De borde veta bäst

På COP15:s webbplats får jag reda på att Grönland avser att kraftigt öka sina utsläpp av koldioxid. ”Grönlands smältande glaciärer är ett skolboksexempel på global uppvärmning”, står det i artikeln. Ändå vill alltså de styrande inte bara fortsätta att släppa ut CO2, utan släppa ut ännu mer.
I artikeln anges att Grönlands utsläpp kan komma att öka från 650 000 ton till så mycket som 10 miljoner ton!
“People don’t want us to live from our traditional methods, but nor do they want us to develop new industries. What should we do? Is it because they want us to maintain an economic dependency so that we continue to collect subsidies from Denmark,” säger premiärminister Kuupik Kleist.
Danmarks klimatminister Connie Hedegaard är förstås inte glad.
“It is difficult to argue in favour of one of the places hardest hit by climate change being allowed to emit eight-and-a-half times as much as the average American,” säger hon.
Och visst, grönlänningarna borde ju veta bättre. Kanske är det alltså på det viset att Grönland inte alls känner sig hotat av någon uppvärmning?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars G

  Ja och så är det ju oturligt för de ”Gröna” att Grönland äger det nationella varumärket ”Grönland”.
   

 2. Danmark kunde kanske upplysa på COOP15 att de just avslutat ett bottenundersökningsprojekt med inlejd svensk isbrytare, för att hävda sin rätt att utvinna olja och gas i känsliga Arktiska vatten.
  Denna undersökning har varit högt prioriterad och utvinningen kommer ta fart då FN klubbat vilka länder som har rätt till vilka områden…
   
  Hyckleri?

 3. Hej Maggie! Är inte detta ett typexempel på ”the tragedy of the commons”. Grönländarna, som inte har det så muntert, har möjlighet att få det bättre genom att öka sin förbrukning av fossila bränslen. Priset betalas av alla jordens länder tillsammans. Då kan det ju tyckas rationellt att köra på det spåret. Men lite kortsiktigt. Ska man nu ändå investera i nya energisystem (antar att det är det det handlar om – bilar och vägar har de ju inga) så borde man kanske kika på modernare lösningar.

 4. L

  ”Tron kan försätta isberg”… 😉

 5. Grönländerna är nog urbota trötta på alla forskare som kommer springande med termometrar. Ellers kan inte deras is smälta till världshav då glaciären ligger i en gryta i geologin
  Grönländerna vill nog bara ha mera fisk, sälar och pengar från Folketinget och olja från Arktis ( just i deras sektor finns sannolikt inget ) för sig själva.

 6. John L: Ja, grönlänningarna är väl hänsynslösa. 😉

 7. J-O

  Grönländska citrusodlares riksförbund låter meddela sina medlemmar – tålamod,  framför allt tålamod !

 8. Elling, Elling. Grönland sticker också UPP drygt 3000 meter, eller i <i>snitt</i> över 2000 m. Det var därför din landsman Nansen fick jobba med att dra slädarna. Så nog skulle smältvattnet rinna ut i havet alltid. Liten gryta, mycket is.

 9. Men inte så mycket som hela isgrytan. Smältande is kollapsar 10%. Serru. Man kan säkert ha en sansad diskussion om exakt hur mycket som skulle rinna ur. Poängen är att Ni AGWare aldrig innrömmer nånting fex det faktum att 90% inte skulle rinna ur.  Ni kammar fortfarande oblygt hem segern själv om bare 10& av den kvarstår. Smältande skulle i övrigt ta tusentals år, en helt oöverblickbar horisont för praktisk politik.
  Tror nok en liten uppstigning var Fritdjofs allra minsta problem när överlevnad sto på  att hitta rätt himmelriktning i ishelvetet.

 10. tty

  Bäste Johan Liungman, det är *kanterna* på Grönland som är höga. Isen kommer inte att kana ut i havet. Den måste smälta på plats, vilket även i IPCC:s mest hysteriska scenarion tar årtusenden. Under tiden vinner Grönland väldiga nya landområden och ett bättre klimat medan en havsnivåhöjning på några meter inte ter sig särskilt avskräckande med tanke på de branta kusterna.
  Kort sagt, Grönland har mycket att vinna och nästan inget att förlora på ett varmare klimat, och det har tydligen gått upp för grönlänningarna också.