COP26 – en alarmistisk ritual

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ditt inlägg är definitivt hållbart. Till skillnad från den sk gröna omställningen.

 2. Lasse

  Globen värms olika.
  Willis E visar att det blir varmare där det är kallt och då det är kallt, dvs på natten.
  https://wattsupwiththat.com/2021/11/20/warmer-where-its-colder/

 3. pekke

  Tummen upp !

  Synd bara att det aldrig kommer visas på PS/PK-media.

 4. Monica Granqvist

  Intressant att lyssna på Dig Elsa! Håller med Dig, det är inte klokt med Politikers och deras Svans, resor till dessa möten. Även medlemskapet i EU, har ju ökat resandet i Europa till Bryssel. Sedan talas det för lite om Miljöförstöringen som en konsekvens av ”Förnybart”. Likaså våra Hav, som är skrotupplag, samt Avskogningen i tropikerna, men även här i Sverige på gr av Byggen av Vkv bl a.

 5. Hej Elsa, har just lyssnat. Lätt och trevligt som vanligt. Men tycker nog att man ska hålla sig till utsläpp per capita, åtminstone inte tappa bort det. Det funkar inte jättebra att sätta Asien i skamvrån. För övrigt tycker jag inte det finns nån skamvrå. Den är påhittad.

 6. Elsa

  #5
  I avsnitt 41 refererade jag till JRC Science for policy report 2020 som även Lennart Bengtsson tog upp i en artikel i Goda Samhället. Där framgår att Sveriges utsläpp för 2020 ligger på 54% av utsläppen i Kina per capita.
  Viktigt med per capita men också viktigt att förstå grunden för de stora utsläpparnas politik. Det är ju deras strategi som avgör hur meningsfullt det är för oss att vända på varje sten. Det känns inte riktigt som vi förstår vilka vi är och vår betydelse i världen. Minns när jag pluggade på INSEAD i Singapore. Där pratades det om social justitice som någonting betydligt viktigare än demokrati. Först få bukt med fattigdom och längre ner kom demokrati. Klimatet tror jag hamnar än lägre. Oavsett hur illa vi tror det ör ställt så efterlyser jag en bättre förståelse för andra länders syn på saken.

 7. Elsa #6, tack för svar. Hela diskussionen om utsläpp per capita eller per land eller per nåt annat är ju omöjlig. Ta land x med en massa skog och älvar lämpliga för vattenkraft (som eliten på den tiden såg det). Tag så land y, platt som en pannkaka, jordbruksmark som blev basen för en stor befolkning, inland, dåliga vindlägen (om man nu tror på det). Nej, ett större intellektuellt innehåll (det kommer inte att hända) måste till före skamvråtänkande – skamvrån som ju i sig är ett påhitt.

 8. Mats Kälvemark

  #5 Eilif
  Här och på andra ställen kan du se fakta om utsläpp per capita. Sverige ligger bara på drygt halva nivån jämfört med exempelvis Kina.
  https://www.ui.se/landguiden/statistik/topplista/?factid=983dc176-04da-e511-9c3d-f01faf3e8f24&charttype=bar&countries=

 9. Magma

  Elsa har som vanligt gjort en knivskarp sammanfattning av oligarkernas tokigheter – stort Tack!
  För egen del ifrågasätter jag däremot inte hur toppar i svenskt näringsliv tänker – det brukar kallas för intäkter och kvartalsekonomi.
  När herr Bolund säger att hela Sveriges fordonspark skall bytas ut under något decennium så är det klart att kinaägda Volvo applåderar och kan man få till att all utsläppt koldioxid skall fångas in och lagras så är det en helt ny näring för riskkapitalet att sko sig på.
  Själva skrattar direktörerna förmodligen på sig över det offentligas självskadebeteende, så snart de lämnar det offentliga rummet.
  Och just nu rapporterar väderlekstjänsten om annalkande kyla – kommer säkert att tolkas som extremväder av Erica B …

 10. Alarmisterna på text-tv tar aldrig ledigt. Idag varnas för ökad rasrisk när det blir varmare. Men kylan kan också göra livet krångligare. Det är mer besvärligt att ha bil när det är vinter. Men det är ju bra enligt miljöpartiet. Men det blir också besvärligt att cykla på vintern. Det ser jag som cyklar året om. Ska snart ut på en cykeltur, termometern visar minus 10 grader. Kommer inte att träffa många som cyklar. Många ställer undan cykeln när det blir vinter. Det kan ju inte miljöpartiet gilla.

 11. stig morling

  Tack Elsa, låt mig bara påminna om två av Sveriges stora ”folkfilosofer”, jag tror Du kan ha glädje av bådas uttalanden.
  1. Tage Danielsson: ”Du förstår väl ytterst sällan vad jag menar!?!”
  2. Ingemar Stenmark: ”Det är helt omöjligt att förklara nåt för en som inget begrip!”

  salve