Klimatalarmister som gläds åt Corona

corona

Jodå. Självklart utnyttjas Coronapaniken för att predika om klimatkrisen. De flesta beklagar förstås att människor blir sjuka och dör men vill ändå se det som något positivt för klimatet. Här är några exempel på deras argumentation.

Först ett inlägg från ClimateRealism som samlat några reaktioner under rubriken ”Climate Activists Celebrate Coronavirus Impact on Economy, Emissions”

 • USA Today tycker att det är fint att stängningen av fabriker och kommunikationer medfört lägre utsläpp och en renare luft. Minskningen av förbränningen av fossila bränslen minskar koldioxidutsläppen i Kina, Italien och andra ställen.
 • En forskare på Stanford University påstår att reduktionen av luftföroreningar i de drabbade kinesiska städerna har sparat 20 gånger fler liv än själva virussjukdomen.
 • NBC News citerar flera forskare: Nedstängningen pga Corona viruset har redan gett renare luft och renare vatten. Om vi bara kunde göra som nu under pandemin så är det en god förberedelse för vad som måste göras för att stoppa klimatförändringarna. Att folk stannar inne innebär att folk inte släpper ut växthusgaser och andra föroreningar. Vill vi verkligen återgå till status quo eller skall vi inte ta tillfället att omstrukturer vår ekonomi?

En del EU-toppar vill att vi utnyttjar tillfället för att införa mycket strikta lagar mot att använda fossila bränslen för produktion av varor och för kommunikation. Det gäller att passa på att införa klimatlagstiftningen nu när folk ändå är upptagna med Corola epidemin.

En av Norges toppolitiker (numera miljöpartist), Erik Solheim, gick lite väl långt när han Twittrade: ”Skäl till långsiktig optimism! Kan viruset skapa en vändpunkt i kampen mot klimatförändringen? Coronaviruset har gjort saker som klimataktivister länge har önskat …”  – Sjukt!, säger Nettavisen.

Svenska media har inte varit sämre. Här är några röster:

Peter Alestig i SvD tycker att Coronakrisen ger möjligheter: ”Ett mikroskopiskt virus har lyckats med något som världens alla politiker hittills misslyckats med: att snabbt kapa våra utsläpp av växthusgaser. Nu är frågan: låter vi utsläppsminskningarna bestå – eller står vi inför omfattande ”hämndutsläpp”?”

Erika Bjerström på SVT beklagar att folk inte kan resa till klimatmötena: ”Coronaviruset har lett till en global nödinbromsning. Det som klimatforskare har krävt i åratal, att vi måste minska resande och konsumtion, sker plötsligt framför våra ögon. Men den ekonomiska kraschen leder också till inställda klimatinvesteringar och globala klimatmöten ställs in.”

Åsa Person  tycker till i Expressen och är nöjd med viruset men beklagar också att klimatarbetet kan bli lidande: ”Förändrade konsumentbeteenden och nya förhållningsorder med anledning av coronautbrottet påverkar förstås även klimatet. – Nackdelen är att epidemin leder till ett avbräck i klimatarbetet, säger Åsa Persson, forskningschef och vice vd på Stockholm Environment Institute.”

Pernilla Ericsson på Aftonbladet är glad åt att Coronakrisen kan lära förtag att tillverka andra saker än bilar och liknande koldioxidutsläppande saker: ”Biltillverkare skall göra respiratorer… Vi står mitt i en pandemi som även slår hårt mot ekonomin, men vi får också positiva signaler om hur den kan besegras. Vi tar oss igenom det här. Det kommer att komma en tid när vi får reflektera över vad vi gått igenom. Då kan spår av omställningen i Coronakrisen tas med i kampen mot klimatkrisen.”

På något sätt verkar stora delar av politiker- och mediekåren blinda för vad som sker i form av lidandet hos de som blivit och blir sjuka, och i för den skada som åtgärderna skapar i samhället för övrigt. Klimatsekten är så inne i sin trånga klimatalarmistiska syn på världen att allt framstår som underordnat Kampen.

Men jag gissar att de flesta medborgare inte ser det så. Alla drabbas, inte bara de sjuka. Affärer, restauranger, hotell och transporter stängs ned. Även verkstads- och bilindustrin drabbas av att de inte får delar till sin produktion. Läget är redan akut. Massor med människor förlorar sina jobb. Även om inte alla sitter innestängda i sina bostäder så begränsas vår tillvaro högst avsevärt. Livskvalitén minskar när vi inte kan träffa vänner och nära och kära som förr.

Att då framhålla den minskade konsumtionen, produktionen, turismen, transporterna, rörelsebegränsningarna, och i slutändan den ökade fattigdomen som något bra är ett direkt kontraproduktiv argument. Att säga att Coronakrisen bara är en nyttig förövning till vad som komma skall när vi närmar oss nollutsläpp gör att folk förhoppningsvis får sig en tankeställare om vart den gröna klimatpolitiken leder oss.

Så ju mer entusiastiska klimatalarmisterna är om Coronakrisen, desto bättre.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Göran J

  Peter Alestig skrivning kan lätt kopplas till den syn som Nazisterna hade under 30 talet nämligen att ta död på så många som möjligt som inte delade deras åsikter. För Peter Alestig är inget annat än en åsiktsmaskin som sprider sitt budskap i SVD. Att kunskapen saknas när det gäller CO2 är alldeles helt uppenbart och någon medicinsk kunskap verkar han också sakna.

  Miljöaktivisten Erika Bjärström har fastnat i CO2 träsket och har noll koll på verkligheten om klimatet. Lika naturligt som att en lampa slocknar i rummet när du trycker på från knappen är att utan ljus famlar du i mörkret. För närvarande har Erika tryckt på från knappen och förstår inte konsekvensen av sitt handlande.

  Att vi lever i en sjuk värld med Fake News som ledstjärna för Klimatalarmisterna är uppenbart men det blir mycket tydligare när verkligheten knackar på dörren.

 2. Ivar Andersson

  De klimathotstroende tror att Corona epidemin är klimatgudens straff för att vi inte gör som Greta och Rockström förordar. Tro är viktigare än kunskap och fakta och de som syndar ska straffas.

 3. Sören G

  Klimathotssekten är sjukare än vad man hade kunnat tro. Dessutom noll kunskaper och sammanblandning av miljö och klimat och kallar koldioxid för en förorening. Klimat och väder kan de inte heller skilja mellan.

 4. Christer Eriksson

  Om nu alarmisterna anser att vi har fått deras drömsamhälle så kanske vi slipper se Greta och co ute på gatorna och demonstrera. För vad skall dom demonstrera för nu.Deras mål är ju uppfyllt,upphört flygande,minskad bilism,minskad konsumtion.Att det innebär arbetslöshet saknar väl enligt deras syn betydelse.Allt för klimatet.
  Men när deras föräldrar blir utan jobb kanske dom förstår vad det innebär med deras klimatkamp.
  Inte lika kul då kanske.Tänkte inte på det ,kanske.

 5. Lars Cornell

  Är det någon som har en förklaring till varför alla dessa epidemier, Asiaten, Svininfluensan mfl, börjar i Kina?

 6. Peter Stilbs

  #5 Hanteringen av djur och fåglar är helt extrem där – och bör vara en spridningslänk till människor. Re ”säsonginfluensa” har jag tidigare hört kopplingar til ex flyttfågelmönster – vilket inte låter helt orimligt

 7. Evert Andersson

  Klimataktivismen har ju varit för dåliga i sin propaganda mot industri och tillväxt helt enkelt. Det är ju coronans stopp av industriproduktion och transporter som just nu minskar utsläppen. Så nu hoppas de att stoppet kan behållas efter pandemin. (Obs ironin). En bisak blir ju att miljoner jobb försvinner och möjligheterna till miljövård och fattigdomsbekämpning försvann. Jag vet inte ens om det kan kallas tunnelseende. De kikar genom ett halvtumsrör.

 8. Karl Erik R

  #5, Lars Cornell

  Kina har massor av marknader där levande djur blandas hej vilt med styckdetaljer och annan mat. Virus från de levande djuren kan mutera till versioner som även smittar människor. Sådan mathanteringen är helt förbjuden inom EU, Nordamerika, Australien och säkert andra ställen. Kina behöver moderna livsmedelslagar, helst innan nästa pandemi.

 9. Gunnar Strandell

  Coronasmittan kommer nog att lägga restriktioner på resandet fram till att stora delar av befolkningen har skaffat sig immunitet genom att ha gått igenom smittan eller blivit vaccinerade. Att innan dess samla 50.000 delegater från de flesta av världens länder under två veckor för att mingla eller idrotta är ingen bra idé.

  Möjligen kommer det fram ett grönt kort eller en stämpel i passet för de som testats och visat att de inte bär smittan vidare.

 10. Gunnar Strandell

  Evert Andersson #7
  Jag misstänker att även halvtumsröret är tilltäppt för de som har sin lön via skattemedel och ser det som en garanti för att de är immuna mot förändringar i ekonomin. Stefan Ingves har hjälpt till genom att i radio säga att Riksbanken kan alltid tillverka nya pengar om det behövs. 🙂

 11. Ingemar Säfbom

  Man kan undra vem eller vilka som ligger bakom den överdrivna skrämsel och panik som nu skapas i massmedia och bland politiker. Faktum är att än så länge så har inte mer än drygt hälften så många dött globalt i corona än vad som dog i Italien 2016-17 , då ca 25000 dog i influensa. Men det känns bra att veta att alla vi äldre kommer att få högsta prioritet inom sjukvården framöver vilket inte har gällt tidigare. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

 12. Sören G

  Som jag skrev i en annan tråd så uttryckte ärkebiskop Antje Jackelén sin förhoppning på corona-krisen: ”När vi på mycket kort tid kan ställa om samhället p.g.a. corona-viruset varför kan vi då inte ställa om samhället p.g.a klimatförändringarna?”

 13. Jan

  Coronapandemin blir en generalrepetition vilket samhälle vi kan förvänta oss om klimatalarmisternas vision går igenom. Man kan undra om allmänheten efter några månader delar alarmisternas entusiasm samt om de unga med rätta kommer att skrika ”you will steal my future”?

 14. Ulf

  Svar 12

  Ja eftersom uppenbarligen inte kan ställa om utan att civilisationen går under så undrar man vad hon menar. Men så blir det väl när man saknar hjärna.

 15. Ulf

  NÄr den här krisen är över ska jag ägna mycket tid att bekämpa dessa idioter.

  Många människor kommer råka väldigt illa ut och samhället blir kanske aldrig det som det varit. Då ska vi påminna om vad alla dessa vidriga korkskallar sa.

 16. Adepten

  # Ingemar Nordin
  Fin och konstnärlig bild på uppbyggnaden av viruset COVID-19 på ClimateRealism. Nu väntar jag med spänning på vem som designat och skapat COVID-19, denna skapelse som har den egenskapen att ta kol på äldre och sjuka människor. Det håller inta att skylla på fladdermöss, myrkottar, ankor eller andra djur.
  Men inte nog med det den har skapat förmögenhetsomflyttningar på börsen också, Tips på vem som håvade in detta innan den störtdök?
  https://www.globalresearch.ca/coronavirus-covid-19-made-in-china-or-made-in-america/5706272
  #5, Lars Cornell
  Överbefolkning kort och gott.

 17. Ingemar Nordin

  adepten #16,

  ”Nu väntar jag med spänning på vem som designat och skapat COVID-19”

  Det är nog aliens som invaderat jorden för att avfolka den innan de själva bosätter sig här. 🙂

 18. Ingemar Nordin

  Sören G #12,

  Antje Jackelén är väl en typisk företrädare för den totalt hjärtlösa vänstern. Jag tror inte att hon är dum. Det måste vara en medveten elakhet.

 19. Ulf

  Svar 18

  Det är något djupt obehagligt som är svårt att sätta fingret på. Kommer alltid att tänka på Fanny och Alexander.

  Hon förväxlar också att vi inte alls ställt om vi har stängt ner.

 20. eon

  Jag vill gärna ha en mer optimistisk vision än de som tror att makthavarna kommer utnyttja krisen för att även i framtiden dra till med radikala åtgärder. Efter corona har blåst över tror jag snarare än att folk kommer se vilka stora problem det innebär att dra i handbromsen för industrisamhället, och då alarmister säger ”vi kan göra det” kommer nog många inse att det kommer bli mångdubbelt värre, vem ser de krisåtgärder som görs idag och säger ”japp, det är så ett samhälle bör vara!”

 21. Många inom kyrkan måste vara glada nu. Nu finns det inte många tillfällen att synda. Alla nöjen är stängda, eller på väg att stängas. Sex utanför äktenskapet är ju väldigt smittsamt, tog också slut efter Stefans tal. Kanske några struntar i att smitta eller smittas, sex är en stark lust. Både klimataktivisterna och kyrkan gläds åt coronaviruset. Äntligen gör folk som dom ska, mer virus åt folket.

 22. Arild Fuglerud

  Nämnda tidningar och enskilda alarmister enligt Ingemars artikel ovan visar bara hur korkade dom är. Det är nog klart för dom allra flesta av oss. Det finns alltid något positivt med kriser. Ett fullskaletest av alarmisternas mål som vi nu har sett början på, kommer nog att avskräcka många i lång tid framöver.

 23. Björn

  Alla som blandar ihop klimatfrågan med coronaviruset är oseriösa och saknar trovärdighet. Att utnyttja tillfället och propagera i klimatfrågan när värden är på knä, är skamligt. Världens länder kan vara på väg mot sammanbrott, inte på grund av viruset i sig, utan för den hysteriska reaktion som har utlösts och som har lett till nästan totalstopp i transporter av alla slag. Nedgången i emissioner av sot etc i atmosfären får naturligtvis positiva konsekvenser och detta tillstånd vore naturligtvis önskvärt, men är på nuvarande energitekniska nivå inte möjligt att uppnå. Världen måste naturligtvis återgå till sin normala puls när pandemin går mot sitt slut, allt annat är otänkbart. Däremot kan man lära sig av detta onormala partiella tillstånd under pandemin och inse att världen inte ännu kan undvara den fossila energin, men att vi med fusionstekniken kan vara på väg mot renare hav och atmosfär. Räddningen är inte att stänga ner världen, utan att med teknik skapa något bättre som även under pandemier klarar påfrestningarna.

 24. Elof

  De är egentligen bara rädda för att klimatfrågan ska hamna i skymundan och att pengarna till dem ska sina.

 25. Lennart Bengtsson

  Min kommentar till Peter Alestigs artikel i SvD 23.3.2020 som jag upprepar här.

  Jag förstår från övriga kommentarer att Alestig inte är ensam i sina högst bisarra reflektioner vilka för tankarna till världens allra värsta extremister som offrade miljoner av människor för sina fanatiska idéer. Det som gör Alestigs inlägg extra betänkligt är att artikeln återfanns i SvD:s Näringsbilaga!

  ”En artikel som knappast behöver kommenteras.

  Mycket dumheter skrivs i pressen varje dag. Detta lär väl ändå erbjuda ett om något oslagbart rekord.

  Det har länge varit känt att alla slag av ekonomiska problem i världen innebär minskade växthusgasutsläpp. Men andra ord det är bara att skapa ekonomiska problem så minskar växthusgasutsläppen. Hokus-pokus. Idag skapar förvisso ett mikroskopiskt virus problem av alla slag – to say the least – och vi har ännu inte sett slutet av mänskligt lidande. Det är bara att förflytta sig till något av de överfulla sjukhusen i Lombardiet eller om någon vecka eller så kanske till Sverige.

  Men SvD:s klimatjournalist ser förstås pandemin och tillhörande samhällsproblem som ett effektivt exempel hur världen kan klara en klimatuppvärmning och oroar sig nu för att världen kanske kommer att bemästra corona pandemin och kommer att sätta igång med ”hämndutsläpp”!.

  Finns det ingen ansvarig chefredaktör längre på SvD eller har han/hon drabbats av Coronan?”

 26. Ingemar Nordin

  Lennart B #25,

  Vasst formulerat! Hoppas att de tar in den.

 27. Lasse

  Corona och klimatet är kopplade med den osäkerhet som forskare står inför.
  Virusspridning är ett snabbare förlopp men lika mycket fylld med osäkerhet.
  Osäkerheten ligger till en del i den enskildes hand.
  Det är väl dit klimatalarmisterna vill få klimatfrågan också. Tvätta händerna så får vi ett bättre klimat!

 28. Lars Cornell

  #9 Gunnar Strandell ”samla 50.000 delegater”.
  Nu föreslår jag inte att vi skall göra så. Men det vore ett effektivt sätt att öka flockimmuniteten och på så sätt få influensavågen att klinga av.

  #11 Ingemar Säfbom, ”den överdrivna skrämsel och panik”
  Den journalistik vi har som inte värderar proportioner mot varandra är nog den främsta anledningen till paniken och överdrifterna.

  #12 Sören G # Ulf mfl
  Ärkebiskop Antje Jackelén befinner sig mycket långt från verkligheten.

  #18 I.N. även #19 Ulf
  ”Antje Jackelén är väl en typisk företrädare för den totalt hjärtlösa vänstern. Jag tror inte att hon är dum. Det måste vara en medveten elakhet.”
  Så kan man se det. I det godas namn är det mycket onda tillåtet. Så är det alltid. Låt gärna människor fara illa och världen gå under i Guds namn.
  Efter att under flera år ha följt henne och försökt att förstå henne (jag har utbildade teologer i min närhet) uppfattar jag henne med ett hjärta av sten. Hon tillhör folket som inte uppfattar proportioner, åtminstone inte på det sätt som jag gör.

  #23 Björn. Är ”världen på knä” eller är det bara som det verkar? Jag anser mer och mer att de åtgärder som politiker beslutar är till större skada än nytta. Det går inte att hindra smittspridningen, bara fördröja det något. Priset av ett nedstängt samhälle är för stort för den ringa nyttan.

  Lennart Bengtsson säger ungefär detsamma på ett annat sätt i #25.

  #27 Lasse ”Tvätta händerna så får vi ett bättre klimat!”
  Den var go, tack!
  .

 29. Mats Kälvemark

  # 23 Björn; # Lennart B
  Dumheten som exponeras i alarmisternas slutsatser att ”Coronan är bra för klimatet” för att CO2-utsläppen minskar är så oerhörd och utan gräns och därför också så avslöjande för dem som kommer med sådana synpunkter. För att travestera Churchill så är det som sker med världsekonomin just nu inte ens mer än början på början. Slutet på den ”ekonomimska pandemin” ligger väldigt långt bort i framtiden, kanske ett decennium. I varje fall mycket längre bort än den tidpunkt vi förhoppningsvis sett slutet på Coronapandemin och kanske också har fått ett effektivt vaccin. Alamsiterna uttalanden visar bara den besinnsglösa besattheten och dumheten som ligger i deras tro på att CO2 är roten till allt ont. Det är ytterst tragiskt att den högsta representanten för Svenska Kyrkan är alarmisternas medlöpare.

 30. Rolf Mellberg

  Som tvättäkta ateist funderar jag på att göra helt om.

  På temat: Å gode gud, fräls oss från klimatet och virusarna. Förlåt oss våra synder, koldioxid, metan-fjärtar, köttsliga begär….

  Lämpligen med Tor, Oden och Freja för att indikera avståndstagande mot den helt urballade svenska kyrkan.

  Komponerar man lite riter kunde det kanske bli riktigt trivsamt är bli religiös?

 31. Fredrik S

  Tack Ingemar.

  De har bra betalt för att sitta där på redaktionerna och räkna ut saker för sitt väderkvarnskrig.

  Vi får köpa en låda med plastade äpplen som de säljer i butikerna nu och sända till redaktionerna så kan de begrunda det samtidigt som de mumsar.

  För övrigt kräver jag nu helikopterpengar för Pressbyrån har höjt priset på korv med bröd med 20 procent till min och korvköns förtret.

 32. jensen

  CORONA……..SYNDABOCK

  Den gigantiska bubblan som spricker är svindlande skulder p.g.a. politiska och ekonomiska galenskaper.

  https://www.marketwatch.com/story/unemployment-could-reach-30-in-the-us-says-st-louis-feds-bullard-2020-03-22?fbclid=IwAR0NSR53F1XJI6TYBW3ZdwJ8o5tEqxeGOWT6GNIBQ26Nc5Vn0gthhdcABOw

 33. Steven Jörsäter

  Bra sammanställning. Jag tror att klimataktivisterna just nu håller på och gör bort sig riktigt ordentligt. När folk återgår från ”semestern” så kommer de att förstå hur besvärligt det har blivit. Och hur eländigt det skulle bli även utan virus om klimatfantasterna fick som de ville. För det är ju det här som är problemet med klimatalarmisterna. De vill ha sänkta koldioxidutsläpp vilket i sig inte är fel men vill ha det till vilket pris som helst. Samtidigt har de ingen som helst förståelse för hur illa det skulle gå om samhällsekonomin havererar. Nu får de en förövning.

  Kanske kan det gå som med kommunisterna när muren föll. De gick upp i rök.

 34. Fredrik S

  Lennart Bengtsson #26

  Lysande!

 35. Robert Norling

  #12 Sören
  Tack ”gode gud” för att man är ateist.
  Utträdet ur svenska kyrkan ligger många år bak i tiden för mig och förutom att ha sparat åtskilliga tusenlappar så är jag tacksam att inte sponsra Sveriges största privata skogsägare.
  Helt otroligt att en person – med det uppdraget som Antje Jackelén har – gått så hårt in i klimathysterins irrgångar.
  De religiösa som fortfarande är knutna till sv. kyrkan borde se sig om efter en andlig ledare som verkar för att försöka behålla någon stakars själ i deras gemenskap.

 36. Hanna

  Kan ni berätta för mig vad ni vet om koldioxid? Och kolets kretslopp?

 37. Håkan Bergman

  Sen finns det tyvärr människor som inte förtjänar annat än ett nackskott.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-lurar-coronabedragare-aldre-pa-pengar-kvinna-blev-av-med-over-100000-kronor/

 38. Adepten

  #17 Ingemar Nordin
  Den idén var rolig. Personligen tror jag att Jorden styrs enligt Gaiahypotesen som bygger på en idé om att jordens biosfär regleras och balanseras av organismer, atmosfären, oceanerna, geologi och med energi från alla stjärnor och planeter. Så det blir mycket att hålla reda på samt kunna förstå alla samband för oss människor.
  Till alla ni andra här kommer ett klipp om hur en viss ledare reagerar på Stockholmare som sprider corona
  https://youtu.be/wVvql19j5Cs

 39. Fredrik S

  Ingemar Nordin, Adepten #17,37

  Vad beträffar aliens så lutar jag mest åt att detta är spot on.

  ”Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us.”

  Bill Watterson

 40. Hej Hanna,
  de flesta av oss som har varit aktiva länge på KU kan en hel del.. En kort sammanfattning är att om man använder Gigaton kol som enhet. Ett Gigaton är 1 miljard ton eller en biljon kilo.
  I atmosfären ungefär 800
  I gröna växter ungefär 600
  I marken uingefär 1500
  I haven ungefär 38 000
  varje år sker det ett utbyte mellan atmosfär till gröna växter (fotosyntes) till mark till atmosfär på c:a 80 Gigaton
  Mellan hav och atmosfär ”fram och tillbaka” ungefär 90 Gigaton
  Vi tillför 10 Gt som fördelas mellan atmosfär, gröna växter och hav ungefär hälften till atmosfären, och en fjärdedel var till de övriga.

  Läs gärna de nintressanta böckerna av Lennart Bengtsson, Elsa Widding och Fösta Pettersson

 41. Det lär bli ett besviket gäng som efter hand kan konstatera att människan bara står för en bråkdel av CO2- ökningarna. Sannolikt kommer detta grusa maskineriet ännu en gång för klimatfascisterna, när detta avbrott ev inte ens kommer att synas i kurvorna. Som tur är för vår jord.
  https://climate.nasa.gov/vital-signs/carbon-dioxide/

 42. Rolf Mellberg

  Hanna, Sten, Alvar
  Kolcykeln är mycket svår att få grepp om riktigt bra men jag håller med det som Sten skrev ovan.
  Men jag håller inte med Alvar. Att människan nu i modern tid (sen kanske 1950) står för huvuddelen av CO2-ökningen ser jag som mycket troligt, nästan säkert. Men innan människor började förbruka stora mängder fossila bränslen ser jag på saken som Alvar gör, att CO2 främst pyser ut ur haven under de perioder klimatet blir varmare. Och suger åt sig när det blir kallare. Tänk då att klimatet på den tiden varierade nästan enbart av naturliga orsaker.
  Kruxet är detta: Det sker ingen effektiv/snabb omrörning av havsvattnet men en väldigt förenklad – ändå användbar – modell är följande:
  Havet kan delas in i ythavet (igen skarp gräns men låt säga översta 100 metrarna) och djuphavet. Mellan atmosfären och ythavet sker ganska snabba flöden av CO2 fram och tillbaka men mellan yt- och djuphavet (eller egentligen enkelriktat flöde från yt- till djuphavet) går det väldigt långsamt, vissa menar typ flera hundra år.
  Alarmister menar att det tar ytterst lång tid för djuphavet att svälja den CO2 människan släpper ut och som snabbt tar sig till ythavet..
  Jag menar att ett sådant synsätt måste bygga på ett tveksamt antagande, det att CO2 skulle ha en kraftigt uppvärmande effekt, på atmosfären och som följd av det även på haven. Vilket får till följd att haven ”vägrar ta emot” så mycket CO2 som vore fallet om de inte hade värmts upp.
  Jag menar att djuphavet mycket väl kan suga upp väldiga mängder CO2 under lång tid förutsatt att klimatkänsligheten är ganska låg.
  Efter 40 års forskning bedriven till kostnader överstigande 1000 miljarder SEK har inga bevis framlagts, bara datamodeller som inte är annars än gissningar inslagna i vackra paket.
  Dessa modeller antar – helt utan bevis – att klimatkänsligheten är hög och att CO2 har spelat en avgörande roll i de senaste dryga seklets uppvärmning.
  Jag menar att känsligheten kan vara ganska låg och att solen samt havsströmmar spelar en minst lika stor roll som CO2. Kanske.
  Sveriges klimatpolitk är ett oerhört kraftfullt slag, rakt ut i tomma luften.

 43. Ulf

  Svar 39

  Bra citat låter lite Mark Twain eller Groucho Marx. Fullt i klass med ”jag har mina principer och duger inte de så har jag andra”.

 44. sl

  Klimathysterikorna är misantroper, det anade vi väl?

 45. Ulf

  För övrigt vad är bra mot pandemi? Social distansering. Hur fixar vi det? Jo vi bygger städer och infrastruktur där vi inte är uppe i ansiktet på varandra. Alltså bort med tunnelbanor, bussar och kollektiv trafik. Fram för bilar drive through och städer som Los Angeles inte som Shanghai.
  Aint life a bitch, kära klimatalarmister och inte minst miljöpartister?

 46. Mats Kälvemark

  #40 Sten, #42 Rolf
  Det är förvisso sant att människan står för en del av ökningen av CO2-halten i atmosfären. Men en huvuddel, dvs väsentligt mer än 50%, skall man nog låta vara osagt. För det första finns en väldigt stor osäkerhet för de värden i kolcyklen för land och hav som IPCC redovisade i AR4. De anger osäkerheten till +/- 20%, dvs osäkerheten i emissionen från hav och land är ca 5 gånger större än bidraget från fossil förbränning. 5 gånger! Vidare så är den genomsnittliga ökningstakten av atmosfärshalten av CO2 f.n. ca 2,4 ppm/år. Variationen mellan åren i nettobidraget är dock stor och man kan tydligt se (John Stokes, NOAA/Scripps) hur El Ninjoår ger väsentligt större nettoökning än mellanliggande svala år. Exempelvis var ökningen El Ninoåret 2016 ca 3,1 ppm medan den för ett närliggande, ”svalt” år 2014 var ca 1,9 ppm. Ökningen 2016 var alltså ca 60% högre än för 2014 och ca 30% högre än den genomsnittliga takten. Kan bara förklaras av temperaturens påverkan på land och hav då det inte finns någon motsvarande variation i de fossila utsläppen.

 47. Fredrik S

  Är det inte bättre att alla som som har bil i Stockholm tar den till jobbet än packar ihop sig i överfull kollektivtrafik som de skriver om?

 48. #12 Sören G.

  Finns länk till plats eller skärmdump på ärkebiskopens yttrande?

  Jag vill ogärna föra yttrandet vidare utan källhänvisning. Men det är onekligen sensationellt.

 49. Ulf

  Här en anledning till att äldre kanske klarar sig bättre i Sverige. Själv är jag vaccinerad. Italienare men även spanjorer gillar inte vaccin.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/professor-aldre-och-riskgrupper-bor-fa-vaccin-som-redan-finns/

 50. Just nu svarar en från MSB på frågor om corona krisen, utom en fråga. Reportern sa att det nu på morgon var överfulla bussar i Stockholm. Mannen från myndigheten passade frågan, han visste inget om det. Däremot kunde han svara på vad man skulle göra mot alla falska nyheter. Bussarna var tydligen en känslig fråga. Han hade ju varit tvungen att i värsta fall rekommendera att ta bilen, där sprids inte smittan lika mycket.

 51. jax

  Värst av all alarmister måste väl ändå Björn Wiman vara. Han gläds åt att corona leder till att after-ski försvinner (tror han) som företeelse tack vare (enligt honom) corona. I dagens DN skriver han en krönika med titeln: ”Trängseln på ­after skin är en symbol för vår tids ­dekadens och dödsförakt”. Där skriver han också:
  ”De senaste veckorna har denna sysselsättning också hamnat i (välförtjänt) vanrykte, som vår tids centrum för skörlevnad och osunda ångor. Inte minst efter Lina Lunds sedeskildrande DN-reportage om hur coronasmittan spreds på vilda after ski-fester i den österrikiska skidorten Ischgl och den gångna veckans bilder från Åre och Sälen, där svenskar från hela landet utmanat både Folkhälsomyndighetens rekommendationer och sin egen hälsa”
  Men var finns skillnaden mellan After-ski, After-beach, bokmässevinpimplande eller Almedalsfester m.fl. Nu råkade sportlovet infinna sig just vid virusutbrottet, men det kunde lika gärna varit julgransplundring, lucia eller något annat som blivit drabbat.
  Brukar inte själv hänga på after-ski när jag åkt skidor, men har gjort det många ggr för länge sedan. Är inte heller jätteroad av de stökigare varianterna, men jag låter naturligtvis dem som vill hänga där göra det utan enfaldiga fördömanden.

 52. Lasse

  #51 jax
  Han sitter väl och filar på en artikel om dem som är värst drabbade i Stockholm och deras sociala livsföring?
  Hur svårt kan det vara?

 53. Lasse

  #50 Daniel W
  ”Stockholms stad rekommenderar egna bilar in till stan och kommer därför frigöra parkeringar för dessa smittfria containers” Daniel Hellden
  Glöm inte var ni såg detta först! 😉

 54. Daniel Wiklund

  Vilken lycka för Björn Wiman att media husen är kända för sina väldigt stillsamma fester, där lättöl är det starkaste dom dricker. Tala om klockren projektion.

 55. Sören G

  #48 Hans H
  I Godmorgon världen https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=438
  vid 1h 23 min

 56. Lars Cornell

  #42 Rolf, #41 Alvar, #40 Sten, #36 Hanna
  Du glömmer bort att fotosyntesen i ythavet är minst lika stor som på land. Det kol som binds i den fotosyntesen antar sådana former, tex kalk och metenhydrat, att det stannar kvar i havet och återvänder inte till atmosfären förrän efter typ miljon år.

  Till djuphavet tar sig koldioxiden via vertikala strömmar i mycket kalla trakter som utanför Grönland och runt Antarktis. Cykeltiden där är typ tusen år.

 57. Ulf

  Svar 51

  Roligast är dock den totala bristen på självuppfattning.”Misstag mig inte för en moralist” . O nej absolut inte.

 58. Sören G

  Ledaren i Gotlands Allehanda hutar åt klimatalarmisterna. ”Corona ger bara sjuka lärdomar för klimatkamp” som överskrift och vidare ”Det finns de som tycks bli alldeles upplyfta av allmänhetens beredskap att acceptera drakoniska åtgärder för att begränsa spridningen av den pågående pandemin. .. Men de som hävdar att kampen mot Coronaviruset visar hur klimatkampen borde bedrivas vet inte vad de pratar om.”

 59. jax

  #57 Ulf

  Sedan hävdar han ju också att Dala airport kommer att få katastrofala effekter på klimatet. Det är ju högst otroligt. Flygplatsen i sig omfördelar nog utsläppen snarare än ökar dem, och blir det en ökning så är den ju försvinnande liten jämfört med de totala globala utsläppen från flyget. Och då dessa är mycket små jämfört med de totala utsläppen så kan vi nog lugnt räkna Dala airports utsläpp som försumbara.

 60. Rolf Mellberg

  #46 Mats
  #56 Lars
  Hanna, Sten, Alvar

  Jag säger inte emot er, men det finns väldigt mycket som är svårt att kvantifiera.

  Den viktigaste frågan i detta härad är dock: Hur snabbt forslas en ”puls” CO2 från atmosfären ner i djuphavet? Gigantiskt mycket forskning har lagts ner för att kunna förstå det och ”konsensus” verkar vara tusentals år?!?!?
  Då kommer Roy Spencer – som villigt erkänner att han på intet sätt behärskar dessa processer – och med en enkel diff-ekvation vrider till en kurva som stämmer med fakta så här långt, d.v.s. Keeling.
  2.3% bortforsling per år, hälften på 30 år och ca 90% på 100 är.

  Jag säger därför att jag kan tro på Roy, eller högre men inte gärna lägre.
  Om Roy ligger i närheten av rätt och om Curry & Lewis 2018 också är hyggligt rätt ute så kan vi tuta och köra.
  Fast för säkerhets skull måste vi satsa på Molten Salt Reactors!!!

 61. Håkan Bergman

  Daniel W. #54
  Det är sannolikt inte av en slump som det ligger ett systembolag mellan medieskraporna i Marieberg.

 62. Fredrik S

  Om ev aliens följer vad vi gör på planeten och råkar läsa vad Wiman får publicerat så kommer de definitivt aldrig besöka oss.

 63. Sören G

  Programmet Klotet i P1 ska diskutera Corona och ”klimatomställningen”.

 64. Anders

  Det är ju extremt cyniskt att höja hurrarop för miljön när både människor dör och ekonomin tokkraschar. Det är ju klart att farliga utsläpp minskar (och dit räknar jag inte co2), när alla industrier stannar, bilresandet minskar, flyg ställs in, containerfartygstrafiken snart står helt stilla, men om inte delar av det kommer igång igen kommer det inte gå få tag i ny nödvändig utrustning eller reservdelar för den delen. Vi har ju redan sett hur stora industrier i Sverige redan har permitterat all personal. Om tillverkning och leverans på stor skala slutar fungera kommer det vara omöjligt upprätthålla bra sjukvård, kanske även kraftförsörjning, drift av datorhallar.

  Det är också knepigt ta för stor hänsyn till ekonomin just nu, när ”flatten the curve” måste vara det absolut viktigaste för hela världen. För vem vill leva i en värld där vi prioriterar hus och hem före tusentals, kanske miljontals liv?

  Det är klart att det alltid finns saker vi människor gör som inte är helt nödvändiga för att leva, allt flygresande var inte nödvändigt. Men i detta läge, när nödbromsen är åtdragen så slutar för mycket fungera.

  Nästan omöjliga val för ledarna i världen, hur de än gör blir det stora konsekvenser.

  Sen kan jag, när hakan är utstucken lite, fortsätta med att säga, jag är kristen. Men håller definitivt inte med många av rösterna, t.ex. ärkebiskopen (hon och svenska kyrkan är svår att sympatisera med i någon fråga öht). Inte ens vi kristna är en homogen grupp. Jag vet inte mer om någon om vart vi är på väg, vad det innebär. Jag tror inte det är Guds straff eller att vi kristna kan köpa oss fria (som det stått i en del tidning) genom att muta en präst. Nog om det.

  Det enda – och då menar jag verkligen det – som har varit bra med Coronakrisen var att man under en tid slapp få klimatrubriker i ansiktet varje gång man läser någon nyhetssida. Dock, de rubriker som är i stället är verkligen inte mer uppmuntrande.

  Tills det här tar slut är det ju bara fortsätta att tvätta händerna, jobba hemifrån och försöka ta hand om någon äldre som bör vara väldigt isolerad, och kanske ringa några extra gånger till dem.

 65. Sören G

  Man kan fråga sig om företrädarna för klimatrörelsen är ondskefulla eller bara dumma i huvudet.

 66. På nyheterna intervjuas företagare som går på knäna. Reportrarna på SVT däremot drabbas ju inte av corona. Inga varsel där, inga uppsägningar. Men dom har en viktig uppgift i att informera om folkhälsomyndighetens 4 bud. Tvätta händerna, håll avstånd, hosta i armvecket och håll dig hemma. Saknar ett bud, inget sex under corona krisen. I och för sig så innebär ju budet om avstånd att sex omöjliggörs, bara med din partner, under förutsättning att din partner också bara har sex med dig. Några av tio Guds bud är användbara idag.