Corona en chans för en tuff klimatpolitik?

corona vs klimat

Man skulle kunna tro att klimathotarna är bekymrade över att Covid-19 drar så mycket uppmärksamhet och, inte minst, mycket av statens pengar. Trots allt så är det enorma summor som lånas upp och dränerar statskassan för lång tid framåt; extra pengar till regioner och kommuner, stora belopp för friställningar av arbetskraft, bidrag till kulturen osv.

Som vi sett i ett tidigare inlägg så ser många tvärtom pandemin som en chans för nya storsatsningar på en klimatomställning. Här är ytterligare ett exempel: .

Man lovordar Biden för hans återtåg till Parisöverenskommelsen. Man lovordar klimataktivister a la Greta Tunberg och andra som ständigt kräver mer och större satsningar på gröna investeringar och hårda tag. Industrin, som kan räkna in stora delar av dessa subventioner och nysatsningar, jublar.

För i det fördolda så satsas en stor del av de pandemipengar som man nu öser ut just på gröna investeringar; i vind- och solkraft och i en elektrifiering av industrin och kommunikationer.

Det här handlar inte om att coronavirusets lockdowns har orsakat minskningar i utsläppen eller att ”naturen läker”. Det är en fråga om en långsiktig förändring av såväl kolanvändning som politisk förståelse som till slut har passerat sina ”tipping points”; löften och ställningstaganden av mäktiga om än vacklande institutioner; policy som nästan har smugglats in, över hela jorden, i skydd av det pandemiska mörkret.

Visst kan man i skydd av det ”pandemiska mörkret” lura på medborgare både det ena och det andra. Men så småningom så kommer pandemin att minska och, förhoppningsvis, försvinna som ett hot i vanliga människors vardag. Kommer då våra erfarenheter från pandemin ha gjort oss fogliga och tillräckligt medgörliga för att även acceptera alla de statliga ingrepp som en grön omvandling kräver?

Jag tror inte det. Helt enkelt därför att pandemihotet är något helt annat än klimathotet, särskilt tidsmässigt.

Pandemin kom plötsligt och spred sig som en präriebrand över hela världen. Folk insjuknade och fick sin hälsa förstörd, en del hamnade på intensivvård, andra dog. Siffrorna talade ett direkt språk som inte bara fick politiker utan också allmänheten att snabbt anpassa sig och ta pandemin på allvar.

Men klimathotet börjar bli rätt uttjatat:

josh

Det är skillnad på reella hot där du ganska omedelbart ser effekterna runt omkring dig och sådana hot som gång på gång påstås komma. Men som aldrig kommer. Hittills så har världen faktiskt inte sett ett enda av klimathotets hot förverkligas någonstans. Jo, jag vet att alla försöker inbilla oss det, men om man ser till de vetenskapliga bevisen för extremväder, klimatkonflikter och klimatflyktingar så finns det inga bevis. Vi är tvungna att lita på SVT, FN-ordföranden, svenska miljöpartister och gröna propagandister. Och trovärdigheten börjar urholkas.

Min gissning är att svenska folket inte har den minsta lust att behålla lockdowns, stängda affärer, inga flygresor och fortsatt jobb hemifrån. Folk kommer att återuppta sin konsumtion, sina resor och sina liv precis som innan Corona. Skrämseltaktiken fungerar bara till en viss gräns.

Hur länge kommer vi skattebetalare att acceptera gröna satsningar på sol- och vindkraft, på subventioner till de rikas elbilar, till nedläggningar av hållbar elproduktion, på investeringar i snabbjärnväg, nedlagda industrier osv., samtidigt som realinkomsterna och den offentliga välfärden urholkas? Kommer folk i allmänhet att ha en ”förståelse” för om politikerna fortsätter med sin nedstängningspolitik – allt för att bekämpa ett icke-hot?

Jag tror inte det. Men det börjar bli bråttom att säga ifrån.

Ingemar Nordin

Obs! Det här inlägget handlar inte om Corona eller om Tegnell gjort rätt eller fel i bekämpningen av epidemin.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tack, oerhört viktiga rader. Jag vill inte tjata och överdriva i onödan, men i mina mörkaste stunder är jag rädd för att hoten tom är större än så. Och ännu mera näraliggande. Även krasst materiellt. Ponera att elnätet lägger ner och får stora skador i ex en svinkall vinter man skulle kunna tänka sig? Hur kommer människor att reagera när ALLT slutar fungera, värme, betalsystem, internet, tidningar, affärer, skolor, sjukhus osv osv. Jo, anarki ligger ruggigt nära. Och allt kanske helt i onödan, sett till hur vi borde hanterat fakta från verklighet, elnät, kärnkraft osv. Pga att grupper med rädsla som affärsmodell vill öka sina domäner. Hela samhällsstrukturer kan utraderas på nolltid och oåtekallerligt. Förtroende för politiker och demokratiskt tålamod kan raderas på nolltid, när folk tvingas tänka och förstå. Men det är väl bara en mörk dröm?

 2. Mats Kälvemark

  Tack Ingemar för din analys. Vårt starkaste argument i debatt med klimathotare är att inga av deras sedan decennier upprepade hotbilder har slagit in, vilket bra sammanfattat visas i länken i ditt inlägg.
  I en mailväxling med den politiska chefredaktören till vår lokala tidning, svarade han när jag bad om exempel: ”Det spelar nog ingen roll vad jag lägger fram. EU-kommissionen har uppgifter om detta. Vetenskapsrådet. Och föreningen för Vetenskap och folkbildning.” Ridå.
  Jag stod på mig och bad än en gång om något exempel.
  Hans svar:”Men snälla, om jag ger dig en länk till SMHI, till ett universitet eller till någon annan så kommer du att säga att det är bluff.”
  Så här finns den svaga punkten i alarmisternas apokalyptiska spådomar. De saknar helt kontakt med verkligheten. Detta och mycket annat visar att vi har att göra med sektbildning och religiös övertygelse. Och för deras profeter handlar det nog i första hand om jobb och pengar.
  Jag tycker nästa synd om ”profeterna”, ni vet vilka jag menar. De har ju genom de positioner som de jobbat sig fram till visat att de har en fattningsförmåga och IQ över genomsnittet, så de måste veta att de i huvudsak och hela tiden baserar sina inkomster på att sprida lögner omkring sig. De kan inte sova gott om natten….

 3. Evert+Andersson

  Svårare än så här är det ju inte med en så här bra förklaring. Bör till och med den grönaste klimataktivist kunna ta till sig.

 4. Simon

  Tack Ingemar! Så kloka ord. Det är tur KU finns.

 5. Anders

  Tack Ingemar! Klokt att avsluta med en brasklapp… Vi får hoppas att Du därmed avledde ”nätsniffarna” / ”fake-news-blodhundarna” från att stänga ned denna kunskapsfrämjande frihetskanal i cyberrymden!

 6. Bim

  Ingemar.
  Kanonbra, en sekt är det vi har att göra med.
  Vi får nog börja tänka över hur man bekämpar sekter. Förnuft och sanning funkar ju inte,
  De brukar ju förr eller senare förinta sig själva, men ställer ju till med nästan obotlig skada dessförinnan.
  Det sägs ju att man kan gapa
  , hota och skälla på liknande despoter, det bekommer dom inte, men skrattar man åt dom så är de rökta.
  Det är det lilla jag försöker åstadkomma.
  Detta inlägg tackar jag för , helt fritt från en massa tekniska teorier. De är redan färdigutredda. Det enda klimathotet som finns och funnits är politiskt.

 7. Stefan+Eriksson

  Här en ekonoms syn på förfallet i ”klimatets” namn;
  https://swebbtv.se/videos/watch/58883d01-8096-400f-90f8-db8ed30bbb2f

  Jag hoppas det går bra att länka till swebb-tv. Den är nästan en timme lång, men sevärd och lätt att förstå.
  Kan rekommenderas.

 8. Lasse

  Bra Ingemar.
  Det finns lärdomar att dra av ett nedsläckt samhälle.
  Aerosolerna minskar och solen får större genomslag.
  https://wattsupwiththat.com/2021/02/03/covid-19-lockdowns-temporarily-raised-global-temperatures/

  Sök på Aerosoler på WUWT , deras lista är lång 😉

 9. Lennart Svanberg

  Att tonen från klimataktivisterna höjs är antagligen något gott då som Ingemar säger ingen av deras förutsägelser har slagit in. Jag drömde i natt att Johan Rockström ställdes till svars i en svensk dagstidning i form av en journalistisk utfrågning där hans skrämselpropaganda i 20 år blev granskad. Hur lång tid skall det ta innan någon från ”etablissemanget” inser att det är dags att granska de som får styra utan att hela tiden kunna skylla ifrån sig på något de kallar miljön?

 10. Anders T

  Västvärldens, iallafall EUs, lösning på energiproblemen, kostnad och tillförlitlighet, förefaller vara att antingen importera gas från Ryssland eller flytta energikrävande industri dit eller till Kina. Som vanligt ligger Tyskland och Frankrike i framkant av utvecklingen.

 11. Stefan+Eriksson

  #9 Lennart Svanberg
  ”Huuuugaliigen”,, att drömma om Johan Rockström låter i mina öron som en fruktansvärd upplevelse.
  Vilken mardröm.
  Hoppas det inte händer för ofta, då det lätt kan påverka vardagen för dig, med risk för att dygnsvilan helt uteblir.
  Det är ”värre” att drömma om J.R. än att drömma om hur jorden brinner upp.
  Försök att ”radera” J.R. helt i ditt medvetande, försök att ”räkna får”,, vad som helst,, bara inte Rockström.

 12. Lars Hellman

  Svenskarna är det folk som sover djupast av alla. Inte en chans att de vaknar, jag satsar mina pengar på Emerging markets och råvaror.

 13. mattias

  #7. Intressant. En uppgift som jag reagerade på var radioaktivt avfall som är en restprodukt vid tillverkning av sällsynta jordartsmetaller. Mera detaljer fanns att läsa här: https://supermiljobloggen.se/nyheter/miljoskadliga-metaller-och-gron-teknik/
  ”ett ton radioaktivt avfall skapas för varje ton sällsynta jordartsmetaller som förädlas i Kina.” Måste kännas besvärande för dessa miljöbloggar att propagera för teknologier som genererar såna mängder av radioaktivt avfall.

 14. Ivar+Andersson

  Kina, Indien m.fl. är klokare än EU, USA m.fl.
  Inför 2015-års klimatmöte i Paris (COP21) deklarerade Kina, Indien och 11 likasinnade utvecklingsländer att de hade för avsikt att motsätta sig legalt bindande överenskommelser som begränsade deras användning av fossila bränslen. Detta resulterade i att den så kallade Parisöverenskommelsen erkände alla länders rätt att själva bestämma i vilken takt och utsträckning de avsåg att begränsa sin användning av fossila bränslen.

 15. Lennart Bengtsson

  Kylan kommer att hålla i sig ett bra tag och sol och vind kommer inte på långa vägar klara dagens elbehov. Bed en stilla bön att inte det svenska elsystemet pajar. Förhoppningsvis finns det fortfarande fossil energi att ta till nu när kärnkraften monteras ned. Som tur är har Tyskland kvar sitt brunkol och Ryssland får hjälpa Finland och Baltikum med kärnkraftsel. Lek med tanken när återstående kärnkraft inte är ”lönsam” längre och vattenkraften måste minska för att inte förhindra vandring av lax och ål och andra viktiga vattenvarelser. Men det är klart att om man lägger ned den svenska tillverkningsindustrin så behövs inte särskilt mycket el. Fabrikerna kan byggas om till bostäder för den växande befolkningen. På så vis blir det ju ändå en win-win situation och allt blir bara bättre och hållbarare.

 16. Bim

  Lennart Bengtssson # 15

  ”Fabrikerna kan byggas om till bostäder för den växande befolkningen. På så vis blir det ju ändå en win-win situation och allt blir bara bättre och hållbarare.”

  Lennart, hoppas på ironi, annars får Du ringa farbror doktorn.
  Utan tillverkningsindustrin växer inte befolkningen och några nya bostäder behövs inte. Och de som stannar kvar i ett sådant samhälle är bara miljöpartister och andra ”nyttiga idioter” och dom tar automatiskt slut, så Lennart… Du kanske har en poäng där i alla fall. Jag ringer doktorn för egen del för säkerhets skull. 🙂

 17. Lars Kamél

  Åtgärderna mot pandemin har kostat många länder massor, exempelvis i minskad BNP. De klimathotstroende aktivisterna vill ha ännu mer omfattande för att komma till rätta med sin påhittade klimatkris.
  Då borde väl ändå pandemiåtgärderna vara ett avskräckande exempel? De har inte gjort någon skillnad på ökningstakten för koldioxidhalten och inte påverkat klimatet det minsta lilla.
  Om man nu inte inbillar sig att den nuvarande kylan beror på pandemiåtgärderna. Fast då borde de ändå vara avskräckande, för vem vill att världen ska bli mycket kallare?

 18. PK

  Mycket intressant Ingemar! Tack för länk till faktasamlingen. Förutom att det uppdiktade hotet kostar oss skattebetalare stora belopp satsas det på många galna projekt. För den nya spårvägen i Lund har det, som väntat, gått riktigt illa. Nu står 7/7 spårvagnar på verkstaden enl dagens Sydsvenskan (fd Oberoende liberal tidning). Istället körs det bussar i spåren. ”Urban modernitet” enl Karin Svensson-Smith (MP) vid invigningen….

 19. Lennart Svanberg

  #11 Stefan: Ha 🤣, ja så knäpp blir man till slut efter att ha blivit matad med ett och samma budskap av ett antal predikanter under många år innan jag såg ljuset här.. När jag idag läser Rockströms gamla texter inser jag hur smart han är. Han säger absolut ingenting specifikt utan svamlar bara om en massa hot vilka måste åtgärdas om inte livet skall gå under.

 20. Rolf Mellberg

  O.T, men färskvara

  Januari månads CO2-halt vid Mauna Loa var ganska lågt. ”Bara” +1.89 jämfört med samma månad 2020.
  Främsta orsak enligt mig: Temperaturen har sjunkit på sistone, se bara UAH-data. Vilket i sin tur kanske främst beror på La Nina.
  Men kanske börjar magen pirra lite på Henrik Svensmark?
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/

 21. sibbe

  Inte för att måla fan på väggen, men:
  Allt är relativt.
  Alla hoppas på slutet av pandemin, men det lär dröja. Pandemin har åstadkommit enorma ekonomiska realiteter. Det tar årtionden att komma ens till dagens fina ekonomiska siffror för EU. Och de är ju egentligen katastrofala redan nu.

  Ser vi på de 3 stora inom Euro:
  Tyskland har skulder på närmare 3biljoner €.
  BNP är knappa 4 biljoner. Och det enda stabila land med Euro.
  Italiens skulder närmare 140 % av BNP. Gamla skulder, ett problem som den av oss avskydda Berlusconi inom sin regeringstid med bravur klarade av. Ett land där turism sysselsätter helt eller delvis 30 % av befolkningen. 2/3 delar av BNP kommer från tjänstesektorn.
  Men nu har man EU demokrati och skulle behöva 3 biljoner till.
  Frankrike statsskuld ca 100 % av BNP. Även Frankrike har en allt för stor tjänstesektor, 60 %, och turismen står för 20 %.
  Vi kan utgå ifrån att skuldsättningen inom Euro – även i Tyskland- ökar enormt. Vad gör Eurobanken, som hittills har sysslat med, halvt olagligt enligt tysk grundlag, att köpa statsobligationer från de sydliga länderna. Även att öka Euromängden digitalt har samma effekt, som inflationen borde reglera – men inte gör det. De summor som alla stater i världen behöver för att komma på fötter efter Corona finns nog inte. Och viljan av de som skall garantera de fattiga staterna lån är redan nu ganska liten. Kommer Euron att stupa?
  För: befolkningen inom EU får det betydligt sämre. Jobben minskar, och lönerna likaså. Om turistresor från norr minskar, så minskar också inkomsterna i turistländerna i söder.
  Eftersom skatteförhöjningar,som behövs, i regel drabbar den fattigare delen av befolkningen, så kommer vi nog att se gatuupplopp inte bara i Paris. Men till Gretas glädje, flygresor minskar…
  Tyskland har ju sina CO2 problem löst i och med att gasledningen från Ryssland blir färdig i vår.
  Man halverar sin CO2 andel inom elsektorn och bygger hybridbilar som man kan köra 50 km med eldrift.
  Kolkraftverk kommer att uppdateras till gas dito, och Fortums aktier stiger i himlen.
  Men nedmonteringen av den fossila industrin är i full gång:
  Siemens, för 50 år sedan Tysklands största arbetsgivare, har bara några få arbetstagare kvar. Huvudkontor flyttas till Berlin, men det riktiga huvudkontoret finns i Singapore, varifrån de fossila
  industrifabrikerna i Sydasien och i Sydamerika styrs. Enbart turbinsektorn, inte bara inom den fossila sektorn utan också kärnkraft och vattenkraft behöver sådana.
  Mercedes koncernen delas upp, lastbilar byggs än så länge ihop i Tyskland, men i huvudsak med importerade komponenter. De lastbilar som gick på export tillverkas där de köps.
  Mercedes-personbilar tillverkar inte längre egna fossila motorer, dMen e kommer i framtiden från Kina. -Och detta är redan nu fakta. Underleverantörer i Tyskland har annars redan inom bilindustrin minskats avsevärt. Även VW och BMW har i stort samma planer för framtiden.
  Vi vet, att det fossila samhället utanför EU kommer att växaoch att må bra. Och det gäller inte bara Kina – men vi har ju alltid ömmat för tredje världen.

 22. sibbe

  Från Rockströms kollega:
  Der Effekt des Klimawandels auf die KaltfrontAchtung, Wetterstörung!
  Ein Gastbeitrag von Stefan Rahmstorf
  Das Wetter verändert sich durch den Klimawandel auf überraschende Weise: Es wird nicht einfach nur wärmer, sondern zwischendurch auch mal deutlich kälter. So wie aktuell in Teilen Europas und Amerikas.
  07.02.2021, 15.55 Uhr

  Så, där om inte vi visste det: det blir kallare på grund av att det blir varmare.
  På grund av klimarförändringen.
  Och så dumma är är en del av oss att tror på det…

 23. Rolf Mellberg

  #22 Sibbe

  Ja vad ska man vänta sig av Rockströms underhuggare. Här sågas samme Stefan jäms med fotknölarna:
  https://wattsupwiththat.com/2020/12/24/spiegel-article-by-stefan-rahmstorf-has-nothing-in-the-least-to-do-with-scienceembarrassing/

 24. jensen

  Apropå lögner.
  USA´s ekonomi ( involverande världen i stort) har rasat under lång tid, och accentuerades i september förra året vilket avslöjades i o med REPO-verksamheten. ( Stöd till krisande banker.)
  Förra året ökade penningmängden i USA 25 %. Bäva månde inflations- och stagflations-risken
  Den stora lögnen är att man skyller ALLT på covid, även om detta givetvis förvärrade situationen.
  En av lögnerna är att myndigheterna anger inflationen till ca 1,5% samtidigt som inflationen för gemene man rör sig om 10 %
  Man kan fråga sig, vilken LÖGN, som är störst
  Ekonomin eller Klimatet?

 25. jensen

  Rättelse.
  Tiden lider snabbt.
  Med förra året menade jag förrförra året. 2019
  80 miljarder dollar per månad i det närmaste hemligt.

 26. jensen

  7
  Tack för länken. Mycket lättförståeligt och upplysande.
  Inte minst om Tesla-sekten.

  https://www.gurufocus.com/term/pettm/NAS:TSLA/PE-Ratio-TTM/Tesla

 27. Ulf

  Folk måste ändå se hur oense forskare och experter är om covid19. Var och en borde rimligen inse, att ett långt mer komplext område, som klimatet knappast kan vara så självklart som det beskrivs.
  Det ör dock ganska otroligt att inte någon journalist lyfter frågan.
  Men som sagt så mycket har nu satsats på detta klimathot, både politiskt prestige och stora ekonomiska satsningar att frågan kommit i självsvängning.
  Även om mycket klara bevis presenteras för att klimathotet inte finns, så kommer detta att bekämpas av politiker och nu även näringslivet.
  Vi har helt enkelt passerat tipping pointen för klimathotandet. Det är nästan oåterkallbart. I alla fall oerhört svårt.

 28. Mats

  ”Har vi gjort allt detta för att bekämpa COVID-19 då kan vi gott stå ut med mycket för att rädda klimatet,”
  Det finns redan ett antal kommuner som beslut eller talar om att utlysa klimatnödläge. (Kalmar)
  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/fler-kommuner-vill-utlysa-klimatnodlage-33582
  Jag är rädd att det finns en och annan AGW-anhängare som tänker i liknande banor – som ser COVID- 19 som en ”generalrepetition”. Vi har ju en MP-politiker/meteorolog som uttalat sig för ”miljödiktatur”.

 29. jensen

  27 Ulf
  Rapport igår:
  Intervju med Glaciärforskare:
  Angående glaciär-kraschen i Indien.
  ” Eftersom det skall bli mycket varmare framöver, kommer dylika krascher att bli allt vanligare.
  Kanske även i Sverige, dock knappast med tsunamis”. Inga stora sjöar just nedom glaciärerna.
  Ej verbatim, men uttalande som jag uppfattat det.
  Klimathotet har sålunda helt genomsyrat samhället, även hos personer, som borde har perspektiv och komplexitet som basal grundsyn.

 30. LBt

  De senaste 150 årens exponentiellt stigande temperaturutveckling är välkänd och dokumenterad. Fortsätter denna trend når vi 2-gradersgränsen om ca 40 år eller tidigare. Aktuella observationer saknar helt enkelt historiskt motstycke.

  Det är verkligen en ödets nyck att just när våra barn tar sig an uppgiften att få oss att inse allvaret då drabbar en pandemi världen och tvingar makthavarna att öppna kassaskrinen på vid gavel. Samtidigt faller ett galet ledarskap till förmån för ett hållbart och ett annat ser nödvändigheten av att ge medborgarna något att tro på.

  Greta, västvärlden är mogen och beredd att satsa, den långt borta i öster vet vad det handlar om och hänger på. Tiden tillhör din generation.

  Att en pandemi drabbat världen när den just gjort sig redo för att ställa om till något hållbart Naturligtvis ett stort orosmoln för alla som kan räkna med att uppleva denna tid. Mänga har ännu inte ens rösträtt utan får nöja sig med opinionsbildarens roll.

 31. Simon

  #30
  Är det därför Gretas favoritorganisation Greenpeace tjänar storkovan på att sälja fossil gas?

  https://uvell.se/2021/01/29/greenpeace-kranger-fossil-gas/

 32. Stefan Gustavsson

  Jag har alltid tyckt att (MP) är en stor påse nötter. Men vissa nötter i påsen är större än andra. Läs här vad den politiska MP-broilern Lorents Tovatt tycker i frågan om elbristen:
  https://www.fplus.se/miljopartiets-svar-vi-maste-stalla-om-kraftreserven/a/kRQWQA?utm_term=fplus_morgonkoll&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=fplus_morgonkoll

  Ta er för pannan eller skratta gott!

 33. Paul+Håkansson

  sibbe 21

  ”Italy, an extreme danger for the eurozone!

  First of all, officially, as you read these lines, Italy’s debt stands at 158% of Italy’s GDP.
  For the record and within perspective, the Greek debt in 2010 was… only 146% !!
  That of Cyprus of only 56%!

  A few months later, these two countries were in virtual bankruptcy, saved from the waters with plans to ruin either the populations or the savers.
  n 2012, the eurozone was on the verge of an explosion!”

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/super-mario-trying-to-prevent-italexit-italy-exiting-eu/

 34. Magnus A

  En asperger: Ni borde göra om kodning av sidan för mobiltelefoner. Ser aldrig hela bilderna. Dessa ofta för stora att läsa utan att förstora dem (vilket kan göras genom att klicka upp dem i ett nytt fönster/en ny flik), men vissa bilder behöver man inte klicka upp för att förstå (ofta kurvor) och då vore det bättre om de var förminskade och klickbara för förstoring.

  Kanske nån läsare vet hur ni gör?

  (Beträffande covid-19 är det för globalisterna en chans, som att the Great Reset proklameras öppet – men en maktkåt vänster låter knappast lugna ner sig bara för att pöbeln är trötta på deras alarmism, ser en video om att några nu talar om klimat-lockdowns (ej sett än) :

  https://youtu.be/-LiebtlAErM )

 35. Håkan Bergman

  Magnus A #34
  Om covid-19 och klimatlockdown, jag börjar luta åt att det kan slå åt andra hållet. Vi ser nu varje dag hur politiker och myndigheter inom t.e.x. EU blir mer och mer nervösa inför utsikten att en återgång till ett normalt liv för flertalet av oss skjuts mer och mer på framtiden p.g.a. klantig upphandling av vacciner i Bryssel. Samma människor som kallade oss för snåljåpar när vi förra året stretade emot EU’s återhämtningsfond schabblade bort möjligheten till en snabb vaccinering på grund av ren snålhet. Hade man inte kunnat använda pengar från den fonden för att lösa vaccinfrågan och bygga ut egen tillverkningskapacitet inom EU, det finns nåt som heter licenstillverkning och tror man på vacciner ska väl inte priset spela en avgörande roll.?Vi kan mycket väl få fortsätta att leva ett socialt liv på sparlåga i flera år nu, jag är inställd på det redan, jag hoppas kunna fira 75-årsdagen med den första vaccindosen, sen får vi se. Men jag har med åren byggt tålamod, hur kommer dagens unga att reagera, ungdomen med sin brist på tålamod? Jag jag tror inte att dom kommer att ropa hurra över nya inskränkningar av sina liv efter, om det blir nåt efter, det här.