. Det går inte att undvika att få med rester i mjöl, grönsaker etc. Det kan rentav vara en anledning till att veganer klarar sig bra.

 19. Peter F

  Min dotter med man ska adoptera från Sydostasien. De ska färdigställa ett fotoalbum visande deras hem
  m m. De fick stränga order om att inte visa foton på eventuella husdjur som katter och hundar eftersom våra keldjur hör hemma i grytorna därnere. – Även om mygg, broms och knott äter av mig så vägrar jag äta dem och alla andra insekter. Idéen är ju grotesk. Låt insekter, maskar m fl sköta sitt i naturen där de behövs som bäst.

 20. bom

  #9 Heter ”gnat”

 21. Ingvar

  Thomas P
  >Sen är klart att vi alla äter insekter som del av vår vanliga kost. Det går inte att undvika att få med rester
  >i mjöl, grönsaker etc. Det kan rentav vara en anledning till att veganer klarar sig bra.

  Den va ju kul.
  🙂

 22. Micke S

  Kan man äta kräftor är väl insekter generellt inget större problem. Lite lagom med chilli bara. Och vad är det för fel med hund? Kött som kött. Kobra är lite väl segt men apa smakar allt annat än dito. Bör dock undvikas eftersom en viss virusrisk kan föreligga. Smaklig måltid.

 23. Vad mig anbelangar så får folk hysa väldigt olika uppfattningar om vad som är nyttigt och/eller gott eller moraliskt att äta. Eller göra det av ideologiska eller religiösa skäl. Så länge de inte vill tvinga eller pådyvla sina idéer på andra (vilket tyvärr väldigt många av de mer stolliga typerna i samhällsdebatten städnigt drömmer om att få göra).

  Vad jag reagerade på här var inte de fåniga sk ’klimatsmarta’ valen som tycks vara populära att göra listor över i kvällspress etc. Detta är bara den sortens stolligheter som kan förväntas när folk har det bra på det hela taget och då får möjligheter att flumma iväg till ngt eget Underlandet för att där finna saker att förverkliga sina villfarelser eller söka ngt eget meningfullt att engagera sig i …

  Nej, vad som irriterar mig mer då är att Stockholm Stad lägger resurser på dylika fånigheter (även om just denna kostnad kanske inte är så skyhög). Här finns alltså skattebetalat folk som jobbar med den här sortens trams som inte har det allra minsta värde eller möter ngt behov, speciellt inte för Stockholms skattebetalare.

  Letar man vidare på hemsidan finner man följande motivering:

  Varför tar kommunen fram en klimatkokbok?
  Svar
  Att begränsa klimatförändringarna är en prioriterad fråga för Stockholms stad. Matkonsumtionen står för en tredjedel (33 procent) av svenskarnas utsläpp av växthusgaser enligt Naturvårdsverket. Genom enkla och medvetna val skulle medelsvenskens utsläpp kunna halveras, enligt en rapport av Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket.

  En viktig del av stadens klimatarbete är att ge råd och stöd så att stockholmarna kan agera mer klimatsmart i sin vardag. Med klimatsmarta recept och tips hoppas vi kunna ge konkreta verktyg och inspirera stockholmarna att prova en mer klimatvänlig kost. Det är ett viktigt steg mot en klimatsmart stad.

  Sug på den: ”Att begränsa klimatförändringarna är en prioriterad fråga för Stockholms stad”!

  Även motiveringen för insektsätande är läsvärd. Som sagt: ’klimathotet’ är nog ett av våra allra största hot mot miljön idag. Det är sådan dårskap man får när politikerna skall ’satsa på klimatet’ …

 24. Det går inte att undvika att få myggor i potatismoset när man fjällvandrar heller. Man får se dem som en slags krydda. 😀

 25. Kenneth Mikaelsson

  Tacka vetja paltbrö me fläsk…

  Ska man kolla in nått att utforska så kolla in vad man kan laga på tång och de olika sjögräsen..

  de varianter jag testat har både varit mättande och gott..

 26. John Silver

  Inte mycket kött på en knott.
  Kannibalism nästa, long pig heter det visst.

 27. Håkan Bergman

  Lena #24
  Det är proteinberikat mos.
  Nu finns det ju folk som tror att insamling av matavfall från hushållen är lönsamt och ”klimatsmart”. Dom har som vanligt inte räknat på det där. Här hemma hos mig kan jag garantera att det inte skulle ge mycket, men visst slängs det på tok för mycket mat rent allmänt. Nu finns det nåt som heter hushållning, en gammal och beprövad gren av ekonomin. En utbildad köksmästare är mera av en ekonom som kan laga mat, än av en kock som kan lite om ekonomi. Så vore det inte bättre att lära folk hushållning, där finns rejält med utrymme för förbättringar, bra för den egna ekonomin är det också. Och skippa för allt i världen färdiglagat och halvfabrikat så långt möjligt, alltså även färdiglagad knott om det är sån mat som föredras. Hemlagat ska det vara, även om det är myror på tallriken.

 28. Christopher E

  #17 Mats G

  jo, jag hörde om oönskade getter från mjölkproduktion på radio nyligen. Det är inget fel alls på getkött, även det äter jag i hustruns hemland, men det ska lagas så den starka lukten inte blir kvar. Hennes släkt tillhör kshatriya-kasten (härskare, krigare) som tillber Kali, där getoffer ingår. Och de äts givetvis efteråt. Getterna alltså, inte släkten…

  Travhästar tror jag bestämt man äter. Jag köper själv hästkött på Willys här hemma, och det lär inte komma från dedikerade hästköttsfarmer, om sådana ens finns?

  Läste om hundfestivalen i Kina också. Trodde först det skulle handla om någon stor utställning och undrade varför man klagar på det, men tji fick jag. 🙂

 29. Daniel Wiklund

  Jag plockar dom bär som finns här uppe i Norrbotten, men när jag plockar hjortron så har jag aldrig med mig fika, vid fikat får man sällskap av otaliga mängder mygg, knott, svedan, flugor och bromsar. Se där en ide för dom som tycker att vi ska äta insekter, ut i hjortronskogen. Normalt sett så får fjällvandrarna också sällskap av otaliga mängder insekter, främst mygg. Men i år har ju påven sett till att den globala uppvärmningen stannat av i fjällvärlden, så vandrarna får klara sig utan den ”klimatsmarta” maten.

 30. Skogsmannen

  Kanske borde fundera på en effektiv uppsamlingsanordning från flugfångaren i stallet. Borde kunna användas som krydda på den vegetariska hamburgaren. Eller varför inte koka gröt på dom.

  Allting går ju att sälja med mördande reklam. 🙂

  Ska nog skjuta svalorna i stallet också, man vill ju inte ha konkurrens.

  PS för känsliga läsare. Det där sista kommer aldrig att ske. 🙂 DS.

 31. Tudor

  Prova en Bug Burger!

  http://www.bugburger.se/

 32. Tudor

  Herregud!
  ”Den rostade larven var mer bitvänlig och enklare att äta rakt av.”

  Men visst, det står ju var och en fritt att äta vad man vill. Själv skulle jag helt enkelt inte kunna förmå mig att äta ex pizzan på bilden.

 33. Sören G

  En gång råkade jag beställa trast i Paris. Hade inte kollat i lexikonet.

 34. tty

  I princip är ju allt från djurriket ätligt om det kniper. De undantag som finns är så sällsynta att de är kuriositeter, typ pilgiftsgrodor, pitohuier, blåsfiskar och isbjörnslever. I växtriket är det tvärtom, där är det mesta definitivt inte hälsosamt att äta för människor (undrar varför veganer aldrig tycks reflektera över detta faktum?).
  När det gäller djurriket bör man dock vara försiktig med nära släktingar p g a smittorisken. Kannibalism är riskabelt, liksom människoapor och i viss mån alla primater. Även grisar, som liknar oss förvånansvärt mycket fysiologiskt bör man vara litet försiktig med och se till att steka/koka ordentligt. Råbiff är tämligen riskfritt men däremot inte råfläsk.
  Själv håller jag mig i stort sett till vertebrater. Jag hade en gång ett lysande tillfälle att testa gräshoppor när jag körde in i en vandringsgräshoppsvärm uppåt Lake Eyre, och fick stanna med några mils mellanrum och skrapa bort det värsta från vindruta och kylare. Lukten av de halvgrillade gräshopporna från kylaren var dock inte särskilt aptitlig.
  Förvisso varierar uppfattningen om vad som är ätbart en hel del i olika länder. Kräftor som mat har jag t ex bara råkat på i Sverige, Frankrike, sydstaterna i USA och på Madagaskar. Jag minns också en gång när jag bodde på en liten lodge i Anderna och kocken kom in under frukosten och talade om att vi skulle få något riktigt gott till middag, för han hade fått tag på ett bältdjur. Han hade rätt, det var gott, men mina bekanta i USA höll på att smälla av när jag berättade det. För dem var det tydligen fullt jämförbart med att äta råttor (fast både capybara, agouti och marsvin, som alla tre är gnagare, är goda, betydligt bättre än t ex kanin).

 35. Kenneth Mikaelsson

  Kan rekommendera ekorstuvning riktigt smaskens…. nu tyvärr sk skyddad art.. eu fjask som vanligt..

 36. Ingvar

  OT
  Håller UK på att vakna upp??
  http://wattsupwiththat.com/2015/07/09/uk-government-slashes-renewables-incentives/

 37. DV

  Äsch,
  så mycket snack om föda. som invandrad här i landet tycker jag att surströmming är bäst!
  För övrigt tackar jag för en jättebra blogg!!!

 38. DV

  #34 tty
  Nu blev jag nyfiken, kanske lat att inte googla, men vad är det som är farligt med isbjörnslever?
  MVH

 39. Slabadang

  Ingvar!

  Ta fram popcornen och luta dig tillbaka! 🙂

  Jag ligger back så det skriker om det på Vestas kursuppgång, men det måste finnas ett slut på idioter på marknaden och jag backar på med ännu större positioner för varje tia den stigit och kommer sedan avnjuta kraschen som kommer sällan har ”sälj” blinkat då tydligt om en aktie. Vem fasen är det som köper??

  http://www.theguardian.com/business/2015/jul/09/green-energy-sector-attacks-budget-climate-change-levy

 40. tty

  DV #38

  Den innehåller så mycket vitamin A att man drabbas av hypervitaminos vilket är ett allvarligt förgiftningstillstånd.
  Däremot är det ofarligt att äta stora mängder karotenoider, som omvandlas till vitamin A i kroppen, eftersom kroppen inte producerar mer vitamin A än som behövs. Det värsta som kan hända är att huden orangefärgas, så morötter är ofarliga även i stora doser.

 41. Ingvar

  Slabadang #39
  Köper?
  Ja det kan man fråga sig!!!

 42. Ingvar

  tty #40
  För ett antal år sedan läste jag faktiskt om en person som fått skrumplever. Han drack väldigt mycket morotsjuice.

 43. Slabadang

  I frihetens land väster om Norra Nordkorea!

  http://www.civita.no/publikasjon/nr-14-2015-lenr-en-ny-billig-og-forurensningsfri-energi

 44. Peter Stilbs

  C-vitamin (askorbinsyra) kan också intas oralt i stora mängder – och har experimentellt också använts intravenöst för desperat cancerbehandling i sent stadium (fungerade inte i det fall jag känner till).

  Elvis Presley sägs f.ö. ha varit förtjust i ekorrmackor – en vanlig rätt i amerikanska södern

 45. tty

  Ingvar #42

  Man kan få skrumplever av att äta absurt mycket av många olika saker. Leverns detoxifieringsförmåga är inte obegränsad.
  Själv rättar jag mig efter hurdana tänder jag blivit utrustad med, och är alltså allätare. Vet du förresten att griständer och människotänder är så lika att t o m osteologer ibland tagit fel?

 46. Mats G

  39
  Slabadang
  ”Vem fasen är det som köper??”

  Det sägs att det föds en ny idiot per minut. Och det skall vi vara glada för. Hur skulle vi annars tjäna våra pengar. (var det för cyniskt?)

 47. Ulf L

  Dessutom är ekonomin inte ett nollsummespel. Man blir inte rik på att lura idioter. Man blir rik på att samarbeta med smarta människor.

 48. J-O

  Världen är säkert fylld av okända delikatesser men vill nog välja själv vad jag äter. OK, av nöd tvungen kan jag nog pressa ned ett och annat som jag nogsamt skulle rata annars.

  Ni som gillar insekter och annat ”mysko” skall givetvis ge er hän och njuta av naturens frukter. Ni också fresta mig allt ni kan ( vem vet jag kanske fallar för det) men anföra hot om klimat ,svält och elände eller försöka tvinga på mig era ”bisarra” tångstankar – där går en gräns som ni bara inte passerar.

  Om nu vegetarianer/veganer påtvingar oss köttfria dagar är det väl på plats att vi viker veckodagar åt ren konsumtion av kött ? Men där tror jag att man inte får så stor förståelse.

  I övrigt finns här stora likheter med andra fenomen och förmodligen samma människor bakom.
  Veganer ,klimatalarmister, miljöaktivister, kommunister – övriga -ister har en förkärlek att vilja påtvinga
  andra sin världsuppfattning.

  Ät ni maskar så blir det mer och billigare oxfilé över åt mig 🙂

 49. Mats G

  47
  Ulf L

  ”Man blir inte rik på att lura idioter. Man blir rik på att samarbeta med smarta människor.”

  Om man tänker efter lite så är det här exakt samma sak.

 50. Mats G

  47
  Ulf L

  ”Dessutom är ekonomin inte ett nollsummespel.”

  Det är rätt. Vi skapar nyvärde när vi tar upp malm ur marken eller sågar ned ett träd. Sedan skapas mervärden genom att göra blöjor.

  Men man kan faktiskt säga att aktiemarknaden är det. Om du tjänar x antal kronor på en aktieaffär så är det någon någon dag som kommer förlora exakt lika mycket.

  Lite tillspetsat det sista kanske men i princip.

 51. Thomas P

  Ulf #47 ” Man blir inte rik på att lura idioter. ”

  Folk som driver lotterier eller kasinon ber att få inkomma med avvikande uppfattning.

  Mats #50 ” Vi skapar nyvärde när vi tar upp malm ur marken eller sågar ned ett träd.”

  Men skapar vi nyvärde om vi med stor möda bryter guldmalm, utvinner guldet och sedan låser in det i ett kassavalv? Man kunde spara en hel del resurser om man lät guldet ligga kvar i backen.

 52. Mats G

  51
  Thomas P
  ”utvinner guldet och sedan låser in det i ett kassavalv?”

  Det finns ett frågetecken inblandat så är det meningen att jag skall förklara för dig hur det fungerar?
  okej då.

  Nyvärdet är guldet korrekt. Sedan låser man in det det. korrekt. Men det slutar inte där. Mervärdet är att man skapade en guldfot. Förr i tiden kunde det inte finnas mer pengar i samhället än det som man hade som guldfot. Nu är det borta och guldet ligger väl där mer av tradition eller om allt skulle bryta ihop för då har guld ett reelt värde.

 53. Mats G

  #52

  Mervärdet ligger i allt som man kunde göra för pengarna. Låna ut eller investera osv….

 54. Thomas P

  Mats G #52 Med guldmyntfot var allt man åstadkom genom att gräva upp en massa guld mer inflation. Man fick inte något mervärde. Folk kunde inte äta mer eller bättra, bygga större hus etc bara för att man fick mer guld. Det var dåtidens version till att trycka mer sedlar, bara dyrare.

 55. Mats G

  54
  Thomas P

  Sant, men inflation i lagom mängd är bra för ekonomin. Det innebär att folk fortsätter handla.

  ”Det var dåtidens version till att trycka mer sedlar, bara dyrare.”
  Sant. Människan har blivit klurigare med tiden. Precis som det skall vara.

 56. Mats G

  Thomas har faktiskt en poäng:

  Om man inte lägger stora resurser på både kvinnlig och manlig fåfänga och allehanda attribut som folk egentligen inte behöver, skulle dessa resurser istället kunna användas till sånt som är bra för samhället och därmed alla.

  Titta bara på sådana länder där kvinnor inte drömmer om guldsmycken och diamanter, och lägger stora resurser på smink och mode, där männen inte önskar sig en häftigare och ständigt nya bil, ja tom där samhället ser till att där finns en rustik bilmodell som står sig över åren, och hur som helst behöver ju de flesta ingen bil …

  I dessa länder har man kunnat lägga resurserna på annat, tex stora monument över den vise ledaren, och då kommer dom ju alla tillgodo … Eller hur!?

  😉

 57. Ulf L

  Thomas P
  😉
  Mats G
  Aktiemarknaden är inte ett nollsummespel. Företag växer, ger avkastning och värderas högre. Den som säljer en aktie som senare går upp har inte förlorat pengar. Hen har aldrig ägt pengarna som förlorats och man kan inte förlora något man aldrig ägt.
  Options- och terminsmarknaden kan däremot sägas vara ett nollsummespel eftersom den som tjänar pengar när optionen/terminen går ut får pengar av den som ställt ut optionen/terminen.

  De stämmer inte heller att förr i tiden stämde guldvärdet och mynt överens. Var det så skulle det inte finnas banker. Du går till en bank och sätter in 10000 kr, banken lånar ut pengarna till en företagare. Nu har både du och företagaren 10000 utan att mängden guld ökat. Hela den italienska renässansen finansierade med papperslappar, dvs växlar.

 58. Ulf L

  Om inflationen håller jämna steg med produktivitetsökning kommer penningmängden att vara i balans med mängden producerade varor och tjänster. Det är skälet till att riksbanken har ett tvåprocentmål för inflationen.

 59. Carbomontanus

  NEI!
  Det er ikke sånn det gjøres.

  Det blev forklart på Universitetet, der man importerte levende frosk med fly som forsøksdyr, også hvordan disse blev dyrket.. Jeg ser her en bemerkning om i hvilken tilstand kjøttet skal være for å være appetittelig.

  Jo, man tager et kadaver på Fransk, un cadavre utt. ææææ cadavrøøøø…

  Som man trekker en wire igjennom og strekker denne over en vanlig fjøsbrønn. Der kommer froskene og legger egg om våren og det vrimler av rumpetroll.

  Så kommer spyfluene og legger egg i dette…… Cadavrøøøø….. og på sikt så kryper fluelarvene ut av cadaveret for å forpuppe seg. Og faller ned i vannet, og der sitter froskene og gaper.

  Ummmm….

  Denne varen selges så i dyre domme som delikatesse på Champs elyse, utt. sjæmps elaises på amerikansk, og de betaler i dollar for dette.

  Er det noe rart da at Norsk Kokkekunst har kommet og danka dette rett ut i første forsøk samme sted med noe så elementært som vanlig seifilet. Ingen over, ingen ved siden. De froskespiserne vet jo ikke hva de snakker om.

  Men vær klar over at når hønsene går og sparker på møkkahaugen, ”Die Mistkratzer..” som det heter på tysk, så er det slett ikke ”korn” de spiser. Det er fjøs- fluer, fluelarver og pupper, som ligger der i store mengder en tomme under overflaten på møkkahaugen. Og dette blir virkelig delicate egg. Type Frische Land- eier.

  Jeg har en gang slaktet en høne som var skikkelig utegående. Og hva jeg fant inni var noe så fint som 60% mais, 20% dypgrønn substans, 15% rød skogsmaur, og resten småstein. Med andre ord perfekt diett også for mennesker. Som maur- erstatning bruker vi brisling- skarpsill, og ishavsreker evt kaviar.

  Mais,…. der kan man variere med korn og poteter.

  Høne- øl,… da spirer man eller malter kornet og lar det stå litt og godgjøre seg til det får en frisk øl- dunst. Det liker de enda bedre. Og det er gamlemåten, man brygget ”sørpe” av kornvarene og frø- maten i før- elektrisk tid da man ikke hadde møllekapasitet til å male mel for dyra.

  Foruten saklig Silo av grønnsakene som også kan fermenteres.

  Surstrømming er samme resept.

 60. Monodemon

  Intressant i sammanhanget är att insekter varken är halal eller kosher.

  Svenska FN-föreningen och Nätverket SIP hade förra året en ”Demokratijakt” där man bjudit in ungdomar att lösa ”samhällsproblem”. Deltagarna, från bl.a. Turkiet, serverades också lösningar i form av myror som tilltugg… Det okänsliga i detta tilltag uppmärksammades dock inte av någon outgrundlig anledning…

  http://www.smp.se/vaxjo/smakryp-kan-vara-losningen/