Dammsugare i Grönköping

Då dammsugare

ha blivit v.m.k. å modet, ha företrädare för MP i Grönköping framkastat idén om s.k. rundgångsel, vilken innebär att dammsugare placeras i närheten av de stillastående vindkraftverken i kommunen och låter beblåsa dessas rotorblad med utluften från dammsugarna för att å sätt erhålla den kraft som kräves för att sätta dessa blad i rörelse och därmed generera elström.

Gronkoping dam

Tidig prototyp till den dammsugare med vilken MP i Grönköping
hoppas kunna driva kommunens fastfrusna vindkraftverk

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Stäng genast av dammsugaren. Endast 2% vindkraft just nu. Frekvensen är nere på farligt låga nivåer, 49,94 Hz.

 2. Daniel Wiklund8

  Och ät inga semlor, inte bra för klimatet eller miljön. Den senaste saken vi ska skämmas för, enligt SVT.

 3. mattias

  Daniel,
  Semlor är energitäta. Det brukar vara bra för miljön.

 4. Ulrik T

  https://www.friatider.se/svt-varnar-semlans-klimatpaverkan

 5. Ulrik T

  https://bakomkulisserna.biz/2021/02/16/regeringens-klimatpolitik-stalls-infor-ratta/

 6. pekke

  Om SVT drog ner på sina kanaler till bara en och minskade sändningstiden till bara 12 timmar om dygnet så skulle vi spara massor med el och även minska kraftigt på kostnaderna för dagens SVT.

 7. Mats Kälvemark

  Ett effektivt sätt att spara el och lönekostnader ur statskassan är att ha ett system för roterande nedstängning av statliga myndigheter.
  F.n. är de (under regeringen) 341 st med ca 230000 årsarbetskrafter. Väldigt många myndigheter skulle vi tjäna oerhörda pengar på att stänga permanent. Ingen skulle märka någon skillnad.

 8. Simon

  Ännu ett sätt att spara på både el och ”rädda” klimatet är att MSM lägger ner sig själva. Åtminstone de tidningar som inte klarar sig utan att skattebetalarna måste bidra med finansieringen. Dessutom kan man inte klassa sådana tidningar som ”hållbar”. Möjligen kan man utöka användningsområdet och använda dem som dasspapper men då skulle man önska de drog ner lite på trycksvärtan och använde mjukare papper 😉

 9. Kan inte undanhålla er från denna idé från Peder Pedersen (V) från min grannkommun. ”Sätt en snurra på biltaket och använd fartvinden för att ladda batteriet”. En klassiker från 2009, lika rolig fortfarande och ni har antagligen hört den förut. https://www.youtube.com/watch?v=xa2Cag9OrHc

 10. Tja, MP:s förslag verkar väl ganska vettigt jämfört med andra aktuella gröna lösningar. Jens Stoltenberg föreslår att NATO ska utveckla solpaneldrivna stridsvagnar. NATOs chef är inte född i Grönköping, men han är norrman.

  ”Mr Stoltenberg said putting solar panels on tanks would be good for the environment and would also increase the resilience of troops on military operations.”

  “We know that one of the vulnerabilities in any military operation is the supply of fossil fuels along vulnerable supply lines … so if we can make us less dependent on that we are reducing emissions, but at the same time increasing military effectiveness.”

  https://www.thenationalnews.com/world/europe/nato-chief-suggests-battle-tanks-with-solar-panels-as-militaries-go-green-1.1160313

 11. Lasse

  Damsugare är inget att skämta om 😉

  Den som vill profitera på sitt klimatengagemang får vända sig till dem som tror på undergången.
  Klimaschau 16 har en intressant flödesbild i slutet av dagens sändning: https://www.youtube.com/watch?v=_7T7KdlIxOk

 12. Staffan Lindström

  2, 4

  Är det bara jag som reagerade på antalet mobiltelefonuppladdningar man kunde få istället för alla svenska semlor?: 1.530.386.666……BELSEBUB har helt tagit över trollfabriken SVT…..

 13. Ivar+Andersson

  Undrar om miljöpartisterna använder sopborste och sopskyffel i stället för elektrisk dammsugare? Men eftersom det bara finns 10000 medlemmar i MP så är det skit samma.

 14. Ulf

  Skulle aldrig falla mig in att dammsuga när vi har effektbrist. Hyrde in en städerska istället. Det man inte ser finns inte.

  För övrigt är det just nu extremt mycket hittepå om att den stränga vintern beror på de varma polerna. Såvitt jag vet har temperaturerna även där gått ner de senaste månaderna.

 15. Simon

  Per ”Bagdad Bob” Bolund och hans partikamrater hävdar ju att vi inte har energibrist och att våra elpriser är låga så varför skulle vi inte kunna dammsuga när vi vill?

 16. Anders

  Realtid.se skriver ”Nedläggningen av Ringhals är huvudsakligen ett sätt för Vattenfall att få upp elpriset” | Kapitalmarknad, finansiering, strategiarbete & fondförvaltning |
  https://www.realtid.se/kronika/nedlaggningen-av-ringhals-ar-huvudsakligen-ett-satt-vattenfall-att-fa-upp-elpriset

 17. Simon

  Bill Gates tycker rika länder ska övergå till att äta syntetiskt kött för att ”rädda” klimatet. Inte en enda journalist sätter in denna ”nyhet” i samband med att Bill Gates själv är tungt investerad i just den branschen utan sätter i stället honom på piedestal som någon slags frälsare av mänskligheten.

  Poängen här är ju att OM Bill Gates var intresserad av att hjälpa människor, inte tjäna pengar på dem, så skulle han ju självfallet se till att försörja de fattiga människorna med mat först.

  Det är likadant med alla dessa miljöpartister. Munnen går i ett på dem men allt som kommer ut är bara floskler och tomt prat. Stängningen av kärnkraften som har minimala CO2-utsläpp har ju lett till att vi nu får bränna olja för att klara elbehovet. Inte många ord i tidningarna om att MP bidragit till att öka CO2-utsläppen.

  Det råder inga tvivel om var journalisterna har sina politiska sympatier. Sen har man mage att kalla det för objektiv, trovärdig och sanningsenlig journalistik. Ska man skratta eller gråta?

  Landet har blivit ett dårhus. Tur att KU finns.

 18. Gunnar Strandell

  Hörde på radion att Tomas Ramberg, ekots inrikespolitiska kommentator, ansåg att dammsugardebatten hade sitt ursprung i den dammsugare som glömdes krav i Ringhals 2011.

  Jag tror istället att det är en fortsättning på politikernas kampanj. Citat från nyteknik 2014:

  ”Från september 2014 gäller en maxeffekt för dammsugare på 1600 watt, och från september 2017 stryps maxeffekten till 900 watt. Men meningen är inte att dammsugarna ska suga sämre. Kraven på tillverkarna är att maskinerna ska städa lika effektivt som tidigare, men med mindre energiförbrukning.”

  EU-politik och lagstiftning passerar kanske inrikesredaktionen obemärkt.

 19. Håkan Bergman

  Gunnar S. #18
  Så är vi där igen, effekt kontra energi. Själv har jag en sladdlös Bosch och den har ju onekligen rejält mycket lägre effekt förstås, men den används ju oftare t.ex. till sånt som jag inte släpar fram min gamla Volta till, brödsmulorna efter frukosten eller håret i handfatet när jag skalat ner håret och en massa småhändelser som man tidigare använde sopborste och sopskyffel till. Vad ska makten hitta på för att stoppa såna bekvämligheter?
  Och jag kan dammsuga vid elavbrott också, om dom skulle få för sig nåt sånt.

 20. Simon

  Den här artikeln var ju lite småkul:
  https://www.di.se/nyheter/rederijatten-vill-bygga-varldens-forsta-vinddrivna-fraktfartyg/

  Varför inte ta steget fullt ut och bygga en replika av Vasa-skeppet på en gång om det nu ska vara väderberoende farkoster vi ska ha i framtiden? Gissar att det än en gång handlar om pengar. Man får garanterat bidrag för att skeppet ska drivas med vindkraft och där räknas inte vanliga segel.

 21. Magnus A

  Lyssnar nu på kommunistnärradion SR P1 och ”Vetenskaps”radion Klotet, om havshöjning. En från Centrum för klimatpolitisk forskning (ja, det heter så!) talar om att kommuner måste agera. Sofie Storbjörk heter ”forskaren”. En brist enligt Sofie är att man ser att kommuner inte klimatsäkrar alla ytor i kommunen.

 22. Lasse

  #21
  Programledaren fick ett mail:
  Förstår du vad denna kurva visar?
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=120-022